Belépés
lizawolf.blog.xfree.hu
Mindennek eljön az ideje. Wolf Liza
1952.10.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Rózsa a tányérban, pohárban
  2017-08-31 10:42:33, csütörtök
 
  Vannak országok, ahol a rózsa nem csak a parkokban kertekben díszít, de soha nem kerül le a tányérról sem.
Olaszországban járva a cukrászdák kirakataiban gyakran látható cukrozott virágszirom. Az idénynek megfelelően hol az ibolya, az akác, hol a rózsa szirmait nagy gonddal vonják be átlátszó, finom cukormázzal az olasz cukrászmesterek.
Spanyolországban a forró nyári napok kedvelt hűsítő itala a rózsaszirompuncs, amit pezsgős poharakban kínálnak, friss rózsaszirmokkal díszítve.
A bolgárok is nagy rózsakedvelők, ezért nem meglepő, hogy kedvelt csemegéik közé tartozik a rózsa ízű édesség, amit mi szultánkenyérnek neveztünk valamikor, a rózsalekvárról nem is beszélve.

RÓZSASZIROMPUNCS (spanyol recept)

20 dkg friss rózsaszirmot öntsünk le két csésze vízzel, majd adjunk hozzá két csésze vízből és cukorból főtt szirupot. Mikor kihűlt, öntsünk hozzá két citrom levét és tegyük hűtőszekrénybe. miután még jobban kihűlt, de még nem fagyott keményre adjunk hozzá két csészényi sherryt, majd óvatosan keverjünk bele 4 tojás habbá vert fehérjét, amelybe egy csipetnyi sót is tettünk. Pezsgőspohárba tálaljuk, amelyet friss rózsaszirmokkal díszítünk.
Tanács: a fenti mennyiség 12 személyre elegendő.
 
 
0 komment , kategória:  Népszokások, hagyományok  
A rózsacsokrok jelentése
  2017-08-30 16:31:40, szerda
 
  A rózsa minden korban jelképezett valamit.

BAZSARÓZSA: A kacérságot jelképezi.
Akár nő adja férfinak, akár férfi nőnek, egyértelmű felhívás keringőre. Menyasszonyi csokorban izgalmas nászéjszakát ígér.

FEHÉR RÓZSA: Az ártatlanságot a tisztaságot jelképezi.
Az őszinte szerelem virága, de az igazságot és a tisztességet is szimbolizálja. Fiatal lányoknak illik adni.

ŐSZIRÓZSA: Az időskori szerelem szimbóluma. Az emlékezés és a halottak virága.

PÜNKÖSDI RÓZSA: Az egyik legtartósabb fajta, így jelentése is kitartás, hűség.

SÁRGARÓZSA: Eredetileg az irigységet és a hűtlenséget jelképezte. Manapság azonban gyönyörű színe miatt a legnépszerűbb virágok egyike. Bárkinek adható.

SZELLŐRÓZSA: Az összetört remény virága. Az ókorban a gyorsan hervadó szirmai miatt a halál jelképe volt.

TUBARÓZSA: Az érzékiség virága

VADRÓZSA: A korlátok közé nem szorítható, igazi szerelmet szimbolizálja, amely indaként összefonja azt, aki az ilyen érzelem rabja.

VÖRÖS RÓZSA: A szenvedélyes szerelem jelképe. Félreérthetetlen megnyilatkozás.
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad...  
Rozmaring sztory
  2017-08-27 08:46:56, vasárnap
 
  A rozmaring nevének jelentése: a tenger harmata. Valószínű a római hódítók hozták Európa északi részébe és Angliában. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A kolostorkertekben pedig már hivatalos gyógynövényként szerepelt.
Ők idegcsillapító teát készítettek belőle, használták a rozmaringot a boraik fűszerezésére is. Görcsoldóként, erősítőként is használták.
A rozmaringot illatszerként is felhasználták. Már az ókorban is a tömjént helyettesítették vele. Akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek.
Magyarországon a 17. századtól terjedt el jobban. Kedveltsége a 18. századra már hanyatlásnak indult.
A legenda szerint Jézus anyja Mária miközben Egyiptomba menekült, egy fehér rozmaring bokor előtt szőtte kék köntösét. Ettől kezdve kékültek meg a rozmaring eredetileg fehér virágai. A hűség, a tisztaság jelképe ma is, ezért a katolikus esküvőkön nem maradhat el az ünnepi asztalról egy-egy szép cserép rozmaring.
 
