Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Szeptember végén
  2016-09-30 11:07:29, péntek
 
  Nem vagyok Petőfi rajongó, de ez még mindig az egyik legszebb őszi vers szerintem

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyûl már,
A tél dere már megüté fejemet.

Elhull a virág, eliramlik az élet...
Ûlj, hitvesem, ûlj az ölembe ide!
Ki most fejedet kebelemre tevéd le,
Holnap nem omolsz-e sirom fölibe?
Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre
Könnyezve borítasz-e szemfödelet?
S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme,
Hogy elhagyod érte az én nevemet?

Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,
Fejfámra sötét lobogóul akaszd,
Én feljövök érte a síri világból
Az éj közepén, s oda leviszem azt,
Letörleni véle könyûimet érted,
Ki könnyeden elfeledéd hivedet,
S e szív sebeit bekötözni, ki téged
Még akkor is, ott is, örökre szeret!

(Koltó, 1847. szeptember)

És hogy lássátok nyitott vagyok az újra
bár nem vagyok Pilvaker rajongó sem
Link
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Szeretetről, szenvedélyről
  2016-09-29 22:52:42, csütörtök
 
  Márai Sándor : Gondolatai szeretetről, szenvedélyről
Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi sem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni. A költőknek nem sikerült, soha, a költőknek, akik az érzelmek és indulatok minden árnyalatát rögzíteni tudják szavaikban. A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni; ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben, vagy a levegőben. Szerves lény talán nem is élhet másképp, csak a hőben, a fényben, a levegőben és a szeretetben.
Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert gyáva és hiú, fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, s még sokkal inkább szégyelli, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle.
A szerelem, ha igazi, mindig halálos. Úgy értem, nem célja a boldogság, az idill, a kéz a kézben, az andalgás, holtomiglan-holtodiglan virágzó hársfák alatt, melyek mögött a tornácon lámpa szelíd fénye világít, s az otthon dereng, hűvös illataival... Ez az élet, de nem ez a szerelem. Komorabb láng ez, vészesebb. Egy napon eljön életedbe a vágy, hogy megismerjed ezt a pusztító szenvedélyt. Tudod, mikor az ember már nem akar egészségesebb, nyugodtabb, kielégültebb lenni egy szerelemtől, hanem lenni akar, teljesen, a pusztulás árán is. Később jön ez; sokan nem ismerik meg ezt az érzést, soha...S aztán van az, hogy az ember egy napon megérti, mit akar az élet a szerelemmel, miért adta ezt az érzést az embereknek?... Jót akart velük?...A természet nem jóságos. A boldogságot ígéri nekik ezzel az érzéssel? A természetnek nincsen szüksége ilyen emberi ábrándokra. A természet csak teremteni és pusztítani akar, mert ez a dolga. Kegyetlen, mert terve van és közömbös, mert terve emberen túli. A természet megajándékozta az embert a szenvedéllyel, de megköveteli, hogy ez a szenvedély feltétlen legyen.
Minden igazi életben eljön egy pillanat, amikor az ember úgy merül el egy szenvedélyben, mintha a Niagara vízesésbe vetné magát. S természetesen mentőöv nélkül. Nem hiszek a szerelmekben, melyek úgy kezdődnek, mint egy kirándulás az élet majálisába, hátizsákkal és vidám énekléssel a napsugaras erdőben... Tudod, az a dagályos "ünnep van" érzés, mely a legtöbb kezdődő emberi kapcsolatot áthatja... Milyen gyanús ez! A szenvedély nem ünnepel. Ez a komor erő, mely mindegyre alkotja és pusztítja a világot, nem vár választ azoktól, akiket megérint, nem kérdi, jó-e nekik, nem sokat törődik a viszonylagos emberi érzésekkel. Az egészet adja és az egészet követeli: azt a föltétel nélküli szenvedélyességet, melynek legmélyebb árama maga az élet és halál. Nem lehet másképpen megismerni a szenvedélyt... s milyen kevesen jutnak el idáig! Az emberek csiklandják és cirógatják egymást az ágyban, nagyokat hazudnak és hamisan érzelegnek, önzően elveszik a másiktól, ami jó nekik, s a maguk öröméből egy kis hulladékot talán odalöknek a másiknak is... S nem tudják, hogy mindez nem a szenvedély.... Igen, az igazi szerelmesek vásárra viszik a bőrüket, szó szerint és valóságosan... Mi más értelme van annak a végzetes és feltétlen odaadásnak, mely a végső szenvedély megérintettjeit egymást felé hajtja? Az élet kifejezi magát ezzel az erővel, s rögtön közömbösen elfordul áldozataitól. Minden időben és minden vallásban ezért tisztelték a szerelmeseket: mert máglyára lépnek, mikor egymás karjaiba borulnak. Az igaziak, tudod. A bátrak, a kevesek, a kiválasztottak.
(Kép: Paul Apalkin)
 
