Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Túrós zabpelyhes süti
  2017-03-30 12:00:37, csütörtök
 
 
hozzávalók / 8 adag

50 dkg félzsíros tehéntúró
5 db tojás
5 ek tejföl
10 ek aprószemű zabpehely
1 ek édesítőszer (vagy 4 ek barna cukor)
5 csepp vanília kivonat
3 dkg aszalt áfonya
1 dkg vaj (a kikenéshez)
1 ek zabkorpa

elkészítés

A tojásokat egy tálba ütjük, villával kicsit felverjük.
Belemérjük a többi hozzávalót, jól összekeverjük. 15 percet pihentetjük a masszát.
A sütőt bemelegítjük 180 fokra. Egy pite tálat kivajazunk, megszórjuk zabkorpával.
Formába öntjük, elsimítjuk, és 30-35 perc alatt megsütjük.

sütési hőfok: 180C
tepsi mérete: 22 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
10 legjobb húsétel
  2017-03-30 11:56:43, csütörtök
 
  Link

pl Karajszeletek gazdagon sütve


 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Darafelfújt
  2017-03-30 11:50:47, csütörtök
 
 

Hozzávalók:

12 dkg búzadara
7 dl tej
8 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás
1 csomag vaníliás pudingpor
6 dkg vaj
1 db citrom reszelt citromhéja

A tepsi kenéséhez:

1 ek vaj
2 tk kekszmorzsa

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A lábast vízzel kiöblítjük, így nem ég oda majd a dara.

A tejet felforraljuk, majd beleszórjuk a búzadarát, a fele cukrot és a vaníliás cukrokat.

Kevergetve sűrűre felfőzzük.

A tűzről lehúzva hozzá keverjük a vajat, a pudingport, a tojások sárgáját és a citrom reszelt héját.

A fehérjékből egy csipet sóval és maradék cukorral kemény habot verünk és hozzá keverjük az előbbiekhez.

A tepsit vajjal kikenjük, morzsával megszórjuk és a masszát bele öntjük, elsimítjuk.

180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Még melegen megszórjuk porcukorral.

Lekvárral kínáltam.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Madártej szelet
  2017-03-30 11:46:13, csütörtök
 
 

Hozzávalók:

8 tojás
12 evőkanál cukor
13 evőkanál liszt
2 vaníliáscukor
4 dl tej
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
4 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

Elkészítése:

8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük.

Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük és kihűtjük. 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk.
Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk (szerintem kell bele egy kis habfixáló), csokireszelékkel megszórjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Lekváros papucs
  2017-03-30 11:43:57, csütörtök
 
 

Hozzávalók:
Tésztához:

25 dkg margarin
30 dkg liszt
4 evőkanál víz
1 evőkanál 10 %-os ecet

Töltelék:

Extra Jam (szilvalekvár)

Díszítéshez:

2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor

Elkészítése:

A tésztához valókat gyorsan kézzel összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük másnapig. (12-20 órára)

Másnap a tésztát ízléstől függően 3 vagy 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, hosszában és keresztben, így kis nézeteket kapunk. Ezek közepébe kevés lekvárt teszünk (a szatmári szilvalekvárban nincs cukor, így sütés közben nem folyik ki).

A kis négyzetek két csücskét összenyomjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben világosra sütjük.

A sütőből kivétel után melegen meghintjük a vaníliás porcukorral.
Tipp:

Ha baracklekvár teszünk bele, akkor a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és félhold alakúra hajtjuk, oldalait lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár. Világosra sütjük és melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Ekkor egy kicsit több porcukor kell! (15 dkg + 3 cs vaníliás cukor)

Vaníliás félhold is lehet a neve.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Milyen gluténmentes lisztkeveréket használjunk ?
  2017-03-29 11:21:24, szerda
 
  Állítsuk össze tehát saját gluténmentes lisztkeverékünket a kiválasztott recepthez

Válasszunk egy semlegesebb ízvilágú gluténmentes alap lisztet a száraz hozzávalók alapjául. (Bővebben: Alap lisztek a gluténmentes diétában cikkünkben olvashat) Ezeket a liszteket használjuk fel nagyobb mennyiségben a száraz hozzávalók összeállításakor, így elkerülhetjük azt, hogy a végeredmény ízvilága ne térjen el a megszokott ízektől (arányuk: kb. 50-60%)
Fehér rizsliszt
Burgonyaliszt
Kukoricaliszt
Kölesliszt
Barna rizsliszt

