Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Számok igazolják a családpolitikát
  2018-03-19 09:48:01, hétfő
 
  FŰRÉSZ TÜNDE: A NÉPESEDÉSI KUTATÓINTÉZET AZ EMBEREK MENTÁLIS ÁLLAPOTÁVAL IS FOGLALKOZIK
Varga Attila
Hazánkban már több mint 35 éve tart a népességfogyás, de a kormány családpolitikájának köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv. A teljes termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent, de nőtt a házasságkötések száma, kevesebb a válás és az abortusz is - nyilatkozta lapunknak Fűrész Tünde, a közelmúltban létrejött Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.

- Nyolc évvel ezelőtt jött létre a szakminisztériumban a családpolitikai főosztály, amelynek akkor a vezetője lett. Milyen döntések előkészítésében vettek részt?
- Magyarország 2010-ben nemcsak gazdasági értelemben állt a szakadék szélén, hanem demográfiai szempontból is, ami egyenes következménye volt annak, hogy 2010 előtt semmiféle népesedéspolitikát nem folytatott az akkori kormányzat. A kormányrúd átvételét követően, amikor az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztériumban átvettük a hivatalt, nem volt olyan ajtó, amelyre a ,,család" szó ki lett volna írva. Az előző, balliberális kormány ugyanis a szociálpolitika részeként kezelte a családok ügyét és támogatását, a családpolitikai ellátásokat a segélyek főosztályán kezelték.

- Segélynek tekintették?
- Igen, segélynek tartották azt az amúgy is csekély családtámogatási ellátást, amely a 2002-es kormányváltás után egyáltalán még megmaradt. A családpolitikai fordulatnak egyik eleme volt az, hogy a Szociális és Családügyi Államtitkárságon belül létrejött a családpolitikai főosztály. Megfogalmaztuk, hogy a mi gondolkodásunkban a gyermekvállalás nem jelenthet szegénységi kockázatot, illetve a munkavállalás és a gyermekvállalás nem egymást kizáró, sokkal inkább egymást erősítő tényezők. A Kopp Mária professzor asszony által 2009-ben létrehozott Népesedési Kerekasztal a kezdetekkor számos javaslatot fogalmazott meg, köztük azt, hogy harmonizálni kell a készpénzes családtámogatási ellátásokat az adórendszerrel, illetve a munkavégzéssel. Az első intézkedések között volt a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, illetve a gyes harmadik évének visszaállítása. 2011-ben alkottuk meg a családvédelmi sarkalatos törvényt, újítottuk meg a családbarát munkahely pályázati rendszerét is. 2014 jelentett igazi mérföldkövet, hiszen ekkor jött létre az önálló családügyi államtitkárság Novák Katalin jelenlegi államtitkár vezetésével.


A szakember szerint nőtt a gyermekvállalási kedv és emelkedett a teljes termékenységi szám is
Fotós: Teknős Miklós

- A bölcsődei rendszer átalakításáért miniszteri biztosként felel. Az egy éve bevezetett, új típusú bölcsődék száma hogyan alakult?
- Gyakorlatilag 2017 elejétől beszélhetünk új bölcsődei formákról: minibölcsődéről, családi bölcsődéről, munkahelyi bölcsődéről és a korábbi hagyományos bölcsődéről. Átalakult, feladathoz kötött lett a bölcsődék finanszírozása, ami azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel kisebb erőfeszítést jelent az önkormányzatoknak a működtetés. Emellett folyamatosan nő a férőhelyek száma a különféle pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően, és a bölcsődei dolgozók megbecsülése terén is sokat léptünk előre. A 2010-es adatokhoz képest most közel 13 ezerrel több bölcsődei férőhely van Magyarországon. A legfrissebb, bár napról napra változó adatok szerint 102-vel több bölcsőde működik, mint a múlt évben. A minibölcsődék területén zajlik a legnagyobb változás, ma már nyolcvan működik országszerte. Minden olyan településen, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él vagy öt család kéri a bölcsődei ellátást, ott valamilyen módon meg kell ezt oldania az önkormányzatnak, akár önállóan, társulásban vagy ellátási szerződéssel is. A munkahelyi bölcsődék terén viszont még sok a teendő.

