Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
További kellemes délutánt
  2017-07-29 14:43:13, szombat
 
  Ebben a melegben mára ennyi elég,kellemes hűsítővel szép délutánt ..megyek én is eszem egy kis hideget...


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folyékony energia
  2017-07-29 14:41:00, szombat
 
  Egészség & fitness egyperces


Az egészség fehérben érkezik

Az utóbbi hetek egyik legtöbbet említett élelmiszere a tej. Azt még nem tudhatjuk, emelkedik-e majd a fogyasztása, ha majd kisebb adó terheli, de számos pozitív tulajdonsága miatt érdemes lenne gyakrabban a kosarunkba tenni. A tej világnapja kapcsán néztük meg, miért hasznos számunkra.


A tejnek kitüntetett szerepe van az életünkben, hiszen ez az első táplálék, amit születésünk után fogyasztunk. Mégis, mintha megfeledkeznénk az érdemeiről, mert felnőttként egyre kevesebbet iszunk belőle, sőt vannak, akik kifejezetten tartózkodnak tőle. A romló presztízs a statisztikákon is látszik:
2005-ben az egy főre eső tej- és tejtermékfogyasztás 167 liternek felelt meg, alig egy évtizeddel később ez már csak 147,5 liter volt. A magas árszínvonal minden bizonnyal hozzájárult a csökkenéshez, azonban egyre több azok száma, akik valamilyen probléma vagy meggyőződés miatt iktatják ki az étrendjükből. A TÉT Platform Egyesület szakértők segítségével járt utána, miért van ez, és miért lenne egészséges, ha több tejet és tejterméket fogyasztanánk.


Folyékony energia

Miközben a tej talán a legjobb kalcium- és D-vitamin-forrásunk, számos más hasznos tápanyagot is tartalmaz. 1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérjét, 1,5-3,6 gramm zsírt, 5,3 gramm szénhidrátot és 48-64 kcal-t (202-267 kJ) energiát találunk. Emellett A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és C-vitaminokat, niacint és folsavat tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag is van, például kálium, nátrium, magnézium és cink. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már fedezhetjük is.

A tejben és a belőle készült termékekben, így a joghurtban, kefirben, sajtban és túróban megtalálható vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be egészségünkben, az alapvető élettani folyamatok szabályozásában, kifejezetten a csontok fejlődésében és később a csontritkulás megelőzésében. A tej könnyen emészthető, jól hasznosítható tápanyagokat tartalmaz, és emiatt minden korosztálynak ajánlott, mutat rá a TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus is.

,,A hiedelmekkel ellentétben a tej kifejezetten jól emészthető, a legtöbb diétás étrendben is helyet kap. Legfontosabb szerepe valóban gyermekkorban van, ilyenkor a benne lévő kalcium és D-vitamin hozzájárul az egészséges csontfejlődéshez és növeli az úgynevezett csúcs-csonttömeget is, amely a legfontosabb preventív faktor a XXI. század járványának is nevezett oszteoporózis szempontjából. Éppen ezért fontos az idősek számára is. Azonban a felnőttek egy része téves információk miatt szinte teljesen kiiktatja étrendjéből a tejet, sőt a tejtermékeket is" - mondja a szakértő.
A dietetikus több ilyet is említ. ,,A legtöbben laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia miatt kerülik a tejet. Bár a laktózérzékenység több ok miatt alakulhat ki és hazánkban a felnőttek harmada erre hivatkozva nem fogyaszt tejet, a valóság az, hogy a diagnosztizált laktóz-intoleránsok száma ennek mindössze töredéke, 7-10 százalék körüli. A tejfehérje-érzékenyek aránya mindössze 1,5-2 százalék"- összegzi Antal Emese, aki szerint, ha nem is kedveli valaki a tejet, a tejtermékeket nem szabad kihagynia az étrendjéből. ,,A savanyított tejtermékek, így például a joghurt koncentráltan tartalmazzák a tej értékes tápanyagait, így a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges kalciumot is.
Ráadásul sok joghurt a szervezetünk számára hasznos, probiotikus baktériumokat is tartalmaz,
így a bélflóránk egyensúlyára is jó hatással lehet."


