Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Megtalálták a világ egyik legrégebbi palackpostáját
  2018-03-07 21:16:38, szerda
 
  Egy 132 évvel ezelőtt írt, palackba zárt üzenetet sodort partra a víz Ausztráliában - közölte a Nyugat-Ausztráliai Múzeum.

A német nyelvű üzenetet rejtő palackot egy Tonya Illman nevű ausztrál nő fedezte fel séta közben egy nyugat-ausztráliai strandon, félig a homokba fúródva.
"Csak egy csinos kis régi palacknak hittem, ezért felkaptam és arra gondoltam, hogy milyen jól mutatna a könyvespolcomon. A fiam barátnője volt, aki felfedezte az üzenetet, amikor kirázta a homokot a palackból. A papírdarab nedves volt, szorosan összetekerték és madzaggal is átkötötték" - idézte fel a nő.
"Hazavittük és kiszárítottuk. Amikor kinyitottuk, német nyelvű nyomtatott szöveget és nagyon halvány kézírást láttunk rajta" - tette hozzá Illman. Az üzeneten az 1886. június 12-i dátum szerepel, ami azt jelenti, hogy ez a világ egyik legöregebb ismert palackpostája. A levél írója arra kéri a megtalálót, hogy jegyezze fel, mikor és hol találta meg az üzenetet, majd jutassa el azt vagy a hamburgi Német Haditengerészeti Obszervatóriumba, vagy a legközelebbi német konzulátushoz.
A Nyugat-Ausztráliai Múzeum szóvivője szerint Illman január 21-én bukkant rá a palackra, amelyet a Paula nevű német vitorlás hajóról dobtak annak idején az Indiai-óceánba a Német Haditengerészeti Obszervatórium egyik hivatalos kísérletének keretében, amelynek célja a globális óceáni áramlatok jobb megismerése, valamint a gyorsabb és hatékonyabb hajózási útvonalak felkutatása volt. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicces és érdekes autók - 75. (10 kép).
  2018-03-07 21:15:04, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicces és érdekes motorkerékpárok - 26. (10 kép).
  2018-03-07 21:11:57, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicces állatok - 245. (10 kép).
  2018-03-07 21:08:26, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hasima legsűrűbben lakott települése
  2018-03-07 15:44:41, szerda
 
  Hasima (japán becenevén Gunkandzsima, vagyis "csatahajó-sziget") egy Nagaszaki városához tartozó elhagyatott sziget Japán délnyugati részén, amely a várostól 15 kilométerre található. A csatahajó formájú szigetet hatalmas városfalak veszik körbe, amelyek védik a többméteres hullámoktól.

A Hasima sziget 2008-ban
A sziget az 1800-as évek végétől települt be, a munkásokkal és családjaikkal, hiszen a szigetről 1887 és 1974 között tengeralatti szénbányászatot folytattak. 1890-ben vásárolta meg a japán Mitsubishi cég a szigetet 100 000 jenért, majd óriási betonfalakkal vette körbe, hogy megvédje a tájfunok okozta hullámoktól.

A Hasima sziget 1930 körül
Volt olyan időszak, amikor ötezernél is több lakosa volt a 160x480 méteres szigetnek, vagyis hektáronként 835 lakos. Ez a mai Tokió népsűrűségének mintegy hatszorosa, és ez időben (1959 körül) ez számított a világ legsűrűbben lakott településének. 1916-ban itt épült meg Japán legmagasabb vasbeton épülete, amely kilencemeletes volt. Az itt épült lakások zöme nem volt nagyobb tíz négyzetméteresnél.

Egy lakóház a szigeten, 1930 körül
A széntermelés 1941-ben érte el csúcspontját évi 411 100 tonnával. Folyamatosan építették ki a szigeten az infrastruktúrát, sok esetben a föld alatt, mivel korlátozott volt a hely. A lakó- és közigazgatási épületek mellett szentélyek, rendőrség, posta, óvoda, mozi, vendéglők, üzletek, szálloda és kórház is volt a szigeten. A villamosenergiát és az ivóvizet tengeralatti vezetékeken vezették be.

A sziget romjainak egy része
A második világháborúban a háborúba induló munkások nagy részét kínai és koreai kényszermunkásokkal helyettesítették. A kegyetlen élet- és munkakörülmények összesen 1300 halálos áldozatot követeltek. A holttesteket elásták vagy a tengerbe dobták.

Kilátás a szigetre 2009-ben
1974 januárjában elrendelték a bányák bezárását. A munkanélküliség következtében, és mivel a Mitsubishi beszüntette az ivóvíz- és az élelmiszer-szállítást, áprilisig mindenki elhagyta a szigetet. Sok esetben nem csak gépeket, bútorokat, de személyes tárgyakat is hátrahagytak.

A bánya romjai, 2011-ben
A veszélyek miatt hosszú időn keresztül tilos volt a szigetre lépni. Mára Nagaszaki városa felismerte a hely turisztikai lehetőségeit, és rendszeres körbehajózási lehetőséget kínál. 2009. április 22. óta egy mintegy 220 méter hosszú szakaszon újra látogatható a sziget, kb. 30 ezer forintnak megfelelő összegért, de szigorúan csak idegenvezető kíséretében.

