Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Magyarul köszöntek ránk a szicíliai temetőben...
  2017-12-30 19:57:31, szombat
 
  "Magyar restaurátor, Payer Károly újította fel a Szicíliában, Vittoriában található 90 éves Magyar Kápolnát, amelynek csontkamrájában 80 első világháborús magyar katonát temettek el. A járványokban meghalt katonák emlékére emelték a szicíliaiak a kápolnát még 1927-ben. Azóta nem nyúlt hozzá senki. Az idén tavasszal Payer Károly a kollégáival elindult Vittoriába, és hetekig dolgozott az épület felújításán. A restaurátort arról kérdeztük, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie és segítették-e a helyiek a munkában. Payer Károly a felújítás közben nagyon sok fotót készített - ezeket is megmutatjuk.
Mielőtt elkezdte a munkát, látta a kápolnát? Fel tudta mérni a helyszínen, hogy milyen állapotban van?
Nem, erre nem volt lehetőség. Az egész úgy kezdődött, hogy megkeresett a Hadtörténeti Intézet, hogy vállalnám-e egy kápolna restaurálását. Azt feleltem, hogy természetesen, nagyon szívesen, hiszen nagyon sok kápolnát restauráltam már. Azt válaszolták, hogy jó, jó, csakhogy ez a kápolna Szicíliában van.
Fotókat és technikai leírást küldtek az épületről. Ez alapján kellett árajánlatot adnom. A fényképeken láttam, hogy puha mészkőből épült a kápolna, látszódott az is, hogy a fúgákat kimosta az eső, és a szobrok is sérültek, de a többi részletet nem ismertem. Több restaurátort felkerestek ugyanígy, végül az én pályázatom nyert. Nem először dolgozom a Hadtörténeti Intézetnek, azt hiszem, megbíznak bennem.
Amikor elindult, mit hozott magával? Eszközöket, anyagokat, embereket is?
Igen, még a létrát is Magyarországról hoztam. Éppen ezért autóval jöttem a kollégáimmal, hiszen sok volt a rakomány - anyagok, szerszámok, eszközök. Az idén tavasszal kezdtük el a munkát. Nagyon feszes volt a határidő, hiszen tudtuk, hogy június 20-ra készen kell lennie.
Amikor Vittoriába érkezett, hogyan tudta elkezdeni a munkát? Egyszerűen csak kimentek a temetőbe, és nekiálltak?
Amikor megérkeztünk, azonnal kimentünk a temetőbe. Ott a temetőőr fogadott, egy idős, kedves úr. Megmutatta a kápolnát, és rögtön telefonált az önkormányzatnak. Néhány perc múlva oda is jött egy hivatalnok, és engedélyezte a felújítást - elvben. Elküldött ugyanis egy 15 oldalas olasz nyomtatványt, hogy töltsem ki - ezt le kellett adni az önkormányzatnál.
Rögtön felhívtam a Hadtörténeti Intézetet, hogy én ezt a hivatalos okiratot nem tudom kitölteni. Borzalmasan bonyolultnak tűnt. A Hadtörténeti Múzeum munkatársai segítettek végül kitölteni a dokumentumot. Ezután állhattunk neki ténylegesen a munkának. Érdekes volt, hogy akkor - tavasszal - csak délután négy óráig tartották nyitva a temetőt, és mi is csak addig dolgozhattunk. Zárás előtt néhány perccel megszólalt egy sziréna, ezzel jelezték, hogy el kell hagyni a sírkertet, mert nemsokára bezárják a kapukat. Vagyis nem volt sok időnk, ráadásul a déli órákban nagyon nehezen haladt a munka, hiszen ott akkor már hőség volt.
Azt mondta, hogy a felújítás előtt nem nézte meg a kápolnát. Mit gondolt, amikor először meglátta?
Az első napon felmásztunk a tetőre, és láttuk, hogy lyukas - ezt sürgősen meg kellett javítani, hogy később ne folyjon be a víz, amikor már bent, a kápolnában dolgozunk. A falak nagyon koszosak voltak, és a szobrok is megrongálódtak. A Hadisírgondozó Intézettől is jött egy szakember. Kinyitottuk neki a kripta ajtaját, és lement. Névvel ellátott dobozokat talált a csontkamrában, a dobozokban a magyar katonák csontjai voltak. Fából készült dobozok voltak ezek, amelyek már mállottak. A régész több napon keresztül számolta a csontokat.
A kápolna falain ugyanolyan szennyeződések voltak, mint egy magyarországi épületnél szokott lenni? Vagy a klíma miatt más lerakódások keletkeznek a falakon Szicíliában?
Teljesen másfajta szennyeződések vannak az ottani köveken, mint mondjuk egy magyar kövön. Szicíliában inkább moha és zuzmó fedte be a falakat. Ezeket kellett leszedni. Ha az ember nem pucolja le, mert azt mondja: ez a patinája, ez jelzi a kő korát, akkor előbb-utóbb a kő elfogy, szétmállik. A munka nem volt egyszerű. Hoztunk ugyan nagynyomású vizes lemosót, azzal a kosz egyharmadát le is tudtuk szedni a falakról.
A maradékot viszont nem sikerült letisztítani. Megmondom őszintén, vártam, hogy a helyi sírkövesek megszólítsanak minket, ugyanis a Hadtörténeti Intézet parancsnoka azt mesélte, hogy amikor ő utoljára Vittoriában járt, a helyi sírkövesek megmutatták, hogyan kell letisztítani a falakat. Nem is kellett sokat várnom, hamar megjelentek. Először csak mosolyogtak rajtunk, hogy nem sikerül teljesen leszedni a mohát és a zuzmót a falakról. Aztán elővettek egy speciális folyadékot, és percek alatt letisztítottak egy négyzetmétert. Ekkor mondtam ki az egyetlen olasz mondatot, amit tudok: ,,Quanto costa?", azaz mennyibe kerül? Megállapodtunk az árban, és hoztak 40 litert ebből a különös folyadékból. Azzal aztán gyönyörűen le tudtuk tisztítani a kápolna falait. Aztán még vízzel lemostuk, és impregnáltuk, hogy a víz leperegjen róla.
Ha most visszagondol, mi volt a legnehezebb a kápolna felújításában?
Az épület kilencvenéves, és soha nem nyúltak még hozzá. Volt olyan szobor, amely hiányos volt - ezt már említettem -, a homlokzaton a címerről hiányzott a kereszt, és meg kellett oldanunk a vízelvezetést is. Tehát a felújítás több volt, mint egy hagyományos restaurálás.
Hogyan fogadták önöket a helyiek a városban?
Vittoriában laktunk, és nagyon hamar megbarátkoztunk a helyiekkel, a hentessel, a pékkel és a vendéglátósokkal. Hozták a saját borukat és olajukat, hogy feltétlenül kóstoljuk meg, lényegében végtelenül vendégszeretőek voltak. Vittoria és környéke mezőgazdasági terület, ide nem jár külföldi turista, úgyhogy meglehetősen ritka vendégek voltunk. Kérdezték, hogy miért éppen Vittoriába jöttünk, és elmondtuk nekik, hogy az első világháborús magyar hadifoglyok emlékhelyét, a Magyar Kápolnát újítjuk fel. Mindenki ismerte a történetet, ami nagyon meglepő volt számomra. Előfordult, hogy éppen dolgoztunk, amikor magyarul ránk köszönt egy házaspár a temetőben.
Meghallották ugyanis, hogy magyarul beszélgetünk. Kiderült, hogy az asszony magyar, a férje palermói, és kifejezetten a kápolna miatt jöttek el Vittoriába. Több hasonló eset is volt, amíg dolgoztunk az emlékhelyen. Ez nekem azt bizonyította, hogy igenis tudják az emberek, hogy létezik ez a kápolna, és néhányan eljönnek ide még távolabbi olasz városokból is. Vittoriában pedig odajött hozzám egy idős úr, aki azt mondta, hogy az ő felmenője magyar volt - az egyik hadifogoly -, és minden novemberben hoz virágot a kápolnához.
Hogyan látja, mikor kell majd újra felújítani a vittoriai Magyar Kápolnát?
Nagyon sokára kell újra hozzányúlni. Az én garanciám az, hogy amíg élek, addig biztosan mindent megcsinálok rajta, ha bármi tönkremenne. De nem lesz erre szükség, ugyanis olyan anyagokkal és olyan technikával újítottuk fel az épületet, amely garantálja, hogy évtizedekig nagyon jó állapotban marad az emlékhely."

