Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
Kulajda (nevenincs leves)
  2017-05-31 14:49:09, szerda
 
  Kulajda (nevenincs leves)

Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag ízlés szerint.

A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal és a gombával feltesszük főni. Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk és a felforrt levesbe öntjük. Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat. Végül apróra vágott kaprot szórunk bele. Forrón és hidegen egyaránt finom.

Kulajda kicsit másképp

Hozzávalók: 2-3 nagyobb burgonya, egy csésze friss gomba vagy egy marék szárított gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 tojás, kapor, só ízlés szerint.

A gombát felszeleteljük (a szárított gombát beáztatjuk) és a vajon megpároljuk. Felöntjük húslevessel vagy vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és puhára fozzük. A tojásokat felverjük a tejföllel, beleszórjuk a lisztet és a levesbe öntjük. Kicsit főzzük még és végül a kaprot is hozzáadjuk. A kész levesbe tehetünk keményre főtt tojást egészben vagy felébe, negyedére vágva.Link
 
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Knédli
  2017-05-31 14:46:34, szerda
 
  Knédli: 3dl tej, 1/4 élesztő /1,2dk körül/, 3db. száraz zsemle, 10-15dk főtt krumpli, kis cukor, 1,5 ek. só, liszt, hogy az összes száraz hozzávalóval, /krumpli is/ 1kg legyen. Én kenyérsütőgépben dagasztottam, kelesztettem, tehát a gépbe öntöm a tejet, krumplinyomón belenyomom a forró főttkrumplit, amit előzőleg lemértem, kis cukrot, élesztőt, kicsit állni hagyom. Közben lereszelem a zsömléket prézlinek. / bolti prézli nem olyan ízű!/Zsiradékon kicsit pirítgatom, nem kell nagyon barnára. Beleteszem a tejbe a sót, a hozzávalókat kiegészítem liszttel 1 kg-ra, beleöntöm a tejbe, jó kemény tészta lesz. Ha megkel, kiöntöm egy kis lisztre, nem muszáj deszkázni, átgyúrom, én 2 felé vettem, ügyes hurkákat formáltam belöle. Előzőleg feltettem forrni sós vizet a Zepterbe, de ha nincs bármilyen gőzőlős főző megteszi, vagy olvastam, hogy konyharuhát erősítenek a fazékra, és abba teszik a tésztát. Le kell fedni, 25-30 perc, tűpróba. Megnő, és egy kicsit kireped, de nem nagyon, olyan lett, mint a félkilós kenyér. Leöntöttem alóla a vizet, de visszatettem a meleg edényre lefedve, tálalásig. Fűrészes késsel nagyon klassz szeleteket lehet vágni, nem ragad, olyan könnyű, mint a pille.Nem kell neki nagy gőz, éppen csak, hogy ne ázzon el. Most csináltam először, gőz fölött se főztem még semmit, úgyhogy nem bonyolult, szerintem egy zsemlegombóc sokkal macerásabb, és nem olyan jó. Jó étvágyatLink  
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Cseh sörök
  2017-05-31 13:48:45, szerda
 
  Az egyik legnépszerűbb cseh sör a Gambrinus, aminek az alkoholtartalma 4.3%. A Gambrinus sört már 1842 óta főzik Pilzenben, a sört különleges ize, aromája, szine és állaga miatt tartják az egyik legjobb sörnek a világon. A másik igen népszerű cseh sör a Kozel, ami 2008-ban a legjobb cseh sörnek választottak meg. A Kozel alkoholtartalma 4.6% A Kozel egy világos sör, amelyben kellemesen harmonizálnak és megjelennek a cseh sörök jellemzői. A sör ize harmonikus édes-kesernyés és az illata kellemes malátás, aromás és karamelles. A harmadik legnépszerűbb sör Csehországban a Pilsner. A Pilsner sört legelőször még 1843-ban kezdték el gyártani. A Pilsner sörnek aranylós a szine, illatát a frisseség és a komló jellemzi. A sör ize kellemesen, harmonikusan kesernyés és ennek a sörnek az alkoholtartalma 4.5 és 5% között van. Ezek a legismertebb cseh sörök, de ezeken kivül rengeteg más kiváló cseh sör létezik még, többek között a Staropramen, Bernard, Budvar stb.

