Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
A Börzsöny szívében
  2016-07-31 22:45:13, vasárnap
 
 


A BÖRZSÖNY SZÍVÉBEN


Georgiades Gáborra emlékeztünk születésének 75. évében. Egész napos autóbuszos kirándulást szerveztünk Királyházára. A Börzsöny szívében, a Kemence-patak völgyében, az egykori királyi vadászterületen a MOL Bányász Szakszervezet korszerűen felújított turistaházának kertjében megkoszorúztuk volt munkatársunk kopjafáját. Nádasy István néhány szóban megemlékezett Gábor munkásságáról, emberszeretetéről. A megemlékezés után néhány órás sétát tettünk a vadregényes természeti környezetben, élvezve a természet közelségét. Ez a hely a leírások szerint Mátyás király kedvenc vadászterülete volt. Felemelő élmény volt a nyarat idéző, kellemes, napos időben az erdei fák hűs árnyékában barangolni. Akadt közöttünk, aki fakultatív túraként megmászta a Börzsöny legmagasabb csúcsát, a 938 m magas Csóványost is.

Ebéd után a turistaházban Ilinyi János és Pogány Gyula felvételei segítségével visszaemlékeztünk Gábor szép és emlékezetes éveire. Mindenkinek voltak személyes élményei vele kapcsolatban, és az elhangzott sztorikból kibontakozott egykori kollégánk színes, ma is például szolgáló egyénisége. Nagy örömünkre a koszorúzáson és megemlékezésen részt vett az özvegye is. Az élménybeszámoló után igen érdekes és szórakoztató kvízjátékra került sor. Vezetője, Komáromi László gondoskodott a fergetegesen jó hangulatról.

Korábban a Királyházára tervezett kirándulás olyan aggályokat keltett, hogy a battai Csónakházhoz képest nem fogja nyújtani majd azt a hangulatot, amit megszoktunk. Ennek azonban éppen az ellenkezője történt, és olyan élményben részesültünk, amire sokáig emlékezni fogunk. Ehhez a remek idő is hozzájárult, aminek valamennyien nagyon örültünk. Reméljük, hogy mielőbb lesz alkalmunk megszervezni egy hasonlóan jó hangulatú kirándulást.


Link

 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Számos gyógyhatása van a szalonnának
  2016-07-31 22:15:13, vasárnap
 
 SZÁMOS GYÓGYHATÁSA VAN A SZALONNÁNAK


Amikor a legújabb kutatások kiderítették a hagyományos zsírokat helyettesíteni kívánó új típusú élelmiszereknek negatív hatásuk van, a szakemberek figyelme a színezéket, tartósítószert és E-számokat sem tartalmazó szalonna felé fordult.

Kiderült, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól. Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.

Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást. A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.

A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban:

Ízületi fájdalmak: lefekvés előtt jól kenjük be disznózsírral, vagy avas szalonnával a kérdéses területet. A szalonnát daráljuk meg, majd a masszához adjunk egy evőkanál mézet. Miután bekentünk a testrészt, helyezzünk rá celofánt vagy pergament, és az egészet tekerjük be egy sállal, vagy gyapjú kendővel. A pakolást hagyjuk egész éjszaka a fájós testrészen.

Az ízületek stimulálása betegségek után: a sérült területre vigyünk fel 100 gramm disznózsírt, amelyhez adjunk egy kanál sót. A testrészt vastag gyapjúkendőbe bugyoláljuk.

Mellgyulladás: a gyulladt felületre tegyünk egy csík avas szalonnát, a tetejére sztaniolpapírt, és ragasszuk le sebtapasszal.

Ekcéma: megolvasszuk a sózatlan szalonnát, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 2 kanál olvasztott zsírt, két tojásfehérjét, 100 gramm gyümölcspépet, 3 kanál vérfüvet. A keveréket hagyjuk 2-3 napig állni, majd a problémás területet naponta kétszer kenjük bel.

Fogfájás: egy vékony csík sózatlan szalonnát tegyünk a fájós fog köré, a fájdalom pedig fokozatosan elmúlik.

Sarokcsont sarkantyú: 100 gramm sózatlan szalonnából vágjunk apróra, adjunk hozzá egy nyers tojást, valamint 100 milliliter ecetkoncentrátumot. A keveréket hagyjuk sötét helyen állni, addig amíg a szalonna fel nem oldódik. Használat előtt a bokát forró vízben áztassuk, majd egy tamponnal vigyük fel a krémet a problémás területre. Csak éjszakára használjuk, nappal meleg vízzel mossuk meg a lábat. A kezelés időtartama 5-7 nap.

Az MTI híre szerint az Osztrák Olimpiai Bizottság 1,5 tonna szalonnát vitt osztrák csapathoz Rióba az olimpiára.


Szalonnás, pálinkás jó reggelt!Hagyma a természetes gyógyulásban


Link 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Idézetek a szerelemről
  2016-07-30 20:00:45, szombat
 
 IDÉZETEK A SZERELEMRŐLSzeretem, mikor hozzád bújhatok,
Szeretem, mikor ajkadra csókot adhatok,
Szeretem, ha melletted fekhetek,
Szeretem, ha kezemet kezedbe tehetem,
Szeretem, mikor édesen nézel rám,
Szeretem, mikor azt mondod: szeretlek cicám!
Szeretem minden egyes porcikád,
Szeretem, hogy szerethetlek csak téged és senki mást!Tudod, mi a szerelem? (...) Nem is számítasz rá. Olyan.

Alice HoffmanAz alvó nő meglátja álmában is, zárt szemmel is azt, akit szeret.

Jókai MórA szerelem és a zene egy hangot beszélnek.

Szökevény szerelem c. filmA kor nem számít, ha igazán szerelmes vagy.

Jacqueline WilsonÓ, ha eljön öregkorunk,
Szerelmünk mélyebb s babonásabb...
Ragyogj, ragyogj hát, alkonyunk,
Végső szerelmünk fénye, áradj!

Fjodor Ivanovics TyutcsevFiatalon a szerelem olyan, mint a veréb, ideszáll, odaszáll. De későbbi korban, mentül jobban beleizzad az ember üstöke, antul ídesebb!

Móricz ZsigmondHa most megkérdezném, mi a szerelem, lefogadom, hogy legalább tízféle definíciót hallanék, és valószínűleg mind igaz lenne, de egyik sem közelítené meg azt, amit jelent. A szerelemről nem lehet beszélni, azt érezni kell.

Nikodém VandaÖlellek, olyan szorosan, amennyire csak bírlak, szeretlek, amennyire csak tudlak, és te is szeretsz, egész testedből, teljes lelkedből, a legtisztábban - és mégis vágyódunk egymásra, mintha messze lennénk, és sohasem tudunk egymással jóllakni... Az a felkavaró ebben az élményben, hogy nincs "beteljesülés"... Halandók vagyunk, az a baj! És ez egy halhatatlan érzés. És ezért mindig azt érezzük, hogy elveszthető.

Müller PéterA nőszivnek nem nyugalom,
A nőszivnek szerelem kell.

Tóth KálmánSzerelem nélkül vakon tapogatózunk életünk alagútjában, és sohasem látjuk meg a fényt.

Jeanette WintersonMosolyogva gyönyörködött a lány arcában. Milyen meghatóan ártatlan ez az arc! Ha ránéz, mindig úgy érzi, őbelé is átárad a tisztasága, megtisztítja minden szennytől, s valami földöntúli ragyogást áraszt köréje, amely oly hűvös, lágy és bársonyos, mint a csillagok fénye.

Jack LondonVan, hogy a szerelem eltűnik, majd újra megjelenik, de ez magától következik be; ahogy azért sem tudsz tenni semmit, hogy ne legyél szerelmes, úgy arról sem dönthetsz, hogy az legyél. Az érzés magától jön-megy.

A. J. Christian"Csak egy percig szeress,míg elmondom imádlak, Csak egy óráig szeress, míg megsúgom,kívánlak. Szeress egy napig, míg csókolni tudlak, Szeress egy életen át, s én is mindig szeretni foglak!"
"Érzem azt, hogy szíved úgy érzi,nem szeretlek. Érzem azt, hogy én szívemből szeretlek. Szeretném, ha szívünk egyként dobogna, Szeretném, ha szerelmünk egy életre szólna!"
"Hiányzol, ha nem vagy velem Édes csókjaid hiányoznak nekem! Oly jó lenne most Veled lenni S mindig csak Téged ölelni!"Miket beszélget holdvilágnál két szerelmes fiatal? Ha leírnák, elbámulna az olvasó, mennyi üres ostobaság. De az aki beszéli, annak a világ legérdekesebb olvasmánya lenne. Mert csak ő érezné a sorok között a szive dobogását s a másik szívnek a dobogását. A szaggatott mondatokban a mosolygást, a fejrázást, a kézszorítást, a sohajtást. A pontoknál a csókot.

Gárdonyi GézaElhervad gyorsan minden szép virág,
Elfonnyad mind, amit kert s rét terem,
De mely nyujtotta e virágokat:
Örökké él maga a szerelem!

Ábrányi Emil (ifj.)Azon a napon, amikor olyan nő kerül az utadba, akiből a fényesség árad, amint elhalad: véged van, szerelmes lettél. Már csak egy a dolgod: oly makacsul gondolni rá, hogy ő is kénytelen legyen rád gondolni.

Victor HugoEgy kapcsolat fejlődése olyan, mint a folyók egyesülése - fokozatosan történik meg, mielőtt a tengert elérik. Különbözőek a gyökereitek, ahonnét eredtek, de útközben bizonyos részeitek megtalálják egymást... azután, ahogy telnek az évek, újabb és újabb részek egyesülnek a lelketekben egyre nagyobb folyamokká. Soha többé nem lesztek már az a kicsi patak, aki voltatok..., de cserébe tiétek az óceán.

Paeli SuutariA szerelem a lélek selyme,
a szív bársonyvirága,
melynek magvát minden szívben
elültette a teremtés,
de amely csak minden ezredik szívében
érik meg igazán pompázó virággá.

Rabindranath TagoreSzeretnek.
Óh milyen könyü a világ!
A csillagos ég ringat a karjaiban,
lábam alatt szinte muzsikál a föld.

Szabó LőrincAkartalak... mindennél jobban, mindenkinél jobban. Megtalálni, felfedezni, szeretni. Veled lenni, megélni az életet. Akartam. Akartalak. Aztán mást is akartam. Felejteni. Nem szeretni. Elveszíteni az úton, nem gondolni rád. Soha, soha, soha. Soha nem tudni rólad. De nem lehetett. Nem lehet. Felejteni, nem szeretni, elveszíteni. Csak egyet lehet. Megtalálni. Újra és újra és újra. Szeretni.

Csitáry-Hock TamásLángokat lehelsz a télbe,
selyemben kiállsz a szélbe,
havas melled ormosodik,
szemem érte kormosodik.

Becsületed romló pénz lett,
s gyönyörű vagy, mint az ének.

Nagy LászlóNéha nem többel, csak reménnyel szeretünk. Reménnyel, hogy soha nem szűnünk meg hinni vágyaink állandóságában. Néha félelemmel, mert van úgy, hogy a boldogság mélyebb, mint amit képesek vagyunk megtapasztalni vagy felismerni, és nagyszerűbb, mint amit a bátortalan szív képes lenne elviselni. Néha kétségbeeséssel, kínzó álmokkal, belénk ragadt gondolatokkal, fájón, azon töprengve, vajon hogyan fogjuk lelkünknek ezt az örökös sajgását elviselni. De néha szerelemmel szeretünk, csak úgy, igazán, adakozva, felszabadultan, szabadon, és nem a magunk, hanem a más boldogságáról szövögetünk álmokat, elűzve így a rettegő magányt, a kételyt, és a szomorú borzalmakat.

Balogh BoglárkaSzerelem élő lángja,
lelkem legközepében
milyen vigyázva, míly szelíden sebzel!
(...)
Ó, tűz, gyönyörbe forgatsz!
Ó, égés édessége!
Ó, puha kéz! Ó, érintés, te kedves!

Keresztes Szent JánosVagy szeretsz valakit, vagy nem. A "lehet, hogy..." az nem szerelem. Az édeskevés.

Rachel GibsonIjesztő törődni a másikkal, mert mindketten tudjátok, milyen egy szempillantás alatt elveszíteni valakit. Viszont nem hagyhatjátok, hogy a félelem irányítsa az életeteket. (...) Ne éljetek úgy, hogy a múltatok mögé bújtok! Éljetek a pillanatnak! Ha találsz valakit, akivel örökké együtt szeretnél maradni, ne engedd el! Akár egy nap, egy év vagy ötven év lesz az az örökké (...). Ne hagyd, hogy a veszteségtől való félelem megakadályozza, hogy szeresd!

Nicole WilliamsSzeretni: sóhaj füstje, kósza gőz
Majd szikratűz a szembe, hogyha győz,
S ha fáj, könnyekből egy nagy óceán.

William ShakespeareRomeo úgy vonzódik Júliához, mint a vasreszelék a mágneshez; ha nincs köztük akadály, olyan egyenes vonalon mozog feléje, ahogy csak tud. De ha egy falat emelnek közéjük, Romeo és Júlia nem nyomják ostobán arcukat a fal ellenkező oldalához, ahogy a mágnes és a vasreszelék tenné egy kártyalap két oldalán. Romeo hamarosan találna egy kerülő utat, mondjuk a falon átmászva, hogy Júlia ajkát közvetlenül érinthesse. A vasreszeléknek a pályája rögzített, és hogy eléri-e a végpontját, a véletlenen múlik. A szerelmesnél a végpont az, ami rögzített, és az útvonal végtelen változatban módosítható.

William James 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Idézetek
  2016-07-30 19:30:20, szombat
 
 


IDÉZETEK


Mottó:
Az életünk idézetek nélkül nem teljes
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Koós Attila
  2016-07-28 20:00:25, csütörtök
 
 KOÓS ATTILA


/Hódoscsépányi/ Koós Attila, Budapest, 1969.06.14 -

LinkVersei

Link
ARS POETIKA


Verset
jobbat, szebbet
írnak sokan -
de mi bennem fogan
tapasztalás:
nem mondja más
el helyettem.ANYÁMAT MA KÉZEN FOGNÁM


Anyámat ma kézen fognám.
Úsznánk át a városon,
Szél-alakja hajladozna,
Copfba fonná mámorom.

Ég zokogna, föld lehelne
Könnyű csókot, édeset,
Anyám mosolygó kezével
Szorítaná kezemet.ARRA TIFELÉTEK


Arra tifelétek
megrogyott, tejes fellegek
szipognak, bőgnek,
s támasszák a Kárpátok
szemöldökének
hasukat: mit üzensz ma haza hát?
S van olyan, ki szódban
talál magán kívül
mást is, Magyar Ararát?

A világnak része a veréb,
de színt csak különbség adhat,
az izom, igaz, vénül, de a szív
örököse minden pirkadatnak:
hazámat belakom szerelemmel,
s leülök szemben az ajtóval,
mert a megosztott lélekzet
jobb, mint a birtokolt sóhaj.

Arra tifelétek is így szeretnek?
A fát, a felhőt és a napot
megölelgetik énekszóval,
s táncba roppantják a bánatot?DALSZÖVEG


Egyszer nagyon szomorú voltam,
Oly egyedül volt szivem -
Fáradtan feküdtem ágyamon;

Vártam, hogy valaki jöjjön,
De nem jött senki sem,
Akinek elmondjam bánatom.

Eindultam hát lassan,
Át a városon,
Sápadt lámpafény kisért;

Lehajtott fejjel léptem
Az üres sávokon,
S magam sem tudom, miért

Sírtam úgy, mint egy kisgyerek,
Mért fáztam - nem volt hideg,
Mért hittem úgy, hogy csak álmodom?
Mért hullt úgy a könnyem,
Hiszen nem bántott senki sem...
Mért hittem úgy, hogy csak álmodom az életem?...

Még gyakran, ha csönd fon át,
a magány karjai,
Felöltözöm, elindulok-

Lépteim halk neszétől
Még mindig hallani:
Lelkemben égő himnuszok,

Balladák, ódák ropognak
Vörös szárnyakon-
Dallamok fellege kisért...

Könnyebb lesz szívem
Ha megírtam dalom,
De addig nem értem miért

Sírok úgy, mint egy kisgyerek...EMBERNEK MARADNI


Könnyű takaró legyen ma álmod,
Ne váltsd meg még ma ezt a világot.
Csak magadban őrizd a szelíd csendet
és az embert,kit ember szerethet.

Könnyű kívánság legyen ma párnád,
Ne légy ma megváltó,csak őrizd álmát.
Annak ki melletted piheg,s ha rezzen,
szíved melegével takard be csendben.