[Vági Barbara 2017.06.30]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Budajenő , temető...
  2017-12-29 09:35:34, péntek
 
  "Budajenő a Zsámbéki-medencében, Budapesttől nyugatra található. 1225-ből származik első írásos említése. Budajenő neve egészen a XX. század elejéig Jenő volt. Akkor kapta a Budajenő nevet, hogy a többi Jenő településtől meg lehessen különböztetni. A település ennél régebbi alapítású, amit a régészeti leletek mellett a Kálváriahegyen álló régi templom (Szent Mihály-templom) falának bizánci stílusjegyeiről, valamint a gótikus jegyek teljes hiányából lehet következtetni.

A támpilléres építmény az Árpád-korból származik, a legősibb magyar templomok közé tartozik. A templomhoz közel található egy XIX. Századi elhagyatott német temető (a képek itt készültek). A régi település nem a mai helyén, hanem a kápolnahegyi kis templom környékén és a közelében levő völgyben lehetett. Lakói valószínűleg az apátság béresei voltak. E Telkitől "utcahossznyi" távolságra lévő községet a XV. században a telki apátság pusztájaként említik. Buda eleste után ez a térség is török kézre került, lakossága részben elmenekült, részben kihalt. A telki apátság monostora is elpusztult, ma már a helye sem ismert. Először 1700-ban települtek ide emberek mikor Faber skót bencésapát megkapta a telki apátságot. A skót bencések Telkiből Jenőre helyezték át székhelyüket és azonnal meg kezdték a puszta benépesítését. A telepesek Németországból érkeztek, a szász és frank területekről, valamint a Fekete Erdő vidékéről. Az 1882. jan. 1.-én keltezett királyi rendelet alapján a telki apátság működését szüneteltetik, birtokát Közalapítványi kezelésbe adják.
1944. március 19.-én német katonák szállták meg a községet. A II. Világháború után Budajenőről is kitelepítették a német családokat, helyükre erdélyi magyarokat telepítettek be."
[http://www.mementomori.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Az Erzsébet hid...
  2017-12-27 09:47:18, szerda
 
