Belépés
eposz.blog.xfree.hu
Enneagram: 1-es 2-es 3-as 4-es 5-ös (Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) 6-os 7-es 8-as (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) 9-es Lauter Szabolcs
1987.09.04
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
ccCcc
  2018-06-11 15:03:34, hétfő
 
  +OC

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
  2018-06-11 13:51:56, hétfő
 
  1. Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
2. Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
3. Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
4. Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
5. Szemrád Nándor - Földi Teremtéstörténet
Link

(Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)
(Don Richard Riso / Russ Hudson - Az Enneagram bölcsessége)
(Helen Palmer - Enneagram a szerelemben és a munkában)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MK-Ultra
  2018-06-11 13:14:56, hétfő
 
  Az eugenika "vége"

Monarch-programozás

A Monarch-programozás egy emberi személyeken, elsősorban kisgyerekeken alkalmazott trauma alapú tudatalatti programozási technika. Fizikai szinten legfőbb módszere a bántalmazás, extrém mennyiségű fájdalom okozása, lelki szinten az állandósult trauma és sokkos állapot fenntartása, szellemi-verbális szinten pedig az ismétlés mágiája. A programozás célja egy hasadt (többszörös) személyiségű, parancskódokkal irányítható rabszolga létrehozása. A Monarch-programozást az Irányítók alkalmazzák, bár a rendszeren belül egyes technikákat, módszereket különböző "vallási" szekták is átvettek.

A Monarch-programozott rabszolgák az esetek nagy részében egészséges embernek tűnnek a külső szemlélő számára, és általában ők sem tudják magukról, hogy programozva vannak, legalábbis a testet általában irányító "front alterek" - kivéve azokat a személyeket, akik a programozásban valamilyen szerepet töltenek be, ám maguk is programozottak. Ugyanakkor, bár a módszert évszázadok óta fejlesztik, a mai napig sem tökéletes, és néha előfordulnak hibák - akár kisebb "leakadások", akár nagyobb összeomlások - a programozott agyban.

Története

Az Irányítók a történelem kezdete óta kísérleteznek az ember manipulálására, programozására irányuló technikákkal. Már maguk az Atlantisziak is szándékosan hagytak olyan ún. kulcsokat az emberi pszichében, agyban, melyek lehetővé teszik az emberi faj irányítását.

Az Illuminátusok megalakulásuktól fogva kísérleteztek disszociáció alapú programozási technikákkal, és azonnal rájöttek, hogy a trauma a "legjobb" (leghatékonyabb) módszer az önkéntelen (az alany tudta, akarata nélküli) disszociáció létrehozására, illetve önvédelmi mechanizmusként állandósult viselkedési mintává tételére. Azt is felismerték, hogy a tanult disszociációs képesség öröklődik - ha egy családban egy többgenerációs bántalmazási minta elindul, pár generáció után a gyermekek magasabb szintű disszociációs képességgel születnek. Az Illuminátus dinasztiák így kivétel nélkül többgenerációs bántalmazási mintát hordoznak, ma már tulajdonképpen önkéntelenül (bővebben lásd ott).

Az igazi áttörést a XX. századra Dr. Joseph Mengele hozta el, aki Auschwitz-Birkenauban zsidó gyerekek tucatjain végzett brutális kísérleteket. Miközben azt próbálta megállapítani, pontosan milyen mennyiségű fájdalom az, amibe már belehal az alany, neki sikerült először permanens disszociációval létrehozott személyiséghasadást mesterségesen előidézni. Mengelét azután a II. Világháború elvesztésekor, 1945-ben a JIOA Amerikába szállította több más náci tudóssal együtt a gémkapocs hadművelet (operation paperclip) keretén belül, ahol "Dr. Green" fedőnéven folytatta tovább kutatását.