 
0 komment , kategória:  Márai  
Böbének
  2016-09-29 12:28:25, csütörtök
 
 Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem játék : a diabétesz talaján kialakuló lábszövődmény
  2016-09-29 12:20:43, csütörtök
 
  A diabétesz talaján kialakuló lábszövődmények megelőzhetőek!

Magyarországon közel 700.000 diagnosztizált cukorbeteg él, és sokan vannak, akik nem is tudnak betegségükről.

Megállapítható, hogy a lakosság több mint 10%-a veszélyeztetett a diabétesz szövődményeitől, melyek közül a legsúlyosabbak a lábon kialakuló sebek.

Ezek nemcsak nehezen gyógyulnak, de gyakran elfertőződnek, és a végtag elvesztésével fenyegetnek.

Miért alakulhatnak ki ezek a sebek a cukorbetegek lábán?

A cukorbetegséghez gyakran társul a hő- és fájdalom - érző idegrostok károsodása a végtagokon, az ún. neuropátia. Ennek következménye a láb deformálódása, a talpon a túlterhelési pontok megjelenése, amelyeket a bőrkeményedések jeleznek. Az idegkárosodás miatt a bőr szárazzá, sérülékennyé válik, gyakran gombás fertőzéssel együtt járó veszélyes körömelváltozások is kialakulnak. A neuropátia következménye még az érzéketlenség, a védekező mechanizmusokat normál esetben aktivizáló fájdalom teljes kiesése, emiatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, nem érzi az ütéseket. Ezek az észrevétlen sérülések vezetnek a fekélyek kialakulásához. Az idegkárosodás mellett a hajszálerek viselkedése is módosul, sőt a bőr szerkezete is megváltozik.

Kevesen tudják, hogy születéskor a bőr magas hyaluronát tartalma az évek előre haladásával jelentősen lecsökken, és idős korban ez a csökkenés felelős a ráncokért. A vezető kozmetikai cégek hamar felismerték a hyaluronat jótékony hatását, és sok kozmetikum tartalmaz hyaluronatot.

A cukorbetegek bőrében a hyaluronát szint közel nullára csökken, és ez független az életkortól!

A lábon lévő sebek kialakulása azonban megelőzhető, ha a cukorbetegség gyógyszeres kezelése és a diéta betartása mellett a háziorvosi rendelőben, a cukorbeteg gondozókban vagy a diabéteszes lábambulanciákon időben megtörténik a lábak gondos állapotfelmérése, és az orvosi utasításoknak megfelelően történik a láb- és a bőrápolás. A cink-hyaluronát tartalmú gél rendszeres használatával a bőr sokkal ellenállóbbá tehető a külső behatásokkal szemben. A talp túlterhelési pontjain kialakult bőrkeményedések felpuhíthatók, eltávolításuk könnyebbé válik. Így a kritikus terhelési pontokon a fekélyesedés esélye minimálisra csökkenthető.