  1902.06.28. Meghosszabbítják a német-olasz-osztrák-magyar hármasszövetséget.
1902.07. A Képviselőházi Könyvtár 50 000 kötetes állományával a Sándor utcai régi pesti képviselőházból a Duna-parton felépített, új Országházba költözik.
1902.09 - 10. Sikertelen törökellenes felkelés a bulgáriai Gorna Dzsumaja (Blagoevgrad) körzetében.
1902.09.01. A Jókai Mór általános iskola (Diana u. 4.) a mai formájában felépült.
1902.09.19. Hódmezővásárhely : Rendkívüli közgyűlésen Juhász Mihály polgármester méltatja Kossuth történelmi érdemeit. Kossuth születésének 100. évfordulóját a város fényes kivilágítással és tűzijátékkal ünnepelte.
1902.09.28. Hódmezővásárhely : Felépül a népkerti Vigadó.
1902.10.05. Hódmezővásárhely : A Fekete Sas építésére kiírt pályázatra 11 pályaterv érkezik be.
1902.10.08. Az első ülés az új országházban.
1902.10.08. A képviselőház első ülése az új Országházban.
1902.10.08. Átadják Budapesten a Duna partján fölépült új Országházat.
1902.11.01. Titkos francia-olasz egyezmény Marokkóról és Tripoliszról, amelyben harmadik hatalom támadása esetén semlegességet vállalnak. A szerződés Olaszországot eltávolítja a hármas szövetségtől.
1902.11.01. Megkötik a Barrere-Prinetti francia-olasz egyezményt, amely Olaszországot gyakorlatilag elszakítja a hármasszövetségtől.
1902.11.13. A bizottság ülésén az elnök elismerését fejezi ki a költözködés rendben történő lebonyolításáért. Elhatározzák, hogy a régi országgyűlési iratok gyűjtésére, mivel az "szakszerűen és tudományosan képzett emberek egész idejét igénybe veszi" hasonló munkában jártas történettudóst fognak alkalmazni. KÜFFER Béla könyvtárnokot "a korábbi években ért mellőzés miatt és hosszú szolgálati érdemeiért" fizetésemelésben részesítik.
1902.12.31. Az osztrák és magyar kormány aláírja a megegyezést az új gazdasági kiegyezésről (ún. Széll-Koerber paktum).
1903 tavasz Nemzeti függetlenségi mozgalom indul Horvátországban.
1903. A Wright fivérek első motoros repülése. Henry Ford autógyárat alapít.
1903. Széll Kálmán lemond a miniszterelnökségről. A király előbb Tisza Istvánt, majd Khuen-Héderváry Károlyt jelöli miniszterelnöknek, végül Khuen-Héderváry alakít kormányt.
1903. Az Erzsébet hidat, a világon akkor a legnagyobb — majdnem 300 méter — fesztávolságú függőhidat felavatták Budapesten.
1903. A főváros átadja a mai Kós Károly általános iskola helyén álló épületet [volt Klotild árvaház, azt megelőzően valamikor vadászkastély] iskola céljaira.
1903. Henry Ford autógyárat alapít Amerikában, Olaszországban gyártani kezd a Fiat. A francia Louis Renault szabadalmaztatja a biztonsági öv működési elvét.
1903. A Wright fivérek megalkotják az első motoros repülőgépet.
1903. Konsztantyin E. Ciolkovszkij (1857-1935) a Világűr kutatása sugárhajtású eszközökkel c. művében elsőként határozta meg a rakétamozgás alapegyenletét (Ciolkovszkij-képlet), levezette a rakéta mozgástörvényeit s kimutatta a rakéta űrhajózási célokra való felhasználási lehetőségeit.
1903. A Wrigth testvérek végrehajtják az első motorhajtású repülést.
1903. Hódmezővásárhely : Az év folyamán az első munkásház építési akció során 43 lakást adnak át. - A Zrínyi utca elején felépül a Kaszinó új épülete.
1903. Az első motoros repülés.
1903.01.04. A VMRO szaloniki kongresszusa felkelés mellett határoz, időpont nélkül.
1903.01.24. Fejérváry Géza br. honvédelmi miniszter létszámemelési javaslatot terjeszt a képviselőház elé, ami körülbelül 20 százalékkal emeli a Magyarország által kiállított újonclétszámot. A javaslat általános képviselőházi vitájának lezárulta után az ellenzék obstrukciót kezd, aminek következtében május 1-jével az ország exlex állapotba kerül.
1903.01.29. Az előző évben egyesült horvát ellenzék felveszi a Horvát Jogpárt nevet, s meghirdeti a szerbekkel való megbékélést tartalmazó "új kurzusát" . kapcsolódó térképek: 127
1903.02.08. A Bolgár Fejedelemségben betiltják a probolgár ("külső") macedón szervezet működését.
1903.02.12. A könyvtári bizottság ülésén döntenek TAKÁTS Sándor tanár (történész) alkalmazásáról, akinek 1903. március 1-jétől a régi országgyűlések dokumentumainak további gyűjtése lesz a feladata, melyet közel három évtizedig - haláláig - végez.
1903.02.27. A bizottsági ülés foglalkozik a KOSSUTH-féle Országgyűlési Tudósításoknak a Politzer és fia cég által felajánlott megvásárlásával.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Menyből az angyal...
  2017-12-24 08:22:07, vasárnap
 
  MENNYBŐL AZ ANGYAL - MENJ SIETVE
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról.

Csattogtasd szaporán a szárnyad,
Repülj, suhogj, mert nagyon várnak.
Ne beszélj nekik a világról,
Ahol most gyertyafény világol,
Meleg házakban terül asztal,
A pap ékes szóval vigasztal,
Selyempapír zizeg, ajándék,
Bölcs szó fontolgat, okos szándék.
Csillagszóró villog a fákról:
Angyal, te beszélj a csodáról.

Mondd el, mert ez világ csodája:
Egy szegény nép karácsonyfája
A Csendes Éjben égni kezdett -
És sokan vetnek most keresztet.
Földrészek népe nézi, nézi,
Egyik érti, másik nem érti.
Fejük csóválják, sok ez, soknak.
Imádkoznak vagy iszonyodnak,
Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
Népek Krisztusa, Magyarország.

És elmegy sok ember előtte:
A Katona, ki szíven döfte,
A Farizeus, ki eladta,
Aki háromszor megtagadta.
Vele mártott kezet a tálba,
Harminc ezüstpénzért kínálta
S amíg gyalázta, verte, szidta:
Testét ette és vérét itta -
Most áll és bámul a sok ember,
De szólni Hozzá senki nem mer.

Mert Ő sem szól már, nem is vádol,
Néz, mint Krisztus a keresztfáról.
Különös ez a karácsonyfa,
Ördög hozta, vagy Angyal hozta -
Kik köntösére kockát vetnek,
Nem tudják, mit is cselekesznek,
Csak orrontják, nyínak, gyanítják
Ennek az éjszakának a titkát,
Mert ez nagyon furcsa karácsony:
A magyar nép lóg most a fákon.

És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendű népek, rendek
Kérdik, hogy ez mivégre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: ,,Elég volt."

Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik -
Ők, akik örökségbe kapták -:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?

Angyal, vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
- A költő, a szamár, s a pásztor -
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik, -
mennyből az angyal

[Márai Sándor]
New York, 1956.

Angel from the Heaven, go with haste

To the festering - frosty Budapest

There, between the russian tanks

The bells are silent.

Where christmas isn't bright.

There arent any golden nut on the trees,

There is nothing else than, frost, shivering, hunger.

Tell them, so that they can understand!

Speak laudly in the night:

Angel, deliver message of miracle!Flap your wings quickly,

Fly, swiftly, because theyre waiting.

Dont tell them about the world,

Where candles are burning,

Tables are full in warm houses,

Cleric cheers with fair words

Flimsy is whispering, gift,

Whise word is deliberateing, smart design,

Sparkler is sparking on the trees,

Angel, now You speak of miracle!Tell this, because this is the wonder of the world:

A por nations christmass treeIn the

Silent Night it began to be on fire

And now a lot of make a sign of the cross.

Continents people just watch, and watch,

Some understand it, some of them dont.

They are thinking, this is too much for thousands.

They are praying or shuddering,

Because something else hangs on the tree, not candy:

Christ of folks, Hungary!And a lot of passes by:

The soldier, who poked him in the heart,

The Farizeus, who sold it,

Who denied, three times.

He dipped his hand in the same bowl,

Wanted to sale it for thirty silvermoney

And while he abused him,

Hit him, acussed him:

Now the people just stand and stare,

But nobody can say nothing to him.Because He doesnt says nothing, neither is accusing,

Stares, like Christ from the cross.

This christmas tree is very odd,

Devil brought it, or Angel brought it,

Who cast die on his robe,

They dont know what are they doing,

They just suspect it

The secret of this night,

Because this is one odd christmas:

The Hungarian nation hangs on those trees.And the world speaks of miracle,

Clerics speaks of bravery.

The state man startes it,

The holy pope blesses him.

And every folk, and orders

Now questioning, why this had to happen.

Why didnt they extinctioned as others wanted?

Why didnt they just waited the end of it?

