Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Mihályfalvi János legújabb videói
  2018-03-02 22:50:23, péntek
 
  KAPUI ÁGOTA - A MAGADÉT - MIHI - 2018 Link


MI MUZSIKUS LELKEK - DOLHAI ATTILA - MIHI - 2018 Link


KÖSZÖNÖM A TIZENNYOLC ÉVEMET! - GAVALLÉR JÁNOS - MIHI - 2018 Link


ÉVSZAKOK - DOLHAI ATTILA - MIHI - 2018 Link


TAHI TÓTH LÁSZLÓ EMLÉKÉRE - MIHI - 2018 Link


A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA - MIHI - 2018 Link


JUHÁSZ GYULA -TAVASZVÁRÁS - MIHI - 2018 Link


A TITOK - JUHÁSZ GYULA - MIHI - 2018 Link


ÜDVÖZLET A GYŐZŐNEK - ADY ENDRE - MIHI - 2018 Link


HONOSITÁSHOZ - KÉRVÉNY - MIHI - 2018 Link


A TÖLGYEK ALATT - ARANY JÁNOS - SINKOVITS I - MIHI - 2018 Link


SZÉLMALOM - DOLHAI ATTILA - MIHI - 2018 Link


HALOTT MAGYAROK SZÁJÁVAL SZÓLOK - MIHI - 2018 Link


Mihi eddig megjelent videói a YouTube-on : LinkMihi honlapjai változatlanul itt elérhetők:
Azonos tartalommal!

http://www.igazsagok-gazsagok.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.li/
 
 
0 komment , kategória:  MIHÁLYFALVI JÁNOS, MIHI  
A fehér ember cserével végleg kiáll?
  2018-03-02 22:32:48, péntek
 
  Úgy tűnik a fehér, európai ember piros lapot kapott. Ki kell szállnunk a Világtörténelem nevű játékból.

El kell tűnnünk, mint szegény dodó madárnak vagy a tasmán tigrisnek. Egyes, magukat globális sakkjátékosnak képzelő alakok úgy döntöttek, hogy levesznek minket a tábláról. Minket, a fehér, keresztény, európai embereket. Hogy ez hülyeség? Az istenkomplexus már csak ilyen. Hogy ez összeesküvés-elmélet? Biztosan. Legalább annyira, mint ha 1930-ban valaki azt mondta volna egy berlini zsidó kiskereskedőnek, hogy 5 év múlva jönnek a nürnbergi törvények, 15 éven belül pedig gázkamrába és krematóriumba fogják küldeni őt és az egész családját, csak azért, mert zsidó. Tuti elhitte volna...

Most azt mondhatjuk: ha ez így megy tovább, 20 éven belül kirántják a fehér, európai ember lába alól az otthonát, Európát. Az ezt célzó bevándoroltatás már folyamatban van, az Európai Parlamentnek nevezett ideg- és elmeosztály épp most hozott róla határozatot, kötelezővé téve bármennyi bevándorló befogadását. Ebből még bármi is lehet. A pakliban benne van egy újabb, akár egész Európát romba döntő belháború is. Végül is a spanyolok kb. 800 év alatt foglalták vissza a földjüket a muszlim hódítóktól. Kelet-Közép-Európából és a Balkánról közel 600 év alatt sikerült kiverni az oda betörő ,,béke vallását". A Szentföldet meg csak percekre tudták visszavenni a haladó, balliberális körökben szívesen gyalázott keresztes háborúk. (Csak a miheztartás végett: a keresztes háborúk nem hódító, hanem muszlimok által elrabolt keresztény területek visszaszerzéséért indított, tehát honvédő háborúk voltak - minden bűnükkel és hibájukkal egyetemben is csak reakciók voltak a muszlim agresszióra.)

A Nyugatnak viszont sajnos tényleg az agyára ment a jólét. (Vajon ez valami, a génjeinkbe kódolt önmegsemmisítő mechanizmus lenne? Hogyha elég jól élünk, akkor egyszer csak kiirtjuk magunkat?) A Nyugat elpuhult és elhülyült. Saját közveszélyes elmebetegeinek a játszóterévé vált. A nagyravágyó, arrogáns középszerűség végül csak megtalálta a keresztény etika Achilles-sarkát: hogy a bűntudat intézményesítésével egész jól lehet manipulálni az európai embert. Akár a kollektív önmegsemmisítésig is (ld. Németország, Svédország). Felfoghatatlan, hogy milyen eszelős eszmék és gondolatok követelnek széles körű elfogadást vagy akár kizárólagosságot is maguknak. A normalitás meg csak nézi bután az agresszív, önérvényesítő idiótákat, hogy ,,Mi vaaan?"

Tehát mi, fehérek végleg, cserével kiállunk. Igen, cserével. Amint azt az ENSZ 2000-ben íródott tanulmánya is kifejti. A címe: Replacement migration. Ami szerint Európának (is) hamarosan rendkívül súlyos demográfiai krízissel kell szembenéznie. A csökkenő születésszám miatt végzetesen elbillen a keresőkorú aktívak és nyugdíjas korú inaktívak aránya az utóbbiak javára. És ennek következtében Európa társadalmai, gazdaságai és szociális rendszerei hamarosan berogynak. Erre a demográfiai problémára egyetlen megoldás van: a hiányzó embereket migrációval, azaz bevándoroltatással kell pótolni. Szerintük.

Nem ám a fiatalok támogatásával. Nem a gyermekvállalási kedv növelésével. Nem a sokgyermekes családmodell támogatásával. Nem az abortuszok számának csökkentésével, nem az utódnemzésre alkalmas, férfi-nő kapcsolaton alapuló családok megerősítésével. Nem az Európában oly trendi, mának élő, karrierorientált, egocentrikus, szibarita, konzumidióta, önpusztító értékrend elleni közösségi küzdelemmel. Nem. Ez mind-mind hülyeség. Valamint súlyosan sértené az európai ember önrendelkezési jogát. Például a saját, Darwin-díjas kipusztításáról. Szerintük.

Szóval a demográfiai problémát csakis bevándorlással lehet kezelni. 2050-ig több mint 1 milliárd migráns behozatalával. Nem vicc. Le van írva, feketén-fehéren. Na most emelje fel a kezét, aki az elmúlt 17 évben hallott erről az ENSZ-anyagról. Én is csak nemrég, az Echo TV Háttérkép című műsorában, Bayer Zsoltéktól. Vagy az emelje fel a kezét az, aki az elmúlt 17 évben hallott bármilyen, a már 17 éve is ismert demográfiai katasztrófahelyzet megelőzését vagy kezelését célzó európai uniós intézkedésről. Nem? Nincs ilyen? De legalább az uborkák egyenesek...

De vissza a lecserélésünkhöz! Ha az 500 milliós Európába bejön több mint 1 milliárd nem fehér, viszont jó eséllyel muszlim migráns, akkor vajon mennyiben marad Európa fehér kultúrájú, szokású, jogrendszerű és arculatú világ? A helyes válasz a se (-mennyire). Európa szépen átalakul Közel-Keletté meg Afrikává. Már ami a társadalmi és civilizációs viszonyait illeti. Ugyanis a Közel-Keleten és Afrikában nem maguktól olyan középkoriak állapotok, mint amilyenek. Azokat az állapotokat azok az emberek teremtik és tartják fenn, akik ott élnek. És akik most idejönnek és a szépen hozzák magukkal az iszlám szocializációjukat, a kb. 7. századi világképüket, erkölcsi felfogásukat, konfliktuskezelési eljárásaikat, az olykor kifejezetten barbár, errefelé súlyosan törvénysértő szokásaikat, a méltán világhírű munkaerkölcsüket, az évszázados, évezredes gyűlölködéseiket (ld. a törökök és kurdok viszonya Németországban).

Hogy a fenébe is lehetne kompatibilis Európával, aki szerint teljesen rendben van, ha 60 évesen elveszi feleségül a saját 8 éves unokahúgát? Vagy aki elvágja a saját lánya torkát, mert olyan fiúval randizott, akit előzőleg nem hagyott jóvá a család? Ezeket a dolgokat hogyan lehet harmonizálni az európai jogrendbe? Ne feledjük: ezeket az embereket a saját hazájukban európai szemmel nézve hihetetlenül durva törvényekkel és büntetésekkel tartják kordában. Egy ilyen körülmények között szocializálódott embernek az európai jogrend, ahol a bűnelkövetőnek gyakran több joga van, mint az áldozatnak, maga a Kánaán. És röhögve fog visszaélni a tökkelütött jogvédők mozgalmárkodásával. Pláne, hogy még ki is képzik, hogyan tud visszaélni az európai jogrend adta lehetőségekkel.