- Követik, hogy a bővülő gyermekelhelyezési lehetőségek mellett valóban tudnak-e munkát vállalni a fiatal édesanyák?
- Évről évre nő a három év alatti gyermekeket nevelő, a munkaerőpiacra visszatérő nők aránya. A gyermek kétéves kora előtt uniós összehasonlításban kis mértékű a női foglalkoztatottság, de a két és három év közötti gyermekeket nevelő anyáknak már mintegy egyharmada dolgozik, s amikor a gyermek óvodás lesz, már hetvenkét százalékuk áll munkába. Ebből is látszik, hogy nagyon nagy szükség van a bölcsődékre és az óvodákra.

- A munkahelyi bölcsődék létrehozására vannak ösztönzőik?
- Van egy hatmilliárd forintos keretösszegű uniós pályázati forrás munkáltatók számára annak érdekében, hogy munkahelyi bölcsődéket hozzanak létre, a közép-magyarországi régiót kivéve. Bízunk a munkáltatók növekvő érdeklődésében, hiszen igen jelentős támogatást nyerhetnek el akkor, ha munkahelyi bölcsődét kezdenek el működtetni. Azt gondolom, a munkáltatóknak is érdeke, hogy létrehozzanak ilyeneket, hiszen így tudják megtartani s már a gyermek hároméves korának betöltése előtt visszahívni a kisgyermekes munkavállalókat, ami a mai munkaerőhiányt figyelembe véve gazdasági racionalitás és érdek is. Miniszteri biztosként minden megyei jogú városban szerveztünk bölcsődei informá­ciós napokat, amelyeken ismertettem az új rendszert. A jövőben a munkahelyeket is meg kell győznünk, hogy éljenek a lehetőségekkel.

- Ezek az intézkedések összefüggnek a javuló demográfiai trenddel, a termékenységi arányszámok megváltozásával?
- Hazánkban már több mint 35 éve tart a népességfogyás, ugyanakkor a kormány családpolitikájának köszönhe­tően nőtt a gyermekvállalási kedv. A teljes termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent. 2010-hez képest 1,4 százalékkal több gyermek született úgy, hogy közben a 20 és 40 év közötti női korosztály létszáma 10 százalékkal csökkent. A gyermekek 90 százaléka ebben az életszakaszban születik meg, tehát önmagában nagy eredmény, hogy annak ellenére nőtt a születések száma, hogy mindeközben a gyermekvállalási korban lévők létszáma csökkent. A házasságkötések száma 2010-hez képest megugrott, 42,5 százalékkal több házasságot kötöttek tavaly, mint 2010-ben. Kevesebb a válás és az abortusz is. Visszaigazolódik az a családpolitika, melynek során az elmúlt nyolc évben megduplázódott a családokra fordított pénzek összege.

- A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője lett. Mi az intézet feladata? Hány munkatárssal és hogyan dolgoznak?
- Alapvető feladatunk, hogy egyfajta think tankként vagy agytrösztként elemzéseket készítsünk, kutatási eredményekkel döntéseket alapozzunk meg és szakpolitikai javaslatokat tegyünk a kormány asztalára a népesedéspolitika területén, a határainkon belül és a határainkon túl élő magyarság demográfiai helyzetével kapcsolatban. Mindenképpen szeretnénk Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád nyomdokain a családpolitikai támogatások mellett a gyermekvállalás, a családalapítás lelki, mentális összefüggéseivel, a magyarok lelki egészségével és életminőségének alakulásával kapcsolatos kutatásokat is folytatni, elemzéseket végezni.

- Mit fognak a migrációval kapcsolatban kutatni?
- A migráció demográfiai vonatkozásait vizsgáljuk meg, egyrészt a belső migrációt, azaz a Magyarországon vagy Európán belüli mozgásokat vizsgálva, másrészt szélesebb nemzetközi kitekintéssel is. A múlt évben a legtöbb migráns Nigériából érkezett Európába. Ez nem véletlen, hiszen ott a legmagasabb a teljes termékenységi arányszám az egész világon: az afrikai országban egy nőnek átlagosan 6,5 gyermeke születik, míg nálunk 1,5. Fontos megnézni, hogy az úgynevezett befogadó országokban milyen társadalmi folyamatokat indít el a migránsokkal való együttélés, s ennek milyen szociológiai vetületei vannak. Intézetünk munkatársai­val, demográfusokkal, szociológusokkal, társadalompolitikai elemzőkkel a célunk az, hogy a magyar családpolitika népszerűsítése ne csak itthon, hanem nemzetközi szinten is minél hatékonyabban megvalósuljon.

