Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Adj hálát és gazdagodj !
  2017-02-27 13:07:57, hétfő
 
  Pam Grout: Adj hálát és gazdagodj - 30 napos program, ami bizonyítja, hogy a végtelen hála mérhetetlen örömöt teremt

Link
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Könyvajánló  
Newton első törvénye az imádságról
  2017-02-27 12:42:25, hétfő
 
  "Azáltal, hogy megválasztod a gondolataidat és eldöntöd, hogy melyik érzelmi folyamatot engeded szabadjára és melyiket erősíted fel, befolyásolhatod..., hogy milyen hatással leszel másokra, és hogy milyen természetű élményeket fogsz megélni te magad." (Gary Zukav, A lélek lakhelye című könyv szerzője)

Ha földobsz egy teniszlabdát a levegőbe, tudod, hogy le fog esni. Jó eséllyel a szomszéd virágágyásába esik, vagy a benzinkút tetejére, ahonnan csak létrával lehet leszedni, de garantáltan földet ér valamikor.

A szándék pont olyan, mint a teniszlabda. Ahogy feldobtad, vissza is esik. Ahogy Newton is leszögezte híres harmadik törvényében, a kölcsönhatás során minden erőre pontosan ugyanakkora, de ellentétes irányú erő a válasz. Azt, amit kiadsz magadból, amiért áhítozol, ugyanakkora mértékben fogod visszakapni.

Ha félelmet sugárzol, akkor félelmetes dolgokat kapsz cserébe. Ha hazudsz, hazugságot kapsz. Ha kritizálsz, téged is kritizálni fognak. De ha szeretetet küldesz, akkor szeretetet kapsz vissza bőséggel. Ha áldást küldesz, te is áldásban részesülsz.

Ha tudni szeretnéd, hogy valóban miért imádkozol nap mint nap, akkor csak nézz körül az életedben. Tetten érheted legbelső gondolataidat, titkos vágyaidat, felfedheted a könyörgést, amelyet senki más nem hall soha, csak te.

Az egyik ismerősöm irtózott a pókoktól. Attól rettegett, hogy egy reggel majd benyúl a sminkdobozába, és rúzs helyett egy óriási pók akad a kezébe. Ez a valószerűtlen gondolat hónapokig kínozta, nap mint nap, míg egyik reggel... na mi történt?

Kotorászott a sminkesdobozban, és egy gusztustalan, kövér, szőrös farkaspók akadt a kezébe.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a gondolat teremtőerővel bír. Tudatos és tudattalan gondolataid teremtik meg a világot magad körül. Minden gondolatnak megvan a maga rezgése.

Intenzitásának, frekvenciájának és érzelmi töltésének megfelelően fog visszatérni hozzád, mint egy bumeráng. A gondolataid gyakoriságuknak, intenzitásuknak és erejüknek megfelelő mértékben bukkannak fel az életedben.

Felhasznált irodalom: Pam Grout: E2 - A bizonyíték, hogy gondolataid alakítják a valóságot

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Miért kötelező megnézni a Mindenki (Oszkár díjas) filmet
  2017-02-27 10:48:37, hétfő
 
  4 ok, amiért kötelező megnézni a Mindenki című rövidfilmet (nem, nem azért, mert Oscar-díjas!)

Link



A film itt nézhető meg Link
 
 
0 komment , kategória:  Film-Színház-Zene-Előadók  
Gyógybor receptek
  2017-02-22 07:51:04, szerda
 
  Hagymabor gyomorfekélyre: 2 közepes fej hagymát apróra vágunk, egy csapott evőkanál köménymag kíséretében üvegbe töltjük. Ráöntünk 5 dl fehérbort, és érleljük 10 napon át. Leszűrjük, étkezést követően fél decit fogyasztunk belőle.

Reumabor (Szent Hildegárd receptje): 2 evőkanál fodormentalevelet fél liter borban áztatunk. Éhgyomorra egy-egy kortyot több napon át fogyasztani.

Fagyöngybor magas vérnyomásra: 2 dkg szárított fagyöngy levelet 1 liter édes fehér borban áztatni 10 napig, leszűrni, szükség szerint napi egy decit elfogyasztani.