Könnyű takaró legyen ma álmom,
felejtés csillagát két tenyerembe zárom,
s mintha imádkozna az éjszaka felettem,
hallgatom csönded,s csöndembe rejtem.ÉN A BARÁTOD...


Én a barátod akarok lenni,
kísérni jóban és rosszban,
és emberré válni melletted,
nem számít, akárki voltam....

csak a barátod akarok lenni,
bárhogy bántson az élet,
tudni, hogy szeretsz engem,
s én örökre téged...

Együtt nem leszünk gyengék,
együtt nem leyzünk árvák,
ha bánat súlyával érkezel,
az én szivem tisztán vár rád...

lerakod nálam a terhed,
s úgy szeretnék valamit tenni,
ha nem sikerül úgy szeretned,
csak a barátod akarok lenni.ÉN AZT HITTEM, VERSET ÍROK


Én azt hittem, verset írok,
de a toll hegyéből
hullottak a virágszirmok.

Emberek jöttek botokkal:
"üssétek a kertészeket!"
s én megéleztem a késemet,

hogy a nyájjal egyé váljak,
de pengém kivirágzott,
mert a sebek nekem fájtak.

Egyedül maradtam végül,
magamtól is távol,
bokor, mely a tájba szépül.

S csöndem kibomlott körbe,
madárdal kuporgott a
magánnyal hunyorgó fürtökre:

s a versek, a meg nem írtak,
kacagtak volna belőlem,
de már csak virágok nyíltak.

Érti e sorokat minden
gyilkos és minden áldozat,
kire betűim hintem:

nincs különbség köztünk,
csak mikor átöltöztünk,
másnak jutott véres ingem.ÉNEK A BÚZAMEZŐKÖN


Tengernyi búzatáblát láttam
énekelni az Úrhoz
örömtől lángba borultan,
s örvényükben, mint apró, kék virágok
bimbóztak fodros kedvű lányok,
s felolvadt hangjuk az égi azúrhoz.

Eső lettem, hajukba hulltam
vágyódó szemekkel,
hogy a dalt megtanuljam,
de szemeikből csillagok peregtek
ajkaikra bódító hangjegyeknek,
s nem bírtam a nagy-nagy szeretettel:

megcsókoltam az első keblet,
mely zihálva
tárta ki mámorát, hevét...
s ő visszacsókolt, mint ki várta-félti
az embert, ki ha megtalálja, érti
majd a búzamezők énekét.FÁRADT VAGYOK


fáradt vagyok, megpihennék:
valahová hazamennék,
ahol várnak vacsorával,
öleléssel, meleg ággyal.

fáradt vagyok, bogár lennék:
lámpafényben megfürödnék,
illatos gőz esti fénye,
lenne lelkem menedéke.

fáradt vagyok, hazamennék:
de a magyar őszi esték,
minden ablakot bezártak.
fáradt vagyok, nagyon fáradt.

nem dühöngöm, ez a sorsom:
ne várjon rám többé otthon.
ember voltam, bogár lettem,
s tűzbe vesztem, szép szemekben.GYÖNGYÖK


Szegény vagyok.Ezt eddig is tudtam,
S ha magamnak kincseket hazudtam,
Tehettem-de Neked nem tudok:hisz látod,
Csak lelkem gyöngyeire vigyázok.HAJNALOM


Válladon alszik a hajnal,
Szűz keze vágyakat ringat;
Felébred, elúszik a Nappal
S arcodon angyali színt hagy.

S jő ezüst éji varázslat:
Hold sugarában a tenger
Lágy, kicsi csendje a mának,
Hol küzdeni vágyik az ember.

Fürdik a szómban a gond is,
Benne ragyognak az évek,
Gondolatom Te vagy most is-
Hajnalom válladon ébred.

Úgy vágyik a lélek a jóra!
Sző maga földi meséket,
Hogy Ég tüze váltsa valóra!HALK IMA


Hozzád bújok én, ha nagyon fáj,
Nálad rejtem el bánatom,
Neked mondom el
Hogy éppen hol rontottam el-
Az életemmel Neked tartozom...

Hozzád mindig sírva érkezem
Mielőtt összeroppannék, mint a nád:
Vigaszt nyújt Neved -
Hol jártam épp, nem kérdezed,
Mert tudod milyen szükségem van Rád...HA MAGYARUL, HÁT SZÉPEN


Ha magyarul, hát szépen,
hogy aki hisz, értsen,
s ha ért már, tette valljon:
emberként éljen, haljon.

Hitemet ojtsa, és erdőt
neveljen belőlünk felnőtt,
ahol az árnyak még gyermek
álmokat bontanak embernek.

Levelek erezetében,
mint vér, csurranjon fényem:
szemekre peregjen sója,
lelkem foszló olvasója.

Dőlj neki hát, te gyáva:
tintástul jöttél világra.
Ha írsz, álmodva, ébren,
írj magyarul, írj szépen!HA VOLNA...
Ha volna egy csodás, hatalmas radírom,
Nyakamba akasztva húznám, amíg bírom:
Húznám én keresztül széles e világon,
E széles világban sok szíven, sok szájon.

Sok szívnek, sok szájnak átkozó keservén,
Napoknak magányán, fullasztó szerelmén,
Ünnepek álszent és dőzsölő fényein
Húznám a radírom, míg bírnák a térdeim.

Neked egy csodás, hatalmas toll kéne:
Húznám a radírom s utánam jönnél Te:
Igazat szájakra, jóságot szívekbe
Rajzolni, festeni ember-szép színekre!HIÁNYZOL


Szárnyakat növesztek s utánad repülök.
Gyermekszememben vágy és félelem,
mikor álmodón szempilládra ülök,
s alatta enyém lesz a végtelen.

Megosztanék Veled kincseket,
de zsebem csak mesékkel tele,
s ingem alá rejtett hitemet
belém marta csillagok jege.

Kis szívemben utánad hozom
a Duna álmát, a Tisza halk neszét,
s könnyes mezőn, ázott dombokon
csillanó dal engesztelő, szép üzenetét.


A HITVESI ÁGY


Van egy ágyam, egy kis szerény, keskeny heverőm. A falnak támaszkodik a könyvespolc alatt és álmodik velem nagyokat.

Álmodott már talán baldachint is magunk köré, szép, faragott rudakkal, s engem koszorúval a homlokomon tán istennek is képzelt magában. Pedig ő maga is csak egy vándort cipel az ölében, s boldog, hogy fönn, a polc titkos ereszeiből néha manna csöppen alá... Ady... Arany... Wass... József Attila...

Ám ő mégis megmaradt e pompában egyszerű, befogadó kis heverőnek, ringatva keblén a saját Attiláját...

S mégis...
Kis teste olykor átkarol, mesélni kezd. Nem vígasztal, nem ad reményt, csak van. Szavaiban mintha magyar ősfa gyökere fonódna csillagos-holdas éjszakába...tanít, nevel.

(Apám soha nem volt, Anyám csak bennem szépült idők homlokán, mert akartam, annyira akartam, hogy legyen...de sohasem volt...most tanít, nevel az ágyam.)

"Attila! Büszke vagyok, hogy hátamon mindig szerelem és eskü párosult kéjjel: alább ne add! Férfi a neved, magyar férfi. Ha büszkeséged meg is bokrosodna, hitvány sorsod fölibe kerekedik, s megálljt int a vívódásnak: tudd, mire kötelez magyarságod!

Szerelmet, Hazát soha el ne árulj!

Mert tudd meg, vannak sorsok, jelek, kapcsolatok, melyek együtt járnak kéz a kézben a magyar ég alatt, Isten köntösében, s jaj annak, aki dézsmálja az adományokat! Üszök és szenny ne lepje álmod, bántó féreg ne nyüzsögjön nyoszolyádon!

Attila! Légy büszke, ha ártatlanok az éjszakáid, légy büszke, ha fáj a magány, mert olcsón nem adod magad! De mégsem büszke légy inkább, hanem alázatos: ritka kincs ma már a férfi, ki várni tud, páratlan öröm a reá várónak majd az ajándék: tisztaság fogadja és becsület."

...ágyam, kis heverőm a fal mellett olykor szánakozva néz: "szeretnélek, Attila, olyan álommal ölelni, amely meggyógyít...de nincs olyan. De kívánom a saját halálomat. Szeretnék tűzifa lenni kandallóban, vagy szenes kályha kiparázsló testében...s nézni álmodat, amint összeölelkezik utódom felett igaz, hű társad álmával... Egy szálkát belőlem végy magadhoz, s majd mikor felriaszt emlékező szemem borzongása egykor, hogy hinnéd az éj sóhajtott Rád, e szálkámat emlékül dobd a tűzre...hogy nagyon boldog legyek."

Köszönöm, hogy magyarnak születtem, Istenem! Adsz-e még ily' álmokat földi ember lelkébe?

Kicsi ágyam!

Eltettem testedből egy darabot. Ott leszel velem, s ott halsz meg, mikor én a legboldogabb álomba indulok...az életbe.

De nem a tűzbe teszlek: nászágyamba temetlek, hogy álmod ott nyíljon tovább majd már családom hű szép ígéreteként...

Köszönöm, Isten, hogy magyarnak születtem!JÓNAK LENNI, HŰ MARADNI


Jónak lenni bármi áron,
Bárki bántson, bárki bántson,
Hű maradni minden áron.

Hű maradni minden áron,
Aki bántott, megbocsásson,
Aki hazug, nehogy ártson.

Igaz lenni bármi áron,
Igazságom ne kiáltson,
Igazságom csöndje szántson:

Szántsa be a nagy világot,
Vesse magvát, s aki bántott,
Annak bontson szép virágot.

Szép virágom bármi áron
Igaz legyen, azt kívánom,
S hirdesse az igazságom.KAPASZKODOM BELÉD...


Ragaszkodom Hozzád...
mint madárdal alkony-selyme
éjbe foszló levelekbe
kapaszkodom Beléd...

Ragaszkodom Hozzád...
mint szakadék mély kiáltása
kikönyöklő ég-indába
kapaszkodom Beléd...

Ragaszkodom Hozzád...
Mint óceán lüktetése
part kitépett, hűs sebére
kapaszkodom...

Ragaszkodom...
mint Hold Király Földanyához
önti vérét, fénylőt áldoz
kapaszkodom Beléd...

Ragaszkodom Hozzád...
túl mindenen, túl a semmin
semmi más nincs, legyen ennyim
kapaszkodom Beléd...A KÖLTŐK NEM HALNAK MEG SOHA


A költők nem halnak meg soha,
s ha néhanap mégis szótlanok,
csupán vállaikra ültek megfáradt,
eltévedt angyalok.
Velük dalol és ültet be kertet,
mert a költők mind magányos lelkek.

A költők nem halnak meg soha,
mert nem e világban élnek,
idegenek, mint a csillagok,
messzi tüzek, vándor fények,
bolyongó, anyagtalan csoda,
hogy vannak, s nem halnak meg soha.

A költők nem halnak meg soha,
pedig mindennap megölik őket,
de gyermekek szívében
születnek újra egy szebb jövőnek,
és vének reszketeg ajkán, mint ima
hull áldás a költők álmaira.

A magyar költők nem halnak meg soha,
mert a nyelvben, melyen zenélnek,
vérük és húsuk van oldva,
és lelket adnak e húsnak és vérnek...
és az utolsó ember, ki a Földön marad
költő lesz, és lelkében játszó magyar szavak.KÖLTŐNEK SZÜLETTEM...


Költőnek születtem, de lám, az sem vagyok,
Mert nem kellek a fülnek - hát inkább hallgatok.
Nem kellenek a szemnek az egyszerű sorok,
Batyuval a hátán, népem, itt jő vándorod.

Itt jön szegény, talpa meztelen, kemény,
De szívében égő bokor minden költemény.
Itt dobta ki a föld magából, mint a magot,
Hogy gyümölcsbe boruljon az, mit más elhagyott.

Színt, illatot, ízt érlel nyelvén a táj.
Fogadd be, had higgye, hogy végre hazatalál.
Barna szemében az ütem, a rím is barna:
Ha nem lehetne magyar, meghalni akarna.NE BÚCSÚZZ SOHA VÉGLEG


Egyszerre csöndem ő,
egyszerre himnuszom,
könnycseppet görgető
szomjas papíruszon:
egyszerre képzelet,
egyszerre tett,
egyszerre mindenem lett
a Szeretett.

Egyszerre éjem ő,
s lángoló pirkadat,
színeket éltető
s hamvasztó, mint a Nap:
egyszerre ígéret
s egyszerre vágy csak,
egyszerre nekem és
mindenki másnak.

Egyszer felébredek
s az életet álmodom,
hervadó perceket
takar majd lábnyomom,
s egyszerre megértem,
hogy ez volt a lényeg:
nincs elmúlás, nincs
nélküle élet...

...soha ne búcsúzz örökre,
soha ne búcsúzz végleg!

NOVEMBERI CSENDJEINK


Fázom. Tenyered selymét
horgolják künn a téli esték,
s néha lehull egy-egy csepp
emlék - s a csend még csendesebb.

Játszom, hogy megtalállak,
hol csillagok húznak rőt fátylat
s vonszolnak vérző szemeket:
látlak... s a csend még csendesebb.

Fájjon... vagy inkább mégsem.
Nem fájhatok neked már én sem.
Mit tehetnél, csak csendben tedd
értem... s csendünk még csendesebb.ÖSSZE, VISSZA


Elengedtelek
egy sóhajtással,
de minden levegővétellel
visszakérlek újra.

Elzavartalak
egy legyintéssel,
de izmaimban ott ragadt
a visszafogadás.ŐRIZNÉLEK


Őriznélek, ringatnálak
Téged, lelkem szárnyain-
Mint a szellő hajló nádat
Futnának be álmaim.
Lennél nekem égő harmat
rózsa szirmán,Kedvesem-
S ami él, mi megmaradhat:
Lennél mindenem nekem!

SZERETNÉK VALAMIT TENNI ÉRTED...


Szeretnék valamit tenni Érted,
valamit, ami olyan nagyon szép,
hogy benne a lelkemet megérzed,
mintha meztelen szívem érintenéd.

Szeretnék eljutni Hozzád,
mint eltévedt vándort, fogadj magadhoz,
s ne kérdezd, honnan hozom az út porát,
ha szomjúság űzi ajkam poharadhoz.

Szeretnék megpihenni Nálad,
csöndedbe takarózni békés rejtekeden,
s ha szememben látsz egy kucorgó árnyat,
gondos kezekkel hitesd el: ember nevem.

És én majd akarok valamit tenni Érted,
de hősként sorsod meg nem válthatom,
csak érezd, hogy vagyok, s nem hiába élek,
mert a hétköznapok terhét Veled vállalom!


Csak Neked - Tőlem
/Egérrel mozgassátok a képet!/

Link
SZERETNI JÖTTEM


Virág voltam, segítettél:
fény voltál és harmat.
Temetőig terítettünk
szirmos birodalmat.

Felhő voltam, segítettél:
szellő lettél értem.
Árva álmok fodrát fontuk
az ártatlan égen.

Ember lennék, segíts! Legyél
minden körülöttem,
s ne engedd, hogy elfelejtsem,
hogy szeretni jöttem!SZONETT GYERMEKEINKHEZ


A csönd bársony, az éj vatta,
csillagok szeretkeznek benne
s alatta
hűségek fogannak fénynek,
árnynak;
játszanak, nyüzsögnek,
aztán földreszállnak:
lecsöppennek végül
asszonyszívekbe lüktetésül,
mint kibomló, mézes álmok
a virradattá szépült
királyfik és királylányok.

Így érkezik a gyermekember,
fénnyel-vérrel mosva, átitatva
szerelemmel.
Méltó a döbbent áhitatra
e csöpp ajándék, s Aki küldte,
s nincs, ki csodáját értve
meg nem szégyenülne:
mert vizsgálod ezt a rendet,
mely milliárdok óta áll
s őrködik feletted,
pedig eszmélő pulyád
közelében feltalálod,
mely téged is megteremtett,
azt az elbocsájtó-hazaváró
édes másvilágot.

Borzasztó a mélység
a magasságban, beleroppan
minden koponyát kitöltő
csekélység.
Ezért szerencsés a költő,
ki lelkével látva lát,
s még jobban
a gyermek, ki félig
még ott él a csillagokban,
csak közénk is ragyogja
már égi hajnalát.