Why, how the sky opened,

A nation sad: Enough!These people does not understand,

What has rised like the sea?

Why did world orders shaken?

A nation shouted. Then silenced.

But now a lot of them asks: What happened?

Who did make law out of bone, and flesh?

And more of them asks

Stammerly, because they really dont understand

Them, who inherited:

Does freedom this big?Angel, deliver the message from the sky,

They will be always new life out of blood.

They met each other sometimes

The child, the donkey, and the shepherd

In the litter, next to the manger,

If life give born,

They still guard the miracle,

They stand guard with their breath,

Because the star is bright, the dawn shaters,

Tell them: angel from the heaven.
anonim


Uploaded by P. T.
Source of the quotation http://video.xfree.hu/?n=fnesjudit
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Költözik az Ország háza...
  2017-12-22 17:07:44, péntek
 
  1901.11. Megnyílt Korányi Frigyes kezdeményezésére a budakeszi erdőben az Erzsébet királyné szanatórium, mai nevén Országos Korányi Tbc Intézet.
1901.12.12. A könyvtári bizottság ülésén 323 db 1848-1849-es országgyűléssel és képviselővel kapcsolatos röpirat megvásárlását hagyják jóvá.
1902 Oktatási törvények [1833, 1870, 1880, 1891, 1902]
1902 -től PLECHL Béla későbbi könyvtárigazgató segéd könyvtárnokként dolgozik a Képviselőházi Könyvtárban.
1902. A Szent Gellért szobor felállítása.
1902. Elkészül az első emberi beszédet rögzítő hangosfilm.
1902. Megjelenik Sebők Zsigmond Mackó úr című műve.
1902. Megalakul a Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ), elnöke: Chorin Ferenc. Átadják az új Országházat, Steindl Imre alkotását.
1902. Ausztrália: A 21 év felettiek általános választójoga az össz ausztrál szövetségi választásokon; a rendelkezés a bennszülötteknek csak azt a kisebbségét érinti, amelyik már korábban is rendelkezett szavazati joggal az alacsonyabb (állami) szinten
1902. A budapesti Kereskedelmi és Iparkamra könyvtárának szakkatalógusa tizedes rendszerben jelenik meg.
1902. Hódmezővásárhely : Az év folyamán átadnak rendeltetésének 9 újonnan épített tanyai iskolát. Felépül a Brunner-palota a János téren. - A Fekete Sas telkén befejezik a járásbíróság új épületének építését. - Korcsolyapályát létesítenek a Népkertben.
1902. Év folyamán: agrárproletár megmozdulások az osztrák Kelet-Galíciában .
1902. Javaslat a 24. és 31. sírtáblák megosztására, a Farkasréti temetőben
1902. Kandó villanymozdonya
1902.01.07. Hódmezővásárhely : A törvényhatóság felhívást tesz közzé a Szanatóriumi Egyesület megalakítása céljából.
1902.01.09. Hódmezővásárhely : A törvényhatóság elhatározza a Szarvas vendéglő újjáépítését.
1902.01.15. Horvát ellenzéki pártok egyesülése.
1902.01.15. Horvát Ellenzék néven egyesül a Jogpárt és az Obzor Párt Horvátországban, egy évvel később felveszi a Horvát Jogpárt nevet. Választójogi reformot és Horvátország teljes pénzügyi önállóságát követeli.
1902.01.16. A német koncessziós szerződés megkötése a Berlin-Bagdad vasút felépítésére.
1902.01.30. Angol-japán katonai szerződés Oroszország távol-keleti előrenyomulásának megakadályozására. Oroszország elszigetelődése megkönnyíti Japán fellépését a Távol-Keleten.
1902.02.06. Hódmezővásárhely : A Szanatórium Egyesület 159 taggal megalakul.
1902.02.07. / 01.25. A különféle hazai emigráns csoportok egyesülésével megalakul az orosz a szociálforradalmárok (eszerek) pártja.
1902.02.15. Ioan Mihu javasolja a Román Nemzeti Pártnak, hogy eddigi passzivista politikája helyett térjen át egy mérsékelten aktivista irányvonalra.
1902.03.04. A bizottsági ülés a közelgő költözködés miatt létszámemelésről határoz (50 000 kötet számozása, új beosztása, revideálása). A könyvtárnok a felépült Országházban állandó hely biztosítását kéri a könyvtári állománynak és megfelelő irodákat a személyzetnek.
1902.04.07. Hódmezővásárhely : Az építőmunkások két hétig tartó sztrájkjában 400 fő vett részt.
1902.06 - 09. Sajtóperek zajlanak a bánáti német mozgalom vezetői ellen. Egyeseket kiutasítanak az országból.
1902.06.01. Meghosszabbítják a német-osztrák-magyar kettős szövetséget.
1902.06.12. A bizottsági ülés résztvevői megvitatják az új Országházba költözés tervét (200 láda megrendelése, fuvaros fogadása, csomagoláshoz könyvkötő segédek alkalmazása). A késedelmes kölcsönzések ügyének rendezését a költözködés utáni időkre halasztják.
1902.06.13. Titkos bolgár-orosz katonai konvenció aláírása.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Bebádogoznak minden ablakot...
  2017-12-20 12:06:05, szerda
 
  Tollas Tibor: Bebádogoznak minden ablakot

"Az életből csak ennyi fény maradt,
Csillagos ég, tenyérnyi napsugár.
Ezt vártuk nap-nap, homályos falak
Üregéből esténként-délután.
S elvették ezt is, a tenyérnyi napot:
Bebádogoztak minden ablakot.

Tágult szemekkel kék tengerét látom
Nápolynak, s fénylő partjai felett
Még vár a Vezúv, pipál és a tájon
Barnára lesült boldog emberek.
Látjátok? Éjben élünk, mint vakok,
Bebádogoztak minden ablakot.

Tízen fekszünk egy fullasztó szűk lyukba',
A szánk kapkodja be a levegőt,
Mint partra vetett halak kopoltyúja
Tátogunk némán - s érzed, nincs erőd
Szívni az étel s ürülék szagot:
Bebádogoztak minden ablakot.

Az Alpeseknek fenyves illatából
Míg csokrot küld a hűs nyugati szél
És lelket öblít fenn a tiszta távol
S mosolygó hegyek hószaga kísér,
Itt tegnap társam tüdőbajt kapott,
Bebádogoztak minden ablakot.

Csendet hasít a sétahajó kürtje.
A falon sikló leánykacagás
Nem visszhangzik már zengőn a fülünkbe
S az ezersípú nyár nem orgonáz.
Süket a cellánk, minden hang halott,
Bebádogoztak minden ablakot.