Miért fontos ezeknek a bőrkeményedéseknek az eltávolítása?

A járás során a bőrkeményedések alatt láthatatlanul és észrevétlenül lágyrész bevérzések alakulhatnak ki. Ezek könnyen befertőződnek, ha a lábhigiéne nem megfelelő, és ekkor kezdődnek az igazi bajok. A mély szövetek felé sokszor könnyebben terjed a gyulladásos folyamat, mint a vaskos bőrkeményedésen át a felszín felé. A mély szöveti gyulladás pedig legtöbbször rejtve marad mindaddig, amíg a lábszár is érintett, duzzadt lesz. Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és legtöbbször végtag amputációra kerül sor. A bőrkeményedések eltávolítása rendszeres időközökben szakember segítségével végtagmentő, nem túlzás, hogy akár életmentő is lehet (ezt nevezik orvosi pedikűrnek). A lábszövődmények megelőzésében fontos szerepe van még a tehermentesítésre szolgáló védőcipőnek és talpbetéteknek (ortéziseknek). Ezek használata már akkor javasolt, amikor még nem alakultak ki sebek a lábon. A jó cukorbeteg védőcipő merev talpú, mély, hogy a tehermentesítő, teherelosztó, teljes felszínen talphoz simuló egyedi betétet, az ortézist befogadja. A merev talp azért fontos, mert a szövődmények jellegzetesen a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek vonalában jelentkeznek, és a merev talppal elérhető, hogy itt a terhelés, és a nyíróerők minimálisra csökkenhessenek.


Összefoglalva:

Sajnos még mindig megállapítható, hogy sok cukorbeteg nincs tisztában a diabétesz veszélyeivel és nem jár rendszeresen gondozásra. Időben elvégzett vizsgálatokkal a neuropátia és következményei felfedezhetők, a szövődmények esélye prognosztizálható. Az már a betegeken múlik, hogy kellő gondossággal, odafigyeléssel törődik-e saját betegségével, elé akar-e menni a bajoknak. A lábak jól értékelhető jelekkel figyelmeztetnek a baj közeledtére.


A cukorbetegek számára fontos

az alapbetegség folyamatos kezelése
a láb bőrének megfelelő ápolása
a védőcipő, ortézis használata
Ezeknek a szabályoknak a betartásával meg lehetne előzni a lábsebek kialakulását. Ezek a lábelváltozások ugyanis típusosan nem fájnak, így könnyen hanyagolja mindenki. Pedig amikor már sebek jelennek meg a lábon, sokkal nehezebb és lényegesen költségesebb a gyógyulást elérni, és a kilátások sokkal rosszabbak.

forrás : curiosa.hu Link 
 
0 komment , kategória:  Minden a cukorbetegségről   
Norbi véleménye
  2016-09-27 13:31:56, kedd
 
  Megpróbálok minden elérhető írást bemutatni,ami szembejön velem a cukorbetegség kapcsán.
Még nem tudom mihez kezdjek az egymásnak sokszor ellentmondó állításokkal.Nem tudom mit fogadjak el és mt vessek el közülük. Egy biztos elolvasom mindet, aztán majd meglátom...
Nektek, akik olvassátok a blogomat, ugyanezt tanácsolom. Tudjatok meg mindent a betegségról aztán szürjétek át a saját elméteken vagy kérdezzétek meg orvosotokat, gyógyszerészeteket...

HA REGGELIRE ZABPELYHET ESZEL 2 ÓRA MÚLVA HALOTT LEHETSZ

Link
 
 
0 komment , kategória:  Minden a cukorbetegségről   
Egty kicsit másképp a cukorbetegségről
  2016-09-26 12:12:09, hétfő
 
  Megpróbálok minden elérhető írást bemutatni,ami szembejön velem a cukorbetegség kapcsán.
Még nem tudom mihez kezdjek az egymásnak sokszor ellentmondó állításokkal.Nem tudom mit fogadjak el és mt vessek el közülük. Egy biztos elolvasom mindet, aztán majd meglátom...
Nektek, akik olvassátok a blogomat, ugyanezt tanácsolom. Tudjatok meg mindent a betegségról aztán szürjétek át a saját elméteken vagy kérdezzétek meg orvosotokat, gyógyszerészeteket...


