Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Benedek Elek Üres a ház, üres a fészek
  2017-08-31 14:37:08, csütörtök
 
  Üres a ház, üres a fészek,
Magam elé szomorúan nézek.
Itt egy szoba, ott más bezárva,
Elnémult, el, az édes lárma.

Hol tegnap még gyermekhang csengett,
Hogy szokjam meg a szörnyű csendet?
Temetőkertnél némább a házunk,
Lobog a tűz, s haj, mégis fázunk.

Vigasztalgat jó nagyanyóka:
Ne búsuljon már, nagyapóka.
Ez a világnak sorja, rendje:
A gyermekek elhagynak rendre.

Ősszel elszállnak vándormadárként,
De visszaszállnak ismét apránként.
Egyik tavaszra, másik nyárra,
S megújul az az édes lárma.

Könnybe borul szemem, de látom,
Hol van az én legjobb barátom
Jó nagyanyó titkolja, rejti,
Maga búját értem felejti.

És indulunk, kart karba fonva,
Ki a kertbe, lassan osonva.
Tekintünk jobbra, aztán balra:
Nincs-e gyermek erre vagy arra.

Lelkünk gyermekként képzelődik:
Hátha Évi erre vetődik?
Tán Lacika? Tán kis Döncike?
(Ez a bece. Ez a kicsike.)

Bolond remény, de oly jól esik,
Öreg szívet ez lecsendesít;
S megtérve, lám meleg a házunk,
A tűz nem ég már, mégse fázunk.

 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Várnai Zseni Mintha örökké élnél...
  2017-08-31 11:58:41, csütörtök
 
 
Úgy tégy,mintha örökig élnél,
úgy folytasd minden dolgodat,
mintha már semmitől se félnél,
az elmúlás se riogat...
Mert nem lehet fölérni ésszel,
hogy jön a Perc!
s mindent bevégzel...
megszűnsz létezni,
nem leszel!
Mintha sohase lettél volna...
s ez lenne minden élők sorsa?!

Ne gondolj erre,
nem szabad!
Csak folytasd minden dolgodat.
Úgy tégy, mintha örökig élnél!
Hinned is kell, hogy így igaz
Megérik majd munkád gyümölcse,
kertedből kipusztul a gaz...
Teremtő zápor hull a földre,
jogod van fényre
és örömre...
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Ciceroi gondolatok
  2017-08-31 11:57:12, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
A férfiak nem tudnak mit kezdeni egy őszinte nővel!
  2017-08-31 11:51:19, csütörtök
 
  10 ok, amiért a férfiak nem tudnak mit kezdeni egy őszinte nővel!

Egy őszinte nő nem kertel, nem titkolózik, hanem kimondja, amit gondol. Ezzel sok férfi nem tud mit kezdeni. Hogy mégis miért, íme 10 ok.

1. Egy őszinte nő sosem fél kimondani az igazat, még akkor sem, ha azzal fájdalmat okoz magának, és másoknak, vagy ha azzal ellenségekre tesz szert. Ő mindig kimondja azt, amit gondol és amit érez.

2. Egy őszinte nő olykor nehéz kérdéseket tesz fel, ami sok férfit zavarba, vagy kényelmetlen helyzetbe hoz.

3. Egy őszinte nő mindig komoly válaszokat vár a férfitól, aminek igaznak is kell lennie.

4. Egy őszinte nő képes megfogalmazni azt, hogy mit vár egy kapcsolattól. Ne fél elmondani, hogy mik zavarják őt egy párkapcsolatban, hanem nyíltan és szabadon beszél. Ez pedig elriaszthatja a férfiakat.

5. Egy őszinte nő hisz az igaz szerelembe, és nem játszadozik senki érzelmeivel. Ezért nem marad meg egy olyan férfi mellett, akinek az érzései iránta nem tiszták.

6. Egy őszinte nő bátran beszél a múltjáról, arról, ami meghatározta eddigi életét.

7. Egy őszinte nő sosem fogja azt mondani egy férfinak, hogy szereti, ha valóban nem érez úgy az illető iránt. Nem az a nő, aki azt mondja, amit a férfiak hallani szeretnének. Egy őszinte nő mindig megmondja a férfinak azt, hogy mi a véleménye róla.

