Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A Chenonceau kastély
  2017-11-19 21:59:17, vasárnap
 
  Chenonceau egy kastély Franciaország középső részén, Indre-et-Loire megyében, Chenonceaux községben.
A Loire vidékének második leglátogatottabb kastélya nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található. "Hat hölgy kastélyának" is szokták nevezni ezt a maga nemében egyedülálló építményt.
Az első hölgy mindjárt az építtető, Catherine Briconnet, akinek férje, Thomas Bohier fontos tisztséget töltött be több király mellett, s 1512-ben került tulajdonába a terület. Az építkezést feleségére bízta. Catherine lebontatta az itt álló régi erődítést, ebből csak a donjon maradt meg, s egy malom helyére, a folyó szigetecskéjére építtette a várat az amboise-i Pierre Neveu tervei szerint. A négy sarkán tornyokkal megerősített, kétszintes kastélyban a központi folyosóról mindkét szinten a négy sarkon nyílnak a szobák. Thomas Bohier és felesége halála után a kincstár tette rá a kezét a kastélyra, Bohier tartozása fejében. I. Ferenc gyakran járt ide vadászatokra. II. Henrik a királyi kegyencnőnek, Diane de Poitiers-nek adta. A szépséges Diane ugyan húsz évvel volt idősebb az ifjú királynál, de jószerével teljhatalmat gyakorolt felette. Ő építtette a folyó felett a hidat, s nagy pénzért csodás kertet alakíttatott ki a kastély bejárata előtt. Henrik és barátai gyakran vendégeskedtek itt. Amikor Henriket egy lovagi tornán halálos baleset érte, felesége Medici Katalin azonnal elkobozta a kastélyt a kegyencnőtől, cserébe neki adta Chaumont kastélyát. A királyné építtette azután a híd fölé a kétszintes épületet, a galériát, s mivel bosszantotta Diane kertje, a másik oldalon új kertet alakított ki. Ez volt Chenonceau fénykora, gyakran rendeztek itt fényűző ünnepségeket, a feljegyzések szerint például III. Henrik 1577-ben százezer livre-t költött egyetlen parádéra.
A negyedik nő a kastély történetében III. Henrik özvegye, Louise de Lorraine volt. Az özvegy királyné ide vonult vissza férje halála után, s egész hátralévő életében őt gyászolta. Nemcsak a függönyöket, a bútorhuzatokat cseréltette feketére, hanem még a plafont is erre a színre festette szobájában.
A kastély azután sok kézen ment át, míg a XVIII. században Dupin tábornok birtokába került. Az elegáns és művelt Madame Dupin az ötödik hölgy a kastély hányattatott történetében, a kor szinte minden jelentős művésze, írója megfordult nála. Fia mellé Rousseau-t fogadta nevelőnek, aki az ifjú épülésére írta meg híres művét, az Émile-t. Dupin asszonyt olyannyira szerette a környék népe, hogy a forradalom idején sem neki, sem a kastélynak nem esett bántódása.
A hatodik hölgy, Madame Pelouze 1864-ben vette meg az akkor már meglehetősen elhanyagolt épületet, hatalmas összegeket áldozott rendbehozatalára, amit a kor divatjának megfelelően végeztek el. A későbbi tulajdonosok nem kis erőfeszítése révén sikerült visszaállítani az eredeti állapotot az épület nagy részén.
Napjainkban, a kastély magántulajdonban van, de látogatható, berendezését a műemlékvédelem közreműködésével alakították ki. A kastély parkjában van egy viaszmúzeum, amely a kastély múltjának nevezetes szereplőit mutatja be.

Louise de Lorraine
Louise Dupin
A bejárati homlokzat 1851-ben
Bejárati homlokzat 2007-ben

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hihetetlen 40-nek néz ki a 71 éves nő
  2017-11-19 21:41:17, vasárnap
 
  Ajda Pekkan a 70-es években szerzett magának hírnevet Törökországban. Először sorozatokban tűnt fel színésznőként, később pedig énekesként robbant be - 1980-ban még az Eurovíziós Dalfesztiválon is feltűnt török színekben. A most 71 éves énekesnő népszerűsége azóta is töretlen, 2009-ben a New York Times például Cherhez hasonlította. Napjainkban azonban leginkább sokkoló külsejének köszönheti a kiemelt érdeklődést, hiszen több évtizedet is letagadhatna a korából, így mindenki arra kíváncsi, hogyan csinálja. Ajda egy török magazinnak árulta el, hogy mi a titka: rendszeres edzés, mellimplantátum, svájci öregedésgátló-szépítő kúrák és egészséges életmód. Ezek tartják formában, na meg a kebab és a hal - elmondása szerint ugyanis ezt a két ételt szereti a legjobban. Instagramján több, mint 400.000 követője van, így bárki figyelemmel kísérheti a hétköznapjait. A kirobbanó formájával elégedett énekesnő azt is megosztotta az olvasókkal, hogy rengeteg vizet iszik, és minden reggelt egy gyömbért, citromot és mézet tartalmazó itallal indít. Ránézésre elég hihetetlen, hogy mindössze a felsoroltaknak köszönheti fiatalos külsejét, a mellműtét mellett azt azonban nem vallotta be, hogy az arca miatt is kés alá feküdt volna. Legújabb terve az, hogy kora ellenére teherbe essen - ezügyben pedig már konzultált is amerikai és indiai orvosokkal.

