Regisztráció  Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
Most megtudhatod, melyik vitamin hiányzik a szervezetedből!
  2016-07-31 14:23:16, vasárnap
 
  Most megtudhatod, melyik vitamin hiányzik a szervezetedből!






Íme a vitaminhiány lehetséges tünetei:

- rosszabbul látsz éjjel - A-vitamin

- véreres szem: C-vitamin

- vérző íny: C-vitamin vagy folsav

- hajhullás: B1-, B5-, D-vitamin, biotin, cink

- száraz haj: A-, E-vitamin, omega 3, jód, szelén

- fehér foltok a körmön: kalcium, cink

- fehér körmök: biotin, vas

- töredező körmök: jód, kalcium, magnézium

- izomgörcs: magnézium, B1-, B2-, B6-vitamin

- izomrángás: B-, D-vitamin, magnézium, kalcium

- ödéma: B1, B6, kálium

- seb a száj sarkában: B12

- csökkent ízérzékelés vagy szaglás: cink

- dudorok a kar hátoldalán: A-vitamin

- pattanások menzesz idején: B6

- száraz bőr: A-, E-vitamin

- bőrgyulladás: biotin, B2, B3

- feledékenység: B1, B6, B12, folsav

- álmatlanság: b3, B5, B6, D3

- szédülés: B2, B12, vas

- ingerlékenység: B1, B5, B6





 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Uborkás – hagymás túrókrém, csodás íze van!
  2016-07-31 13:22:37, vasárnap
 
 





Uborkás - hagymás túrókrém, csodás íze van! Jobb mint a bolti szendvicskrémek!

Csodás íze van és 10 perc alatt összedobható, csak meg kell várni amíg lehűl és már fogyaszthatjuk is. :)

Hozzávalók:

20 dkg tehéntúró
5 dkg natúr krémsajt
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál natúr joghurt
1 kígyóuborka
1 lilahagyma
só, bors

Elkészítése:

A túrót, a krémsajtot és a tejfölt, illetve a joghurtot egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, krémes állagúvá kell válnia. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk, majd apróra vagdossuk és belekeverjük, sózzuk és borsozzuk. Hűtőbe tesszük és hidegen kínáljuk kenyérrel, zsömlével.


Csak úgy mellékesen a zsíroskenyér receptjét is felteszem, mert igenis van receptje!






A zsíros kenyérről most végre megint van értelme beszélni, van hozzá jó kenyér, leáldozott a margarin ideje, a vajat is meg tudjuk becsülni, vége az olívaolajokkal való urizálásnak, és végre nem ciki fröccsözni. Szóval, most a zsíros kenyér reneszánszát éljük, ráadásul hozzá méltó módon. Úgyhogy tanuljuk meg elkészíteni.

A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

Rögtön úgy kezdődik, hogy végy egy egész fehér kenyeret. Piros, ropogós, cserepes héjú fehér kenyeret. Bírjuk ki, és ne törjük le a serclit, ne együk meg két pofára, mert akkor sokkal kevesebb zsíros kenyeret tudunk enni. A sokmagvas, mindenmentes és szénhidrátcsökkentett csodákat hagyják a fenébe, a zsíros kenyér csak fehér kenyérrel jó. Egész karéjt vágjanak, az egy sör nem sör elvén a félbevágott karéj zsíros kenyér nem zsíros kenyér. Apropó, van még valaki, aki a vekni felvágása előtt késsel keresztet rajzol a kenyér aljára?

A zsír.

A zsírral mindig különleges volt a viszonyom, most is az, csak most rajtam sokkal több van, mint amennyi a véndőben, és az úgy nem annyira misztikus.
,,Mindig szerettem a zsírt, disznóvágáskor kisütni is, bár macerás és a francnak volt kedve órákon át az üst mellett fagyoskodni. A fészer alatt sült ki a zsír minden évben. És minden évben ekkor készült el az az étel, amire aztán a legjobban vártunk. A zsírban eltett töpörtyű. Sokat, nagyon sokat kellett rá várni, egészen a forró nyárig, mikor már volt paradicsom és paprika a kertben. "
És volt még apró szemű krumpli is, amit felszedtünk, hajába' megfőztük. Amíg ez elkészült, a mama felmelegítette a töpörtyűt, ami olyan lett, mintha akkor sült volna ki. Azt hiszem, soha olyan jóízűeket nem fogok enni, mint ott, a meggyfa alatt. Pedig a töpörtyű is csak zsír, ugye.

