Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Lackfi János: Tanulságok
  2017-05-19 07:19:43, péntek
 
 
Amilyen az adjon isten, úgy puffanik,
Az asszony verve jó, ne halaszd holnapig.
Ágyát ki mint veti, várj a helyébe jót,
Addig jár a korsó, amíg ér takaród.
Aki szelet vetett, két szék közt pad alatt,
Akinek nem inge, az lel majd aranyat.
Kolbásznál több a nap, ajtó mögött helye,
Nem fér meg két dudás, maga esik bele.
Éppoly kicsi a bors, mint a rosta lika,
Odakinn tágasabb, de benn a barika.
Beszélni színezüst, másik fülén kimegy,
Nem vénember azért Mohamedhez a hegy.
Falra borsót, kemény dió, legszebb öröm,
Világtalant vezet, zsák foltját, kő kövön.
Szamár szenved, habár nagyot nem érdemel,
Holló a hollónak harapást szőrivel.
Kicsi, ámde erős, mint halottnak a csók
Járt utat el ne hagyj, a másik lábam ott.
Kinek a pap, kinek hány nap még a világ,
Ló is botlik, előbb, mint a sánta kutyák.
Ki mint él, lassan járj, vízzel főz, húzza ág,
Szégyenlős koldusnak ne nézd a fogsorát.
Előre ne igyunk, tolláról madarat,
Jobb ma egy túzok, és ki nem szól, bölcs marad.

1971. május 18-án született Lackfi János
József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Francois Villon - A jó tanács balladája
  2017-05-19 06:52:41, péntek
 
  Bűnösök, kiket elhagyott az ész, Lélekben elfajzottak és sötétek, Kiknek az agya torz és csenevész, Balgák, kiket befontak tévedések, Kik származástok megcsúfolva éltek, Főt hajtva a szégyenhalál előtt, S a lelkifurdalás sem ád erőt,...
KOLOZSVAROS.COM

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Radnóti Miklós: Változó táj
  2017-05-19 06:49:40, péntek
 
 Radnóti Miklós: Változó táj

Tócsába lép a szél
füttyent és tovafut,
hirtelen megfordul
s becsapja a kaput.

A tócsa laposan
pislant s a lusta fák
madaras szájukat
hirtelen kinyitják.

Összevissza zaj lesz,
még a lomb is mormog,
épülnek a porban
porból kicsi tornyok.

Megáll az úton a
mókusbarna barát
és fölötte barnán,
egy mókus pattan át.

Aztán figyelmesen
mi mozdult: megmered,
a táj nagy kalapként
hordozza az eget.

Mire újra mozdul,
csaknem minden nyugodt,
bokorba bútt a szél
s aludni készül ott.

Nevetni kész a rét,
mosolygós és kövér,
gyöngén ring ahonnan
asszonyom jődögél.

Meglát, szalad felém
a fű közt és a nap
szétfutó hajába
arany csíkot harap.

Körben egyre tisztul
és folyton csöndesül,
az elkergetett fény
mindenre visszaül

és mi nagy kalapként
hordozta az eget:
fedetlen áll a táj
s felhővel integet.

1935
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
9 évvel tovább élhetsz, ha ennyit mozogsz
  2017-05-17 09:28:19, szerda
 
  Az intenzív fizikai aktivitás - mint amilyen például a kocogás is - lelassítja sejtek öregedési folyamatát. A Brigham Young University munkatársai felfedezték, hogy 7 és 9 év között volt a különbség sejtszinten azok között, akik rendszeresen intenzív testmozgást végeztek, szemben azokkal, akik csak visszafogottan sportoltak.
A nőknél ez a fajta intenzív mozgásigény napi 30 percet jelent heti ötször, míg a férfiaknál 40 percről van szó. Kiderült, hogy ez a fajta intenzív sport akár a ráncok és az ősz hajszálak megjelenését is késlelteti.
"Ha negyvenévesek vagyunk, az nem jelenti azt, hogy biológiailag - vagyis sejtszinten - is 40 évesek vagyunk. Köztudomású, hogy van, aki sokkal fiatalabbnak néz a ki a koránál. Minél több aktív, intenzív testmozgást végzünk, annál lassabban öregedünk testünk" - fogalmazza meg a lényeget a kutatást vezető Larry Tucker.
A szakember hozzáteszi, hogy ezzel együtt természetesen egy sor egyéb genetikai tényező is meghatározza a várható élettartamot: előfordulhat, hogy valaki az intenzív testmozgás ellenére sem él sokáig.
Kapcsolódó cikkeink:
- Lerövidítheti az élettartamot a túl sok ülés
- Nem fogyunk a testmozgástól, de tovább élünk, ha edzünk