És persze ezen a pocsék tortán is van hab. Méghozzá az, hogy szerintük ők, az iszlám a magasabb rendű kultúra és civilizáció. Nem a modern, szekularizált Európa. A vagyonunk, az tetszik. Az kell. A lakásunk, a kocsink, az óránk, a telefonunk, a pénzünk. De a kultúránk az sátáni. Ehhez egy igazhitű nem alkalmazkodhat a gyehenna örök tüzének kockázata nélkül. Ezt kellene már végre felfognia a sok féleszű migránssimogatónak, akiknek esze ágában nincs valóban megismeri és megérteni ezeket az embereket. Képmutató, hiú altruizmusukban azt hiszik, hogy ide valami ,,nemes vademberek" érkeznek, akik azonnal felismerik és elismerik az európai kultúrfölényt, és szép engedelmesen fejet hajtanak az európaiak nagyvonalú gesztusai előtt. Hát egy frászt. Ezeknek az embereknek eszük ágában sincs integrálódni. Hiszen a 3-4-5 éves koruk óta beléjük nevelt értékrend szerint a keresztény civilizáció erkölcsi értékeit tekintve mélyen az iszlám alatt áll. Tehát az integráció, az alkalmazkodás az üdvözülést ellehetetlenítő visszalépés lenne a jelenlegi kulturális szintjükhöz képest.

Szóval ezekre a figurákra fognak lecserélni minket, fehér, keresztény, európai embereket. Kilóra, darabra tuti meglesz a hiányzó népesség. De hogy termelékenységre, vagy hatékonyságra is meglenne, azt tényleg csak regisztrált elmebajosok hihetik. Ha tetszik egyeseknek, ha nem, a fehér ember a bolygó egyik legszorgalmasabb, legkreatívabb és legképzettebb embertípusa. Nem véletlen, hogy hogy néz ki a fehér ember szállásterülete és hogy néz ki a bevándorlók otthona. Nem véletlen, hogy Európában áll a Mátyás-templom. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjat Nobel-díjnak hívják. És az sem véletlen, hogy a Kalasnyikov errefelé nem állandó kiegészítője az öltözködésünknek. De úgy látszik, mindez már mit sem számít. Mert elfogadhatatlanul drágák vagyunk az istenkomplexussal megvert, végtelen étvágyú elit számára. Magasak az életszínvonalunkkal kapcsolatos igényeink. Túl sokat költünk szociális juttatásokra, ami megengedhetetlen mértékben csökkenti a befektetések hozamait. Ráadásul tájékozottak vagyunk, tisztában vagyunk a jogainkkal, egész jól hálózatosodunk, képesek vagyunk összefogni és együttműködni bizonyos célok elérése érdekében. Mi, akik eddig azt hittük, hogy valamiféle jó-rossz demokráciában élünk, kicsit nehezebben nyeljük le, amikor kiderül, hogy ebből egy szó nem igaz, és az európai politikai elit mára totálisan felmondta a választóik érdekeinek képviseletére és érvényesítésére vonatkozó kötelezettségét. Bezzeg egy törzsközösségi viszonyok között felcserepedett (sic!) afgán kecskepásztornak nincsenek ilyen igényei. Egy szó, mint száz: veszélyesek vagyunk. El kell tűnnünk.

Hát ezért kaptunk piros lapot a világ önjelölt játékvezetőitől. Ideje lenne a tudomásukra hozni, hogy mivel játszogathatnak és mivel nem. Ideje lenne jól érthető jelzéseket adni, hogy elég a zsoldjukban álló hulladékmédiából, elég az agyzsibbasztó propagandából. Elég a felülről szervezett és fizetett civil szervezeteikből és elég a bennük fontoskodó főállású ,,civil" mozgalmárokból. Elég a retardáltakkal feltöltött, szellemileg deformált Európai Unióból, elég ebből a meghekkelt, áldemokratikus cirkuszból. Elég a lefizetett politikusokból, elég a rólunk, de nélkülünk döntő bürokratákból. Elég ennek az akarnok, bolsevik (régebben: jakobinus, mostanában: liberális) kisebbségnek a basáskodásából. Mert nem vagyunk hajlandóak eltűrni, hogy bárki is eltöröljön minket, a hazánkat és a civilizációnkat a Föld színéről.

És nem fogjuk ölbe tett kézzel tűrni a lecserélésünket!


Forrás: Link


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Balogh Bertalan: Megalapozott gondolatok
  2018-03-02 22:23:59, péntek
 
  Mindig mondtam, hogy a fehér ember tömegének jelentős része a teremtés legjellemtelenebb különlegessége. Vérévé vált a haszonelvűség, ami nem csak indiánokat pusztított ki gondolkodás nélkül, hanem önmagát is állandóan pusztította, és ma is pusztítja. Nem csoda, hogy a fehér ember civilizációja végül összeomlás előtt áll fegyverestül, világuralmi dilistül, hiszen igazán csak pusztításhoz ért. Még, amit épít, többnyire az is őt pusztítja. Fura fajzat. Súlyosabbnak tűnnek ezek a szavak, mint ami könnyen elfogadható, de ha az ember töprengése közepette ki tud lépni egy elemzős kis időre, hogy magasabbról, távolabbról tekintsen a saját fajtájára és világára, nem is olyan biztos, hogy téves útra kerülve érzi magát.

Szinte unásig ismertek a fehér ember gyarlóságának jellegzetes tényei, az például, hogy már ott tartunk, hogy nem nagyon hangoztatott, de létező program a világ lehető elnéptelenítése, ami nem kivételez a fehér emberrel sem. Mérgezettek az élelmiszerek, mérgezettek a vizek, óceánok, folyók, patakok, tavak. Mérgezett a talaj, mérgezett immár a levegőég is; mérgek a gyógyszerek, mérgek a rossz gyógyszerek mellékhatását korrigálni szándékozó gyógyszerek is, a védőoltások is már a tartósításukra használt higanyvegyület miatt is, ami maradandóan öli az idegeket és autizmust okoz gyerekeknél. Pesten naponta diagnosztizálnak átlagban egy gyereket, mint új autistát. Korábban az autizmus majdnem ismeretlen jelenség volt. Cselekedeteiben, ostobaságában nem csupán önpusztító tehát a fehér ember, hanem nem is egészen normális, vagy ,,csak" bűnözők manipulálják a civilizációját, akik saját demográfiájuk olvadása közepette is világuralomra törnek pusztító fegyvereiket csörtetve.

Civilizációk megjelenésének és pusztulásának megvannak a stádiumai. A mienknek is, hiszen a civilizáció nem statikus valami, hanem állandó fejlődésben van kezdetétől egészen a pusztulásáig. Érdekes végig kísérni a folyamatot összeomlásunkig. Ez a folyamat törvényszerű és megváltoztathatatlan. Sajnos.

Az emberiség a kezdet kezdetén, legalábbis aszerint, amiket tanítottak nekünk, félig gyűjtögető életmódot folytatott, majd később megtelepedett a mezőgazdaság kifejlődésekor az erre alkalmas égövön, laza társadalmakká fejlődött, és a szó szoros értelmében önellátó volt. Bölcsek, vezetők emelkedtek ki közülük, sőt helyenként életszemléletben azonos, felfogás béli, jóformán vallási közösségekké is alakultak. Van, aki aranykornak nevezi ezt a stádiumot. Megjelentek a formális nemzetek is, hiszen nemzet mindig és csakis eszmei közös nevező alapján áll egységbe. Mindez az embercsoportok, majd embertömegek belső dinamikájára, tehát természetesen történt.

Fontos tudni, hogy -talán a természetközelségnek köszönhetően- evidens volt a történelem előtti népek számára a matriarchális szerkezet. Az akkori világ szőröstül-bőröstül matriarchális volt. Ha volt isten-fogalmuk, (és volt), az is nőnemű volt, ami természetes is, érthető is, hiszen akár hétköznapi, vagy családi értelemben is a nő az, aki megszüli az új generációkat, azaz a nőn múlik a továbbélés a család és a nemzet számára is. Férfiak nem szülnek senkit. Küzdenek, alkotnak, építenek jót-rosszat, miközben genetikailag a kakast személyesítik meg. A kis csirkék tömege a tyúkon múlik, hogy leegyszerűsítsük a képletet.

A régészeti leleteket tanulmányozva, (Michelangelo Naddeo kiváló könyvében is: 10000 éves a magyar folytonosság a Kárpát-medencében), de máshol is nyomon követhetjük az Istenanya, mint általánosan tudott és hitt istenség létét évezredekig, azaz ameddig a régészet ellát az időben. Leletek tonnáiról van szó Európától Ázsia legkeletibb csücskéig. Sokáig kinyomozhatatlan volt az Anyaisten-hit eredete, nem is nagyon feszegették a dolgot a tudósok, de kiváló történészünk és kutatónk, Bíró József például eljutott a kultúrák rétegeit ,,hátralapozva" a számunkra érthető legrégibb ponthoz, a subarnak, vagy szabirnak nevezett kultúráig, ahol az akkori képírásban az istenséget egy sematikus, mézeskalács bábúhoz hasonló, lekerekített körvonalú női alak jelezte. Ez volt a képe a szónak: Isten.