Mivel az első csoportban felsorolt lisztek önmagukban sokszor jelentéktelen ízűek, vagy éppen túl porhanyós lesz a belőlük készülő tészta, a sütemény megfelelő ízvilágához és állagához kombináljuk a fent felsorolt liszteket valamilyen magasabb rosttartalmú liszttel (kb. 30-40%). Néhány ötlet a kiválasztáshoz
Diósabb ízvilágú süteményekhez: quinoaliszt (pl. diós bejgli, diós linzer, zserbó)
Magas kakaótartalmú süteményekhez: amarántliszt
Csokoládés süteményekhez: lenmagliszt, hajdinaliszt
Linzertésztához: olajos magvak őrleményei (mandulaliszt, dióliszt, gesztenyeliszt, mogyoróliszt)
Fűszeres süteményhez, kekszekhez: tökmagliszt, hajdinaliszt
Magvas kekszekhez, sós péksüteményekhez: tökmagliszt, lenmagliszt, hajdinaliszt

A rosttartalom növeléséhez adjunk hozzá egy kevés élelmi rostban gazdag összetevőt, nem csak azért, hogy emésztőrendszerünk működését támogassuk vele, hanem azért is, hogy a sütemény felszívódása lassabb legyen, kevésbé emelje meg vércukorszintünket és nagyobb telítőértéke legyen (kb. 5%)
Magas kakaótartalmú, csokoládés süteményekhez (pl. csokoládés kuglóf): almarost, lupinrost
Különleges ízvilágú kevert tésztájú gyümölcsös süteményekhez (pl. gyümölcskenyér): chia mag
Hagyományos tésztákhoz (pl. bejgli, linzer, natúr kekszek, piték): psyllium - útifűmag héj

Amelyik süteménynél szükség van arra, hogy a tésztánk jól nyújtható, formázható legyen, adjunk hozzá valamilyen sikérhelyettesítőt a megfelelő állag eléréséhez kb. 5%-ban
Magas kakaótartalmú, intenzívebb ízű süteményekhez (pl. csokoládés muffin, mákos patkó, magvas ropogtatni valók): psyllium (útifű maghéj)
Semlegesebb ízű, világosabb színű homogén tésztákhoz (pl. linzer, diós csiga, lekváros bukta, túrós táska): xantán, guar

néhány javaslat a liszt-kombinációkra

Rizsliszt, hajdinaliszt, chia mag, kókuszreszelék - különleges összeállítás, akár egy mákos bejglihez
Kukoricaliszt, quinoaliszt, xantán, reszelt citromhéj - citromos ízű diós kiflihez
Barna rizsliszt, lenmagliszt, psyllium - vendégváró sokmagvas pogácsához

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Szalámis korongok
  2017-03-23 20:25:28, csütörtök
 
  Hozzávalók
Tészta:
250 gvaj
350 gbúza finomliszt
200 gtejföl
csipet só
Befejezéshez:
200 gkarikára szelt szalámi
1 dbtojás bekenéshez

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A pihent tésztát kinyújtjuk, szaggatóval kis korongokat szaggatunk, és megkenjük őket a felvert tojással.
Mindegyik korongra egy szelet szalámit rakunk.
A korongokat tepsire tesszük, és 20 perc alatt 200°C-on készre sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Olívás tonhalkrém
  2017-03-23 20:08:26, csütörtök
 
 
Hozzávalók

13 dkg növényi olajban vagy sós lében eltett tonhal
10 dkg mascarpone
1 kisebb lila hagyma
8 magozott, fekete olívabogyó
3 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom

citromlé
továbbá:
fekete olívabogyó felkarikázva
vörösherecsíra

Elkészítés

Olívás tonhalkrém

A lila hagymát, az olívabogyót és az aszalt paradicsomot apró kockákra vágjuk. A tonhalat lecsepegtetjük, villával áttörjük. Az előkészített hozzávalókat a mascarponéval tálba tesszük, ízesítjük sóval, citromlével, majd alaposan kikeverjük. A krémet pirítósra, kiflikarikákra vagy sós kekszre halmozzuk, olívabogyóval és vörösherecsírával díszítjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Rácsos diós linzer
  2017-03-23 19:53:58, csütörtök
 
 
Hozzávalók

Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez
a tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg cukor
25 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
30 dkg sárgabaracklekvár
a tálaláshoz: porcukor

Elkészítés

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és egy órát hűtőben pihentetjük. Ezalatt összekeverjük a darált diót, a cukrot és a lekvárt.
Lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk a tészta kétharmad részét. Vajjal vékonyan kikent és lisztezett tepsibe tesszük, majd befedjük a töltelékkel.

Elnyújtjuk a maradék tésztát, 2 cm-es csíkokat vágunk belőle, és rácsszerűen a töltelékre tesszük.

180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Langyosan szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk a süteményt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tökéletes kakaós csiga receptje
  2017-03-22 14:49:42, szerda
 
  A tökéletes kakaós csiga receptje

A kakaós csiga eredeti nevén csokoládés tekerge, igazi hungarikum, már betöltötte a 103. évét.
Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak. A cukrászdájába is került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.

A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg kakaó
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj

A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.

A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1031 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 1706
  • e Hónap: 6031
  • e Év: 148447
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.