Ajda Pekkan és az egyik volt osztálytársa 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Épülhet az ekső úszó város
  2017-11-19 21:39:42, vasárnap
 
  A San Francisco-i székhelyű Seasteading Institue nonprofit szervezet a 2008-as megalapítása óta azon dolgozott, hogy megállapodást kössön Francia Polinézia kormányával és elkezdhessék a projekt tesztelését.
A szerződést idén év elején sikerült aláírni az ország elöljáróival, a munkálatok pedig 2019-ben kezdődhetnek el.
A tervek szerint az úszó városba lakóházakat, szállodákat, irodákat és éttermeket is építenek, a mérnökök és építészek pedig már fel is mérték a nyilvánosság számára nem elérhető terephelyet.
Az ötlet fő célja, hogy felszabadítsa az embereket a politikusoktól és átírja a társadalom irányadó szabályait.
Mivel a tenger vízszintje folyamatosan csökkent, olyan úszó monstrumot kell létrehozniuk, mely véletlenül sem fut zátonyra, így nem a nyílt vizekre, hanem védettebb öblökbe álmodták meg az úszó várost.
Joe Quirk, a Seasteading Institute elnöke arról beszélt, hogy az utópista sziget megépítése 167 millió dollárba fog kerülni.
Bár az elképzelés nem új keletű, a szervezet most csodálatos látványterveket mutatott meg a készülő úszó városról. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nan Madol a Csendes-óceán Velencéje
  2017-11-19 21:31:28, vasárnap
 
  Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa. Mesterséges szigetekből és csatornákból álló érdekes labirintus. Egy zátonyra építették 1000 évvel ezelőtt építették a Pohnpei-szigetnél.
A Nan Madol név jelentése: 'közbeeső helyek'. Szokták nevezni "a Csendes-óceán Velencéje"-ként is.
80 hektáros területen fekszik és 92 mesterséges szigetből áll. A hajózható csatornái olyan szélesek, mint egy négysávos úttest, szélük sekély. Ha feljön a dagály, az óceán vize akkor is csak derékig ér.
Egyik legszebb, épségben maradt épülete (ugyanis sokat benőtt már a növényzet) a Nan Douwas. Bejárata 3-4 méter vastag, 8-9 méter magas falakból áll. Tornyainak erős, vastag falai a mai napig ellenállnak még a tájfunoknak is. Falain belül egy óriási kő sírbolt áll. Ez a ravatalozó. Innen tovább haladva van egy földalatti átjárónak tűnő építmény, ez Nan Madol börtöne. Tetejét egy körülbelül két tonnás kővel zárták le. Épületeinek többségét vallási célra használhatták.
A mesterséges szigetek többsége a 13. és 17. század között épült. Mindegyik sziget másra szolgált. Némelyiken laktak, más szigetek például kenukészítésre vagy szertartásos táncokra voltak fenntartva. Mindegyiket különböző formájúra és méretűre építették, nincs két egyforma sziget. Nan Madol épületeinek megépítéséhez több ezer faragatlan oszlopot kellett ideszállítani. Van egy olyan alapkő, aminek a súlyát 50 tonnára becsülik. Nem lehet tudni, hogyan szállították ide a hatalmas kőtömböket, mert egy egyszerű tutaj nem bírná el ezeket, a legközelebbi bazaltlelőhely pedig több kilométerre található. Rejtélye kapcsán rengeteg legenda, mendemonda, felvetés született, mert nem tudni, kik és hogyan építették. Az egyik szerint sok-sok évszázaddal ezelőtt két testvér olyan varázserőt kapott az istenektől, amellyel képesek voltak a nehéz köveket elrepíteni az építkezési területre. Mások szerint Pohnpein valamikor fejlett civilizáció élt, akik ismerték a hanghullámok irányításának titkát, így voltak képesek mozgatni és helyére emelni a hatalmas kődarabokat. A legelfogadottabb felvetés az, hogy az elhagyatott város rengeteg ember munkája és nagyon sok év által épült.
Nan Madol mintegy 1000 embernek adott otthont, mindenesetre már 200 éve lakatlanul áll. Azt sem tudni pontosan, hogy miért hagyhatták el a lakói, ezért erre is sok felvetés született. Egyesek szerint egy betegséget hurcoltak be, ami megtizedelte a lakosságot, ezért a túlélők más otthont kerestek. Mások szerint egy tájfun következtében megsemmisült a lakók élelmiszerkészlete, ezért álltak tovább. Az első idegenek, akik rábukkantak Nan Madolra, valószínűleg európai felfedezők voltak az 1800-as években. A város érkezük előtt körülbelül 100 évvel válhatott elhagyatottá, vagyis az 1700-as években "ürült ki". 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Malcolm Young, az AC/DC alapítója
  2017-11-19 21:26:15, vasárnap
 