(Csak tájékoztatásul: a szubar, vagy szabir föld a Tigris és Eufrátesztől északra terült el a Zab folyó vidékén. Innen “csorgott le" idővel délebbre a kultúrájuk, és megtermett a sumér civilizáció). Azt is tudjuk, hogy nem volt ház például Ázsiában, amelyben ne lett volna legalább egy égetett agyagból formált szobrocska, amely természetesen a teremtő és megtartó Anyaistent ábrázolta a maga egyszerűségében. Tehát, matriarchális volt az ismert világ és békés volt, és betöltötte a földet. Az egyisten-hit tehát nem új találmány, hanem megelőzte a későbbi, többistenes, majd egyistenes vallásokat. De minthogy a vallás lényegében egy életfelfogást és egy életmódot szavatol, tudnunk kell, hogy -különösen a formális vallás- egyből a dialektika törvényeinek is engedelmeskedik, ha pontokba szedve írja le önmagát és rítusait. Ez a kezdet, amikor a vallás ideológiává válik. Ha pedig rögzített ideológiává vált, egyből a bomlás sorsára jut, azaz egy csoport majd így magyarázza az igét, a másik meg amúgy, és máris a bomlás kezdeténél vagyunk: marad ugyan az alapgondolat, de többszörösen megvariálva. Szinte tragikomikus, milyen szembenállásokat eredmény ez. A síita és a szunnita valláskülönbség mai véres ellentéte is bizonyítja, hogy ugyanannak a Koránnak és Allahnak a dicsérete, csak kissé másként, mekkora szakadást képes okozni. Vagy ugyanannak a Krisztusnak a dicsérete is, ha egy frakció csak balról jobbra veti a keresztet, egy másik meg csak jobbról balra. Emlékszünk, milyen ádáz, egymás torkát metsző szerb-horvát háborúságot szított ez. A reformáció bekövetkezte, mint revizionizmus is a szakadárság mintaképe, valamint a szekták sokaságának modern kori burjánzása is.

Az Anyaisten-hit annak köszönhette változatlanságát és azt, hogy évezredeken át legalább a fél világon fennmaradt, hogy nem rögzített, dogmákba foglalt vallás volt a szó szoros értelmében, hanem felfogás, természetes gondolat-rend és életforma. Mert kétségtelenül fennmaradt évezredeken keresztül az Anyaisten felfogása és hite a napjainkig a megtalált néprajzi motívumokban textíliákon, szobrocskákban, aranyban, ezüstben, terrakottákban, kőben, szőttesek mintáiban, képekben, címerekben, zászlókon is, templomok tornyán is.

A subar-szubar-szabir szó-betű alakzata tehát fennmaradt. Az Anyaistent többnyire stilizáltan ábrázolódik, de mindig ugyanaz az ábrázolat alapja: nő a legszentebb pillanatában, a szülés pillanatában, széttárt karokkal, szétvetett lábakkal, amint alul megjelenik a születő gyermek feje. Az életadó istenség képe ez, a teremtésé, a fennmaradásé, az örökkévalóságé.

És itt megengedhetünk magunknak egy kis privát kitérést. A címerünkről van szó. Kevés heraldikai magyarázat van a mi címerünkre, ami pedig van, mind sántít, vagy buta. Mint például, amikor ,,apostoli kettőskeresztnek" titulálja a valóban kettős keresztnek is tekinthető központi alakzatot. Iskolában is ezt tanították nekünk amikor egyáltalán még tanították, csak éppen nem említették soha, hogy apostolok még évezredekig nem léteztek, amikor már általános volt a geometrikusan is ábrázolt Anyaisten Ázsiában is, Európában is, Afrikában is. Voltaképpen szerencse, hogy ez az “apostoli" mese magyarázta meg a modern időkben a ,,kettős keresztet", mert így átvészelte a kereszténység hullámát, ami irtott mindent, ami ősi időkre emlékeztetett, sőt a kommunizmus történelmileg rövid de barbár idejét is átvészelte. És ugyanilyen szerencsének köszönhető az is, hogy a Boldogasszony anyánk kezdetű régi szent énekünk is fennmaradt, mert szerencsére Szűz Máriával volt kapcsolatba hozható. Fennmaradt. Ma is énekeljük, és ma is alázattal és szeretettel tölt el bennünket.

A történelem előtti időktől őrzött ,,kettős kereszt" alakzat, mint apostoli mese teljesen érthetetlen egy címerben, viszont azonnal felismerhető benne, és szinte szájba rágósan, félremagyarázhatatlanul bizonyítja, hogy az ősi Anyaisten képéről van szó. Szétvetett karok, lejjebb pedig a hosszabb, szétvetett lábak, alant pedig a megjelenő utód, méghozzá a mi esetünkben kis koronával, azaz a nemes voltát mutató utód a “hármas halmon" nyugodva, ami a hazát, vagy magát a Földet jelzi.
Az Országalmának nevezett koronázási ereklye is ugyanezt a keresztet, vagyis az Anyaistent jelképezi alul a gömbbel ami a nációt jelzi, szinte mint isteni teremtményt. Heraldikával, vagy anélkül, a dolgok ilyen egyszerűek tudnak lenni.

Akár aranykornak nevezzük ezt a kort, akár másnak, a tény az, hogy a korai államok jellege nem csak a matriarchális volt, hanem egyben az volt a pap királyok kora is, ami azt jelenti, hogy az államokat összetartó eszmének, az Anyaisten hitének és magának az államformációnak a fő alakja, királya vagy vezére egyben védelmezte is az államát más hitű, más felfogású környezetével szemben. Tehát nem csak képviselője, hanem bölcse, pásztora és védelmezője is volt a népének. Az élettérért folyó harcokban később a katonai hatalom fő alakja mind több szerephez jutott, és lassan a pap király hatalma mellett megnőtt a fővezér, a katonai erőt képviselő fő alak befolyása. A pap király hatalma tehát gyakorlatilag megosztódott. A király továbbra is képviselte az eszmét, de az eszmét akár fegyverrel is védő vezér hatalma lett a tényleges hatalom már azért is, mert az eszme és a kard közül a kard a potenciálisan erősebb. Ekkor már háborúk dúltak a fiatal államok között. Van, aki szerint a háborúk egész idő alatt és most is voltaképpen és jóformán napjainkig is vallásháborúk voltak, és itt nem csak formális vallásokról van szó, hanem általában eszmékről, amelyeket szinte vallásos buzgalommal követnek, akik követnek. A fasizmus is, a kommunizmus is beillet a gyakorlatban egyfajta vallásnak, sőt a globalizmus hite is. Egyszerű a képlet: megjelenik az eszme, és nyomban megjelenik mögötte a fegyver.

A pap királyok kora leáldozásának lassú folyamatában a világ mindjobban áthangolódott. Civilizációk lassú változásakor sok az időbeni egybeesés és sok átfedés is van. Például, egyre másra jelentek meg új, formális vallások, új vallásalapítók. Jellemző és nem véletlen, hogy mindegyik vallásalapító férfi volt. Mohamed sem éppen nő volt, vagy Zarathusztra, Krisztus és a többiek sem. Mintha a matriarchális gondolkodást maszkulinabb vallások követték volna újabb alapot adva forrongásokra, összetűzésekre, háborúkra, hiszen ezekben az időkben már hadsereggel és vezérekkel rendelkező államokkal van dolgunk. Ez nem azt jelenti, hogy az új vallások alapítói kimondottan nőellenesek lettek volna, sőt, csak éppen immár nem a nő, mint istenség, vagy mint társadalomfenntartó állt az új eszmék középpontjában, csak itt Zarathusztra tanai, amott a buddhizmus, másutt Mohamed és mások szava hódított, miközben a fehér ember között a kereszténység nyert teret és lett központi eszme körülbelül kétezer évig.

Maszkulin vallás a kereszténység? Szándékában nem kimondottan az, de tettekben, lényegében igen, és nem csak azért, mert férfi volt Krisztus, hanem mert tűzzel-vassal, fegyverrel terjesztette magát és a teljes világot a maga eszméje alá akarta bűvölni.

Nagy eszméknek ez is az egyik baja: mindegyik a teljes világot akarja átalakítani a maga szájíze szerint, szinte jóhiszeműen, hiszen számára egyedül az ő eszméje értelmes, miközben a szeretet, az alázat és a jótékonyság zászlaját lobogtatja. A misszonáris terjeszkedés önmagában szép lehetett volna, csak az a baj, hogy kényszer nélkül ez nem ment, és mint említettük, törvényszerű, hogy amint a formális eszme megjelenik, azonnal ott találjuk a fegyvert és a fegyvereseket. A fehérek nagy eszméje jámbor misszionáris terjeszkedése végül gyarmatokat teremtett, majd gyarmatokat- és népeiket kiraboló nagyhatalmakat. Mi ez, ha nem a fegyver, a hatalom, a patriarchális ambíció kifejeződése.