- Január 1-je óta igényelhetik a határon túliak is az anyasági támogatást és a babakötvényt. Mennyien kérelmezték eddig és honnan?
- A Köldökzsinór program keretében február végéig közel 1600 igény érkezett be, 60 százaléka Romániából. Az igénylések háromnegyede a határon túli, magyarlakta területekről érkezett, de Új-Zélandról és Iránból is kaptunk megkeresést, eddig összesen 36 országból. A támogatás feltétele, hogy a gyermek anyakönyveztetése megtörténjen, így jobban követni tudjuk majd, hogy szerte a világban hol születnek magyar gyermekek. Bízunk abban, hogy ez az intézkedés is hozzájárul a világ magyarságának megerősödéséhez, a Magyarország területén kívül élő magyarok anyaországhoz való szorosabb kötődéséhez.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kiderült, ki pótolhatja Radics Gigit az X-Faktorban
  2018-03-19 09:40:24, hétfő
 
  Kiderült, ki pótolhatja Radics Gigit az X-Faktorban
Két népszerű énekesnő között dönt az RTL Klub miután eldőlt, Radics Gigi nem tér vissza a mentori székbe.

NLCafé
f Ajánlom
Mint korábban megírtuk, Radics Gigi otthagyja az X-Faktort, és amerikai karrierjének felépítésére fog koncentrálni a következő időszakban. A Story magazin szerint azonban nemcsak ő, hanem Byealex sem folytatja a műsort.

Ami érdekes, mivel az X-Faktor legújabb évadának castingját reklámozó videóban még egyértelműen mentorként tűnik fel. Ebben a kisfilmben Radics Gigi helye már üres de a készítők jelezték: újabb női zsűritag érkezik.

A Bors úgy tudja, Rúzsa Magdi vagy Zséda lehet a befutó, a lap szerint Rúzsa az esélyesebb. Mindkét énekesnőnek van tehetségkutatós tapasztalata, Rúzsának a színpad mindkét oldaláról. Zséda tévéműsor nélkül futott be, ezért fellépőként nem, “csak" zsűrizni láthattuk a Dalban, ám ez biztosan nem rontja esélyeit.

Az RTL továbbra is azt mondja, hogy egyelőre az énekeseket keresik a műsorba, illetve hogy kisfilmjükből kiderül, ki érkezik Radics Gigi helyére. Ám ha Byealex mégis távozik, akár két megüresedett hely is kiadó lehet az X-Faktor mentorainak asztalánál.

Kapcsolódó
Két mentor távozik a magyar X-Faktorból
Ők az X-Faktor idei mentorai
Ő lesz az X-Faktor új nő mentora

Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Megingathatatlanok a Fidesz-hívők
  2018-03-19 09:19:46, hétfő
 
  Semmi nem tudja megingatni a Fidesz-hívők elkötelezettségét
2018. MÁRCIUS 18. 19:51
Elios botrány ide, folyamatos leleplezések oda, a Fidesz elkötelezett híveit mindez nem érdekli, a párt támogatottsága nő a választás közeledtével - derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.


A kutatás szerint a teljes népesség körében a Fidesz szavazóinak aránya egy százalékpontot emelkedett, így 27 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 49 százalék.

Az MSZP támogatottsága nem változott, 12 százalékon áll, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 18 százalék. Egy százalékponttal, 12 százalékra növelte táborát a Jobbik, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 17 százalékos a támogatottságuk. (Az összes nagy közvélemény-kutató közül egyébként kizárólag a Publicus szerint előzi az MSZP a Jobbikot, minden más cégnél fordított a sorrend.)