MK-Ultra

Az MK-ultra a CIA titkos kísérletsorozata volt 1953 és 1973 között, Sidney Gottlieb vezetésével. Első tudományos főmunkatársa Dr. Joseph Mengele volt - a projekt nagyrészt Mengele auschwitzi kutatási kísérleteire épült. Húsz év alatt a CIA több tízezer emberen kísérletezett, elsősorban gyermekeken 0-7 éves koruk között, más, az Irányítók közvetlen ellenőrzése alá tartozó intézmények, elsősorban az amerikai légierő és a Disney bevonásával.
A Disney és más Hollywoodi filmgyártók bevonása lehetővé tette, hogy a programozás elengedhetetlen részéül szolgáló ún. programozási témákat (pl. Alice csodaországban programozás, Star Trek programozás, Csillagok háborúja programozás, Mátrix programozás, Harcosok Klubja programozás) nyíltan, nagy költségvetésből is rentábilisan dolgozva elő lehetett állítani, "szórakoztatás" álcája alatt. A Disneyland egyes játékai is programozási célokat (is) szolgálnak. A tömegmédiában megjelenő programozási témák azt is lehetővé tették, hogy a rabszolgákat tömegesen lehessen távirányítani univerzális parancskódok (triggerek) elrejtésével a filmekben és TV-sorozatokban.

Az MK-Ultra kísérleteinek keretén belül fejlesztették ki a Monarch programozást, bár a projektnek egyéb, másodlagos fejlesztési céljai is voltak (a dőlt betűvel szedettek a Monarch-programozásban is használhatóak):
* a vallatás különböző technikái
* különböző igazságszérumok
* olyan drogok, amelyek illogikus gondolkodást és viselkedést okoznak
* olyan gyógyszerek, amelyek az alkohol hatását erősítik vagy gátolják
* olyan gyógyszerek, amelyek a gyermekkori fejlődést vagy éppen az öregedést, illetve annak egyes tüneteit gátolják vagy elősegítik
* "agymosó", maradandó agykárosodást okozó, végleges memóriatörlő, illetve átmeneti amnéziát okozó anyagok
* agymosással, programozással, hipnózissal, alvásmegvonással, kínzással szembeni ellenállást növelő szerek
* stigmát, seb nélküli vérzést okozó szerek
* személyiségtorzító, kodependenciát okozó/erősítő szerek
* depresszáns, az ambíciót, lelkesedést, munkakedvet rontó drogok
* átmeneti látás- vagy hallászavart okozó drogok

Az MK-Ultra véget érésével a kísérletek, illetve az emberprogramozás nem szűnt meg, csupán a projektet zárták le hivatalosan. A Monarch-programozás technikáját a CIA átadta a brit, a szovjet, a kínai és a jezsuita titkosszolgálatoknak is. A világon jelenleg mintegy 3-5 millió programozott rabszolga él.

Az MK-Ultra létét az amerikai állam évtizedeken át tagadta, az igazságot kutatókat vagy szóvá tevőket a tömegmédia-hatalom együttműködésével nevetségessé próbálta tenni, illetve más módokon üldözte. 1977-ben mindazonáltal több ezer, a projekttel kapcsolatos dokumentum a Freedom of Information Act következtében az amerikai szenátus elé került. 1995-ben Bill Clinton elnök nyilvánosan bocsánatot kért az amerikai állam nevében az emberkísérletek áldozataitól. 2001-ben minden fennmaradt dokumentum titkosságát feloldották (habár a nagyrészüket a CIA már megsemmisítette, a Disneyhez és egyéb magáncégekhez kiszervezett kísérletekre pedig az állami igazságszolgáltatás és törvényhozás szerveinek semmilyen rálátásuk nincs a mai napig).

Magyarországon a köztudatban csak elhanyagolható mértékben van jelen a Monarch-programozás problémaköre. Jószerivel az egyetlen ismertebb közszereplő, aki szót emel az ügyben, Dr. Drábik János jogász.

Szintek

A programozás szintjei azonosítják a szolga ,,funkcióit" és az Elektroencefalográfia (EEG) agyhullámokról lettek elnevezve, amik összefüggésben állnak velük.

Alfa programozás

Az Alfa programozást tartják az általános vagy ,,szokásos" programozásnak. Jellemzője a rendkívül kifejezetten visszatartott memória, lényegesen megnövelt fizikai erő és látásélesség. Az alfa programozást úgy érik el, hogy felosztják az alany személyiségét, ami lényegében jobb-bal agyfélteke elkülönülést okoz, ami lehetővé teszi a jobb és bal programozási egységét, idegúti stimuláció által.

