Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Fénytenger
  2018-03-13 20:42:41, kedd
 
 

Tudod-e, hogy amikor boldog vagy,
Egy boldogságsugarat küldesz a földre?

Tudod-e, hogy amikor boldog vagy,
A körülötted élők is boldogok lesznek?

Tudod-e, hogy kis csillagszikraként azért jöttél
A földre, hogy megtanulj világítani?

És amikor már fénylő színekben pompázol,
Világítani tanítod a többieket?

Tudod-e, amikor boldog vagy, a Te fény-
Sugarad egyesül a sok parányi boldogságváró fénnyel?

És a kettőből, a százból, az ezerből ismét
Egyetlen öröm lesz - pontosan úgy, mint szétválásuk előtt.

Tudod-e, hogy fényed a Mindenség fényében
Tündököl minden pillanatban?

És mindenkinek jut:

A Te hatalmas fénylő erődből
- minek neve boldogság,

A Te hatalmas sugárzó szemed pillantásából
- minek neve szeretet,

A Te jóságos ajkad szavaiból - minek neve
megértés,

A Te kezed mindent egybefonó öleléséből -
Minek neve a Lélek teremtő fénye.

Légy boldog, és szerető ember!

Angelisz Irini:
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretet vers
  2018-03-13 20:41:20, kedd
 
 


Hit, remény, szeretet,
Legnagyobb a szeretet.
Ha tetszeni akarsz Istennek,
Legyen benned szeretet.

A szeretet hosszú tűrő,
Türelme el nem tűnő.
A szeretet kegyes,
Kedélye sosem hegyes.

A szeretet nem irigykedik,
Soha sem kérkedik,
Nem fuvalkodik fel,
Mindig segít ha kell.

Nem cselekszik éktelenül,
Nem lármázik kegyetlenül.
Nem keresi a maga hasznát,
Az életét is érted adná.

A szeretet nem gerjed haragra,
Nem tör ki magából ordítva.
Nem rója fel a gonoszt,
Jóval győzi meg a rosszt.

Nem örül a hamisságnak,
De együtt örül az igazsággal;
Mindent elfedez, mindent elhisz,
De nem buta nehogy azt hidd.

Mindent remél, mindent eltűr,
Általa szívedben nem marad űr.
A szeretet soha nem fogy el,
Ez minden amire szükséged lehet.

Ismeretlen szerző
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne gyyözzön le a tavaszi fáradság
  2018-03-13 18:36:16, kedd
 
 

Mindannyiunk ismeri az érzést: tavasz közeledtével szellemünk alig várja a felfrissülést és a természet éledését, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni és üdén, frissen belépni a tavasz körforgásába.

Tisztítsuk ki a szervezetet!
A téli lakomák után a tavasz kiváló időszak emésztőrendszerünk méregtelenítésére. Nem kell drasztikus léböjtkúrába kezdenünk, de szánjunk a diétára legalább három napot. Próbáljunk meg minél több zöldséget, gyümölcsöt és könnyen emészthető ételeket fogyasztani

Kocogjunk a napsütésben!
Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a mozgás segít, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Jobban járunk a tempós sétával vagy a kocogással, mint a kőkemény edzéssel: egy tanulmány ugyanis rávilágított, hogy a könnyed testmozgás ilyen szempontból jóval hatékonyabb, mint a nagy erőkifejtés. Ráadásul segít, hogy este könnyebben álomba merüljünk, és másnapra jobban kipihenjük magunkat.

Pótoljuk a vasat és a cinket!
Bizonyos nyomelemek hiánya esetén is erőtlennek, kedvetlennek érezhetjük magunkat.
A C-vitamin segíti a vas felszívódását, energiát ad, fokozza a koncentrációt.
Szinte képtelenség túladagolni, mert csak óriási mennyiségben (kb. 10 000mg/nap) káros.

Ne tároljuk a zöldséget, gyümölcsöt!
Ha a zöldségek és gyümölcsök hetekig állnak a hűtőben, veszítenek vitamintartalmukból. Vásároljunk friss retket, snidlinget, póré- és újhagymát, vagy vegyünk elő céklát, savanyú káposztát a kamrából.

Nassoljunk egészséges falatokat!
Ha édességre vágyunk, rágcsáljunk aszalt fügét, datolyát, olajos magvakat, vagy csepegtessünk mézet teljes kiőrlésű gabonából készült kekszre.

Nyerjünk energiát a reggelivel!
A reggeli fontossága közismert, és ez nincs máshogy tavasszal sem. Érdemes táplálóan egészséges reggelivel kezdeni a napot. Továbbá ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról sem a nap folyamán.
Legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott, hiszen a kevés folyadék miatt is lelassulhat szervezetünk.