  Meghalt Malcolm Young rockzenész, gitáros, dalszövegíró, az AC/DC alapítótagja - tudatta a zenekar Facebook-oldalán.
Malcolm Mitchell Young (Glasgow, Skócia, 1953. január 6. - 2017. november 18.) skót származású ausztrál zenész, az ausztrál AC/DC hard rock együttes egyik alapító tagja és egyben ritmusgitárosa. A közhiedelemmel ellentétben nem Angus Young, hanem ő volt a zenekar vezetője. 2014 szeptemberében bejelentette, hogy betegsége miatt végleg visszavonul.

Malcolm Mitchell Young 1953. január 6-án született a skóciai Glasgowban, William Young és Margaret Young hetedik gyermekeként. 1963-ban szüleivel együtt áttelepült Sydneybe. Első hangszerét (egy ócska akusztikus gitárt) az anyjától kapta. Apró kezével nem érte át a hangszer nyakát, ezért gyakran kénytelen volt az üres húrokat pengetni. A zene kezdetben csak szórakozás volt számára, nem szenvedély. Bátyja, George az Easybeats együttes sztárja volt, többek között ő is inspirálta, hogy zenészi pályafutásba kezdjen. Első gitárját, egy Gretsch Jet Firebirdöt George Young zenésztársától, Harry Vandától kapta.
Malcolmra olyan blues-rock zenészek és együttesek voltak hatással, mint Eric Clapton, a John Mayall and the Bluesbreakers, a Fleetwood Mac, Paul Butterfield, Mike Bloomfield, Muddy Waters, Little Richard, Jerry Lee Lewis, és mindenekelőtt Chuck Berry. Első fontosabb zenekara a Belzebub Blues nevet viselte. Itt Malcolm volt a szólógitáros. Az 1968-ban alakult csapat 1971-re feloszlott. Ugyanebben az évben a Velvet Underground (nem összetévesztendő a legendás New York-i együttessel) Sydney-be tette át a székhelyét, és szükségük volt egy gitárosra. A munkát végül Malcolm kapta meg. Miután a Velvet Underground zenéje folyamatosan változott, átkeresztelték az együttest Ponyra. Később összeálltak Ted Mulry énekessel, de Malcolmnak ez a felállás nem tetszett, így kilépett a csapatból. Nem sokkal később a Pony feloszlott.

Ezután jött az öccsével, Angus Younggal közös projekt ötlete. Sydneyben látták a The Yardbirds, majd a The Who és a Small Faces koncertjét, amiből sokat tanultak. 1972 végén aztán megalakították saját zenekarukat, az AC/DC-t. 1973-ban George Young és Harry Vanda is megérkeztek Ausztráliába, és Marcus Hook Roll Band néven készítettek lemezt, amelyen Malcolm és Angus is játszott. Ez volt az első és utolsó közös felvételük, amely nem az AC/DC neve alatt jelent meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bunker, iskola buszokból
  2017-11-19 21:13:24, vasárnap
 
  A 83 éves kanadai Bruce Beach már ötven éve építgeti Ark Two (Bárka kettő) fedőnevű bunkerét, ami saját szavai szerint az emberiség mentőcsónakja lenne egy világkatasztrófa idején. Az ezer négyzetméter területű bunkerben közel százan bekkelhetik ki a világvégét. Pénzzel nem lehet megváltani a belépést, azokat fogadom be, akik verejtékes munkájukkal segítettek az építésben vagy a karbantar tásban, mégpedig évente jó pár hétvége alkalmával - vallotta be Beach. Az egyetlen kivételt a gyerekek jelentik. Többségében gyerekeket fogok befogadni, mert a menedékem elsődleges célja, hogy a legújabb generációt megmentsük az apokalipszistől. Ez az élet rendje - mondta szigorú úriember, aki 42 leselejtezett iskolabusz vázából alakította ki föld alatti óvóhelyét. A vázakat betonnal öntötte ki, majd öt méter földdel fedte be, így atomtámadás ellen is véd. Emellett hatalmas élelmiszerkészletet halmozott föl.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Hohenzollern-kastély
  2017-11-19 21:09:03, vasárnap
 