 
0 komment , kategória:  Eredete, története..  
Házi ketchup variációk
  2017-08-26 11:36:20, szombat
 
  1.)
Hozzávalók: 10 kg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 50 dkg cukor, 10 dkg só, 1 kávéskanál fahéj, 20 szem szegfűbors, 15 szem szegfűszeg, 1 teáskanál szerecsendió ,
1 evőkanál ecet, 1 teáskanál nátrium-benzoát

Elkészítés:
A paradicsomot, a vörös- és a fokhagymát összefőzzük, passzírozzuk. Az így nyert levet a felére sűrítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább főzzük. Üvegbe töltés előtt 1 evőkanál ecetet, 1 teáskanál nátrium-benzoátot adunk hozzá. Üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.
Érdemes sokáig főzni, hogy nagyon sűrű legyen, mert úgy a legfinomabb.


2.)
Hozzávalók: 4 kg paradicsom, 50 dkg tisztított alma, 50 dkg felaprított vagy lereszelt, vöröshagyma, 6 db szegfűszeg, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál só, 1,5 dl ecet 2o %-os
2 dl víz, 30 dkg kristálycukor, 2 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A fenti összetevőket beletesszük egy nagy fazékba, és addig főzzük, ameddig a paradicsomot szoktuk, kis lángon. Ha kész, kihűtjük. Összeturmixoljuk, majd vissza a fazékba.
Még egyszer felforraljuk, aztán irány a száraz dunszt!


3.)
Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom, 1 kg paradicsompaprika (pritamin), 30 dkg vöröshagyma, 5 db babérlevél, 1 kávéskanál őrölt bors, 15 dkg cukor, 5 dkg mustár, 1 dl 20%-os ecet vagy 2 dl 10 %-os ,1 evőkanál só, 1 mokkáskanál szalicil

Elkészítés:
Egy kb. 5-6 literes zománcozott edénybe beletesszük a feldarabolt paradicsomot, paprikát, vöröshagymát, a babérleveleket, és 1 óra hosszat főzzük. Ezután kivesszük a babérleveleket, és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Utána újra a tűzre tesszük, és forrásig hagyjuk, majd befőttes üvegekbe szedjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük végleges helyére.

2,5 liter lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Rostos ívólé variációk
  2017-08-26 10:09:18, szombat
 
  ROSTOS ŐSZIBARACK IVÓLÉ TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL
Hozzávalók: Érett, egészséges őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben.

Többször váltott vízben gondosan megmosott őszibarackot, bolyhaitól ledörzsöljük, majd méh egyszer megmossuk. Ezután meghámozzuk, kimagozzuk és darabokra vágjuk. Turmixgépben pépesítjük. Szitán lecsöpögtetjük, és azonnal hosszú nyakú üvegekbe töltjük. Lehetőleg parafa dugóval zárjuk. Az üvegeket újságpapírba tekerjük, és újságpapírral bélelt gőzőlőfazékba tesszük. Annyi vizet öntünk alá, hogy az üvegek háromnegyed részéig érjenek. Lassan melegíteni kezdjük, és attól számítva, hogy az üvegek belsejében gyöngyözve, igen lassan forrni kezd a baracklé, 30 percig gőzöljük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrjon nagyon erősen.
A z üvegek tartalmát a fazékban hagyjuk kihűlni, és sötét hűvös helyre tesszük.

Tanács: A cukor és a tartósítószer nélkül eltett ivólé könnyen megromolhat, ezért tanácsos időnként leellenőrizni.

Tipp: Felbontás után tároljuk hűtőszekrényben.