Béta programozás

A Béta (más néven Kitten, azaz Kiscica) a szexuális programozás (szexuális szolganők "nevelésére"). Ez a programozás eloszlat minden tanult morális meggyőződést és a primitív szexuális ösztönöket stimulálja, tiltások nélkül. Ezen a szinten jönnek elő az ún. ,,Macska" alterek. Ez a legnyilvánvalóbb programozási forma, amelyről a hétköznapi emberek is könnyen felismerhetik, hogy némely női celebet, modellt, színésznőt és énekesnőt is alávetették ennek. A populáris kultúrában a macskafélék szőrmintáival díszített öltözékek gyakran jelzik a "szexcica" programozást. A Szórakoztató-iparon túl a pornó-iparban is jelentős lehetőségeket hozott el az irányított normalizáció folyamatában.

Delta programozás

A Delta a ,,gyilkos programozás" néven ismert és eredetileg különleges ügynökök és elit katonák részére fejlesztették ki (pl. a Delta Force, a First Earth Battalion, vagy a Mossad-nál, stb.), titkos műveletekre. Az optimális adrenalin termelés és a kontrollált agresszió kézzelfogható. Az alanyokban nincs félelemérzet, és nagyon szisztematikusak megbízásaik kivitelezésében. Az önpusztító vagy öngyilkos instrukciókat a programozók berétegezik ezen a szinten.

Théta programozás

A Thétát tartják a ,,telepatikus" programozásnak. Nyilvánvaló korlátai miatt sokféle elektronikus-, és elmeirányító rendszert fejlesztettek ki, és mutattak be ennek segítésére, például bio-medikus emberi telemetria eszközöket (agyi beültetések), illetve irányított energiájú lézereket, amik mikrohullámokat és/vagy elektromágnességet használnak. Állítólag ezeket együtt használják meglehetősen fejlett számítógépekkel és kifinomult műholdas követőrendszerekkel.

A Monarch-programozásban bármilyen fokon érintett szervezetek, csoportok

Az amerikai légierő, különösen hírszerzése (Air Force Intelligence)
AC/DC rockegyüttes
A marylandi Bethesda kórház, Amerikában
Boeing
CIA
CIC
China Lake "tengerészeti kutatóállomás", Kalifornia - a legnagyobb programozó központ a világon!
Cosa Nostra
DEA
DIA
FBI
A Jezsuita rend titkosszolgálata
Disney (Disney Land, Kalifornia és Disney World, Florida)
Paramount
Warner Bros.
Universal Studios
Az Illuminátusok
KISS rockegyüttes
Ku-Klux Klán
L. A. Dodgers
MI-5
MI-6
Mossad
Mormon "Egyház"
NASA
NSA
Neonácik (Az amerikai földalatti neonáci hálózat)
Ordo Templi Orientis
Spetsburo
Sátánisták (Világméretű földalatti sátánista/pedophil hálózat)
Szabadkőművesség
Paralatomális (a Szabadkőművességgel rokon, de hivatalosan nem a Szabadkőművességhez tartozó) páholyok (Masonic Lodge)
Szcientológia "Egyház"
Roxette rockegyüttes
Vatikán
Vérfarkasok Rendje
Wicca, Discordia és egyéb okkultista divat-"egyházak"
Valamint rengeteg nemzetközileg ismert filmrendező, színész és popsztár (pl. Madonna, Michael Jackson, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jay-Z, Rihanna, Lady Gaga, Beyoncé, stb.) - ők elsősorban áldozatként érintettek.

Az amerikai politikai elitből is számos ember érintett, pl. az idősebb George Bush, Bob Hope, Henry Kissinger

A név eredete

A Pompás Királylepkéről (Monarch butterfly) nevezték el - egy rovarról, amely hernyóként kezdi életét (ki nem fejlődött lehetőséget reprezentálva) és a bábozódás (programozás) ideje után gyönyörű pillangóként (Monarch-szolga) születik újjá. Néhány karakterisztikai vonás, ami a Királylepkére jellemző, szintén alkalmazható az elmeprogramozásra. Az egyik fő oka, hogy a Monarch programozást a Királylepkéről nevezték el, az az, hogy ez a lepke megtanulja, hogy hol született (a gyökereit), és átadja ezt a tudást genetikailag az utódjának (generációról generációra). Ez az egyik kulcsállat, amely elárulta a tudósoknak, hogy a tudás genetikailag átadható. Az Új Ember megalkotásában ennek a tulajdonságnak nagy szerepe lesz, mivel a Borg-project egyik célja az hogy minden egyed Monarch-programozott legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eugenika
  2018-06-11 13:00:18, hétfő
 