Kamillabor reumára, emésztési problémára: 2 evőkanál kamillavirágot áztatunk egy éjszakán át egy liter édes fehérborban. Másnap leszűrjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
A Tokaji Aszú
  2017-02-22 07:38:09, szerda
 
  A Tokaji Aszú

Kedvező időben a szőlő túlérik és betöpped, megtelepszik rajta egy gomba, ami aszúsodást idéz elő. Az ilyen szőlőszemeket kiválogatják, tésztaszerű pépet hoznak létre belőle és bort vagy mustot öntenek rá. A puttonyszám attól függ, hogy mennyi puttony (egy puttony tartalma 20-22 kg) aszútésztára öntenek egy gönci hordó (136-140 l.) bort, alkalmanként mustot. Manapság már az aszútésztát kilogrammban, a mustot vagy a bort, amit ráöntenek, hektóliterben mérik. Az aszút forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig hegyaljai pincében fahordóban érlelik. Az első aszút a hagyomány szerint Laczkó Máté udvari pap készítette 1650 körül.
(Forrás: Borok Könyve)

A legalább két puttonyos tokaji aszúbor, Vinum Tokajense néven, már a Magyar Gyógyszerkönyv III. kiadásában is hivatalos volt.

Link


 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR - ország  
CSALÁN RECEPTEK - Gyógyhatású alapreceptek
  2017-02-22 07:25:40, szerda
 
  Tea
2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra egy, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.

Tinktúra
A kiszedett gyökeret alaposan megmossuk, megtisztítás után aprítjuk, üvegbe tesszük és ráöntünk 40 %-s alkoholt, majd két hétig melegen tároljuk.
Hajöblítő korpásodás és hajhullás ellen
Ahány maréknyi csalánt használunk, annyi liter vízben forrásig melegítjük azt, majd néhány perces állás után leszűrjük és kész az öblítő. Arctisztító forrázat csalánlevél és diófalevél azonos arányú mennyiségéből készíthető.

Lábfürdő
Csalángyökérből, szárból és friss levélből vegyünk 3 maréknyit, ezt áztassuk másnapig 6,5 liter vízben. Ekkor felforraljuk, és még melegen alkalmazzuk is. Szűrni nem kell, és esetleg a következő napon még egyszer felhasználhatjuk, többször már nem ajánlatos, inkább készítsünk új fürdővizet.

Csalán hajecet
100 gramm apróra vagdalt csalánlevelet fél liter vízzel, és ugyanennyi 10%-os ecettel fél óráig főzzük, majd leszűrjük. Este lefekvéskor a szerbe mártott vattával bedörzsöljük a fejbőrt. Hetente egyszeri hajmosás után a fejbőrt nem avasodó krémmel kell bekenni.

Hasmenés elleni teakeverék
Borsmenta, csalán, édesköménymag, kamilla, lándzsás útifű, tölgyfakéreg 1:1 arányú keverékét (egy-egy evőkanálnyit) 1 liter vízben néhány percig forraljuk, majd lehűtve ezt a levet napközben többször fogyasztjuk. Közben jót tesz, ha böjtölünk.

Bél- és gyomorfekély elleni kúra
Csalánlevél, burgonyagumó, káposzta vagy spenót turmixban frissen kinyert levét fogyasszuk el étkezés előtt egy kupicával. 1 kg nyersanyagból 2,5 -4 dl lé nyerhető. Egy adag lé 100 gramm alapanyagból lesz.

Körömgomba elleni kúra
Egy liter lobogó, forró vízbe két púpozott evőkanálnyi csalánlevelet teszünk, majd 20 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor két deciliternyit fogyasztunk belőle. Ugyancsak langyos csalánteában áztatjuk a fertőzött körmöt reggel és este. Mint ahogy a körömgombásodás gyógyszeres kezelése is hosszú időt vesz igénybe, itt se számítsunk gyors eredményekre.