Forrás:delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mesék Rigából
  2017-07-29 14:32:57, szombat
 
  Utazás egypercesMesék Rigából


Lettország hányatott sorsú fővárosa, Riga számtalan különleges történettel büszkél­kedhet. Ezek földeríté­se nyomós okot szolgáltat a hihetetlen iramban fejlődő ,,középső" balti állam fölkeresésére, miköz­ben az utazó a város gazdag multikulturális örökségét is meg­ismerheti.

A kár az egykor az észak-európai kereskedelmi szövetségbe tar­tozó Hanza-városok jellegzetes építészete és a középkori né­met kultúra, akar a Baltikum ősi népei (köztük az északon élő finnugor livek) és szokásaik iránt érdeklődünk, a Ri­gában élő orosz, zsidó és nyugat-európai lakosok története vagy a hitleri megszállás és az ötvenéves szovjet uralom nyomait kutatjuk a külvárosokban, megtaláljuk a nekünk való helyeket a lett Fővárosban és környékén.


A közeli Jurmala Fehér homo­kos strandjának közelében, a XIX, századi balti nemzeti mozgalmak során Fölfedezett faépítészet szépséges példáinak megláto­gatása vagy a Rigában, egykori zeppelin-hangárokban működő hatalmas piac (a legnagyobb ilyen komplexum a Baltikum­ban] bejárása nyitja meg az utat a sokkul­túrájú város mindennapjainak megismeré­séhez. Az évszázadok során váltakozó orosz ós német uralom és megszállás alatt élő lettek történetét (az erdélyi fejedelem, Báthori István lengyel királyságának idejé­től) a lengyel után a svéd uralom is megha­tározta. Ma is ez a kettősség, a skandináv és a kelet-európai szellem sajátos egyvele­ge jellemzi a várost.

Óriás a folyóparton

Sétahajózás közben nézelődve szembeötlik a Daugava folyó partján, a rigai vár közelében álló üveges fülke. Benne egy magas férfi alakja látszik, akinek a nyakában egy kisgyerek ül.
Ő Nagy Kristóf - vagy ahogy a rigaiak ne­vezik: Lielaís Kristaps -, a város alapítója. A legenda szerint egy környékbeli barlang­ban élt a révész, aki a széles folyón szállítot­ta az utasokat. A hatalmas termetű ember egy viharos éjjelen sírásra lett figyelmes. Ki­ment a barlangja elé, ahol egy kisfiú állt, és keservesen zokogott, mert át szeretett volna jutni a folyón. Az óriás a nyakába véve átvit­te Őt a túlpartra. Reggel azon a helyen, ahol előző éjjel a gyermekkel találkozott, talált egy láda aranyat.
Az óriás a barlangjában őrizte a kincset, és a történet szerint ebből a pénz-bői építették Rigát.
A nyilvánvalóan Szent Kristóf történetét feldolgozó történet Riga nagy becsben tartott eredetmondája, amiről a szoborállítással is megemlékeztek a város la­kói. Az 1510-ben készült, német mester ke­zétől származó szobor eredetije ma a Város­történeti Múzeumban látható, és másolata áll a folyó partján azon a környéken, ahol vala­ha az óriás barlangja volt.
Macskák a háztetőn

A német kereskedők hegemóniája el­len szellemes módon küzdő lettekről emlékezik meg a város egyik legfőbb jelképe, a ,,macskás ház". A híres -és újrafelfedezés alatt allé - szecessziós rigai építészet szép példája a XX. század eleji ház, amely a város történetét uraló nagy céh épületével szemben állr két saroktornyán egy-egy púpos hátú macska szobrával.
A lett tulajdonos-építtető eredetileg úgy helyeztette el a macskákat, hogy a feneküket mutassák a céh épületének; a céh ugyanis, amely csak német ke­reskedők előtt állt nyitva, nem vette fel öt a tagjai sorába. Pereskedés kezdő­dött, aminek a végén a lett urat mégis beválasztották a tagok közé, azzal a ki­tétellel, hogy megváltoztatja a macskák pozícióját a tornyok tetején.


Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénzár Miklós . Hozzám bújtál
  2017-07-29 14:27:56, szombat
 
 
Hozzám bújtál
Írta Pénzár Miklós .

Hozzám bújtál,megcsókoltál.
Átöleltél,úgy ébresztettél
Nap helyett,Napom lettél
Te Földre szállt égi tünemény
Felgyújtottál és elégettél
Szinte meg semmisítettél
Ölelő két karoddal szorítottál
Egy szép Világot adtál
Szerelemre gyújtottál


Link


Köszönöm!!!
 
 
0 komment , kategória:  Szép versek(2.kaptam)  
Pénzár Miklós . Emlékezem...
  2017-07-29 14:25:30, szombat
 
  Köszönöm a szép verseidet,kedves Miklós !


Pénzár Miklós .
Emlékezem...

Emlékezem a sok szépre jóra
Sok-sok bolondos pillanatra !
Emlékezem könnyekre,sírásra
A meg nem valósult álmokra !
Emlékezem a nehéz hónapokra
Emlékezem éhes,fázó állatokra
Emlékezem sok szomorúságra
Reménytelen sötét holnapokra
Anyám,Apám keserves arcára
Múltra,boldog gyermekkoromra
Amikor mindig csak játszottunk
Könnyes szemünkkel nevettünk
De mi boldog gyermekek voltunk
Nekünk minden örömünk megvolt


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép versek(2.kaptam)  
Katica bogár....
  2017-07-29 14:22:35, szombat
 
 
Állatbarát egyperces

Meseszép a hétpettyes katica!

A világ talán legszebb rovara a hétpettyes katicabogár. A különlegessége viszont nem is csak ebben rejlik. Cikkünkből megtudhatod, hogy miért is jelentős rovara a természetnek.

A katica jellegzetességei

,,Talán a legismertebb hazai rovar, amelynek bemutatása tartogathat mégis meglepetéseket. Tudományos neve: Hétpettyes katica (Coccinella septempunctata Linné, 1758).
A név jelentése: Coccus = gömb, coccinella= gömböcske, utal az állatka félgömböt idéző alakjára; septem = hét, punctatus = pettyes, pontozott. A latin név után a leíró zoológus neve és a leírás évszáma áll. Egyéb nevei: Számos magyar neve ismeretes. A Gozmány-szótár szerint: például hétpettyes böde, bödebogár, katóbogár, kata, katóka, tehénke.

Testhossza 5,5-8 mm között változhat, a nőstények nagyobbak. Teste szinte félgömb alakú, a hasoldal lapos. Feje és előháta fekete, mindkettőn 2-2 fehér folt van. A háromszögletű, jól felismerhető pajzsocska fekete. Fedőszárnyai rendszerint sárgás- vagy élénkvörösek. A tövükön 1 fehér folt és közvetlenül mellette a középvonalban 1 fekete folt van, utóbbi a két fedő egymás melletti elhelyezkedése miatt egy fekete pettynek látszik. Ezek mögött mindkét fedőn 3-3 fekete pötty van, ezek együttesen homokóraszerű alakban helyezkednek el. A fedők elülső részén lévő fekete festenyzettség is elmosódó foltként jelentkezhet. Azaz a valóságban több mint 7 folt van az állatka hátán, de a határozott fekete foltok 7 fekete pöttyként jelentkeznek. (Nagyon sok ábrázolás elfelejtkezik a fehér foltokról.)