Gambrinus
A sör "védőszentjéről" elnevezett árpalé ebben a sorban a legegyszerűbb. Könnyű, erőteljesen savas, enyhén "virágos" illatú-ízű szimpla szomjoltó. Nagyon hidegen fogyasszuk!


Argus Majestic 4.8%

Bernard - Cerný Ležák 5.1%

Bernard - Jantarový Ležák 4.7%

Bernard - Sváteční ležák 5% (Ünnepi lágersör)

Bohemia Regent 11 - Super Vycepní 4.6%

Bohemia Regent 12 - Svetlý Ležák 5%

Braník 4.1%

Březnák Ležák Svetlé 5.1%

Březnák Svetlé Výčepní 4.1%

Budweiser Budvar 5%

Budweiser Budvar Tmavý Ležák (Dark Lager) 4.7%

Budweiser Premier Select Bud 7.6%

Černá Hora Granát 4.5%

Cerná Hora Kvasar s medem 5.7%

Cerná Hora Velen 4.8%

Chodovar Kvasnicový Skalní Ležák 5%

Corgon 4% - szlovák sör

Corgon 4 Sladovy - 4.6% - szlovák sör

Démon Polotmavý Speciál Chlumec 5.2%

Ferdinand 13 Sedm Kulí - 5.5%

Gazda Leziak Svetly Premium 5%

Gemer Standard 3.1%

Holba Serák 13,51 Svátecny Speciál 6.2%

Jihlavský Ježek 4.7%

Jihlavský Ježek Grand 18 - 8%

Jihlavský Zachariáš 6%

Kaltenecker Brokát Dark Lager 13 - 5.5%

Kaltenecker IPA14 Atlantis 5.8%

Kaltenecker Kras Lager 11 - 4.5%

Kaltenecker Marzen Lager 13 - 5.5%

Kaltenecker Weizen 12 Kras - 4.7%

Kácov Hubertus Světlý Ležák 4.7%

Kácov Hubertus Výčepní pivo 3.9%

Kelt 4.2%

Konrad Svatopavelské Svetlý 12 - 5.2%

Konrad Svatopavelské Vratislavické 7%

Kozel Cerný 3.8% - Barna Kozel

Kozel Világos 4% - Magyar 2011

Kozel Világos 4% - Cseh vs magyar

Kozel Premium 12 - 4.8%

Krušovice 10 Svetlé - 4.2%

Krusovice Cerné 3.8%

Krusovice Imperial 5%

Krušovice Pšeničné 4.3%

Lobkowicz Premium 4.7%

Master Tmavý 18 - 7%

Novopacké Pivo - Kumburák 5%

Novopacké Pivo - Podkrkonošský Speciál 6.3%

Novopacké Pivo - Valdštejn 7%

Pardál 3.8%

Pardubický Pernstejn Granát 13 - 5.7%

Pardubický Pernstejn Polotmavé Výčepní - 4%

Pardubický Pernstejn Svetlý Ležák 12 - 5%

Pardubický Pernstejn Vilém 11 - 4.7%

Pardubický Porter 19 - 8%

Pilsner Urquell 4.4%

Platan 14 Práchenská Perla Svetlý Speciál 6%

Platan 11 Protivínský Granát 4.6%

Praga Dark Lager 4.5%

Praga Premium Pils 4.7%

Primátor Double24, 10.5%

Primátor English Pale Ale 5%

Primátor Exkluziv 16 - 7.5%

Primátor Premium 5%

Primátor Stout 4.7%

Primátor Weizenbier 5%

Primus 4.2%

Radegast Premium 5%

Rychtář Premium 5%

Rychtář Speciál 15 - 6.5%

Smädny Mních 4.3% - Szomjas barát - szlovák sör

Starobrno Medium 4.7%

Starobrno Tradiční 4%

Staropramen Cerny barna 4.4%

Staropramen Granát 4.8%

Staropramen Jedenáctka 11 4.7%

Staropramen Lezák 5% - 2011 Original cseh

Staropramen Lezák 5% - 2014 Original cseh

Staropramen Premium 5% - Cseh vs Magyar

Staropramen Nefiltrovany 5%

Steiger Leziak 12 - 5%

Steiger Tmavý 11- 4.5%

Svijany - Svijanská Desítka 4%

Svijany - Svijanská Kněžna 13 - 5.2%

Svijany - Svijanský Baron 6.5%

Svijany - Svijanský Kníže 13 - 5.6%

Svijany - Svijanský Máz 11 - 4.8%

Topvar 5% - szlovák sör