  Az eugenika vagy eugenetika olyan társadalomfilozófiai irányzat, mely az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti. Az utópista eugenetikai gondolat kidolgozója az angol Francis Galton, Charles Darwin unokatestvére volt. Megfogalmazása szerint: Az eugenika tudománya mindazokkal a hatásokkal foglalkozik, amelyek egy faj veleszületett kvalitásait javítják, és amelyek ezen kvalitások lehető legelőnyösebb kifejlődését elősegíthetik. Propagátorai a társadalom felelősségre és az altruista hozzáállásra hivatkozva hirdették az emberi intelligencia növelésére, takarékosságra és az emberi szenvedés csökkentésére irányuló törekvéseiket. Az eugenikát a történelem folyamán többször használták fel ürügyként faji megkülönböztetés igazolására.

Az eugenika jelentése és típusai

Galton az emberiség genetikai állományának befolyásolását a párválasztás és a gyermeknemzés szabályozása révén ajánlotta. Ennek kivitelezésére elvileg két lehetőséget látott. Az egyik a pozitív eugenika, amely a társadalom legkiválóbb adottságú tagjainak az átlagosnál nagyobb gyermekszámát szorgalmazta. Galton elsősorban ennek az irányzatnak a fontosságát hangsúlyozta, és ezt felvilágosítás, valamint anyagi előnyök, gazdasági juttatások révén kívánta megvalósítani. A másik lehetőség a negatív eugenika, amely a bizonyosan genetikai ártalomban szenvedő személyek születéskorlátozását propagálta az érdekeltek felvilágosítása révén. Galton az emberi faj genetikai javításának gondolatát először 1865-ben vetette fel.

Galton különös érdeklődéssel fordult az intelligencia feltérképezése felé az emberi és a különböző állatpopulációk körében. De nem voltak jól meghatározott szabályrendszerei, melyek mentén az intelligenciát felmérhette volna. Bármiféle szisztéma hiányában nem meglepő, hogy 1869-es "Öröklött géniusz" c. munkájában arra a megállapításra jutott: a legértelmesebb kutyák intelligenciájukat tekintve magasabb szinten állnak, mint a legalacsonyabb szinten lévő ausztráliai aboriginek, feketék, angolok, vagy akár az ókori görögök. Nézete szerint az Amerikába, Kanadába és Ausztráliába elszármazott angol telepesek magukat rekesztették ki, mint fajilag alsóbbrendű fehérek a fejlődésből, a kontinensen maguk mögött hagyva az angolok magasabb osztályát. Mindezek nyomán bevezették az ,,intellektuális degeneráció" fogalmát.

Magát az eugenika kifejezést is Galton alkotta meg 1883-ban. Az emberi tehetség című könyvében használta először. Ebben hangsúlyozta az emberiség alapvető testvériségét, éppen az öröklődés törvényszerűségeinek ismeretében. Továbbá azt a hitét, hogy ,,tettekre születtünk, és nem a sült galamb várására, mint az alamizsnáért könyörgő életerős mihasznák." 1905-ben ,,Az eugenika; definíciója, működési területe és céljai" című előadásában konkrétan is megfogalmazta főbb célkitűzéseit:
* Terjeszteni az öröklődés törvényszerűségeinek ismeretét, és serkenteni az örökléstani kutatásokat.
* Tanulmányozni a társadalmi hasznosságuk szerint elkülöníthető társadalmi rétegek és csoportok jelenlegi és múltbeli termékenységi fokát.
* Adatokat gyűjteni a nagy és sikeres családokról.
* Kutatni a házasság létrejöttét és harmóniáját befolyásoló hatásokat.
* Folytonosan hirdetni az eugenika nemzeti fontosságát.

Az eugenika története

Az eugenikai gondolat - Galton minden erőfeszítése ellenére - a századforduló táján különösebb visszhangot nem keltett. Ennek oka a szakemberek jogos ellenállása volt, mivel az öröklődés mechanizmusába beavatkozni csakis az öröklődés törvényszerűségeinek alapos ismeretében lehet. Mendel szabályait csak 1900-ban ,,fedezték fel" újra, így a genetika tulajdonképpen akkor még nem is létezett, amit jól jellemez, hogy a genetika elnevezést is csak 1905-ben alkalmazta először William Bateson.

