Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Balogh Sándor és Pozsgay Imre a Paktumról
  2017-08-05 10:03:56, szombat
 
  Éveken át, amikor még tevőleges részese lehettem a Magyarok Világszövetségének, a Magyarok Házában tartott rendezvényeknek, a PAKTUM-téma már akkor is foglalkoztatott. Mint a Magyar Nők Világfórumának alapító tagja, olyan emberekkel ismerkedhetem meg, mint Balogh Sándor, aki Ph.D. prof. emeritus, az USA-ban él és a Szent Korona Lovagrend, valamint a Magyarok Világszövetségének tagja.
Évekig szerepelt a levelező listámon, ahova megküldtem írásaimat. Többek között a PAKTUMRÓL szólót is. Itt olvasható egy 2013-as változata:

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=126194&n=furaila&blog

BALOGH SÁNDOR ezt írta:
“Érdekes írásodhoz kiegészítéskép csatolom az én tapasztalataimon alapuló beszámolót, Pozsgay értékelését, és javaslom a Lakatos Pál: "Rendszerváltó" miniszterelnökök pórázon (A könyv 2003-ban jelent meg.) Antallról szóló fejezetének elolvasását, hogy Antallt hogy szervezték be. Ez a könyv Lakatos honlapjáról letölthetö. Balogh Sándor."
*
*
Az alábbiakban közlöm Balogh Sándor írását arról, hogyan is látta ő onnan az USA-ból a PAKTUM-témának a nemzetközi hátterét.
Alatta, pedig egy "hazai" politikus: Pozsgay Imre véleményét a Paktumról, ami 2007-ben jelent meg a Magyar Nemzetben. (Bóna Mária Ilona)
*
“Hogyan is történhetett meg a Rozsadombi Paktum?