A messzeséget gombolyítod,
mint fonalat s leméred,
de sem a könnyet,
sem a mosolyt nem érted,
hát minél többet
látsz, csak több lesz a titkod.
Az univerzum ott piheg
az emlőkön tejszagú ájulásban.
Részed, s te része vagy részeinek.
Téged keres később másban,
míg majd ő is szétszakad fényre,
árnyra,
s te megérted, hogy megérte:
nem készülhettél szebb hivatásra.TALÁLKOZÁSOM EGY SZÉKELLYEL


"Fényt olvasztok szét miattad,
Napok lázadó meséit
Költöm gyengének, riadtnak-
S üvöltök, hogy ők sem értik!"

Ilyenkor futni kell előlem.
Reszket bennem átok, holnap,
Jövő, minden: felelőtlen
Társa vagyok bántó szónak...

...Ősz, kedves vonásokat gyúrt
Arcába a történelem-
Türelmet, mely nem ismert Úrt
Csak Istent,Hazát e szép helyen.

Isten, Haza. Két oly' erő,
Kikért minden s semmi létünk,
Marjon napfény, zúzzon eső-
S a Család, melyben tovább élünk...

..."Ne bánts mást, de ne hagyd magad!
Hirtelen szó éles penge-
Ember vagy, mint más: hű, szabad
Küzdelemre, szerelemre!"

Egyszerű szavakban dobban
Szív és hit: holnap nép-e,
Melynek fejszéje sarokban
S veres rozsdát köp fűrésze?...

...Szerelem csordul szeméből,
Ha végiglát a szülőtájon,
Ősi-gyermek kebeléből
Mézként csöppen szó a szájon.

Ám e szót már én képzelem.
Ő hallgat, némán süt a vágya:
Úszik elé a végtelen.
Haza indul valahára.TAVASZT ÜLTETEK


Tavaszt ültetek magamból,
Illatokkal körberakom,
Színét fonom szép szavakból
S ha kész leszek, Neked adom!TÉTOVA DAL


Hasonlít Rád az alkony, a vörös tégla;
A madár röpte, a fészke is néha;
Hasonlít Rád a bújkáló homály;
A rokoni csók, az álmos szamovár;
Hasonlít Rád a nyújtózó meleg;
Az esőben altatót dúdoló terek;
Az estébe forduló utcák, házfalak;
A lebegő nesz, a csönd, ha rámszakad;
Hasonlít Rád a kiterjedt égbolt-
Minden mi lesz, van, minden mi rég volt.ÚJ SZÁRNYAK


Új, könnyű szárnyak ragadnak innen,
Magammal vihetem egyetlen kincsem:
Mi legyen? Ki legyen?
Felhők, Hófehérek!
Takarjon irgalom, hol földet érek!UTAZÓ


Talán csak azért tévedtem e tájra,
Mert kinek nincsen, sosem volt barátja,
Annak semmi nem oly idegen, bántó,
Mint saját lelkében üvöltő pár szó. 
 
0 komment , kategória:  Koós Attila   
Angyali történet
  2016-07-27 20:20:39, szerda
 
 


ANGYALI TÖRTÉNET
Egyszer valamikor, talán, nem is olyan régen.
Nem a földön történt meg ez, hanem fönt az égben.
Valahol a Mennyországban szivárvány színében,
apró angyal gyerek sereg játszott kint a réten.

Gondtalanul vidámsággal fel-alá csapongva,
kört alkotva táncot jártak, egymás kezét fogva.
Bíbor kastély ablakából éppen oda érve,
Kitekintvén az Úr ámult, s gyönyörködve nézte.

Könnyű szárnyak suhogása, selymes ékessége,
szívet, lelket simogató áldott békessége.
Mind ennek a látványától boldog is lett volna,
de volt egy kis rakoncátlan, nem állt be a sorba.

Pár lépésre távolabb várt, magányosan állva,
még a mezőt betölti a többi kacagása.
Olyan volt mint ezer tücsök halk ciripelése,
akár karácsonyi harang lágy csilingelése.

- Mond, kedves jó Tündéranya, tán a szemem megcsal?
Ki nem érzi más boldogságát, lehet-e angyal?
Nem tudja más fájdalmában azt, mit meg kell tenni,
lecsorduló hála könnycsepp melegsége lenni.

Kérdezte, ki a folyosón éppen arra haladt,
mellé érve arra fordult, s az ablaknál maradt.
Együtt szemlélődtek tovább hosszan eltöprengve;
- Kísérd elém legyél szíves, ide a terembe!

Szólt az Úr, és hátra lépve ajtó felé fordult.


Bólintott az, s amerről jött, arra visszaindult.
Kisvártatva megérkeztek előtte megállva,
szőke fürtös göndör fejét maga előtt látta.

Reá vetve tekintetét, kezdte mondókáját,
még az apró kis szőkeség leereszti állát.
Ám a hangra felemelve, az Úrra tekintett,
felé sugározta kék szem, mi lelkében fénylett.

Ettől kissé meglepődtek, hirtelen csend támadt,
nem vidámság tüze égte, hanem inkább bánat.
- Mondd gyermekem, mi az oka szomorúságodnak,
vidám testvér tengerségben, sziget magányodnak?

Mitől van e búskomorság még ők vigadoznak?
Terhed senkivel nem osztod, meghagyod magadnak!
Erőd nem abból nyered mit szívekből, meríthetsz!
Tudni fogod e majd akkor, mikor, kin segíthetsz?

Mikor erős ember gerinc, a súlyától roskad,
esélye csak annyi maradt, talán te is ott vagy!
Fohászkodva engem kérlel, ó csak hogy létezzél,
érted kutatná az eget, bár csak megérkeznél!

Mindezt végre magad is lásd, vannak ilyen vágyak,
lent a földön ténferegve, ha nem lesz majd szárnyad!
Mert egyedül el fogsz bukni. akkor majd megérted,
áldást hoz, ha hozzád siet, sok angyal testvéred.

Ott tanulod meg örökre, két lábadon járva,
árva lelkek védelme egy angyal hivatása!
Ha rátalálsz kit óvnod kell, s azért nem tévedhetsz,
mert te vagy az, ha nem is lát, sorsa ott fáj benned!

Elbocsájtá ezzel az Úr; - ez lesz a te próbád,
te akartad hogy így legyen, tessék, eredj, próbáld.
Harag nem volt szavaiban, de keményen hangzott,
még láthatta elhaladva, utána mosolygott.Fejét kissé megcsóválva épp azt fontolgatta.
Feladatként amit kirótt, nincs-e eltúlozva?
Már majdnem hogy visszahívta, inkább kicsit várjon,
de eltűnt már szeme elől szürke láthatáron.

Következő pillanatban, lent a földet járta,
szárnya híján lassan haladt, nyomot hagyott lába.
Szokatlan volt, mert a talpa utca kőre lépve.
test súlyától olyan, mintha hideg lánggal égne.

Szűk kis utcán, házak között, megállt szemlélődve,
emberek kik arra jártak, nem törődtek véle.
Elhaladtak mind mellette mintha nem is volna,
hogy ne kelljen észre venni, ha hozzájuk szólna.

Az egyik, ki, arra sétált színpompás ruhába,
jobb kezével, a zsebében mélyen kotorászva.
Mit keresgélt megtalálva, karját épp kihúzta,
gyűrött papírpénzt, bankjegyet, leejtett az útra.

Látszott rajta, észre vette, mert utána nézett,
le sem hajolt, ment sietve, jó nagyokat lépett.
Ő csak nézte csodálkozva, mert ezt nem értette,
kopott ruhás, idős ember állt meg vele szembe.

Első volt ki fel figyelt rá, amióta itt van,
szomorúan köszöntötte, szelíden, és halkan.
Tekintetük találkozott csak egy villanásra,
é ő lassan letekintett, abba az irányba.

Lehajtva, a bankót nézte, s nem is mozdult addig,
csak figyelte az öreget, hogy érte lehajlik.
Talán csak egy rezdülés volt. az arcát meglátva.
kisimult a szeme fölött legmélyebbik ránca.

Bólintott egy igen mélyet komor némasággal,
megköszönve, mint adományt, szótlan méltósággal.
Elindulva visszafordult, és egy kis időt várt,
fürtös fejétől talpáig melegség suhant át.

Ahogy ment tovább az utcán, egy ház udvarában,
babakocsit pillantott meg, lombok árnyékában.
Meg kell néznem közelebbről, vajon mi van benne?
Néhány hetes újszülött sírt álmából ébredve.

Senki sem volt a közelben, aki vigasztalná.
Lehet - e oly érző lélek ki magára hagyná?
Két kis kezét szája előtt ökölbe szorítva,
jelez a süket világnak bele pirosodva.

Vette ő a jelzést nyomban, hiszen rokon lelkek,
fent a mennyek országában minden angyal gyermek.
Fölé hajolt, kocsi szélét finoman megfogva,
Égszínkék finom nyugalmát felé sugározva.

Fel-alá mozgatva dúdolt, s mint hullám a bárkát
ringatta hogy elaludjon, megtalálja álmát.
Vissza is talált az hamar abba a világba,
hol a lelkük egybe simult gondtalanul játszva.

Valahonnan a konyhából előjött az anyja,
ám addigra már odább állt, elnyelte az utca.
A városból kifelé az erdő felé haladt
Lenézett az Úr reája és mosolyra fakadt.Ami történt eddig ott lent, mindent látott fentről.
Teljesíti mit rá bízott? Nem sokára eldől!
Keskeny ösvény kígyózott a sűrű erdőszélen,
fiút látott ülni, egy nagy árnyas fa tövében.

- Vársz valakit? Szólítá meg, előtte megállva.
Hangra kissé megborzongott, mozdult meg a válla.
Olyan volt mint aki éppen, mély víznek medréből,
bukkanna föl levegőért, tenger fenekéről.

- Sok ember él ahol voltam, elég nagy a város,
köztük nem találtam azt, ki, elhagyott magányos.
Lassan arccal felé fordul, kissé csodálkozva,
barna szempár nézett vissza, véle találkozva.

Szemeinek sugarától ő is összerezzent,
fonákja volt bensőjének, ezt érezte ott bent
Mit az égi mennyországban soha nem találnak,
Attól itt lent, nagyon sokan, hétrét görnyedt járnak.

Ez volt hát az, mitől akkor nem tudott táncolni,
s leküldték őt ide fentről, mindezt megtanulni!
- Kérlek mesélj most magadról, mondd el történeted!
Hogyan éled magányosan, mostoha életed?

A fiú most belekezdett, hosszút gondolkodva,
vallani az életéről, félszeg, vonakodva
Ő is egyre komorabb lett, attól amit hallott,
Közelebb lépett egy picit, és előre hajlott.

- Nincs testvérem, apám - anyám, valamiért lettem,
azt sem tudom megmondani, mikor mért születtem.
Éhesen ha ennem kellett, nem várt gazdag asztal,
fehér abrosszal takarva, sok ínyenc falattal

Nem járok meleg kabátban, ha hideg van fázom,
tető sincs a fejem fölött, mikor esik ázom.
Egymagamban élek inkább kerülöm az embert,
úgy néznek rám, mint kit Isten bűneiért megvert!

Tegnap mikor megpihentem, ide telepedtem,
jött valaki a fák közül, megállt velem szemben.
Azt ígérte, magával visz, úgy sem keres senki,
sokkal jobb sors a pokolban, köztük ördög lenni!

Köszönöm hogy meghallgattál, de most menj, siessél
Nem soká jön értem, nehogy csapdájába essél!
- Itt maradok, nem hagylak el, bármi következzék!
Társaddá tesz, had legyek, ki sorsodban osztozzék!

Kimondottan ez mondatot elképedve látta,
fiú ahogy partnerének kinőtt a két szárnya.
Tág szemekkel bámulta mint csillagokat szórva,
Ívbe görbül ég - föld között, fénylő ezüst csóva!

Kitárta azt, és szélesen néhányat verdeset,
földtől alig egy ujjnyira feljebb emelkedett!
Testét borította lenge hófehér fátyolja,
Égből érkezett hogy óvja, ügyét pártfogolja!

Bámulva nézte a csodát álmok világából,
Hang térítette vissza a kábulatából.
Lásd, már nem vagy egyedül, és én is rád találtam,
mert valaki azt akarta hogy, ezt meg is lássam

Azt üzeni téged ne félj, nem felejt el soha!


Atyád maradt, látja föntről sorsod mily mostoha!
Engem azért küldött hozzád, óvjalak, védjelek!
Kárhozattól mentsem meg? a bűntelen lelkedet!

Velem kell most jönnöd nyomban, feszítsd meg a vállad,
kapaszkodj jól a nyakamba, kulcsold rám két lábad!
Átkarollak, szorítalak, magam előtt fogva,
mint anya, ki a magzatát, szíve alatt hordja!

Megkeressük, együtt szállunk, magasba szárnyalva,
Hol atyánk, és anyánk vár ránk, azt ki vagy vállalja!
Ha mégis alá hullanánk, s nem tudnánk elmenni,
a pokolt próbáljuk akkor, mennyországgá tenni!

Felfelé visz az út, hol mindig tiszta a kék ég,
Elnyeli balsorsod a végtelen tér, messzeség.
Emelkedni kezdtek lassan, bizony éppen jókor!
Mert megjelent az ördög pont, érte a pokolból!

Dühében biz toporzékolt, s a patáit rázta,
miként őket együtt szállva, a magasban látta!
Üvölteni kezdett rögtön, torka szakadtából;
- Gyertek, meg akarnak szökni, az árnyékvilágból!

A nagy ordítozást hallva, arra felfigyelve,
seregleni kezdtek, jöttek, az eget kémlelve!
Kivörösödve a dühtől, izzó gyűlölettel,
baljós lángot, szikrát szóró, forró hevülettel!

Számuk egyre szaporodott, egyesült az átkuk,
viharrá, orkánná gerjedt, dagadt, bosszúságuk!
Ólomszínű fellegekből kopogva, pörögve,
Jégesőt hull, zúdul rájuk, nagyot mennydörögve!

Mély sötét szürkeségként a láthatárt takarta,
villámok csapkodtak tépve, esőfalt szabdalva!
Átlósan sújtó, vakító, éles villanással,
szinte fület süketítő, zajos durranással!

Elemekkel küzdve, lankadt, elfáradt a szárnya,
nehezedni kezdett, sűrű esőtől átázva.
A súlyuk is egyre jobban visszafelé húzta,
Tépve sebzetten vánszorgott, felhők között úszva.

Érezve a fiú mindezt, most kérlelni kezdte;
- Eressz kérlek, menj egyedül, ne legyek terhedre!
Ám az angyal most meg úgy tett, mint ki nem hallotta!
Derekánál átkarolva szorosan tartotta.

Borzoló langy fuvallatként, légbe rejtett sellő,
lágyan lökve, s érkezett egy arra tévedt szellő.
Mint aki mámorban süppedt, elmélyülve mereng.
Az angyal szólt, sőt, felkiáltott; Nézd, ott már dereng!

Hirtelen arra fordultak reménytől kigyúlva,
nehézkesen haladtak, de emelkedtek újra.
Látták hogy csillan egy csóva sárgásan és kéken,
fénysugár fúrt, törve lyukat, sötétszürkeségben.

Vihar csillapodva, tőlük egyre távolodva,
hideg cseppjei ritkultak, csendesen csorogva.
Simogató melegséggel, nem jéghideg márvány,
félkörívet rajzolgat a színpompás szivárvány.

Kitárt kapuként hívogat, csaknem integetve,
Mennyországba jut ki látja, s tündököl felette.


Haza értek végre, és a terhét lerakhatta,
Zöld pázsitból vetett ágyban álomba zuhanva.

Hagyjuk végre őket picit, békén szenderegve,
inkább elsorolom addig, mi történt a Mennybe.
Látott az ÚR, látott mindent, ami ott lent történt,
mikor ketten nekivágtak elindultak főként!

Ahogy felröppentek, és az égbe rugaszkodtak.
Sötét felhők között vakon sodródtak rázkódtak.
Reménységgel kísérték az útjukat ég felől,
de a viharba kerülve eltűntek szem elől.

Homlokát ráncolta az Úr, majd kezdett aggódni,
könnyet látott Tündéranya szemében ragyogni.
Lombnak suhogásaként, hogy levelek zizegnek,
Angyal testvérei csendben sírdogálni kezdtek.

Hívatta tüstént magához ÚR az öreg szelet;
- Azonnal indítsd az útra, legkisebb gyermeked!
Keresse meg nyomban őket, s lelke melegével,
dacolva harcoljon, küzdjön, vihar erejével!

Kutassa fel,találja meg a menekülőket,
rögvest kapja a hátára, s emelje föl őket!
Látóhatárnak széléig együtt maradjanak,
vigyázva az út végéig, el ne akadjanak!

