Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
A 2017-es Oscar-gála legszebb ruhái
  2017-02-28 22:04:21, kedd
 
  Óriási baki, és magyar győzelem. Nekünk valószínűleg erről lesz emlékezetes az idei Oscar-gála. A divatrajongók azonban azért is várták az eseményt, hogy kedvenc színészük vagy színésznőjük megjelenjen a kamerák előtt, gyönyörű estélyi ruhájában vagy szmokingjában. Az idei vörös szőnyegen a hölgyek szettjében kétségkívül a fehér, az ezüst és az arany dominált, amellett, hogy a klasszikus fekete és a vörös is felbukkant.

Felicity Jones
Halle Berry
Scarlett Johansson
Salma Hayek
Nicole Kidman és Keith Urban
Charlize Theron
Rosalind Ross és Mel Gibson
Dakota Johnson
Kirsten Dunst
Meryl Streep
Jessica Biel és Justin Timberlake
Alicia Vikander
Isabelle Huppert
Leslie Mann 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jaboticaba fa.
  2017-02-28 21:38:43, kedd
 
  Jaboticaba fa levelei fiatalon lazacszínűek, és utólag zöldülnek be. Ez egy nagyon lassan növő fa, amely inkább nedves, enyhén savanyú talajokat kedveli. Dél-Amerika egyik legérdekesebb gyümölcse a Jaboticaba, amely több néven is ismert: brazil szőlőfa, Jaboticaba, Jabotica, Guaperu, Guapuru, Hivapuru, Sabara és Ybapuru. Különlegessége, hogy termése nem az ágakon nő, hanem közvetlenül a fa törzsén. Különleges virágai is itt nyílnak. A bogyók hamar elérik a 3-4 centis méretüket, majd, szép mélyzöld színről egészen sötétkékre-lilás feketére váltanak. A helyiek körül rendkívül népszerű, közvetlenül a fákról eszik. A termés körülbelül akkora, mint egy szilva, de úgy néz ki, mint egy szőlőszem. 1-4 mag található benne, a gyümölcs húsa kocsonyás, fehér vagy rózsaszín, és édes. Héja bőrszerűen kemény, erős, és fanyar ízű.. Ennek megfelelően eszik: szétharapják, majd a kocsonyás belső kiszívják-rágják a héjból, amit a magokkal együtt eldobnak. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Otthon és építész központ egy cementgyárból
  2017-02-28 21:27:29, kedd
 
  1973-ban Ricardo Bofill építész rátalált egy elhagyatott betongyárra, mely a századfordulón egy 30 silóból, földalatti járatokból és hatalmas géptermekből álló ipari komplexum része volt. Elhatározta, hogy az építészirodája főhadiszállásává alakítja át a hatalmas romtelepet. A hatalmas project megvalósítása két évet vett igénybe. A részben romokban álló hatalmas vasbetonszerkezetek statikai átvizsgálása után kezdődhettek a bontási és építési munkálatok. Az óriási belmagasságú terek most többek között egy archívumnak, könyvtárnak, vetítőnek adnak helyet, de van itt kortárs művészek munkáit bemutató kiállító- és konferenciaterem is. Ricardo Bofill a saját lakóterének kialakítására is nagy figyelmet fordított: egy közel 600 négyzetméteres, háromszintes luxuslakást alakított ki magának a századforduló környékén épült egykori cementgyár falai között.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Velencei Karnevál 2017
  2017-02-28 21:16:58, kedd
 
  A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. Ezen a napon a város apraja-nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap, illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert a hagyomány szerint aki a "redentore hajnalán" az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

A karnevál résztvevői a Caffe Florian kávéházban a Szent Márk téren, 2017. február 17. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters
Maszkos lány kutyával. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters
Urban Artist jelmez, 2017. február 19. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP Photo
Gyönyörű karneváli ruhák. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters


Egy jelmezes karneválozók pózolnak a kamerának a Szent Márk téren, 2017. február 18-19. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters


Egy gyönyörű balerina jelmez, 2017. február 18. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Színes, csillogó egyedi jelmezben felvonuló emberek, 2017. február 18. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Egy lovas jelmezes ember a Rialto-híd közelében, 2017. február 18. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters
Egy a közpon felé tartó gondola, 2017. február 18. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters
Angyalnak öltözött nő ereszkedik le a magasból a Szent Márk téren, 2017. február 19. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Okoskaróra vakok számára
  2017-02-27 22:24:01, hétfő
 
  Egy dél-koreai cég, a Dot fejlesztette ki az új terméket. 285 millió látássérült ember él világszerte. Egy részük már jó ideje jelen van a digitális világban, ám eddig az egyszerűbb üzenetek küldése és az egyes funkciók használata hangjelzés útján történt, ami azonban felvetett pár problémát. Például, ha nem használnak fülhallgatót, akkor zavarják a környezetüket, viszont ha használnak, akkor pedig ők nem hallják a környezetük zajait. A Dot 3 éve fejleszti az okos karórát, és ebben olyan támogatókra is leltek, mint Stevie Wonder. Ők természetesen azonnal kapnak egyet a termékből. És most úgy fest, el is készült az óra, melyet idén kezdenek forgalmazni világszerte, de először is londoni üzletekben, kemény 320 fontért. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Maha Shivaratri - a hinduk szent ünnepe
  2017-02-27 22:22:59, hétfő
 
  A hindu időszámítás szerinti holdhónapok utolsó holdtalan éjszakáját általában Siva éjjelének, szanszkritul Sivarátrinak nevezik. Évente egyszer, phálguna hónapban azonban Siva éjjele nagyszabású ünnep: mahá, vagyis nagy Sivarátri. A nyugati időszámítás szerint február végére vagy március elejére eső ünnepet napközben böjttel és ájtatossággal tisztelik meg a hinduk, majd pedig éjjeli virrasztás és szertartások végzése következik. Az esti ünneplést többnyire bháng felajánlása (és fogyasztása) kíséri.

Siva aszkétikus teremtőisten, akit jó és rossz tulajdonságokkal ruháztak fel. Egyfelől védelmező, óvó, másfelől kegyetlen pusztító aspektusát ismerjük, de a mitológiában hiszékeny is, a legegyszerűbb eszközökkel jókedvre lehet deríteni. Nyakában koponyafüzérrel, olykor félig férfi, félig női alakban ábrázolják. Ezzel kettős természetét, az ellentétek kölcsönhatását, egymásban való feloldódását szimbolizálják. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Paradicsomcsata volt Chilében
  2017-02-27 22:22:11, hétfő
 
  A fesztivált minden év februárjában megrendezik a chilei Quillonban. Az eseményre általában több százan érkeznek, ilyenkor pedig csakis a piros lehet az uralkodó szín a városban. A dobálóversenyt egy rodeoparkban rendezik meg, a mintegy száz tonna paradicsomot egy nagy nejlonra helyezik, aztán mehet a menet indulhat a csata. A viadal végére nem csak a résztvevők teljes testfelületét borította, estére Quillon több utcája is óriási vérfürdő színhelyére emlékeztetett. Chile mellett Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kolumbiában és Costa Ricában is nagy népszerűségnek örvend a feszültség-levezetés e sajátos formája, a spanyol paradicsomcsata igazi turista-kedvenc.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 104. (32 kép).
  2017-02-27 22:04:28, hétfő
 