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Milliók használják az ősrégi, veszélyes Windowst
  2017-05-17 09:26:13, szerda
 
  Évek óta nem támogatott a Windows XP, mégis több millióan ragaszkodnak hozzá: ez a harmadik legnépszerűbb asztali operációs rendszer. A sebezhető rendszer az egyik oka annak, hogy múlt hét péntek óta tarol a WannaCry zsarolóvírus.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
45 állami szervezetet támadott meg a zsarolóvírus
Észak-koreai hackereket sejtenek a kiberkáosz mögött
Hiába a káosz, eddig nem jártak nagy sikerrel a zsarolók
A Microsoft 2014-ben szüntette meg a Windows XP operációs rendszer támogatását, ami azt jelenti, hogy azóta nem érkeznek biztonsági javítások és frissítést hozzá, a rendszer védtelen az újfajta támadásokkal szemben. Ennek ellenére még most is rengeteg gépen fut az elavult, már több mint 15 éves oprendszer, ez pedig nagy szerepet játszott abban, hogy a pénteken indult nagy zsarolóvírusos támadási hullám több mint 200 ezer áldozatot érintett 150 országban.

A redmondiak ezért meglepő lépésre szánták el magukat: május 13-án sürgősségi frissítést adtak ki a már nem támogatott Windows XP, Windows 8 és a Windows Server 2003 rendszerekhez, amelyre korábban még nem volt példa.

A NetApplications szerint
a Windows XP jelenleg a harmadik legnépszerűbb operációs rendszer a világon,
az asztali gépek 7,04 százalékán fut. Ez egyben azt jelenti, hogy többen használják, mint a Windows 8-at, a Linuxot és a Mac OS X bármelyik verzióját. Az aktívan támogatott Windows 7 és a Windows 10 szerencsére magasan vezet. Előbbi 48,5 százalékkal vezeti a listát, míg a 10-es rendszer az asztali gépek 26,28 százalékán fut.

Az öt legnépszerűbb asztali operációs rendszer:

Windows 7: 48,5 %
Windows 10: 26,28 %
Windows XP: 7,04 %
Windows 8.1: 6,96 %
Mac OS X 10.12: 3,21 %
Ez mennyi PC-t jelent?
Az elemzők szerint mostanra már több mint kétmilliárd PC-t használhatnak a világon, ezt alapul véve legalább 140 millió gépen futhat még mindig Windows XP.


A legnépszerűbb asztali OS-ek. Forrás: Netmarketshare
Ugyan a sebezhető Windows-rendszereket kihasználó WannaCry zsaroló terjedését sikerült lelassítania egy 22 éves brit szakembernek, nem sikerült teljesen ellehetetleníteni. Az Europol arra figyelmeztetett, hogy az ámokfutás a hét elején folytatódhat, mikor az emberek a hétvége leteltével visszamennek dolgozni. Ez a hétfőre várt nagy második hullám elmaradt.

Mégis, sok vállalatban használnak még elavult rendszerek vélhetően az okból, hogy az átállás költséges és időigényes. Mint kiderült, a brit kórházakban péntek este kialakult káosz is nagy részben köszönhető volt annak, hogy sok gépen futott még XP.