Felülete nem szőrös. Csápja bunkós, a megvastagodó végbunkó 4 ízből áll. Szemei felülről egészen láthatók. Állkapcsi tapogatói mélyfeketék. Lábai rövidek, feketék. Petéje tojásdad, fehéres sárga. A nőstény 20-30-as csomókban rakja le őket levelekre. Lárvái nem is hasonlítanak a kifejlett bogárhoz, hernyóra emlékeztetnek. Testük rücskös, a rücskökön csomóban álló tüskékkel, színezetük szürkés-fekete, az előtoron és két potrohszelvényen oldalt feltőnő sárga foltok vannak. Lábaik fejlettek. A báb tojásdad, igen domború, sárgás színű, a középvonal mellett kétoldalt szelvényenként 1-1 fekete folttal, és egyes szelvényeken további fekete foltokkal."

Élete

,,A hétpettyes katicabogár gyakorlatilag mindenhol megtalálható. A kifejlett példányok (imágók) telelnek át. Tavasszal rakják le petéiket (akár több százat), amelyek néhány napon belül kikelnek.
Az idős bogarak ezután hamarosan elpusztulnak. Lárváik mozgékonyak, falánk ragadozók, szükség (táplálékhiány) esetén fajtársaikat is és minden kis rovart elfogyasztanak, de leginkább a levéltetvek és pajzstetvek körében végeznek pusztítást. Testméretük gyorsan nő, ezért kitin burkukat hamar kinövik, és levedlik. A külső hőmérséklettől és a rendelkezésükre álló táplálék mennyiségétől függően 10-30 nap alatt fejlődnek ki. Négy vedlés után bábozódnak be és 3-17 napot töltenek bábként.
A kikelő imágók is ragadozók. Évente több (vagy csak 2?) nemzedékük is kifejlődhet.

A katicabogarak védekezésképpen általában halottnak tettetik magukat (néha percekig is eltart, amíg nyitott tenyerünkön elindulnak felfelé). Veszélyérzet esetén barnás színű, keserű ízű folyadékot préselnek ki lábízületeik között. Készségesen szárnyra kapnak, ilyenkor fedőszárnyaik szétnyílnak, alóluk kiterjesztik szürkés színű hártyás szárnyaikat és utóbbiak aktív csapkodásával elröpülnek. Röpképességük, aktív terjeszkedésük miatt gyakran sodródnak a vizek fölé, s a vízbe hullottak megmenekülése sokszor jószívű fürdőzőkön múlik.

Forrás: delina.hu


Gyerekkorunk kedvence.. sajnos már sok más fajta is van,ami káros, van ami csípős..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ausztrália 10 meghökkentő látványossága
  2017-07-29 14:19:18, szombat
 
  Ausztrália 10 meghökkentő látványossága

Rózsaszín tó, meteor-kráterek, állatokkal benépesített hajótemető. Elképesztő:)

Ezeket nem fogod elhinni..
Ha egyszer eljutsz Ausztráliába ezeket ne hagyd ki. Ha csak szimplán feldobnád a napodat és álmodoznál egy kicsit, akkor görgess. Gyönyörű képek következnek, amiket javaslunk felvésni a bakancslistádra:)

Horizontal vízesés Kimberley régióban. Akár fel is evezhetsz a vízesésenA süllyedő épület - az Állami Könyvtár udvarán található, mintha a föld épp nyelne el egy épületet

Egy park ahol minden óriási


Homebush Bay - egykori hajótemető, amibe beköltöztek az állatok. Gyakorlatilag az élővilág birtokba vette a hajókat

Hillier tó, aminek rózsaszín a víze


Bungle Bungle Range - érdekes geológiai képződmény, ami valószínűleg egy meteorbecsapódás nyoma
Tessellated Pavement - Eaglehawk Necknél található ez az érdekes 100%-ban természet alkotta tórendszer. Úgy néz ki, mintha emberi kéz alkotta volna, pedig nem


Xanthorrhoea fűfák

Kakadu színei - 240 kilométerre keletre Darwintól található a Kakadu Nemzeti Park, ami turisták ezreit csábítja ide. Elképesztő látványt nyújtForrás:velemenyarena.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki a leginkább veszélyeztetett .....
  2017-07-29 14:11:07, szombat
 
  Egészség & fitness egyperces

Ki a leginkább veszélyeztetett a bőrrák kialakulásában?
A bőrrák veszélye mindenkit fenyeget, de bizonyos tényezők növelik a kockázatot, például a napsugárzás, az anyajegyek mennyisége, a bőrtípus, valamint a genetikai örökség (ha a családban előfordult már megbetegedés). Az UV-A, valamint az UV-B sugarak egyaránt veszélyesek a bőrre: a gyermekkorban kapott UV sugárdózis, a leégések gyakorisága, a napon töltött idő, a szoláriumozás mind hozzájárulhatnak a bőrrák későbbi kialakulásához.