Túl Barcelona kertjein szitálva
Egy barna asszony meleg hangja búg
És alkonyatba pendül a gitárja.
Hol táncolóktól tarka még az út;
S fülünkbe folynak az ólmos napok...
Bebádogoznak minden ablakot.

Tapintanánk a bársonyos egekbe,
Ujjunk hegyéből kiserken a vér.
Mint koporsóba, be vagyunk szegezve,
Csak daróc szúr, vagy poloska ha ér.
Simogatnánk a sugaras napot -
S bebádogoztak minden ablakot.

Londonban bál van, sima termén siklik
A sok selyembe öltözött leány.
Puha hajuknak hamvassága izzik
Lágy bútoroknak tükrös hajnalán.
Nyugat táncol - tán végképp eladott?! ...
S bebádogoztak minden ablakot.

Nyelvünket most a friss tavasz zamatja
Most nyögve nyeljük nyirkos kortyait
Az alvadt bűznek, hol minden falatra
Émelygő gyomrod felfordulna itt.
De lenyeljük e végső falatot:
Bebádogoztak minden ablakot.

Az éhség marta testünket telt álom
Lakatja jól - és ínyenc ételek
Ízét kínálja Párizs - szinte látom,
Hogy kúszik el a neonfény felett
A Néma Rém - s nem lesz több hajnalod ...
Bebádogoznak minden ablakot!

A rádiók csak üvöltsék rekedten
A szabadságot s az ember jogát.
Itt érzi csak befalazott testem
A milliókkal Moszkva ostorát.
S Váctól Pekingig zúgják a rabok:
- Ha nem vigyáztok, az egész világon
Bebádogoznak minden ablakot!"
[Jánoki Imre nyomán]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Rekviem egy temetőért...
  2017-12-18 17:53:38, hétfő
 
  "Volt egyszer egy falu...

Gyakran kérdezik a turisták a Tisza-tónál, hogy kellett-e falut átköltöztetni a kiskörei tározó építése miatt, vannak-e települések a víz alatt, úgy mint például Románia egyes területein. A gátrendszert úgy alakították ki a 70-es évek elején, hogy csak mezőgazdasági területeket és erdőket borítson el a víz. De a Tisza-tó közepén mégis van egy sziget, ahol egy falu maradványaira bukkanhat a túrázó. Látni a régi út nyomait, és az egykori temető helyét. Itt állt Tiszahalász, vagy más néven Óhalász. Egészen 1876-ig.

Tiszahalászt az épülő gátak is veszélybe sodorták
Ahogy folyamatosan épültek a többi településnek viszonylagos biztonságot jelentő gátak, Tiszahalász a gátak közé szorult. 1876 tavaszán minden korábbinál nagyobb, jeges árvíz vonult le a Tiszán. Három évvel járunk a szegedi katasztrófa előtt. A taskonyi gát nem bírta a terhelést, március 23-án átszakadt és a megáradt folyó két tucat településen 1200 házat öntött el. A halásziakat teljesen körbezárta a víz, a falusiak tehetetlenül nézték a pusztulást, mindössze három ház maradt épen, a többi romba dőlt. Akkoriban még nem úgy történtek a dolgok, mint ma, hogy akár néhány órán belül megérkezik a segítség.

Az elöljárók nem engedték az újjáépítést

Hetek teltek el, amíg megtörtént az árvíz utáni szemle. Heves vármegye elöljárói ekkor döntöttek úgy, hogy a halásziak ezen a helyen nem maradhatnak, a falut távolabb kell újjáépíteni. A térség akkor a szatmári püspökséghez tartozott, Schlauch Lőrinc püspök pedig Sarud mellett adományozott egy területet az új falu számára. A halásziak viszont csak nehezen akarták elhagyni régi lakhelyüket, sokan nem voltak hajlandóak elköltözni. Végül az 1880-as évek elejére felépült az új község, amit a püspök iránti tiszteletből Lőrincfalvának neveztek el.

Az árvízi hős

Amikor bekövetkezett a katasztrófa, volt egy férfi, aki nem tétlenkedett. Hartl Edének hívták. A környék egyik földbirtokosa volt. Azért, hogy enyhítse az árvíz okozta károkat, saját vagyonát kockáztatva, a földjeire engedte a rengeteg vizet. Kompját pedig azonnal elküldte Tiszahalászra, hogy mentse a falusiakat. Segítette a családok kitelepítését és átköltöztetését, élelemhez és ruhához juttatta őket, később pedig saját költségén hozzájárult az elpusztult falvak újjáépítéséhez.

A 400 lelkes Tiszahalász akkoriban egy szolgáltató falu volt, a poroszlói uradalmat, és az egri érsekséget látta el például hallal. A feljegyzések szerint virágzó községnek számított, ám a Tisza szabályozásával egyre nagyobb veszélybe került.

Az Óhalászi szigeten ma egy kilátó áll, a tó egyik legmagasabb pontja

Az egykori temető helye: sűrű növényzet borítja a területet

Emlékkoncert a Tisza-tavon

2014-ben egy zenemű is született az egykori község és Hartl Ede emlékére. Az “In memoriam Tiszahalász" szerzője Kátai László. A darab premierjét a Poroszlói Ökocentrumban, a kikötőben tartották. Hartl Ede ükunokája, Hibay Éva naplementekor a Tisza-tó vízén, egy csónakban fuvolázott.

Az Óhalászi sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, csak csónakkal lehet megközelíteni. Egy aprócska kikötője is van. Túravezető nélkül nem könnyű rábukkanni, de a tó körül találni olyan kikötőt, ahonnan elviszik a vendéget a szigetre, Sarudról és Poroszlóról körülbelül félóra az út ladikkal, Sarudról pedig kenutúrák is indulnak ide.

Egyébként a szigetet sűrűn benőtte az akác. A kikötőhely mellett egy kilátó áll, ahonnan szinte az egész Sarudi-medencét belátni, vadregényes, ártéri erdők, tündérrózsa mezők, kormoránok által lakott fák láthatók. A közelben található az V-ös, VI-os öblítőcsatorna, és az Óhalászi Holt-Tisza, ahol szintén érdemes evezni. Utóbbi fokozottan védett terület, robbanómotoros csónakkal tilos ide bemenni.