Szénanátha ellen
Csalán, vagy mezei zsurló, esetleg a kettő keverékéből készült teát igyunk naponta a főétkezések előtt. További, csalánt tartalmazó gyógytea keverékekről, következő számunkban olvashatnak. Most következzenek a különleges gyógyhatású ételek és italok, melyeket csalánból készíthetünk el.
Italok, ételek csalánból

Tavaszi kúra ital
100 gramm csalánlevél, 100 gramm bodzavirág, 40 gramm kökényvirág, 80 gramm nyárfarügy. A keverékből egy evőkanálnyit 3 deciliter vízben öt percig forralunk. Reggel és este étkezés előtt fogyasztjuk.

Ifjító csalánbor
Fiatalítóan hat a szervezetünkre a csalánbor. 7,5 dl borhoz 50g szárított és őrölt csalánmagot keverünk. Egy hónapon keresztül érni hagyjuk, majd leszűrjük filtráló papíron keresztül. Ezt követően egy evőkanálnyi vegyes virágmézet keverünk bele. Étkezések előtt alkalmanként fogyasztunk belőle.

Tavaszi Zöldleves
A kora tavaszi zsenge levelekből gyűjtsünk egy-egy maroknyit. Csalánlevél, spenót, sóska, turbolya, stb. Miután megmostuk a levélerezetre merőlegesen cérnavékonyságúra metéljük. 50 dkg levélzöldhöz két liter forrásban levő vizet adjunk, amiben előzőleg natúr szárított zöldségkeveréket főztünk 5 percig. Amikor újra forr félretesszük 20 percre, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Két evőkanál kukoricakeményítővel behabarjuk, hogy liszt érzékenyek is fogyaszthassák. Újraforraljuk. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérkockákra tálaljuk. Tetejét megszórjuk valamilyen aromás növény aprítékával: metélő-, vagy medvehagyma, esetleg sóska levelével.

Csalán alapon sóska-, vagy kaporleves
1 kg megmosott és erezetére merőlegesen cérnavékonyságúra vágott csalánlevelet 3 liter lobogó, forró vízbe rakunk, amit előzőleg 6 evőkanál vegamix-szel ízesítettünk. Jól elkeverjük, és megvárjuk, amíg újra forrni kezd. Néhány percnyi forralás után félretesszük 20-30 percre, majd leszűrjük. 50 dkg megmosott, cérnavékonyságúra metélt sóskalevelet, vagy kaprot teszünk a csalánlébe, majd felforraljuk. 6 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Pirított zsemle, vagy kenyérkockákkal tálaljuk. Élőbbé tehetjük az ízét, ha nyers, friss sóska, vagy kaporlevéllel díszítjük. 50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet 2 liter zöldség lében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, egy gerezd fokhagymát, 3 dl vegi tejfölt és tovább forraljuk. A hűlő félben lévő ételt metélőhagymával díszítjük.

Pikáns Csalánmártás
Fél fej vöröshagymát finomra aprítunk, hozzáteszünk 25 dkg cérnavékonyságúra vágott csalánlevelet, egy kávéskanál aprított tárkonyt, egy evőkanál aprított zöld petrezselymet, ugyanennyi metélőhagymát, két evőkanál olíva olajat, 2-3 evőkanál citromlét, 2 evőkanál paradicsomlét összekeverünk, ízlés szerint sózzuk. Ha túlságosan darabosnak találjuk, turmixolhatjuk. Fogyaszthatjuk párolt zöldségekhez, vagy burgonyapürével is ízletes vacsora.

Csalánfőzelék 1.
Fél kilogramm fiatal csalánlevelet alaposan megmosunk. Enyhén sós, 2 dl-nyi vízben 5 percig főzzük, miután kihűlt turmixoljuk, hozzáadunk előzőleg alaposan megmosott, 1 dl-nyi kölest és tovább főzzük. Ízesíthetjük fokhagymával, vagy medvehagymával, tehetünk bele kevés bazsalikomot is.

Csalánfőzelék 2.
1 kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságúra metélünk, és 2 liter forrásban lévő zöldség lében megfőzzük. 1 fej gerezdjeire szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja, és ezután habarja. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, vagy burgonyakrokettel.

