Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
A béke azokra talál rá..
  2017-01-31 17:34:05, kedd
 
 



A béke azokra talál rá, akik rálépnek a szeretet útjára, akik a szeretet zarándokútját járják, nem pedig azokra, akik a hatalom és a pozíció útján próbálnak előrehaladni. "
(Osho)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Oshotól  
Mélyről fakadnak
  2017-01-31 17:33:37, kedd
 
 



Az érzelmek, akár az öröm, akár a szomorúság, a szeretet vagy a büszkeség annyira mélyről fakadnak, és olyan élesen, hogy végül ott maradunk meztelenül, védtelenül.

Debra Ginsberg
 
 
0 komment , kategória:  Szeretetről  
1
  2017-01-31 17:33:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Juhász Gyula  
Bródy Sándor utca 36. 
  2017-01-31 17:32:32, kedd
 
 



Bródy Sándor utca 36. 

Különös és meghatározó esztendők voltak azok, amelyeket e ház falai között töltött feleségével Jókai Mór, a koronázatlan írófejedelem. Az első emeleti, erkélyes, tágas lakásban lakott ugyanis 1884 és 1886 között a csaknem hatvanéves író, aki még ekkor is aktívan dolgozott. Többek között itt írta át kedvenc regényét, az Aranyembert drámai formára, melyet aztán nagy sikerrel játszottak a színházak. De erre az időszakra tehető Rudolf trónörökössel kötött barátsága is, melynek eredményeként Jókai elvállalta az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című munka Magyarországra vonatkozó részének szerkesztését. És persze mindeközben ontotta magából a szépirodalmat: csak e rövidke két év leforgása alatt megjelent a Lőcsei fehér asszony, a Cigánybáró és a Kiskirályok című regénye. Különös a ház azért is, mert Jókainé, Laborfalvi Róza 1886 novemberében itt halt meg, 69 éves korában. A legendás házasság az író és a kor egyik leghíresebb színésznője között - aki nem mellesleg majd kilenc évvel (sőt, rossznyelvek szerint talán még többel is) volt idősebb férjénél - a kegyes hagyomány szerint a forradalmi hévben, 1848. március 15-én este kezdődött, hogy aztán minden kétkedőt megcáfolva közel negyven évig tartson. Házasságuk alapvetően arra épült, hogy Róza asszony gondos feleségként biztosította az író számára a nyugodt alkotás feltételeit - főzött, mosott rá, vagy épp a konyakos meleg tejet szolgálta fel annak mellbaja ellen. Talán nem véletlen, hogy amikor a nő elhunyt, Jókai állítólag így sóhajtott fel: ,,Ki fog engem ezután ápolni?" Szintén ebben az épületben lakott a házaspárral Hegedüsné Jókay Jolán is, Jókai unokahúga, aki az itt eltöltött időkről később emlékiratot adott ki.
Építéstörténet:
A Bródy Sándor utca 36-os számú épülete 1860 körül épült, eredetileg valószínűleg kétszintes épületként, melyre később került rá a többi szint Pán József tervei szerint. A romantikus-eklektikus stílusú ház különlegessége, hogy az udvaron áthaladva, egy kis átjárón keresztül megláthatjuk azt a fallal elválasztott másik épületet is, melyet ugyanezen a telken, de merőlegesen építettek a házra, s melynek elrendezéséből könnyen következtethetünk a Bródy Sándor utca 18-20-as számú épület egykori épületeinek térállására is.
Idézet: 
,,Éjfél után két órakor ébresztettek fel azzal a szóval, hogy a ,,végek vége" előtt állunk. A halál angyala hív. Így végezte az Úr! (...) Mikor átmentem a szobájába, egészen nyugodt volt, azt mondta, hogy semmi fájdalmat sem érez, több gyertyát kért gyújtani, mert sötét van, s kért, hogy a ruháit készítsem oda, mert fel akar kelni. És aztán nézett rám azokkal a nagy, fekete, mindent mondó szemeivel, hogy én ahhoz hasonló sötétséget nem tudok álmodni. A túlvilág volt abban." 
Jókai Mór: Utazás egy sírdomb körül
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Jókai Mór  
Mit akar a nő??
  2017-01-31 17:32:00, kedd
 
 



Mit akar a nő??

Az ifjú Artúr királyt rajtakapta és elfogta a szomszéd uralkodó, miközben az annak erdejében vadászott. A király a helyszínen megölhette volna Artúrt, mivel ilyen büntetés járt annak, aki vét más tulajdona ellen. De meghatódott a rokonszenvesnek talált Artúr fiatalságától, és szabadságot kínált neki, feltéve, hogy egy éven belül helyesen válaszol egy nehéz kérdésre. A kérdés pedig így szólt: Mit akar valójában a nő?
Egy ilyen kérdés a legbölcsebb embert is zavarba hozta volna, az ifjú Artúr számára pedig megválaszolhatatlannak látszott... Ennek ellenére még mindig jobb volt, mint akasztófán végezni, így aztán visszatért országába, és elkezdte kérdezni az embereket: a hercegnőt, a királynét, a prostituáltakat, a szerzeteseket, a bölcseket és az udvari bolondot... Vagyis mindenkit, de senki sem tudott meggyőző választ adni.
Viszont mind azt tanácsolták neki, kérdezze meg a vén boszorkányt, mert csak ő tudhatja a helyes választ. Az ára magas lesz, mert a vén boszorkányról köztudott volt a királyságban, hogy borsos árat kér szolgálataiért Eljött a megbeszélt év utolsó napja, és Artúrnak nem volt más választása, mint beszélni a varázslónővel. Az megígérte, hogy kielégítő választ ad, de előtte Artúrnak el kell fogadnia az árat. A banya feleségül akart menni Gawainhoz, a Kerek Asztal legnemesebb lovagjához, Artúr legjobb barátjához.