8. Egy őszinte nő akkor kér segítséget, amikor valóban szüksége van rá. Akkor fordul a férfihoz, amikor igazán támaszra van szüksége.

9. Egy őszinte nő elismeri, ha hibázott. Nem akarja tökéletesnek mutatni magát, és az igazságot sem szeretné elrejteni senki elől.

10. Egy őszinte nővel nem egyszerű az élet, de nagyon megéri vele lenni. Lehet néha makacsnak, szívtelennek, határozottnak tűnik, de ő ilyen. Viszont vele a szerelem is tiszta, hűséges és szoros lesz.
Forrás: filantropikum.com[link]http://humormagazin.com/hu/erdekessegek/10-ok-amiert-a-ferfiak-nem-tudnak-m it-kezdeni-egy-oszinte-novel/link]
 
 
0 komment , kategória:  Nők-Férfiak  
Így pusztította el az Állatkertet Budapest ostroma
  2017-08-31 11:48:40, csütörtök
 
  Számtalan állatot a lövedékek öltek meg, míg a krokodilok a medencébe fagytak. A város lakói pedig késekkel rontottak az ehető állatokra.

Forrás: az Állatkert honlapja
2015. január 24.

Hetven éve volt Budapest és benne a Fővárosi Állatkert második világháborús ostroma. Ezúttal a december végi és január eleji eseményekről, a front közeledéséről és átvonulásáról esik szó.

Kevesen tudják, hogy Budapest második világháborús ostroma egyike volt az 1939-től 1945-ig tartó háború leghosszabb és legvéresebb nagyvárosi ostromainak. Sztálingrád (Volgográd), Leningrád (Szentpétervár), Varsó vagy Berlin ostromáról a háború kapcsán világszerte sok szó esik, és számos film is feldolgozta már történetüket.

Azonban az egyáltalán nem számít köztudottnak, hogy a magyar fővárost mindent egybevetve 102 napon át ostromolták a szövetséges szovjet és román csapatok, s az ostrom igazán súlyos időszaka ötven napon át tartott (miközben például Berlint két hét alatt bevették). Az európai nagyvárosok közül csak Sztálingrád és Leningrád volt tovább ostrom alatt, előbbi 63 napig, utóbbi pedig majdnem három évig. Leningrádban azonban nem voltak utcai harcok (helyette blokád alá vonták a várost), Sztálingrádból pedig előzetesen kitelepítették a polgári lakosságot. Ezzel szemben Budapesten 800 ezer polgári személy próbálta túlélni a heves harcokat.

bekeidok

Egy idilli kép 1943-ból, amikor még nyoma sem volt az Állatkertben a későbbi pusztításnak (forrás: Fortepan)

Arról, hogy a hadviselő felek Budapestet nyílt városnak fogadják el - amint az például Párizs és sok más európai nagyváros esetében történt -, a korabeli helyzetben szó sem lehetett. Magyarországot ugyanis még márciusban megszállták a német katonai erők, az ország vezetése pedig a nyilasok kezébe került. A német hadvezetés Budapestet ,,erődnek" (Festung Budapest) nyilvánította, tekintet nélkül a védelmi lehetőségekre és a polgári lakosság nagy számára.

Sztálin október 28-án adta ki a parancsot a Budapest elleni támadás megindítására. November második hetében a Vörös Hadsereg alakulatai már Soroksárt és Vecsést támadták, karácsonyra pedig szinte teljesen bekerítették a várost, és minden irányból elérték annak külső kerületeit. December 25-én kora délután a János-hegy kilátóján már vörös zászló lobogott.

