Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Tallóztam
  2017-04-12 20:55:23, szerda
 
 
Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár egy puszi.


Húsvét másodnapján
régi szokás szerint,
fogadják szívesen
a locsoló legényt.
Én már a legénységhez
igaz, kissé öreg vagyok,
de azért locsoló legénynek
mégis csak felcsapok.
Esztendő ilyenkor
megint csak itt vagyok,
ha e locsolásért egy
piros tojást kapok.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Néha engedni kell
  2017-04-12 16:48:21, szerda
 
 
Néha engedni kell

- Egy középkorú nő vallomásaEgy középkorú nőben rengeteg asszonyi tudás gyűlik már össze. Benne van még a bakfis, de már látja a közelgő hervadást. Magdás Emőke sokunk élményét sűrítette bele ebbe a lírai vallomásba.

-

Van, hogy olyan a szomorúság, mint a barázdált arcú, szótlan öregasszony a fekete fejkendője alatt. Kérge taposott, sötétkék, kicsit foszlott papucsában csoszog napra-nap. Ágyneműi kikeményítve, élükre hajtva állanak a naftalinos szekrényben. Ruhái között elrejtve keserű csokoládék és kuporgatott papírpénzek lapulnak kopott, barna tárcában. Szelíd, finom, húsleves zamatú, telt ízű, szélfútta vasárnapokon, mikor átsüt a nap az ódivatú csipkefüggönyön, és mintát vet rajta keresztül a falon a fény, kitesz magáért nagyon, de nem ül le mellém az asztalhoz. Soha nem szokása, csak a hátam mögött egy székre, lábait maga alá húzva, hogy ne zavarjon senkit sem, de mégis tettre kész, ha konyhakendő kell vagy szelet kenyér, egy pohár víz, tettre kész hát úgy, mint nagyanyám. Széken kuporgott ő is a hátunknál, meghúzódva, mintha kevesebb lenne tőlünk, ülj le mellém, mama, kérleltem, jó itt nekem, pont elférek, szabadkozott. Sietve rakta elénk az ebédet, gőzölgött a tálban megrakottan, ő meg csirkecsontot rágcsált, mindenki kívánságát leste.

A ház ura jóllakottan utasított, folyton ugráltatta, mindig ugyanazon forgatókönyv szerint, vasárnapról-vasárnapra, percre pontosan, mintha örök, asszonyi feladat lenne, Julis, kendőt, Julis, poharat és bort, az természetes volt valahogy, csak nekem nem lett az soha. Szégyelltem magam, hogy ilyen megtörténik, én ugrottam helyette, és közben kicsit dohogtam, ő miért nem tud felállni nagyanyám helyett, aki csak kirázta az abroszt ebéd után szótlanul. Elsimította a ráncokat az asztalról, abroszról, csak magáról nem simította el, almás pitét rakott elénk, porcukorral szórtan. Olykor pont olyan a szomorúság, mint nagyanyám, a hátunk mögött ülő, galamblelkű öregasszony. Még nyáron is jól felöltözik, kötött mellény van rajta, néha ücsörög a kemence mellett a padkán, és alig észrevehetően int, hadd maradjak még, de csak csendben ülök, ne törődj most, csináld a dolgod, nem lesz velem baj. Akkor hagyom, észre sem veszem, hogy ott van, csak, mikor elmegyek mellette, akkor két keze közé citromfűteát adok, kortyolgassa, odább rakom a járóbotját, ne botoljak el benne, maradjon akkor, nem is beszélgetünk, csak éjjel egészen halkan szuszogjon, intem le, nem tudok jól aludni.

Néha meg olyan, a szomorúság, mint egy kócos bakfis, apró, feszes mellű, kemény combú, sok szín ruhában.

Hosszú, szabadon lengő haját belefújja az arcába mind a szél, amikor hintára ül, lóbálja magát előre-hátra, száll a haja, leng a szoknyája, kilátszik a térde, és belenevet az arcomba. Egészen közel hajol hozzám, szinte összeér az orrunk. A szemembe néz büszkén és kacéran, kicsit követelőzve kérlel, most engedj be, mikor az ajtóm előtt megáll, alig nyitom ki, bekukucskál a résen, megjöttem, csilingeli, rosszkor jöttél, nem érek rá, bosszankodom magamban. Megkapaszkodik az ajtófélfában szemtelenül, rá se tudjak zárni, mondom, ne, még, dolgom van, mesét mondok épp a lányaimnak, de nem vagyok elég határozott, mert mégis félreállok, elférjen mellettem, ne sodorjon magával, jöjjön hát, ha jönni akar. Nem lesz velem sok gondod, mondja hanyagul, sietőben, még vállai mögül kicsit visszanéz, de már bent is van, megpördül a szobám közepén. Én pedig nem hiszek neki, mert szeleburdi, jól tudom, hogy nem ismeri a határokat. Tapintatlan, mert fiatal még, tíz évvel fiatalabb legalább, és nem tudja a pontos időt sem, mikor kéne igazán jönni.

