Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A Taíno emberek barlangrajzai a Mona-szigeten
  2017-11-11 22:22:03, szombat
 
  Régészek egy csoportja rengeteg európai hódítás előtti műalkotást fedezett fel egy elveszett civilizációtól a Karib-térség egyik lakatlan szigetén.
A művészi ábrázolások nagy része már ismert volt a régészek számára, de tévesen azonosították sokkal újabbnak, mint amilyen régiek valójában. A Taíno emberek, egy elfeledett civilizáció, melyet Kolumbusz Kristóf hódításai után eltöröltek a Föld színéről, mert összetévesztették őket az indiánokkal, állat-ember hibridek és összetett geometriai minták piktogramjait karcolták és festették le különböző barlangokban.
Az európaiak érkezése előtt a karibi térségben élők milliói számára a barlangok a spirituális világba vezető portálokat jelentették, ezért a bennük található művészeti alkotások újabb felfedezései jól érzékeltetik hitrendszereik és kulturális identitásuk lényegét.
A Taíno vallásban például a Nap és a Hold is a barlangokból bukkant elő, melynek következtében a vallásuk kulcsfontosságú elemeivé váltak. A gyarmatosítás előtti piktogramok nagy része nagyon keskeny helyeken található mélyen a barlangokban.
A műalkotások korának helyes meghatározásához a régészek és antropológusok nemzetközi csapata csúcstechnológiának számító berendezéseket használt, melyek segítségével egy 70 apró barlangból álló hálózatot sikerült feltérképezni. Melyek segítségével a csapat nem csak azokat a módszereket volt képes meghatározni, amelyekkel létrehozták a műalkotásokat a barlangok falain, hanem magát a festéket és a faszenet is.
A Taíno emberek a Mona-sziget szikláiba ágyazva hagyták hátra örökségüket, amely ma egy 57 négyzetkilométeres lakatlan természetvédelmi terület, amely többnyire mészkőből és növényzetből áll Puerto Rico nyugati részén
A piktogramok többségét úgy készítették, hogy a sziklafelületet szerszámokkal vagy kézzel karcolták meg, míg a többi festményt gyantával kevert faszénnel vagy denevér ürülékkel (guano) készítették el. A festményeket többlépcsős eljárással hozták létre, mivel további rétegeket és javításokat fedeztek fel a régészek.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Az elpusztított hatalmas bámijáni Buddhák
  2017-11-11 22:15:41, szombat
 
