Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Bagan történelmi város
  2017-08-16 20:44:17, szerda
 
  Bagan (korábban Pagan) történelmi város Burma középső részén, az Irrawaddy folyó keleti partján, Mandalaytól kb. 180 km-re DNy-ra.
A mianmari leírások alapján a várost a 2. században alapították, majd nagyobb jelentőségre a 9. század közepén tett szert, ekkortól kezdve a 13. század végéig a Pagan Királyság fővárosa volt.
Anoratha király (1044-1077) uralkodása idején Bagan befolyása kiterjedt a mai Burma egészére. Amikor Anoratha elfoglalta a monok fővárosát, Thatont 1057-ben, átvették a monoktól a théraváda buddhizmust, majd a király államvallássá tette azt. A mon írás alapján kidolgozták a burmai írást. Virágzott a gazdasági élet, a kereskedelem és a Pagan Királyságban nagyszerű templomok és pagodák épültek. Kubiláj kán mongol csapatai 1277-ben behatoltak Észak-Burmába és nem sokkal később Bagant is kifosztották és feldúlták. A királyság ezután hanyatlásnak indult és szétaprózódott.
A Bagani Archeológiai Terület az ország idegenforgalmának húzóereje, hasonlóan Kambodzsa angkori romvárosához. Fénykorában mintegy 10 ezer buddhista templom, pagoda és kolostor létesült csak Bagan területén, amelyből a mai napig mintegy 2200 megmaradt.A képeket a 31 éves bengáli fényképész Farhad Rahman készítette.
 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
A Hévízi Szentlélek római katolikus templom
  2017-08-16 20:43:10, szerda
 
  A Szentlélek római katolikus templom 1000 fős befogadóképességével Hévíz legnagyobb temploma. A templom Hévíz belvárosában a polgármesteri hivatallal szemben áll egy kereszteződésben. Alapkövét 1996 május 27-én helyezte el Szendi József akkori püspök. Az épület Bocskai János építész tervei alapján készült, három év leforgása alatt a lakosság és a város támogatásával. A hét, ég felé törő torony messziről útbaigazítja a városba látogatókat. A hét torony a Szentlélek hét ajándékát jelképezi (Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke). A templom két új harangját (Szent Péterről és Szent Pálról elnevezetteket) Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte, s 1998. június 1-jén Dr. Márfi Gyula érsek szentelte meg, mielőtt végleges helyükre kerültek. A templom elkészültekor a régi templom két harangját is átköltöztették a tornyokba. A városházával együtt avatták fel 1999. szeptember 9.-én. A templombelsőben a hagyomány és a modern építészet ötvöződik, melyet a faborítás hangsúlyoz. Jó akusztikája miatt kiválóan alkalmas orgonahangversenyek, koncertek megtartására is. A szentély falán található kereszt torzó 200 éves műkincs, mely korábban adományként került a templomba Az oltár bal oldalán lévő bronz Krisztus szobor, valamint a jobb oldalon álló Magyarok Nagyasszonya bronz szobor Marton László munkája. A falakon lévő tűzzománc képek Morvay László keze munkáját dicsérik. A faszerkezetet Kováts Tibor, a belső famunkálatokat Hegedűs András készítette. A tornyokban négy harang található. A legmagasabb toronyban statikai okok miatt nem helyeztek el harangot. 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Kék templom Pozsonyban
  2017-08-16 20:42:05, szerda
 