Akkor, ha elaludnék, játékosan csetteg a sarokból, és lerántja a paplant rólam, korán még az este, szól engedetlenül, és tollat ad a kezembe, írjál, parancsolja nevetve, vagy ha nem írok, csak emlékezzek, de ha nem akarok emlékezni sem, legalább nézz a tükörbe, melléd állok, csak a miheztartás végett. Akkor kicsit elidőzök a tükör előtt, régen sosem, mostanában gyakrabban, egyre inkább érdekel minden apró kis változás rajtam, hozzá méricskélem magam. Majdnem úgy festek én is, majdnem olyan feszesen, mint a bakfis, akit leraktak a kollégium előtt tizenkilenc évesen, hogy most már itt az ideje élni, időt beosztani, és jól tanulni, de más napok után inkább mégis puhábban, és ezt csak véletlenül tudom, mikor csókolomot köszönnek az utcán a gyermekek, hogy olyan vagyok, mint anyám az én koromban. Mellette álltam, apró voltam, mikor azt a pöttyös ruhát forgatta harminchárom évesen egy pesti boltban, magára illesztette, csinos vagy benne két gyerek után, dicsérte meg apám, és most ugyanúgy pipiskedem benne én is, lányaim dicsérnek, jól áll rajtad, anya, csak azt nem mondják, három gyerek után.

Akkor eszembe jut hirtelen, nem vagyok már lány, csak úgy érzem magam egy pillanatra, aztán mégis úgy, se fiatal nem vagyok már, de még öreg sem, középúton valahol, zavarodottan. Hídon átrohanó vagyok a nyárban, szaladok a bakfis után, de már nem mellette, csak a lába nyomában, és leng a hajam a szélben. Mintha lenne egy másik élet is, képzeletbeli párhuzamos, ahol még szabad vagyok, és nekem ciripel egészen a nyár, enyém a világ, nem kell időre hazaérni, számlát fizetni, gyermeket öltöztetni, reggelre kikészíteni a holnapi ruhákat. És aztán esténként, ha a tükör előtt megállok, a bakfis integet nekem a hátam mögül, még szép a vállam, íveltek a vonalaim, a nyakamon még sima a bőr, a hajam azért szállhatna szabadabban is, akkor megborzolja kicsit, húzzam ki magam, mondja, még nem késő, kicsit kell még hídon lépni, nyári éjszakában könnyű melódiát hallgatni, egyszer élünk, még van tíz éved mindenre, susogja.

És akkor megkeresem magam, ott állok az öregasszony és a bakfis között, csendre intem mind a kettőt, ne beszéljenek egyszerre.

Inkább csak megvetem a hátam, ha az autóban ülök, hazafelé tartva, buszon ringatózva, az ablakhoz dőlök a fény felé, csukott szememen át érzem az árnyakat, ahogy vonalkásan vibrálva szaladnak. Aztán a konyhából kinézek az ablakon, a gyermekeim játszanak a fák alatt, minden a helyén van, kerek a világ. Már nem bánom az időt, hogy eltelik, szeretni fogom a ráncaimat is, vagy csak engedelmesen hozzájuk simulok, de ma még jól áll rajtam a pöttyös ruha, és azon gondolkodom, mindkettőre hallgatnom kell kicsit. Egyik szól a hátam mögül, hozd rendbe a házad, süss almás pitét, nem érünk rá, gondolni és érezni később is lehet, én itt leszek télen is, meghúzódom a padkán, másik mondja, pulzáljon még a rostjaidban az élet, siess, fuss, szaladj, rohanj, lüktess, gondolj szerelemmel, nevess bele a nyári napsütésbe, ideje van mindennek.

Magdás Emőke
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Ellenállhatatlan
  2017-04-12 09:28:55, szerda
 
 
Ellenállhatatlan sajtos finomság, ez felülmúlja az összes sós süteményt, amit eddig kóstoltál!

Azt hittem, a sajtosrudaknál és a pogácsánál nincs finomabb, utána megkóstoltam ezt a csodát és mostanában kétnaponta meg is sütöm!