Az Állatkertben az ostrom kezdetét - az ágyúzás és a robbanások távolról hallatszó robajától eltekintve - az a gránát jelentette, amely december 13-án reggel csapódott be a takarmányraktárba. Az időpont nem véletlen, hiszen a szovjet csapatok, mindenekelőtt a 30. lövész hadtest több hadosztálya és a 39. páncélos dandár ekkoriban érte el Mogyoród térségét. Légvonalban tehát csak 17 kilométerre voltak az Állatkerttől, amely így a szovjet tüzérségi eszközök lőtávolán belülre került. A következő másfél hétben a vöröskatonák csak keveset haladtak előre, s az Állatkert sem kapott találatot. Karácsonykor azonban megkezdték az előretörést, s ettől kezdve a kert területe is a szó szoros értelmében csatatérré vált. Karácsony első napán például a lovaglótérbe csapódott gránát, a Majomház mellé pedig bomba esett.

06-romos-allathaz

Romos állatház

A következő napokban a gránátok, lövedékek, bombák becsapódása rendszeressé vált, majd a front közeledtével a lövegek helyett aknavetőkkel vették tűz alá az Állatkertet, végül pedig sor került a kézifegyverekre is. A szovjetek január 10-én a Hungária körútnál jártak, másnap pedig a frontvonal már az Állatkert területén húzódott. A harcoló katonák a bombatölcsérekben és a romok között kerestek fedezéket, itt foglaltak el lőállást és állítottak fel rögtönzött géppuskafészkeket. A front előrehaladása átmenetileg megállt, a kert területén elkeseredett harc alakult ki. A legnehezebb órák végül január 13-án értek véget, amikor a szovjetek előretörtek egészen a Bajza utca vonaláig. Mire a front áthaladt az Állatkerten, az állatok többsége odaveszett. Egy részük közvetlenül a fegyverek, golyók, robbanások, repeszek, illetve a légnyomás és a tűz miatt pusztult el.

A fából épült Bölényházra gyújtóbomba esett, az állatok bennégtek a lángok között. A szintén találatot kapott Zsiráfház lakói is mind elpusztultak, és Sziám, a legendás elefánt halálát is a légnyomás, illetve az ebből eredő belső vérzés okozta.

Voltak azonban olyan állatok is, amelyek egyszerűen azért pusztultak el, mert nem lehetett a számukra szükséges hőmérsékletet vagy takarmányt biztosítani. A takarmányraktárt már az ostrom kezdetén találat érte, de ha volt is mit adni az állatoknak, a legsúlyosabb harcok idején maga az etetés is életveszélyes volt. Voltak olyan állatgondozók, akik végül az életüket áldozták fel, amikor az állatok etetésére indultak. A harcokban a fűtés biztosítása is nehézségeket okozott. A betört ablakokon, kiszakadt ajtókon és a falakon ütött réseken keresztül jeges szél fújta át az állatházakat, közben pedig alig volt mivel fűteni, és sok helyen maga a kazán is tönkrement. Így például a Pálmaház északi szárnyában lakó krokodilok a januári jeges hidegben egyszerűen belefagytak a medencéjükbe.

05-serult-kisszikla

A sérült Kisszikla

A háború zűrzavarában a rend fenntartása és a vagyonvédelem is teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnt, így a fosztogatók ellen sem lehetett túl sokat tenni. Áldozataik rendszerint a még életben maradt, ehető állatok voltak. Budapest lakossága ugyanis az ostrom végére - a közellátás szétesésével - a szó szoros értelmében éhezett.

A környék lakói így késekkel, bárdokkal felszerelkezve rohanták meg az Állatkertet, és minden állatot elvittek, ami egy kicsit is ehető volt. Így végezték a rackajuhok, a lovak, a szarvasok, az őzek, de még az antilopok és a kenguruk egy része is.

Az akvárium üvegeit puskatussal törték be, s a kiömlő tengervízből összefogdosott halakat vitték el megenni.

Sajátos tény, hogy értelmetlen vandalizmusra és lopásra is sor került, amelyet nem lehet sem az éhségre, sem a túlélési ösztönre fogni. Az akvárium berendezéseit, a motorokat, a kapcsolótáblák műszereit, a vizet levegőztető berendezéseket például részben tönkretették, részben pedig elvitték ismeretlen személyek (érdekes módon hasonló jelenséget tapasztaltak a közeli Mezőgazdasági Múzeumban is, ahol például a mezőgazdasági gépek modelljeit tették tönkre és hordták széjjel).