Uherský Brod - Comenius14 - 6%

Zlatopramen 11 - 4.9%

Zlaty Bazant 10 4.3%

Zlatý Bažant 12 - 5%

Zlaty Bazant Psenicné 4.4%

Zlaty Bazant Citrom 2.1%
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Marlenka
  2017-05-31 13:37:28, szerda
 
 
100 g vaj
2 EK méz
250 g cukor
1 KK ecet
1 EK szódabikarbóna
2 tojás
700 g simaliszt
7 lapot sutunk

Krém:
200 g vaj
1 doboz suritett tej (edesitett)
orolt dio izles szerint
1 EK konyak

A suritett tejet dobozostul felbontatlanul 3 oraig teljesen vizbe meritve lassu tuzon fozzuk, majd 7-8 oran at hulni hagyjuk. A vajat habosra keverjuk hozzaadjuk a suritett tejet a diot es a konyakot. A tortalapokat egyenkent megkenjuk, osszeallitjuk, a felso lapot is megkenjuk, majd megszorjuk aprora vagott dioval vagy cukrozatlan kakaoporral. Link
 
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Sörös rétes
  2017-05-31 13:24:41, szerda
 
  / Pivní závin
Egy tálban elkeverünk 30 dkg lisztet, 25 dkg olvasztott vajat, 1/4 l sört (legjobb a pilzeni) és egy csipetnyi sót, majd néhány órán keresztül pihenni hagyjuk a hűtőszekrényben. A kész tésztát kinyújtjuk, majd almával, fahéjjal, mazsolával, dióval megtöltjük, összetekerjük, és a sütőben rózsaszínűre sütjük.Link
 
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Sörös sertéshús sárgarépával
  2017-05-31 13:17:44, szerda
 
  / Vepřové s mrkví na pivu
Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka, só, 2 evőkanál olaj, 1 hagyma, 10 dkg sárgarépa, 1,5 dl világos sör, 2 evőkanál rántás, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál citromlé
A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt húst, megsózzuk és megpirítjuk. Majd felöntjük kb. 2 dl vízzel és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, hozzáöntjük a sört és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. A levét rántással besűrítjük, kicsit főzzük és cukorral, citromlével ízesítjük.
Tipp! A mártást darabka vajjal finomíthatjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Morva sörgulyás, azaz sörös pörkölt
  2017-05-31 13:15:50, szerda
 
  / Moravský pivní guláš
Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 1 dl olaj, 20 dkg hagyma, 2 evőkanál édes őrölt paprika, 8 dkg paradicsompüré, 2 burgonya, 5 dl barna sör, 1 peperóni, köménymag, só
A húst kockákra daraboljuk. A felkarikázott hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a paprikát és enyhén megbarnítjuk. Erre az alapra helyezzük a megsózott húst, megszórjuk köménymaggal és megpirítjuk. A fele sörrel felöntjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt burgonyát és a peperónit. A maradék sört hozzáöntjük és addig pároljuk, míg a hús megpuhul és a lé besűrűsödik. Ha szükséges, vizet is önthetünk alá.
Tipp! A tányéron szórjuk meg reszelt tormával és metélőhagymával.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zólyomi pörkölt
  2017-05-31 13:08:04, szerda
 