Zsíros kenyér, ami sokkal több, mint zsír és kenyér

A zsíros kenyér szerintem disznózsírral a legjobb. Sokan a pecsenyezsíros kenyérre esküsznek, én úgy gondolom, az egy másik kategória. Ahogy a kacsazsíros kenyér is. Azok más jelentéssel bírnak, nincs meg bennük a zsíros kenyér örök érvényű jelentéstartalma, nincs meg bennük a grandiózus jelleg. A disznózsírral megkent kenyérben megvan, és meg is lesz mindig.
A zsír megérdemli, hogy tisztességeset vegyünk belőle. Mostanában már igen jókat lehet kapni hentesnél, piacokon. Az általános tapasztalatom az, ahol jó a töpörtyű - nem gumis, nincs kiszárítva, nincs égett illata és íze - ott jó a zsír is. A hidegen préselt, adalékanyagos ipari zsírokat hagyják a boltban.

Zsíros kenyeret enni menő.

És nagyon fontos, hogy kimondjuk: ez egy fogás. Mindegy, hogy otthon esszük vacsorára vagy egy menő romkocsmában kérjük ezt, hogy felszívassuk az olaszrizlinget, a zsíros kenyér egy fogás. Jobb helyeken, ahol nem szégyellik a zöldbabot és a vargabélest, kiteszik a vendég elé előételnek.
,,Nem kell mindig kaviár, van, hogy megkenni egy kenyeret nagyobb élmény."
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér életérzés és nosztalgia is. Gyerekkoromban sokszor kaptam uzsonnára. A papa szórt rá egy kis sót és fűszerpaprikát is. Nagy szánkózások után a sparhelt mellett kuporogva ettem, strandolások után még vizes fejjel, a konyhaasztal mellett hallgattam, hogy a lovak esznek állva. Aztán hideg teleken egyedül, az ablakból bámulva a novemberi esőt. Kentem rendületlenül haveroknak, akik hozzánk jöttek meccset nézni. Ettem kopp napokon és ettem akkor is, mikor nem volt gond kifizetni a degusztációs menüt sem.

"A zsíros kenyérről mindenkinek van élménye, mindenki tud róla mesélni. Ha mást nem, azt, mikor evett utoljára. És hogy mennyire jó volt. Lehet csodálkozni, mennyire szeretjük, és milyen rég nem ettünk már. Lehet nosztalgiázni róla, fel lehet idézni a nyári táborokat, a téli fagyoskodásokat, sítáborokat."
Ma már nem szórok rá pirospaprikát. Hagymát teszek rá. Lila hagymával vagy sonkahagymával szeretem, nincs olyan harsány, tolakodó ízük, mint a vöröshagymának. Cikkekre vágom, úgy szórom a kenyérre és mindig ezzel együtt sózom, hogy a hagyma egy kis levet engedjen. A kenyeret hagyják vastagabbra, legyen tele a szánk egy harapásnyival.


 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Van ez így! :)
  2016-07-31 12:00:05, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
Müller Péter: "Vannak ösvények, amelyeket el kell hagynunk,.
  2016-07-31 11:41:15, vasárnap
 
 





Müller Péter: "Vannak ösvények, amelyeket el kell hagynunk, még ha fáj is.."


Jó, persze, sokszor kikaptam már, hogy ha valami bajom van, futok Müller Péterhez és tőle olvasgatok. De ha egyszer ő az az író, aki képes belém pumpálni olyan gondolatokat, amelyek tovább visznek?

Most például van egy óriási kérdőjel az életünkben: az a bizonyos “járt utat a járatlanért" élethelyzet, amelyben jelen pillanatban csak tötymörgünk. De nagyon.. És fogalmunk sincs, mi a megoldás, vagy mi a helyes megoldás.

Úgyhogy bizony, ismét a kedvenc íromhoz caplatok, sóhajtozva. Nézzük, ő mit ír és talán nem csak nekem, de neked is, aki ezt a bejegyzést olvassa, pont jókor jönnek ezek a sorok:

Vannak ösvények, amelyeket el kell hagynunk, még ha fáj is, mert nem a miénk már.

Ez a mondat nem mindenkinek szól. Csak annak, akinek új ösvény nyílik az életében, s amit eddig járt, azt el kell hagynia, mert nem az övé már. És ez nagyon fontos. Életünkben sok énünk halt meg, és sok történet és szereplő vált emlékké bennünk, azok, akiket régi énünk szeretett valaha.