  A Kék templom vagy Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió egyik legszebb példája. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették (,,Sisit" 1899-ben ölték meg Genfben). Pozsony-Óváros részében található, közel a Comenius Egyetem jogi karához és a szintén Lechner Ödön tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában. A templom a Bezruč utcában van (Bezručova ulica).
A 19-20. század fordulóján Pozsony főleg kelet felé terjeszkedett. Elkezdődött az új, Ferenc Józsefről elnevezett városrész (a későbbi Pozsony-Újváros) kialakítása a királyi katolikus főgimnáziummal, mely a mai Grössling Gimnázium és a mellette található katolikus plébániával és templommal. Az eredeti tervek szerint csak egy kisebb kápolnát építettek volna a gimnázium szomszédságába, azonban Szapáry Mária Gabriella törekvésének eredményeképp egy nagyobb templomot emeltek. Az épületek kivitelezésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter Lechner Ödönt kérte fel. A Grössling Gimnázium épülete 1906-1908 között készült el. A templom alapkőletételére 1909. augusztus 23-án került sor Szent Erzsébet halálának 700. évfordulója alkalmából. Az alapkövet Vaszary Kolos Ferenc bíboros nevében Való Simon tette le. Az alapkőletétel dokumentumát Volker József gimnáziumi tanár bőrön készítette el, melyen Szent Erzsébetet ábrázolja középen, jobb oldalon a templom tervét, bal oldalon a gimnáziumot, a háttérben a koronázó templomot. A kép felirata: "Tedd le a kalapod, halandó, mivel Szent Föld az, amelyen állsz". Továbbá Pozsony város és Magyarország címere is látható a dokumentumon. A templomot a Pittel és Brausewetter cég építette, mely során új anyagokat-vasbetont és műkövet használtak. Az építésvezető Durvay Antal, az építés felügyelő Florián János volt. 1910. június 26-án ünnepélyes keretek között felállították a keresztet. 1911. május 14-én pedig Kohl Medárd József esztergomi segédpüspök szentelte fel a harangokat. Szapáry Ilona grófnő Franz Xaver Nagl bécsi érsektől Szent Erzsébet ereklyéket kért, amelyeket Szent Kelemen pápa, Szent Vincencia, Szent Teodóra ereklyéivel együtt helyezték a főoltárba. 1913. október 11-én szentelték fel. Lechner Ödön ekkor már túl volt legismertebb épületeinek tervezésén és Pártos Gyulával közösen működtetett irodájuk is megszűnt. Lechnert az alkotásánál sem a határidő sem a pénz nem érdekelte túlságosan, célja az volt, hogy tökéleteset alkosson. Alkotása végül pompásra sikerült a magyar szecesszió egyik legsikerültebb legtisztább alkotása ez a templom. A templom felszentelése Lechner halála előtt nem sokkal került sor.
A templomról Komor Marcell, a magyar szecesszió egyik kiemelkedő egyénisége úgy nyilatkozott mint kultúránk ,,új ékszerszekrényéről". A templomot a korabeli emberek Erzsébet királyné emléktemplomnak is nevezték. A benne található Erzsébet királyné fehérmárvány domborművet 1921-ben a csehek eltávolíttatták és a szomszédos plébánián helyezték el. A templom 1934-ig gimnáziumi templom volt. 1934. július 1-jén önálló plébániává alakították.
A templom 30,94 méter hosszú, 10,90 méter széles, egyhajós épület. A templom tornya hengeres, 36,80 méter magas. Fő- és oldalbejárata egy-egy rozettával díszített karéjos kapuív. Az egész külső megjelenésen a népies építészet elemei uralkodnak. Ezzel a templom a népies-szecesszió egyik legtipikusabb példája. A torony gazdagon díszített vonalakkal, mozaikokkal. A torony tetején kettős kereszt van elhelyezve. A templomot a Zsolnay-gyár által készített kékes mázas cserepek és mozaikcsík vonalak díszítik. Maga az épület is kékes színű, de a tetőszerkezet még határozottabban. A tetőbordákon kék majolika népies kakasmotívummal jelenik meg. Az ereszcsatorna bordázott, tartóvasai virágként, bimbóként és levélként hajolnak ki. A főkapu felett látjuk Szent Erzsébetről készült olasz mozaikképet. 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Kom el Shoqafa katakombák
  2017-08-16 20:22:04, szerda
 