A világon jelenleg 300 millióra becsülik a cukorbetegek számát, de 10-15 év múlva a WHO előrejelzése szerint ez a szám eléri majd a fél milliárdot. De mik lehetnek az egészségügy ezen kudarcának okai a cukorbetegségben?


A cukorbetegség járványszerű terjedésének okozója

Az utóbbi 20-30 évben az egészségügy hadjáratot indított a koleszterin és a telített zsírok ellen. Ma már látszik, okosabb lett volna, ha ezt a támadást a szénhidrátok ellen indítják, mert a könnyen felszívódó szénhidrátoknak az utóbbi 600 évben bekövetkezett 200-szoros növekedése étrendünkben már mérgező dózis. Táplálkozásunk három fő összetevője a zsírok, a fehérjék, és a szénhidrátok. Ezen 3 fő összetevő közül csak a szénhidrátokat lehet bizonyos ideig teljesen száműzni étrendünkből, mert ezeket szervezetünk képes zsírokból és fehérjékből is előállítani.

Zsírok és fehérjék fogyasztására szükségünk van, ezek nem mellőzhető tápanyagok. Szervezetünk bizonyos zsírsavakat és fehérje alkotórészeket nem képes előállítani, ezért ezekből külső forrásra szorulunk.

Mellőzzük a felesleges szénhidrátfogyasztást!
A koleszterin elleni támadás hatására az emberek a zsírok helyett szénhidrátokkal kezdték pótolni a hiányzó kalóriákat, ezen hibás étrend hatására az utóbbi 25-30 évben a cukorbetegek és a túlsúllyal küzdők száma megduplázódott. Az orvostudomány és a táplálkozástudomány a koleszterin és a zsírok elleni támadásának tehát az lett a következménye, hogy a cukorbetegség továbbra is járványszerűen terjed.Hiányos felszínes ismeretek

A diétára, cukorbeteg étrendre az egyetemi és gyakorló orvosoknak íródott szakkönyvek kevés figyelmet fordítanak, pedig ez a cukorbetegség kezelésének a lényege. A diabétesznek szentelt pl. 30-40 oldalból, az étrendről csupán fél oldalon tesznek említést.

Az étrenddel kapcsolatban képzettebb orvos is általában leterheltsége miatt elmulasztja az időigényes diétás tanácsadást, mert még 40-en várnak rá a rendelési idő alatt.

Helyzetet tovább nehezíti, hogy az orvosok úgy érzik, az étrend komplex dolog, azt nem tudják ellenőrizni, a beteg azt mond, amit akar. Lehetetlen nyomon követni a páciens minden egyes étkezését.


A gyógyszeres kezelések jelentős része tévúton

Helytelen kezelés az inzulin adagok növelése!A betegségek gyógyításban kétféle kezelést alkalmaznak, tüneti- és oki terápiát. Tüneti kezelésre jó példa a fájdalomcsillapítók, melyek a fejfájást mérséklik, de a fejfájás okát nem szüntetik meg, ezért a fájdalom újra és újra jelentkezhet. Ezzel szemben az oki kezelés a betegség okát szünteti meg, gondoljunk az antibiotikumokra, melyek elpusztítják a kórokozó baktériumokat, ezért kigyógyulunk a fertőző betegségekből. Tehát a gyógyításban oki kezelésre kell törekednünk.