Link
 
 
0 komment , kategória:  TV, internet, komputer,telefon  
Megmutatjuk, ki állt modellt a Mona Lisához
  2017-05-17 09:23:55, szerda
 
  Sajnos be kell vallanom, hogy a mai bejegyzésem messze a teljesség igénye nélkül készült. Ezúttal inkább kísérletet tettem - a festménnyel kapcsolatban felmerült - néhány fontosabb elmélet ismertetésére.
Ki volt a modell? Minden tanulmány, kutatás és bizonyíték szerint a festményen Lisa di Antonio Maria Gherardini látható. A hölgy 1479-ben született Firenzében, a gazdag és befolyásos Gherardini családban. Tizenhat évesen feleségül ment Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo ruha- és selyemkereskedőhöz, akinek Lisa már a harmadik felesége volt. Rendes, középosztálybeli életet éltek Firenzében, öt közös gyermekük született, ráadásul Lisa saját gyermekei mellett felnevelte férje előző házasságából származó kisfiát is. Mint minden jóravaló firenzei, ők is kedvelték és pártolták a művészetet. Ekkoriban nagy divat volt portrékat, festményeket készíttetni a családtagokról. Francesco megbízást adott tehát 1503-ban a jó nevű festőnek, Leonardo DaVincinek, hogy készítse el felesége portréját. Így született a világ egyik legismertebb festménye. Először neve sem volt, csak később, Leonardo életrajzírójától, Giorgio Vasaritól kapta a jól csengő Mona Lisa nevet. A Lisa adott volt, a “Mona" szó pedig az olasz madonna (asszony) szónak a rövidítése.
A portré több szempontból is szokatlan és új volt, talán ezért lengi körül a misztikum. Leonardo a kor divatjával ellentétben nem csupán Lisa profilját festette meg, hanem szembe fordította velünk az asszonyt, ezáltal a teljes arcát láttatja. Nem kizárólag ez az új perspektíva az egyetlen furcsaság a képen. Lisa nem visel még jegygyűrűt sem, holott a kép készültekor már jó pár éve házas volt. Ellentétben a korabeli festményekkel, amelyeken a nők nyaka, füle, csuklója, keze telis tele van ékszerekkel. A kiengedett haj sem megszokott, a nők általában szorosan fésült frizurát viseltek. A hajas kérdésre egy érdekes lézeres technikával végzett elemzés adott választ: az eredeti vázlaton Lisa haja fel volt tűzve, de később mégis leengedett hajjal festette meg Leonardo. Ahogy Lisa ül, az is figyelemre méltó, olyan az egész mint egy mozdulat, mintha a nő kihúzott háttal ülne és úgy nézne maga elé, majd a fejét lassan oldalra, a festő felé fordítaná. Ez volt az első portré, amiben ilyen mozgásszerű pozícióban festettek le valakit.
Leonardo zsenialitásához nem fér kétség, soha semmit sem csinált véletlenül. A háttér szintén egy különös újítása volt, már-már annyira különös, hogy sokan feltételezik, ha van titok a képen, az nem Lisa arcán, hanem a háttérben keresendő. Ebben az időszakban a festmények hátterei aprólékosan kidolgozottak voltak, tájakat, jól felismerhető házakat lehetett látni mindenütt. Itt viszont egy meglehetősen kísérteties tájkép tárul elénk, amit egyes feltevések szerint Leonardo képzelete szült. Művészettörténészek szerint a Lisa bal válla fölött látható háromlyukú híd viszont Bibbio hídja, amely egy észak-olasz kis település mellett volt található. Sokszoros nagyítás után pedig állítják, jól kivehető a hídba művészi úton elrejtett 7-es és 2-es szám (Leonardo egy icipici ecsettel festette a híd alá a számokat), ami talán 1472-re utalhat, amikor a híd összeomlott.
A rejtélyes mosoly. Jól látható, hogy a mosoly nem szimmetrikus. A kérdés máig él: miért mosolyog Mona Lisa? Kire mosolyog? Őriz-e a kép valami titkot, üzenetet vagy utalást? Freud szerint Leonardo képein a nőknek megdöbbentően egyforma a mosolyuk, és ez azért van, mert édesanyja mosolyát festette minden női arcra, hogy így emlékezzen rá. Fogorvosok állítják, Mona Lisa mosolya komoly fogproblémára utal: feketék lehettek a fogai, vagy pedig hiányzott pár első foga, ami magyarázat lehet a szorosan összezárt ajkakra.
Egyes feltételezések szerint a modellnek Bell-féle facialis paresise volt (arcidegbénulás). A facialis paresisnek ez a formája elég gyakori, és nem minden esetben jár teljes regresszióval. Kétségtelen, hogy Mona Lisa jobb ajka nem húzódik fel a mosolynál, míg a bal igen. Ez lehet az oka a mosoly asszimetriájának.
