Belépés
lizawolf.blog.xfree.hu
Mindennek eljön az ideje. Wolf Liza
1952.10.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
ÍGY IS FOGYASZTHATJUK AZ ALMÁT - Fogyókúrázóknak is kiváló
  2017-11-30 18:24:53, csütörtök
 
  - A LEGJOBB TERMÉSZETESEN ÖNMAGÁBAN
1-2 hetente iktassunk be egy - egy gyümölcsnapot, amikor csak csupán friss gyümölcsöt és almalevet fogyasztunk. Az almalé akkor az igazi, ha a megmosott gyümölcsöt feldaraboljuk, majd kevés szénsav mentes ásványvízzel együtt pépesítjük a gyümölcscentrifugában.

- AZ ALMA A GYÜMÖLCSSALÁTÁK ALAPANYAGAKÉNT IS KIVÁLÓ
Daraboljunk fel 1-1 almát, banánt. Keverjük össze és locsoljuk meg 1 narancs kifacsart levével. Kiváló reggelit is készíthetünk belőle, ha a gyümölcssalátához 1-2 evőkanál gabona pelyhet keverünk.

- KÖZTUDOTT, HOGY AZ ALMA ÉS A SAJT ÍZLETES PÁROST ALKOT
Kockázzunk fel 5 dkg ementáli vagy 12,5 dkg mozzarella sajtot és 1 szép piros almát. Keverjük össze a gyümölcsöt a sajttal csepegtessünk rá egy kevés citromlevet és olívaolaját, majd ízlés szerint meg is fűszerezhetjük. A sajtos gyümölcssaláta mellé ehetünk egy szelet pirított rozskenyeret is.

- TÉSZTAFELTÉTET IS KÉSZÍTHETÜNK ALMÁBÓL
1-2 evőkanál olívaolajon pirítsunk puhára 15 dkg almát és ugyan annyi sárgarépát. Fűszerezzük borssal, sóval és zöld fűszerekkel.
Főzzünk meg 10 dkg penne tésztát vagy spagettit, majd keverjük össze az almás -sárgarépás feltéttel. Végül szórjuk meg kevés reszelt sajttal, valamint pirított fenyőmaggal.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
AZ ALMA KEVÉSBÉ ISMERT FELHASZNÁLÁSA - Mire-hogyan- miért?
  2017-11-30 12:18:33, csütörtök
 
  Az alma rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, ismerjünk meg pár kevésbé általános felhasználási lehetőséget.

ALMA TEA
Az almahéjból készült tea gyomorhurut és bélhurut esetén kitűnő gyógyszer. Az almahéjtea vizelethajtó, így annak is javasolható, aki fogyni szeretne.
Az aszalt alma kitűnő csemege, müzlibe és cukorka helyett egyaránt kiváló.

ALMALÉ
Hasznos orvosság a vese- és epekövek kezelésére. Minden alma alkalmas lé készítésére, de a kemény ropogó húsúak a legelőnyösebbek. A viaszozott héjúakat meg kell hámozni, mielőtt levet préselnénk belőle, (a viaszozás Magyarországon nem jellemző, csak az import egy részére).
Figyelembe kell venni, hogy a hámozott alma levében csak fele annyi vitamin van, mint a hámozatlanéban. Különösen az A-vitamin található a héjában. A C-vitamin a hámozott és a hámozatlan alma levében megtalálható.
1 kilo almából 4 - 5 dl lé nyerhető.
Az almalé vírusölő tulajdonságának köszönhetően, segít az influenza, a megfázás és a bélfertőzés leküzdésében.
Az alma húsában levő magas gyümölcspektin tartalma okozza, hogy az általunk kipréselt almalé sokszor zavaros és sűrű, de ez a pektin segít megszüntetni mind a hasmenést, mind a székrekedést.



 
 
0 komment , kategória:  Tudtad...  
LIBÁS ÉTELEK - Márton napjára
  2017-11-29 11:24:00, szerda
 
  EGYBEN SÜLT LIBA -- Hogyan süssünk libát?
Hozzávalók: 1,5 - 2 kg-os liba, 1 csomag petrezselyem, 12 g majoránna, só

A kellően megtisztított libát, amikor szárnyát, nyakát már levágtuk a libát egyben hagyjuk. Sóval alaposan bedörzsöljük, sütő tepsibe tesszük. A belsejébe néhány szál zöldpetrezselymet teszünk vagy majoránnát szórunk, és sütőbe téve, saját levével gyakran öntözgetve, először csak pároljuk, aztán ropogósra sütjük. Ha a liba húsának leve közben elpárolgott, kevés vizet öntünk alá, gondosan ügyelve arra, hogy a zsírja nehogy megégjen. Közepes tűz mellett, a liba sütési ideje két óra is lehet, míg kellően megpirul. Szalmaburgonyával, tetszés szerint savanyúsággal tálaljuk.