ROSTOS IVÓLÉ (KAJSZI BARACK, ŐSZIBARACK, MEGGY)

A gyümölcsöket megmossuk, a hibásakat kiválogatjuk. a kajszi és az őszibarack magját eltávolítjuk, majd gőzben vagy kevés víz hozzáadásával, keverve puhára főzzük. ezután átpasszírozzuk. Arra törekedjünk, hogy minél finomabb rostokat kapjunk.
Ezután megfőzzük a cukorszirupot. 1 liter vízhez adjunk 43 dkg cukrot, forraljuk fel, ebből kapunk 1,26 liter 30 %-os cukoroldatot.
Vegyünk az átpasszírozott gyümölcsből 35 dkg-ot és egészítsük ki a fenti cukoroldattal 1 kg-ra.
Melegítsük fel és adjunk a kész rostos léhez literenként 3-5 g (ízlés szerint) citromsavat. Kevergetve melegítsük fel kb. 70-75 fokra. Forrón töltsük üvegekbe és azonnal zárjuk le, majd gőzölő edénybe dunsztoljuk ki vagy tegyük meleg helyre egy éjszakára (száraz dunsztba).

Tanács: Betöltésnél az üvegek szájától 6-8 cm-rel alacsonyabb szintig érjen az ivólé.
 
 
0 komment , kategória:  Recept  
BARACK SZIRUPBAN ELTÉVE - tanácsokkal
  2017-08-24 10:37:12, csütörtök
 
  Őszi vagy sárgabarackot egyaránt készíthetünk az alábbi eljárással.

1.) Két liter vizet forraljunk fel, adjunk hozzá egy citrom levét és lereszelt héját, majd tegyünk bele 2 kg barackot.
2.) Egy serpenyőben készítsünk szirupot 70 dkg cukorból és 1,5 liter vízből, és 5 percig gyöngyözve forraljuk.
3.) A barackot meghámozzuk, kettévágjuk, magjukat kiszedjük. Üvegekbe rakjuk és felöntjük a cukorsziruppal.

Tippek, hogy jó legyen az eredmény:

- Érett és egyforma méretű gyümölcsöket válasszunk.
- Fontos, hogy a szirup teljesen befedje a barackot.
- Lehetőleg kisebb üvegeket használjunk az eltevéshez, mert felbontás után csak 3-4 napig tartható el hűtőben.
- Ha lehet, csavaros tetejű üvegekbe tegyük el a barackot, ami légmentesen záródik.
- Tartsuk az üvegeket hűvös helyen.
- A szirupos gyümölcs megfelelő körülmények között 6 hónapig tárolható a kamrában.
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás  
Az őszibarack előkészítése - befőttnek, süteménybe
  2017-08-23 11:55:10, szerda
 
 
Külsejéről nem igen lehet megállapítani az érettségét. léteznek fehér húsú fajták, amelyek még teljesen éretten is halovány színűek. a sárga húsúaknak pedig még éretlenül is szép piros lehet a héja.
Az érett őszibarack igen intenzív illatáról ismerhető fel, és ha kézbe vesszük enyhe nyomásra hatására engednie kell. Ezt persze óvatosan végezzük, mert könnyen meglátszik a nyomás helye.

Sütemények vagy befőttek készítésekor az őszibarackot meg kell hámozni. Kellően érett barack vékony héja könnyen lefejthető, de ha nem akar lejönni, vagy éretlen a barack, akkor fél percre helyezzük forrásba levő vízbe. (Ne hagyjuk benne sokáig, mert szétfőnek). Lukacsos kanállal szedjük ki és azonnal folyassunk rá hideg vizet, Miután lecsepegtettük, hegyes késsel könnyen leszedhetjük a héjukat, anélkül, hogy megsérülnének.

Csak az úgynevezett magvaváló fajták húsát tudjuk egyszerűen elválasztani a magtól. Ehhez egyszerűen a magig körbevágjuk, a barackot majd a két felét ellentétes irányba óvatosan elfordítjuk. Így már könnyen kiszedhetjük a magját.
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás  
Kérdések és válaszok a kenyérről
  2017-08-22 15:48:58, kedd
 
  1. FOGYÓKÚRÁZÓK NE EGYENEK KENYERET?
De nyugodtan együnk akkor is kenyeret. A kenyér cukortartalma (55 gramm/ 1 kg) hosszú időre ellátja a szervezetünket energiával. Ha reggelire kenyeret eszünk elmarad az általában 11 órakor jelentkező éhségroham.

2. A SOK KENYÉR FOGYSZTÁSA ELHÍZÁSHOZ VEZET?
Aki sok kenyeret, lisztből készült ételt eszik, az kevésbé hízik el, mert jóllakottá tesz, és csillapítja a vágyat az evés folytatására.