A kilátó mellett indul az a csapás, amely az egykori halászi temetőhöz visz. Pár perces sétával lehet eljutni a valamikori sírkert széléhez és az emlékkereszthez. A temető szélétől mintegy 500 méterre állt valamikor a 800 éves falu, ami 1876-ban néhány óra alatt pusztult el."
[élmény&világ]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Első Nobel-díjak...
  2017-12-14 16:21:19, csütörtök
 
  1901. Megkezdte gyógyító munkáját hazánk első TBC szanatóriuma, melyet Erzsébet királynéról neveztek el (ma: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet)
1901. Fodor József orvos, higiénikus halála. A közegészségügy nemzetközi tekintélye, első hazai tanára. A budakeszi erdőben 1917-ben létesült Állami Tbc Intézet ma az ő nevét viseli.
1901. Az év folyamán azon ,,hazafias czéltól" vezérelve, hogy ,,a hasonló fajta külföldi képeskönyveket nélkülözhetővé" tegyék, Lampert Róbert (Wodianer F. és Fiai) könyvkereskedése 3-7 éves gyermekek részére kiadja a Faragó József által rajzolt Mindentudó képeskönyvet.
1901. Ivan Pavlov állatkísérleteket kezd a feltételes reflexek tanulmányozására.
1901. Thomas Mann: A Buddenbrook-ház
1901. Székely Mihály operaénekes születése. A világhírű basszista kerületünk lakosa, Kossuth-díjas kiváló művész.
1901. Tartsay Vilmos vezérkari százados születése. 1944-ben a Magyar Nemzeti Felkelés katonai szervezője, akit emiatt a hadbíróság halálra ítélt. Emlékét kerületünkben utca őrzi.
1901. Székács Ferenc bíró, jogi író halála. A büntetési és börtönrendszer reformtervének kidolgozója (1891); nevét a ,,bírók körzetében" utca viseli.
1901. Feltalálják a mai aszfalt útburkolat elődjét, a tarmac burkolatot (kátránymakadámot).
1901. Az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner patológus felfedezi a vércsoportokat.
1901. Kuba: A 21 éven felüli férfiak általános választójoga
1901. Hódmezővásárhely : Az év folyamán elkészül a kistói városrész vízelvezetését biztosító csatorna.
1901. Az Ashanti királyság angol kézbe kerül.
1901. kiosztják az első Nobel-díjakat
1901. meghal Viktória királynő
1901. Megalakul a Magyar Labdarúgó Szövetség.
1901.01.04. Tűz a Képviselőházi Könyvtárban. A 8229 korona kárt a biztosító megtéríti.
1901.01.23. Megalakul a Társadalomtudományi Társaság Budapesten. A mozgalomhoz tartozó folyóirat, a Huszadik Század egy éve jelent meg.
1901.02.27. A bizottsági ülésen 26 hírlapot rendelnek az olvasóterem részére, 3 hírlapot, valamint 64 magyar és külföldi folyóiratot végleges megőrzésre. Megvitatják az 1882-1900 közötti rendezetlen kölcsönzésekről szóló kimutatást, és a házelnök aláírásával erélyes felszólítást küldenek. A tűzeset megtárgyalása után határozatot hoznak tűzmentes szekrény beszerzéséről és unikumok (elsősorban kéziratok, valamint a csak ebben a könyvtárban meglevő művek) sokszorosításáról.
1901.03.18. A budapesti egyetemen egy antiliberális diákmozgalom azt követeli, hogy a feszületet rakják ki az előadótermekben (ún. kereszt mozgalom).
1901.04. I. Sándor szerb király alkotmánymódosítással erősíti meg hatalmát.
1901.04.11. A Szlovák Nemzeti Párt értekezletén úgy határoznak, hogy vissza kell térniük a választási aktivitáshoz.
1901.06.05. A király szentesíti az állami gyermekmenhelyekről szóló 1901:VIII. törvénycikket.
1901.07.12. / 06.29. A cár új hadkötelezettségi törvénye feloszlatja a finn hadsereget. A finn hadkötelesek ettől kezdve orosz tisztek alatt szolgálnak a szentpétervári katonai körzet alakulatainál. Az 1902 tavaszi "katonasztrájk" során azonban a behívottak több mint fele nem engedelmeskedik a sorozásnak.
1901.07.16. Hódmezővásárhely : A Függetlenségi Párt gyűlésén Kovács Józsefet választják pártelnökké.
1901.07.27. A király szentesíti a közsegélyre szoruló hét éven felüli gyermekek gondozásáról szóló 1901:XXI. törvénycikket
1901.08.01. Hódmezővásárhely : Megindul a színházi idényben naponta megjelenő újság.
1901.08.01. Az uralkodó szentesíti az agráriusok követelésére létrehozott, a képviselők gazdasági szerepvállalását korlátozó összeférhetetlenségi törvényt (1901. évi XXIV.).
1901.08.03. Károlyi Sándor gr. ún. gönczi levelében a Szabadelvű Párton belüli agráriusok számára újkonzervatív programot ad.
1901.08.03. / 07.21. Tiltakozó népgyűlés Helsinkiben. Újabb eredménytelen petíció (félmillió aláírással) a cárhoz.
1901.09.06. Hódmezővásárhely : Lukács György főispán ünnepélyes beiktatása.
1901.10.02 - 09. Országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. A Szabadelvű Párt 277, a Függetlenségi Párt 79, a Függetlenségi (Ugron) Párt 13, a Néppárt 25, a Polgári Demokrata Párt 1, a nemzetiségiek 5, a pártonkívüliek 13 mandátumot szereznek.
1901.10.03. Hódmezővásárhely : Az országgyűlési képviselőválasztást Endrey Gyula nyeri a Szabadelvű Párt és a Szociáldemokrata Párt helyi jelöltjeivel szemben.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Karácsonyfa a temetőben...
  2017-12-12 21:54:46, kedd
 