A Mendel-szabályok újrafelfedezése, az öröklődés Boveri-Sutton-féle kromoszóma elmélete, majd a Morgan-iskola munkássága eredményeképpen az öröklődés génelmélete révén a XX. század első három évtizedében a genetika alaptörvényei széles körben ismertté váltak. Ezt követően az örökletességet is mutató betegségekben megpróbálták bizonyítani a domináns, recesszív és nemhez kötött öröklődést, számos esetben sikerrel. Az egyik szülő domináns, ill. mindkét szülő heterozigóta recesszív ártalmakor az utódban az öröklődő betegség előfordulás valószínűsége, ,,kockázata" 50%, ill. 25%. Az ilyen családokban - ha súlyos, gyógyíthatatlan ártalomról volt szó - természetesen felmerült a terhességtől való tartózkodás és így a betegség megelőzésének lehetősége. Mindez a negatív eugenika létjogosultságára és fontosságára hívta fel a figyelmet. Hamarosan kiderült azonban, hogy az öröklődő betegségeknek, ártalmaknak csak egy részében, mégpedig elsősorban a ritkábbakban lehetett kétséget kizáróan igazolni a mendeli szabályok érvényesülését. Az ellentmondás feloldására bevezették a csökkent penetrancia és a változó expresszivitás fogalmát. Ennek révén pl. az értelmi visszamaradásokat és több pszichiátriai kórképet is tévesen recesszív vagy domináns ártalomnak próbálták kikiáltani. Így érthető, hogy az 1912-ben Londonban, majd 1921-ben és 1932-ben New Yorkban tartott Eugenikai Világkongresszusok éles, elkeseredett, de tudományos viták jegyében zajlottak le. Mindezekkel párhuzamosan számos országban eugenikai szervezeteket, intézményeket hoztak létre, és eugenikai rendszabályokat is foganatosítottak.

Angliában a humángenetika mint tudomány és az eugenika mint felvilágosító propaganda-irányzat elkülönült egymástól. Az USA-ban viszont az eugenikát a humángenetika részének tekintették. 1910-ben hozták létre az Eugenics Record Office-t. 1931-ig már az USA 26 államában fogadtak el sterilizációs törvényt, amelynek alapján a gyengeelméjűek és bizonyos elmebetegségben szenvedők - saját kérésre (?) - meddővé tehetők voltak. Az Eugenetics Records Office helyét a húszas években a American Eugenics Society vette át. A harmincas években 29 államban volt eugenetikai egyesület, számos főiskolán kurzusokon oktatták. Az American Eugenetics Society célja nem annyira a tudományos kutatás, mint inkább az eugenika általános terjesztése és elfogadtatása a közemberekkel. Rendszeresen szerveztek konferenciákat, szemináriumokat. Vásári kiállításokon hirdették meg a ,,legalkalmasabb" család versenyét. A Szovjetunióban a forradalom után Leningrádban hamarosan megalapították Filipcsenko vezetésével az Eugenikai Hivatalt. A Szovjet Eugenikai Társaság 1920-ban Moszkvában alakult meg, és számos nagy városban voltak alközpontjai. 1923-tól orosz nyelvű eugenikai folyóiratot is megjelentettek. Németországban a hosszú múltra visszatekintő rasszhigiénével társították az eugenikát. Ezért aztán az 1902-ben alapított Deutsche Gesellschaft für Rassenhigiéné 1931-ben az ,,und Eugenik" címet is felvette. De Európa csaknem minden országában kimutatható az eugenikai gondolat térhódítása, így Svédországban és Dániában is önkéntes sterilizációs törvényeket fogadtak el. A magyar eugenikai mozgalom - a politikai helyzet alakulásával párhuzamosan - német befolyás alatt állt.