  A Bámiján-völgy, hivatalos megnevezéssel Bámiján-völgyi kultúrtáj és régészeti leletegyüttes Afganisztán 2003 óta világörökségi védelmet élvező kulturális emléke az ország középső részén, Kabultól 230 kilométerre északnyugat-nyugatra, Bámiján tartományban, 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. A leletegyüttes legjelentősebb részét képezték a sziklafalból a 6. században kifaragott, 2001-ben a tálibok által elpusztított hatalmas bámijáni Buddhák, a gandhárai művészet legszebb alkotásai.
A Bámiján-völgy a 2-8. század között a Kína és India piacait a Közel-Kelettel és Európával összekötő karavánúton feküdt, s a krónikák a közeli Bámiján városáról mint virágzó buddhista kereskedővárosról emlékeznek meg. Az 5. századig a Kusán Birodalom, a 6-7. században heftalita hercegek, a nyugati türkök hűbéresei uralták, a 8. században a szaffárida uralkodók foglalták el. A 12. századig Gandhára tartomány területén feküdt, s ebben az időszakban már jó néhány buddhista és hinduista kolostor működött a Bámiján-völgy tágabb környezetében, amelyek egyúttal a görög és buddhista művészeti stílusok ötvözésével született gréko-baktriai művészet bölcsői is voltak.
A Bámiján-völgyi buddhista kolostor a 2. századtól a 9. századi iszlám invázióig állt fenn. A szerzetesek a sziklafalba vájt barlangokban éltek, sokuk saját cellája belső falát freskóval borította vagy kisebb szoboregyütteseket faragott ki belőle. A legnevezetesebb alkotásuk azonban a kolostort közrefogó, egymástól mintegy másfél kilométernyire található, két hatalmas - 55, illetve 37 méter magas - szobor, amelyek Földünk leghatalmasabb álló Buddha-szobraiként voltak ismertek. A kisebbik 507-ben, a nagyobbik 554-ben, a heftalita uralom virágkorában, a 2. századi nagy uralkodó, Kaniska parancsára, azaz majd négy évszázadnyi munkát követően készült el.
A szobrok törzsét a homokkő sziklafalból faragták ki, a további kiegészítő elemek - az arc részletei, a ruházat redői, a végtagok - pedig gipszstukkóval borított törekes sárból készültek. A végtagok tartását rejtett faszerkezettel biztosították, erre utalhat az egykor feltehetően a cölöpszerű fakonzolokat magukba fogadó, a szobrok felületén látható kör keresztmetszetű lukak sora. Egyes feltételezések szerint a szobrok arcainak felső részét hatalmas famaszkok boríthatták. Hogy a szobrok életszerűségét fokozzák, felületüket - különösen az arcokat, a kezeket és a ruházat gyűrődéseit - eredetileg megfestették (e színek a modern korra erősen megkoptak), a nagyobbik Buddha-alakot egyöntetűen kárminvörössel, a kisebbiket többféle színnel festették. Eredetileg a Buddhákat befogadó kőfülkék falait is festmények borították. A 630-ban e vidéken járt kínai utazó, Xuanzang beszámolója szerint a Buddha-szobrokat arannyal és fém ékszerekkel díszítették, s egy harmadik, a másik kettőnél hatalmasabb szoborról is említést tesz (erre, vagy esetleges nyomaira még nem bukkantak rá a régészek).
A 12. századot követően a Bámiján-völgyet meghódító iszlám uralkodók mindent elkövettek a monumentális buddhista szobrok, freskók és egyéb kézművesemlékek elpusztításáért. A 12. században a Gaznavidák (Mahmúd al-Gazní), a 17. században Aurangzeb nagymogul, a 18. században pedig a perzsa Nadir sah egyaránt nehéztüzérséggel igyekezett elpusztítani a szobrokat - sikertelenül.
Miután a szobrok többé-kevésbé érintetlenül átvészeltek másfél ezer esztendőt, az Afganisztánban hatalomra került tálib kormányzatnak sikerült az, ami elődeinek nem: a Buddha-szobrok elpusztítása. 1999 júliusában a tálib Mohammed Omár molla még a Buddha-szobrok megóvása érdekében adott ki nyilatkozatot, hogy az ország turisztikai szempontjából a leletegyüttes mindenképpen megőrzendő. Az iszlamista hangadók azonban mint az iszlámot sértő emberábrázolást bélyegezték meg a szobrokat, s a Talibán Iszlám Emirátus Legfelsőbb Bírósága 2001 márciusában rendeletet adott ki, amelynek értelmében az országban található valamennyi szobor elpusztítandó. Ugyanabban a hónapban a nemzetközi tiltakozás ellenére kezdetét vette és március közepére le is zárult a Bámiján-völgyi szobrok lerombolása.
Noha a Buddhák nagyrészt elpusztultak, s csak az őket befogadó kőfülkék maradtak meg, körvonalaik felismerhetőek, a valamikori buddhista szerzetesek barlangjai pedig továbbra is érintetlenül megmaradtak. A szobrok elpusztítását követően a tálib megszállás alól felszabadult Afganisztánban lehetőség nyílt a szobrokat helyreállító munkára. A japán kormányzat kezdeményezésére - és olyan intézmények közreműködésével, mint a bubendorfi Afganisztán Intézet, a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola - kezdetét vette a hiteles helyreállítás előkészítése. 2003-ban a Bámiján-völgyi buddhista emlékeket mint veszélyeztetett kulturális helyszínt vették fel az UNESCO világörökségi listájára. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Kryptos szobor rejtélye
  2017-11-11 22:05:27, szombat
 
  A Kryptos a CIA Langley-ben található központjának belső udvarán lett felállítva 1990. november 3-án. Alkotója Jim Sanborn, amerikai szobrász.

Jim Sanborn
A hely jellegéből adódóan nem sok földi halandónak adatik meg, hogy élőben megvizsgálhassa a különleges kreációt. Mivel a műalkotáson kódolt szövegek olvashatók, természetesen sokan vágynak a megfejtés dicsőségére még akkor is, ha csak fényképről vagy másolatról ismerik.

A CIA Langley-ben található központja
A mű nevének eredete ógörög, jelentése: ,,láthatatlan, rejtett, észrevétlen".
A szobor egy S-alakban hajlított nagyméretű, vörösréz fémlap, amelybe betűk vannak lyukasztva. A karaktereket mindannyian ismerjük, hiszen az általunk is használt abc 26 betűjéből és kérdőjelekből állnak össze. Az alkotást borító négy kódolt szöveg azért nem hagyja nyugodni az amatőr és profi kódfejtőket, mert kizárólag történelmi, 1650 előtti módszerekkel lettek kódolva.