Forrás:
hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A belső szépség
  2018-03-13 18:34:04, kedd
 
 


A szeretet csodálatos dolog. Sosem kell elvennünk valakitől, hogy másnak is adjunk. Mindig jut belőle bőven mindenkinek. Hétéves lányommal, Lisával sétáltunk hazafelé az utcán egy napos délelőtt, amikor két idős hölgy megállt előttünk.
Rámosolyogtak Lisára, és azt mondták: - Tudod, hogy nagyon szép kislány vagy? Lisa csípőre tette a kezét, és unott hangon válaszolt egy sóhaj kíséretében: - Igen, tudom. Lányom látványos beképzeltségétől zavartan kértem bocsánatot a két hölgytől, majd folytattuk utunkat hazafelé. Útközben mindegyre azon gondolkoztam, vajon hogyan beszéljem meg a helyzetet Lisával. Hazaérve leültem, és magam elé állítottam Lisát. Gyengéden így szóltam hozzá: - Lisa, amikor az a két néni megszólított, megdicsérték a küllemedet. Szépnek teremtett az Isten. De az embernek belülről is szépnek kell ám lennie. - Értetlenül nézett rám, így hát folytattam. - Tudod, mitől szép valaki belülről? Lisa komolyan megrázta a fejét. - Nos, a belső szépség a te választásod, drágám, hogy jó gyereke vagy a szüleidnek, jó testvére vagy a nővérednek és a bátyádnak és jó barátja vagy a játszótársaidnak. Törődnöd kell a többi emberrel, drágám. Meg kell osztanod a pajtásaiddal a játékaidat. Gondoskodással és szeretettel kell bánni mindenkivel, aki bajban van, vagy fáj valamije, és barátra van szüksége. Ha így teszel, belülről is szép vagy. Érted, miről beszélek? - Igen, mami. Sajnálom, de ezt nem tudtam-felelte. Megöleltem, megmondtam neki, hogy szeretem, és hogy örülnék, ha nem felejtené el, amit mondtam neki. Többet nem beszéltünk a témáról. Csaknem két évvel később vidékre költöztünk. Egy osztályba jártak egy Jeanna nevű kislánnyal, akinek az édesanyja meghalt. A gyerek apja nemrégiben feleségül vett egy rendkívül életvidám, melegszívű, közvetlen teremetést. Első látásra nyilvánvaló volt, hogy ő és Jeanna remekül megértik egymást. Egy nap megkért, hogy hadd jöjjön át hozzánk Jeanna egy délutánra játszani. A kislány mostohaanyjával úgy beszéltem meg, hogy másnap, a délelőtti foglalkozás után hazaviszem magammal Jeannát. Amikor kihajtottunk a parkolóból, Jeanna megkérdezte: - Meglátogathatnánk a mamát? Tudtam, hogy a mostohaanyja munkában van, így vidáman csak annyit mondtam: - Hát persze. Tudod az utat? Jeanna igennel felelt, és útmutatásai alapján csakhamar a temetőbe vezető, kavicsos úton találtam magam. Először megijedtem, mert elképzeltem, milyen kellemetlenül érinti majd Jeanna szüleit, ha elmondom nekik, mi történt. Ugyanakkor nyilvánvaló volt számomra,hogy a kislánynak nagyon fontos, hogy meglátogassa az anyja sírját, szüksége van rá; és bízik bennem, hogy odaviszem. Ha nemet mondok, abból esetleg azt szűrhetné le, hogy rossz dolog, amit akar. Igyekeztem nyugodnak látszani, mintha elejétől fogva tudtam volna, hová megyünk. Megkérdeztem Jeannát: - Tudod,hol van édesanyád sírja? - Nagyjából tudom - válaszolta. Leparkoltam, ahol mondta, majd kiszálltunk, és körbejártuk a környéket, amíg rá nem találtunk a sírra, melyen a mamája neve állt.
A két kislány a sírkő egyik felére ült, én a másikra, és Jeanna elkezdett mesélni róla, milyen volt az életük odahaza az anyja halálát megelőző hónapokban. Elmondta, mi történt azon a napon, amikor az anyja meghalt. Elég hosszan beszélt. Közben Lisa szeméből patakzott a könny, mindvégig átölelve tartotta Jeannát, és gyengéden simogatta a hátát. - Jaj, Jeanna, annyira sajnálom, hogy anyukád meghalt. Végül Jeanna rám nézett, és azt mondta: - Tudod, én még mindig szeretem az anyukámat, de az új anyukámat is szeretem. A szívem mélyén tudtam, hogy ezért akart idejönni. Rámosolyogtam, és megpróbáltam megnyugtatni. - Tudod, Jeanna, ez a csodálatos a szeretetben. Sosem kell elvennünk valakitől, hogy másnak is adhassunk: Mindig jut belőle bőven mindenkinek. Olyan, mint egy nagyon hosszú gumiszalag, ami megnyúlik, és körülöleli mindazokat, akik fontosak nekünk. Nagyon szép és jó dolog, hogy mindkét anyukádat szereted. Biztos vagyok benne, hogy édesanyád nagyon örül neki, hogy van egy új anyukád, aki szeret és gondoskodik rólad meg a testvéreidről. Visszamosolygott rám, és úgy tűnt, elégedett a válaszommal. Néhány pillanatig csendben ültünk, azután felkerekedtünk. A lányok vígan játszottak ebéd után, amíg Jeanna mostohaanyja meg nem érkezett. Röviden elmeséltem neki, mi történt délután, és miért döntöttem úgy, ahogy, de a részletekre nem tértem ki. Hatalmas megkönnyebbüléssel állapítottam meg, hogy Jeanna mostohaanyja nagyon megértő, és helyesli a döntésemet.
Miután elmentek, felültettem Lisát a konyhaszékre, megcsókoltam az arcát, magamhoz öleltem és a következőket mondtam neki: - Nagyon büszke vagyok rád, Lisa. Nagyszerű barátnője voltál Jeannának ma délután. Biztosan sokat jelentett neki, hogy olyan megértően viselkedtél, odafigyeltél rá, és átérezted a szomorúságát. A lányom kedves, barna szemével komolyan nézett rám, és azt kérdezte: - Mondd, mama, most szép voltam belülről?
Pamela J. De Roy:
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
A Fehérje hiány jelei
  2018-03-13 10:01:42, kedd
 
