Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Karamellkrémes és gyümölcsös trüffeles kekszgolyók
  2018-04-16 13:24:59, hétfő
 
  Karamellkrémes és gyümölcsös trüffeles kekszgolyók:
30 dkg darált keksz,
1 evőkanál kakaópor
, 2 csomag vaníliás cukor,
4-5 evőkanál cukor,
ezt összekeverni.

A gyümölcsös változathoz kel 10 dkg szárított gyümölcs mix, ami előre van kockázva. Én olyat vettem, amiben volt papaya két féle és ananászkockák, és kel még 10 dkg kókuszreszelék.
2 tábla mogyoró darabos tejcsokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 150 ml tejszínt, 1 adag lefőzött erős feketekávét kb. 1 dl, kicsit kevergetve hűteni majd hozzákeverni 12 dkg vajat és 4 cl barackpálinkát vagy valamilyen alkoholt.

Ezt a keveréket adjuk hozzá a kekszes alaphoz és összegyúrjuk, majd elfelezzük. Az egyik fele mehet a hűtőbe, hogy kihűljön teljesen és kicsit szilárdabb legyen.

A másik felébe 2 db jól megmosott narancs héját reszeljük bele és 1-2 evőkanál friss narancslevet is. Ez is mehet a hűtőbe. Körülbelül fél óra elég neki a hűtőben.

Elkezdjük összeállítani a golyókat, kezdjük a karamellessel. Evőkanállal kiveszünk egy adag masszát, golyót formálunk, belőle majd ellapítjuk a kezünkben. (érdemes kezet előtte vizezni) A széleit felhajtjuk, és úgy fogjuk, mint egy kis kagylót egy kis kávéskanálnyi karamellt veszünk és beletesszük a közepébe. Majd óvatosan, hogy ki ne folyjon, belőle ráhajtjuk a kekszes alapot, majd megforgatjuk a csoki darában. Addig folytatjuk ezt a jó kis elfoglaltságot, amíg tart a kekszes alapból.
A narancsos alappal ugyan így járunk el csak azzal a különbséggel, hogy minden darabba egy kis kocka aszalt gyümölcsöt teszünk és a végén kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, de jobb egy éjszaka. Addigra az ízek tökéletesen összeérnek. Isteni finom trüffeles golyókat kapunk így.
Szabóné recepteskönyve facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karamell krém:
  2018-04-16 13:21:32, hétfő
 
 
Hozzávalók:
40 dkg cukor
5 dl tejszín

40 dkg cukrot közepes lángon szép világosra pirítok, majd félre húzom és hozzáadok 5 dl tejszínt. Vissza tűzre és lehet szépen lassan kevergetni. Én először egy mélyebb lábasban főztem ahol magasra került így a folyadék. Így lassan sűrűsödik csak. Majd áttettem egy nagy lábosba ahol gyorsan kezdett sűrűsödni. Akkor jó ha már a kanálon ott marad és csak nagyon lassan egyben csurog le róla. Ekkor hozzáadtam 5 dkg vajat és kevertem vele míg szép fényes lett és felvette. A vajat kis adagokban adtam hozzá addig míg felvette. Majd tálba tettem és kihűtöttem. Így alkalmas tölteni, de krémekbe is finom vagy ostya lap közé tölteni.
Szabóné recepteskönyve fényképe.facebook
 
 
0 komment , kategória:  gyors édesség  
Tejszínes rakott brokkoli
  2018-04-16 12:46:22, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín

A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
  2018-04-16 12:44:41, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió

az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva

A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük.
Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Brokkoli a zöld egészségbomba
  2018-04-16 12:42:11, hétfő
 
  finom Brokkolis receptekkel

A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!

A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is. Jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek nyújthat segítséget. Gazdag rostokban is, mely segíti az emésztést.



A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk

.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.


Brokkolis receptek
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió
az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva
A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.



Tejszínes rakott brokkoli
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín
A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Levendula-illóolaj: a gyógyítás felsőfokon
  2018-04-16 12:40:19, hétfő
 
  A jellegzetes illatú levendula sokak kedvenc gyógynövénye, ami nem csoda, hiszen számtalan dologra lehet felhasználni az otthonunkban, és testi-lelki egészségünk javítására egyaránt. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogyan használhatjuk fel a levendula illóolaját.

A levendulában mintegy 150 olyan vegyületet találhatunk, amelyek kedvező hatással vannak a szervezetünkre. Ezek például gomba- és mikrobaellenesek, görcsoldó, antiszeptikus, nyugtató, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásúak. A levendula emellett a depresszió tüneteit is képes enyhíteni.

Mi mindenre használhatjuk az illóolaját otthon?
Kutatások is bizonyították, hogy a levendula illata nyugtató és lazító hatású, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk és nyugodtabban pihenhessünk. Régen levendulával töltött párnákat alkalmaztak erre a célra, de az is elegendő, ha egy tiszta textilkendőre 5 csepp levendulaolajat teszünk, majd ezt a párnánk alá helyezzük.

Napközben a szorongás, a pánikreakciók és a stressz ellen alkalmazhatjuk a levendulát, például úgy, hogy párologtatóba 5-8 cseppet teszünk. A levendula idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatásait érdemes kihasználnunk akkor, ha gyakran fáj a fejünk. A levendula a görcsösen megfeszülő izmokat is képes ellazítani, ami szintén enyhíti a fájdalmat (a fejfájást sokszor vissza lehet vezetni a nyak, illetve a vállak izomgörcséhez, izomfáradtságához).
Tegyünk három csepp levendula illóolajat egy evőkanál olívaolajba, és ezzel masszírozzuk meg a halántékot, a homlokot, illetve a nyak hátsó részét.