Utána, hogy letekintett sűrű sötétségbe,
rést hasított tekintete épp a közepébe!
Sugárnyalábként tört utat tekintete lángja,
kiket keresett pásztázva, hamar megtalálta!

Drága jó Tündér anyácska, gondos könnyedséggel,
színsávokat fonogatott angyal könnycseppekkel.
Fél kör ívbe hajló pompás, színskálává válva,
boltívként a Mennyországot föld felé kitárta.

Valamennyi testvére a kapu felé szaladt,
első lett az, ki odaért, nyomban rájuk akadt!
Fűben hevertek, feküdtek, halomként omolva,
görcsösen egymást ölelve, összekapaszkodva!

Selyem foltos takaróként, szürkén csipkézetten,
csapzott szárnyai takarták, még aludtak mélyen.
Odaért az ÚR is végre Tündéranyácskával;
- Jól van, fő hogy megérkeztek, fiú és az angyal

Néma áhítattal nézték, amit akkor láttak,
miként ketten ők így most már egymásra találtak!
Mit odalent hátra hagytak, minden keservével,
magukkal csak annyit hoztak, ami nem választ el.

Tündér anyácska és az Úr, ezen elmélkedtek,
még azok felültek, mert, a neszre felébredtek.
- Igazad volt Istenatyám, bocsássál meg kérlek!
Az utolsó szóig úgy volt, mint ahogy te vélted!

Belátom, igen nehéz volt, mert egyedül árván,
testvéreim, s nélkületek, ha, nincs aki vár rám!
Ha nem lett volna az, kiért, mind ezt megtehessem,
annyit kérek csupán Atyám, társam ő lehessen!

Mosolyogva az ÚR mind két kezét felemelte,
nyitott tenyereit feléjük kiterjesztette.
Fiú felé fordult, s mondta, tisztán csengő hanggal;
- Gyermekem vagy, az is voltál, "Barna szemű Angyal"

Az meghajtotta fejét, és sóhajtott egy nagyot;
- Teljesüljön, legyen Uram, a te akaratod!
Az hozott ide közétek, amit mindig hittem!
Azt, ki szeretni tud, soha, nem hagyja el Isten! 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Kacsa Zsóka versei
  2016-07-26 20:00:18, kedd
 
 KACSA ZSÓKA VERSEI


Kacsa Istvánné Törő Zsóka bemutatása

1948 szeptemberében születtem Nagykanizsán, azóta is ott élek.
Gyermekkorom simogató szeretetben telt el, ifjúkorom élményekben gazdag volt. Férjemet 33 évesen veszítettem el. Ez a tragédia megváltoztatta egész életemet. Megtanultam, mi a veszteség, küzdöttem a talpon maradásért, és azért, hogy két fiamnak mindent megadhassak.
Tele vagyok érzelmekkel, nagy bennem az empátia. Verseim elsősorban lelki életemről, az emberekhez fűződő kapcsolataimról, örömről és fájdalomról szólnak. Megtalálsz bennük engem, mert nyíltan, őszintén írok.
Veszteségeim mélyen érintenek, nehezen és lassan felejtek,a szépre, jóra emlékezem. Hálás szívvel gondolok egy nemrég elhunyt barátra, Herczeg Lászlóra, akitől nagyon sokat tanultam a költészetről, és az emberi értékekről. Soha nem fogom elfelejteni őt!
Érzelmes lény vagyok, de büszkén vállalom. Szeretek élni, szeretem az embereket, a versek világát. Fogadjátok szeretettel lelkem dalait!

Kacsa Zsóka


Link
AJÁNDÉK


Kaptam az élettől egy nagy ajándékot,
magam sem hittem el, olyan csodás, szép volt.

Apró kavicsok közt igazgyöngyre leltem,
selymesen csillogott, tenyerembe vettem.

Megéreztem benne különlegességét,
opál ragyogását, erejét, szépségét.

Kezem melengette, lelkem simogatta,
varázsos izzását mind, mind nekem adta.

Féltve őrizgettem , bársonyba rejtettem,
titkos ajándékom gyakran nézegettem.

Reggel felébredve máris őt kerestem,
minden bánatomat vele elfeledtem.

Vonzott, mint a mágnes, szívem dobogtatta,
áldottam az Istent, hogy őt nekem adta.

Azt hittem, hogy kincsem örökre enyém lesz,
visszamosolygott rám, biztatóan fénylett.

Aztán egy délután, boldogan sétáltam,
amikor egy síró gyermekre találtam.Kérdeztem, mi bántja, mért hullat könnyeket ?
Azt felelte, kedvenc játéka elveszett.

Rázta a zokogás, magamhoz öleltem,
könnyáztatta arcát arcomhoz emeltem.

Tudtam, amit teszek, fájni fog majd nekem,
de nem volt más kiút, csak egyet tehettem.

Féltett kincsem kicsiny kezébe ejtettem,
közben összeszorult, reszketett a lelkem.

Felragyogott arca, csillogott a szeme,
ajándékom könnyes arcához emelte.

Megölelt, elszaladt, táncolt és kacagott,
nagy kincsem neki is boldogságot adott.

Én meg ott maradtam, szomorúan, árván,
mégis, csodálatos , édes béke szállt rám.

Biztosan éreztem, hogy jól cselekedtem.
Kincsem emlékével boldog lesz a lelkem...ANGYALI AJÁNDÉK


Eljött hozzám nemrég
egy gyönyörű angyal,
tündöklő szemekkel,
arany fényű hajjal.

Megkérdezte tőlem,
mi a kívánságom.
Azt feleltem: Legyen
sok igaz barátom !

Mert mit ér az élet,
ha egymagam járom,
jutalmul ezt kérem,
soha meg nem bánom .

Mosolygott az angyal,
szeme is nevetett,
árasztott magából
tenger szeretetet.

Megkapod, Leányom,
ami lelked vágya,
sok jó, igaz ember
szíved megtalálja.

Veled lesznek mindig,


körülvesznek téged,
könnyebben elviselsz
minden veszteséget.

Hanem el ne feledd,
neked is lesz dolgod,
a barátság úgy jó,
ha mindig viszonzod.

Megígértem néki,
nem nehéz megtennem,
mindössze csak igaz
embernek kell lennem.

Tele van a lelkem
sok-sok öleléssel,
szeretetmorzsáim
szórom szerteszéjjel.

Nem félek, hogy elfogy,
minél többet adok,
attól, aki szeret,
mindent visszakapok.

Köszönöm, Angyalom,
szebb ajándék nem kell.
Fogadjátok ti is
igaz szeretettel!
ANGYALOK VÁROSA


Egyszer egy arkangyal vén Földünkre leszállt,
meglátott egy szőke, csodálatos leányt.

De mert nem volt ember, hozzá nem érhetett,
megkívánta érte a földi életet.

Követte a leányt, varázslatot érzett,
mikor két ragyogó gyöngyszemébe nézett.

Érezni akarta haja selymességét,
bőrének lágyságát, csókja édességét.

Kérte hát az Istent, hadd lehessen ember,
halhatatlanságról mondott ő le ezzel.

Teljesült a vágya, sebezhetővé vált,
de ezzel megkapta szerelmét, a szép lányt.

Nem törődött akkor rá leső veszéllyel,
érinthette végre izzó szenvedéllyel.

Tűz gyúlt fel testében, mit sohasem érzett,
boldog volt, nem tudta, míly közel a végzet.

Szemükben ezernyi csillagfény ragyogott,
lelkükben mámoros szenvedély lobogott.

Ám a Sors közbeszólt, nagy lett a büntetés,
elvette a leány ártatlan életét.

Angyalunk emberi kínoktól szenvedett,
kedvese haldoklott, lassan a mennybe ment.

Eljöttek érte is , angyalok kísérték,
láthatták volt társuk összetört emberként.

Kérdezték : Bánod-e azt, hogy így döntöttél ,
angyal világunkból a Földre költöztél ?

Többet ért egy csókja, hajának illata,
mint az örök élet...szólt az ég angyala.

Néha a szerelem végtelen lemondás,
gyötrelem az ára, mégis olyan csodás.

Embernek lenni a legnagyobb kincs nekem,
boldoggá tette ő az egész életem.ANYA NÉLKÜL
AZ ANYÁK NAPJÁT KÖVETŐ HÉTFŐ - AZ ANYA NÉLKÜL FELNÖVŐ GYERMEKEK NAPJA


Édesanyám, SZERESS ENGEM!
Látod, érted sír a lelkem...
Vajon mért hagytál el engem?
Áruld el, mi rosszat tettem!

Megígérem, hogy JÓ LESZEK,
mindent a kedvedre teszek,
rosszat én el nem követek,
ha újra veled lehetek...

IDEGENEK között élek,
gyakran bizony nagyon félek.
Egy közös jövőt remélek...
Szívem majd megszakad érted!Én Istenem, SEGÍTS NEKEM,
lásd meg feléd nyújtott kezem,
gyógyítsd meg a szívem, lelkem...
Édesanyám hozd el nekem!

Éjjel, nappal jöttöd várom,
az élettől azt kívánom,
ez a legtitkosabb álmom:
ÉDESANYÁM MEGTALÁLOM...

Álmaimban látlak téged,
boldogít a közelséged.
Nézd, VIRÁGOT hoztam néked...
Bárhol vagy, FOGADD EL,kérlek!APASZÍV


bús férfi álldogál
rozsdálló rácsoknál
két keze megremeg
szeméből könny pereg
gyermeke játszik ott
kit messze szakított
tőle a sors keze
de ő a mindene
szíve majd megszakad
ám szólni nem szabad
alig hall felőle
ennyi jut belőle
lelkében fájdalom
nincs semmi irgalom
két karját kitárja
gyermekét úgy várja
de tudja nem lehet
ölelni kit szeret
elballag csendesen
rozsdásan könnyesenÁLMOK


Éjszaka van, és én nem alhatok,
Lehunyom szemem, és elképzelem,
Mellettem fekszel, és érint kezem,
Mindenem tiéd, mit csak adhatok.

Oly nagy a távolság, nem érlek el,
Álmomban karodban boldog vagyok,
Szemed úgy ragyog, mint a csillagok,
Azt mondja, imádlak, enyém leszel.Álmaim szárnyain elrepülök,
Verdes a szívem, mert úgy örülök,
Ajkadra ezernyi csókot adok.

Szerelmes szívem most hazatalált,
Itt vagyok, az álmom valóra vált,
Szeress, s én örökre rabod vagyok...ÁLMOMBAN


Éjjel furcsa álmot láttam,
őserdőnek mélyén jártam,
dús növényzet, fojtó pára,
elértem egy buja tájra.

Lábamnál mély medrű folyó,
vize sebes, hideg, sodró,
félelmetes volt a hangja,
messze volt a túlsó partja.

Rozoga híd állt fölötte,
lécek, kötéllel átkötve,
lábam szinte kővé meredt...
Ember ezen át nem mehet !

Hanem akkor észrevettem,
valaki áll velem szemben.
Ráismertem az arcodra,
simogató mosolyodra.

Megindult feléd a lelkem,
erősebb volt a félelmem.
Míg átmegyek, vársz-e engem?
Kockáztassam az életem ?

Te csak néztél, hívogatón,
lábam elindult a pallón.
Kapaszkodtam a kötélbe,
s mentem előre, nem félve.

Vágy hajtott, hogy elérjelek,
szorítottam a kötelet,
közben drága arcod néztem...
...s a híd közepére értem.

Mosolyodba kapaszkodtam,


egyre beljebb araszoltam.
Mikor majdnem révbe értem,
körülnéztem, újra féltem.

Arcod hiába kerestem!
Meginogtam, vízbe estem...
Megtörtént a katasztrófa,
rábíztam magam a sorsra.

Lassan elernyedt a testem,
éreztem, hogy itt a vesztem.
Hangom teérted kiáltott,
de már egy lélek sem állt ott...

Lehúzott a víz örvénye,
egyenesen le a mélybe,
kőként szállt alá a testem,
minden sötét lett felettem.

Aztán megtörtént a csoda!
Mintha két kar emelt volna,
egyre feljebb emelkedtem,
visszaszállt belém a lelkem...

A hideg víz langyosodott,
körülölelt, tovasodort,
ellazulva, megnyugodva
bíztam magam a folyóra.

Ágak között megláttalak,
éreztem, hogy szárnyakat ad
felém sugárzó mosolyod,
lelkem beléd kapaszkodott.

Tudtam már, végig követtél,
soha el sem eresztettél,
szívem lassan megnyugodott,
a zúgó víz feléd sodort.

Jött egy kanyar, rajta gázló,
te álltál ott, oly sugárzó,
oly biztató volt az arcod,
megnyerted velem a harcot.

Végre én is talpra álltam,
boldog szívvel rád találtam,
átfogott két féltő karod,
körülölelt a mosolyod.

Úgy éreztem, révbe értem,
sodró víztől már nem féltem,
velem voltál a veszélyben,
végül hozzád visszatértem!BARÁTSÁG


Nemrég újabb kincsre leltem,
többé már nem ismeretlen.
Kitárta a lelkét nekem,
megfogta kinyújtott kezem.

Nyitottságom néha bánom,
de ilyenkor nem sajnálom.
Barátságod nagy kincs nekem,
színesíti az életem.

Rólad szól most az énekem,
hozzád hasonlít a lelkem.
Fogadd szeretettel dalom ,
légy boldog, én úgy akarom !

Lelkünkben szóljon a zene,
egy új élet ígérete,
hol a jó győz gonosz felett,
s értékelik az érdemet...

Barátságod nagy ajándék,
örökre szóló a szándék.
Ne engedd, hogy vége legyen,
fogadd el a szeretetem!BÉKESSÉG


Ülök a vízparton magányos, vén padon,
lágyan csobban a víz a parti homokon.
Hagyom, hogy átjárja testem a nyugalom,
eltűnik lassanként végre a bánatom.

Kegyes most a Nap is, felhőn átszűrődve
simogat, s én nézek messze, eltűnődve.
Elszáll most agyamból minden gondolatom,
csendes békességben a vizet hallgatom.

Meglódul a szellő, cirógatja arcom,
elfújja lelkemből keserű bánatom.
Ez a nagy nyugalom szétáramlik bennem,
újjá varázsolja megtépázott lelkem.BOLDOGSÁGOM


Elég, ha csak rád gondolok,
örömtáncot jár a szívem,
úgy érzem, már boldog vagyok,
csillagfény gyúl szemeimben.

Hogyha végre megpillantlak,
mosolyomtól megszépülök,
ha a karjaimban tartlak,
varázsodtól elszédülök.

Köszönöm hát, hogy vagy nekem,


életemnek szép tavasza,
ameddig így szeretsz engem,
nem szól hegedűm panasza.

Szavaidtól kékebb az ég,
szivárványszín az életem,
csókjaidból sosem elég,
csak légy velem, Szerelmesem...A BOLDOGSÁGRÓL


Olyan a boldogság,
mint egy fényes tükör,
hogyha nem vigyázol,
eltörik, meggyötör.

Olyan a boldogság,
mint egy színes madár,
ha fogságban tartod,
sohasem dalol már.

Olyan a boldogság,


mint egy őszi levél,
hogyha el nem kapod,
messze viszi a szél.

Olyan a boldogság,
mint egy kényes virág,
hogyha nem ápolod,
elszürkül a világ.BUBORÉKOK


Lassan fújom, csak lehelem
olyan ez, mint a szerelem
gyengédség a titka, nyitja
buborékom felnagyítja
gyermekszemek lesik, várják
szivárványszín gömbök árját
kicsiny kezek nyúlnak érte
kacajuk cseng, már megérte
drága szappanbuborékok
örömkönnyet varázsoltok
nagyanyai szívem büszke
messze tűnik minden tüske
köszönöm a szép perceket
szeretem a gyermekeket...BÚCSÚ


Néha ölünkbe hull egy kincs,
mit akkor észre sem veszünk,
rádöbbenünk, hogyha már nincs,
hogy üres lett az életünk.
Saját gondunkon töprengünk,
nem látjuk, mi volt a lényeg,
a boldogság mellett elmegyünk,
mi megmarad, a szürke élet.


Kitárom most az ablakom,
kinn csodaszép napfény ragyog,
megakad szemem egy alakon,
ki lehajtott fejjel andalog.
Szívem dobban, ismerős arc,
láttam őt már nagyon régen.
Vállait nyomja néma harc,
s eltűnik a messzeségben...CSENDElfáradtam, pihenj velem,
öledbe hajtom a fejem,
kérlek, simogasd az arcom...
Elfelejtem minden harcom.

Hallgassunk most, nem kell a szó,
megsemmisülni volna jó...
Ölelj lágyan, fogd a kezem,
talán a békém meglelem.