  A Hohenzollern-kastély Délnyugat-Németországban, Baden-Württemberg tartományban, Hechingen és Bisingen között található, és ez utóbbihoz tartozik. Stuttgarttól 50 km-re délre fekszik, a Hohenzollern-hegy tetején, 855 m magasan. Eredetileg a 11. század első felében épült, de 1423-ban a sváb császári városok tíz hónapos ostromában teljesen megsemmisült. 1454 és 1461 között nagyobbra és erősebbre építették. A sváb Hohenzollern-család menedékeként szolgált háborús időkben, még a harmincéves háború alatt is. A 18. század végére azonban elveszítette stratégiai jelentőségét, és hamarosan pusztulásnak indult, jó néhány rozoga épülete összedőlt. Ma már csak a kápolna áll a középkori várból. 1846 és 1867 között IV. Frigyes Vilmos porosz király építette újjá, másodszor is, ma is ebben a formájában láthatjuk. Friedrich August Stülert bízták meg az építkezéssel, ő angol neogótikus stílusban és a Loire kastélyainak szellemében alkotta meg a terveit. Mivel csak emlékül épült a családnak, 1945-ig egy Hohenzollernnek sem szolgált otthonául, amikor az utolsó porosz koronaherceg, Vilmos költözött ide. Vilmos herceg és felesége, Cecília koronahercegnő ma is itt nyugszanak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka, színfalak mögötti fotók a híres filmekből.
  2017-11-19 20:54:57, vasárnap
 
  Carrie Fisher és a dublőre napozik a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér forgatási szünetében, 1982.
Stephen King a Creepshow - A rémmesék könyve című film forgatásán, 1981.
Sylvester Stallone, Finola Hughes és John Travolta a Lost című film forgatása közben, 1983.
Sigourney Weaver, mint Ellen Ripley az Alien című filmben, 1979.
Al Pacino, A Keresztapa című film forgatásán, 1971.
Winona Ryder és Alec Baldwin a Beetlejuice című film forgatásakor, 1988.
Harold Ramis, Bill Murray, Dan Aykroyd, Joe Medjuck, Rick Moranis és Annie Potts, A Szellemirtók című film forgatásakor, 1984.
Kurt Russell és a dublőre Dick Warlock a Menekülés New Yorkból című film forgatásakor, 1980.
James Caan a benzinkútnál végzett lövöldözés után, A Keresztapa című film forgatásán, 1971.
Peter Weller, a Robotzsaru című film forgatásán, 1986.
Arnold Schwarzenegger és Paul Verhoeven a Total Recall - Az emlékmás című film forgatásán, 1989.
Winona Ryder és Francis Ford Coppola a Drakula című film forgatásán, 1991.
Quentin Tarantino és Steve Buscemi a Kutyaszorítóban című film forgatásán, 1991.
Mel Gibson, A rettenthetetlen című film forgatásán, 1994.
Clint Eastwood egy pónin a Joe Kidd című film forgatásán, 1971.
Sam Raimi és Bruce Campbell, A Gonosz halott 3 - A Sötétség Serege című film forgatásán, 1991.
Danny Trejo és Antonio Banderas a Desperado című film forgatásán, 1994.
Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című film forgatásán, 1996.
Natalie Portman és Gary Oldman a Léon, a profi című film forgatásán, 1993.
Emilio Esteves, Molly Ringwald és Judd Nelson a Nulladik óra című film forgatásán, 1984.
Leonardo DiCaprio, A visszatérő című film forgatásán, 2014.
Steven Spielberg és Christian Bale a A nap birodalma című film forgatásán, 1986.
Szörnyecskék című film a színfalak mögött, 1983.
Barry Sonnenfeld, Tommy Lee Jones és Will Smith a Men in Black - Sötét zsaruk című film forgatásán, 1996.
Joe Pantoliano és Guy Pierce a Memento című film forgatásán, 1999.
David Fincher, Jodie Foster és Kristen Stewart a Pánikszoba című film forgatásán, 2001.
Steven Spielberg és Drew Barrymore az E. T., a földönkívüli című film forgatásán, 1981.
Brad Pitt és Angelina Jolie a Mr és Mrs. Smith című film forgatásán, 2004.
Peter Jackson és Tim Balme a Hullajó című film forgatásán, 1991.
A Csupasz pisztoly című film szereplői, 1988.
Linda Kozlowski a Krokodil Dundee című film forgatásán, 1985. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2903
  • e Hét: 2903
  • e Hónap: 65305
  • e Év: 4811843
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.