Szüntelen változásban élünk, Testünk minden sejtje hétévenként teljesen kicserélődik. A lelkünk is, ha jól élünk, a szüntelen változás állapotában van. Nevezhetjük ezt érésnek is. Aki jól él, az úgy tud bánni a lelkével, mint a jó hajós a vitorlájával: tudja, hogy milyen hullámok között és milyen szélirányba hajózik. A gyenge és riadt lelkű ember fél a változástól. A bölcs megtalálja benne a nyugalmát. És van ennek még egy nagy titka: a szíved, lelked közepe nem változik. A HAJÓS ugyanaz. Bármit hoz a jövő, bármerre fúj a szél. A HAJÓS ugyanaz! Csak kalandja a nagy vízen a szüntelen változás.
........
És még egy idézet, pont ide a végére:
....... Az egyetlen állandó a változás maga. (Hérakleitosz)

Bouvet








 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Tigram: Magány
  2016-07-31 11:00:58, vasárnap
 
 





Tigram
Magány




Belesírnék az éjszakába
vigyázva
ne hallja senki,
a levegő is kérdőn
megállna
könnyemet a sötét rejti.
Kabátom szorosra fogtam
reszketőn
hideglelősen,
lépésem is halkan koppan
már nincs erőm
már semmi nincsen.
Üres utcák, magányos álmok,
gondolatom
magamba tartom,
hajnallik én tétován állok,
vársz-e rám
a túlsó parton.

2015. november 15.,






 
 
0 komment , kategória:  Tigram (Szabó Gita)  
Tigram: Ha én lehetnék.
  2016-07-31 01:16:43, vasárnap
 
 





Gita Szabó.
Ha én lehetnék.



Ha szél lennék
suhannék ágról-ágra
dúdolnék altatót
éjszakára.
átölelnék sok kis tanyát.
Ha nap lennék, sütném
a háztetőket
érlelném a szép
búzamezőket.
virágba bontanám a fát.
...
Eső lennék áztatnám
mind a földet
színek közül választanám
a zöldet
érezném a fűnek illatát.
Hold lennék éjszaka
kőrbe járnék
házakon lennék
a néma árnyék
meglesném az ablakát.
.
Benéznék a csendes
kis szobádba
rád lelnék az esti
félhomályba
kívánnék jó éjszakát.






 
 
0 komment , kategória:  Tigram (Szabó Gita)  
Tigram: Az legyél
  2016-07-31 01:12:37, vasárnap
 
 





Az legyél



Legyél az kinek születtél,
szikla fenn a hegytetőn.
Legyél víz mi lágyan siklik
vagy tova rohan lüktetőn.
Legyél fejemben gondolat
vagy szívemben egy dobbanás.
Az legyél kinek születtél,
csak az legyél és semmi más






 
 
0 komment , kategória:  Tigram (Szabó Gita)  
Tigram: Homályos emlék
  2016-07-31 01:05:13, vasárnap
 
 





Tigram
Homályos emlék



Már nem tudom
hogyan is történt,
és miért volt olyan
szép a nyár,
csak álltam ott
és azt vettem észre
szobámba osont a félhomály.
Átöleltél, én megremegtem
mint hideg szél
ha karjába zár,
az ajtó lassan becsukódott,
és szégyenlősen
kattant a zár.






 
 
0 komment , kategória:  F. Szabó Mihály  
Legjobb barátok lettek tigris és vacsorája
  2016-07-31 00:56:21, vasárnap
 
  Legjobb barátok lettek tigris és vacsorája





Amur, a hároméves tigris egy szibériai parkban él.
Ahogy az lenni szokott, a gondozók élelemmel látták el most is. Történetesen egy kecskét hajítottak be hozzá, élve. A Primorszkij Szafari Park igazgatója azt mondta az egyik helyi lapnak, hogy az állatot azért nem ette meg a tigris, mivel az bátran viselkedett.

A két barát! Videó!

Link







A kecske és a tigris azóta a legjobb barátok lettek, együtt kószálnak a focipálya nagyságú területen, sőt, ahogy a fotón is látható, a kecske befeküdhetett a tigrisnek kialakított helyre, aki pedig kénytelen volt felköltözni annak tetejére.
Az egyik gondozó elmondta, hogy Timurnak nevezték el a kecskét, aki valószínűleg azért nem ijedt meg a ragadozótól, mert még életében nem látott ilyet és nem tudta, hogy félnie kellene.


 
 
0 komment , kategória:  Állatok, kamerák  
Ki korán kel, aranyat lel! (Majd meglátom!:)
  2016-07-31 00:49:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 132 db bejegyzés
e év: 1698 db bejegyzés
Összes: 6894 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1047
  • e Hét: 3371
  • e Hónap: 14429
  • e Év: 403968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.