Az eugenika terjedésével párhuzamosan - éppen a tudományos tisztázatlanságok miatt - komoly ellentábor is kialakult. Fő érvük - az eugenikusokkal szemben - a monogén, mendelező öröklődésű ártalmak gyakoriságának és jelentőségének indokolatlan eltúlzása, valamint a környezeti tényezők lebecsülése volt. így L. Hogben külön antieugenikai iskolát alapított, hangoztatva: ,,Először meg kell ismernünk a környezetet és ennek hatásait, és csak ezt követően jön el az ideje az eugenikai rendszabályok körvonalazásának." Az eugenikai gondolattal szemben - felismerve a túlzott radikalizmus társadalmi veszélyeit - számos más tudományban tevékenykedő tudós és író is állást foglalt, így pl. Bertrand Russell vagy Gilbert Keith Chesterton. Utóbbi maró gúnnyal megírt Eugenika és más gonoszságok című vitairatában így ír: ,,Ha isten ments úgy adódna, hogy eugenikusnak kellene lennem, akkor semmi esetre sem pocsékolnám az időmet a gyengeelméjűek elkülönítésére. Akiket zár alá helyeznék, azok éppen a mások sorsába erőszakosan beavatkozó eugenikusok lennének."

A fajelmélet és az eugenika

A faj definícióját Carl von Linné alkotta meg, 1735-ben megírt rendszertanában, a Systema naturae-ban. Az elemi egység, a faj kritériumait a következőkben határozta meg: ,,jól megkülönböztethető alaki jelek, amelyek alapján a faj tagjai egymáshoz hasonlóak és más fajoktól elkülöníthetők, továbbá korlátlan szaporodásképesség a fajon belül és meddőség a fajon kívüliekkel". Linné az emberi fajon, a Homo sapiensen belül fajtákat különített el. Blumenbach, akit sokan a tudományos antropológia megalapítójának tekintenek, 1775-ben megjelent, De generis humani varietati nativae című művében a Homo sapiensen belül 5 varietást különített el. Később - elsősorban Buffon nyomán - az antropológusok varietások helyett rasszokról beszéltek; ezalatt a fajon belül a környezet hatására létrejött és állandósult közös variációkat értették.

Ma általában 4 fő (illetve nagy rasszt), így europid (caucasica), mongolid, negrid és veddo-ausztralid rasszt különítenek el. Kezdetben a rasszok kialakulását csakis az eltérő geográfiai feltételekkel magyarázták, a jellemző fizikai-pszichikai jellegek tárgyalásakor még semmiféle értékelésbeli megítélés nem merült fel. Feltehetően Ch. Meniers (1747-1810) volt az első, aki a rasszok között ,,a humanitás skálájában" lényeges különbséget vélt felfedezni, és bevezette a történelmi faj fogalmát. (Legnemesebbnek a kaukázusi rasszot - saját rasszát - tekintette.) Meniers még kimondottan történelmi értékítélete a Thierry fivérek műveiben - a ,,történelmi rassz" fogalmának bevezetésekor - már bizonyos biológiai alapot is kapott. Ezt a nézetet fogadta el Hegel is, aki szerint csak a kaukázusi rassz rendelkezik olyan biológiai adottságokkal, amelyben az abszolút szellem egységbe kerülhet önmagával.

A rasszelmélet a maga teljességében először J. A. C. de Gobineau (1816-1882) francia diplomata Essai sur Vinégalitédes races humaines (1853-55) című munkájában jelent meg. Gobineau szerint a rasszok között észlelt különbségeket nem lehet csak egyszerűen az eltérő környezeti tényezőkkel megmagyarázni; más, ,,mélyebb" indítékokat is keresni kell. Véleménye szerint a népek története egyértelműen bizonyítja az emberi rasszok egyenlőtlenségét, amely a belső képességekből következik. Ugyanakkor: ,,A népeket alkotó rasszok egyenlőtlensége a népek történetének egész láncolatát megmagyarázza." Sőt: ,,A rasszkérdés a történelem minden más problémája felett uralkodik." A fehér rasszot tekintette a legmagasabb rendűnek, legalacsonyabb rendűnek pedig a feketét. De a fehér rasszon belül is kifejezett értékbeli differenciákat talált. Szerinte legalul vannak a hamiták, ezek felett a szemiták, míg a csúcsot az árják képezik. A konklúzió pedig: ,,Meggyőződtem, hogy minden, ami az emberi alkotásokban, tudományban, művészetben, civilizációban szép, nemes, gyümölcsöt hozó a földön, a megfigyelőt egyetlen pontra vezeti vissza, egyugyanazon csírából ered, csak egyetlen családhoz tartozik, akik a földgolyó minden művelt vidékén uralkodnak." Gobineau az árjákat értette e kiválasztottakon. Súlyos problémát jelent, véleménye szerint, a rasszkeveredés, amely az emberiség hanyatlását eredményezi. Ha ennek nem szabnak határt, a kiemelkedő árja rassz helyét a ,,közönséges középszerűség" foglalja majd el.

