Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
Finom brokkoli saláta
  2018-02-28 14:09:05, szerda
 
  Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli, 10 tojás, 2 közepes szál sárgarépa, 1 kis fej lilahagyma, 0,5 l zsírosabb tejföl, 2 dl majonéz, 1 dl mustár, 1 kis gerezd fokhagyma, fehér bors, só, porcukor, morzsolt lestyán ízlés szerint
Elk.: A megpucolt lilahagymát apró kockákra vágjuk, besózzuk a salátástálba, állni hagyjuk. Megfőzzük a tojásokat, kihűtjük. A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, a megpucolt sárgarépát pedig vastagabb karikákra vágjuk. Ezt a két zöldséget sós vízben puhára vagy félpuhára főzzük. A salátástálba öntjük a tejfölt a lilahagymára, és tartármártást keverünk össze: hozzáadjuk a majonézt, mustárt, belezúzzuk a fokhagymát, és ízlés szerint fűszerezzük, ízesítjük. Ebbe a tartármártásba keverjük a megpucolt, karikákra szeletelt kemény tojásokat, és a főtt zöldségeket. Hűtőben érleljük össze egy éjszakán át, de legalább néhány óráig! Jó étvágyat!
facebook, Kovács Tamás És Emy, Sütik-képpel
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Citromkrémes mákos csokolédés mousse szelet
  2018-02-25 14:22:45, vasárnap
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Meggyes mákos kocka
  2018-02-25 14:18:12, vasárnap
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Meggyes-mákos rakott tészta
  2018-02-25 14:16:57, vasárnap
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Marlenka recept
  2018-02-25 14:09:49, vasárnap
 
 

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Karamell:

1 l zsíros (legalább 3,5 %-os vagy házi) tej
30 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 üveg vaníliaaroma

Krém:

2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
az előzőleg elkészített karamell (kb 50 dkg)

Tészta:

45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg margarin
2 tojás
1 púpos ek szódabikarbóna
1/2 ek 20 %-os ecet

Elkészítése:
Karamell:

Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel a tej, cukor, szódabikarbóna és vaníliaaroma keverékét, majd vegyük kisebb lángra és kb két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.

Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át, majd főzzük kellően sűrűre (ha szükséges akkor lángelosztót is tegyünk alá, hogy szép lassan forrjon és sűrűsödjön be).

Amikor elkészült teljesen hűtsük ki mielőtt a krémhez kevernénk (érdemes előző nap megfőzni a karamellt, mert akkor lesz ideje kellően kihűlni és besűrűsödni).
Tészta:

Egy tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük éppen csak langyosra.

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel és pezsegtessük ki, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá).

Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára (én egyszerre két papíron nyújtom ki és két tepsire helyezem rá, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes (180 fokos) hőmérsékleten 7-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez).

A sütőből kivéve, várjunk pár percet, majd egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát. Végül pedig óvatosan húzzuk át egy tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mindegyik lappal így járunk el.
Krém:

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.

A margarinhoz adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. A mikor már kezd krémes állagú lenni, apránként adjuk hozzá a maradék pudingot is. Addig keverjük, még jó krémes nem lesz.

Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt. Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra (én a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam).
Összeállítás:

Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.

Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Francia toast
  2018-02-24 19:43:20, szombat
 
 
4 szelet formakenyér
2 db nagy tojás
0,12 l tejszín
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál Koronás Kristálycukor
1 teáskanál vanília esszencia
2 evőkanál vaj
méz

A kenyérszeleteket vágjuk 4 egyforma rúdra. Egy tálban keverjük össze a tojást, tejszínt, fahéjat, cukort és a vaníliát.
A kenyérrudakat áztassuk be ebben a keverékben, forgassuk meg benne őket, hogy jól szívják fel. Ezután jól csorgassuk le őket egy rácson vagy tálon. A vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd süssük meg benne a toast rudakat, míg szép aranybarnák lesznek. Minden oldalukat egyenként süssük. Folyamatosan forgatni kell őket. Az elkészült toast rudakat mézzel és friss gyümölccsel tálalhatjuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Túrós-meggyes
  2018-02-24 13:39:15, szombat
 
  hozzávalók / 8 adag
Tészta

4 db tojás (L-es méret)
4 ek cukor
4 evőkanál víz
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
4 púpozott ek finomliszt
1 dl napraforgó olaj

Krém

25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg tehéntúró

Zselé

3 csomag piros tortazselé (3*12g)
6 ek cukor
4 dl víz
5 dl gyümölcslé (lehet vízzel helyettesíteni)
20 dkg meggy

elkészítés
Tészta

Szétválasztjuk a tojásokat.
A 4 tojássárgáját a 4 ek cukorral habosra keverjük, fehéredésig.
Hozzáadjuk a 4 evőkanál vizet, csipet sót, 2 ek kakaót és az 1 dl olajat, és jól összedolgozzuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és beledolgozzuk az előző masszába.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, fokozatosan beleszitáljuk, és lazán elkeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a tésztát, és 180 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Krém

A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a túrót és a vaníliacukrot.
Ha kihűlt a tészta, rákenjük a túrókrémet, és elrendezzük rajta szép sorban a meggyet.