  A Titanic száraz dokkban, 1912.
Benito Mussolini pártjának széhelye, Róma, 1934
A Hindenburg Manhattan felett. 3 órával később leszállás közben porig égett Lakehurstben, 1937
Buzz Aldrin űrhajós az első holdra-szállás útán, 1969. Július 20.
Egy San Franciscó-i utca a földrengés után, 1906. április 18.
A Murmanszk Szovjet cirkáló Sorvaer norvég falu mellett megfeneklett és elsüllyedt, 1994 december
A fotón a távolban a Kreml látható, Moszkva, Oroszország, 1852
A légierő pilótája hason fekvő helyzetben egy kísérleti pilóta ágyban, amit arra terveztek, hogy csökkentse a fáradtság érzetet és a gravitáció hatásait, 1949
Kínai civilek keresnek menedéket egy barlangban a japán bombázás közben, Chongqing, Kína, 1939
A berlini fal építése 1961-ben.
Abraham Lincoln legkorábbi ismert fotója, 1840-ből.
Az első "The Beatles" koncert ahol már Ringo Starr a dobos, 1962.augusztus 22.
McDonalds étterem, San Bernardino, 1948
Az első fotó az űrből. A kép a Földet ábrázolja. Egy V2 rakétát lőttek ki egyenesen fölfelé az égbe 1946-ban, egy acéldobozzal védett filmmel együtt, amire ez exponálódott.
Az első kép, ami amerikai elnök beiktatásáról készült. 1857-ben épp James Buchanan tesz esküt a tömeg előtt.
Luis Vashkanski az első szívátültetésen átesettbeteg a műtét útán három nappal, a sebész Christian Barnard volt, Groote Schur Kórház, Fokváros, 1967. december 6.
Sziklás felszín a Vénuszon (A Venyera-13 felvétele), 1982
Az 1896. évi nyári olimpiai játékok, megnyitó ünnepsége, Athén, 1896. április 6.
Az első modern bikini, amit nyilvánosan 1946-ban párizsban mutattak be.
Otto Lilienthal német repülőgép-mérnök első repülése az általa tervezett és készített siklórepülővel,1894
Annie Edison Taylor (1838-1921) az első ember, aki túlélte egy hordóban a Niagara-vízesésen való átkelést 1901-ben, 63. születésnapján.
Igazi mérnöki bravúr volt a világ első óriáskerekének megkonstruálása. 1893-ban készült, Chicagóban, a világkiállításra. A szerkezet átmérője 75 méter volt.
A Szputnyik 1 kilövése. Ez volt az első űreszköz, amit sikerrel az űrbe juttattak, Bajkonur, Szovjetunió, 1957. október 4.
Bertha Benz egy régebbi Benz Patent-Motorwagen modellel, 1886
Ronald Reagan a Szovjetunióban, 1988
Lee Harvey Oswald - a hivatalos álláspont szerint John F. Kennedy elnök gyilkosának - temetése a Rose Hill temetőben, Fort Worth, Texas, 1963. november 25. Gyászolók híján a jelenlévő újságírók vitték a koporsót.
Hillary Clinton, Tokió, Japán, 1993
A ház ahol Vladislav Listyev orosz újságírót agyonlőtték, Moszkva, 1995 március 1.
Kerékpár rendszám, Kostroma, Szovjetunió, 1939
A Tretyjakov Galéria, Moszkva, 1961
Bombatölcsérek, Beauvoir, Franciaország, 1940
Victor Hugo temetése. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehet, úgy tűnik néha, hogy feladom...
  2017-02-27 21:46:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A legérdekesebb maja városok.
  2017-02-27 21:45:15, hétfő
 
  Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán - a tollas kígyóisten - tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja.
Tulum egy település és egyben egy maja romváros Mexikó területén. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma, a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal. Műemlékvédelmi okokból ma már nem minden épület látogatható.
Palenque - feltételezett eredeti nevén B'aakal - maja romváros Mexikóban; amely a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a város elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan. Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ (a Palota, a Feliratok temploma, a Kereszt temploma, a Leveles kereszt temploma és a Naptemplom - az ún. Főcsoport épületegyüttes) romjai között találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére. Az ősi maja városban található legjelentősebb épületeket kívülről hieroglif feliratok borítják, melyeket csak nemrégiben sikerült dekódolni, s ezek ismeretében már van esély arra, hogy a tudósok megfejtsék a Palenque és lakóinak történelmét korábban körüllengő rejtélyek jelentős hányadát.
Uxmal városa a Yucatán-félszigeten, a mexikói Yucatán államban helyezkedik el. A maják alapították. A maja civilizáció késői klasszikus korában kb. i. sz. 800 és i. sz. 1000 között élte virágkorát és a Mayapán városszövetségbe tartozott.
Tikal a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában fekszik. A romok mélyen az esőerdőben találhatók. Tikal egyike volt a maja civilizáció fő kulturális és populáris központjainak. Monumentális épületeket emeltek itt már a Kr. e. 4. században. A várost a maja klasszikus korban tökélyre fejlesztették kb. Kr. u. 200 - 850 között. Azután már nem építettek több nagy műemléket, néhány nemesi palota leégett és a népsűrűség jelentősen megtizedelődött, mígnem a helyet teljesen elhagyták a 10. század végére.
Lamanai ókori maja város, Belize államban található, Orange Walk tartományban. Különlegessége, hogy 3000 évig folyamatosan lakott volt, így a leghosszabb ideig lakott települések egyike az amerikai kontinensen. A maja civilizáció klasszikus korszakában a lakosság száma 20 ezer fölé emelkedett, mégis elkerülte a legtöbb maja város sorsát és még a spanyol hódítók érkezésekor is lakott volt.
Yaxchilán (más néven Menché illetve Lorillard) ókori maja város az Usumacinta folyó partján a Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi állam területén, Mexikóban. A város neve eredetileg maja nyelven valószínűleg Izancanac vagy Siyaj Chan volt. Yaxchilán régészeti jelentőségét az ott nagy számban talált szobrok és sztélék különösen növelték. Feltételezések szerint a város közelében már a 7. században felépült egy 180 méter hosszú híd az Usumacinta felett; ha ez igaz, akkor ez a híd lehetett az akkori világ leghosszabb hídja.
Calakmul (vagy Kalakmul) az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban. Becslések szerint maga Calakmul 50 000-es lélekszámú volt, és esetenként a fennhatósága kiterjedt akár 150 kilométeres távolságra is. 6 750 ókori építményt azonosítottak eddig Calakmulban, melyek közül a legnagyobb a nagy piramis. A piramis 55 méter magas, ezzel ez a legmagasabb maja piramis és eddig négy sírhelyet találtak benne
Copán a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa, a mai Honduras területén, a guatemalai határ közelében. Virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. A dinasztia alapító K'inich Yax K'uk' Mo' kezdte el a város déli részét elfoglaló fő komplexum építését, amelynek jellegzetessége az egymásba épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Copánt az utolsó név szerint ismert uralkodó Ukit Took' trónra lépése után közvetlenül elhagyta a fölső réteg, a földművesek még néhány évtizedig ott maradtak a völgyben.
Bonampak ókori maja városrom a mexikói Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi államban. A város még a spanyol hódítók érkezése előtt elnéptelenedett és feledésbe merült, csak a környék erdeiben élő lacandonok tudtak létezéséről. Bonampak a klasszikus maja korszak (Kr. u. 300-900) egy valószínűleg jelentéktelenebb állama volt Yaxchilánnak alárendelve. A helyet a falfreskók tették híressé, amelyekhez foghatót máig nem találtak egyetlen ókori maja városban sem.
Quiriguá az egykori maja civilizáció déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a mai Guatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. Az első lakók nyomai i. sz. 200 körülre datálhatók. A gazdagságát jáde- és obszidiánkereskedelemmel megalapozó város a 7. és a 10. század között élte fénykorát, ekkor a Karib-tenger kikötőivel is szoros kapcsolatban állt.
Ek Balam 1997 óta kiásott ókori maja város Valladolid közelében, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. A település legkorábbi nyomai a Kr. u. első századig érnek, virágkorát Kr. u. 700 és 1000 közöttre tehetjük. Körülbelül 1200-ban kezdődött meg a kultúrközpont hanyatlása. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 0
  • e Hónap: 84347
  • e Év: 84347
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.