Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Rugólábú Jack
  2017-11-26 20:55:26, vasárnap
 
  Rugólábú Jack vagy Rugóláb Jack (Spring-heeled Jack) az angol folklór egy alakja, különös lény, aki állítólag Angliában létezett a viktoriánus korban. Az első feljegyzett beszámoló 1837-ből származik, de később Anglia-szerte történtek észlelések Londontól Sheffielden át Liverpoolig. Bár néhány megerősítetlen jelentés szerint máig aktív lehet, az általános vélemény szerint végleg eltűnt az utolsó, 1904-ben feljegyzett esetet követően. Számos elmélet próbálta tisztázni a természetét vagy kilétét, de egyik sem járt sikerrel, és a jelenség továbbra is megmagyarázatlan maradt.
Rugóláb Jack a tanúk leírása alapján ördögszerű, izzó szemű, karmos kezű, fekete köpenyes lény. Állítólag hihetetlen ugrásokra volt képes (innen a név); legalább két tanúvallomás alátámasztja, hogy érthetően beszélt angolul - de szokatlanul mély hangon.
A Jackről szóló városi legenda széles körű ismertségre tett szert a maga idejében és számos irodalmi alkotás és tudományos találgatás témája lett.
Az első pletykák egy különös ugráló férfiról már 1817 táján közszájon forogtak, de az első hivatalos jelentés időpontja 1837 szeptembere. Egy londoni üzletember késő este hazatérőben tanúja volt, ahogy egy titokzatos figura könnyűszerrel átugrott a temető magas kerítésén és éppen előtte ért földet. Támadás nem történt, de a férfi leírása zavarbaejtő volt: izmos férfiember ördögszerű vonásokkal, mint hosszú, hegyes orr és fülek és kiugró, világító szemek.
Nem sokkal később ugyanez a figura egy csapat járókelő elé ugrott és rátámadt az egyik nőre, aki a többiekkel együtt mégis el tudott menekülni, miután elszakította a kabátját. Egyikük viszont, egy Polly Adams nevű felszolgálónő megbotlott és elesett; a rendőrség később ugyanott talált rá. Állítása szerint a támadó letépte a felső blúzát, és miután megragadta a meztelen mellét, mély sebet ejtett a hasán a karmával, eszméletlen és vérző állapotban, de életben hagyva őt.
1837 októberében, Mary Stevens, foglalkozását nézve cseléd, visszatérőben volt a munkaadója otthonához a Lavender Hillen. Miközben átvágott a Pottery úton - amit a helyiek csak "torokmetsző út"-nak csúfoltak -, Rugóláb Jack egy sikátorból elépattant, szorosan átölelte karjaival, arcon csókolta, és kezével a blúza alá nyúlt. Amikor Mary sikított, Jack elfutott a színhelyről. A lakosság hamar összecsődült a sikoltásra, de nem lelték nyomát a különös idegennek. Másnap Mary Stevens otthonához nagyon közel ismét lecsapott: egy mozgó hintó elé ugrott. A hajtó annyira megijedt, hogy elvesztette az uralmat a hintó felett és balesetett szenvedett. A tanúk a helyszínen azt állították, hogy Rugóláb Jack elszökött, és könnyedén átugrott egy 9 láb magas fal fölött.
Röviddel a kocsiincidens után Jack leszólított egy nőt a Clapham Chapel közelében. Ebben a különös incidensben bizonyítékot hagyott maga után. A nyomozók két, 3 hüvelyk mélyen a talajba nyomódó lábnyomot találtak. A nyomatok mélységéből úgy tűnt, hogy valamifajta rugós szerkezet lehet a cipőkben.

1838. február 19-ének éjjelén Jane Alsop egy magát rendőrnek kiadó személynek nyitott ajtót, aki azt mondta neki, hogy "Hozzon valamit, amivel világítani lehet! Az imént kaptuk el Rugólábú Jacket a sikátorban!" A nő gyertyával a kezében ment ki, ám a férfi ekkor rátámadt. Az egyik nővére mentette őt meg, ám a támadó ekkor hirtelen elillant. Alsop kisasszony a rendőrségen a következő személyleírást adta támadójáról: kékes fehér lángnyelveket okádott a szájából, miközben szemei vörös tűzgolyókként izzottak. Fején sisak volt és testéhez simuló ruhát hordott.