Zselé

A 3 csomag zselatint elkeverjük a cukorral és a vízzel, majd hozzáadjuk a gyümölcslevet (ha nincs, jó az egész vízzel).
Forrástól számítva 1 percig főzzük, 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a túrókrémre.
Amint megdermedt, már szeletelhetjük is.

sütési hőfok: 180fok
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30*40 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Túrós köleskocka
  2018-02-24 13:35:37, szombat
 
 

Nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
hozzávalók / 4 adag

25 dkg köles
só ízlés szerint
1 l tej
7 dkg vaj (vagy margarin)
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg tehéntúró
4 db tojás
1.5 dl tejföl
50 dkg szilva (vagy bármilyen gyümölcs, vegyesen)

elkészítés

A kölest egy csipet sóval ízesítve megfőzzük a tejben, közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett.
Ha kész, beletesszük a vajat, a cukrot /ízlés szerint több is lehet/ és a vaníliát, majd jól elkeverjük. Megvárjuk, míg kihűl, és hozzáadjuk a túrót meg a tojások jól kikevert sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját is.
Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és egyenletesen elterítjük, kb. 5 cm magas legyen.
Megkenjük a tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt gyümölcsöket /télen befőtt is lehet, én most nektarint, ringlót és áfonyát használtam hozzá/.
Sütés 180 fokon kb. 40 percig sütjük, tűpróba, megvárjuk, míg kihűl utána lehet kockákra vágni.

sütési hőfok: 180fok
tepsi mérete: 22x32 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Gesztenyés-aszaltszilvás-túrós szelet
  2018-02-24 13:31:02, szombat
 
  Krémes, gesztenyés süteménykülönlegesség, ami annak ellenére is laktató, hogy nem túl édes.

hozzávalók / 12 adag
hozzávalók a túrós alaphoz

45 dkg tehéntúró
2 db tojás
7 ek zabpehely
4 ek nádcukor
1 citromból nyert citromhéj
0.5 citromból nyert citromlé
1 teáskanál vanília aroma
1 tk sütőpor

hozzávalók az aszaltszilvás-szószhoz

10 dkg aszalt szilva
1 dl cherry brandy
1 ek méz
fahéj ízlés szerint

hozzávalók a gesztenyés krémhez

2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 ek méz
35 dkg gesztenyemassza
25 g étcsokoládé (tetejére)

elkészítés
túrós alap

A túrós tésztaalap összetevőit egy nagy tálba kimérjük, majd botmixerrel krémesre keverjük.
Magasabb peremű, sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, a tetejét elegyengetjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percet sütjük. Utána hagyjuk kihűlni.

aszaltszilva-szósz

Az aszalt szilvát, a cherry brandyt, valamint a mézet egy kis nyeles lábosba öntjük. Ízlés szerint meghinthetjük egy kevés fahéjjal is.
5 percet főzzük, időnként kavarva rajta egyet, majd botmixerrel pürésítjük.

gesztenyés krém

A habtejszínt felverjük, és félretesszük.
A mascarponét, a mézet és a gesztenyemasszát kézi habverővel krémesre kikeverjük. Ha ezzel megvagyunk, spatulára váltunk, és hozzáforgatjuk a tejszínhabot.

összeállítás

A túrós tésztaréteg tetejét megkenjük az aszalt szilvás szósszal, majd rákanalazzuk a gesztenyekrémet, és egyenletesen eloszlatjuk.
A tetejére étcsokoládét reszelünk, majd az egészet pár órára vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.

sütési hőfok: 170fok
tepsi mérete: 20x25 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Áfonyás túrókrémes kocka
  2018-02-24 13:24:41, szombat
 
  hozzávalók / 4 adag
A piskótához

4 db tojás
4 evőkanál finomliszt
4 ek cukor
1 tk sütőpor

A krémhez

6 dl tej
2 csomag tejszínízű pudingpor
5 ek cukor
25 dkg tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg margarin
10 dkg porcukor

A tetejére

5 dkg csokoládé (reszelt)
10 dkg áfonya

elkészítés

A 2 tasak tejszínízű pudingporból az 5 ek cukorral és a 6 dl tejjel pudingot főzünk. Még melegen hozzákeverjük a puha margarint, majd többször átkeverve langyosra hűtjük. Amíg hűl, elkészítjük a piskótát.
A 4 tojást szétválasztjuk, és a szokásos módon piskótát készítünk. (A fehérjét a 4 kanál cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzákeverjük a sárgákat. A sütőport elkeverjük a liszttel, és egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba.)
Vajjal kikent, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!
A túrót villával összetörjük, belekeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. 20-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A megsült piskótát kiborítjuk a tepsiből, és félbevágjuk. A túrós krém 2/3-ad részével megkenjük az alsó piskótát, majd erre rendezzük az áfonyák felét. Beborítjuk a felső piskótával, megkenjük a maradék krémmel, és az egészet megszórjuk csokireszelékkel. Végül szépen elrendezzük a tetején a maradék áfonyát.
Néhány órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd tetszés szerint szeleteljük.
sütési hőfok: 180fok
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20x6 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 1750
  • e Hónap: 6619
  • e Év: 125054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.