A mérés szerint bejutna még a parlamentbe az LMP (6, illetve 8 százalék), valamint a DK (4, illetve 5 százalék). A Kétfarkú támogatottsága egy százalék, az Együtt, az MLP, és a Momentum támogatottsága nem érte el ezt a szintet.

A bizonytalanok aránya újabb két százalékpontot csökkenve, 36 százalék.

Link
 
 
0 komment , kategória:   Hírek - Politika -Szavazás -  
Friderikusz keményen beszólt néhány nőnek
  2018-03-19 09:16:51, hétfő
 
  Friderikusz távozásként keményen beszólt néhány nőnek
Utolsó rádióműsorában éles és indokolatlan kritikát fogalmazott meg Friderikusz Sándor mások mellett Lilu és Péterfi Judit ellen.

NLCafé
f Ajánlom
Igen rövid életű volt Friderikusz Sándor Music FM-es rádióműsora. Két hónapon keresztül jelentkezett be vasárnap délelőttönként, hogy összefoglalja az adott hetet és sztorizgasson a hallgatókkal. Akik viszont nem nagyon voltak erre kíváncsiak, ezért a rádió rövid úton megszűntette Fridi műsorát, aki állítólag rendesen össze is balhézott ezen főnökeivel.

Friderikusz tegnap délután ült utoljára mikrofon elé. Nem tudni, mi volt vele a célja, de utolsó adásában nagyon kemény kritikával illette a Hír TV-s Péterfi Juditot, és az RTL Klub sztárját, Lilut.


FRIDERIKUSZ SÁNDOR | MTI FOTÓ: MOHAI BALÁZS

“Riporteri teljesítményével régóta az a bajom, hogy ő nem kérdez, kicsit sem kíváncsi, hanem pusztán kacérkodik, többnyire férfi alanyaival. Időnként udvarol nekik, nemegyszer kelleti is magát, és persze tűrhetetlen módon közvetlenkedik" - mondta Péterfiről, akinek szerinte az a legfontosabb, hogy “percenként változtassa haját és öltözékét."

“Őt látva, meg az RTL-es Lilut, aki meg különböző tengerpartokon más és más bikiniben szereti magát fotóztatni, ahelyett, hogy valamirevaló életművet hozott volna létre, mindig az az érzésem, hogy ezek az emberek csak álcának használják a televíziós riporteri szakmát. Mindenki, akit megszólaltatnak, csak ürügy ahhoz, hogy önmagukat kellessék" - fogalmazott Friderikusz, aki szerint Lilu “teljes szereptévesztésben van."

Friderikusz kéretlen értékeléséből egy csalódottember irígységét halljuk ki, de szerencsére Lilu ennyire nem vette a szívére a dolgot. A Borsnak röviden csak annyit mondott: “Szomorúan veszem tudomásul, hogy eljött az az idő, amikor egykori televíziós példaképem szavaira már nem érdemes reagálnom."

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
20 mosolyt keltő bejegyzés ápolási lapon
  2018-03-19 09:05:33, hétfő
 
 
20 mosolyt keltő bejegyzés ápolási lapon. | Ápolónő

Érdekes megfogalmazások :-)


APOLONO.CAFEBLOG.HU

Link
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Újszülött és csecsemő újraélesztése: egy profi oktatóvideó
  2018-03-19 08:55:23, hétfő
 
  Újszülött és csecsemő újraélesztése: íme egy profi, magyar oktatóvideó!

Baba, csecsemő újraélesztése videón! Gyakorlatilag felesleges légzésfigyelő párnát használnia, ha nem tudja, mit kell tennie, ha bejelez, baj van!

Dr. Kövesi Tamás gyermekaneszteziológus és újraélesztés oktató egy kiváló videóban mutatja meg az újraélesztés lépéseit csecsemőknél.

Csecsemő újszülött baba újraélesztése videó
Attól félünk, amit nem ismerünk: ezért minden szülőnek nagyon ajánlom az alábbi videó megtekintését:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Regenerálja a porcokat, megszünteti a gyulladást és a.....
  2018-03-19 08:47:08, hétfő
 
 
Regenerálja a porcokat, megszünteti a gyulladást és a fájdalmat. Gyuri bácsi elárulja mi ez!