Csak a szívverésed hallom,
amit érzek, most bevallom...
Néha a csend szebben zenél,


szónál ékesebben beszél.

Ez a lelkem ünnepnapja,
bársonyos csend betakarja.
Hunyd le szemed, álmodj velem,
repüljünk át az életen...

Érzem, pehelykönnyű szárnyam,
békességem megtaláltam.
Köszönöm, mit értem tettél,
csendemnek hű társa lettél...ELMENTÉL
FÉRJEM HALÁLÁNAK 31. ÉVFORDULÓJÁRA


Akkor régen... januárban
rettegve egy hírre vártam
rideg orvosi szobában
titkon reszketett a lábam
elhangzott a zord igazság
hallgattam halálra válva
nem...ez nem lehet valóság
...már csak hetek vannak hátra...
egy rossz álom... azt gondoltam
ez csak mással történhet meg
rémült szívvel tiltakoztam
nem lehet... te nem halhatsz meg...

Drága tested kín gyötörte
könnyem árja jéggé dermedt
önuralmam összetörte
égő szemed reám meredt
tehetetlen harag rázott
rombolni lett volna kedvem
elátkoztam a világot
mindhiába... elvesztettem.

Pár nap múlva üres ágy várt
már csak hűlt helyét találtam
ő elhagyott...már messze járt...

Emlékét szívembe zártam...
mégis meg kell tenni
késsel a szívedben
így lehet szeretni...ESERNYŐFA

Egyszer volt egy kopasz fácska,
haragudott a világra.
Örökzöldek vették körbe,
neki hiányzott a zöldje.

Felnézett a borús égre,
nagy ötlet jutott eszébe.
Esőt hoz a sötét felhő,
jól jönne egy pár esernyő.

Megkérte a pajzán szelet,
fújjon ide egy keveset.
Meghallgatta őt a szellő,
jött is sorban száz esernyő.

Sárga volt, mint nap sugára,
ráaggatta a tar fára.
Jöhet most már eső, felhő,
megvédi a sok szép ernyő.

Emberek is jöttek arra,
ernyő borította gallyra
csodálkozva tekintettek,
mosolyogtak, sőt, nevettek.

Büszke lett a kopasz fácska
sok szép, sárga sapkájára .
Szívét hála melengette,
a szél barátjává tette.

Szépnek érezhette magát,
mert segített egy jó barát,
nem veri már hideg eső,
megvédi sok nap-esernyő.

Nem hallani tőle panaszt,
vidáman várja a tavaszt,
alvó rügyét mind kibontja,
virágok özönét ontja.

Lombját zöldbe öltözteti,
minden madár őt szereti,
nem kell többé száz esernyő,
jöhet akármilyen felhő.

Boldog már a színes fácska,
vidáman néz a világra,
szívét bánat már nem bántja,
hiszen lett egy jó barátja...ÉDESANYA
A világnak legszebb szava
csak ez lehet: Édesanya.
Szívhez szóló a dallama,
Édesanya, Anya, Mama...

Szerelemből megfogantál,
teste édes része voltál,
szíved vele együtt dobbant,
lelke neked dúdolt sok dalt...

Téged óvott két kezével,
ha kellett, az életével.
Érted oroszlánként küzdött,
szeretetet feléd küldött.

Tanítgatott szépre, jóra,
szívjóságra, igaz szóra .
Boldogsága csak te voltál,
mosolygott, ha hozzá szóltál.

Te lettél neki a csoda,
lelke lelkednek otthona .
Köszönetet nem várt érte,
csak a szereteted kérte.

Lassan te is felnőtt lettél,
talán messzire kerültél.
Elengedte ő a kezed...
Most várja, hogy felkeresed.

Gondolj hát e napon rája,
töltse el szíved a hála,
öleld át, ha megteheted,
mutasd ki a szereteted...De ha ő már messzire ment,
keresd fel a nyugvóhelyet,
tedd virágod a sírjára,
emlékezz a mosolyára...ÉGI KÜLDÖTT
Karácsony a szeretet ünnepe


Megnyílott az éj bársonya,
fényárban egy égi csoda,
angyal szállt le a mennyekből,
szárnya fehér hópehelyből.

Arany színű haja lebben
csillagoknál fényesebben,
szemében a hold sugára,
ezüst békét hint a tájra.

Angyal ő, az ég küldötte,
lelked fénnyel betöltötte,
könnyű lépte tovalibben,
örömöt hagy minden szívben.

Ha a lelked kitakarod,
ajándékát befogadod,
boldogság kíséri lényét,
megleled újra a békét.

Karácsonyi gyertyák fénye
legyen jövőnk új reménye,
költözzön szívünkbe derű,
legyen az ünnep gyönyörű...


Égi küldött /K.m./

Link
ÉLNI JÓ !


Mostanában, kora reggel,
madárdalra ébredek fel.
Gyere, gyere, kis madárka,
szállj ide a fenyőfánkra !
Énekeld, hogy szép az élet,
hozzon dalod reménységet,
melegítsd fel a szívünket,
varázsold el a lelkünket!

Szépen csengő énekeddel


szívesebben ébredek fel,
vidámabban indul napom,
jókedvemet továbbadom
szomorkodó embereknek.
Utat nyit a szeretetnek...
Köszönöm hát, kicsi rigó,
daloljuk el, hogy ÉLNI JÓ!FÁJÓ ÖLELÉS


Öleltél-e fájó
könnyek között, sírva
mint mikor egy rózsát
dobnak be a sírba
tudod, értelmetlenFÉRFINAP


Tudod-e , hogy ma van
a FÉRFIAK NAPJA?
Köszöntő szavaim
a legjava kapja!

Nélkületek bizony
nem is lenne élet,
KÖSZÖNÜNK hát nektek
minden jót és szépet.

Boldogít, ha reggel
CSÓKKAL ébresztetek,
bókoló szavatok
kap majd főszerepet.

Az is jó, ha néha
ÁTÖLELTEK minket,
sok apró szikrával
felgyújtva tüzünket.

Örülünk, ha olykor
AJÁNDÉKOT kapunk,
mi ezért cserébe
szeretetet adunk.

Köszönjük, ha erős
kézzel TÁMOGATTOK,
tőlünk ezer annyi
gyengédséget kaptok.

Éljenek hát soká
a DRÁGA FÉRFIAK,
fiatalok és az
idősebb korúak!

Legyetek TÁRSAINK
bánatban, örömben,
gyújtsatok új tüzet
szerető szívünkben!

Életünk tegyétek
boldoggá, derűssé,
maradjatok velünk
most és MINDÖRÖKKÉ!FOREVER


Régi, jó barátom, hozzád szól a dalom,
megszakadt már veled minden kapcsolatom.

A sok búcsúm érted, s nem ellened történt,
sohasem mondanék rólad én le önként.

Igaz barátságunk nem is lehet kérdés,
nálam nem változott semmit ez az érzés.

Örök nyomot hagytál egykor a szívemben,
mit irántad érzek, az ma is töretlen.Szárnyaszegett madár oly búsan énekel,
rövid kis éneke hozzám nem érhet el.

Hinned kell a Jóban, hinned kell a Szépben,
szívem hálájában és Szeretetében!

Áldjon meg az Isten, sokáig éltessen,
drága kis családod neked örülhessen.

Én most arra kérlek, őrizd meg emlékem,
de ha kell, felejts el, s élj boldogan, szépen!GYERMEKNAPRA


Ünnepnapra virradhat ma
világ apraja és nagyja...
GYERMEKNAP van, örüljetek,
adjatok sok szeretetet!

Gyermeked szemébe nézel,
BOLDOGSÁG az , amit érzel.
Tőled kapta az életét ...
Öleld át a kicsi lelkét!

Ajándéknál többet ér ez,
ha szívéhez közel érez .
TÖLTSD HÁT VELE ezt a napot,
érte rajongását kapod ...

Érezze, hogy fontos néked ,
minden rossztól TE MEGVÉDED .
Meghitt érzés, igaz csoda,
nem felejti ő el soha...Nem kell az a sok AJÁNDÉK,
ruha, cipő , drága játék ...
Legtöbb, amit tőled kaphat,
ha a SZÍVED neki adtad.

MUTASD KI , hogy szereted őt,
érezhessen benned erőt,
ajándék te magad legyél ,
mindent kedve szerint tegyél!

Meglásd, ragyog CSILLAGSZEME,
sugárzik a tekintete ,
nézheted a boldog arcát ,
nyakad köré fonja karját...

Gyermeknap van, az Ő NAPJA,
a legdrágább kincset kapja .
Legyen csodás ez az ünnep ,
dobogtassa meg szívünket !HARMÓNIA


Bújj hozzám szorosan
vállamon a fejed
egyikünk se moccan
eggyé válok veled
most egy szót se szóljunk
varázsos a csend ma
fűzzük össze ujjunk


ez a legszebb ima
megnyugszik a lélek
szívünk összedobban
semmitől se félek
sosem voltam jobban...HAVAS SZÉPSÉGEK

Hólepkék szálldosnak,
keringnek lebegve,
pajkosan játszanak,
gyermekként nevetve.
Csillogó hókristály
öleli társait,
szűzhóval takart táj
felfedi bájait.

Szeretnék ma újra


ifjúvá változni,
habfehér dombokra
hóangyalt rajzolni.
Féktelen jókedvvel
napfénybe kacagni,
szárnyaló lélekkel
boldognak maradni.HULLÓ LEVÉL
Te vagy a fa és
én a levél
itt van az ősz már
cibál a szél
jól tudom mégsem
eresztlek el
amíg csak bírom
enyém leszel
aztán ha elhagy


minden erő
elsodor tőled
majd az eső
lehullok ázva
aléltan én
küldjél egy sóhajt
akkor felémISTEN VELED
Herczeg László emlékére

Lelkem jobbik fele
eltávozott veled,
többé már nem lehet
megfogni a kezed.
Emlékezem rád, és
suttogom a neved,
csak a csend felel rá,
üres már a helyed.
Hideg őszi széllel
üzenem most neked,
örökre bevésted
szívembe a neved.
Ki egyszer szeretett,
az soha nem feled,
hát jó utat, Kedves,
indulj, Isten veled...KÖSZÖNÖM


Köszönöm Uram a
napsugarat,
kitárom végre az
ablakomat,
élvezem melegét,
feléledek,
úgy érzem, nélküle
nem élhetek.

Köszönöm Neked a
szereteted,
kezembe simuló
drága kezed,
ölelő karodnak
meleg fészkét,
szívednek izgatott
lüktetését.

Köszönöm Élet, hogy


megláttalak,
először távolról
csodáltalak,
mosolyod varázsa
elcsábított,
végül a végzetem
nekem adott.

Köszönöm Kedvesem
szerelmedet,
fényedben fürösztöm
a lelkemet,
élvezem veled, hogy
szerethetek,
úgy érzem, nélküled
nem élhetek.LÁNG VAGY PARÁZS?


Egyik ember mindig
nagy hőfokon lángol,
tüze perzsel téged,
hisz "te sem vagy fából".

Szárnyal képzelete,
fellegekbe repít,
alig ismered őt,
mégis fellelkesít.

Ő az, ki "két végén
égeti a gyertyát",
heves érzelmeket,
viharokat él át.

Ám hamar kialszik,
szerelme szalmaláng,
ami végül marad,
csak hamu, semmi más...

A másik embernek
szíve izzó parázs,
nem lángol ő sosem,
ez benne a varázs.

Megbízható társad,
megfontolt, bölcs erő,
hogyha bajba kerülsz,
ő kerül majd elő.

Parazsa melegít,


szeretettel tele,
ő az, ki megsegít,
ez az ő fegyvere.

Megmarad melletted,
kezét nyújtja feléd,
bár nem lángolva ég,
de szerelmes beléd.

A két ember közül
te kit választanál?
Ki az, aki jobbat,
többet érőt ajánl?

Ha okosan döntesz,
kincsedre találhatsz,
szíved elárulja,
melyik embert válaszd.

Ha lángolni akarsz,
magasba szárnyalni,
az első embert kell
párul választani.

De ha hosszú távú
biztonság a vágyad,
a parázsló szív lesz
maradandó társad.LELKEM CSEPPJEI


Nézem a két szemedet
meggyötört az élet
add ide a kezedet
hallgasd a mesémet...

Versekből szőtt takaróm
rád terítem szépen
gyógyítom a szívedet
légy nyitott egészen...

Szavaimnak gyöngyei
messzire gurulnak
ezek lelkem cseppjei
gyógyvízből fakadnak...

Hajtsd fejed az ölembe
cirógatom lágyan
megtörténhet a csoda
kicsiny kis szobánkban...LELKI KÖTELÉK


Legerősebb kapocs,
tudod, a lelkiség,
ha egyszer összehoz,
semmi nem tépi szét.
Besározhat bárki,
te csak bennem hiszel,
ha kell, a pokolba,
ha kell, mennybe viszel.
Lelki kezeimmel
simogatom arcod,
nem kell, hogy naponta
megvívjad a harcod.
Mit Isten egyesít,
ember nem tépi szét,


mindig közel érzed
lelki társad szívét.
Nem számít, ha néha
egy láncszem megszakad,
mégis fülembe cseng
minden egyes szavad.
Csodával felérő,
szent és sérthetetlen,
örök nyomot hagyott
érzékeny lelkemben.
Lényem része lettél,
az éteri társam,
velem maradsz mindig
a lelki világban.LÉLEK


Azt mondják, hogy nincsen lélek,
de mi reszket, hogyha félek?
Mi az , ami fáj itt belül,
ha a boldogság elkerül ?

Tudod helyét a szívednek,
sok más, tucatnyi szervednek,
de hogy hol lakik a lélek,
azt bizony hiába kérded.

Hogyha már elért a végzet,
mellkasod legmélyén érzed,
perzselve fáj, szorít, éget...
Megfoghatatlan a lélek .

Máskor szinte égig emel,
örömforrás, a szerelem,
gyermekeid szeretete,
párod édes tekintete.

Varázslat vagy idegjáték?
Áldás, átok vagy ajándék ?
Vajon mi lehet a lélek ?
Barátod vagy ellenséged ?

Kínoz, hogyha bánt valami,
nagyon nehéz gyógyítani,
jelzéseit ha nem érted,
lehet sok más betegséged.

Lélekvándorlásban hiszel?
Hogy egy másik korba visz el ?
Sokszor érzed, itt már jártam...
Mi az igaz valójában ?

Óvd a lelked, mint a kincset,
ne tegyenek rá bilincset,
legjobb, ha szabadon szárnyal...
Tápláld békés boldogsággal !A LÉLEK TÜKRE


Azt mondják, a szemed
tükre a lelkednek,
mindent, mi benned van,
belőle megfejtek.

Megmutatja szemem,
hogyha boldog vagyok,
legszebb drágakőnél
ékesebben ragyog.

Nem tudom tagadni,
ha elönt a bánat,
szemem tükre elé
fájdalom von fátylat.

Megláthatod benne,
ha valaki szeret,
szeméből meleg fény
simogat, ölelget.

De ha veszteség ér,
ellepi a ború,
nekem is fájdalom,
ha szemed szomorú.

Hogyha beléd bújik
olykor a kisördög,
huncut csillogása
tükrözi örömöd.

Megláthatom azt is,


hogyha félelem űz,
ilyenkor kialszik
szemeidben a tűz.

Melegíti szíved,
érzed, ha csodálnak,
szemeid ragyogó
csillagokká válnak.

Ám, ha szemeidből
könnyeid peregnek,
tudom, hogy hatalmas
bánata szívednek.

De ha veled vagyok,
gyengéden ölellek,
felszárad harmata
csillogó könnyednek.

Felragyog szemeid
tündöklő gyémántja,
jelzi, hogy veled van
lelkednek barátja.

Szemeid csillaga
ragyogjon örökre,
ne sírásra használd,
csak az örömökre !

Hunyd le most két szemed,
hadd jöjjön az álom,
én addig bársonyos
pilláid csodálom.

Holnap egy új nap jön,
szemeid fénylenek,
nevess rám boldogan,
örülj az életnek !LIBIKÓKA

Egyszer fent és egyszer lent,
sorsunk sajnos nem csak móka,
örömöt bánat követ,
életünk egy libikóka.
Odatartod arcodat,
csókok helyett pofon csattan,
kitárod ablakodat,
üveg törhet a viharban.

Légy edzett, mint az acél,
felhevítve vízbe vetnek,
szíved legyen kőkemény,
másképp gyakran összetörnek.