A Kryptos
A négy üzenet közül az elmúlt majdnem huszonöt évben csak az első hármat sikerült feltörni. A CIA mellett az NSA - Nemzetbiztonsági Ügynökség - is munkához látott. Összeállítottak egy csapatot, amelynek tagjai nem kevés munkával feltörték az első három üzenetet, de a fennmaradó negyedik rész 97 karaktere azonban eddig mindenkin kifogott. Az eddig elért eredményeket pedig titkosították.
A Berlini fal lebontásának 25. évfordulója és 69. születésnapja alkalmából a szobrász adott egy kis segítséget a világ legokosabb elméinek. Komolyan elkezdett ugyanis aggódni azon, hogy nem éli meg azt a pillanatot, amikor végre valaki előáll a teljes - vagyis mind a négy szöveg - megoldásával. Elmondta, hogy a 97 betű utolsó hat betűje a "Berlin" szót adja ki és a soron következő szó a "clock", vagyis "óra". Ez azt jelenti, hogy a jelenleg dolgozó kódtörőknek "mindössze" 86 megmaradt jelet kell(ene) megfejteniük.
Azt is rebesgetik, hogy Sanborn a mű felavatásakor az ügynökség korábbi főnökének, William Websternek átadta a megfejtést tartalmazó lepecsételt borítékot. Ilyen módon akarta biztos helyen tudni a megoldásokat, hogy bármikor ellenőrizhesse, ha valaki előrukkolna a helyes válasszal.


William Webster
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rekonstruálták egy 18. századi boszorkány arcát
  2017-11-11 21:53:17, szombat
 
  A Dundee-i Egyetem munkatársainak sikerült rekonstruálniuk egy 313 éve elhunyt "boszorkány" arcát. A nő egy börtönben halt meg, még mielőtt megégethették volna. A nyugat-skóciai Torryburnből származó Lilias Adie 1704-ben halt meg egy börtönben. A nő egy boszorkányper elítéltje volt, az eljárás során "beismerte", hogy közösült az ördöggel. A korszakban úgy tartották, hogy a boszorkányok az ördöggel való nemi érintkezésből merítik erejüket.

A BBC Radio Scotland Time Travels nevű programja most elkészíttette Lilias Adie arcának rekonstrukcióját. A műsor alkotói a Dundee-i Egyetem törvényszéki szakértőitől kértek segítséget. A kutatók úgy vélik, hogy korábban nem készült rekonstrukció skót "boszorkányokról", ugyanis többségük maradványai megsemmisültek a kivégzések során. Christopher Rynn, a helyreállításon dolgozó szakember szerint Lilias Adie története azt mutatja, hogy a nő a borzasztó körülmények áldozatává vált. Éppen ezért a szakértő nem akart kellemetlen arckifejezést adni a szobornak, így végül a rekonstruált arc természetes és kellemes lett.

Lilias Adie-t ugyan megégetésre ítélték, miután bűnösnek találták, de a nő a kivégzés előtt meghalt a börtönben. Egyes elképzelések szerint a "boszorkány" öngyilkosságot követett el. Lilias Adie maradványait egy tengerparton temették el egy hatalmas szikla alá, az alacsony és a magas apály szintje közé. Feltehetőleg a korabeliek ezzel azt akarták elkerülni, hogy a nő később visszatérjen a halálból. A 19. században a tudományos kíváncsiság aztán legyőzte az élőholtaktól való félelmet, és régészek egy csoportja feltárta a sírt. Lilias Adie koponyája ekkor egy múzeumba került, ahol több mint 100 éve fényképeket készítettek róla. Bár a 20. század során a koponya elveszett, a felvételek megmaradtak.