  Egyiptom nem csak a piramisokról híres, hanem Kom el Shoqafa katakombáiról is. Lehet, hogy a katakombák nem olyan híresek és feltűnőek, mint a piramisok, de ugyanolyan ámulatba ejtőek és talán még érdekesebbek. Nem csoda, hogy a világ 7 középkori csodájának egyike.
Ezek a katakombák föld alatti temetkezési helyek, amelyeket sziklákba vájtak. Régen a Római Birodalom keresztényei is igénybe vették ezt a helyet, hogy halottjaikat a földalatti katakombákban elégessék, hogy elkerüljék a meggyalázásukat.
A fáraó-kultusz tagjai hittek a holtak újjászületésében, ezért helyezték a holttesteket a barlangokba. Ez a temetőkert időszámításunk szerint az I. században épült Antonius császár korában. Másik neve Mound of Shards, jelentése törött anyagok rakása, pl üveg, kő, stb.
Különös módon az egész hely ismeretlen volt egészen 1900. február 28-ig, annak ellenére, hogy több évtizeden keresztül ásatások folytak a területen. Állítólag egy szamár fedezte fel, egészen véletlenül beleesett egy mély verembe és ez vezetett el a hely feltárásához! A történetet azonban több megbízható forrás megcáfolta, egyikük például az alexandriai Monsieur Es Sayed Aly Gibarah.
A több mint 300 múmia sírjául szolgáló Kom el-Sugafa katakombái kezdetben egy gazdag családnak épültek, akik az ősi egyiptomi, görög és római vallások egyfajta keverékét vallották. A katakombákban láthat szakállas kígyókat, rajtuk Alsó- és Felső-Egyiptom koronájával, a lebegő Nap korongját a boltív fölött, valamint a szokásos, temetkezéssel kapcsolatos istenségek és görög-római motívumok találkozását. A katakombák az ősi Egyiptom mítoszainak erejét bizonyítják monumentális formában: azt mutatják, az évszázados görög és római uralom alatt is mennyire fennmaradtak ezek a mítoszok. A Kom el-Sugafa szó szerint "halomrongy"-ot jelent.

 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Alfred Hitchcock
  2017-08-16 20:14:49, szerda
 
  Alfred Joseph Hitchcock (London, 1899. augusztus 13. - Los Angeles, 1980. április 29.) angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer.
1920-tól angol némafilmek inzertjeit (feliratait) rajzolta a Famous Players-Lasky amerikai cég londoni irodájában/stúdiójában, később fordította és írta is őket. Hamarosan rendezőasszisztens lett, ami akkoriban voltaképp az egész stúdiómunkában való részvételt jelentette, a forgatókönyvírástól a vágásig. Az amerikai cég hamarosan kivonult a városból, megüresedett stúdiójukat egy fiatal angol producer, Michael Balcon vette meg. Hitchcock legnagyobb korai támogatója Balcon volt, akiről mindig is hálával beszélt.

Psycho (1960)
1922-ben elkezdte forgatni első filmjét a Tizenhármas szám címen, de sohasem fejezte be. Saját elmondása szerint (inkább csak legenda, mint valóság) már ezelőtt készített egy amatőr, saját pénzből forgatott filmet, ami azonban nem maradt fenn. Ezt követően egy másik rendező helyett fejezte be az Always Tell Your Wife című munkát, amit az első filmjének tekinthetünk. A forgatáson ismerkedett meg Alma Reville-lel, akit 1926. december 2-án feleségül vett. 1928-ban megszületett egyetlen gyermekük, Patricia.

Téboly (1972)
1925-ben fejezte be első önállóan jegyzett filmjét a Gyönyörök kertjét, melyet részben Olaszországban forgattak. 1926-ban készült második filmje, a Hegyi sas elveszett, de saját elmondása szerint ez egyáltalán nem baj, sőt jó dolog, mert a film borzalmasan sikerült.

Madarak (1963)
Első remekműve az 1927-es A titokzatos lakó, melyben későbbi thrillerjeinek legtöbb jellegzetessége fellelhető. Ő maga ezt a filmet tekintette az első valódi "Hitchcock-filmnek". Bevezette a storyboardot, amit az összes többi filmjében is alkalmazott. A filmben üvegpadlót használt, így az alsó lakásból filmezhette a színész lépéseit.

Gyanakvó szerelem (1941)
Első hangosfilmjét, az 1929-es Zsarolás-t eredetileg némafilmnek szánták, de Hitchcock végül utószinkronizáltatta a néma részeket, illetve hangos részeket vett fel utólag a kész anyaghoz - ez lett egyben az első brit hangosfilm is. A rendező már itt is felismerte és kihasználta a hangos technikában rejlő feszültségkeltő lehetőségeket.