  Még ha próbálunk is kiegyensúlyozottan táplálkozni, előfordulhat, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét, a vegetáriánusoknál pedig különösen gyakori ez a jelenség. Egy 2000 kalóriát tartalmazó napi étrendben 50-150 gramm fehérjének kellene szerepelnie - az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk, ha nem fogyasztunk belőle megfelelő mennyiséget.


A fehérje nagyon fontos makro tápanyag, melyeket megtalálhatunk mindenhol a csontoktól kezdve a testfolyadékon keresztül egészen a hajig. Valójában építőanyagként szolgál a szövet- és izomépítésnél, a csontoknak és porcoknak, de az enzimek, hormonok és egyéb anyagok termelésére is szolgálnak.


Ezek a nagyon fontos tápanyagok befolyásolják az emberi szervezet működését és hogy megfelelő ütemben fejlődik-e. Ha a szervezetünkben fehérjehiány lép fel, akkor azokból kezd meríteni, ami a szövetekben van elraktározva, és ezt természetesen megérezzük. Ez elég komoly felfordulást okozhat a szervezetünkben.



Hol juthatunk fehérjékhez?
A fehérjét a szervezetbe élelmiszer által kell bevinnünk. A szervezet csak más fehérjék átépítésével képes őket előállítani, amelyekre viszont az embernek a mindennapos működéshez van szüksége, de a stressz kezeléséhez, a műtét utáni felépüléshez, sérülés után, láz után, égési sérülések után, vagy hosszabb betegség után is, tehát olyan állapotoknál, amelyeknél a szervezet fehérjét veszít.

A fehérjehiány és annak okai
A fehérjehiány a szervezetben fertőzéseket okozhat, gyengíti az immunrendszert, anyagcserét, izomerőt, véralvadást, sebek gyógyulását. Ennek számos oka lehet, de természetesen a leggyakoribb ok a kevés fehérjebevitel, de a túl sok fehérje veszteség is, vagy a túl sok fogyasztás is lehet.


Figyelmeztető jelek, ami a fehérjehiányra utalhat
Mindig fáradtnak érezzük magunkat
Sok vegetáriánus állítja, hogy több energiája van mióta nem eszik húst. Ha úgy érzitek, hogy kevesebb az energiátok, akkor lehet, hogy kevés fehérje jut a szervezetünkbe.

Az, hogy reggel vagy délelőtt fáradtan ébredünk, ezzel semmilyen összefüggésben nincs. Ha fáradságot érzel és kedved lenne lepihenni napközben, vagy késő délután, és ezelőtt ilyet soha nem éreztél, akkor erre oda kell figyelni. Nem muszáj, hogy csak fizikai fáradtság legyen, akár mentális fáradtság is lehet.

A kevesebb energia miatt nem bírod kezelni a stresszt, a hiányzó fehérjék miatt lehet. A fehérjék segítenek stabilizálni a vércukorszintet is. Ha kevés van a szervezetünkben, akkor csökken a koncentráció és a reakcióidőnk is.

Gyengének érzed magad futás, edzés, vagy bármilyen típusú mozgás közben
A fehérjehiány okozhatja azt is, hogy az izomszövetek nem tudnak felépülni edzés után. Ebben az időszakban a megerőltető edzés igazán kontraproduktív lehet, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem bírja helyreállítani az izmokat és gyengének érzed magad.