LECSÓS LIBA
Hozzávalók: 1 db liba combja és melle, zsír, füstölt szalonna, pirospaprika, őrölt bors, vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 60 dkg zöldpaprika vagy lecsókonzerv, só

A megtisztított liba mellét és combját darabokra vágjuk. --egy lábasba zsírt teszünk és füstölt szalonna szeleteket teszünk bele. Amikor a szalonna már pirosodni kezd, apróra vágott vöröshagymát teszünk bele, és sárgára pirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, beletesszük az összevágott libahúst. Sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, kevés vizet öntünk rá és fedő alatt pároljuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot összevágjuk, és a húsra tesszük. A hússal együtt puhára pároljuk. Rizskörettel vagy vízben főtt burgonyával tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Recept  
MÁRTON NAPI HAGYOMÁNY - November 11.
  2017-11-29 10:36:02, szerda
 
  Valamikor az óév utolsó ünnepe, november 11-e, Szent Márton napja volt. Ekkorra már hordókba került az újbor, bezsákolták a kamrába a lisztet, a betakarított terményeket. Véget ért a mezőgazdasági munka, elszámoltak uraiknak a jobbágyok, megfogadták az új pásztorokat. A házas emberek a disznótorokra, a fiatalok a fonóba, a kisgyerekek pedig a tél örömeire készülődtek, mert a népi hagyomány úgy tartja: rendszerint ilyenkor esik le az első hó.
Márton napján szokták az addigra meghizlalt ludakat levágni és megsütni. A lakomát az indokolta, hogy a középkorban a hónap közepén kezdődött el a karácsony előtti 40 napos böjt, ez volt tehát az utolsó alkalom a nyilvános lakomára. Így tehát nem véletlen a régi közmondás: ,,aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bár mit, mégis éhezik."



 
 
0 komment , kategória:  Népszokások, hagyományok  
ÖNGYÓGYÍTÁS ALMÁVAL - Gyógyító tippek Kínából
  2017-11-27 18:47:57, hétfő
 
  KRÓNIKUS GYOMORHURUTRA
Mindennap fogyasszunk el étkezés után egy almát. Emésztési panaszokkal küszködőknek sokat segít.

MAGAS VÉRNYOMÁSRA
Mindennap igyunk megmosott meghámozott és felszeletelt almából készített, frissen préselt almalevet. Alkalmanként 100 grammnyit fogyasszunk naponta háromszor. Tíz nap egy kúra.
Vagy együnk napi három alkalommal negyed- negyed kiló almát.
Folyamatosan fogyasztva jó étrendi kiegészítője a magas vérnyomás-betegség kezelésének.

ASZTMATIKUS HÖRGHURUTRA
Egy nagy almának vágjuk ki a csumáját és tegyünk a csuma helyére fokhagymát. Kevés vízben pároljuk körülbelül fél órán át. miután langyosra hűlt, a fokhagymát vegyük ki és együk meg az almát. Enyhébb betegségben lefekvés előtt, fogyasszunk minden este egy-egy, súlyosabb esetben reggel is és este is.

ÖKLENDEZÉS, NYÁLKÁS KÖPET ESETÉN
20-30 g felszeletelt almát kevés vízben megfőzünk vagy lobogó vízzel leöntve teát készítünk belőle. Langyosan együk, igyuk naponta háromszor.





ENYHE HASMENÉS ESETÉN
1 kg érett almát mossunk meg és hámozzuk meg. Vágjuk félbe az almákat, vágjuk ki a csumáját és pépesítsük. Naponta négyszer belőle 100-100 grammot.
Egy hétnél fiatalabb csecsemőknek is adhatunk frissen készült almalevet, alkalmanként fél-fél evőkanállal, naponta háromszor.

TERHESSÉGI HÁNYÁSRA
60 gramm almát mossunk meg és szeleteljünk fel, 30 gramm hántolatlan barna rizst kissé sárgásra pirítunk, majd vízzel felöntve az almával együtt főzzük meg. Az így elkészített levet igyuk teaként, napjában háromszor.