De ha másnak születtél,
ne add fel valódi arcod,
érjen bánat, száz veszély,
örömödért vívd meg harcod...
Maradj mindig önmagad,
tükörbe csak így tudsz nézni,
vállald fel a fájdalmad,
boldogságod el fog érni...MEGKÖSZÖNÖM

Újra megköszönöm
forró szereteted
arcom simogató
dédelgető kezed
szívemet perzselő
szemed ragyogását
melegen ölelő
karod szorítását
becéző szavaid


édes áramlását
csábító csókjaid
mámoros izzását
Te vagy a világnak
legnagyobb csodája
éhező lelkemnek
mézédes nektárja
felfénylő csillaga
beborult egemnek
hűs vizű forrása
szomjazó szívemnek...MESÉLJ!


Meghoztam hát végre a Napnak sugarát,
felragyog szemedben éltet adó remény,
elmondhatod fájó szívednek bánatát,
meséld el most nekem, az élet míly kemény...
Elhitetem veled , hogy minden mulandó,
hétköznapok harca csupán gyerekjáték,
csak a szeretet az, ami maradandó,
ez a legeslegszebb, legdrágább ajándék...MÉG MA


Mondd ki, ha szereted,
öleld, míg teheted,
hiszen az életed
kézbe nem veheted.

Talán van még esély,
talán van még remény,
de rejtély a sorsod,
titok a holnapod.

Tedd meg ma, mit tehetsz,
talán boldog lehetsz,
mondd ki, ha szereted,
öleld, ha teheted...

NAPFÉNY VOLTÁL


Te voltál a fényem, Napom,
éjszakánként szép Csillagom,
elmentél, most sötét az ég,
eltűnt veled minden szépség.
Helyem sehol nem találom,
hangod halljam, csak ezt várom.
Telefonom néma marad,
elraboltad tőlem magad...
Nyúlok feléd, el nem érlek,
gyere vissza, sírva kérlek,
hozd vissza a Fényt az égre,
hadd lehessek boldog végre...ÖLELJ ÁT !


ÖLELJ ÁT, ha reggel felnyitom a szemem,
karjaidnak fészke adjon helyet nekem,
simítsd ajkaiddal gondterhelt homlokom,
varázsold lényeddel békéssé otthonom...

ÖLELJ ÁT, ha aztán munkába indulok,
hadd vigyem magammal varázsos illatod ,
mosoly játszik tőle egész nap ajkamon,
emlékétől köddé válik a bánatom...

ÖLELJ ÁT, ha este végre megérkezem,
borítsd csókjaiddal megtört, fáradt szemem,
simulj hozzám lágyan, válj egy testté velem,
érezni akarom, milyen a szerelem...

ÖLELJ ÁT, ha néha kínoz a fájdalom,


egy emberként éld át velem a bánatom,
vigasztaló szóval, ezer apró csókkal
engedd, hogy feltörjön belőlem a sóhaj...

ÖLELJ ÁT, ha érzem, mindenem elveszett,
te nyújts felém akkor két segítő kezet,
érezzem, hogy árad felém a szeretet ,
ragyogtasd rám újra csillagfényű szemed...

ÖLELJ ÁT, ha öröm pezsdíti a vérem,
dalolj velem, táncolj, légy velem, ha kérem,
legyőzhetünk együtt minden nehézséget,
köszönöm, hogy felém vezetett a végzet...

ÖLELJ ÁT, ha néha távol vagyok tőled,
küldd el hozzám lelked, éteri erődet,
érzem jelenléted, lehunyom a szemem,
emlékedtől békém örökre meglelem...ÖNZETLENÜL


Nem tartalak kalitkában,
szabad lehetsz, mint a madár,
helyed itt van, otthonomban,
két karom majd kitárva vár.
Repülj , szárnyalj száz vidéken,
élményekkel térj majd vissza,
énekeld meg szépségesen,
lelkem minden szavad issza.
Látod, lehet így szeretni,
önzetlenül, néma vággyal,
nem akarok mást keresni,
felér ez a boldogsággal.ÖRÖMTÚRA


Süt a nap, és hív a táj ma...
Fürödjünk a napsugárba' !
Három "fiú" eldöntötte,
kirándul a természetbe.

Túracipőt vettek mára,
beraktak egy hátizsákba
mindent, mire szükség lehet...
Célba vették a nagy hegyet.

Édesapa s a két gyermek
vidám túrázásba kezdett.
Árnyas erdő sok-sok titka,
jó levegő őket hívta.

A két fiú botot fogott,
s úgy küzdöttek, mint a nagyok...
Bejártak sok dombot, lankát,
a csobogó patak partját.

Apa és két ügyes fia
célja lett egy magas szikla.
Örültek a csodás tájnak,
dolgoztak a kicsiny lábak...

Rácsodálkoztak a tájra,
s leültek egy kidőlt fára.
Felérve a hegytetőre
győztesként dőltek a kőre...

Öröm ragyogott szemükben,
ragaszkodás a szívükben.
Közös élmény, erdő csendje,
megmarad bennük örökre...

Felnőtt fejjel visszanézve
felcsillan e nap emléke,
hogy Apával kirándultak,
s hárman oly boldogok voltak...ÖRÜLJ!


Hát kinyíltál végre nekem!
Ez az élet szép csodája.
Ragadd meg kinyújtott kezem,
nevess velem a világra!

Fogadd be a sok szépséget,
mit eddig észre sem vettél,
be ne zárd a lelked kérlek,
hidd el, boldog ember lettél!

Észreveszed az ég kékjét,
a mosolygó napsugarat,
ezer virág színességét,
a daloló madarakat.

Sok a gondod? Tedd most félre!
Majd megoldod őket holnap .
Nevess emberek szemébe,
vedd észre a csillagokat!

Tárd ki szíved a világra,
neked is jár egy kis öröm,
ne bántson a múlt hibája,
dalolj velem, megköszönöm!

Mosoly nemesíti arcod,
magasba szárnyal a kedved...
Tedd félre kicsit a harcot,
öleld meg azt, aki szeret!Meglásd, könnyebb lesz az élet,
ha egy kicsit megpihentél,
raktározz el minden szépet,
amivel gazdagabb lettél!

Tudod te is, egyszer élünk,
nem tudni, mit hoz a holnap.
Nagy hiba, ha mindig félünk,
kérlek, felejtsd el a rosszat!

Barátságod legyen áldás,
ne érezz soha kétséget,
legyél bátor, a megváltás
kíván némi merészséget!

Vedd a kezedbe a sorsod,
jár a boldogság is neked,
küzdeni kell, ez a dolgod,
s öröm lehet az életed...ŐSZI BÚCSÚ


Gyenge vagyok, mint egy
száraz őszi levél,
mellyel kedve szerint
játszadozhat a szél.

Nem harcolok tovább
hideg durva széllel,
elrepülök inkább
távozó levéllel.

Elmegyek hát újra,
búcsúzom tőletek,
messzi vándorútra
senkit nem vihetek.

Nem süt már a napfény
életemnek egén,
nincs már semmi remény.
Emlék leszek csak én...ŐSZI HANGULATOK


Ilyenkor, ősz táján gyakorta bús vagyok,
Torkom fojtogatják borús gondolatok.
Fáj látni, hogy lassan pusztul a természet,
Ami eddig szép volt, viszi az enyészet.

Pedig csak elfáradt szakállas Ősz Apó,
Mint egy öreg ember...ez olyan megkapó...
Felkészül a télre, leveti ruháját,
Felveszi helyett hófehér subáját.

Hosszú álmot alszik, készül a tavaszra.
De nem lehet okunk semmilyen panaszra,
Hiszen mielőtt még levetkőznek a fák,
Lombjukon virulnak díszes báli ruhák.Színpompás levelek táncolnak, keringnek,
Boldogok, mielőtt a földre kerülnek.
Nézem ezt a csodát, örülök a tájnak,
Örülök a szelíd, őszi napsugárnak.

Szeretem a bőröm cirógató szellőt,
Vörösbe, sárgába öltöztetett erdőt.
Megőrzik a versek, fotók és festmények,
Örök kinccsé válnak ezek a szépségek.ŐSZI POMPA


Elővette őszünk
színes palettáját,
díszesre festette
bokrok fák ruháját.

Bíborra, vörösre
cserélte a zöldet,
sárgába, barnába
burkolta a földet.

Ámulattal nézem
színek orgiáját,
napfényben tündöklő
természet csodáját.Hamarosan lehull
lombdísze a fáknak,
hideg őszi szelek
dühödten csatáznak.

Elhaló levelek
szőnyeget alkotnak,
korhadva a földnek
táplálékot adnak.

Bölcs, öreg természet,
nem találom mását,
várja már az élet
örök körforgását...RINGASS ENGEM


Ígérted, hogy fűzfa leszel,
itt pihenek lombod ölén,
azt remélem, észreveszel,
ágaidat fonod körém.

Töröld le a könnyeimet,
fakassz mosolyt az arcomon,
ringass el, mint egy gyermeket,
mert a szívem fáj most nagyon.Mesélj nekem úgy, mint régen,
szavaid ma kincset érnek,
légy te újra Nap az égen,
szóljon szívből az az ének...

Szomorúfűz, ölelj engem,
dúdolj egy dalt ábrándosan,
simítsd boldoggá a lelkem
látod, fázom magányosan.ROMÁNC


Egy napsütötte délelőtt
oly izgatottan vártam őt.

Örömmámorban érkezett,
ajkunk már csókra éhezett.
Csak ennyi volt, egy délelőtt,
pár óra míg éreztem őt.
Egy lángolás, egy érzelem,
emléke itt maradt velem.


Tudtuk, búcsúnk örökre szólt,
bár szívünk száz érzést dalolt.
Könnyes szemmel fölém hajolt,
csak némán állt, nem válaszolt.

Emléke most is bennem él.
A szél ma titkokról mesél...SORSOK


Élt egyszer valahol egy deli királyfi,
sürögtek körötte naphosszat szolgái.
Otthona hatalmas , soktornyú palota,
díszes a ruhája, temérdek vagyona.

Gyakorta lovagolt hófehér paripán,
szomszédos kastélyban várta őt a király,
akinek leánya lett az ő mátkája.
Büszke volt szépséges, hűséges párjára.

Tisztelték eszéért, sok, okos szaváért,
udvarát megvédő, erős hatalmáért.
Szerették jóságát, csillogó, kék szemét,
határozottságát, emberi jellemét.

Adott a szavára , küzdött a nemzetért,
népe nyugalmáért, sok szegény emberért.
Ősz, öreg apjának ő volt a támasza,
nem is volt ellene senkinek panasza.

Tavasszal egy napon egyedül lovagolt,
hallotta, valaki édes-bús dalt dalolt.
Leszállt hát lováról, csendesen lépkedett,
erdőnek közepén tisztáshoz érkezett.

Észrevette a lány, lágyan rámosolygott,
szívének mélyében új érzés dobogott.
Dala tisztán zengő, pacsirta hangja volt,
amit a királyfi lelkébe fogadott.

Lába önkéntelen a lányhoz vezette,
karja ráfonódott, ajka érintette.
Csengő dala helyett csókja édessége,
rabul ejtette őt forró ölelése.Aztán felriadva szétrebbent a szép pár,
hisz a lány szegény volt, ő pedig egy király...
Szigorú törvények szabták meg életük,
halálra ítélve bimbózó szerelmük.

Gyengéd öleléssel búcsúztak egymástól,
mint ahogy a levél őszidőn a fától.
Tudták, nem láthatják egymást soha többé,
szerelmük emléke mégis él örökké.

Visszatért lovához búsan a királyfi,
várta az udvara, hűséges szolgái,
sok-sok feladata, népének védelme...
De szívében maradt szomorú szerelme.

Pár hét múlt, az udvar szinte lázban égett,
fogadtak száz felől sok ezer vendéget.
Királyi esküvő, amire készültek,
templomi harangok zúgva felcsendültek.

Pompázó ruhában mindenki tolongott,
csupán a királyfi, aki nem volt boldog.
Oltárhoz vezette szomszéd király lányát,
de nem titkolhatta szíve bús magányát.

Fülébe csengett még szerelmének hangja,
nem tudta elnyomni templom száz harangja.
Karján érezhette mátkájának kezét,
ám nem feledhette az édes ölelést.

Házasságot kötött, mosolygott szerteszét,
de bánat ülte meg emlékező lelkét.
Kötötte a törvény, úri becsületből
lemondott végül az igaz szerelemről.

Jó és bölcs király lett, utódokat nemzett,
szolgálta a népét, dicsérte a nemzet.
De a szíve mélyét fájdalom ülte meg,
sohasem feledte azt a szép szerelmet...


SZÁLLJ VELEM!


Ma valahogy boldog vagyok,
arcom belső fénnyel ragyog,
nem sörözök, nem borozok,
derűs szívvel motorozok.

Jókedvem a széllel szárnyal,
ismerkedem a világgal,
felverem az utak porát,
elhagyom a házak sorát.

Körülölel napnak fénye,
örömöm az égnek kékje,
rétek, mezők száz virága,
patak csorgó csobogása.Elzsongít az erdő csendje,
zöldellő fű puha selyme,
madárdallal táplálkozom,
szebb jövőről ábrándozom.

Gyere te is, szárnyalj velem,
elrepít a képzeletem,
minden enyém, ha akarom,
ölelésre tárom karom.

Visszanevet rám a világ,
nekem nyílik minden virág...
Légy a társam, hogyha kérem,
boldogságban légy vendégem!A SZERETET EREJE


Hadd meséljek neked
ma a szeretetről,
lényünkből fakadó,
édes érzelemről.

Gyere, megölellek
Mindig, hogyha fázol,
bármerre is legyél,
tudd, nagyon hiányzol...

Szólj, ha fáj valami,
meggyógyítlak nyomban,
varázserő lakik
apró csókjaimban.

Szeretetcsokromból
átnyújtok egy szálat,
meglátod, eltűnik
keserűség, bánat.

Szeress hát, amíg élsz,
hozzon fényt és erőt,
színezze derűssé
lelkedben a jövőt...SZERETET ÉS GYŰLÖLET


Azt mondják, egy tőről ered
a GYŰLÖLET és SZERETET.
Egyikük ad sok szépséget,
másik kínt és veszteséget.

Mi dönti el, mi ér téged?
Mit hoz utadba a végzet?
Azt kérdezed folyton: MIÉRT?
Ismeretlen bűneidért?

BÁNAT szorítja szívedet,
kétség gyötri a lelkedet.
Mindezt mivel érdemelted,
hogy kincseid elvesztetted?

Hogyha senkit nem bántottál,
fájdalmat mivel okoztál?
FELOLDOZÁST neked ki ad?
Szíved újra fel-felriad....

MIT TEGYÉL, hogy tiéd legyen
az a régi, szép érzelem?
Itt állsz most magad, kincstelen,
mint egy kifosztott nincstelen.

URAM, hozz egy új holnapot,
ragyogtasd reá a napot!
Vidd vissza a gyökerekhez,
gyűlölethez, szeretethez!

Tereld át a másik útra,
kezdje érzéseit újra,
kapja vissza élte fényét,
ajándékozz neki BÉKÉT!SZÉPÍTŐ SZERELEM


Boldogságom szépít,
csillagszemet rajzol,
arcomon a vágyak
napsugara táncol.

Megszűnik a világ,
testem, lelkem örül,
ezer színes lepke
szálldos szívem körül.Vagyok zengő hárfa,
húrjaimon játszol,
szól bennem a dallam,
hiába vagy távol.

Virág vagyok, rózsa,
szirmaimat bontom,
illatomnak árját
dúsan feléd ontom.

Leszakíthatsz bátran,
életem a tiéd,
szerelemmel szállok
madárszárnyon feléd.SZÍVBŐL


Szívből szabad csak szeretni,
a világot átölelni,
egy szent célért lelkesedni,
minden rosszat elfeledni.

Zászlód lobogjon a széllel,
derűs arccal nézzél széjjel,
találd meg, mit szebbé tehetsz,
melyért küzdesz és szót emelsz!

Szomorúak az emberek,
várják már a szeretetet,
mosolyokat és fényeket...
Adj nekik új reményeket!TŰZTÁNC


Pattog a tűzben a rőzsenyaláb,
Reppen a szoknya és dobban a láb,
Izzik a hangulat, átmelegít,
Dob pereg, ritmusa égbe repít.
Arcodon érzed a vágy parazsát,
Lelkeden őseid harci dalát,
Tűz, te varázslatos, áldalak én,
Reszket a légben e fény-tünemény.
Mágikus táncomat néked adom,Lásd, milyen isteni, nagy hatalom,
Reppen a lábam is, hallva zenét,
Átveszi testem a dob ütemét.
Lankad a ritmus és lassul a tánc,
Mágikus töltetű esti románc,
Hamvad a láng, csitul bősz tüze már,
Ránk tör a béke, az éj dala vár...ÚGY SZERETNÉK


Úgy szeretnék szellő lenni
fuvallattal simítsalak
úgy szeretnék eső lenni
cseppjeimmel mosdassalak
úgy szeretnék napfény lenni
melegemmel szárítsalak
úgy szeretnék virág lenni


illatommal bódítsalak
úgy szeretnék gitár lenni
dalaimmal ringassalak
úgy szeretnék csillag lenni
sugarammal altassalak
úgy szeretnék veled lenni
soha el ne hagyhassalak...ÜNNEP
Itt van végre, akit vártunk,
TAVASZ jött el, a barátunk.
Tegnap tavunk partján jártam,
rügyező fákat találtam.