Csalán fasírt
A megfőzött, és leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöröshagymát, két fej gerezdjeire bontott és zúzott fokhagymát, 100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha túl száraz, tegyünk hozzá csalánlét, ha lágy akkor gabonapelyhet. 30 perc pihentetés után egyenletes golyókat formálunk belőle, amit olajban kisütünk. Óvatosan sózzuk! Burgonyapürével tálaljuk, adjunk hozzá salátát.

Csalánkocsonya
Hasonlóan készül, mint a főzelék, csak a fokhagyma mennyiségét duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel habarjuk. A 10 evőkanál keményítőt hideg vízben elkeverjük, és utána adjuk a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg kiolajoztunk. Amikor kihűlt kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle, amennyit azonnal elfogyasztunk, mert hamar szárad. A kocsonyát díszíthetjük retekkarikákkal, koktélparadicsommal.

Csalánpuding
50 dkg csalánt egy liter zöldség lében 5 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kávéskanál majoránnával, 1 kávéskanál őrölt köménymaggal, 1 kávéskanál sóval megfőzünk. Utána kiolajozott tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük. 5 dkg tormareszelőn lereszelt füstölt tofut összekeverünk négy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, 2 evőkanál paradicsomszósszal, vagy paradicsom sűrítménnyel, 1 kávéskanál curryvel, majd hozzáadunk két evőkanál vegi tejfölt. Mindezt rátesszük a tálban levő csalánra, és 40 perc alatt előmelegített sütőben pirosra sütjük. Üde salátákkal és csírákkal fogyaszthatjuk.

Zöldtészta csalánnal
1 kilogramm csalánt ledarálunk búzafű darálón. 1 kg fehér tönkölybúzalisztet összekeverünk a kinyert csalán-lével, és jól meggyúrjuk. 30 percnyi pihentetés után kinyújtjuk, metéltre vágjuk. Kiszáríthatjuk, de fogyaszthatjuk főzve azonnal is. Zöldség lében kifőzzük, megszórjuk tofuval és ízesítjük gomasióval. Paradicsomkarikákkal körítve tálaljuk.

Gezemice saláta
Tavasszal a kiskertben, és mezőkön található zöldféléket gyűjtsük össze: csaláncsúcs, kibomlott fenyőrügy, tyúkhúr, zamatos turbolya, salátaboglárka, pitypanglevél virágzás előtt, libatoplevél, disznóparéj levele, medvehagyma stb. A leveleket alaposan mossuk, meg a nagyobbakat kézzel tépdessük kisebb darabokra. Halmozzuk salátás tálra, díszítsük salátaboglárka vagy medvehagyma virágával, vagy azzal, ami épp aktuálisan található a kiskertben. Ízesíthetjük karakteres fűszernövények csírájával, (mustár, zsázsa, stb.), vagy pikáns zöldséglevelekkel (sóska, metélőhagyma, stb.). Legjobb, ha minden adalék nélkül fogyasztjuk, de érdekessé tehetjük egy kis olíva olajjal. Fogyaszthatjuk előételként, vagy a főétel mellé köretként.

Csalánnal töltött palacsinta
Sós palacsintatésztát készítünk, és kisütjük a palacsintákat. Csalánfőzelékkel töltjük meg és göngyöljük. A tetejét olíva olajjal kenjük meg. Azonnal fogyasztható, de tepsire rakva néhány percig süthetjük is. A töltött, sült palacsinta mellett készíthetünk rakott palacsintát, amit szintén a főzelékkel töltünk meg. Miután megdermedt, tortaként szeletelhetjük. Öntetként tormamártást, vagy fokhagymamártást használhatunk.