 
,,2009. december 16., szerda | L. Juhász Ilona
A karácsonyi szokásokról sokat és sokfélét olvashatunk mind a szak-, mind a népszerűsítő lapokban. Az ilyenkor elhangzó interjúkat is, akárcsak a karácsonyról szóló írásokat, általában a romantikus hangvétel, a múlt utáni nosztalgikus vágyódás jellemzi.
Nagyon sok évtizede (sőt: tulajdonképpen a néprajz mint önálló diszciplína létrejötte óta) az adatközlők (a kérdező néprajzgyűjtők ráhatásától persze nem függetlenül!) az egykori szebb, meghittebb karácsonyok emlékét állítják szembe a mai, megváltozott ünneppel, amikor ,,már semmi sem a régi". ,,Nagyanyáink idejében egészen más volt" - mondogatják sokan. Elég végiglapoznunk a (cseh)szlovákiai magyar sajtótermékeket, elolvasnunk a karácsonnyal kapcsolatos írásokat, ez a vélemény köszön vissza. Az egykori adatközlők gyerekei (sőt már unokái is) mára nagyszülői korba értek, most ők emlékeznek nosztalgiával gyermekkoruk karácsonyaira. A mi gyerekeink és unokáink a nagyszülői korba érve majd vélhetően ugyanezt fogják tenni: nekik a jelen karácsonyai szépülnek majd meg, s mint követendő példáról ezekről fognak szeretettel mesélni utódaiknak. Köztudott, hogy az emlékek az idő múlásával mindig megszépülnek, főleg ha az ember gyermekkorát érintik. Noha számos karácsonyhoz kapcsolódó írás jelent meg, néhány szokásra mégsem figyeltek oda még maguk a kutatók sem. Ilyen a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő karácsonyi temetőlátogatás (amely intenzívebben az utóbbi két évtizedben terjed, de városi környezetből korábbi adatokkal is rendelkezünk), valamint hogy milyen, az elhunytak emlékéhez kapcsolódó rítusok jelennek meg.
Karácsony vigíliáján
Az utóbbi időben szenteste, azaz karácsony vigíliáján nagyon sok temetőben mécsesek égnek, s az ünnep másik két napján számuk megnő. Mivel évek óta kaphatóak több napig égő mécsesek is, szinte megszokottá vált karácsony idején a kivilágított temetők látványa. A sírokat többen már az ünnepek előtt letakarítják, rendbe teszik, majd feldíszítik fenyőgallyakkal, koszorúkkal, különféle díszekkel, sőt kisebb-nagyobb karácsonyfát is elhelyeznek rajta. A fákon és fenyőgallyakon nem ritka a szaloncukor, csokoládé- és a különféle karácsonyfadíszek: angyalfigurák, csillagok, csillogó kisebb-nagyobb gömbök stb. Néhány temetőben már feltűnt a rendszerváltás után tájainkon elterjedt adventi koszorú is, és a piros műanyag mikulásvirág-csokor. Ha az egyik szülő elhunyt, a karácsonykor hazalátogató gyermekek, unokák számára már szinte az ünnep részévé vált a temetőlátogatás.
Természetesen - mint minden új keletű (vagy annak vélt) szokás esetében - a fentebb leírtakkal kapcsolatban is találkozhatunk elutasítással, nem mindenkinek tetszik a nyughelyek felcicomázása. Sokan úgy vélik, hogy a karácsonyfa sírokra állítása a globalizáció hatására terjedt el, s meggyőződéssel állítják: régen ez nem volt szokás, mint ahogyan a karácsonyi temetőlátogatás, sírdíszítés sem. Pedig koránt sincs így, hiszen a 20. század elejéről is rendelkezünk néhány szórványos adattal. Az tény, hogy a szakirodalomban szinte nem is találunk erre vonatkozó korábbi adatokat, a korabeli sajtó hírei azonban egészen másról árulkodnak. Álljon itt példaként egy homonnai (Humenné) adat a 20. század elejéről:
,,Lopás a temetőben. Egy helybeli úricsalád, a temetőben nyugvó felejthetetlen fiúgyermek-ének vasráccsal bekerített zárt sírhelyére, a rajongó és el nem múló szeretet jeléül porcelán virágokkal és cukorkákkal díszített karácsonyfát állított, melyről az összes tárgyakat már az első napon ellopták. A csendőrség megindította a nyomozatot és kiderítette a tettest, Dudics István kurucfalvai lakos személyében, ki csupán a cukorkák ellopását ismerte be, a porcelán virágok eltulajdonítását azonban tagadja." (Felvidéki Hírlap 1913. január 12.)
Sajnos a fenti idézet és több más, a 19. század második felében megjelent sajtóhír is arról tanúskodik, hogy a napjainkban gyakori temetői lopások és rongálások sem számítanak ,,új keletű szokásnak".
A karácsonyi temetődísz és -látogatás a falvakban több más szokáshoz hasonlóan városi hatásra terjedt el, de jelentős szerepet játszott az életmód megváltozása, s ahogy az a szokások terjedésénél törvényszerű: az első kezdeményezők példájának követése. Több éve már a közúti balesetek emlékére állított halálhelyjelek mellett is feltűntek az ünnepek környékén a fenyőgallyak (legtöbbször feldíszítve) és pici műkarácsonyfák vagy más díszek, sőt az adventi koszorú is.
A holtnak is terítenek
Idősebbek és fiatalabbak körében sok helyütt még most, a 21. század elején is erősen tartja magát a hiedelem, mely szerint karácsonyeste hazalátogat az elhunyt családtag szelleme. Oly-kor még ma is megterítenek neki az ünnepi asztalon, általában azon a helyen, ahol életében ülni szokott. Ilyenkor ételt is raknak a tányérjára, amelyet éjszakára is az asztalon hagynak. A halált követő néhány évben még így tesznek, majd lassan elmarad ez a szokás. Egyik adatközlő meggyőződéssel állította, hogy az ételből reggelre hiányzott, s érezte az elhunyt hozzátartozó jelenlétét. Többen is beszámoltak szokatlan karácsonyesti élményükről, hogy furcsa jelenségeket észlelnek:
,,Nagymama... visszajött karácsonykor... Mindig észrevesszük, hogy karácsonykor más a levegő, olyan szellőt érzek magam körül, mintha itt lenne valaki (...) Jött megnézni, hogy örülnek a gyerekek a karácsonyfának, oszt elment. Karácsonykor nálunk volt mindig, míg élt, ő jött be először a karácsonyfához a gyerekekkel a szobába. Azóta is karácsonykor én mindig észreveszem, mintha itt lenne..." (Egy 35 éves nő közlése 2001-ben.)
Egy tragikusan elhunyt fiatalember édesanyja mondta, hogy:
,,Karácsonykor kis karácsonyfát szoktunk felvinni a temetőre G. sírjára, szépen feldíszítem. Amikor meg karácsonyeste van, ugyanúgy megterítünk, mintha ő is itt lenne. Kiszedem neki a tányérba a levest, kiöntöm a pálinkát, ugyanúgy, mint magunknak. Reggelig úgy hagyom. Mintha ő is köztünk volna." (2001)
Egy 63 éves adatközlő természetvédelmi szempontokat is figyelembe véve a kis élő karácsonyfa helyett már csak fenyőgallyakat tesz férje sírjára:
,,Karácsonykor én is raktam karácsonyfát a sírra, de most már nem hordok. Csak gallyat töretek le a nagy fáról, mert sajnálom kivágni a kis fácskát, azt gondolom, hogy talán bűnt követek el azzal, hogy kivágom. Kis élő fácskát nem akarok már kivágni. (...) Díszeket teszek a gallyra, meg gyertyát is gyújtok, vagy mécsest. Olyankor csak egy vagy két mécsest gyújtok, nem úgy, mint mindenszentekre. Karácsony vigíliáján igen sokan jönnek a temetőre..."
Ahol szeretet van...
Fontos megjegyeznünk, hogy mint ahogy halottak napján is szokás, a központi temetőkereszt mellé többen karácsonykor is elhelyeznek egy-egy mécsest, s néhány helyen a háborús emlékművek mellett is ugyanezt figyelhetjük meg.
Évek óta sokat olvashatunk, hallhatunk a karácsonyi ünnepek kiüresedéséről, elüzletiesedéséről. Meggyőződésem, hogy ma ugyanúgy vannak szép és meghitt családi ünnepek, mint száz éve vagy korábban. Egyedül csakis tőlünk függ, milyen lesz a mi ünnepünk. Az itt bemutatott temetőlátogatási szokások térhódítása mindenesetre ellentmond a kiüresedő ünnepekről oly nagyon hangoztatott negatív vélekedéseknek. Mint a múltban, sajnos, ma is sokan nélkülöznek ilyenkor, s nemcsak az anyagiak, hanem a szeretet tekintetében is. Ez utóbbi gyakran éppen ott hiányzik, ahol minden jóban és drága ajándékokban dúskál a család.