Mindig bantotta a csörömet, hogy mikor Bush elnok latszolag öszintén tamogatta a kozepeuropai orszagokban a rendszerváltást, hogy vehetett reszt az amerikai kovetseg elso titkara a Rozsadombi talalkozon, ahol alairtak a paktumot ami meghiusitotta a rendszervaltast es bebetonozta pozicioikban a volt kommunistakat.
Hogy megertsuk az esemenyeket.issza kell mennünk a hidegháborus idökre, mikor Henry Kissinger volt az amerikai külügyminiszter Nixon elnök alatt. Kissinger kidolgozott egy tervet, hogy Amerika mondjon le Középeurópáról, és engedje meg, hogy az ott levö országok “szervesen" olvadjanak be a Szovjet Unioba. Annyira ment a dolog, hogy Kissinger )mint USA külügyminiszter (Secretary of State) utasitotta az USA londoni nagykovetet, hogy hivja ossze az európai USA koveteket es közölje velük, hogy ez a hivatalos amerikai politika.
Mikor Nixon megtudta, leallitotta tervet, de Kissinger nem adta fel a harcot. Jimmy Carter alatt Brzezinsky lett a fo kulpolitikai tanacsado, Reagan elnök pedig ketlabbal rugta ki Dr. K-t, ahogy a sajto becézte Kissingert. Mikor az idosebb Bush lett az elnök, Dr. K ujra probalkozott. Annyira ment az ugy, hogy beadvanyt kuldott az uj elnoknek, amivel a New York TIMES-nak is eldicsekedett. Mikor a hirt olvastuk 1989 januarban, roviddel Bush beiktatasa utan, Dr. Nadas Gyula, az Amerikai Magyarok Országos Szovetseg elnökenek keresere, mint az AMOSZ fötitkara es politologus, egy harom oldalas beadvanyt irtam a Feher Házba, amiben elleneztuk a K tervet. Valamikor majusban kaptunk valaszt, amiben a Kulugyminiszterium megkoszonte beadvanyunkat, es kozoltek velunk, hogy ez nagyon fontos adalek volt a témaval kapcsolaban, es hogy hosszu tanulmanyozas utan elvetettek a Kissinger tervet.
A Washington Monthly-ban, egy amerikai politikai havilapban Jacob Heilbrunn Egy államférfi lemenöben - Miért esett le Dr. K csillaga? (Eclipse of a Statesman: Why Dr. K's star has fallen) cimü cikkében, miután megmagyarázta, hogy Dr. K “realista" politikai nezeteket vallott, es nem voltak erkölcsi skrupulusai. ezt irta Kissinger Brezsnyev érabeli keleti politikájáról: “Ha megengednénk, hogy a Szovjet Unio összeomoljon, megsértenénk a realista ortodoxiát a a rend szükségességéröl: Mit csinálnának azok a lázongó népek a szabadságukkal? Kaosz lenne az eredmény"(lásd http://www.washingtonmonthly.com/bo...). Majd 1989-röl ezt irta: “Kissinger felajánlotta az uj Bush kormánynak szolgálatait, mint tárgyaló diplomata, hogy kidolgozzon egy tervet az omladozó Szovjet Unióval és közös uralmat létesitsenek Keleteurópa felett."
Ugyanakkor Bush, az új elnok, annyira komolyan vette Középeurópa felszabaditását, hogy 1989 julius elejen Lengyel és Magyarorszagba utazott, és Pesten toltotte julius 4.-et, a legnagyobb amerikai nemzeti unnepet. Mielott elutazott Washingtonból, magahoz hivatta az amerikai uzleti elet, a szakszervezetek es legnagyobb egyetemek vezetoit, es kerte oket, hogy tamogassak az ujonnan felszabadulo orszagokat. Mikor Pestet elhagyta, Paris felé a repulon az ujsagirok megkerdeztek, sikeres volt-e az utja. Bush azt valaszolta, hogy igen, nagyon fontos uzenetet hozott a ket orszag vezetoinek, akik azert nagyon halasak lehetnek.
Ez volt a hattere a szeptemberben bekövetkezett szogesdrot vasfuggony megnyitasanak Ausztria fele a keletnemetek szamara. Kissinger tehat elvesztette az elso menetet. Azonban Kissinger emberei benn voltak a Feherhazban es a kulugyben, koztuk Lawrence Eagleburger is, aki kulugyminiszterhelyettes majd külügyminiszter volt 1989-90-ben. Igy nyilván az ö utasitására, illetve Dr. K javaslatára ment el a követség elsö titkára a talakozora. Söt, az is valószinü, hogy az otletet is o vetette fel es ö szervezte a talalkozot, Bush elnok tudta es jovahagyasa nelkul. Persze lehetséges az is, hogy soha nem volt személyes találkozó, amit Jeszenszky váltig tagad, és csak szóban közölték a feltételeket az illetékesekkel, bár állítolag Lezsákot is meghivták, és mikor Lezsák látta, miröl van szó, "vette kalapját és otthagyta öket." Az is elkepzelhetö, hogy a Feher Haz es hivatalos Washingtoni körök ma sem tudnak a Rozsadombi Paktumról és az Amerikai Követség szereperol a magyar rendszervaltas megakadalyozasaban. Ugyanakkor a magyar résztvevöknek, akik nem voltak jelen Bush tanácskozásain,tehát nem ismerték Bush állspontját, minden okuk meg volt ezt hivatalos amerikai politikának tekinteni., mivel a követségröl jött az ukáz.
Egyébként Lakatos Pál könyvében ezt is tárgyalja!
Heilbrunn ezzel fejezi be ennek az érának tárgyalását: “Kissinger szovjet-politikája eltünt a Szovjet Unióval."
Sajnos, mi jobban tudjuk. Kissinger szovjet politikájának nyomai megmaradtak a Rozsadombi Paktumban. Annak ellenére, hogy beavatkozásunkkal segitettünk legyözni a Kissinger ajánlatot, a következö menetet Dr. K nyerte meg. Ránk kényszeritettek egy olyan rendszert, ahol nem kellett attól tartania Dr. K-nak, hogy mit csinálunk szabadságunkkal.
Dr. Balogh Sandor, prof. emeritus
*
Pozsgay Imre: Hogyan jutottunk Lakitelektől a paktumig?
2007. június 16. 16:46 Magyar Nemzet
“Pozsgay Imre: Azt hiszem, valóban kisiklott a lakiteleki gondolat, ha nem is feltétlenül Antall Józsefen, bár neki is volt ebben némi szerepe.
Az MDF túl könnyen mondott le az alkotmányozó nemzetgyûlés gondolatáról egy gyors, pörgő tárgyalásos eljárás kedvéért. Pedig megért volna egy kis fáradságot, hogy a társadalom is az átalakulás részesének érezze magát.
Végzetes tévedésnek tartottam, amikor Bíró Zoltán 1989 nyarán bejelentette, hogy lemond az MDF elnöki posztjáról, mert korábban az MSZMP tagja volt. De hát kizárták az MSZMP-ből! Annyit mondtam neki: a választóvonalat a becsület mezején kellene meghúzni, nem pedig ott, hogy ki volt párttag és ki nem.
Akkor került szóba Antall József, aki a tárgyalóasztalnál már megmutatta politikai kvalitásait. Õt régtől ismertem, még Csoóri Sándor mutatta be 1978-ban. A politikai egyeztető tárgyalások idején is rendszeres, személyes kapcsolatot tartottunk. Ez nagyon csípte az SZDSZ szemét.
Ijesztgették a társadalmat, hogy itt egy MDF-MSZMP közös uralom előkészületei zajlanak. Antall ettől megriadt. Majd a választások után megkötötte a paktumot az SZDSZ-szel, amit én fatális tévedésnek tartok.“
(Magyar Nemzet, 2007. június 16.)
*
Szerkesztette és közreadta: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 157
  • e Hét: 780
  • e Hónap: 3906
  • e Év: 35636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.