A sziget északkeleti oldala 2006-ban
A Toshima szentélyhttp://s9.images.www.tvn.hu/2018/03/06/21/32/www.tvn.hu_7819eab831456dddf390057d7 f80fa4e.jpg

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A legszebb középkori városok Európában
  2018-03-07 15:41:40, szerda
 
  Edinburgh Skócia fővárosa a Dél-skót-felföld keleti partján található, a Forth folyó deltatorkolatának déli részén. Edinburgh kikötője Leith. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost 626-ban alapította Northumbriai Edvin, és a 15. században lett Skócia fővárosa. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére és környezetük ápolására. A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül.
Éze település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. Éze falucskája a legtöbb válogatásban a dobogón szerepel - hiszen nem csak a keskeny utcák és a terméskőből épült, borostyánnal, rózsával befuttatott falak varázsolnak egyedi környezetet - a hegytetőre épült falu természeti környezete is csodálatos.
Rothenburg ob der Tauber település Németországban, azon belül Bajorországban. Rothenburg ob der Tauber egy csodaváros, mely a Világörökség része. Az óvárost egy magas, nagyon jó állapotban lévő középkori várfal veszi körül, amin még végig is sétálhatunk. Az óvárosi rész minden épülete a középkori pompájában díszeleg szépen felújítva. A házak közötti utcácskák macskakövein sétálva valóban a középkorban érezheti magát az ember, de természetesen a főtér és közvetlen környéke a legpompásabb.
A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól. Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. 1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát és ezzel megszűnt szigetnek lenni.
Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. Az évszázadok során költőket, írókat, zeneszerzőket ihletett meg a cseh főváros hangulata, mely mindig is olyan jelzők dicsfényében fürdött, mint ,,a Moldván úszó fenséges arany hajó" (Apollinaire), száztornyú város, arany Prága, vagy egyszerűen csak a városok királynője. Európa egyik legelragadóbb, leghangulatosabb és a legtöbb építészeti stílust felvonultató városát a X. században alapították a Moldva partján, s a település szerencsésen átvészelte a legnagyobb világégéseket, így ékszerdobozhoz hasonló történelmi központját 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.
Siena város és alapfokú közigazgatási egység, azaz község Olaszországban, Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros Európa egyik legnagyszerűbb gótikus városa.
San Gimignano dombtetőn épült középkori település és egyben község Toszkánában, Olaszországban. Tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Ezekről kapta a "Tornyok városa" becenevet is. San Gimignano híres fehér boráról, a Vernaccia di San Gimignanoról is, melyet a környéken termesztett szőlőből állítanak elő.
Carcassonne város Franciaország déli részén, Languedoc-Roussillon régióban, Aude megye székhelye. Maga a város elsősorban a középkori óvárosáról ismert, de itt található Európa legnagyobb középkori vára is.
York város az Egyesült Királyságban, Anglia északkeleti részén. A régió egyik legrégebbi városa, Yorkshire grófság hagyományos központja, kulturális és vallási centrum, népszerű turisztikai célpont. Gyönyörű és egyben nagyon sok látványossággal van tele ez a páratlannak mondható város. Számtalan régi emlék épségben megőrizte jellegzetes mivoltát. York középkori városfallal van, körülvéve ahol a turisták körbejárhatják a várost. Szűk kis utcák vezetnek, a főtérre ahol megtalálhatjuk a York katedrálist ( York Minste) ami Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma. A yorki erőd egy része máig megmaradt, különálló tornya, a Clifford's Tower és a York Castle Museum (korábban börtön).
Colmar város Franciaország északkeleti részén, Elzász régiójában, Haut-Rhin megye központja. A legelzásziabb városnak tartják sokan ezt a nagy történelmi múltú települést, amely Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa, nevét a királyi palota egyik tornyáról, a galambok tornyáról kapta. Colmar látnivalóit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az egész város egy hatalmas látnivaló. Természetesen gazdag múltja miatt számtalan történelmi nevezetességgel büszkélkedhet, de ebben a városban nem kell térkép ahhoz, hogy a legszebb helyeket megtaláljuk. Órákon át járhatjuk az óváros utcáit úgy, hogy észre sem vesszük az idő múlását és csak a fejünket kapkodjuk, annyi szépség vesz körül minket. Bár Colmar meseszerűsége főként a sajátos elzászi stílusú épületekben rejlik, a város összességében olyan hangulatot áraszt, mely mégis különbözővé teszi a többi, hagyományos elzászi településtől.
Saint-Paul település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. A Francia Riviéra egyik legöregebb középkori települése. A festői szépségű település híres múzeumairól és művészeti galériáiról. Több híres művész is élt itt; többek közt Marc Chaggal is Saint Paul de Vence lakója volt.