Örömömre kora reggel
madártrilla ébresztett fel.
Szívem átjárta a BÉKE,
egy csodás nap reménysége.

Ma van népünk nagy ÜNNEPE,
forradalmunk lelkülete
járja át a magyarságot,
felélesztve régi lángot.

"TALPRA MAGYAR !"-hangzik újra,


dallamát a szél is fújja,
kis országunk újra bajban,
félelmet kelt a magyarban.

Mit tehetünk érted, HAZÁNK?
Felemeli okos szavát
minden érző, igaz ember,
téged féltő szeretettel.

Ébredj ember , ünnep van ma!
Emlékezz a régi harcra ,
viseld büszkén a KOKÁRDÁT,
idézd fel az ősök álmát!

Nem kell ma már hősnek lenni,
dolgod annyi, jól dönteni,
méltósággal ünnepelni,
IGAZ magyar ember lenni ...ÜZENET


Mikor felnézek a csillagos égre
anyám s apám látom szüntelen,
magamra hagytak engem sok-sok éve
azóta az élet könyörtelen.

Ó anyám merre jársz, látod gyermeked?
olykor érzem kezed vállamon
édes szülői illat permetez,
s reszketek mert nem lehetek nálatok.

Ígérem megjövök, hát várjatok rám
vér a vérből újra oly közel,
ha majd a rút halál egyszer rám talál
kisimulnak a ráncok, békém meglelem.

Csillagos ég, pillantásod bársonyos
földi létemnek csodás társa,
maradj velem mutasd utamat, sorsom
fent vár rám, szüleim örök vára.VÁGYAKOZÁS


Jó lenne még egyszer szerelmesnek lenni,
ifjúkori hévvel felhők közt lebegni.

Szeretnék valakit őszintén szeretni,
boldogan kacagni, könnyezve nevetni,
örülni a napnak, arca mosolyának,
bőre illatának, becéző szavának,
szabadon suhanó madarakként szállni,
csapongó képzelet játékává válni.

Megismer a szívem, hatalmasat dobban,
elvarázsolt lényem nem szerethet jobban.
Egy dallamra zenél lelkünkben az ének,
azt, mi neked tetszik, látom én is szépnek.
Add át magad nekem, törjön meg az átok,
te lehetsz az, akit oly régóta várok.

Érzem, hogy már itt vagy, tégy meg még egy lépést,
mutasd meg a régen
elfelejtett érzést...

VIRULÓ TERMÉSZET

Ugye, látod, milyen szép lett?
Pazar, viruló természet...
Mindez Isten ajándéka,
örömhozó a szándéka.

Madárdalra ébredsz reggel,
feltölt kirobbanó kedvvel.
Lelked elönti a béke,
egy csodás nap reménysége.

Amerre jársz, virágpompa,


frissen zöldül a fák lombja.
Simogat a nap sugára,
fényözön terül a tájra.

Langyos szellő balzsamával,
tenger virág illatával,
hódolattal körültáncol.
Elszédülsz a boldogságtól...

Kívánhatsz-e ennél szebbet,
természetnél ékesebbet?
Töltekezz fel e szépséggel,


erőt adó békességgel!VOLT EGY KINCSEM


Volt egy kincsem, gyönyörű,
hihetetlen szépség,
édes lett a keserű,
bizonyság a kétség.
Szivárványként ragyogott


lelkem titkos mélyén,
szívem tőle dobogott,
sütkéreztem fényén.

Aztán történt valami,
kincsem elvesztettem,
elrabolta valaki,
semmit sem tehettem.
Máshol ragyog fénye már,
enyém könnyek árja,
nem süt rám a napsugár,
lelkem bánat rágja.


 
 
0 komment , kategória:  Kacsa Zsóka  
Kassák Lajos
  2016-07-25 21:15:10, hétfő
 
 


KASSÁK LAJOS


Kassák Lajos (Érsekújvár, 1887. március 21. - Budapest, 1967. július 22.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, képzőművész.

A századfordulón politizál, feketelistára kerül. 1909-ben gyalog indul Párizsba. A Tanácsköztársaság alatt az írói direktórium tagja volt, ám a Kun Bélával folytatott vitái arra késztették, hogy távolságot tartson a bolsevik irányzattól, ugyanakkor soha nem tagadta meg baloldaliságát. 1947-ben szociáldemokrata képviselő (Szakasits-párt), a funkcióval betesz magának. 1949-től vége a dalnak. Róla nem írhatnak, ő nem jelenhet meg. Ekkor hatvankét éves. A kor politikai vezetése - a moszkvai négyesfogat - a hajlítható, vörösre átfesthető művészeket szereti. Kassákot 1953-ban kirúgják a pártból. De mindez nem érdekes. Annyi történik, hogy a politika, és a politikusok nyalogatásához kedvet érző művésztársak megnehezítik tíz évét, de az életművet, legyen bár a Párt elszánt és kitartó, képtelen megsemmisíteni. A kádári konszolidáció végül a hatvanas években kiengedi a karanténból.


Link


LinkAJÁNLÁS


Fogadd el ajándékom oly szerény
csak az eget adja és a földet
a zöld tengert az álcázott gyilkost
ki sok cápát ölt meg és sok halászt.
Fogadd erdőimet mezőimet
hol galamb fészkel szőke nyúl szalad
és fogadj el engem mert végülis
minden én vagyok e zord világon
s én neked ajándékozom magam
egy vörös csókért egy halvány mosolyért.

Fogadd el ajándékom kedvesem
oly hálatelt és oly neked való.AZON AZ ESTÉN


Megjött az este hogy téged elaltasson
de egy csillag áll a vártán fényhangokon rikolt
felhő mögé bújt hogy könnyeit elrejtse
szerelmesek pásztora a telihold.

Sziget ez a város ahol csak te és én vagyunk
hiába sikong a csillag hiába les
két szép kezemmel mondom el hogy szeretlek
s te különös illattal súgod nekem szeress.

Az akasztott prófétát nem irigyli senki
eltűnik az árnyék ha fürdeni fénybe lép
szerelmünk titkait mi nem vetjük tűzre
minden jóra születik bennünk új remény.

Csillagon és tüskebozóton áttör szerelmünk
lánya és fia vagyunk mi a tiszta fénynek
hallgasd közel egy rózsa lélegzi be mosolyunk
amott láthatatlan rigók énekelnek.BÚS EMLÉKEZÉS A KEDVESEMRE


Most arcomon az ájult, régi láz:
Létembe látok könnyes ablakon
S szeretnék élni bús hallgatagon,

Míg lelkemen: a sima tó felett,
Mint halász, ha kapott kedvező szelet,
Egy régi emlék gyöngyöket halász.DAL EGY SZÉP LÁNYRÓL


A legszebb nő volt Barbara
akit valaha láttam én
esténként az utcán sétált
mögötte bivalynagy legény.

Fehér mezítelen karját
ha érinthettem volna csak
de akár egy balga koldus
álltam a ködben hallgatag.

Olyan szép volt mint az angyal


nagyon kívántam szeretni
szemében hattyúk fürödtek
alig takarták leplei.

Ó rég elhagyott városom
kihunyt lámpák sikátorok
befellegzett már életem
szívemből kék-zöld vér csorog.

Szőke boszorkám Barbara
messze tájakról látlak még
hogy szép voltál s víg szerelem
ölébe emelt fel az ég.ELVÉTETT UTAK


Merre jársz, hogy nem találom lábaid nyomát
az alkonyat mély ösvényén vándorolok
Annácskám, emlékeim között is a legszebb
igazgyöngy szívem bíbor foglalatában.

Hét napom áldoztam érted és hét éjszakám
hét tőr hasított rajtam hét vérző sebet
és íme itt állok most az éj kapujában
ismét egyedül s ó, milyen reménytelen.

Küldj felém egy szót, sóhajod halk fuvallatát
hogy nyitva maradjon két elfáradt szemem
hogy boldogtalan is éljek s térdre ne bukjam
összegyűlt éveim súlyos terhe alatt.


FELAJÁNLOTT BÉKE


Ha elmész,
az a te dolgod.

De nem miattad
sír majd a szél,
a tulipánok
nem miattad csukják be
szirmaikat.

Nélküled maradok
és kicsépelem
termésem maradékát.

Ha éhes leszel,
szállj ablakom párkányára,
tiszta búza lesz ott,
s én jó étvágyat kívánok hozzá.HALK KIS BALLADA


Meghalt az asszony, aki szép volt s akit versben dicsértem én
mondom bizony, meghalt már szegény.
Mint az árva, búsan és sután
egyre sírdogált. Csak sírdogált s letért a földi utakról
örökre egy ünnep délután.
Az enyém volt ő s engemet, mint rózsát viselt a kebelén
s maga is egy rózsa volt szegény.
Ki érti meg súlyos bánatát?
Virágot szedett a réteken egy nyárvégi nap alkonyán

aztán sírt és megölte magát.HARANGSZÓ


Feltámadott, mondják a népek és
Megsüvegelik,
Nevét a názáretinek, ki az ács fia volt
s megenyhült már a szél is s a rügyek
kisarjadtak.
Kétezer éve látják őt a vének és a gyerekek
Amint hosszú, fehér ingecskéjében lépeget
S alszik a tengerre szállt halászok bárkájában.

Én is emlékszem rá, mint az egykori
Játszótársra
S ti is útszéli csavargók és mesteremberek
Akik hű követői vagytok valamennyien
A nincstelenségben, az útban és az igazságban

Igen, igen, az Ő árnya is visszhangja
vagyunk mi
s bár nem ízlelgetjük a húsvéti bárány húsát
mindennapi kenyerünkben s vizünkben
dicsérjük,
hogy vérünkből való s meghalt értünk
a kereszten.HEGEDŰSZÓ...


Hogyan mondjam el, hogy szeretlek
igaz szerelemmel
úgy, mint király a koronáját, szegény a
kenyerét
szeretlek úgy, hogy beteg és szomorú
vagyok tőle
s óvnám magam, ha lehetnék még
valaki nélküled.
Én vagyok az árnyék és te a fény,
vagy fordítva tán
két karom kitárom feléd s íme a kör
bezárul
és benne állsz akkor is, ha talpig kívül
maradtál
halk nevetésedre emlékszem
tengereken túlról.
Merre lehet a város, ahol először
láttalak
a liget árnyas oldalán öntözted
virágaid
egy madár ült a kőrisen s vérző
szívvel énekelt
éreztem, hogy tőled búcsúztat el most
mindörökre.
S újra itt vagy, mert élek s nélküled
nem élhetek
hiába szállsz fel a tenyeremből,
visszatérsz megint
a pillanat játszik csak velünk s a
végtelen idő
láncokkal és titkokkal kötötte össze
szívünket.HŰ SZERELEM


Pilláid rácsa mögé zártál
úgy élek ott, mint az elítélt
csókod tüze már rég kilobbant
ó börtönöm, ó hű szerelem.

Karjaimat, hogy feléd nyúlnak
emlékek kötik meg és láncok
miért, hogy rád sem ismerek már
bölcsője és sírja szívemnek.

Nappalok és éjek múlnak el
de maradok én és számolom
egy könny még, egy könnyű sóhajtás
s emléked láncai lehullnak.KEZEM A KEZEDBEN


Hallod? Ez az a szél
mely kitépi a fák gyökereit
de ez a szél gyönge ahhoz
hogy elszakítson bennünket egymástól.

Te az én lefejthetetlen húsom vagy
s az én vérem forr a te ereidben.
Hiába jön felénk barát vagy ellenség
nincs aki elrabolhatná a te ajkad
az én ajkamtól
nincs, aki kiáshatna engem
a te nagyon mély szemeidből.MÁRCIUS


A hóból és a sárból kelt ki, mint egy gyönyörű virág
s hogy pirkad az ég, a csecsemők elhagyják bölcsőjüket.
Ó, élettel teli hullámzás, miközben jössz és átsuhansz
az ébredő falvakon és a zöld erdők fodrai közt
merre tévelygek én és miért cipelem még bánatom?
Népek vad gyönyörűsége vagy, akár a részeg hajó
mely a végtelen tenger hullámai fölött tántorog.
Földünket megkoszorúztad a tavasz füzéreivel
szaglik a gyümölcsfák virága s az utakon cigányok
vándorolnak hegyeknek fel, hol az ég kapuja tárul.
Rád emlékeztet ez a táj s ez a céltalan bolyongás
felejthetetlen Kedvesem, ki a hó alatt aludtál
ébren vagy már s enyhe napfény ragyogja be szép formáid
csakúgy, mint a növényzet szirmait s a fehér pillerajt.
Íme, ahogy halántékodon hajad ezüstje csillan
világok sarjadnak benned az ifjúság díszeivel
s amíg dalolok rólad, miként a friss rügyek illatát
a zengő márciusi szél feléd sodorja vágyaim.MESE A RONGYBABÁRÓL


Van nekem egy nagy babám,
rongyból varrta a mamám.
Két gyöngy szeme merengő,
fején pettyes keszkenő.

Szája arany fonalból,
velem eszik egy tálból.
Ő az őrző angyalom,
röpül, röpül is, ha akarom.

Ilyet te még nem láttál,
csodább minden csodánál.
Ha kíváncsi vagy nagyon,
benézhetsz az ablakon.MINDENKIHEZ


Ne kövezzetek meg jó emberek,
ha egyszer rám találtok
nyomasztó emlékeim és nyugtalan vágyaim bozótjában.
Nem az vagyok én,
akinek ti láttok engem.
Árnyék és fény
izzó nyár és fagyos tél
egyformán eltakar, elöletek.

És íme, bevallom,
önmagam takarom el önmagam
nem miattam, hanem magamért,
mint az a gyermek, aki bújócskát játszik.
Csak akarnia kell és láthatatlanná válik
a házban ahol együtt él a családdal
vagy az utcákon, tereken
ahol az emberek tömegei sodródnak körülötte
azt hiszi, senki se látja
és játssza együgyű játékait
önmagával önmagának.

Így élek és is mintegy kiszakadtan a világból
s mégis mindenütt jelenvalón.
Egy szem vagyok a testvéri szeretet füzérében.
Szenvedve mindenkiért
és harcban mindenkiért,
de sosem mutogatva magam a fórumokon.

Olyan vagyok, ahogyan az elvetett magból kikeltem
és nem szégyenkezem miatta.
Tudom, jól tiszták a kezeim
nyelvem nem árulja, el barátaimat
nem felejtem el halottaimat,
s hogy ti másnak láttok engem, mint aki vagyok,
ám legyen,
csak arra kérlek, benneteket
jó emberek
ne kövezzetek meg, ha egyszer rámtaláltok
nyomasztó emlékeim és nyugtalan vágyaim bozótjában.MONOTON


Eső esik
esik az eső
mintha
opál gyöngyök
hullanának
az ég
fekete kötényéből
esik az eső
esik
esik
esik


Harcsa/Keszég/Márkos/Benkő/Pándi: Kassák - Monoton

LinkMOZDULATLANUL AZ IDŐBEN


Szép szerelmesem, őrizlek magamban holtomig
akár egy csillag ragyogtál előttem az űrben
s most itt állok kifosztottan, felettem az éggel
mely vakon didereg és hullatja rám terheit.

Csillag voltál bizony, mezítelenül fürödtem
hajnali fényeidben s telhetetlen csodáltam
nagy fekete szemeid és a mozdulatokat
melyek önfeledten mutatták fehér vállaid.

Messze vagy már s utánad cseng fájdalmam éneke
nem panaszlón, inkább fennen hivalkodva véled
aki a jó és rossz fölé emelted életem
s aki figyelted vergődő szívemet a csöndben.NÉGY SOROK


I.

Te vagy az, aki után lámpással futottam.
Te vagy az, akit vakon is megtaláltam.
Te vagy az, akiért érdemes az élet.
Te vagy az, akibe egyszer majd belehalok.

II.