Hozzávalók:

200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztő,
170 g vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 g liszt,
200 g sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Tegyük a szárított élesztőt és a cukrot, a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá, 1 tojást, sót, 50 g vajat és a 350 g lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát, pihentessük 40 -50 percig, szoba hőmérsékleten. Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá 120 g vajat és lassú tűzön folyamatosan kavargatva olvasszuk meg. Egy 20 x 25 cm-s tepsit, kivajazunk, kilisztezünk.

Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból. Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlő részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el nem fogy. A legfelső lapot, kenjük meg a felvert tojássárgájával, takarjuk le egy fóliával, és pihentessük 20 percig. Melegítsük elő a sütőt és 35 - 40 percig süssük, 180 fokon.
recepttel semmi gond, én a kimaradt tojás fehérjét is beletettem a tésztába, így 400 gr lisztet vett fel. Pontosan 20X25-ös tepsibe tettem és igen, nagyon vékonyra nyújtottam, de így jó. A sajtkrém kevés lett, de az utolsó lapra vagyis a hatodikra reszeltem gyorsan egy kis sajtot.

Nagyon jó recept, de én sűrű sajtos besamelt főztem bele, ezzel kentem meg a lapokat és reszeltem rá sajtot, viszont csak 5 lapot tudtam nyújtani, isteni lett:
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2017-04-12 09:15:04, szerda
 
 
Amikor lelkünk úgy döntött, hogy elindul felfedezni az Életet, a Szeretet rögös útján bizony sokszor félelmek, kétségek, hitetlenség és bizalmatlanság szegélyezték lépéseit. Fájdalmak és csalódások érték egyszer, majd még egyszer és még egyszer... Oly sok lélek tört meg életek százainak terhei és tapasztalásai alatt... És mégis itt vagyunk, hogy gyógyuljunk, fejlődjünk, szeressünk, újjászülessünk...

(Lélekmozaikok)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Zöldséges-húsgolyós tészta
  2017-04-12 09:12:29, szerda
 
 
Zöldséges-húsgolyós tészta

Ez az igazi vegyes házasság, amelyben a friss zöldségek dominálnak. Tavaszi-nyári egytálétel és hamar kész van. H...részletek
Zari

Hozzávalók

20 dkg darált sertés hús
10 dkg bacon
15 dkg rövid metélt
1 db tojás fehérje
2 fej vöröshagyma
1 db kisebb répa
1 db saláta cukkini
1 db kisebb kaliforniai paprika
2 kanál étolaj
1 teáskanál petrezselyem
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés

Az egyik fej hagyma felét lereszeljük, a hússal és a tojásfehérjével összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük.

A répát és a paprikát apróra, a cukkinit és a hagymát nagyobb darabokra, a bacont csíkokra vágjuk.

Az olajon megpirítjuk a bacont.

Hozzáadjuk a zöldségeket, a cukkini kivételével.

Majd hozzáadjuk a tésztát. Együtt pirítjuk.

A hűtőből kivesszük a húst és kisebb golyókat formázunk, közben kevergetjük a tésztás zöldséget. Vízforralóba odateszünk kb. 3 dl vizet.

Felöntjük vízzel a keverékünket.

Hozzáadjuk a golyókat és a cukkinit.

Megszórjuk petrezselyemmel, és borssal. A sóval óvatosan, hiszen a bacon és a golyók is sósak. Jól összekeverjük (én két fakanalat használtam, hogy ne essenek szét a golyócskák).

Addig főzzük, amíg megfő a répa és a húsgolyók.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tallóztam
  2017-04-12 07:45:26, szerda
 
 
Külföldi lapokban jelentek meg az alábbi félresikerült főcímek:

A terméketlenség nem örökölhető
- Montgomery Advertiser

Tizenéves lányok gyakran szülnek gyermeket férfiaktól
- The Sunday Oregonian

Egy férfi lelőtte a szomszédjét egy széles pengéjű késsel
- The Miami Herald

A bíróság kimondta, hogy a boxer alsó valóban fehérnemű
- Journal of Commerce

A telefonbetyárok gyakran felesleges és téves információkat közölnek
- StatenIsland Sunday Advance

Iowa visszaköltözik Pittsburgh-be
- The Flint Journal

Egy pipi szexizmussal vádolja férfi kollégáját
- The Los Angeles Times
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 248 db bejegyzés
e év: 2575 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 617
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 16373
  • e Év: 1538392
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.