Regisztráció  Belépés
eposz.blog.xfree.hu
Enneagram: 5-ös (Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) 6-os 8-as (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) 9-es Képes vagyok rá, ura vagyok a helyzetnek. Nem vit... Lauter Szabolcs
1987.09.04
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A Sosem Volt Szovjet Űrhajós
  2017-10-23 10:10:28, hétfő
 
 


Nemere István: Gagarin = kozmikus hazugság?

A maga idejében és később is nagy visszhangot kapott könyvben a szerző azt állítja és próbálja bizonyítani, hogy 1961-ben az első szovjet "űrhajós", Gagarin sohasem járt az űrben, mindez csupán propaganda-fogás volt. A rendkívül érdekes fejtegetésnek a külföldi sajtó is hitelt adott. A mű több nyelven megjelent.

,,Iljusin azonban olyan állapotban volt, hogy a rendezők tudták: jobb őt senkinek sem mutogatni, el kell zárni a világtól is évekre, vagy talán egész életére...Más űrhajós után kellett nézni, csak az volt a bökkenő, hogy a kísérletet nem lehetett megismételni. Nem volt több Vosztok űrhajó, és mivel az ügy híre kiszivárgott, nem várhattak hetekig, hogy felkészüljenek egy újabb repülésre. Hiszen az amerikaiak a sarkukban lihegtek... Az egyik változat szerint tehát ezért kényszerültek a szovjetek eljátszani egy másik emberrel Iljusin szerepét, elhitetni a világgal, hogy csak április 12-én indult el az első ember, aki vissza is jött épségben, és őt Gagarinnak hívják."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Republic - Neked Könnyű Lehet
  2017-10-23 09:44:00, hétfő
 
 Republic - Neked Könnyű Lehet
Link

Album: Republic - Indul a Mandula!!! (1990)
Műfajok, Stílusok: folk/post-punk/pop rock, beat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balder Mítosza
  2017-10-12 14:15:43, csütörtök
 
 


Blut Aus Nord - The Last Journey Of Ringhorn
Link

Kép: The Death Of Balder - Balder On Ringhorn

HATVANEGYEDIK FEJEZET

BALDER MÍTOSZA

A norvég Balder, a szép és jó isten, a nagy Odin isten fia, a legbölcsebb, a legszelídebb és legszeretettebb a halhatatlanok között, olyan istenség volt, akinek élete bizonyos értelemben sem az égben, sem a földön, hanem a kettő között folyt le. Halálának története, amint az újabb vagy prózai Edda előadja, így hangzik: Egyszer Balder nehéz álmokat látott; ezek halála előérzetét keltették benne. Ezért az istenek tanácsot tartottak, és elhatározták, hogy biztosítják minden veszély ellen. Így Frigg istennő megeskette a tüzet és vizet, a vasat és minden fémet, a köveket és a földet, a fákat, betegségeket és mérgeket, minden négylábú állatot, madarat és csúszómászót, hogy nem fogják Baldert bántani. Mikor ez megtörtént, Baldert sérthetetlennek tartották; az istenek tehát azzal szórakoztak, hogy a középre ültették, egyesek rálőttek, mások rávágtak, vagy köveket dobáltak rá. De akármit is tettek vele, semmi sem sértette meg, s ennek valamennyien örültek. Csak Löki, a bajkeverő volt elégedetlen; öregasszony képében elment Frigghez, s ez elmondta neki, hogy az istenek fegyverei nem sebzik meg Baldert, mert ő megeskette mindnyájukat, hogy nem bántják.

Erre Löki megkérdezte: ,,Minden tárgy megesküdött rá, hogy kíméli Baldert?" Frigg ezt felelte: ,,A Walhallától keletre nő egy növény, fagyöngy a neve; ezt még nagyon fiatalnak találtam arra, hogy megesküdjék." Így Löki elment, kitépte a fagyöngyöt, és az istenek gyülekezetébe vitte. Ott találta Hothert, a vak istent, amint a körön kívül állott. Löki megkérdezte őt: ,,Miért nem lősz Baldérre?" Hother így felelt: ,,Mert nem látom, hol áll, amellett nincs is fegyverem." Löki ekkor így szólt: ,,Tégy úgy, mint a többi, és add meg Baldernek a tisztességet, mint ők valamennyien. Megmutatom neked, hol áll, te meg sújts hozzá ezzel az ággal." Hother vette a fagyöngyöt, és Balderhez vágta úgy, amint Löki irányította. A fagyöngy megütötte Baldert, át-meg átjárta őt; holtan esett össze. Ez volt a legnagyobb szerencsétlenség, amely valaha az isteneket és embereket sújtotta. Egy darabig szótlanul álltak az istenek, majd felkiáltottak, és keservesen sírtak. Felemelték Balder testét, és a tengerpartra vitték. Ott állt Balder hajója; Ringhorn volt a neve, s a legnagyobb volt minden hajó között. Az istenek vízre akarták bocsátani a hajót, hogy rajta égessék el Balder testét, de a hajó nem mozdult. Ezért elküldték egy óriás asszonyért, akinek Hyrrockin volt a neve. Ez eljött farkason lovagolva, s akkorát taszított a hajón, hogy a görgőkből tűz csapott ki, és megrázkódott az egész föld. Most felemelték Balder testét, és a hajóján rakott halotti máglyára tették. Mikor felesége, Nanna meglátta ezt, szíve megszakadt bánatában, és meghalt. Ezért odafektették férje mellé a halotti máglyára, s ezt meggyújtották. A máglyán égették el Balder felszerszámozott lovát is.