Psycho (1960)
1934-ben Az ember, aki túl sokat tudott sikere a tengerentúlra is eljutott. 1956-ban remake változatot készít ugyanebből a filmből, amiről később így nyilatkozik: Az első változat egy tehetséges amatőr műve, míg a második már egy profi alkotás. 1935-ös fimje, a 39 lépcsőfok az első azon Hitchcock-thrillerek sorában, amelyek főhőse egy tévesen meggyanúsított személy, aki egyszerre menekül a törvény és a bűnözők elől, miközben megpróbálja kideríteni a valódi tettes kilétét és bizonyítani ártatlanságát.

Családi összeesküvés (1976)
1938-ban elkészítette legnagyobb angliai sikerét a Londoni randevút. 25 filmet rendezett Angliában a 30-as évek végéig, ezt követően David O. Selznick producer hívására Hollywoodba települt át. Hitchcock kapva kapott ezen a lehetőségen, hiszen önmagát mindig is amerikai stílusú rendezőnek tekintette (a filmkészítés alapjait is egy amerikai cégnél tanulta). Nem véletlen, hogy az USA-ban készíti legnagyobb mesterműveit. Selznick először egy Titanic-filmet akart készíteni, de végül Hitchcock-ra bízta a A Manderley-ház asszonya rendezését. Ez volt Hitchcock első hollywoodi filmje, a filmet Oscar-díjjal jutalmazták. Ő maga azonban nem volt megelégedve vele, mindig is saját akarata ellenére "rákényszerített" filmnek nevezte és szerinte nem "Hitchcock-film".

Szakadt függöny (1966)
A '40-es évektől kezdve Hitchcock egyetlen kivételtől eltekintve (Végre egy jó házasság (1941)) ismét visszatért kedvenc műfajához, a kémtörténethez, illetve a thrillerhez. Saját maga az 1943-as A gyanú árnyékában című művét tekintette legjobb filmjének, melyben egy kisvárosban elrejtőzni próbáló gyilkos (Joseph Cotten) történetét vitte vászonra. A John Steinbeck forgatókönyvéből készített 1944-es Mentőcsónak mindvégig egyetlen csónak fedélzetén játszódik. Még ebben az évben Hitchcock visszautazott Angliába, hogy háborús híradófilmeket készítsen.

Szédülés (1958)
1945-ben Hollywoodba visszatérvén készítette Elbűvölve című művét, mely érdekes módon a pszichoanalízis témakörét járja körül és amelynek álomjeleneteit Salvador Dalí tervezte. 1946-ban újabb sikerfilmet rendezett: a Forgószél két kedvenc színésze, Cary Grant és Ingrid Bergman főszereplésével máig a filmtörténet nagy klasszikusai közé tartozik.

A Paradine-ügy (1947)
1948-as munkája, a Kötél a rendező kísérletező kedvéről tesz tanúbizonyságot: a film valós időben játszódik egyetlen lakásban, és mindössze tíz snittből áll. A hatalmas technikai bravúrral készített alkotás habár nem volt üzleti siker, máig meghatározó műnek számít. Két bukás után (A Baktérítő alatt, Rémület a színpadon) Hitchcock az '50-es évek elején ismét nagy ívű filmalkotásokkal tért vissza.

Félelem a reflektorfényben (1950)
Az 1954-es Gyilkosság telefonhívásra az első filmje, amiben együtt dolgozott Grace Kellyvel, későbbi nagy kedvencével. Az 1950-es és 1960-as évek elején készített művei a legismertebbek és a legjobbnak tekintett filmjei. Többek között a Hátsó ablak (1954), a Szédülés (1958), Észak-északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963) klasszikus filmekké váltak. A Psycho híres zuhanyjelenetét 7 napon keresztül forgatták és 70 különböző kameraállást alkalmaztak.

A Manderley-ház asszonya (1940)
Filmjei gyakran olyan mindennapi embereket ábrázolnak, akiket az általuk befolyásolhatatlan vagy érthetetlen körülmények ragadnak el; gyakori témája az ember, aki bűnös ugyan, de csak apró, össze nem függő tettekben. Filmjei a félelem és a fantázia keverékén nyugszanak, és jellegzetes humorral vannak fűszerezve. Szintén jellegzetes az, hogy a rendező szinte minden filmjében egy-egy kisebb szerepben is szerepel (úgynevezett cameo), amit azóta számos rendező követett. Angliában még barna színésznőket, de amerikai filmjeiben már szőke színésznőket alkalmazott filmjeiben.