Gyuri bácsi az ízületi bántalmakről beszél... A porcok regenerálódnak, a gyulladás megszűnik és a fájdalomnak vége szakad egy olyan természetes...
MINDENEGYBEN.COM


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
7 GYÜMÖLCS, AMIBEN KEVÉS KALÓRIA VaN
  2018-03-19 08:42:34, hétfő
 
  7 GYÜMÖLCS, AMIBEN KEVÉS KALÓRIA VAN

ÍRTA: KOVÁCS GRÉTA

HA NYÁRRA TOPFORMÁBAN SZERETNÉL LENNI, ITT AZ IDEJE ELKEZDENI A FOGYÓKÚRÁT! A KÖVETKEZŐ GYÜMÖLCSÖK NEMCSAK VITAMINDÚSAK, HANEM KALÓRIASZEGÉNYEK IS, EZÉRT KIVÁLÓAN ALKALMAZHATÓAK A DIÉTÁDBAN!

1. ŐSZIBARACK
Az őszibarack magas A- és C-vitamin, valamint magnézium-, niacin-, kalcium- és a borontartalommal rendelkezik, melyeknek köszönhetően kitűnő antioxidáns és hormonkiegyenlítő. Javítja az közérzetet, segít leküzdeni az idegességet, ráadásul fogyókúrás is, mert akár 2 g rostot is tartalmaz egy szem!

Kalóriatartalma: kb. 58 kcal / egy darab

Tudtad? A héjjal rendelkező gyümölcsök a legegészségesebbek, mert sok rost van bennük - ilyen például az alma, a barack és a banán is.

2. GRÉPFRÚT
Egy fél grépfrút fedezi a napi ajánlott C-vitamin szükséglet felét, de többféle ásványi anyag (magnézium, kálium, foszfor, kalcium) és B-vitamin is található benne. Az egyik legsokoldalúbb zsírégető gyümölcs a magas rost- és víztartalma miatt, a glikozid vegyületei pedig serkentik a máj zsírbontó aktivitását.

Kalóriatartalma: kb. 52 kcal / fél darab

3. SÁRGADINNYE
Javítja az immunrendszer működését és erősíti a látást a magas A- és C-vitamint tartalmazó sárgadinnye, ami fölösleges kilóktól is segít megszabadulni! A kiváló vízhajtóként ismert gyümölcs sok rostot tartalmaz, ezért fogyasztásával az anyagcserét is felgyorsíthatod.

Kalóriatartalma: kb. 53 kcal / bögrényi adag

21341907 - closeup on two slices of melon in hand of woman

4. GÖRÖGDINNYE
92%-os víztartalmával nem sok kalóriát tartalmaz, viszont annál jobban hidratál! A bőrszépítő hatása mellett a fogyásban is segít, hiszen fél kiló dinnye kb. 8 pohár víz fogyasztásával egyenlő, ami különösen a nyári hőségben jöhet jól!

Kalóriatartalma: kb. 37 kcal / bögrényi adag

5. PAPAJA
Ebben a trópusi gyümölcsben 3 gramm rost található, ezért emésztési zavarok, bőrproblémák és fekélyek ellen is javasolják a fogyasztását. A papaja ráadásul egy olyan fehérjebontó enzimet (proteáz) is tartalmaz, amely gyorsítja a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését is.

Kalóriatartalma: kb. 62 kcal / egy darab

6. EPER
Korábban már írtunk az eper jótékony hatásairól, valamint arról, hogy fogyókúra idején is kitűnő választás! Az eper fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét, segít a hasi zsírpárnák eltüntetésében, a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően pedig az izmok és a kötőszövetek állapotát is javítja, tehát edzés után is kiváló nassolnivaló.

Kalóriatartalma: kb. 49 kcal / bögrényi adag

58809545 - strawberries in white cup on wooden grey desk. stock photo.

7. KAJSZIBARACK
Igazi életelixír: 85 %-a víz, magas mennyiségű béta-karotint, niacint és folsavat, valamint sok A- és C vitamint is tartalmaz. Az elenyésző zsírtartalommal rendelkező kajszibarack továbbá serkenti a máj működését, javítja a látást, kedvezően hat a zsíranyagcserére és regenerálja az izmokat.