Csalángombóc
50 dkg csalánlevelet megfosztunk a levélnyelektől, bő vízben többször megmossuk. Lobogó, forró vízzel leforrázzuk, majd hideg vízben lehűtjük, és szűrjük. A csalánt éles késsel apróra vágjuk. 9 száraz, vagy szikkadt zsemlét meghámozunk, lereszeljük. A csalánt sóval, csipetnyi őrölt zöldborssal, vagy borsikafűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük és összekeverjük 4 dkg biomargarinnal, majd a zsemlereszelékkel, két evőkanál kukorica-, vagy burgonyakeményítővel, 3 gerezd zúzott fokhagymával, 5 dkg füstölt tofuval, amit összetörtünk, vagy lereszeltünk előtte. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben 7-8 perc alatt megfőzzük. Amint feljönnek a víz tetejére a gombócok, szűrőkanállal kiemeljük, melegen tálaljuk. Önálló ételként olvasztott biovajjal locsoljuk meg, amihez zúzott fokhagymát kevertünk. Meghinthetjük a maradék reszelt tofuval; grillsütőben átsüthetjük. Párolt, ketchuppal díszített karfiollal is fogyasztható.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógy(ító)növények  
A víz elgörbítése
  2017-02-21 13:48:03, kedd
 
  A víz elgörbítése (videó) Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
  2017-02-21 13:36:03, kedd
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  SAJÁT készítésű képeslapjaim  
Maugerisz leszármazottja lehetett Álmos nagyfejedelem
  2017-02-20 14:01:44, hétfő
 
  Maugerisz leszármazottja lehetett Álmos nagyfejedelem

Álmos napján mi mást tehetnénk, mint összegyűjtjük azt a kevés biztosat és sok feltételezést, amit az első magyar állam megalapítójáról ismerünk.

A magyarság korai történetével kapcsolatban olyan kínzó forráshiánnyal küzdünk, ami a legtöbb kérdés megválaszolását szinte lehetetlenné teszi. A Volga mentén folyó kutatások reményt keltőek, de ma még nem tudjuk, honnan indultunk, kik voltunk, egyáltalán mikor jelent meg a magyar etnikai tudat.

Bár már rég nem gáncs nélküli, de a finnugor eredet a legelfogadottabb, a Jézus leszármazottai vagy földön kívüli gyökerekkel dolgozó vad elméletek pedig mindig is lesznek. Érdekes a hun-magyar rokonság is, amelyet már első krónikásaink is tényként közöltek, de egész a legutóbbi századokig teljes körben elfogadott volt.
A magyar szó jelentése

Ide (is) tartozik a magyar népnév, ami vitán felül népünk önmagára használt elnevezése. A leggyakoribb magyarázat szerint a szó finnugor magy (ember) és a hasonló jelentésű ar összeolvadásából származik, de utóbbi rejtheti az er népnevet is. Mások a “mansi ember" szóösszetételből eredeztetik. A latin Hungarust pedig bármennyire is szeretnék sokan hunnak értelmezni, a legelfogadottabb történészi álláspont szerint az onogur népnév módosult alakja.

De elgondolkodtató a hun eredet is, amiről korábban Szabados György történésszel beszélgettünk, az elmélet levezetését itt olvashatja. Történeti források támasztják alá, hogy a Fekete-tenger környékén élő kutrigur hunok felett 528-ban egy Muagerisz nevű uralkodó vette át a főhatalmat. Többen gondolják úgy, e személynév válhatott a IX-X. századra népnévvé. Akárcsak az Oszmán birodalom a dinasztialapító I. Oszmán után.

Innentől hatalmas fehér folt virít az erős “Attila-tudattal" rendelkező Álmos színre lépéséig. Nem tudni azt sem, hogy a későbbi nagyfejedelem saját, Muagerisz után magyarnak nevezett nemzetségével, hadseregével kívülről hódította meg, vagy kíséretével belülről szervezte meg a Bizáncban erős szabirokként ismert konglomerátumot, a későbbi “magyarokat". Továbbra is hangsúlyozzuk, Álmos létező történelmi személyén kívül minden más feltételezés. De erre is van analógia: a dunai bolgárok az általuk meghódított szláv lakossággal szerveztek államot. A bolgár-török nyelv idővel kikopott, a nép elnevezése viszont maradt bolgár.
Álmos az első magyar nagyfejedelem

Mindez persze egyáltalán nem jelenti a hun-magyar rokonságot, még azt sem tudjuk, Álmos egyáltalán ugyanazt a nyelvet beszélte-e, mint az erős szabiroknak nevezett népe. Eredetünkkel kapcsolatban egyetlen egyben lehetünk biztosak: magyarok vagyunk. Egy olyan közösség, ami így, ezzel a névvel már a IX. században megjelent az írott forrásokban, és egyetlen sztyeppei népként megőrizte függetlenségét, sikerrel betagozódott a keresztény Európába.