Az Anyaisten kultusz, a matriarchális rendszer, mint antikvitás tehát felváltódott környezetünkben a maszkulinitást sugárzó vallással, amelynek a legotrombább és legbarbárabb vadhajtása volt a rövid, de határozott epizód: a boszorkányüldözés. Mi más volt ez, mint a nő-ideál végleges letaszítása évezredes trónjáról, mi más volt ez, ha nem a maszkulinitás szörnyű diadala a nő, mint olyan porig alázásával? ,,Helyére tették a nőt", a fehérnépet, a vászoncselédet, az asszonyállatot? Jellemző, hogy a keresztényi jámborság nevében történt ez szenteltvizesen, füstölőkkel és másfajta füstökkel egyszerre: máglyák füstjével.

A kereszténység tehát egyfajta kultúrát teremtett, amire lehet is büszke, meg nem is. Összességében ez nem volt több, mint a fél világ civilizációjának
evaluatív folyamatában egy fokozat. Mert fokozatai vannak, hiszen a civilizáció nem statikus valami, hanem állandó fejlődésben van kezdetétől a pusztulásáig.
Melyek a fokozatok?

Elkezdődik egy építő, harmonikus eszmeiséggel, pap királyokkal.
Ez a hatalom idővel megosztódik és lényegében átalakul fegyveres hatalommá, de a fegyveres erők bármilyen hatalmasak is, nem képesek harmonikus világot teremteni, csak háborúkat folytatni, hatalmak szövetségeit létrehozni még nagyobb háborúk vívásához. Sőt, a nagyobbaknak világuralmi ambíciójuk is lehet, ez pedig ismét háborúkhoz vezet. Nagyokhoz. Balgaság lenne azt hinni, hogy a kard, vagy rakétafegyver erősködéséből valaha világbéke sülhet ki. Az ellenkezője lehetséges inkább: egy világ, amely pusztul, vagyis egy olyan világ, ami nem működik, csak világháborúk követik egymást.

Miközben az aranykornak régen befellegzett már, és a katonai erőre alapozott világ nem látszott működőképesnek, hiszen államok vezetéséhez szükséges bölcsesség híján csak támadáshoz és védelemhez ért a militarizmus, nyilvánvalóvá vált előbb-utóbb, hogy szükség van egy új fajta államvezető agytrösztre, és feltalálódott egy: a köztársaság meg a demokrácia, mint államszerkezet.
Civilizációnk evolválódásának ez is egy fázisa. Sajnos azonban, hogy a köztársaság, mint eszme és szerkezet már alapgondolatában is hibás próbálkozás, ugyanis noha tetszetős a gondolat, hogy a népek majd önmaguk által választott elittel fogják vezetni önmagukat, a gyakorlatban ez nem látszik életképesnek. Szimplán azért nem, mert saját kollektív intelligenciájára bízza magát a nép, és tudnivaló, hogy a kollektív intelligencia körülbelül a leglaposabb formája az intelligenciának. Ugyanis éppen az intelligencia, az egyének bölcsessége olvad szét benne, tehát nem érvényre jut, hanem elsikkad a kollektívában. Vagyis, nem összeadódik az egyedek esze, hanem gyakorlatilag nem jut érvényre, vagy egyszerűen megsemmisül. Valami azonban mégis összeadódik: az átlagemberek átlagokoskodása, vagyis a butaság. Nem véletlen, hogy köztársaságok ,,bölcsessége" eljut gyakran olyan határozatokhoz is, amelyek egyenesen nemzetellenesek is lehetnek. Éljen tehát a köztársaság, a társadalmi szerkezeti karikatúra! Olyan rövid ideig, amilyen rövid ideig csak lehet. És akkor még nem említettük, hogy tipikus jelenség a köztársaságokban és demokráciákban a korrupció, az egyéni zsebre való dolgozás.

Civilizációnk evolválódásának vonala:
a pap királyos, aranykori egység, majd a
királyos, de főleg militarista,
majd pedig a király nélküli, köztársaságos militarista stádium kora következik
a maga kilátástalanságával, jövő nélkül.

Miért kilátástalan?
Mert "fejet" nem lehet helyettesíteni kollektív ,,okossággal". Egészen kicsiben jól áttekinthetően láthatjuk, milyen az, ha megpróbálják helyettesíteni. Tito kemény, véres kézzel megpróbálta mégpedig aránylag sikeresen egységbe fogni a nagyon heterogén bicskás népeket és egy katonailag nagyon erős Jugoszláviát teremtett. De meghalt. A kemény, de jót szándékozó kéz és fej hiányában keletkezett űrt próbálták helyettesíteni egy kollektív fejjel, egy bizottsággal, amely a résznemzetek vezetőegyéniségeiből tevődött össze nagyon érzékenyen vigyázva, hogy mindegyik nemzetiség arányosan és ugyanakkor egyenlő joggal képviselje benne magát a nagy Jugoszlávia szent nevében. Kínlódott is a magasságos központi bizottság a szabályok szerint egy ideig hol ennek a nemzetségnek a feje, hol a következőnek a feje által vezetve, de nem kerekedett ki ebből egy jó labda. Vihar viszont kerekedett a jugoszláv biliben, és végül előkerültek a régi bicskák a csizmaszárból, és olyan barbár polgárháború lett belőle, amilyet Európa még nem látott.
És részegységeire hullott szét Jugoszlávia, az a kollektív aggyal vezetett.
Ennyit egy demokratikusan, kollektív bölcsességgel vezetett országról.

A köztársaságos kollektív vezetések ugyanezen az úton járnak. Mindegyiknek van egy vezető ,,agytröszt" parlamentje, amely illő lenne, hogy ne a népét vezesse a maga sajátos útján, hanem feleljen minden tettében a kollektív vezetés csimborasszójának, az EU magasságos akaratának. Az EU maga a köztársaságnak nevezett kreálmány felső oktávja, vagyis a Nagy agytröszt, amelynek a feje még érettségivel is rendelkezik. Hírek szerint. A parlamentjében pedig senki által nem választott, javarészt link alakok korrupt gyülekezete okoskodik.

Nem kell azonban azt hinni, hogy az EU nem tartozik senki alá. Neki is van felettese: a világ pénzhatalma. És ezennel el is érkeztünk civilizációnk következő és végzetes fázisához, amikor a pénzuralom mozgat mindent. A pénzuralom, amelynek az élete függ attól, hogy továbbra is csinálja a pénzt háborúkkal, elnyomással, a bankok kényszerével és minden lehető módon. Olyan helyzet ez, mint amikor a világfalu epicentrumában a mindenható magánbank áll, amelynek a lényege a pénzcsinálás. Nem valami jó állapot ez, ugyanis az istenség ekkor már nem eszmei, hanem a mindenható kufárság olthatatlan kapzsisága. A civilizációnak ez a fázisa nyugodtan nevezhető kufár-civilizációnak.

A pénz kétségtelenül nagyon hatalmas és fontos tud lenni, de nem szabad elfelejteni, hogy lényege a haszonteremtés, ami jórészt banki és üzleti úton zajlik, az üzletnek, mint olyannak pedig nem valami magasságos bölcsesség az alapja, hanem az az egyszerű képlet, hogy ha pénzből pénzt akarsz csinálni, kettőért kell vegyed az árut és háromért-négyért kell eladnod, nem pedig fordítva. Éktelen nagy bölcsesség ez, nemde? Nyilvánvaló tehát, hogy ahhoz, hogy nemzeteket, sőt a világ tömegét vezetni tudd, bölcsességre van inkább szükség, emberségre és bölcsességre, ez az alap-kufár-képlet pedig erre minden, csak nem alkalmas. A fázis, vagy voltaképpen a világ, amiben mi élünk, most éppen a világ pénzurainak a kezébe látszik átcsúszni szőröstül-bőröstül, vagyis hivatalosan is a régóta hirdetett Új világrendbe. Ha ez egyáltalán lehetséges. Ha igen, vége a civilizációnknak, ha nem, akkor más éra kezdődik, ami simán nem fog menni, azzal számolniuk kell gyermekeinknek és unokáinknak, mert minden újat összeomlás előz meg.

A hadvezérek, Sztálinok, Hitlerek és hasonlók, akik a világ urai akartak lenni, ,,csak" egy dologgal nem számoltak: azzal, hogy az emberiség, vagy a nemzetek nem nagyobb, vagy kisebb masszával egyenlőek, hanem leginkább élőlényhez hasonlíthatók. Élőlényhez, amelynek lelke, emlékezete, önfenntartási, öngyógyító képessége, tudata, természetes orientálódása van, és összességében túlélésre koncentrálódik, túlélését pedig létszámának növekedésével látja biztosnak. Tudata ragaszkodik a magafajtájához, egyesülve például a maga nemzetének tömegerejében látja a jövőjét biztosítottnak. Nem kell nagyot lépjünk, hogy eljussunk például a nemzetek természetes állapotához, a tiszta nacionalizmushoz.