04-a-romos-palmahaz

A Pálmaház csupasz "vascsontváza"

A pusztulás minden téren csaknem teljes volt. Nemcsak az állatok többsége lett oda, hanem a kert épületeinek jó része is tönkrement. Néhány épület teljesen elpusztult, a Pálmaház vascsontvázából szinte az összes üveg hiányzott, s a műsziklákon is hatalmas lyukak éktelenkedtek. Ez volt a helyzet 1945. január 15-én, amikor az Állatkertet maga mögött hagyó front már a Nagykörút vonalánál húzódott.

A cikksorozat első részében arról olvashattok, hogyan fokozódtak a háborús gondok az Állatkertben 1944-ben, illetve milyen károkat okoztak a szövetséges légitámadások.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Így pusztította el az Állatkertet Budapest ostroma
  2017-08-31 11:48:37, csütörtök
 
  Számtalan állatot a lövedékek öltek meg, míg a krokodilok a medencébe fagytak. A város lakói pedig késekkel rontottak az ehető állatokra.

Forrás: az Állatkert honlapja
2015. január 24.

Hetven éve volt Budapest és benne a Fővárosi Állatkert második világháborús ostroma. Ezúttal a december végi és január eleji eseményekről, a front közeledéséről és átvonulásáról esik szó.

Kevesen tudják, hogy Budapest második világháborús ostroma egyike volt az 1939-től 1945-ig tartó háború leghosszabb és legvéresebb nagyvárosi ostromainak. Sztálingrád (Volgográd), Leningrád (Szentpétervár), Varsó vagy Berlin ostromáról a háború kapcsán világszerte sok szó esik, és számos film is feldolgozta már történetüket.

Azonban az egyáltalán nem számít köztudottnak, hogy a magyar fővárost mindent egybevetve 102 napon át ostromolták a szövetséges szovjet és román csapatok, s az ostrom igazán súlyos időszaka ötven napon át tartott (miközben például Berlint két hét alatt bevették). Az európai nagyvárosok közül csak Sztálingrád és Leningrád volt tovább ostrom alatt, előbbi 63 napig, utóbbi pedig majdnem három évig. Leningrádban azonban nem voltak utcai harcok (helyette blokád alá vonták a várost), Sztálingrádból pedig előzetesen kitelepítették a polgári lakosságot. Ezzel szemben Budapesten 800 ezer polgári személy próbálta túlélni a heves harcokat.

bekeidok

Egy idilli kép 1943-ból, amikor még nyoma sem volt az Állatkertben a későbbi pusztításnak (forrás: Fortepan)

Arról, hogy a hadviselő felek Budapestet nyílt városnak fogadják el - amint az például Párizs és sok más európai nagyváros esetében történt -, a korabeli helyzetben szó sem lehetett. Magyarországot ugyanis még márciusban megszállták a német katonai erők, az ország vezetése pedig a nyilasok kezébe került. A német hadvezetés Budapestet ,,erődnek" (Festung Budapest) nyilvánította, tekintet nélkül a védelmi lehetőségekre és a polgári lakosság nagy számára.

Sztálin október 28-án adta ki a parancsot a Budapest elleni támadás megindítására. November második hetében a Vörös Hadsereg alakulatai már Soroksárt és Vecsést támadták, karácsonyra pedig szinte teljesen bekerítették a várost, és minden irányból elérték annak külső kerületeit. December 25-én kora délután a János-hegy kilátóján már vörös zászló lobogott.