Elvesztheted azt az izomtömeget, amelyért keményen dolgoztál
Nem egyszerű visszanyerni az izmaink méretét vagy formáját, amelyeket a fehérjehiány miatt vesztettünk el. Ez azért van, mert a szervezetünk nem tudja megtalálni a megfelelő fehérje mennyiséget az ételben, amit fogyasztunk, így ezt máshonnan kezdi el pótolni. Biztosan sokan tudjátok, hogy a fehérje az izmokban található meg, nem a zsírban.

Ebből az következik, hogy ha nem sikerül a szervezetnek megadni az elégséges fehérje bevitelt, az elkezdi a saját szövetét bontani, azzal a céllal, hogy magához vegye azt, amire szüksége van.

Nem sikerül gyorsan felépülni a sérülésből
A lassú sebgyógyulás nem csak az izomtömegre vonatkozik egy fárasztó edzés után, hanem a azokra a sérülésekre is, amik igazán hosszú gyógyulási folyamatot igényelnek.Tehát még egyszer. Ez teljesen logikus.A fehérjék elkerülhetetlenek az új szövetek létrehozásához, ezért abban az esetben, hogy nincsenek jelen, a szervezet nem képes egyedül új szöveteket létrehozni.

Hajhullás és hajritkulás
Ez a tünete a fehérjehiánynak elég érdekesen hat, ugye? Itt az az eset áll fenn, hogy a fehérjehiány miatt a szervezet egy védekező fázisba lép. Épp ezért abbahagyja azon kritikus fehérjék felhasználását, amelyek a haj- és körömnövekedéshez kellenek. A test tehát megint onnan táplálódik, ahol a tartalékok vannak, és ez persze nyomot hagy a megjelenésünkön is. Eredmény? A haj el kezd hullani, a körmök pedig töredezetté válnak. Úgyszintén meglepő lehet, hogy ez a fehérje hiány száraz bőrt és pattanások megjelenését okozza.

Édesség-éhség
Ha állandóan édességet kívánunk, és úgy érezzük, sosem lakunk jól igazán, akkor nagy esély van rá, hogy nem eszünk elég fehérjét. Bár az tűnne logikusnak, ha ilyenkor a húst és a tojást kívánnánk, valójában arról van szó, hogy a fehérje egyik legfontosabb szerepe, hogy egyensúlyban tartsa a vércukorszintet. Ha ez nem történik meg, akkor kívánni kezdünk mindent, amit cukros.
Mennyi fehérje az elég, és miben találhatjuk meg őket?
Általánosságban az az állítás van érvényben, hogy egy felnőtt embernek napi 0,8 g fehérjét kellene fogyasztania 1kg testsúlyra számítva. Tehát egy 70 kg testsúlyú felnőttnek 56g fehérjét kellene fogyasztania, ami nem kis mennyiség. Az élsportolók, a várandós nők esetében vagy a szoptatás alatt pedig még több, akár 1-2 g fehérjét is kell fogyasztani 1 kg testsúlyra számolva.

Nem is olyan rég olvastunk egy tanulmányt, melyben az állt, hogy egy felnőtt embernek, nemre való tekintet nélkül 78 g fehérjét kellene fogyasztania egy nap ahhoz, hogy szervezet kifogástalanul működjön. De ne higgyjük azt, hogy erről ilyen általánosságban beszélhetünk. Azt, hogy mennyi fehérjét visz be Ön a szervezetébe, az Ön belátására bízzuk.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendünk és tudjuk, hol keressük ezeket a fehérjéket. Igaz, hogy majdnem mindehol megtaláljuk őket: a tejtermékekben, a sovány húsokban, halakban, tenger gyümölcseiben, tojásban, quinoában, leveles zöldségekben, dióban, hüvelyesekben, mint pl. a lencse, bab, borsó és szója.

A kor is nagy hatással van az optimális fehérje mennyiségre
Akár sérülésről, hosszútávú megbetegedésről vagy idősebb korról legyen szó, a szervezetnek több fehérjére van szüksége. Az idősebb embereknek 1,2 g fehérjét kellene fogyasztaniuk naponta, hogy fedezzék a fehérje természetes veszteségét, amely összefügg az öregedéssel. A hosszú betegségben szenvedőknek vagy a sérülésből felépülőknek akár 1,5g - 2 g fehérjét is kellene fogyasztaniuk naponta 1kg tetsúlyra számolva. Ha ezt a mennyiséget nem tudja tápanyag formájában bevinni, bátran fedezze a bevitelt tápanyagkiegészítőkkel, mint pl. a fehérje italokkal, ami biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 593
  • e Hónap: 11980
  • e Év: 49728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.