A tudományos antropológia művelőinek nem volt nehéz bebizonyítani, hogy Gobineau minden antropológiai képzettséget nélkülöz, rossz forrásadatokat használ fel, az igazolt tudományos tényeket figyelmen kívül hagyja, összekeveri a rassz és a nép fogalmát stb. A ,,dilettáns" jelzővel elintézett Gobineau nézetei feledésbe is merültek volna, ha - a biológia szerencsétlenségére - könyve néhány olyan politikus, nacionalista irodalmár kezébe nem kerül, akik nézeteit politikai céljaikra - mint ,,tudományos tényeket - felhasználhatták. Így lett Gobineau nagyságának hirdetője többek között Richard Wagner és H. S. Chamberlain. Ludwig Schleman 1898-ban németre is lefordította Gobineau könyvét, és ezáltal tanai jól hozzáférhetővé váltak a nemzeti nagysága elfogult propagálására amúgy is hajlamos németség körében.

Németország-szerte ,,Gobineau-egyesületek" alakultak a ,,rasszok egyenlőtlenségének" és az ,,árja rassz szupremációjának" hirdetésére. Megjelent a Homo nordicus, a ,,germán faj" kifejezés és lett a német terjeszkedésének ,,tudományos" alapjává a fajelmélet. A tősgyökeres fasiszta K. Weinlander 1933-ban már azt írta: ,,Történelmileg kifogástalanul igazolva van, hogy ősidőbeli őseink (ti. az árják) csak az ,,árja rasszt" és az ,,állat-ember rasszt" (a színes bőrűeket), valamint emellett még a basztardokat (a korcsokat) ismerték."

Az első világháború után Németországban a megoldatlan és súlyos gazdasági, politikai, társadalmi problémák miatt még az értelmiség körében is mind divatosabbá vált a rasszelmélet. Ennek tudományos alapjai azonban nagyon ingatagok voltak. Így az eugenika, mint a rasszelmélet esetleges genetikai-tudományos magyarázata, kapóra jött a rassz-ideológusoknak, akik a humángenetika még problematikus kérdésein könnyen túltették magukat, és a kedvükre való nézeteket egyértelműen tisztázott tudományos tényekként tüntették fel. A természetes szelekció társadalmi - vagyis tudatos és célzatos - szelekcióval való helyettesítése kapóra jött az olyan típusú politikusoknak, mint Hitler. Már a Mein Kampf írásakor kedvenc gondolatai közé tartoztak ezek a nézetek: ,,A fajok között a mindennapi megélhetésért folyó harc kiküszöböli a jelentékteleneket, vagyis mindazokat, akik gyengék, betegek vagy habozók. Ugyanakkor a férfi harca a nő birtoklásáért jelenti a leghatékonyabb erőt vagy legalábbis lehetőséget az egyéni adottságok terjesztésére. És így ez a harc eszköz a fajok természetes ellenállásának és egészségének elősegítésére, és ezáltal a magasabb rendű emberiség irányába vivő fejlődés egyik záloga." Hitler ,,elméletének" gyakorlati konzekvenciáit is azonnal levonta: ,,A célból, hogy teljesíteni tudjuk kötelezettségeinket a társadalmi életben, államunknak hasznosítania kell majd a modern orvosi felfedezéseket. Ki kell nyilvánítanunk, hogy mindazok a személyek, akik nyilvánvaló örökletes betegségben szenvednek vagy annak hordozói, nem alkalmasak utódnemzésre, és az államnak gyakorlati rendszabályokat kell elfogadtatni az ilyen személyek sterilizálására."

Már a nemzetiszocialisták hatalomátvételének másnapján, 1933 júniusában Wilhelm Frick belügyminiszter bejelentette: ,,a Harmadik Birodalomban a rasszhigiéne és a német nép sorsa széttéphetetlenül összekapcsolódik, és az eugenikát a nemzetiszocialista népesedéspolitika alapjának tekintik." Két héttel később már törvénybe iktatták a kötelező sterilizációs törvényt, majd nem sokkal ezután a házassági tilalmat a genetikailag sérült egyénekkel. Ezt azután hamarosan kiterjesztették az ,,alacsonyabb rendű személyekkel" való házasság tiltására is. Az a gyorsaság, ahogy ezeket a bonyolultan fogalmazott és tudományosnak álcázott törvényeket elfogadták, nyilvánvalóvá teszi, hogy kidolgozásuk már jóval korábban és minden bizonnyal genetikus szakemberek bevonásával történt. Az 1934. január 1-jével életbe lépett törvényektől azután az út egyenesen a náci koncentrációs táborokig vezetett.