3. MILYEN KENYERET EGYÜNK, HA FOGYÓKÚRÁZUNK?
Fehér vagy barna kenyér mellett hasznos a rozs- vagy a kukoricás kenyér fogyasztása.

4. MELYIK AZ EGÉSZSÉGESEBB A BARNA-, VAGY A FEHÉR KENYÉR?
A barna kenyér a fehérnél egészségesebb - hatékony székrekedés ellen, megelőz bizonyos bélbetegségeket, csökkenti a szervezet koleszterin szintjét.

5. MILYEN KENYERET EHET, AKI CUKORBETEG?
Elsősorban rozskenyeret fogyaszthatnak a cukorbetegek.

6. MINDENKI EHET TELJES KIÖRLÉSŰ LISZTBŐL KÉSZÜLT KENYERET?
Gyermekeknek ne adjunk teljes kiőrlésű kenyeret, mert az számára hashajtó hatású is lehet- ilyenkor pedig a szervezetükből a nélkülözhetetlen ásványi anyagok és vitaminok egy része is eltávozik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kenyértörésre kerül a dolog
  2017-08-21 08:59:39, hétfő
 
  Általános értelemben ez a szólás-mondás azt jelenti, hogy elérkezett az idő, a döntő pillanat hogy fordulat következzen be az eseményben, vagy egy ügyben. Szűkebb értelemben a viszálykodó felek ügyében fordulat következik be, olyan esemény következik, ami végleg szakítással végződik.
A szólás alapja onnan indult ki, hogy a régi nyelvben gyakori volt az a kifejezés, hogy ,,egy kenyéren van valakivel".

A kenyér a közös háztartásban élésnek, átvitt értelemben a békés együttélésnek a jelképe. Ugyan ilyen értelemben fordul elő a kenyér a régi nyelvjárásban még ma is élő szólásban: külön kenyérre megy, vagyis ,,önállósítja, függetleníti magát".
Ide sorolható még a ,,majd megbékél a saját kenyerén" szólás, tehát engesztelés nélkül is meg fog bocsátani.

Eredetileg csak azokra mondták ezt, akik miután egy kenyéren voltak, de aztán kenyértörésre került köztük a dolog, és külön kenyérre mentek, még egy darabig tartották a haragot, de látható volt, hogy jobb belátásra térnek és elszáll a haragjuk. Ma már ettől az eredeti vonatkozástól elszakadva, teljesen átvitt értelemben él ez a szólás-mondás.
 
 
0 komment , kategória:  Szólás-mondás  
Házikenyér sütés anno
  2017-08-20 19:40:14, vasárnap
 
  Táplálkozásunkra a bőséges, friss puha kenyér fogyasztása a jellemző. A mindennapi kenyér a búza, amiből készül nem csak élelmiszer volt, hanem a megélhetés alapja is. Régen úgy mondták, ha valakinek munkája volt: kenyere van, kenyeret keres.
A kenyér, a liszt volt a legfontosabb, legolcsóbb élelmiszer mivel anno hazánk mezőgazdasági agrár ország volt.
A kenyérsütés volt az egyik legfontosabb házimunka, a háziasszony próbája. Éjfélkor kezdték kovászolással, hajnalban folytatták dagasztással. A kenyérsütés napján különleges csemegék készültek: a dagasztóteknő aljából összeszedett tésztából a kenyerek kisülése után a kemencében készült a lángos, amit üresen vagy zsírral esetleg tejföllel fogyasztottak.

A házikenyér íze majd minden háznál más volt. Hiszen készíthették kovásszal, komlós korpával, burgonyával, cukros élesztővel, dagaszthatták tejjel. A kenyérszelés szertartás volt, az arasznyi szeleteket kenyérkendővel bélelt kosárba tették. Még egy hetesen, szikkadtan is finom volt.

A pékkenyér csak lassan terjedt, először természetesen a városi lakosság körében. De csak a pékkenyér fogyott, aminek íze hasonlított a házikenyérhez. A felszabadulás után országszerte elterjedt az üzemben sütött kenyér.
 
 
0 komment , kategória:  Anno  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 220 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 1479
  • e Hónap: 1892
  • e Év: 24128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.