EGYSZERŰ CSECSEMŐKORI ROSSZ EMÉSZTÉS ESETÉN
Négy hónapos kor fölött alkalmazható.
Egy friss almát mossunk meg és hámozzuk meg. Szeleteljük fel jó vékonyra. Tegyük egy mélytányérba. Öntsünk egy fazékba egy kevés vizet, tegyük bele az almát tartalmazó tányért és így pároljuk puhára. Ezután pépesítsük és langyosan etessük meg vele a csecsemőt naponta kétszer-háromszor.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Karácsonyig elkészül - CITROM- és NARANCSLIKÖR
  2017-11-25 18:24:54, szombat
 
  Limoncello (citromlikőr):

Hozzávalók. 4 db citrom, 2 db lime, 50 dkg cukor, 1 vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd, 1 l tiszta szesz vagy semleges ízű pálinka, fél l víz.

2 l-es üvegbe teszem a szétvágott vanília rudat, a meghámozott és apróra vágott citromokat és a vékony héjukat is A fehér részt gondosan le kell vágni, mert keserű lesz. A cukorból fél liter vízzel szirupot főzök és kihűtöm. Bele a szeszt és a szirupot.
4 hétig érlelem, minden nagy 1-2-szer összerázom.
Utána leszűröm, díszes üvegekbe töltöm, amibe 1 citromkarikát is teszek.

Quantro (narancslikőr):
Hozzávalók: 2 nagy narancs (szép, piros héjú), 1 citrom, 1 vaníliarúd, 70 dkg cukor, 1 l tiszta szesz vagy semleges ízű pálinka, fél l víz.

Ugyanúgy készül, mint a citromlikőr



 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Almás sütemény
  2017-11-25 17:46:08, szombat
 
  Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csomag száraz élesztő (vagy 5 dkg friss) ,1 tojássárgája, csipet só

Töltelék: 10 nagyobb méretű alma, 1 kávés kanál fahéj, 4 evőkanál cukor, 2 evő kanál darált dió vagy zsemlemorzsa

Kenéshez: 1 tojássárgája

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.Akkor jó ha elválik a kezünktől.Fél órát pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket.Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük.Ha akarjuk megdinsztelhetjük,de én nem szoktam.Hozzáadjuk a többi hozzávalót és átkeverjük.
A pihent tésztát ketté osztjuk az egyiket a tepsi aljára tesszük,hogy az oldalára is jusson egy kicsi,rátesszük az almás tölteléket,majd a tetejére a másik tésztát kinyújtva.Megkenjük tojássárgájával és megszurkáljuk,hogy ne púposodjon a tészta.
1 órát pihentetjük még,majd a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az elő melegedett sütőben 25-30 perc alatt sütjük.Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral megszórhatjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Az alma jelképei
  2017-11-24 13:39:31, péntek
 
  Az alma szerelmi szimbólum, a termékenység jelképe. Bizonyosan a nagy termőképessége és általában öt magja tette azzá. Lakodalmi és szerelmi zálog, de a stilizált életfa gyümölcse is almagyümölcs.
A karácsonyfa középkori előfutárát is almával díszítették. A karácsonyfát díszítő almák a Tudás fájának gyümölcsére emlékeztetnek, ezenkívül a szépséget és az egészséget jelentik.

Az alma egyes tulajdonságai konkrét jelképek: a piros alma a vidámlány, a fehér alma a szűzlány jelképe.
A sárba hulló alma, a rothadt alma, a vékony héjú alma mind a feslett lányt jelent.

Nem csak lakodalmi és szerelmi társasjáték tárgya az alma, hanem más népszokásban is találkozhatunk vele. A Szent András-napi piros alma az eresz alatt, A Dorottya almát, a szent Benedek almája mind az alma néprajzával kapcsolatos.

A szerelem és a halál nem ellentétes fogalom a népéletben. Verőcén, a temetés után, a papnak almába szúrt rozmaringágat adományoztak, a hála és a köszönet jeléül.
Bólyai Farkas sírjára almafát ültettek. Bessenyei György is egy almafa alatt pihent.
Állítólag Petőfi és Arany is sokat beszélgettek almafa alatt. Akár igaz akár nem az alma népszerűségére utal a XIX. században.