A cukorbetegek gyógyszeres kezelésének döntő többsége tüneti kezelést nyújt csupán, arra irányul, hogy a szervezet több inzulint állítson elő, így legyőzze a magas vércukorszintet. Az igazság azonban az, hogy a magas vércukorszint, a magas inzulinszinttel együtt felelős a cukorbetegség sejtromboló, magas vérnyomást- és szívbetegséget okozó hatásaiért.

Célszerűbb lenne olyan gyógyszereket alkalmazni, melyek a sejtek inzulinérzékenységét fokozzák, (pl. a Metformin 1A filmtabletta) hogy kevesebb inzulin is kifejthesse a vércukor csökkentő hatást. A 2-es típusú cukorbetegek 90%-nál megfigyelhető gyógyszer nélkül is magas inzulinszintet, ha gyógyszerekkel tovább fokozzuk, a cukorbetegség egészségkárosító hatását növeljük.

Megállapítható, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan helytelen táplálkozás miatt alakul ki, melynek következtében a vércukor túl gyakran volt, túl magas szinten. Az oki terápiának tehát olyan hatékony diétának kell lennie, amellyel vércukor görbénket ellaposítjuk, stabilizáljuk, ezzel egy idő után a magas inzulinszintet is csökkentjük.


A diéta kudarca

Ne elégedjen meg, ha csak stagnál a vércukorszintje!
Mikor a cukorbeteg állapota az előírt étrend ellenére rosszabbodik, egyértelmű, hogy a diéta kudarcot vallott, nem volt megfelelő. Mégsem ezen változtatnak, hanem legtöbbször növelik a gyógyszer adagot, vagy inzulin injekcióra térnek át.

A mai egészségügyi rendszerben az orvosok és velük a betegek nagy része már annak is örül, ha az állapot stagnál, és nem kell a gyógyszert inzulinra cserélni.

Pedig nem lehetetlen a cél, hogy megfelelő diétával csökkentsük, vagy akár elhagyjuk a gyógyszereket.
 
 
0 komment , kategória:  Minden a cukorbetegségről   
Mindennek van jó és rossz oldala.
  2016-09-26 09:36:15, hétfő
 
  Rózsaliget előtt ment el egy meghasonlott ember. Mikor meglátta a szebbnél szebb, harmatos rózsákat így szólt a társához:
-Milyen szép virág a rózsa és milyen kár, hogy tövise van. . .
Barátja elmosolyodott.
-Milyen szúrós a tövis és milyen jó, hogy rózsája van!
Így bizony, mindennek van jó és rossz oldala. Tőlünk függ, melyiket keressük meg előbb. Eső után ha felnézel, a szép szivárványt látod, de ha lefelé tekintesz, a sarat.
(Tanmese) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zene mára
  2016-09-24 22:30:29, szombat
 
  Writing's on the wall magyar szöveggel (James Bond filmzene)

Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őrségi tökfesztivál
  2016-09-24 12:01:26, szombat
 
 Programok:

[link]http://www.frisss.hu/programajanlo/tokfesztival-lesz-a-hetvegen-az-orsegben -
[/link]
 
 
0 komment , kategória:  Programajánló  
Szonett
  2016-09-24 09:50:36, szombat
 
  Michelangelo
Szonett
Szeretlek, de nem szívem szeret téged,
vagy nemcsak szívem, mert ez nem elég:
az öröklét vonz és mindentől félek,
ami múlandó, hazug vagy setét.
Mikor Istenből kiszakadt a lelked,
sok fényt hozott magával, s én merev
szempár vagyok csak, ki a földi terhet
látom rajtad, a húst s a bőrt, de mert
imádatom, mint hő a tűztől, el nem
válik az Örök Szépségtől, s mert benned
is Őt nézem, ki ok és okozat -
nincs menekvésem, s mindig visszatérek
s maradok, honnan menekülnöm kéne,
parázsló számmal homlokod alatt.
Michelangelo


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 6842 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 25
  • e Hét: 595
  • e Hónap: 2205
  • e Év: 2205
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.