Rátérve tehát Álmosra, annak ellenére, hogy a mai Magyarország egyik alapítóját tisztelhetjük benne, igen kevés konkrétum maradt fenn róla. Anonymus szerint 819-ben született, nagyra hivatottságáról pedig a Turul-monda árulkodik. Talány, a Névtelen honnan vette az évszámot, de nagyságrendileg helyes lehet.

Mai tudásunk szerint ő volt az, akinek nagyfejedelemmé válásával megszületett a monarchikus magyar állam, és az ő vezetésével született meg történelmünk máig egyik legnagyobb jelentőségű döntése: a Magyar Nagyfejedelemség megkezdte súlypontjának áthelyezését a Kárpát-medencébe.

Álmos megválasztásáról Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár hagyott ránk egy több sebből vérző közlést, amivel itt foglalkoztunk bővebben. Anonymus változata hazai hagyományokra épít, ez a jól ismert vérszerződés:

A hét fejedelmi személy, akiket a mai napig hétmagyarnak hívnak, nem tűrte tovább a hely szűkét, tanácsot tartott, hogy szülőföldjüket elhagyva olyan területet foglaljanak el, amelyet benépesíthetnek... Akkor egyhangúan így szóltak Álmos fejedelemhez. A mai naptól fogva téged választunk meg fejedelmünkké és parancsolónkká. Ahova a sors elvezet téged, oda mi is követünk. Akkor az említett férfiúk megerősítették Álmos fejedelemnek tett esküjüket: pogány módra vérüket egy edénybe csorgatták. Bár pogányok voltak, közösen tett hűségesküjüket halálukig megtartották...

Miért épp ő? Rátermettsége utólag nem szorul magyarázatra, nyilvánvalóan kortársai is tehetségesnek tartották, de szemükben erős szempont lehetett Álmos és családjának Attila-hagyománya is.

Ő volt a “honfoglaló" fejedelem

Legnagyobb tette a magyar állam átköltöztetése volt a Kárpát-medencébe - nem menekülésképp, külső kényszerből, hanem saját, jól felfogott érdekből. A hegyek által közrefogott terület vízben, legelőben, termőföldben gazdag, kiváló környezeti adottságokkal bír, természetes védelmében pedig sokkal nagyobb esély nyílt a hosszú távú fennmaradásra, mint a síkságon. Álmos nyilvánvalóan tisztában volt azzal is, hogy a terület jórészt avar törzslakossága egyáltalán nem viseltetik ellenségesen a magyarokkal szemben.

Ami a köztudatban máig elterjedt besenyő támadást illeti, ha volt is fenyegetés, megsemmisítő vereségről, menekülésszerű “honfoglalásról" szó sem volt - itt elmagyarázzuk, miért.

Ugyancsak elterjedt nézet, miszerint Álmos műve betetőzése előtt szakrális gyilkosság áldozata lett, mert “nem léphetett Pannónia földjére". Nem tudjuk, hogy miért ne léphetett volna, és nincs okunk azt hinni, hogy ne tette volna meg. Sőt, a források ritka egyöntetűséggel vallják, hogy a magyarokat Álmos, és nem Árpád vezette be a Kárpát-medencébe - Vereckén vagy Erdélyen át.

Álmos volt az első magyar uralkodó az új hazában is, itt érte őt a vég. Hogyan, miként, és mikor, azt nem tudjuk. Mindenesetre a magyar hagyomány mindenesetre egységes abban, hogy Árpád már a Kárpát-medencében vette át a hatalmat, a "honfoglaló" fejedelem pedig Álmos volt.

Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR - ország  
És mindazt, amit imádságban hittel kértek
  2017-02-20 09:38:47, hétfő
 
  "És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok." (Máté 21:22)  
 
0 komment , kategória:  BIBLIAI idézet - Napi IGE  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 175 db bejegyzés
Összes: 8047 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 466
  • e Hét: 2673
  • e Hónap: 28211
  • e Év: 413900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.