Ha van két igazán tehetős erő, amely ma szemben áll egymással, az az egészséges nacionalizmus és a mindenkit csupán termelő-fogyasztónak tartó globalisták ereje.
Trump politikai különlegesség. Mintha a kor küldte volna. Egy dolog, hogy Amerikát ismét naggyá akarja tenni, erre nagy szükség is van, mert idővel korrupt, rosszul vezetett, hanyatló állammá vált a pénzhatalmak szipolyozása következtében. Alapszándékának kétségtelenül egészséges nacionalista színe van. De a színen tovább megy: a korrupciót, a globalistákat máris nagyrészt kiszorította a hatalomból, a Guantanamóban lévő katonai törvényszék hírhedt börtöncellái kezdenek töltődni hazaárulókkal, globalistákkal, ember-és gyerekkereskedőkkel; a nagy panamások vagyonát máris lefagyasztotta, Rothchildéket is alaposan zseben vágta, és tisztul a levegő, virágzik a gazdaság, meglepően nagyot esett a munkanélküliek száma, tombol a tőzsde, kezd kialakulni egy tiszta és hatékony gazdaságpolitika, emellett a világpiacon semmit sem érő dollárt aranyalapra állítja át, ahogy az ázsiai arany alapú valuta is készen áll arra, hogy világpénz legyen, amibe Rothchildék nem tudnak beleszólni. Nagy vonalakban ez történik ma Amerikában amellett, hogy az ENSZ-re fütyül Trump. Szerinte nincs globális zászló, nincs globális himnusz, nincs globális alkotmány. Amerikának elég az amerikai.

Ennél érthetőbben nem is fejezhette volna ki az egészséges és természetes amerikai nacionalizmust. Persze, hogy a nép akaratát fejezte ki ezzel, és persze, hogy magasan megnyerte a választást, és persze, hogy ettől megőrülnek globalistáék.
Kétségtelen legalább annyi, hogy a civilizáció összeomlásának folyamatában egy új hang jelent meg, egy emberi hang, és erősödik, terjed ez a hang. Amint tudjuk, Európában is megtalálódott ez a fajta hang és szándék.

A kufár-civilizáció és Új világrendes téboly tehát, mint fázis, leáldozóban van, különösen, hogy van lehetőség egy másfajta, egy emberibb világ teremtésére. A nagy kérdés csak az, hogy a világ jelenlegi pénzhatalmának befulladásával az új világvaluta mit szolgál majd. Csupán fizetési eszköz lesz-e, vagy az is felhalmozás eszközévé válik, csak más kezekben. Ez az, ami kételyeket támaszt, hiszen emberekkel van dolgunk, és az ember mindig hajlamos volt harácsolásra és hatalomvágyra.
 
 
0 komment , kategória:  Magyarságtudományi Intézet  
Trianon-98 - Június 4-én összmagyar megmozdulás lesz
  2018-03-02 21:42:43, péntek
 
  Trianon-98 - Június 4-én összmagyar megmozdulás lesz Versailles-ban

A Magyarok Világszövetsége 2010 óta (Trianon-90) nemzetünk Trianon 100. évfordulójára való felkészülésének/felkészítésének jegyében minden évben összmagyar megmozdulást tart Versailles-ban június 4-én, a nemzetgyilkossági kísérletet ,,szentesítő" diktátum aláírásának évfordulóján. Így lesz ez 2018-ban

Az utazás bérelt buszok igénybevételével történik, és 5 napig tart. Ebből 2 napot nevezetességek megtekintésére szánunk.

Az alábbi programot javasoljuk. Szívesen várunk észrevételeket, javaslatokat.

Párizs-Versailles 2018

utazás 50 fős autóbusszal

tervezett időtartam: 5 nap

Indulás Budapestről június 2-án, szombaton délelőtt, érkezés Budapestre június 6-án, szerdán délután.

Oda-vissza 1-1 éjszaka a buszon, 2 éjszaka szállodában

Szállás: Párizs központjáról 4,5 km-re levő Formula 1 szállodában reggelivel, 2 ágyas mosdós szobákban


Részvételi díj: 67.000 Ft, amelyet szükség esetén két részletben is be lehet fizetni. Első részlet: 35.000 Ft, befizetendő 2018. április 15-ig

Befizetés:

Készpénzzel az MVSZ székházában (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.)

Banki átutalással, a Magyarok Világszövetségének Trianon-98 bankszámlájára: 10300002-20102159-70383285 (MKB Zrt.)

Program:

június 3. - Érkezés és rövid pihenés, majd délután kiscsoportos városnézés Párizsban

június 4. - Versailles - Összmagyar megmozdulás: Trianon-98

- A kastély és környékének meglátogatása (az idő függvényében)

június 5. - Délelőtt városnézés Párizsban, Párizsban élő magyarok közreműködésével, majd indulás Budapestre


Az utazás főszervezője: Tolnai Attila


A küldöttség vezetője: Bottyán Zoltán, az MVSZ elnökhelyettese


Várjuk az előzetes jelentkezéseket e-levélben az címre, vagy telefon a +36-20-552-23-86 számon.


További részletekről folyamatosan tájékoztatást küldünk


MVSZ Sajtószolgálat
9523/180302


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Bevezető A HUNYADIAK TITKOS TÖRTÉNETE 2. KÖNYV elé
  2018-03-02 21:19:15, péntek
 
  Bevezető A HUNYADIAK TITKOS TÖRTÉNETE 2. KÖNYV elé - KUBÍNYI TAMÁS - Mátyás Konferencia 180224


Link


Az Álmos Király Televízió honlapja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Álmos Király Akadémia és TV.  
Videók: Kolozsvári Mátyás Napok
  2018-03-02 21:07:12, péntek
 
  XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok Link


Mátyás királyt ünnepelte Kolozsvár Link


Mátyás emlékév Kolozsváron - rendezvények Link


 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Tényleg a Duna jegén választották királlyá Mátyást?
  2018-03-02 20:57:34, péntek
 
 A jégnél nagyobb szerepet játszott kora egyik legjobb lobbistája: Szilágyi Erzsébet. Úgy választatta királlyá a fiát, hogy se Mátyás, se a korona nem volt az országban.

Hunyadi Mátyás nem lehetett volna Mátyás király, a reneszánsz és Magyarország egyik legnagyobb uralkodója, ha nem választják meg. Mátyás ugyanis nem örökölte a koronát, hanem számára épp jó időben üresedett meg a trón 560 évvel ezelőtt. Olyan furcsa körülmények között nyerte meg az országgyűlés királyválasztását, hogy sem ő, sem a magyar korona nem tartózkodott Magyarországon.

Ennek fordulatos történetét péntek este mesélte el dr. Lupescu Radu történész, a Sapientia Egyetem kolozsvári karának oktatója azon az ünnepen, amelyen az egyetem dísztermét Hunyadi Mátyásról nevezték el. Mivel sokan nem tanultuk az iskolában Magyarország történelmét, minden ilyen alkalomnak örülünk.

Hogy megértsük, hogyan keletkezett az a hatalmi vákuum,

amely lehetővé tette, hogy 1458-ban egy épp hogy elhunyt erdélyi hadvezér még kiskorú fiának neve egyáltalán felmerülhessen a trón várományosaként, a történész Luxemburgi Zsigmond hosszú, 50 éves uralkodásának végéig, 1437-ig ment vissza.

Luxemburgi Zsigmond 650 éve született, 19 évesen koronázták magyar királlyá, 43 évesen, 1411-ben apai örökségként német király is lett, 1420-ban pedig Csehország királya. 1433-ban, amikor Rómába látogatott, német-római császárra koronázták, vagyis Közép-Európa egyik klasszisa, gigászi uralkodója volt, értékelte a történész. Zsigmondot Szent László-rajongása miatt Nagyváradon temették el - anélkül, hogy fiú utódot hagyott volna hátra. És ez volt a baj.

Hatalmas öröksége lányára, Erzsébetre szállt, de Luxemburgi Zsigmond még életében gondoskodott róla, hogy kiházasítsa, vagyis kiválassza, ki fogja kezelni ezt az örökséget. Választása egy szomszéd főhercegre, Habsburg Albertre esett, halálakor a hatalomátvétel simán ment. Ezzel a pillanattal kezdődik 1437-ben a Habsburg dinasztia uralma Európában.
dr. Lupescu Radu történész, a Sapientia EMTE kolozsvári karának oktatója | Fotók: Szabó Tünde

Albert viszont csak két évig uralkodott, 1439-ben egy hadjáratban pusztító vérhasjárványba ő is belehalt. Felesége épp terhes volt, a helyzetet pedig csak bonyolította, hogy ezekben az években lett nagyon aktív a török haderő, II. Murád szultán szinte frontális támadást intézett Magyarország ellen. 1439-ben a törökök egész Szerbiát elfoglalták, 1440-ben Nándorfehérvárt is megostromolták, de sikerült megvédeni.