Monsanto Középkori portugál falu. A 16. század óta építkeznek a falu, Monsanto lakói a hatalmas sziklatömbök alá, ezek anyaga alkotja a házak falát, padlózatát és tetejét. Portugália keleti részén található, nem messze a spanyol határtól, 2486 méter tengerszint feletti magasságban. Nemcsak házak épültek itt a sziklák segítségével, de egy vár és egy román stílusú kápolna is, a Capela de Sao Miguel (Szent Mihály-kápolna). 1938-ban tartott nemzeti szavazáson Monsanto lett "Portugália legportugálabb faluja".
Hallstatt egy felső-ausztriai barokk kisváros az Alpokban, a Hallstatti-tó partján. Különleges ékszere a festői természeti környezetén kívül az a kis gótikus templom, melynek három különösen szép szárnyasoltára van. A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik. A koponyákat festett virág- és babérkoszorúkkal ékesítik, majd a fehér "homlokra" gót betűkkel vésik fel az elhunyt nevét. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi több mint 1200 egykori lakó maradványait. A városka a szikla lábához, egymásra épült házak csodálatos sorából áll, a városlakók a már említett helyszűke miatt, a ház falához gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon.
A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az Öt Föld a Liguria és a Tirrén tengerpart egyik legkevésbé szennyezett mediterrán területe. Az öt mérföldön keresztül húzódó sziklás tengerpartot két hegyfok zárja körül, öt sziklás falucska öblökkel. Történelme és elhelyezkedése miatt az "Öt Földet" nem vették birtokukba a hatalmas építkezések. A területre jellemzö szölötermesztés tette egyedülállóvá a világon, valamint híres falairól, a kristálytiszta tenger felett emelkedö dombjairól, öbleiröl és a sziklaszirtek között húzódó varázslatos tengerpartjairól.
Chester városa, Cheshire grófság, Anglia. Chester az angol történelem egyik legszebb ajándéka napjaink turistái számára. Tudor és viktoriánus stílusú épületeit római kori, vörös homokkőből épített falak fogják csokorba. Egykor a rómaiak legnagyobb erődje volt Britanniában, a középkorban pedig már az észak-nyugati országrész legfontosabb települése. Az egyik legérdekesebb történelmi települése Angliának, bája messze felülmúlja Liverpoolét vagy Manchesterét.
Vitré település Franciaországban, Ille-et-Vilaine megyében. Nagy kiterjedésű és szép állapotban megőrzött óvárosában a favázas házak mellett gyönyörű gótikus épületeket is láthatunk. Vitré egyike Franciaország azon kevés városának, melynek történelmi központja ennyire kompakt gótikus stílusban épült ki. 15-16. századi épületei közül sok olyannyira őrzi eredeti formáját, mintha csak a város virágkorának idején járnánk.
Nottingham a középkori emlékeit szépen őrző, mégis modern nagyváros. Ez Nottinghamshire megye székhelye. A Trent-folyó partján, több dombon épült fel a város, melynek kereskedelem és kézműves ipar tekintetében is hosszú múltja van. Nottingham egy időben híres volt az itt készült csipkékről, függönyökről és harisnyákról, napjainkban sokkal inkább a kultúra és a történelmi látnivalók miatt lehet érdekes a turisták számára. Két nagy színháza, számtalan művészeti galériája van, nagyszabású fesztiváloknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont egész évben. Nottingham kitűnő kiindulópont azok számára, akik Robin Hood nyomában szeretnének járni, akinek legendája az egész várost belengi.
Ávila város Spanyolországban, Ávila tartományban, Madridtól kb. 95-100 km-re nyugatra. Szent Teréz szülővárosa és lakóhelye volt, aki egy eksztázisban átélt látomása után megalapította a karmelita rend ún. sarutlan apácakolostorát. Avila szimbóluma a 11. és 14. század között épült, 2500 méter hosszú, teljes épségében fennmaradt, román kori városfal, melynek folytonosságát 88 torony és kilenc kapu szakítja meg. A városban található számos román kori templom és kolostor, többek között a Szent Vincenz-, a Szent Péter- vagy a Szent Tamás-kolostor, melyek ugyan a városfalon kívül helyezkednek el, ám éppúgy meghatározzák a városképet, mint a reneszánsz stílusban épült úri házak és paloták, vagy a szűk, cakkos utcácskák.
Bamberg város Bajorországban. Bamberg híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. A gyönyörű belváros a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban. Éépítészete a közép-európai városok számára évszázadokig minta volt, csatornái Velencéhez teszik hasonlóvá.
Nürnberg nagyváros Németországban, Bajorország szövetségi tartományban. A viharos múltú Nürnberg városképe ma már vegyes, mivel a második világháborús bombázások alatt az épületek nagy része megsemmisült, többet viszont eredeti, középkori formájában restauráltak. Így könnyen megeshet az is, hogy felfedezősétáink közben egy nyüzsgő és forgalmas utcáról egy macskaköves zugba keveredünk. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1377
  • e Hét: 19196
  • e Hónap: 56681
  • e Év: 4803219
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.