A temetőlátogatás, a sírgondozás a 20. század második felétől több szempontból sokat változott faluhelyen is. Megnőtt a látogatások száma, a sírokra is sokkal nagyobb gondot fordítanak. Évközben több alkalommal kimennek a temetőbe: a halál évfordulóján, az elhunyt születés- és névnapján, s a fentebb említett karácsonyi mellett a húsvéti sírlátogatás szokása is egy-re terjed."

[Új Szó]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Cári rendelet megtiltja...
  2017-12-09 11:32:48, szombat
 
  1900. Andrási Antal budapesti vállalkozó Krivaolykán állami segéllyel egy 500 méter mély fúrást mélyíttet. 284 m-nél erős olajkitörés. A fúrást a Comp. Austro Belge Petrole cég végezte.
1900. Szabó Ervin a budapesti Kereskedelmi és Iparkamra könyvtárában bevezeti Dewey Tizedes Osztályozási rendszerét.
1900. Az év folyamán megjelenik Szeremlei Sámuel ötkötetes Hódmezővásárhely története c. monográfiájának I. kötete. (Az ötödik kötet 1913-ban jelent meg.)
1900. Megalakul a munkáspárt.
1900. Év folyamán: A Lengyel Királyság és Litvánia Szociáldemokrata Pártja nevet veszi fel a Lengyel Szociáldemokrata Párt.
1900. boxerlázadás tör ki Kínában
1900. Az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország az adriai tengeri status quo fenntartására szerződést ír alá.
1900. Megalakul Vázsonyi Vilmos vezetésével a Polgári Demokrata Párt.
1900. nyarán bontották le a régi városházát.
1900.01.01. Megjelenik a Huszadik Század. A századforduló magyar szellemi progressziójának széles ívelésű vállalkozásaként útnak indított folyóirat a friss eszmeáramlatok, politikai törekvések tárháza és vitafóruma. A hagyomány és az újítás időleges összetalálkozását, majd különválását testesíti meg. Első szerkesztője a fiatal Gratz Gusztáv volt. Az újító szándékú, de régi vágású liberálisok hamar kiváltak. Jászi Oszkár és a hozzá közel állók (Somló Bódog, Braun Róbert, Harkányi Ede, Szende Pál és mások) vették irányításuk alá a folyóiratot. (Ők a hazai politikai viszonyokat és a "feudális" társadalomszerkezetet bírálták.) az 1918-ig megjelenő lap szociológiai, filozófiai, történeti tanulmányok, eszmék mellett izgalmas ankétok (az általános választójogról, a zsidókérdésről, a nemzetiségi kérdésről stb.), politikai és politológiai vitacikkek útján próbálta meg egy új, radikális, a nyugati világot követő polgári eszmerendszer kialakítását. A Huszadik Század örökségét a két világháború közt a Századunk című havilap folytatta.
1900.01.01. Ezentúl nem lehet pusztán őrlési célra Magyarország területére gabonát behozni, azaz megszűnik az őrlési forgalom.
1900.01.09 - 11. Megalakul a bolgár Földműves Szövetség, amely 1901-ben Bolgár Népi Földműves Szövetségre (BZNSZ) változtatja nevét (vezetője 1906 után Alekszandar Sztambolijszki lesz).
1900.01.31. A könyvtári bizottság ülést tart. Elrendelik 1 napilap (Magyar Nemzet) állandó megőrzését (a többi csak olvasótermi használatra jár).
1900.04.16. Mezőfi Vilmos vezetésével megalakul a Magyarországi Újjászervezett Szociáldemokrata Párt.
1900.05.09. Munkácsy Mihály temetése a Műcsarnokból.
1900.05.18. A bizottsági ülésén régi jogszabályok és országgyűlési dokumentumok megvételét hagyják jóvá.
1900.06.07. A könyvtár bizottság ülésén a képviselők a könyvtár költségvetését 10 000 koronáról 12 000 koronára emelik fel.
1900.06.12. Tirpitz német tengernagy második flottafejlesztési tervének elfogadása, amely 1907-ig a tonnatartalom megkétszerezését irányozza elő.
1900.06.23. / 10. Cári rendelet megtiltja a Szibériába és a Kaukázuson túlra történő száműzést. Helyette börtönbüntetést vagy szahalini száműzetést ír elő .
1900.07.03. Az uralkodó szentesíti az Országos Gazdasági Munkás- és Cselédpénztár szóló 1900. évi XVI. törvénycikket.
1900.07.17. Orosz-perzsa egyezmény Szentpétervárott, amelynek értelmében Oroszország koncessziót kap a Perzsa-öbölig kiépítendő vasútra.
1900.08.20. Vázsonyi Vilmos vezetésével megalakul a Polgári Demokrata Párt.
1900.12.14 - 16. Francia-olasz titkos egyezményt kötnek Marokkó, illetve Tripolisz feletti rendelkezési jogról.
1900.12.14. Olasz-francia titkos egyezmény, amelynek értelmében Marokkó francia, Tripolitánia és Kirenaika olasz érdekszféra.
1900.12.20. Olasz-osztrák szerződés az adriai status quo megőrzéséről.
1900.12.20. Osztrák-magyar-olasz egyezményt kötnek az adriai-tengeri status quóról.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 121 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 674
  • e Hónap: 2107
  • e Év: 61695
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.