Erzsébet maga szeretett volna királynő lenni, de ebbe se Magyarországon, se Csehországban, se Németországban nem egyeztek bele, ezért azon dolgozott, hogy biztosítsa fia számára a trónt. Biztosra vette ugyanis, hogy fia születik.

A magyar nemesség olyan embert szeretett volna a trónra hozni, aki probléma nélkül át tudja venni a hatalmat, és megoldja a török kérdést. Egy részük választása a szerb despota fiára, Brankovics Lázárra esett, nagyobb részük viszont a lengyel királyt, Jagelló Ulászlót szerette volna a magyar trónon látni. A 31 éves Erzsébetnek már az sem tetszett, hogy egyikük csak 16, másikuk 19 éves volt, de azt is jól látta, hogy bárki jönne, ki fogja őt és fiát semmizni, ezért egyik bizalmi udvarhölgyével 1440 februárjában ellopatta a koronát.

A koronát február 20-án lopták el, a rákövetkező napon Erzsébet Komáromban fiúnak adott életet. De a magyar küldöttség még januárban Lengyelországba utazott, hogy meghívja az ottani királyt Magyarországra, és magyar királlyá válasszák.

Magyarországnak így két uralkodója lett:

májusban megkoronázták a csecsemő V. (Habsburg) Lászlót, júliusban pedig megválasztották Ulászlót. Ezért 1440 második felében polgárháború tört ki, miközben Murád ostromolta Nándorfehérvárt.

A polgárháború kimenetelét Hunyadi János döntötte el gyerekkori barátjával, Újlaki Miklóssal együtt, és biztosította Ulászló számára a magyar királyságot. A koronát nem, mert az anyakirálynő azt nem engedte ki a kezéből, 1440 végén viszont elhagyta az országot, és magával vitte úgy a koronát, mint gyermekét, V. Lászlót. A korona csak 24 évvel később kerül vissza Magyarországra Mátyás erőfeszítéseinek eredményeként.

Hunyadi János erdélyi vajda hiába intézte el a trónt Ulászlónak, az új uralkodó négy évvel később meghalt a várnai csatában. Új királyt nem választhattak, hiszen a gyerek V. László személyében az országnak volt királya, csak a koronával együtt a Habsburg családfőnél, Frigyesnél volt, aki a gyermeket lassan kifosztotta. Először a Habsburg birtokokat vette el tőle, az osztrák hercegséget, majd a német királyságot, László ,,csak" Magyarországgal és Csehországgal maradt. Mi több, Frigyes nem is engedte szabadon Lászlót, Magyarország hiába várta haza a királyát.

Átmeneti megoldásként Hunyadi Jánost választotta 1446-ban kormányzónak

a magyar országgyűlés, a csehek Podjebrád Györgyöt tették meg régensüknek. Cak 1453-ban ért meg a helyzet arra, hogy V. László visszatérhessen Magyarországra. Ekkor az ország már két táborra szakadt: az egyik Hunyadi köré szerveződött, a másik László és Habsburg rokonai köré.

Hunyadi János nem adta vissza a tényleges uralkodói hatalmat az akkor még mindig csak 13 éves V. Lászlónak, megtartotta a királyi jövedelmeket és a királyi várakat. Ennek fejében ő foglalkozott az ország védelmével egy katonai feszültségekkel terhes időszakban. Utolsó hadi erőfeszítésével 1456-ban megvédte Nándorfehérvárt a törököktől, de a csata után nem sokkal meghalt.

V. László és a mellette lévő Cillei Ulrik, illetve Garai László nádor örvendett, hogy megszabadult Hunyadi Jánostól. A királyi tábort vezető főnemeseket rokoni szálak is összefűzték: a király anyja, Erzsébet, Cillei Ulrik és Garai László első unokatestvérek voltak. Hunyadi halálával viszont nem ők, hanem a hadvezér nagyobbik fia,

Hunyadi László vette át a tényleges királyi hatalmat.

Vagyis apja után ő rendelkezett a királyi várak és a királyi jövedelmek felett. V. László (a jobboldali képen) Nándorfehérvár ostromakor nem is tartózkodott az országban, csak a sikeres várvédés után tért vissza, és táborát Nándorfehérvártól mintegy száz km-re, Futakon verte fel. A két László, illetve tábor itt tárgyalja meg a hatalom felosztását és az ország további kormányzását, miután Hunyadi László pár napig még váratott magára.

Arra a kompromisszumra jutottak, hogy Hunyadi László átadja a királyi jövedelmeket, a királyi várak visszaadását viszont csak megígérte. Át kellett volna adnia Nándorfehérvárt is a királynak, Hunyadi László így meghívta a várba a királyt, aki kíséretével november 8-án vonult oda. A királyt közvetlen nemesi kíséretével beengedték ugyan a várba, a testőrségét és a katonai kíséretet viszont nem, és ez sértéssel ért fel.

Másnap állítólag még délelőtt a király kíséretében lévő Cillei Ulrikot kihívták a szentmiséről, és szóváltás után meggyilkolták. A gyilkosságot megörökítő történelmi források ellentmondóak ugyan, de nagy valószínűséggel az akcióban maga Hunyadi László is részt vett.

A következő napokban magát a királyt is fogvatartották, majd az egész társaság átvonult Temesvárra, ahol Szilágyi Erzsébet várta őket, és itt tűnik fel először Hunyadi Mátyás is. A királyt addig tartották őrizet alatt, amíg ki nem csikartak belőle egy kötelezvényt, miszerint megígéri, hogy megbocsát a Hunyadiaknak, és nem áll bosszút rajtuk.

Hunyadi Mátyás nemcsak Kolozsváron született,

hanem itt töltötte gyermekkorát is, mert Vajdahunyad vára még mindig csak épülőben volt. Születéséhez Hunyadi János jól védhető helyet keresett, így esett Kolozsvárra a választása. Mátyást itt is keresztelték meg, és valószínűleg itt kezdett el írni, olvasni.

Gyermekkoráról nem sokat tudni, csak annyit, hogy a Hunyadi fiúk nevelője Szánoki Gergely lengyel pap volt, aki még Ulászlóval érkezett az országba, annak 1444-es halála után pedig Hunyadi saját fiai mellé vette. 1451-ben viszont, amikor Mátyás még csak 8 éves volt, visszament Lengyelországba, mert érseki kinevezést kapott. Utána Mátyás nevelését Vitéz János felügyelte, de valószínűleg konkrétan nem vett részt benne.

Mátyást már korán bevonták a belpolitikába azzal, hogy amikor apja az 1450-es évek elején békét kötött a Cillei táborral, eljegyzéssel pecsételték meg: Mátyást eljegyezték Cillei Ulrik lányával. A források szerint 1455-ben a gyerekeket össze is házasították: Mátyás akkor 12 éves, Cillei Erzsébet 10 éves volt. A házasságot nem hálták el, megkötése a béke egyféle garanciája volt, magyarázta a történész: Mátyás átment a király udvarába, Cillei Erzsébet pedig átjött a Hunyadi táborba. Az ifjú feleség viszont még ugyanebben az évben meghalt.

A nándorfehérvári ,,incidens", vagyis Mátyás apósának meggyilkolása után Szilágyi Erzsébet figyelmeztette a fiait, hogy soha ne tartózkodjanak egyszerre a királyi udvarban. Ahova a következő év, 1457 márciusában királyi tanácsot hívnak össze megbeszélni egy törökellenes hadjáratot. Hunyadi László a királyi tanács tagja volt, természetesen részt vett az elhúzódó tárgyalásokon, és máig nem tudni, miért, de odahívta Mátyást is. Mátyás kisebb hadsereggel jelent meg, de a katonákat a várba nem engedték be, március 14-én pedig a Hunyadi testvéreket letartóztatták.
Benczúr Gyula: Hunyadi László búcsúja (részlet)

Velük együtt pedig mindazokat, akikről tudni lehetett, hogy Hunyadi-pártiak: Vitéz János váradi püspököt, Rozgonyi Sebestyén és Kanizsai László főnemest és másokat. Az ország vezető emberei másnap, március 15-én halálra ítélték a Hunyadiakat, de a király nem merte bevállalni a kettős kivégzést.

Egyrészt az egész Hunyadi család kiirtása óriási felelősséggel járt volna, másrészt a család még mindig nem adta át a királyi várakat, azokat továbbra is velük szimpatizáló várnagyok irányították. A király célja az volt Mátyással, hogy életéért cserébe Szilágyi Erzsébet átadja a várakat.

Március 16-án így csak Hunyadi Lászlót végezték ki

a budai várban, az előtt a pompás palota előtt, amelyet még Luxemburgi Zsigmond építtetett.

Mátyás a király közvetlen környezetében maradt, a többi letartóztatott másnap megszökött Buda várából, amitől a király megijedt, mert ezek az emberek aktivizálni tudták a Hunyadi tábort. Mivel V. László Ausztria főhercege is volt, illetve Csehország királya, elhagyta Magyarországot, és vitte magával Mátyást Bécsbe, majd Prágába.