Az Állatkertben az ostrom kezdetét - az ágyúzás és a robbanások távolról hallatszó robajától eltekintve - az a gránát jelentette, amely december 13-án reggel csapódott be a takarmányraktárba. Az időpont nem véletlen, hiszen a szovjet csapatok, mindenekelőtt a 30. lövész hadtest több hadosztálya és a 39. páncélos dandár ekkoriban érte el Mogyoród térségét. Légvonalban tehát csak 17 kilométerre voltak az Állatkerttől, amely így a szovjet tüzérségi eszközök lőtávolán belülre került. A következő másfél hétben a vöröskatonák csak keveset haladtak előre, s az Állatkert sem kapott találatot. Karácsonykor azonban megkezdték az előretörést, s ettől kezdve a kert területe is a szó szoros értelmében csatatérré vált. Karácsony első napán például a lovaglótérbe csapódott gránát, a Majomház mellé pedig bomba esett.

06-romos-allathaz

Romos állatház

A következő napokban a gránátok, lövedékek, bombák becsapódása rendszeressé vált, majd a front közeledtével a lövegek helyett aknavetőkkel vették tűz alá az Állatkertet, végül pedig sor került a kézifegyverekre is. A szovjetek január 10-én a Hungária körútnál jártak, másnap pedig a frontvonal már az Állatkert területén húzódott. A harcoló katonák a bombatölcsérekben és a romok között kerestek fedezéket, itt foglaltak el lőállást és állítottak fel rögtönzött géppuskafészkeket. A front előrehaladása átmenetileg megállt, a kert területén elkeseredett harc alakult ki. A legnehezebb órák végül január 13-án értek véget, amikor a szovjetek előretörtek egészen a Bajza utca vonaláig. Mire a front áthaladt az Állatkerten, az állatok többsége odaveszett. Egy részük közvetlenül a fegyverek, golyók, robbanások, repeszek, illetve a légnyomás és a tűz miatt pusztult el.

A fából épült Bölényházra gyújtóbomba esett, az állatok bennégtek a lángok között. A szintén találatot kapott Zsiráfház lakói is mind elpusztultak, és Sziám, a legendás elefánt halálát is a légnyomás, illetve az ebből eredő belső vérzés okozta.

Voltak azonban olyan állatok is, amelyek egyszerűen azért pusztultak el, mert nem lehetett a számukra szükséges hőmérsékletet vagy takarmányt biztosítani. A takarmányraktárt már az ostrom kezdetén találat érte, de ha volt is mit adni az állatoknak, a legsúlyosabb harcok idején maga az etetés is életveszélyes volt. Voltak olyan állatgondozók, akik végül az életüket áldozták fel, amikor az állatok etetésére indultak. A harcokban a fűtés biztosítása is nehézségeket okozott. A betört ablakokon, kiszakadt ajtókon és a falakon ütött réseken keresztül jeges szél fújta át az állatházakat, közben pedig alig volt mivel fűteni, és sok helyen maga a kazán is tönkrement. Így például a Pálmaház északi szárnyában lakó krokodilok a januári jeges hidegben egyszerűen belefagytak a medencéjükbe.

05-serult-kisszikla

A sérült Kisszikla

A háború zűrzavarában a rend fenntartása és a vagyonvédelem is teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnt, így a fosztogatók ellen sem lehetett túl sokat tenni. Áldozataik rendszerint a még életben maradt, ehető állatok voltak. Budapest lakossága ugyanis az ostrom végére - a közellátás szétesésével - a szó szoros értelmében éhezett.

A környék lakói így késekkel, bárdokkal felszerelkezve rohanták meg az Állatkertet, és minden állatot elvittek, ami egy kicsit is ehető volt. Így végezték a rackajuhok, a lovak, a szarvasok, az őzek, de még az antilopok és a kenguruk egy része is.

Az akvárium üvegeit puskatussal törték be, s a kiömlő tengervízből összefogdosott halakat vitték el megenni.

Sajátos tény, hogy értelmetlen vandalizmusra és lopásra is sor került, amelyet nem lehet sem az éhségre, sem a túlélési ösztönre fogni. Az akvárium berendezéseit, a motorokat, a kapcsolótáblák műszereit, a vizet levegőztető berendezéseket például részben tönkretették, részben pedig elvitték ismeretlen személyek (érdekes módon hasonló jelenséget tapasztaltak a közeli Mezőgazdasági Múzeumban is, ahol például a mezőgazdasági gépek modelljeit tették tönkre és hordták széjjel).

