Belépés
ennmary.blog.xfree.hu
Nem mondhatom el senkinek, elmondom,hát mindenkinek--- "Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer,......" --Pedig , ...... :) Ennmary x
1972.11.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
ami
  2017-09-20 11:15:52, szerda
 
  "Ami nem tetszik bennem, azt javítsd ki magadban!"

(Alejandro Jodorowsky)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szégyen..
  2017-09-02 20:19:08, szombat
 
  Szerintem:
A szégyen a szabadság hiánya, a teljesség eltagadása-eltakarása.
A megszégyenítés az első önértékelésünkön elkövetett erőszak, mindez pedig olyan korban, helyzetben, amikor védtelenek vagyunk.
A szégyenérzet akkor alakul ki, amikor olyan jellemzőnkre, részünkre (pl. testrész) kapunk negatív visszajelzést, amin nem tudunk változtatni. Ennek eredményeképpen például igyekszünk az adott testrészt, jellemzőt láthatatlanná tenni.
Azaz mindent megteszünk, hogy az a valami, amit szégyellünk ne látszódjon, ne is kelljen tudomást vennünk róla.
Ezzel kicsit úgy teszünk mint a strucc,nos, ettől még létezhet a probléma...csak valaki valamikor valamilyen negatív visszajelzést adott ránk!
A negatív megnyilatkozás pedig elsősorban arról az emberről szól, aki kimondta.
A negatív ítélet, bírálat őt minősíti, az ő gondolkozásmódjáról és akkori érzelmi állapotáról ad tanúbizonyságot.
Legfőképpen azt mondja el róla, hogy nem tudja kezelni saját magát, nem tud kommunikálni és átgázol a másik emberen.

A megszégyenítés arra készteti az embert, hogy elbújjon, láthatatlanná váljon, elkerülje azt, aki megszégyenítette.
A megszégyenítés gyilkosság. Kínzás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi a különbség az irónia, a szarkazmus és a cinizmus között?
  2017-09-02 19:57:21, szombat
 
  Mi a különbség az irónia, a szarkazmus és a cinizmus között?

A napokban olvastam Csernus doki legújabb szellemes mondatát, amely így hangzik:

A kiabálásnál a mosolygós irónia sokkal kegyetlenebb fegyver.

Lehet, hogy igaza van. De mi az irónia?

Segítségül hívtam a Wikipédiát, ahol ezt olvastam:

,,Az irónia jelentése: Humort és gúnyt ötvöző csipkelődés, kesernyés, maró gúny.

Az irónia olyan közlésmód, amelyben a kimondott jelentést felülírja a közlés módja által hordozott jelentéstartalom. Az irónia eszköze lehet a szokásostól eltérő kontextus, (kontextusnak azokat a körülményeket és állapotokat nevezzük, amelyek többnyire egy eseményt vagy szöveget körbefognak, körülölelnek, röviden: szövegösszefüggés, szövegkörnyezet) kiejtés vagy más, akár nem verbális gesztus is.

Az irónia szó ógörög eredetű, a ,,színlelt szerénykedés, tettetés, kertelés, tudatlanságot színlelő kérdezgetés" jelentésű, ,,tudatlanságot színlelve kérdező személy, színlelő" szóból képzett elvont főnév. Ez az eljárás Szókratész egyik kedvelt retorikai eszköze volt.

Az ironikus jelentés nem feltétlenül magától értetődő, néha tragikus, néha humoros jelentést ad az eredeti közlésnek.

Richard Rorty, amerikai filozófus szerint az ironikus gondolkodás használata segít megőrizni a képességünket a szabadságra, a megújulásra.

Az irónia a nevetségesség forrása. A látszólagos magasztalás mögött megítélés, elmarasztalás bújik meg, melyet a szövegkörnyezet leplez le.

Az iróniát gyakran összekeverik a szarkazmussal."

És akkor megnéztem a szarkazmus szó jelentését is. Ezt találtam:

,,Szarkazmus: keserű, epés, maró, csípős gúny.

A szarkazmus gúnyos, ellenséges stílus. Gyakran iróniával párosul és/vagy jellegzetes hanghordozás kíséri.

Oscar Wilde a szellemesség legalacsonyabb rendű formájának nevezte.

Használata: A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme ellentétes; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása, vicctől, humortól mentesen. A humor megléte, avagy hiánya a legélesebb határ az irónia és a szarkazmus között.

Irónia szarkazmus nélkül éppúgy lehetséges, mint szarkazmus irónia nélkül.