Az 1870-es években is többször látni vélték, 1904-ben pedig Liverpoolban látták őt ugrálni a háztetőkön, de nem tudták sarokba szorítani, mert felszívódott.

Egy rugós készüléket a háború alatt teszteltek a németek és 85%-os kudarcaránnyal végződött (az emberek eltörték a bokájukat).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
4000 éves házassági szerződés
  2017-11-26 20:53:59, vasárnap
 
  Török kutatók a közelmúltban olyan szöveget fedeztek fel egy asszír agyagtáblán, amely részletesen szabályozta egy 4000 évvel ezelőtt megkötött házasság működését. A szerződést tartalmazó leletet 60 éve találták meg Közép-Törökországban.
A szakértők olyan 4000 éves agyagtáblát vizsgáltak, melyen egy házassági szerződésről szóló szöveg olvasható. Az elemzés végén a kutatók megállapították, hogy a forrás tartalmazza az első ismert diagnózist, mellyel a női terméketlenségre következtettek.

Az ékírásos tábla a meddőség kérdését járja körül, és megoldásokat is javasol a problémára. Ahmet Berkız Turp, a Harran Egyetem Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Osztályának munkatársa szerint az efféle asszír házassági szerződések gyakran foglalkoztak a családok terméketlenségével.

A megállapodás alapján a feleségnek meg kellett engednie, hogy férje egy rabszolganőhöz forduljon, amennyiben a pár két évvel az esküvő után még mindig nem tudott gyermeket nemzeni. Az efféle kultikus prostituáltakat hieroduláknak nevezték.

A női rabszolga felszabadult, miután világra hozta az első fiút, és gondoskodott róla, hogy a család nem marad gyermek nélkül - mondta Turp.

Ebben a kultúrában a monogámia volt a szokásos gyakorlat. Úgy gondolják, hogy ez a béranya és hierodula rendszer a házasságok fenntartásának eszköze volt, még akkor is, ha meddőségi komplikációk jelentkeztek. Továbbá a meddőség nem volt elfogadható ok a válásra a régi Asszíria területén.

A kutatók által vizsgált agyagtábla 1948-ban került elő a közép-törökországi lelőhelynél, Kültepe-Kanisnál. A területen 1925 óta számtalan értékes forrást azonosítottak. A most tanulmányozott szöveg az időszámítás előtti 19. században keletkezett.

A szerződést Lakvipum és Hatala kötötte egymással. A megállapodásban nemcsak a meddőség esetén teendőket rögzítették, hanem azt is, hogy mennyit kell fizetnie annak a félnek, aki később válni akar; illetve, hogy kik voltak jelen a szöveg rögzítésekor.

Érdekesség, hogy a férj és feleség is ugyanannyit volt köteles megfizetni, ha fel szerette volna bontani a házasságot.

forrás: 24hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Spider-Man (1977) forgatási képek
  2017-11-26 20:51:22, vasárnap
 
  1977-et írunk. A képregény filmek még gyerekcipőben jártak. A legtöbb ilyen alkotás nagyon gagyi és gyerekes volt. Sokkal inkább egy poénos filmről van szó, amit egyáltalán nem szabad komolyan venni.

The Amazing Spider-Man amerikai kalandfilm, 1977
Rendező:
E.W. Swackhamer
Szereplők:
Spider-Man/Peter Parker - Nicholas Hammond
Captain Barbera - Michael Pataki
Judy Tyler - Lisa Eilbacher
J. Jonah Jameson - David White
Joe 'Robbie' Robertson - Hilly Hicks

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Légi felvételek a Carrara-i márvány bányákról.
  2017-11-26 20:48:38, vasárnap
 
  Bernhard Lang német fotográfus nemrég Olaszországba látogatott, ahol figyelemre méltó légi felvételeket készített a Carrara-i márvány bányákról. A Carrara-i márvány története egészen az etruszk időkig nyúlik vissza - találtak ugyanis olyan leleteket, melyek azt bizonyítják, hogy már az i.e. II. században készültek a 'fehér arany'-nak nevezett kőből tárgyak. Történészek szerint ebben az időszakban már bőven lakott volt a környék, és épp a márványbányákban dolgozók telepedtek meg itt. Carrara Toszkána tartományban található, ám Liguria-hoz nagyon közel. Az Apuan-i Alpokban találhatók azok a bányák, ahonnan a kitermelést végzik, ma már nagyjából napi 15 000 tonnát. A bányák a város mögötti hegyekben nyílnak. Magának a carrarai márványnak is több fajtája ismert, amelyeket a színük és mintázatuk alapján különböztetnek meg. A legszebb és legtisztább, hófehér márványnak van a legmagasabb kalcittartalma.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pueblo indiánok lélegzetelállító építményei
  2017-11-26 20:24:11, vasárnap
 