 
 
0 komment , kategória:  Népszokások, hagyományok  
ALMA SZTORY - A vadalmától a Jonatánig
  2017-11-23 12:28:00, csütörtök
 
  Az alma ősidők óta az emberiség kedvelt gyümölcse. A Kárpátmedence fajtáinak összetételében a vadalma és a nemesített almák, valamint az utóbbiak kivadult alakjai játszottak szerepet. A Föld különböző területein felszínre hozott régészeti leletekben valójában ugyan azon fajok fajtái tűntek fel, amelyeket az adott vidéken az akkor éppen ott élő nép termesztett.
Gyakori volt, hogy a vad, erdei almák környékéről a zavaró fákat és cserjéket kivágták és ezzel növelték a gyümölcsösök életterét. Egymás mellett léteztek a vad és a nemes almafák.
Nagyon sokáig nem foglalkoztak komolyan az alma termesztésével, szinte lenézték ezt a gyümölcsöt.
Eleinte csak nagyon kevés nemes almafajtát ismertek. Minden tájegységben más fajtájú almákat termesztettek.
A török hódoltság sem kedvezett az almatermesztésnek, inkább visszavetette azt. A törökök kiűzése után a gazdaságban fellendülés mutatkozott. A megmaradt almafákat átoltották, de a növekvő igény miatt számos fajta nem felelt meg. Helyettük újakat hoztak Nyugat - Európából. Főleg az uradalmak gyümölcsös kertészei szereztek be igen sok új alma fajtát, ugyan is a paraszti és a jobbágyi gyümölcsöskertek tulajdonosai anyagiak és információ hiánya miatt nem jutottak ezekhez hozzá.
A század elejétől átalakultak hazánk almatermő tájai, az almáskertek létrehozását a megélhetés szüksége és a jó piaci lehetőségek vezérelték.
Jonatán- központúvá válik a termesztésük, ami csak néhány külföldifajta, mint Starking, a Golden egészít ki. Az ötvenes évek végéig az alföldi nyári alma termesztés jelentős volt, de azóta széles fajtaválasztékunk is megszűnt.
Igen sok történelmi alma fajtánk csak a kiskertekben maradt meg. Ez azért fontos, mert a felhasználásuk fontos lehet az újabb hajdani fajtacserében, nemesítői munkában.




 
 
0 komment , kategória:  Eredete, története..  
Hogyan aszaljunk szilvát?
  2017-11-22 12:33:06, szerda
 
  A szilva aszalását hazánkban talán a legrégebben ismerik és végzik és a legkedveltebb is.
Csak magvaváló, késői szilvát szárítsunk. A legjobb a már teljesen beérett, a száránál már kissé töppedő érettség. A leszedett szilvát meg kell mosni és jól lecsöpögtetni.
Ha frissen szedett a szilva és a héja hamvas, a viaszbevonat lassítani fogja a vízleadását. ezért ajánlatos 40 fokos hőmérsékletű 2 százalékos szódabikarbónás oldatba lemártogatni szűrővel vagy szitával. Ezután öblítsük le hideg vízzel és jól csöpögtessük le.
Terítsük szét a szilvát egy rétegben az aszalóba, vagy a tepsire, ha sütőben aszaljuk. a szilvát egészben szárítjuk.
Különösen vigyázni kell a melegítéskor, nehogy megerjedjen, ezért a kezdeti hőmérséklet ne legyen magasabb 50-55 foknál. Szárítás közben két-háromszor óvatosan, nehogy megsértsük a szilvát, forgassuk át, hogy egyenletes legyen a vízleadása.
Amikor már erősen ráncosodik szilva, lassan emeljük a szárító hőmérsékletet, mert ilyenkor már nem reped meg.
A vége felé már 70-75 fokra emelhetjük a hőmérsékletet.
Mivel a szilvát egészben szárítjuk, nagyobb felületről kell a vizet elpárologtatnunk.
Házi körülmények között egy hétig, esetleg 10 napig is eltart, amíg kellően kiszárad.
A kész aszalt szilva fekete vagy sötétkék, és fényes felületű. 1 kg nyers szilvából 30-33 dkg kész aszalt szilvát kapunk.
Ha az aszalt szilva minőségét tovább akarjuk növelni, a félig száraz állapotban levő szilvából a szár felöli, oldalon nyomjuk ki a magját és helyére tegyünk egy fél hámozott diót vagy mandulát.
Így minden egyéb előkészítés, főzés nélkül is fogyasztható ízletes csemegét kapunk.



 
 
0 komment , kategória:  Háztartás  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 220 db bejegyzés
Összes: 463 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3
  • e Hét: 184
  • e Hónap: 1111
  • e Év: 19072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.