A levendula illóolaja nagyon jót tesz a bőrnek is, többek között nyugtatja a viszkető, irritált bőrt, gyógyítja a kisebb sebeket, vágásokat, horzsolásokat, emellett csökkenti a hegek kialakulásának esélyét. Ez az illóolaj a gombás fertőzések ellen is rendkívül hatásos. Keverjünk 5 csepp levendula illóolajat egy teáskanál olíva- vagy kókuszolajba, majd egy tiszta vattapamacs segítségével vigyük fel az érintett területre. Hagyjuk hatni 30 percig, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le. Ha gombás fertőzést szeretnénk ezzel a módszerrel kezelni, naponta kétszer alkalmazzuk.


A felső légúti megbetegedések, az asztma, és egyéb légzőszervi problémák ellen is nagyon hatásos lehet a levendula, sőt még akkor is segítheti a légutak tisztán tartását, ha allergiás reakció miatt dugult el az orrunk. A téli időszakban a nátha, megfázás, influenza és torokgyulladás gyógyítására is alkalmazhatjuk. Keverjünk 5 csepp levendula illólajat két evőkanálnyi alapolajba (például kókusz-, olíva- vagy jojobaolajba), és ezt masszírozzuk a mellkasunkba, naponta két-három alkalommal.

Gőzöléshez is használhatjuk a levendulát: tegyünk tíz csepp illóolajat egy kevés teljes tejbe, öntsük az egészet egy tál forró vízhez, majd egy törülközővel fedjük be a fejünket és hajolunk a gőz fölé. Ez rendkívül hatékonyan kitisztítja a légutakat.

A konyhában is alkalmazhatjuk a levendula illóolaját, például természetes légfrissítőként, mely segít elfedni a kellemetlen szagokat. Tegyünk egy tiszta befőttesüvegbe 10 dkg szódabikarbónát, tegyünk hozzá 20 csepp levendula illóolajat, majd alaposan keverjük össze. A befőttesüveget fedjük be zsírpapírral, majd villa segítségével szúrjunk bele néhány lyukat. Az üveget tartsuk a konyhában, kamrában.

A levendula illatát nem igazán kedvelik a rovarok, ezért természetes rovarriasztóként is használhatjuk, például szúnyogok, hangyák, legyek, bolhák és molylepkék ellen. A levendulával töltött zsákocskát régóta használják a ruhamolyok elleni küzdelemben, de levendulaolajat csepegtethetünk például a sarkokba is, így megakadályozhatjuk, hogy a rovarok bemásszanak a lakásunkba.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Sokáig fiatalos és egészséges szeretnénk maradni
  2018-04-16 12:38:32, hétfő
 
  Sokáig fiatalos és egészséges szeretnénk maradni , együnk mindennap Paradicsomot


A paradicsom igazi szuperélelmiszer, amely minden ember étrendjében gyakran kellene szerepeljen, aki szeretne sokáig fiatalos és egészséges maradni.

Számos kutatás igazolja, hogy a paradicsomban lévő likopin, illetve általában a karotinoidok hozzájárulnak a bőr megóvásához a napfény okozta károsító hatástól. Egy új tanulmány szerint pedig a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek, közte daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.A paradicsom rákmegelőző hatását sokan a likopinnal hozzák összefüggésbe, de a szakemberek szerint ebben más összetevőknek is szerepük van.

Ugyanakkor tény, hogy a likopin a karotinoidok közül a legerősebb antioxidáns, amely nemcsak az UV sugárzás okozta károsodástól véd, hanem bizonyos baktériumok károsító hatásától is. Emellett gátolja a kollagén lebontásáért felelős enzimek termelődését, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bőr sokáig megőrizze fiatalosságát és feszességét.

A likopin szintén hasznos az ínyünk és a fogaink egészségének megtartásában. Tanulmányok szerint antibakteriális és gombaölő hatása is van, így hozzájárul ahhoz, hogy mosolyunk szép maradjon. Ezen kívül védi a szervezetet a különböző méreganyagok káros hatásaitól, különösen a penészféléktől és a cigarettafüstben lévő kadmiumtól. Támogatja a vérkeringést, segíti szívünk megfelelő működését, egyben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Krumpli szeletek sajtos, kefires bundában
  2018-04-16 12:26:12, hétfő
 
  Hozzávalók:

4 db burgonya
A bundához:

1 kis pohár kefir
1 ek liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt
A sütéshez:

5 dl étolaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és 3 mm-es szeletekre vágjuk, majd megmossuk.

Papírtörlővel szárazra töröljük, majd megsózzuk.

A kefirt tojással felverjük, ízesítjük sóval és borssal, majd hozzákevertjük a lisztet és a reszelt sajtot.

A burgonyaszeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a masszába mártjuk és felhevített étolajban kisütjük.

Önálló ételként, vagy köretnek is fogyaszthatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Fokhagymás krumpli
  2018-04-16 12:21:59, hétfő
 
  Hozzávalók:

1 kg kis méretű burgonya
5 ek liszt
1 ek pirospaprika

2 fej fokhagyma (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyem
olaj

Elkészítése:

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk.

Lisztet összekeverjük pirospaprikával és ebben megforgatjuk a burgonyát.

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítunk. Az utolsó 2 percben reszelt fokhagymát és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Alaposan átforgatjuk és szükség esetén még sózzuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1129
  • e Hét: 3996
  • e Hónap: 10368
  • e Év: 61159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.