  A pueblo indiánok ősei a mai Egyesült Államok délnyugati területén, az Arizona, Colorado, Új-Mexikó és Utah államainak találkozásánál fekvő úgynevezett Négyes sarok környékén éltek. A 13. század elején ezen kultúra tagjai lélegzetelállító építményeket emeltek homokkőből és fából a mai Mesa Verde Nemzeti Park egyik hegyoldalában.
A Cliff Palota 2006-ban
Az ősi várost Roosevelt elnök Nemzeti Parkká nyilvánította, így ma már bárki megtekintheti a föld alatti építményeket, melyek biztos védelmet nyújtottak egykor egy indián törzs számára.

A Cliff Palota 2003-ban
Nagyjából egy évszázaddal a palota elkészítése után azonban elhagyták a régiót, emberek tízezrei tűntek el nyom nélkül.

A lakások
A Cliff palace (Sziklapalota) felfedezését két cowboynak, Richard Wetherill-nek és Charles Mason-nak köszönhetjük. Amikor ideérkeztek, a szakadék szélén megtorpanva álltak és ámulattal bámulták az omlásnak indult kővárakat és lakótornyokat. Először azt hitték, hogy az Óvilág egy elfeledett középkori városára bukkantak. A sziklahasadékban megbújó, falakkal körülzárt város és a környéken felfedezett hasonló építmények olyan benyomást keltenek, mintha e citadellákat építő népet egyszer csak a föld nyelte volna el.

13. századi falfestmény a Tér-toronyban, Cliff-palota
A csoport felszívódására a tudomány máig nem tudott magyarázatot találni, igaz, a napjainkban a Rio Grande északi részén, Mexikótól északnyugatra élő tehua törzs tagjai úgy tartják, felmenőik egyszerűen felkerekedtek.

A Kerek torony, Cliff palota 1941-ben
A spanyolok a XVI. században érkeztek ide, és az itt talált falvak alapján pueblo (falu) indiánoknak nevezték el az őslakókat, de hogy saját magukat hogyan nevezték, arról nem hagytak írásos nyomokat. Korunk navaho indiánjai anasazinak (ősök) hívják őket.
A XIII. században valószínűleg 400 ember élt ezen az inkább függőleges, semmint vízszintes területen. A palota 200 lakószobából és a hozzájuk tartozó rakodóhelyiségekből állt. A központban a szertartási hely, a kiva állt. Ennek a kör alakú, földbe süllyedő építménynek fölül volt a bejárata, belsejébe létrával ereszkedtek le. Ide nők nem léphettek be. A falakon vallási és mitológiai témájú képek láthatók. A lakónegyed elülső oldalán nyitott terasz állt, itt zajlott a mindennapi élet.

A Balcony House
A Cliff Palace (Sziklapalota) közelében, a Chapin Mesa mentén haladva találunk egy közel 100 négyzetkilométeres fennsíkot, amelyen még két hasonló építmény található. A 66m magas, 27m széles, háromemeletes, több mint száz helyiséget magába foglaló Spruce Tree House és a Balcony House. A belső helyiségek téglalap, háromszög vagy kör alaprajzúak, ahogy a legtökéletesebb helykihasználás megkívánta.

Az ősi pueblók nem ismerték sem az írott számokat és nyelvet, sem az iránytűt, sem a vonalzót, egyszóval szinte semmit, ami a tervezésben segíthette volna a munkájukat. Hihetetlen, de a fentiek nélkül is szinte tökéletesen meg tudták alkotni a formációkat, a hibaarányuk nem egészen egy százalék volt.

Spruce Tree house
A megközelíthetetlen helyet védelmi szempontból választották ki, hiszen gyakran támadták meg a falut kóborló vadászcsoportok. A korábbi pueblo indián falvak tulajdonképpen egyetlen épületnek tekinthetők, mert szorosan egymás mellé és fölé, kőből vagy vályogból épült szobácskákból álltak. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3826
  • e Hét: 24917
  • e Hónap: 62402
  • e Év: 4808940
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.