A szarkazmust a cinizmussal is gyakran összekeverik; az utóbbi (a hétköznapi szóhasználatban) egyfajta alapvetően nihilista attitűd (a nihilizmus egy olyan filozófiai felfogás, eszmerendszer, amely a társadalmi értékeket és normákat, minden elvet, szabályt, erkölcsi követelményt, törvényt tagad, a cselekvés hiábavalóságát, a lét teljes értelmetlenségét, az emberi haladás hiányát hirdeti) az élet és más emberek felé, a szarkazmus viszont használható pozitív ideák vagy érzések kifejezésére is.

A szarkazmus: A görög szarx, szarkisz szóból származik, aminek a jelentése hús, test. Ebből származik a szarkaszmosz, ami gúnyolódik, húsába tép, szaggat jelentésű. A szövegkörnyezet és beszédben a metakommunikációs eszközök (pl. a hangsúly) erősíti a szavak jelentésének gúnyosságát.

Pl.: “Én a ködmönömnek írok." - mondja Mikszáth Kálmán keserűen, amikor munkáját feleslegesnek tartja."

Szóval, aki ironikus, nem biztos, hogy szarkasztikus, de ettől még lehet cinikus

Hogy mi a cinizmus? Lássuk, mit ír erről a Wikipédia?

“Cinikus: közönyös, gúnyos, hitvány, értékeket nem tisztelő.

Cinizmus: Részvétet nem tanúsító, léha viselkedés."

És ekkor rátaláltam egy blogbejegyzésre a cinizmussal kapcsolatban.

Ime:

,,Szabados Ádám: A cinizmus üres identitás

A cinikus emberrel könnyű együtt nevetni, de nehéz vele valódi kapcsolatot ápolni. Ennek fő oka az, hogy a cinikus ember identitásának nincs világosan behatárolható középpontja, és mivel ezt ő maga is tudja, szorong, és belső ürességét mindenáron leplezni akarja. Akár azon az áron is, hogy mások identitását rombolja. James Houston (a kanadai Regent College alapítója) tökéletes leírását adja a cinikus ember lelkivilágának: ,,Tudjátok kik a cinikus emberek?" - kérdezi egy lelkiségről szóló előadásában. ,,Azok, akiknek az identitásából hiányzik a középpont. Ezek az emberek félnek attól, hogy kinyissák Pandora dobozát, és megmutassák: nincs szilárd identitásuk. Inkább parazitaként élnek, és mások értékeit pusztítják. Beteges humorral ködfelhőt fújnak maguk köré, hogy távol tartsák maguktól az embereket."

A cinizmus belső üresség, mely szorongást és irigységet táplál. Ez a szorongás és irigység vált át romboló nevetésbe. A cinikus ember egyszerre vicces és kegyetlen társaság. Fontos, hogy átlássunk rajta, és ne engedjük, hogy beteg ködfelhőjével megtévesszen bennünket. Magas lóról beszél, de belül fél és reszket. Legyünk vele türelmesek, abban a reményben, hogy a Szentlélek Isten át tud hatolni azokon a bűzfelhőkön, melyeket lelki félelem-mirigyei ontanak magukból, és meg tudja tölteni szorongó, üres szívét Krisztus jelenlétével. ,,Könyörüljetek azokon, akik kételkednek" - buzdít bennünket Júdás, vagyis van remény a cinikus számára is. Júdás józanul azt is hozzáteszi: ,,de félelemmel, utálva még a ruhát is, amelyet testük beszennyezett" (Júd 22-23). Szeressük a cinikusokat, mert kételkednek, de utáljuk a cinizmusukat, mint a szennyet, amely távol tartja őket a gyógyulástól!"

És hogy mi az identitás? Erről ezt írja a Wikipédia:

,,Az identitás én-azonosság, önmeghatározás szerepeken, magatartásformákon, értékrendszeren keresztül, mely a “teljes én" érzésével társul. A személyiségfejlődés, a szocializáció eredménye, az emberi kölcsönhatások során jön létre.

Erik H. Erickson fejlődéselméletének ötödik szakasza a pubertás, melynek legfontosabb feladata az identitás kialakulása, mely a serdülőkor végére (18-22 éves kor körül) befejeződik. Az identitás formálódása egy életen át tartó folyamat különböző szerepeken keresztül, melyekkel az egyén azonosul (anyai/apai szerep, nagyszülői szerep, szakmában betöltött szerep stb.)"

Szóval most már tudod, mikor vagy ironikus, mikor szarkasztikus és mikor cinikus.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 11 db bejegyzés
Összes: 5440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 1006
  • e Hónap: 2310
  • e Év: 2310
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.