“Bár a napfényről beszélünk mint ok, de nem csak napfénynek kitett helyeken, testrészeken alakulhat ki a melanoma!"- figyelmeztet
Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, a téma szakértője.


A nagyszámú anyajegy (az apró, kerek, barna ,,szépségpöttyök" és az atípusos anyajegyek egyaránt) valamint a világos bőrszín szintén hajlamosító tényező. Ha a szülők valamelyikénél előfordult bőrrák, az nagyban, míg a nagyszülők megbetegedése csupán kismértékben növeli a kockázatot.
Ha több mint 100 anyajegyünk van, az lehet a Dyplastic Nevus-szindróma jele, amely a melanoma képződés szempontjából hajlamosító tényező. Annál, aki átesett már bőrrákos megbetegedésen, fokozott a kiújulás kockázata. A betegségek, kemoterápiás kezelés vagy egyéb ok folytán legyengült immunrendszer szintén kockázati tényező.
A friss statisztikák szerint a terhességben úgyszintén nagyobb rizikója lehet a melanoma kialakulásának, így ajánlatos a terhesség elején és a vége felé is egy-egy anyajegyvizsgálatot beiktatni a kismamáknak.

Hogyan előzhetjük meg a bőrrák kialakulását?

- Egész évben védekezzünk a nap ellen! Bőrünk nem csupán nyáron van kitéve az UV sugárzás károsító hatásának - szabadban tartózkodás során egész évben használjunk legalább 15 faktoros napvédő készítményt. A világos, napégésre hajlamos, érzékeny bőrtípusok esetén nagyobb a hajlam a bőrrák kialakulására - fordítsunk még nagyobb figyelmet a fényvédelemre, használjunk legalább 30-as fényvédő faktorral ellátott napvédő készítményt, mely az UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt véd.

- Rendszeresen vegyünk részt anyajegy-szűrésen! Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül évente legalább egyszer mindenkinek el kell látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor szabad szemmel megvizsgálja a teljes bőrt, illetve dermatoszkóppal egyesével az anyajegyeket.
A dermatoszkóp segítségével olyan képletek válnak láthatóvá, melyek szabad szemmel nem észlelhetők. Így könnyen felfedezhetők a veszélyre utaló jelek illetve a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárható rosszindulatú elfajulás, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is.

A dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes!

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat az úgy nevezett digitális dermatoszkópos vizsgálat, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett.

Forrás:delina.hu 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A közkedvelt ormányos
  2017-07-29 14:06:26, szombat
 
 

Állatbarát egyperces

A közkedvelt ormányos

Az elefántfélék három ma élő faja az ormányosok rendjének egyetlen ma is élő családját alkotja. Nem olyan régen bizonyosodott be, hogy az erdei elefánt, nem az afrikai elefánt alfaja, mint addig hitték a tudósok, így az ázsiai elefánttal együtt háromra emelkedett az elefántfajok száma. A család többi tagja, így a mamutok, és a Stegodon nem tagjai is, illetve a hatalmas Elephas recki már régebben kihalt.

Az elefántfélék hímjét, nőstényét, illetve kicsinyét a bika, tehén, borjú szavakkal jelöljük. Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, és egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök. A legnagyobb elefántot 1974-ben lőtték ki Angolában: a hatalmas bika 4 méter magas volt és tíz tonnát nyomott. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú. Mintegy 22 hónapig tart. Az elefántok sokáig élhetnek, akár 70 évig, sőt tovább is.