Alfred Hitchcock Presents (1956)
1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is. 1980. április 18-án, 80 évesen halt meg veseelégtelenségben. Holttestét elhamvasztották. A rövid éjszaka című utolsó filmjét betegsége miatt már nem tudta elkészíteni. Pályafutása töretlen és egyedülálló a filmművészet történelmében.

A kötél (1948)
Gyilkosság telefonhívásra (1954)
A Paradine-ügy (1947)
Az ember, aki túl sokat tudott (1956)
Idegenek a vonaton (1951)
Marnie (1964)
A tévedés áldozata (1956)
Félelem a reflektorfényben (1950)
Alfred Hitchcock Presents (1956)
Szakadt függöny (1966)
Psycho (1960)
Madarak (1963) 
 
0 komment , kategória:  Sztárvilág, mozi:  
Különös jelenség a fák koronái nem érintkeznek egymással
  2017-08-16 15:46:50, szerda
 
  Ez a különleges természeti jelenség, leginkább Malajzia és Borneó erdeiben fordul elő, az úgynevezett koronafélénkség (Crown shyness), amely a Dryobalanops aromatica vagy borneói kámfor koronáin figyelhető meg. A 65-75 méteres magasságokat elérő borneói kámfor, más néven maláj kámfor vagy szumátrai kámfor koronái ugyanis nem érnek egymáshoz, hanem különleges formát alkotva, a lomkoronáik között egy csatornaszerű hézag látható. A jelenséget először 1920-ban említik a szakirodalomban, de máig nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza. Egy ausztrál erdész (Maxwell Ralph Jacobs, 1955) tanulmánya szerint a szelesebb tájakon a gallyak és ágak egymáshoz ütődése, a rügyek sérülése okozza, míg egy maláj botanikus (Francis S.P. Ng) szerint a fényérzékeny növény megáll a növekedésben, mikor a szomszédos lombozathoz közeledik, mert kevesebb rügy fejlődne ki egy sűrű, összefüggő lomkorona esetében. Mások szerint a növény a rovarok és lárvák terjedését akadályozza meg a különleges lombkoronájával. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Perseidák meteorzápor
  2017-08-16 15:45:56, szerda
 
  A nyári égbolt egyik leglátványosabb jelensége a Perseidák szombatról vasárnapra virradó éjjel ellepte az eget, akinek nem sikerült elcsípnie az égi meteorzápor ritkán látható látványosságát, most pótolhatja!

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul.

Radiánsa a Perseus csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran többszínű, vékony csík. Ezek megfigyelésére a 21-23 óra közötti időszak alkalmas.

Rabat, Málta (Fotó: Darrin Zammit Lupi / Reuters)
Grandas de salime, Spanyolország
Garo, Colorado, USA (fotó: p.stone.photos/instagram.com)
Skopje, Macedónia (Fotó: Ognen Teofilovski / Reuters)
Brighton, Egyesült Királyság (Fotó: Hannah Mckay / Reuters)
Szarajevó, Bosznia-Hercegovina (Fotó: Amel Emric / AP)
Brighton, Egyesült Királyság (Fotó: Hannah Mckay / Reuters)
(Fotó: Neil Barker / infoastronomy / instagram.com)
Oroszország (fotó: nefelim1988 / instagram.com)
Le Sepe, Svájc (fotó: Paul Hanna / Reuters)
Prilepa, Fehéroroszország (Fotó: Vasily Fedosenko / Reuters)
Fehéroroszország (Fotó: sergeigapon / instagram.com) 
 
0 komment , kategória:  Űrkutatás:  
A legszokatlanabb házak a világ minden tájáról
  2017-08-16 15:44:22, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Épületek, Tájak, Városok  
Csipke különféle anyagokkal kombinálva.
  2017-08-16 15:43:17, szerda
 
  Herczeg Ágnes művészi munkái, melyeken a csipkét különféle anyagokkal, kerámiával, kókuszdióhéjjal, illetve fával kombinálja. A varrt csipke, vert csipke, fonatolás és a makramé azok a csipkefajták melyeket leggyakrabban alkalmaz munkáiban.

 
 
0 komment , kategória:  Művészet:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 144 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 37995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11111
  • e Hét: 32138
  • e Hónap: 179273
  • e Év: 2859820
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.