Ó szerelem milyen szesszel itattál meg engem.
Ó szerelem börtönbe zárnak a te karjaid.
Ó szerelem egykép csúnya vagy te és gyönyörű.
Ó szerelem eltakarom előtted az arcom.

III.

Kedvesem mosolyáért dicsérlek, ó Élet.
Kedvesem ízével érinted az ajkam.
Kedvesem ágyát te veted meg előttünk.
Kedvesem mérgezi meg a borod, ó Élet.NOVEMBERI KÁNKÁN


Kinyitottam az ablakot
és hallom
a vad északi szél
ordít.
Az utca fekete
pofájából tör elő
és ordítja
vérengző diadalát.

A megnyomorgatott fák
sírnak
leszakadt drótok
kaparják a falakat
gyors röptű
vörösesbarna
vércseszárnyak
az égen.

Itt az ideje
hogy a gyámoltalan lélek
térdre hulljon
és kiokádja
bűneit.

Az éjszaka
romhalmaza közt
gyáván megbújik a rabló
érzi hogy ebben a sötétségben
minden jel
láthatóvá válik
minden liliomtipró
átkozza magát
minden kereskedő
a csalások emlékétől
szenved.

Mi értelme a tollnak és papírnak.
Ki mérte rám a büntetést
hogy torkom állandóan
tintával legyen tele
s hogy lássam a nyomorúságot
a hiábavaló vágyódást
a sápadt kétségbeesést.

Becsuknám az ablakot
a falakat legjobb szeretném
egészen magamra húzni
de íme
nem találom a kezem
valahol a szél fogai közt
morzsolódik.

Kiszolgáltatott
és elhagyott
vagyok
nagyon.OLYAN VOLT Ő


Olyan volt ő
mint a jótétemény maga
mint egy virágos kert illata
mint az a valótlan kéz
amely olykor-olykor
mély álomba merített
mint az az ajándék
amit nem kértem soha
és boldoggá tett ha megérkezett.
Mindenét megkívántam
és mindenét nekem adtaPÉLDABESZÉD HELYETT


Elítéltek, mert ártatlan voltam. Védekeztem, igaz, hogy nagyon lanyhán, s ők megmagyarázták, nincs nagyobb gonoszság az ártatlanságnál. Mesteri függőhidat és kilenc velencei bárkát ajánlottak fel szökésemhez, de én maradtam. Jézus és Barabás állhattak így Pilátus előtt, s én mosolyogva néztem, hogy a tömeg nem engem, hanem Barabást szabadítja ki a bírák karmai közül.

Elhurcoltak, mert bebizonyították, hogy ártatlanságom valóságos lázadás az emberek általános életmódja ellen. Igazuk van. Acélpenge az ártatlanságom, hosszú évezredek alatt kiagyalt méreg és modern golyószóró, főképpen pedig olyan néma jelkép, amely éjjel és nappal egyformán vádol.

Kigombolt gallérral, nyakkendő nélkül jártam, mintha csak életem, nyomorúságos életem kezdete óta a kötélre várnék, amiről majd úgy csüngök alá, akár anyja köldökzsinórjáról a rothadó gyümölcs.

Abból élek, hogy nem félek a haláltól. Élvezni tudom, ami tilos, s nem azt utálom, aki szolgál, hanem aki szolgálatot követel a gyöngébbtől. Kemény homlokom fájó idegeim bozótját rejti, halak, madarak és dús növényzet élnek sűrűjében, védenek árulóim és rágalmazóim ellen. Miután fejemre hullt ítéletük, a magam céljának mezsgyéjére léptem ismét. Megtaláltam otthonom s a színes asztali abroszt, amivel eltakarhatom fájdalmam. Nem állok meg az örvény szélén, úszom tovább az ár ellen.

Ó, gyönyörű, vad zuhatagok, mossátok el üledékét a múltnakPILLANATOK


Idegen kéz kopog
az ablakon.

Lámpám körül
egy szürke lepke száll
fényt ivó szárnya
ijedten remeg.

Egyedül vagyok
lapul bennem
a félelem
kinyitom a szám
de a hangom elveszett.

Ha te most
rám gondolnál
a haláltól
váltanál meg.RÓZSA RÓZSA RÓZSA


Lassan bomlik szét a rózsa
szirmai a végső tűzön ragyognak
bíbor díszei nyárvégi napoknak.

Ne sírj te lány, ne sírdogálj
rólad muzsikál a nyári este
emlékszem még szemedre szép kezedre
s hogy ajkad ajkamra szállt
ahogy madár inni száll a tóra.

Néked ajánlom e dalt is
szerelmem kertjében kifeslett rózsa.SZERELEM


Mégis csak a te rejtett tüzed
a legmélyebb sebet égető tűz - Szerelem.

Ó, asszonyok, ó, asszonyok
akik házába olykor benyitottam
vagy csak az ablakon néztem be hozzájuk olykor
s ó, ti lányok, kócos rózsatők a reménydús partokon
be szép, hogy olykor átlobogtok éjszakáim bozótján
s én sejthetem fiatal húsotok illatát
és ó, ti gyöngyszemek a hétköznapok fonalán
az én utcámon mentek át ti reggel, este
milyen boldog a szél, ha szoknyátok ráncait cibálja
milyen örömmel venne fel benneteket a férfiak hajója.

Kiket a káromlás és a korbács gyaláz meg
a gyáva szolgák se mondanak le rólatok soha
soha a katona, ki a halállal jegyezte el magát
minden férfi szíve tárva nyitva áll
várván a galambot, csőrében a gyűrűvel.
Szerszámai közt a kovács, ha rátok emlékszik
kalapácsa dalol az üllőn, bús és gyönyörü dalt dalol
tűzcsóvák nyílnak a szőrnyü vasrácsok indáin
s ő kezes lesz, akár a húsvéti bárány
és sírni tud ő, aki még soha nem sírt
érzi, tőr ütötte át szívét láthatatlan
egy pillantás, vagy egy nevetés mérgezte meg borát
egy nevetés, ami keserűbb volt az epénél.

Csupa igéret vagytok és csupa hívás
csupa átúszhatatlan tenger mégis.
Hány király fejét ejtettétek a porba
hány énekes száját tapasztottátok be sárral
hány szivet roncsoltatok szét unalomból.
Szüz Máriák és szenvedő Veronikák
véres a ti kendőtök minden egyes szála
bánat virágzik a ti kertetekben
aranysárga bánat, ezüstszürke bánat.
És mégis kiolthatatlan a tüzed - Szerelem.
Hogyan is feledhetném a kurta ingű csitri lányt
akit egy kulcslyukon át láttam mint kisfiú
feledhetem-e a véletlenül elcsábított asszonyt
aki lábhegyről és hunyt szemmel adta az első csókot
és a vöröshajú idegen nőt feledhetem-e
aki a tó partján hevert mókussal az ölében
ami nem is mókus volt, de maga a csipkebokor
ahogyan Mózes előtt megjelent a pusztában.

Maga a tűz vagytok ti s én a tűzre való hasáb
fogadjátok hódolatom ajándékát e versben
szűz Máriák, szenvedő Veronikák.SZERELEM ÉS FÉLELEM


A kék a zöld a sárga
tó vizében
szemérmesen áll
mégis mezítelen.
Lehunyom a szemem
hogy ne nézzelek
becsukom a szám
hogy föl ne faljalak.
Érzed-e
szép szívünket
milyen kegyetlen
láncfüzér
bilincseli össze.SZERELEM ÉS JÁTÉK


Bezártalak, hogy ne lássalak.
Ha látlak, megáll szívverésem,
félek, hogy a szívedet elérem.

Rózsatőt ültetek ablakod alá,
s ha jönnek a hajnali szelek,
leválik rólad álmod gyönge héja.

Két nagy szemeddel láthatod,
a rózsa szirma, a hajnal is
én vagyok.A SZERELEM VISSZFÉNYE


Aztán, hogy elváltunk, sokára, nagyon sokára
levelet hozott tőle e reggeli posta.
Kedvesem, írta sűrű, kerek, kis betűkkel
naponta gondolok rád s mióta nem láttalak,
úgy érzem, szebb vagy, mint valaha s ó, a kezeid
két erős karod, melyek ölelték derekam
és a szemeid, melyek haragosan zöldek
vidáman kékek tudnak lenni majdnem egyszerre.
Ha benézek a tükörbe, nem az én képemet
hanem a te mosolyodat keresem benne
s ha így nem találkozhatom véled, kérdezem
meghaltál volna már, vagy börtönben ülsz bűntelen?
Arcunkat miért is fordítottuk el egymástól
ősz van most s a hulló falevélen üzenem
élek még s ó, lásd egyedül csak érted élek
ki messze tűntél s többé tán nem is vagy az enyém.A SZERELEM VONZÁSÁBAN


A pallóra lépek hogy elérjem a hajót.
Viharzón sodródik alattam a víz
és megugatja árnyékom.
Visszanézek a földre hol összesöpörték a múltam
és szemétre vetették.
Pénzem jobb ruháim őrangyalom is odaveszett.
Elindulok hát pucéran
üres zsebekkel
lesoványodott testtel.
De rendületlenül hiszem hogy megérkezem hozzád.
Bizonyára este lesz akkor
s te ott állsz előttem
a csillagok fényében.


SZERELMÜNK ÉNEKE


Ha sátrat ver az éj, bekopogok hozzád
mint vándor, ha menedékért könyörög
éhes vagyok, mondom, szomjas vagyok nagyon
s te csókkal etetsz és csókkal itatsz meg.

Nem voltak még soha ilyen hű szeretők
ilyen két testvérszirma egy virágnak
sötét szemed az én szememhez hasonló
szád, mint az enyém, szerelemtől ittas.

S ha elválunk, akkor sem távolodunk mi
ott vagyok álmodban s az enyémben te
egyazon tengeren ring velünk a bárka
egyazon csillag ontja ránk sugarát.A SZÍV KELLETÉSE


Levelet írok neked
kedvesem.
Szívemet ajánlom fel neked
kedvesem.
Ajtómat nyitva hagyom
kedvesem.
Legyen a tiéd minden aranyom
kedvesem.
megölöm magam érted
kedvesem.

Verseket találok ki érted
kedvesem.
Forgószél lennék érted
kedvesem.
Szűz hóhullás is lennék érted
kedvesem.
Hallhasd meg együgyű énekem
kedvesem.
Üzenj valamit nekem
kedvesem.TESTVÉRKÉK
Barna dombon
zöld berek,
kószál benne
két gyerek.

Egyik neve
Pannika,
másiké meg
Jancsika.

Málnát szednek,
zöld diót,
sose láttak
ennyi jót.

Csellengnének
estelig,
de a zsákuk
megtelik.

Anyu is már
vár rájuk,
megveti a
kis ágyuk.

Szalmán innen,
szénán túl,
szemecskéjük
lezárul.

Ringó hátán
egy halnak,
álomföldre
utaznak.


Illés Lajos - Kassák Lajos: Testvérkék

LinkÜZENJ


Beszélgessünk, beszélgessünk
Te meg Én
Beszélgessünk nem szegletesen kemény, hanem puha
legömbölyített szavakkal,
ahogyan a szerelmesektől tanultuk
alig hallhatóan,
ahogy a tölgyfalevelei beszélnek egymással.
Mondj nekem valami szépet
hogy és is mondhassak Neked valami szépet.
A szemeimhez beszélj
a homlokomhoz
egyenesen a szívemhez
Te Nekem
és Én Neked.
Az álom partjairól üzenj
egy újszülött nevetésével
tenger hullámaival
játékos delfinekkel
harangszóval
egy sassal
amint az ég kékjében lebeg.

Kicsikém
elképzelt madaram...
Te meg Én
beszélgessünk a világról
amiben bolyongunk
és nem találjuk egymástVELED VAGYOK


Előtted megyek
te én előttem
a koranap aranylánca
csilingel kezemen.

Hová mégy - kérdezem
feleled - nem tudom.
Siettetném lépteim
de te jobban sietsz.

Előtted én
te én előttem.
Egy kapu előtt mégis megállunk.

Megcsókollak
te nekem adsz csókot
aztán elindulsz szótlanul
és magaddal viszed életem. 
 
0 komment , kategória:  Kassák Lajos  
Aratás, szünidő - NYÁR
  2016-07-23 19:00:45, szombat
 
 
Aratás, szünidő - NYÁR


Bizonyára sokan tudják, honnan ered az esztendő hetedik hónapjának az elnevezése, hiszen a július szinte beszélő névként utal Julis Caesarra, a minden idők egyik legnagyobb hadvezérének tartott római politikusra. A keresztény hagyomány az egyik apostol után Szent Jakab havának nevezte, akinek 25-én van a névnapja, a 18 századi nyelvújítók kalászosnak hívták, de az Aratás hava is ismert volt egykor.

Míg a világ világ, az egykor életnek /is/ nevezett kenyér az emberiség alapvető élelmiszere marad, még ha az aratást ma már nem is kísérik olyan szokások, mint egykor. Elődeink ugyanis az aratást kalapemeléssel, imádsággal és fohászkodással kezdték, a munkánál használatos eszközeiket pedig a pap megszentelte. Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentőséget tulajdonítottak: amely baromfi ebből evett, egészséges és termékeny lett, ha pedig az arató a derekára kötötte a kévét, az elűzte a fájdalmat.

Persze a július "másról is szól", az iskolai szünidőről és a nyári szabadságokról, a nyaralásokról, a pihenésről. Kisgyerekként nagyon vártam ezt a hónapot, mert az általános iskolából ilyenkor mehettünk táborozni Révfülöpre, a Balaton partjára.

Az idén a sportot kedvelők - közéjük tartozom én is - használták ki a hónap második felét: a labdarúgó Európa-bajnokság miatti éjszakázások után gyűjthettünk egy kis erőt, mert augusztusban következik az újabb erőpróba, a riói olimpia!

Hajrá magyarok!Osvát Erzsébet: BŐKEZŰ JÚLIUS


Július,
a vendégváró.
Mindig szíves
vendéglátó.
Sétálni hív,
menj vele!
Tárva-nyitva
erdeje.
Szomjad, éhed
oltja málna,
szedhetsz bőven,


nem sajnálja.
Hűsölhetsz
a fák alatt.
Finom gomba
száz akad.
Zenében sem lesz
hiány:
fejed felett
rigó fütyöl,
trillázik
a csalogány.Radnóti Miklós: JÚLIUS


Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
meztélábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,


este lett.
Tisztatestü hőség ül a
fényesarcu fák felett.Babits Mihály: NYÁR


Esik a nap!
Szakad a súlyos, sűrü zápor
zuhogva istenigazából.
Állok, s nyakamba hull a lángderűs ég!
Óh gyönyörűség!

Részeg darázs
ráng körülöttem tág körökben,
ide röppen és oda röppen:
visszatérő csapongás, lenge hűség...
Óh gyönyörűség!

Hangos virág
kiált, bíbor szinekkel esdve,
hogy jöjjön már a bíbor estve,
hogy halk pohárka harmatok lehűtsék:
Óh gyönyörűség!Tornác fölött
szédülve és legyet riasztva
fúl a cseléd, liheg a gazda;
álmai: friss sörök, mély pince, hűs jég...
Óh gyönyörűség!

Boldog a nap:
de boldogság a vágy gyürűsse!
Boldog a nap, s vágyik a hűsre...
Szeretlek s bújok tőled, lángderűs ég!
Óh gyönyörűség!


Harcsa Veronika - Nyár (Babits Mihály)

Link
Indián nyár

LinkÖrülj velem a nyárnak /Zene Ricky King/

Link

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
München
  2016-07-23 18:15:16, szombat
 
 
MÜNCHEN - Németországban is lecsapott a terror!

Lövöldözés és tömegmészárlás egy müncheni bevásárlóközpontban: kilenc halott, sok sérült.


A müncheni rendőrség is megerősítette, hogy néhány nappal a baltás merénylet után tegnap este újabb terrortámadás történt a városban.

Bekövetkezett minden német lakos legrosszabb rémálma, miután péntek délutántól szimultán lövöldözések bontakoztak ki a városban, a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban, amely 9 ember életét követelte.


A müncheni rendőrség a mostanra összegyűjtött bizonyítékok alapján megerősítették, hogy:

NÉMETORSZÁGBAN IS LECSAPOTT A TERROR.


Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője, aki több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, és egyetlen pisztollyal lövöldözött. A korábbi információkkal ellentétben a férfinak nem voltak társai, a lövöldözés után öngyilkos lett. A támadásban kilencen haltak meg, és 21-en sérültek, közülük 16-an kórházban vannak, hárman súlyos állapotban. A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak.


 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 437 db bejegyzés
Összes: 3828 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 7507
  • e Hónap: 22892
  • e Év: 99833
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.