Akár történeti személy volt Balder, akár mitikus, mindenesetre nagy tiszteletben állt Norvégiában. A gyönyörű Sogne-fjord egyik öblében ott állt Balder nagy szentélye; a fjord messze benyúlik az ünnepélyes norvég hegyek belsejébe, a komor fenyőerdők és a hatalmas vízesések közé, amelyeknek vize szétporlik, mire eléri a fjord sötét tükrét. A szent területet kerítés vette körül, azon belül állott a tágas szentély számos isten szobrával, de egyiket sem imádták olyan áhítattal, mint Baldert. A pogányok olyan nagy tiszteletben részesítették ezt a helyet, hogy itt senki sem bánthatta meg a másikat, nem lophatta el marháit, nem szennyezhette be magát nő érintésével. A templom istenszobrait nők gondozták: megmelegítették azokat a tűznél, olajjal kenték be, és ruhákkal szárogatták meg.

Bárhogyan vélekedjünk is arról a történeti magról, amely Balder legendájának mitikus burka alatt rejtőzik, a történet részletei arra vallanak, hogy a rítusokban dramatizált mítoszok csoportjába tartozik, vagy más szóval azokéba, amelyeket mint mágikus szertartásokat végeztek el azért, hogy a bennük képes beszédben előadott természetes hatásokat előidézzék. Egyik mítosz sem olyan plasztikus és részletező, mint az, amelyik -hogy úgy mondjuk - a szent szertartást végző személyek szavainak és mozdulatainak szövegkönyve. Hogy Balder norvég története ilyenféle mítosz volt, azt azzal tehetjük valószínűvé, hogy bebizonyítjuk: mozzanataihoz hasonló szertartások voltak szokásban a norvégoknál és más európai népeknél. Mármost a mesének két fő mozzanata van: az első a fagyöngy leszakítása, a második az isten halála és elégetése; mindkettőről alkalmasint kiderül majd, hogy párhuzamuk megtalálható azokban az évenkénti szertartásokban, amelyeket - együttesen vagy külön-külön - az Európa különféle részein élő népek megtartottak. A következő fejezetekben ezeket a rítusokat írjuk le, és tárgyaljuk. Az évi tűzünnepekkel kezdjük, a fagyöngy leszakítását később vizsgáljuk meg.

Forrás: James George Frazer - Az aranyág

,,Frazer a klasszikus brit etnológia utolsó képviselője (1854-1941). Élete és munkássága korszakot jelent a néprajztudomány történetében. ... Az Aranyágban arra tesz kísérletet, hogy felvázolja az emberi gondolkodás fejlődését a mágia, a vallás egymást követő lépcsőfokain keresztül egészen a tudományig. Egy ókori szokás - a Diána szentély papja (az Erdő Királya) elődjét megölve nyerte el tisztségét, amelyet addig viselt, míg ő maga áldozatul nem esett utódja kardjának - nyomába ered. A szokásra Frazer az ókori irodalomban nem talál kielégítő magyarázatot... ezért bejárja Ausztrália bozótjait, felkeresi az afrikai őserdők törzseit, részt vesz a mexikóiak, anjuk szertartásain, német és olasz városkák farsangi forgatagában és meghallgatja az öreg parasztok múlt idéző meséit. Végül nemcsak az Erdő Királya megölésének szokására hoz magával magyarázatot, de felvázolja az emberi gondolkodás történetét is."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kegyetlen Pirkadat
  2017-10-03 11:24:05, kedd
 
 Eredeti kép:
Link

Grim Dawn: No Man's Land [OST/Soundtrack]
Link

2:00-2:25

Blut Aus Nord - Epitome II
Link

4:43-6:48

Hm... Érdekes.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 181 db bejegyzés
Összes: 275 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 1067
  • e Hónap: 6108
  • e Év: 19704
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.