Kalóriatartalma: 59 kalória / három darab

Tudtad? A zöldségeket és a gyümölcsöket nem érdemes egy kalap alá venni: míg a zöldségekből akármennyit lehet enni, a gyümölcsökben lévő cukor erősen megnöveli a kalóriák számát.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Mit főzzek ma? 2018.03.19. hétfő
  2018-03-19 08:40:53, hétfő
 
  Mit főzzek ma? 2018.03.19. hétfő

Dátum: 2018-03-19 / Írta: Budai István / Látták: 5 /
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hétköznap segít neked eldönteni, hogy mi legyen a mai menü!A mai nap:
Március 19. hétfő, József és Bánk napja.

Leves: Csirkebecsinált leves májgaluskával


Hozzávalók:

80 dkg csirkeaprólék
2 ek kacsazsír
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellergumó
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 karalábé
30 dkg zöldborsó
1 szál zeller zöld
1 ek finomliszt
1 kk pirospaprika
0,5 csokor petrezselyem
őrölt bors

A recept ide kattintva folytatódik! »»»
Főétel A: Bakonyi sertéstokány


Hozzávalók:

70 dkg sertéscomb
50 dkg gomba
20 dkg füstölt császárszalonna
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db sárgapaprika
1 db paradicsom
1-1,5 dl tejszín
3 dl tejföl
1 tk liszt

A recept ide kattintva folytatódik! »»»
Főétel B: Túrós csusza


Hozzávalók:

20 dkg húsos szalonna
1 liter tejföl
75 dkg túró
30 dkg csusza tészta
ízlés szerint só
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
Desszert: Puha, omlós almás pite


Hozzávalók:

4 tojássárgája
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
30 dkg liszt
50 ml tej
1 kk cukor
csipet só
A recept ide kattintva folytatódik! »»»


Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Körbejártuk az egykori Meteor Mozi felújított épületét
  2018-03-19 08:39:19, hétfő
 
  Debrecen - Néhány éve még Debrecen egyik szégyenfoltja, hajléktalanok romos tanyája volt, ma azonban ismét barátságos hely Debrecenben a Bocskai téri, valamikori Meteor Mozi épülete. Magyarország legelső ,,kőből" épített mozijának múltját és jelenét az új tulajdonos, a Magyar Pünkösdi Egyház Debreceni Élet Gyülekezete egyik lelkipásztora mutatta be, így a pincétől a lapos tetőig tartó sétát tehettünk az épületben.

Fotók | Az egykori Meteor Mozi épülete

Link

A pincétől a tetőig tartó sétánkat az iskola felőli főbejáratnál, az aulában kezdtük. Kiss József elmondta: a felújítás során csak minimális mértékben változtattak a falak elrendezésén, a helyiségek hasonló funkciót kaptak, mint egykor.

Két méter szemétréteg
- Amikor 2016 májusában megvettük az épületet, a pusztulás jelei mutatkoztak itt - mesélte kalauzunk. Kifejtette: az elvileg bezárt házba nagyjából két évtizedig hajléktalanok jártak be, akik szinte minden még használhatót kiszedtek, magukkal vittek, sőt még tüzet is gyújtottak. A villanyvezetékeket, vízcsöveket, radiátorokat is igyekeztek ,,kinyerni".

A cserébe behurcolt hulladékréteg vastagsága itt-ott a kétméteres magasságot is elérte, melyben patkányok szaladgáltak.

Összesen 50 köbméter hulladékot szállíttatunk el innen"

- ismertette a lelkipásztor. Elmondta: a falakon és a födém szerkezetén kívül szinte mindent fel kellett újítani. A renoválás során, az újraközművesítés után mindenhová új burkolatokat, ajtókat, ablakokat építettek be, a falakat kívülről szigetelték, kifestettek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotó: Molnár Péter

A 4 szintes, 1500 négyzetméteres épület 18 hónap alatt, fokozatosan újult meg. A munkák jelentős részét a gyülekezet tagjai végezték.