04-a-romos-palmahaz

A Pálmaház csupasz "vascsontváza"

A pusztulás minden téren csaknem teljes volt. Nemcsak az állatok többsége lett oda, hanem a kert épületeinek jó része is tönkrement. Néhány épület teljesen elpusztult, a Pálmaház vascsontvázából szinte az összes üveg hiányzott, s a műsziklákon is hatalmas lyukak éktelenkedtek. Ez volt a helyzet 1945. január 15-én, amikor az Állatkertet maga mögött hagyó front már a Nagykörút vonalánál húzódott.

A cikksorozat első részében arról olvashattok, hogyan fokozódtak a háborús gondok az Állatkertben 1944-ben, illetve milyen károkat okoztak a szövetséges légitámadások.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Nem feledünk, Hollandia!
  2017-08-31 11:45:48, csütörtök
 
 
Debrecen - A Holland Királyság az I. és a II. világháború után több tízezer magyar gyermek üdültetését, sok esetben évekig tartó ellátását biztosította.

HIRDETÉS
A téma kapcsán a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke április 20-án tudományos konferenciát, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést szervezett Holland gyermekmentő akció címmel. A tudományos nap programja a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége által szervezett LOW kulturális fesztivál vidéki rendezvénye.
A két világháború után sok elszegényedett, legyengült, esetleg árván maradt kisgyerek számára óriási segítség volt a holland református egyház hathatós támogatásával megvalósuló gyermekmentő akció, ugyanis a gyermekeket holland családok vették magukhoz néha csak hetekre, máskor akár évekre, sőt arra is volt példa, hogy a magyar gyerekeket örökbe fogadták. Az első világháború befejezése után még 10 évig jártak magyarok Hollandiában a segélyakció keretében, majd a második világháború után is kerültek magyar gyerekek a holland hittestvérek családjaiba, de a kommunista hatalomátvétel után a magyar állam vezetői nem engedték tovább a gyerekek kiutazását.
A Debreceni Egyetem konferenciáján a téma szakértői tartottak előadásokat mind az első, mind a második világháborút követő gyermekmentő akcióról. A tudományos nap igazi különlegessége Kígyós Erzsébet tavaly a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban már nagy sikerrel bemutatott kiállítása, mely fotók és korabeli iratok alapján dokumentálja az akciót. A nap végén kerekasztal-beszélgetést folytattak olyan emberekkel, akik maguk is jártak kint Hollandiában a gyermekmentő akció keretében vagy valamelyik szülőjük, nagyszülőjük hollandiai utazása elevenen él a család emlékezetében.

[link]http://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/nem-feledunk-hollandia/0420192411/lin k]
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Nem feledünk, Hollandia!
  2017-08-31 11:45:46, csütörtök
 
 
Debrecen - A Holland Királyság az I. és a II. világháború után több tízezer magyar gyermek üdültetését, sok esetben évekig tartó ellátását biztosította.

HIRDETÉS
A téma kapcsán a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke április 20-án tudományos konferenciát, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést szervezett Holland gyermekmentő akció címmel. A tudományos nap programja a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége által szervezett LOW kulturális fesztivál vidéki rendezvénye.
A két világháború után sok elszegényedett, legyengült, esetleg árván maradt kisgyerek számára óriási segítség volt a holland református egyház hathatós támogatásával megvalósuló gyermekmentő akció, ugyanis a gyermekeket holland családok vették magukhoz néha csak hetekre, máskor akár évekre, sőt arra is volt példa, hogy a magyar gyerekeket örökbe fogadták. Az első világháború befejezése után még 10 évig jártak magyarok Hollandiában a segélyakció keretében, majd a második világháború után is kerültek magyar gyerekek a holland hittestvérek családjaiba, de a kommunista hatalomátvétel után a magyar állam vezetői nem engedték tovább a gyerekek kiutazását.
A Debreceni Egyetem konferenciáján a téma szakértői tartottak előadásokat mind az első, mind a második világháborút követő gyermekmentő akcióról. A tudományos nap igazi különlegessége Kígyós Erzsébet tavaly a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban már nagy sikerrel bemutatott kiállítása, mely fotók és korabeli iratok alapján dokumentálja az akciót. A nap végén kerekasztal-beszélgetést folytattak olyan emberekkel, akik maguk is jártak kint Hollandiában a gyermekmentő akció keretében vagy valamelyik szülőjük, nagyszülőjük hollandiai utazása elevenen él a család emlékezetében.