A vád feljegyzései alapján a nő hatvanas éveiben járhatott, látása már megromlott, teste pedig törékeny volt. A források arról is beszámolnak, hogy Lilias Adie nem volt hajlandó terhelő vallomást tenni másokra. Azt hiszem, nagyon okos és leleményes személy volt - mondta Louise Yeoman, a program történésze. A kutató hozzátette, a kihallgatás során faggatói újabb boszorkányok nevét akarták megtudni, a nő azonban azt állította, hogy az összejöveteleken mindenki maszkkal álcázta magát, így senkit sem ismert fel. Lilias Adie csak azoknak a nevét árulta el, akiket már korábban is boszorkánynak tartottak. Yeoman szerint szomorú belegondolni, hogy a szomszédai szörnyként tekintettek az egyébként teljesen ártatlan nőre. A szakértő úgy gondolja, az egyetlen szörnyű dolog a történetben az igazságszolgáltatás tévedése.

forrás: 24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titokzatos kapukat fedeztek fel a Szaúd-Arábiában
  2017-11-11 21:48:58, szombat
 
  Közel 400 különös kőalakzatot találtak Szaúd-Arábia hatalmas vulkanikus területén. A régészek szerint az építmények több ezer évesek lehetnek. A falszerű szerkezetek egy részét a szakértők "kapuknak" nevezik, ugyanis felülről nézve karámajtóknak tűnnek. Az építményeket Szaúd-Arábia középső vulkanikus régiójában, Harrat Hajbár területén fedezték fel - számol be a Live Science. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az objektumok milyen célt szolgáltak, illetve, hogy mikor emelték őket.
Az alakzatok egy részét műholdas felvételek segítségével azonosították vulkanikus kürtők oldalán. David Kennedy, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa és a novemberben megjelenő tanulmány szerzője szerint a kőfalak alacsonyak és durván megmunkáltak.
A kapuk a térség legősibb ember alkotta objektumai lehetnek, Kennedy becslése alapján egyes falszakaszok 7000 éve készültek. A legkisebb épület 13 méter hosszú, a legnagyobb - 518 méter. Néhány szerkezet téglalap alakú volt, mások - a kapu alakja. A struktúrák falai főleg halom kövek voltak. A tárgyak között a tudósok számos olyan struktúrát találtak, amelyeket állatok vadászására használtak.
A kapuk szinte kizárólagosan sivár, barátságtalan lávamezőkön találhatóak kevés víz és vegetáció mellett, olyan helyeken, melyek látszólag fajunk számára a legkedvezőtlenebbek közé tartoznak - mondta Kennedy. A szakértő hozzátette, a távoli múltban a terület barátságosabb lehetett. Kennedy kutatócsapata egyelőre nem folytatott helyszíni munkálatokat, igaz, az 1980-as években a régióban dolgozó vulkanológusok már beszámoltak a kőépítményekről. Ahhoz, hogy megértsék az objektumok funkcióját és megállapítsák a korukat, mindenképp régészeti feltárást kell végezni a térségben. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Freddie Mercury igaz szerelme
  2017-11-11 21:47:24, szombat
 
  A Queen frontembere, a felejthetetlen Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én látta meg a napvilágot Zanzibáron, Farrokh Bulsara néven.

Freddie Mercury
Gyermekkorának nagyrészét Indiában töltötte, már 7 évesen zongorázni tanult, 12 évesen pedig megalapította első saját bandáját a Hectics zenekart.

Freddie Mercury
The Hectics
17 évesen tért vissza családjához, ám a zanzibári forradalom miatt menekülniük kellett, így Angliába költöztek. Miután művészeti szakon lediplomázott, összeköltözött akkori szerelmével, Mary Austinnal. Igen, egy nővel. 1976-ban, 30 évesen szakított a lánnyal, ekkor jött rá, ő tényleg a férfiakat szereti.

Mary Austin és Freddie Mercury
Freddie és Mary szétváltak ugyan, de az énekes életének végéig nagyon közeli barátságot ápoltak. Freddie gyakran emlegette őt élete szerelmeként és legjobb barátjaként.

"A szeretőim mindig megkérdezték, miért nem tudják helyettesíteni Maryt. Mondtam nekik, hogy azért, mert ez egyszerűen lehetetlen. Ő az egyetlen igaz barátom. Számomra ő a feleségem, a kapcsolatunk pedig házasság volt" - mondta 1985-ben egy interjúban.

Mary Austin és Freddie Mercury, 1987
Freddie Mercury életében később egy másik nő is megjelent, Barbara Valentinnal egy darabig együtt járt.

Barbara Valentin és Freddie Mercury
Élete utolsó éveiben egy Jim Hutton nevű fodrásszal élt, ő ápolta, és ő volt mellette a halálakor. Freddie Mercury 1991. november 24-én hunyt el.

Jim Hutton és Freddie Mercury 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 971
  • e Hét: 22062
  • e Hónap: 59547
  • e Év: 4806085
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.