Az amerikás magyar mozija
Az aulából az egykori mozinagyterem felé vettük az irányt. Belépve először az tűnt fel, hogy nyoma sincs a kemény fából készült széksoroknak, melyeket 250 kék-fekete, puha párnás székkel váltottak fel. A mozivászon helyén színpadot alakítottak ki, ahol a zenés istentiszteletek alkalmával használt hangszerek álltak.

Kiss József itt arról beszélt, hogy az 1911-ben megnyitott mozit egy Amerikába kivándorolt, ott meggazdagodott, majd hazatért vállalkozó, Csomor Gyula építette, aki az akkoriban elérhető legmodernebb technikát alkalmazta. A komplexumhoz öt lakás is tartozott. Az egyikben lakott a mozi gazdája. (A lakásokat később államosították.)

Kiss József hangsúlyozta, hogy szükségük van erre a nagy házra, hiszen gyülekezetük már csaknem 400 tagú. Nemcsak Debrecenből, hanem a környező településekről is egyre többen járnak hozzájuk. Mivel a szépen renovált terem rendszeresen megtelik, sőt nem is fér be mindenki, az istentiszteletek számát hamarosan heti egyről heti kettőre emelik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotó: Molnár Péter

Összejöveteleiket az interneten valós időben 2-3 ezren szokták követni. Vasárnap estére ezen megtekintések száma rendszeresen eléri 25-30 ezret.

A lakosságot is szolgálni
A Meteor Keresztény Központnak elnevezett épületben ezután a pince felé vettük az irányt. Közben a lelkésztől megtudtuk, hogy csaknem egy éve karitatív tevékenységet is folytatnak. Hétvégék kivételével napi 650-750 adag meleg étellel várják ott a rászorulókat, amit nemcsak helyben lehet elfogyasztani, elvitelre is adnak.

- Mivel igyekszünk a lakosságot szolgálni, sok más programunk is van - jelentette ki a lelkész. Kiderült, a Biblia-iskola mellett például az étkezőben angol nyelvű istentiszteleteket tartanak fiataloknak, melyekre elsősorban külföldi diákok és angolul tanulók járnak. De nemcsak egyházi, szakrális összejövetelek vannak náluk. Például szintén népszerű az egészséges étkezésről szóló előadássorozat, az ingyenes ruhaosztás, az időseknek szóló vérnyomásmérés és klub.

Nekünk az lesz az értékmérőnk, hogy hogyan tudunk a környékbeli emberek javára lenni"

- fogalmazott vendéglátónk.

A környék fejlesztése is cél
Az épületbejárás következő helyszíne az egykori, földszinti gyermekmozi-terem volt, mely az aulától balra helyezkedik el. Érdekes, hogy az odavezető folyosón meghagyták az eredeti fekete mozaikborítást, melynek közepén egy nagy színes Miki egér-figurát raktak ki az ügyes kezű burkolók valamikor. A játszószobává alakított gyermekteremben arról beszélt a lelkész, hogy időnként ma is vetítenek a falra a kicsiknek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotó: Molnár Péter

Hangsúlyozta, hogy nemcsak az épületet hozták rendbe, hanem a környék rendezésére, fejlesztésére is törekszenek. Terveik között szerepel a ház előtti járda díszkövezése és a Bocskai park felújítása is.

Retro Meteor Kertmozi
Mivel a környéken lakók régóta rendszeresen azt kérik a Meteor Keresztény Központ fenntartóitól, hogy újra legyen mozi is az épületben, úgy döntöttek, hogy - amennyiben lesz rá pénzük - a Csillag utca felé eső egykori kertmozit is rendbe hozzák. Az elképzelés szerint a XXI. század elvárásainak megfelelően LED-fal jelenítené meg a képet, a hang pedig nem kihangosítva, hanem fülhallgatón keresztül jutna el a nézőkhöz.

Azért, hogy a vendégek ne ázzanak el egy nyári zápor alkalmával, könnyűszerkezetes, behúzható tetőt is kialakítanának. A Retro Meteor Kertmoziban elsősorban régi sikerfilmeket vetítenének.

- Orosz Csaba -


Link
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami Debrecen  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 852 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 262
  • e Hét: 2119
  • e Hónap: 5404
  • e Év: 5404
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.