[link]http://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/nem-feledunk-hollandia/0420192411/lin k]
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Citromhéjat dörzsölt a talpába…
  2017-08-31 11:43:09, csütörtök
 
  amikor megtudtuk, hogy miért, leesett az állunk!


okan nem tudják, de a citrom igazi vitamin forrása a héjában rejlik, sokkal több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs húsa.

dhdfgdgsda

Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, fejfájás, máj- és tüdőbaj ellen, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen.

Sok jó tulajdonsága mellett ki kell emelni azt, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

A CITROMHÉJ 10 JÓTÉKONY HATÁSA, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK:

1. erősíti a csontokat
2. csökkenti a stresszt
3. méregtelenít
4. megakadályozza a rák kialakulását
5. csökkenti a koleszterinszintet
6. megszünteti a szívproblémákat
7. ápolja a fogakat és az ínyt
8. serkenti a fogyást
9. megszünteti a bőrproblémákat
10 tisztítja a belső szerveket

LÁSSUK MIÉRT AJÁNLOTT A TALPON ALKALMAZNI A CITROMHÉJAT!

A fent felsoroltak mellett a citromhéj rendkívül előnyös abban az esetben is, ha krónikus izületi fájdalommal küzdünk, képes ugyanis nagyon rövid időn belül orvosolni azt. Kétféle módon használhatjuk:

1. Helyezzünk citromhéjat egy üvegedénybe és öntsünk rá olívaolajat. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2 hétig. Egy kevés géz lapra öntsünk egy keveset ebből a citromhéjas olajból és alkalmazzuk az érintett területen. Hagyjuk hatni ezt a kötés egy teljes éjszakán át.
2. Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze egy kevés mézzel és ebből készítsünk a fentihez hasonlóan kötést, amit hagyjunk hatni 2 órán át.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Citromhéjat dörzsölt a talpába…
  2017-08-31 11:43:07, csütörtök
 
  amikor megtudtuk, hogy miért, leesett az állunk!


okan nem tudják, de a citrom igazi vitamin forrása a héjában rejlik, sokkal több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs húsa.

dhdfgdgsda

Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, fejfájás, máj- és tüdőbaj ellen, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen.

Sok jó tulajdonsága mellett ki kell emelni azt, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

A CITROMHÉJ 10 JÓTÉKONY HATÁSA, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK:

1. erősíti a csontokat
2. csökkenti a stresszt
3. méregtelenít
4. megakadályozza a rák kialakulását
5. csökkenti a koleszterinszintet
6. megszünteti a szívproblémákat
7. ápolja a fogakat és az ínyt
8. serkenti a fogyást
9. megszünteti a bőrproblémákat
10 tisztítja a belső szerveket

LÁSSUK MIÉRT AJÁNLOTT A TALPON ALKALMAZNI A CITROMHÉJAT!

A fent felsoroltak mellett a citromhéj rendkívül előnyös abban az esetben is, ha krónikus izületi fájdalommal küzdünk, képes ugyanis nagyon rövid időn belül orvosolni azt. Kétféle módon használhatjuk:

1. Helyezzünk citromhéjat egy üvegedénybe és öntsünk rá olívaolajat. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2 hétig. Egy kevés géz lapra öntsünk egy keveset ebből a citromhéjas olajból és alkalmazzuk az érintett területen. Hagyjuk hatni ezt a kötés egy teljes éjszakán át.
2. Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze egy kevés mézzel és ebből készítsünk a fentihez hasonlóan kötést, amit hagyjunk hatni 2 órán át.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 583 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 324
  • e Hét: 1099
  • e Hónap: 13110
  • e Év: 693417
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.