Magyarországon szinte polgárháború tört ki ismét, mert a két tábor egymásnak esett, kisebb ostromokra is sor került, végül patthelyzet alakult ki, vázolta Lupescu Radu történész. 1457 novemberében ebben a helyzetben érkezett a hír, hogy V. László váratlanul meghalt Prágában. Akkoriban mérgezésre gyanakodtak, ma viszont a kutatók inkább azt valószínűsítik, hogy leukémiában halt meg.

Csehország irányítását az addigi kormányzó, Podjebrád György vette át, aki titokban cseh király szeretett volna lenni, és olyan híreket is kapott Magyarországról 1457 őszén, hogy ott akár királlyá is választhatják Hunyadi Mátyást, aki nála volt háziőrizetben. Megígérte Mátyásnak, hogy szabadon bocsátja, sőt felhasználja saját kapcsolatrendszerét Mátyás megválasztása érdekében, ha eljegyzi az ő lányát. Mátyás így Szilágyi Erzsébet tudta nélkül Prágában eljegyezte Podjebrád Kunigundát, akit a magyar történelemírás Katalinként ismer.

Magyarországon 1458 januárjára hirdették meg a királyválasztó országgyűlést,

jelöltekként először V. László két nővérének, Annának és Erzsébetnek a férje jöhetett szóba. Vilmos szász herceg nem fejtett ki semmilyen igényt Magyarországra, és bár Erzsébet férje, IV. - a lengyeleknek Nagy - Kázmér elég ambíciózus volt, ebben az időben nagyon lefoglalta a konfliktus a német lovagrenddel.

Így két belső jelölt számított erősnek: Garai László nádor, illetve Újlaki Miklós erdélyi vajda. Harmadikként merült fel Mátyás neve, de ő volt a legesélytelenebb. Az országgyűlést Budán, illetve Pesten tartották, Budán inkább a főnemesek tartózkodtak, a Hunyadi-párti néhány főúr, illetve a kis- és középnemesség az országgyűlés hagyományos helyszínén, Rákos mezején vert tábort.

A nádor és az erdélyi vajda főnemesi körét az összetartotta, hogy nem egészen egy évvel korábban mindannyian kimondták a halálos ítéletet a Hunyadiak felett, és féltek a retorziótól, de nem támogatták feltétlenül egymást.

Szilágyi Erzsébet gigászi munkát fejtett ki

azért, hogy ebben az ellenzéki táborban megtalálja a gyenge láncszemet, és ezt végül Garai László személyében találta meg. Január 12-én Szegeden félig titokban szerződést kötöttek, amelyben Garai nádor megígérte, hogy lemond a trónigényéről, támogatja Mátyás hazahozatalát, megválasztását, és részben Buda várát is átengedi a Hunyadiaknak.

Cserébe Szilágyi Erzsébet és testvére, Szilágyi Mihály nándorfehérvári kapitány megbocsátja Garai minden bűnét, a szerződést pedig eljegyzési tervvel pecsételték meg: hogy Mátyás eljegyzi Garai Annát. Azt nem tudni, hogy Szilágyi Erzsébet ekkor tudott-e arról, hogy Mátyás már eljegyezte Prágában Podjebrád Katalint.

Az egyház elsődlegesen Mátyást támogatta az országgyűlésen, mert III. Kallixtusz pápa azt remélte, Mátyás folytatni fogja az apai hagyományt, és segíti a pápát a törökellenes hadjáratokban. A magyarországi klérus országgyűlési támogatása nagyon fontos volt, de még mindig nem volt elég, magyarázta a történész.

A két tábor konfliktusának mértékét az is jelezte, hogy az országgyűlés két helyszínen zajlott, az ellenzéki főurak nem is mertek kimenni Rákos mezejére. A tárgyalásokat a főurak a budai várban folytatták, de a többség nem vette jó néven, hogy elhúzódnak, mert sokuk nem tudott beköltözni Pestre, sátorban lakott, és ez januárban elég sürgető tényezőnek bizonyult.

Az ellenzéki főurak nehezen adták be a derekukat, nagyon szoros garanciákat kértek, amit senki nem tudott biztosítani nekik, mert Mátyás nem volt az országban. Az országgyűlés végefelé, január 20-án megjelent Szilágyi Mihály is egy impozáns, 15 ezer fős hadsereg élén, ami teljesen szokatlan volt ebben a korszakban. A Szilágyi család középkategóriás nemesi családnak számított, nem világos a történész szerint, hogyan tudott 15 ezer katonát fizetni.

Mindenesetre január 23-án megkötötték az egyezményt: az egyház és Szilágyi Mihály nyomására az arisztokrácia belenyugodott Mátyás megválasztásába.

A Duna éppen január 23-án este fagyott be,

és hirtelen hidat képezett a két tábor között, amelyet eddig elválasztott. Az országgyűlés résztvevői és a pesti polgárok is mind átözönlöttek a budai oldalra, és akkora volt az utca nyomása, hogy az arisztokrácia végül igent mondott. Közben már zúgtak a pesti plébániatemplom harangjai, a polgárok kiabálták, hogy Éljen Mátyás király, és ezért tartják úgy, hogy Mátyást a Duna jegén választották meg.

Mátyás január 24-től Magyarország választott uralkodója, de ekkor még se ő, se a korona nem volt az országban. Kiderült viszont, miért jelent meg Szilágyi Mihály ekkora haderő élén: Mátyás fiatal korára és hiányára tekintettel megválasztatta magát kormányzónak. A koronáért és Mátyásért követséget menesztettek III. Frigyeshez Ausztriába és Podjebrád Györgyhöz Prágába.

Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix ábrázolásai Bordos László animációjában, amelyet szombat este vetítettek Mátyás szülőházára

Mátyást könnyebb volt hazahozni, mint a koronát, mesélte a történész, pedig a szerződésen és az eljegyzésen túl Podjebrád György további 60 ezer aranyat kért Mátyásért. Az összeget később, amikor a két fiatal összeházasodott, hozományként odaadta a lányának, vagyis ingyen kiházasította a lányát.

Kihasználva a kapcsolatát Mátyással, még 1458-ban megválasztatta magát Csehország királyának. Megkoronázásához senki nem akart püspököt küldeni, mivel huszita volt, és egész Európa elzárkózótt tőle. Mátyás viszont elküldte a győri és a váci püspököt, és ők koronázták királlyá Podjebrád Györgyöt.

Mátyás februárban jött vissza az országba úgy, hogy Szilágyi Erzsébet február 9-én elé ment a cseh-morva határra, ahol a leírások szerint leszámolták a pénzt is Mátyásért. Az újonnan megválasztott király február közepén vonult be ünnepélyes külsőségek közepette Buda várába: a bécsi kapunál lépett be, sorra megerősítette a budai polgárok kiváltságát, utána a nemesség és az egyház kiváltságát, a Nagyboldogasszony (manapság Mátyás-) templomban ünnepi szentmisét tartottak, majd átvonultak a palotába,

ahol Mátyást trónra ültették.

A történész szerint valószínűleg ekkor vértezték fel a különböző koronázási jelvényekkel - a korona kivételével. Mindenkit meglepett, hogy a 15 éves Mátyás király az első pillanattól kezdve milyen határozottsággal és precizitással vette át az ügyek irányítását, ez Lupescu Radu szerint a kiváló nevelés eredménye volt.

Mátyás a koronát is haza akarta hozni, és ugyan nem volt könnyű, de segített benne a pápa, II. Piusz, aki keresztes hadjáratot tervezett a törökök ellen. Mátyás legkiválóbb diplomatáját, Vitéz Jánost küldte Frigyeshez, akivel több fordulón át tárgyaltak, és 1463-ban békét kötöttek.

A korona viszont többe került, mint Mátyás: 80 ezer aranyat fizetett érte Mátyás. A békeszerződés sok pontja közül az egyik azt mondta ki, hogy amennyiben Mátyás örökösök nélkül fog meghalni, a koronát és a magyar királyságot a Habsburgok öröklik. Mátyást ekkor az öröklés kérdése még érthető módon nem foglalkoztatta.

Ebben az időben Mátyás épp egy boszniai hadjáraton vett részt, így a koronázást nem abban az évben tartották meg. 1464 márciusában már minden elő volt készítve Székesfehérváron, amikor Mátyás szomorú hírt kapott: felesége belehalt a szülésbe, és az újszülött fiú sem élte túl. A koronázási ünnepségeket majdnem lefújták, de mivel már januártól szervezték,

1464. március 29-én megtartották a koronázást.

Így lett Mátyás teljesen legitim király, noha már hazatérése óta ténylegesen uralkodott. Megkoronázása után viszont új pecséteket készíttetett magának, ezután használt nagy felségpecsétet, magyarázta a történész. Ez volt az a szimbolikus pillanat, amikortól már senki nem kérdőjelezhette meg Mátyás uralkodói voltát.