Számos lelet tanúsítja, hogy őskori emberőseink fogyasztottak elefántféléket, az ókor több civilizációjában pedig a hadsereg fő csapásmérő erői voltak. Indiában mindmáig kultikus tisztelet övezi őket. Később kedvelt cirkuszi attrakciók és állatkerti látványosságok, illetve az erőgépek helyettesítői lettek. Mindeközben folyamatosan vadásztak rájuk, elsősorban agyaruk, az elefántcsont miatt, ami számos luxuscikk alapanyaga. Az elefántagyarak olyan speciális, fogzománcot nem, csak dentint tartalmazó metszőfogak, amelyek többek között a táplálék kiásására, mozgatására és harcra szolgálnak. Ma minden elefánt szigorúan védett.Az elefántokat előszeretettel alkalmazták már az ókori indiai és perzsa hadviselésben is. Nagy Sándor az ellenük való védekezés megfelelő módját is megtalálta. Utódai a diadokhoszok, az elefántokat falanxszal kombinálva létrehozták az i.e. III. század hadviselési technikáját. Az ormányosok hátára fából készült tornyot erősítettek, amelyben egy dárdavető és legalább egy íjász foglalt helyet, míg a hajtó, csaknem mindig indiai, maga is részt vett a harcban dárdával vagy íjjal. Pürrhosz épeiroszi király, Nagy Sándor unokatestvére, elefántjaival halálra rémítette a rómaiakat, különösen a lovasságot, mivel a lovak nem állhatták az elefántok szagát. Hannibál is széleskörűen alkalmazta a harci elefántokat a második pun háború idején. Az elefánt azonban a harci kürtök hangjára, vagy a dárdák okozta sebek miatt könnyen megvadult, és ilyenkor barátot, ellenséget egyaránt összetiport. Az elefántokat a makedónok gyakran bőrponyvákkal és fémből készült páncélzattal védték a sebesülés ellen.

Napjainkra az elefántok száma erőteljesen lecsökkent, elsősorban élőhelyeik fogyatkozása és a vadászat miatt. Így például 1979-ben még mintegy 1 300 000 elefánt élt Afrikában, 1989-ben már csak 600 000. A 2010-es évek elején a vadon élő ázsiai elefántok számát 37000-57000 közé teszik. A visszaesés látványos méretű. A háziasított példányok száma mintegy 15000. Ezért az elefántfélék minden faja védett.
Az elefánt kedves, barátságos állat, növényevő. Érdekesség, hogy az elefántok gyomra emésztés közben nagy zajt kelt, azonban az elefánt képes emésztését felfüggeszteni, ha úgy ítéli meg, hogy ez a zaj felhívná rá a ragadozók figyelmét. Az elefánt Afrika jelképes állata, hosszú ormányával jellegzetes állat. Rengeteg rajzfilm hőse, ilyen Dumbo, a Walt Disney rajzfilmjében, vagy Kíváncsi Fáncsi a magyar rajzfilmben.

Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Epergombóc
  2017-07-29 14:04:52, szombat
 
  Receptek egyperces


Epergombóc

HOZZÁVALÓK:

250 g tehéntúró
400 g eper
150 g liszt
80 g margarin
2 tojás
80 g vaj
100 g zsemlemorzsa
50 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

liszt

ELKÉSZÍTÉS:

A tehéntúrót burgonya nyomón áttörjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a puha margarinnal, 2 egész tojással meg egy csipetnyi sóval. Egy-másfél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe csomagolhassunk egy-egy eperszemet.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk. Csomagolunk belőle minden tésztadarabba egyet, majd kisebb tenyérnyi méretű gombócokká gömbölygetjük. Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és nagyjából
10-12 percig főzzük.
Eközben a vajon aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát, majd megforgatjuk benne a leszűrt gombócokat.
Az elkészült gombócokat megszórjuk a vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd forrón tálaljuk.


Forrás: receptar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 716 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1179
  • e Hét: 5941
  • e Hónap: 23837
  • e Év: 1101426
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.