Artúr borzadva nézett a banyára: púpos és rusnya volt, csak egy foga volt, gusztustalan hangok kíséretében émelyítő szag áradt belőle. Még sohasem látott ilyen visszataszító teremtést. Megrettent attól, hogy arra kérje legjobb barátját, vállalja érte ezt a szörnyű terhet. Ám amikor értesült a javasolt egyezségről, Gawain kijelentette, hogy ez nem túl nagy áldozat barátja életéért és a Kerek Asztal fennmaradásáért cserébe.
Kihirdették az esküvőt, a boszorkány pedig pokoli bölcsességével így szólt: a nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.

Mindenki azonnal tudta, hogy a boszorkány nagy igazságot mondott, és hogy az ifjú Artúr király megmenekült. Így is történt: a választ meghallva a szomszéd uralkodó szabadon bocsátotta. De micsoda esküvő volt az... az egész udvar ott volt, és senki sem érezte magát bánatosabbnak, mint a megkönnyebbülés és szorongás között vergődő Artúr.
Gawain udvariasnak, nyájasnak és tisztelettudónak mutatkozott. A boszorkány pocsékul viselkedett, kézzel evett, közben pedig szörnyű hangokat és szagokat bocsátott ki magából.

Eljött a nászéjszaka, amikor Gawain a hitvesi ágyban várta, hogy feleségével egyesüljön. És akkor belépett a szobába a legszebb lány, akit férfi valaha is álmodott. Gawain elképedve kérdezte, hogy mi történt. A lány azt felelte, mivel a férfi udvarias volt vele, idejének egyik felében a rettentő, másik felében a vonzó külsejével fog mutatkozni. Melyiket szeretné nappal és melyiket éjszaka? Micsoda kegyetlen kérdés...! Gawain gyorsan mérlegelni kezdett. Legyen mellette napközben egy imádni való fiatal nő, akit mutogathat a barátainak, és ossza meg az ágyát egy undorító banyával? Vagy mutatkozzon nappal a szipirtyóval és házasélete intim pillanatait töltse egy ifjú szépséggel...?
Ön hogyan döntött volna, mit választott volna? Gawain válasza alább olvasható, de mielőtt elolvasná, döntsön ön is...

A nemes Gawain azt válaszolta, hogy válasszon a nő maga.
Ezt meghallva, a nő azt mondta, hogy éjjel-nappal szép hölgy lesz, mivel a férfi tiszteletben tartotta és megengedte neki, hogy életének ura legyen. Mi ebből a tanulság? A tanulság lejjebb van, de mielőtt elolvasná, gondolkozzon el rajta...
 
AZ A TANULSÁG, HOGY NEM SZÁMÍT, CSINOS VAGY CSÚNYA-E A NŐ... ALAPJÁBAN VÉVE, HA NEM ÉLHETI AZ ÉLETÉT, AKKOR BOSZORKÁNNYÁ VÁLTOZIK...
 
 
0 komment , kategória:  Nőkről-férfiakról  
Hurt Judit - Az élet titka
  2017-01-31 17:24:32, kedd
 
 



Hurt Judit - Az élet titka

Olyan bonyolultnak tűnik az élet,
végül minden egy pontba fut össze.
Mint kagylóban a gyöngyszem,
elmúlásunk titkát úgy rejti az élet.

Élni akarunk magunkért, másért,
szenvedéllyel az egész világért.
Ezerszer feladunk hitet s reményt,
majd imával könyörgünk az életért.

Kergetünk elérhetetlen vágyakat,
örökké felfedezünk nagy csodákat.
Úgy születünk, nem is tudunk róla,
elmúlásunknak Isten az akarója!

Megélünk szívbehasító szerelmet,
százszor kimondjuk: maradj velem!
Istenhozzádot mondunk ezerszer,
Isten legyen velünk itt az életben!

 
 
0 komment , kategória:  Vers gyüjtemény  
A magyar szóból finom műszer lett
  2017-01-31 17:23:55, kedd
 
 



Nyelvünk ízei gazdagon kiforrtak. A magyar szóból finom műszer lett, zajtalan sebességű gép, mellyel a mérnöki elme könnyedén alakíthatja fogalmait. De a lélek homályos vidékeit is lágyan kiemeli mélyeiből költőink ihlete. Nyelvünkkel megmintázhatjuk a kővágó motorok pergő zaját s az udvar sarkában gubbasztó maroknyi szalmaszemét alig-alig zizzenő rebbenését. Egyszóval nyelvünk ősi és modern, erdei, mezei és városi, ázsiai és európai."
(József Attila: Töredékek)
 
 
0 komment , kategória:  Anyanyelvről-Haza-Szűlőfölről  
A virágok szavak nélkül beszélnek
  2017-01-31 17:23:11, kedd
 
 



A virágok szavak nélkül beszélnek, mégis hervadásig szólnak az emberek szívéhez."
(Hurt Judit)
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról  
Az élet: hasra esés
  2017-01-31 17:22:53, kedd
 
 



"Az élet: hasra esés...! És fenékre huppanás...! Bizony, gyerekek...! Bohócok vagyunk, mind...! Mert először van a félelem, a fájdalom, a jaj, istenem!... és aztán a felszabadulás, a derű, a nevetés."

Müller Péter
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Müller Pétertől  
Sose sajnálkozz és sose nézz vissza.
  2017-01-31 17:05:35, kedd
 
 



Sose sajnálkozz és sose nézz vissza. A sajnálkozás borzasztó energiaveszteség, építeni nem tudsz rá, csupán elsűllyedhetsz benne."
(Katherine Mansfield)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 1721 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1438
  • e Hét: 9772
  • e Hónap: 40766
  • e Év: 454117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.