  Znojmói gulyás (pörkölt) knédlivel / Znojemský guláš s knedlíky
Hozzávalók (2 személyre): 16 dkg marhahús, 20 dkg zsír, 2 dkg párolt hagyma, 2 dkg savanyú uborka, 5-10 g sima liszt
A megtisztított húst kockára vágjuk, kicsit megpirítjuk szárazon (a zsírt a pároláskor adjuk hozzá). Csontlevet vagy vizet öntünk alá, és az előzőleg felszeletelt, leforrázott hagymával tovább pároljuk. A megpuhult húst megszórjuk liszttel, hozzáadjuk feldarabolt uborkát és készre pároljuk. A levét ne főzzük el! Ízlés szerint sózzuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Cseh receptek  
Habos meggyes pite
  2017-05-26 11:20:53, péntek
 
  Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez :
a tésztához:

40 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1,25 dl tej
2 tojás
9 dkg porcukor
12 dkg vaj
csipet só


a tetejére:

15 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
3 evőkanál tejszín
15 dkg mandulalap


a töltelékhez:

70 dkg meggy (nálam 720 ml meggybefőtt)
1 csomag tejszínízű pudingpor
13 dkg kristálycukor
5 dl tej
6 lap zselatin
5 dl tejszín


A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, közepébe mélyedést készítettem.
Ide morzsoltam az élesztőt, amit leöntöttem a meglangyosított tejjel.
Oldalról lisztet húztam rá, és kelni hagytam.
Negyedóra elteltével hozzáadtam a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztettem.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tetejére a mázat: összemelegítettem a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lett, a tűzről lehúzva hozzákevertem a mandulalapokat is, és hagytam langyosra hűlni.
A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd a tepsi méretére nyújtottam és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Kicsit hagytam még kelni, majd rásimítottam a mandulás mázat.
190 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágtam.
A meggybefőttet leszűrtem, elosztottam az alsó lapon (friss meggy esetén kimagvalva tesszük az alsó lapra).
A pudingporból, cukorból és tejből a szokott módon sűrű pudingot főztem.
A zselatinlapokat vízbe áztattam, kinyomkodtam, majd egyesével feloldottam a még meleg pudingban.
Kevergetve teljesen kihűtöttem a zselatinos pudingot.
A tejszínből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a pudingba.
A habos pudingot a meggyel kirakott lapra simítottam, majd ráhelyeztem a felső, mandulás lapot és gyengéden lenyomkodtam.
Hűtőben egy éjszakán át hagytam összeérni, dermedni a krémet.
Másnap porcukorral leszórtam a tetejét és felszeletelve tálaltam.


Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Meggyes-mandulás pite
  2017-05-26 11:17:45, péntek
 
  Hozzávalók egy kb. 22 x 30 cm-es tepsihez:
a tésztához:

2 tojás
20 dkg cukor
4 dl tejföl
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
néhány csepp színtelen mandulaaroma


a tetejére:

35-40 dkg meggy
10 dkg szeletelt mandula
porcukor


A meggyet megmostam, kimagvaltam.
A tésztához nagyon habosra, krémesre kevertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a mandulaaromát is.
Fakanállal beleforgattam a tejfölt és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, tetejére szórtam az előkészített meggyet és a mandulalapokat.
Előmelegített, 180 fokos sütőben közel 1 órán keresztül sütöttem. (Tűpróba!)
A sütőből kivéve rácson hűlni hagytam, majd kockákra szeletelve, tetejét kevéske porcukorral meghintve kínáltam.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 117 db bejegyzés
e év: 1031 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 44
  • e Hét: 1665
  • e Hónap: 5990
  • e Év: 148406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.