Mátyás megválasztása fantasztikus bravúr volt a család részéről, értékelte Lupescu Radu, és ebben Szilágyi Erzsébet játszotta a főszerepet. Erőfeszítését azért is lehet igazán értékelni, mert 1456 augusztusában elveszítette a férjét, 1457 márciusában a nagyobbik fiát, kisebbik fiát pedig túszként elvitték az országból. Nemcsak a Hunyadi-birtokok igazgatása hárult rá, amelyet már korábban is ellátott, hanem Hunyadi János politikai öröksége is: Szilágyi Erzsébet adminisztrálta a királyi várakat is.

Ilyen körülmények között sikerült királlyá választatnia fiát, Mátyást, aki ezt a kitartását apjától és anyjától is örökölte, és végig meglátszott uralkodásán - zárta előadását Lupescu Radu.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Ijesztő jelenség okozza a tél végi hideget
  2018-03-02 20:30:04, péntek
 
  Ijesztő jelenség okozza a tél végi hideget: a tudósok őszintén aggódnak

Teljesen rendellenes a sarkvidéki időjárás, emiatt Európában is érezni lehet a változásokat.

Az egyre gyakoribb és hosszabb északi-sarkvidéki hőhullámok miatt a kutatók az eddiginél is pesszimistább klímaváltozási forgatókönyveket fogalmaznak meg - írta a The Guardian online kiadása. Az Arktisz sötét, naptalan telének hőhulláma - mely hózáporokat okozott Európában - lehet, hogy egyszeri különlegesség volt, ám a tudósok amiatt aggódnak, hogy a globális felmelegedés károsítja a sarki örvényt, a kiterjedt viharrendszert, mely valamikor izolálta a fagyos északot.

Az Északi-sarkot márciusig nem éri napsütés, azonban februárban a meleg légáramlat a hónap sok évtizedes átlagánál akár 35 °C-kal is magasabbra hevítette a levegőt Szibériában. Grönlandon idén eddig 61 óra telt el fagypont fölött, ami már most a háromszorosa a 2017-ben összesen mért fagymentes óráknak.

"Ez még az anomáliák között is anomáliának számít, annyira meghaladja az átlagot, hogy aggódhatunk, további meglepetések jönnek, ha az ember továbbra is piszkálja a dühös fenevadat, a föld klímáját. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai" - mondta Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtudományi központjának igazgatója.

Noha sokan a régi, kemény telek visszatérését látják a jelenlegi, zord európai időjárásban, a tudósok szerint ez nem azt jelenti, hogy visszaállnak a normális viszonyok, hanem azt, hogy Európában történik az, aminek a sarkvidéken kellene végbemennie. A világ legészakibb meteorológiai állomásán, a Grönland északi csúcsán lévő Kap Morris Jesupon mostanában időnként melegebbet mértek, mint Londonban vagy Zürich-ben, az állomástól több ezer kilométerre délre.

Bár a vasárnapi 6,1 °C-os csúcs nem számít rekordnak, a korábbi két kiemelkedő érték, amit 2011-ben és 2017-ben mértek, csak pár órán át tartott, mielőtt a megszokott átlaghoz visszatért volna az idő. Múlt héten azonban már a tizedik napja volt, hogy az állomáson legalább a nap egy részében fagypont fölötti hőmérsékletet észleltek.

Melegebb sarkkör, hidegebb kontinensek

"A kiugró hőmérsékleti értékek normális időjárási jelenségnek számítanak, az utóbbi azonban nagyon sokáig tartott, és nagyon meleg volt" - mondta Ruth Mottram, a dán meteorológiai intézet szakembere. Az elmúlt ötven évben nem tapasztalt jelenség okait most vizsgálják, elsősorban azt, hogy a meggyengült sarki örvény lehet-e a háttérben. Az örvény az Északi-sarkvidék és a tőle délre eső szárazföldek közötti hőmérsékleti különbségtől függ, ami egyre kisebb, mert a sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a Föld bármely más területe.

Míg az átlagos melegedés 1 °C-os, az Északi-sarkvidéken majdnem 3 °C-os, ami a jégtömegek olvadásával jár. Az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - adatai szerint az északi jég most évtizedenként 13,2 °C-kal csökken, ami egyre nagyobb nyílt vízfelületet és magasabb hőmérsékletet eredményez. A sarki örvény gyengülése miatt egyes tudósok elmélete szerint a "melegebb Sarkkör, hidegebb kontinensek" időszaka következik, amit ugyan sokan vitatnak, jelenleg mégis ez tapasztalható Európában.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Nem Magyarország a gólyák igazi otthona: miért jönnek
  2018-03-02 20:21:13, péntek
 
  Nem Magyarország a gólyák igazi otthona: miért jönnek valójában ide?

Nem is honos Magyarországon, mégis visszatér, de ennek különös oka van.

Legkedveltebb vándormadarunk, a gólya a hideg idő beköszöntével délre vándorol. A hazai gólyák a Boszporusz felé vonultak, kihasználták a meleg áramlatokat, majd eljutottak Szudánba vagy Csádba.

Minden évben, amikor eljön az ősz, a gólyák több mint 12 ezer kilométert tesznek meg, hogy kellemesebb klímájú helyen töltsék a telet. Ám ha annyira jól érzik magukat a forró régiókban, mi az oka annak, hogy idővel visszatérnek Magyarországra?

Tavasz elején újra itthon lesznek

Az első gólyák március végén jelennek meg a Kárpát-medencében, amikor már enyhül az idő. A nagy utazást a hosszú lábúak két költés között teszik meg. Akadnak olyan madarak, akik itthon töltik a telet, és van olyan is, aki jóval közelebb repül csak, derül ki a populáció lábára helyezett műholdas jeladókból. A költöző madarak a mostoha időjárási körülmények és a táplálékhiány miatt hagyják el az országot a hideg hónapokban. Azért jönnek vissza, mert a költési időszakot töltik itthon. A gólya tehát nem hazajár Magyarországra, hanem szaporodni.

Nem Európából származnak

A magyar kéményeken és villanypóznákon fészkelő fehér gólya sem európai fajta. Az év több mint felét költözéssel, vonulással és afrikai teleléssel tölti. A hideget még elviselné a szervezetük, de a télen fellépő táplálékhiány elűzi őket a forró égövre. A gólya nem magevő, és a fő eledelének számító rovarokat és apró kétéltűeket nem találja meg itthon a hideg évszakban. Noha a globális felmelegedés miatt egyre több gólya itthon telel - alkalmazkodva ezzel a körülményekhez -, nagy részük az afrikai kontinensre költözik.

Miért nem Afrikában költenek?

A gólyák fejlett evolúciós érzékkel vannak megáldva. Felmérték azt, hogy az afrikai táplálékbázisért komoly versengést kellene kiállniuk az ottani állatvilággal. A hosszú, erős, vörös csőrrel megáldott, nagy testű madarak Európában csúcsragadozónak számítanak a szárnyasok között. Nem éri meg nekik versenyezni a konkurenciával Afrikában a táplálékért, ezért jobban járnak, ha a szaporodási és költési időszakra visszajönnek Magyarországra.

Nálunk szeretik a gólyákat

Az első gólyák megérkezése itthon nagy eseménynek számít, és a madarak töretlen népszerűségnek örvendenek. Ahogy csökkentek az erdős területek, és nőttek a szántóföldek és legelők, a gólyák nagyobb életteret kaptak. Ahogy terjedt a mezőgazdaság, az ember életteréhez is közelebb kerültek, így jelentek meg a kéményeken és póznákon. Még ha Lengyelországban vagy Spanyolországban nagyobb is az állomány, sehol nem élvez akkora szeretetet a gólya mint nálunk, hiszen a tavasz érkezése - és a régi hagyomány szerint a gyermekáldás - is hozzá köthető.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A madáretetés szabályai: ezeket tudnod kell, hogy segíts
  2018-03-02 20:09:22, péntek
 
  A madáretetés szabályai: ezeket tudnod kell, hogy segíts, és ne árts!

Mindenkinek ismernie kell a madáretetés szabályait, aki segíteni szeretne a túlélésben szárnyas barátainknak.

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatbarát önkéntesei már nyáron és kora ősszel készültek a téli hidegben fontos madáretetésre: táborokban, rendezvényeken madáretetőt készítettek a zord, hideg napok átvészelésére.

A ház körül is van sok egyszerű madárbarát praktika, mely a természetben itt telelő madarak túlélését segítheti. Amikor a fák elhullajtják leveleiket, amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe.

A búvóhelyek fontossága

A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt.

Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetünk, ha a már gazdátlan virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgómagvak sok madarat - a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt - életben tartanak. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a madáretető kihelyezése csak az első lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, mely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni.

Videó - Madáretetés a hideg télben - természetvédelem Link

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, melyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2951
  • e Hónap: 32915
  • e Év: 2061123
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.