A mosoly lehet pusztán a vizualitás csapdája. A látóterünk centrális területén észleljük legélesebben a színeket és a részleteket, míg a periféria elmosódottabb, és zömmel a fehér-fekete színeket, a fényeket és az árnyékokat érzékeli. Mivel úgy szocializálódtunk, hogy a másik ember szemébe nézünk, ezt Mona Lisa szemlélésénél is hajlamosak vagyunk megtenni, ezáltal a száj régiója elmosódottabb, árnyékosabb. Ha a szájra koncentrálunk, a mosoly elhalványul (?). A kiemelkedő arccsont és a mély árnyékok jobban segítik ezt a hatást, mint egyéb festményeknél.
Sokak által azonban Lisa azért mosolyog olyan sejtelmesen, mert éppen várandós. Erre utalnak duzzadt ujjai, amik húszas évei elején nem lehetnének ilyenek, ha nem lenne áldott állapotban, ráadásul a pozíció, ahogy a kezeit egymásra téve tartja tipikus példája annak, ahogyan a kismamák a hasukra teszik a kezüket. Az eredeti vázlaton pedig jól látszik, hogy Lisa olyan ruhát visel, ami finom gézből készült. Ez tipikusan a kismamák viselete volt ebben az időben. A géz anyagot később a festő átszínezte, csak lézeres elemzés során látszik, hogy eredetileg ezt a ruhát festette rá a nőre.
És itt a következő dilemma. Nő volt e egyáltalán “Mona Lisa"? Dr. Lillian Schwartz elmélete szerint a Mona Lisa tulajdonképpen önarckép, Leonardo saját magát festette meg női ruhában. Digitális elemzések sorozata bizonyítja, hogy DaVinci magáról rajzolt képei és Mona Lisa arca között teljes egyezést találni. Ezzel a teóriával azonban az a baj, hogy nem bizonyítható, hogy a rajzolt önarcképek valóban önarcképek-e. Silvano Vinceti egy olasz művészettörténész új elmélettel állt elő, amely szerint a modell valójában Leonardo egyik meleg szeretője volt. A homoszexuális szerető, Gian Giacomo Caprotti, becenevén Salai, vagyis a Kis Ördög, tízévesen került Leonardo szolgálatába. Inasa, segédje, asszisztense, tanítványa, modellje és szeretője volt a biszexuális mesternek, aki a fiú iránti szeretetét és vágyát fejezte ki azzal, hogy vonásait belefestette leghíresebb - bár ezt akkor még nem tudhatta - festményébe.
Florian Hutzler pszichológus szerint Leonardo DaVinci különleges technikával festett: ha valaki belenéz Mona Lisa szemeibe, akkor mosolygósnak látjuk az arcot. Ha viszont csak az ajkakra koncentrálunk, akkor az agyunk nem érzékeli mosolygósnak. Az olasz Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke is érdekes dologra bukkant: álltja, a kép tele van rejtett betűkkel, amiket összeolvasva üzenet jelenik meg. Speciális vizsgálat során például Mona Lisa szemeiben több betűt is találni. A bal szemében egy S betű, a jobb szemében pedig egy L látható. Vajon mit jelent mindez? És DaVinci miért festette meg - állítólag - kétszer is Mona Lisát, 10 év eltéréssel, de a képet mégsem adta oda Lisának és férjének? Haláláig megtartotta a festményt, és folyton újított rajta valamit (például a ruhát, a hajat), ennek ellenére viszont a képen nincs tömött festékréteg, feltűnően egyenletes a felszíne ahhoz képest, ahányszor átfestette. Úgy tűnik, bárhol kapcsolódunk be a történetbe, mindig újabb és újabb megválaszolatlan, különös kérdések bukkannak elő.
Hol járt az elmúlt néhány száz évben a festmény? A festményt nagy becsben tartották a francia uralkodók, lógott I. Ferenc francia király fürdőszobájának, később hálószobájának falán, XIV. Lajos még Versailles-ba is magával vitte. Egy ideig Bonaparte Napóleon is birtokolta, majd 1804-ben a párizsi Louvre adott otthont a Mona Lisának, ahol hosszú évekig nem érte semmi atrocitás És ne feledkezzünk arról sem, hogy mintegy száz évvel ezelőtt Vincenzo Peruggia, egy takarítónak öltözött olasz férfi ment be a múzeumba, lassan elsétált a kép előtt, leakasztotta, és lelépett vele, azzal a céllal, hogy visszavigye Olaszországba. Elrabolták a Mona Lisát! - harsogták világszerte. A festmény két évvel később, 1913. december 12-én került elő, amikor Peruggia el akarta adni 500 ezer líráért a Firenzében lévő Uffizi képtárnak. 1956-ban restaurálásra szorult, mert egy vandál savat fröcskölt rá, majd egy másik rongáló egy követ hajított hozzá. 1963-ban egy időre a New York-i Metropolitan Múzeumba vitték, ahol több mint egy millióan láthatták. A korábbi esetekből tanulva úgy döntöttek, hogy a festményt golyóálló üveggel védik. Így nem esett baja, amikor 1974-ben, Tokióban vörös festéket akartak rá önteni, vagy 2009-ben, amikor egy orosz nő egy csészével dobta meg a festményt.
Egy titokzatos mosoly egy különleges festményen, semmi több 🙂 . Tudósok kutatják naphosszat, turisták tucatjai hömpölyögnek előtte, és mindezt miért? A rejtély miatt. Temérdek kérdés, csupa talány.
FOLYT. KÖV.!

Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
A forróság ellen árnyékolj okosan
  2017-05-17 09:21:37, szerda
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
J. W. Goethe: Májusi dal
  2017-05-17 07:56:14, szerda
 
 
A nagy természet
Miként ragyog.
A nap mi fényt vet!
Mily illatok!
Föld, ág rakodtan
Szines virággal,
Minden bokorban
Ezer madárdal.
Ezer kiáltás
Visszhangra vár:
,,Ó, föld, ó áldás,
Ó, napsugár!"

Dsida Jenő fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Tandori Dezső - Két oltár
  2017-05-17 07:54:09, szerda
 
 
Folyton tele van veled a
szám, nem tudok tőled beszélni,
mégis téged árullak el
annak, ki fuldoklásom érti.

Látlak megiszonyodni tőlem.
Mintha így menekítenél:
látlak - torkomon, mint hegyélen
futsz, velem futsz visszafelé.

-

Ki sebeimet megnyitod,
hogy rajtuk közeledre lássak,
és egymásra szabaditod
velem is egyetlen világod:

látom megnyíló sebeim
vakon, bezárva, sérthetetlen -
Kettőzve űzi önmagát az
egyetlen és elérhetetlen.
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Radnóti Miklós - Himnusz
  2017-05-17 07:52:22, szerda
 
  Gyökér vagy és törzs,
teli lomb s gyümölcs,
hűs fuvallat vagy
s meleg nap érlelő,

kötöző gyökér,
iramodó vér,
vékonyszáru törzs,
széllel barátkozó,

karom lombja vagy,
karomba szaladj,
mellem virága,
szívemen takaró,

ébresztő napom
s napos hajnalon
lombom gyümölcse,
mellettem ébredő,

mellettem alvó,
szívemre hajló,
jó nyugalom vagy,
csöndesen dobogó,

szépszavú forrás
kezdő sikoltás,
szárnyas lehellet,
lélekkel szálldosó,

árnyékban éles
fény vagy és ékes
árnyék a fényben,
s felhő is, füstölő,

csukódó pillán
utolsó villám,
nyíló testeddel
karolón ringató.

Te harcon áldás,
búvó mosolygás,
aki a földön
régen fehérlő
csontjaimban is majd
ott bújkálsz mindörökkön. 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 583 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 633
  • e Hét: 633
  • e Hónap: 12644
  • e Év: 692951
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.