Az eugenika vége

Wilhelm Frick azon kijelentése, hogy a rasszhigiéne és az eugenika a jövőben elválaszthatatlan a Harmadik Birodalom sorsától, részben igaznak bizonyult. A nemzetiszocializmus bukása az általuk eugenikának nevezett, de azzal semmi kapcsolatban nem álló és minden tudományos alapot nélkülöző, csupán a nácik emberiségellenes bűntetteinek leplezésére szolgáló és céljaiknak megfelelően kiforgatott tudományág halálát is jelentette. Az emberi történelemnek ez a szégyenfoltja azonban az igazi eugenikát is oly mértékben kompromittálta, hogy a legtöbb országban még az ilyen jellegű intézmények és szaklapok címéből is törölték az eugenika megnevezést. A célt, a genetikai ártalmak megelőzését nem lehetett feladni, de azt más, új elnevezésekkel illették, mint pl. preventív genetika, genetikai tanácsadás, kvalitatív családtervezés stb. Azonban eugenika hivatalos elnevezésétől magukat távol tartók között voltak, akik folytatják mindazt, amit e kifejezés jelent. Tény, hogy a II. világháborúval - lassú folyamatban - lezárult az eugenika rasszhigiénés szemlélete, mégis az elnevezéstől függetlenül folytatódtak az eugenikát jellemző folyamatok. Az USA-ban 1981-ig hivatalos sterilizációk történtek. A géntechnológiák, prenatális házassági tanácsadás és sokféle újszerűen megfogalmazott technikák és intézmények mind-mind etikailag kérdéses tevékenységeket is tartalmazhatnak, melyek alapvetően eugenikát céloznak meg.

Az eugenika mintájára, de annak ellentéteként alkották meg az eufenika kifejezést, amely a gének befolyásolása helyett csak azok kifejeződését, testi megjelenéseit (fenotípus) próbálja befolyásolni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ooOoo
  2018-06-11 09:54:22, hétfő
 
  Az Ötös alkalmazott

Az Ötösöknek maga a pokol egy olyan iroda, ahol válaszfalak nélkül ott sorakozik a rengeteg asztal, és a munkatársaik a párkapcsolataikat vitatják meg az ebédszünetben. Az Ötösöknek szükségük van a határokra. Szeretnek egyedül lenni a saját feladatukkal, és ösztönzően hat rájuk a saját tér és a saját telefon. Mivel könnyen nyakig merülnek a munkába, tudni akarják, pontosan mennyi időt és energiát kell ráfordítaniuk. "Mi az én dolgom? Mennyi tennivalóm van? És az mennyi időt vesz igénybe?" Mivel érzékenyek a tolakodó energiákra, a túl ingergazdag környezetben képtelenek hatékonyan dolgozni.

Az Ötösök gondolkodása nem folytonos, ami annyit tesz, hogy egyszerre csak egy információra összpontosítanak, félreteszik, majd valami máson kezdenek el gondolkodni. A darabkák nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz. Mindegyik külön is megvizsgálható, majd pedig - ahogy egy táblára feltűzünk valamit - tágabb kontextusba helyezhető. A széleslátókörű gondolkozást egy nagy táblával illusztrálhatjuk az Ötösök számára, melynek világosan meghatározott szélei határoznak meg egy elméleti kérdést. A tábla tele van különálló információkkal, melyeknek - ha már mind a megfelelő helyre kerül - fel kellene tárniuk a kérdés lényegi mintáit. Az új információ kutatása folytonos, és minden odaillő darab - független darabként ugyan, de - hozzáadódik a képhez. A nem folytonos gondolkodás az ötösöknek nehézséget okoz gyorsan másra fordítani a figyelmüket. Teljesítményük drámai módon zuhanni kezd, amikor félbeszakítják őket, vagy más feladatra váltanak át. Ha valaki hirtelen belép a szobába, az Ötösök figyelme a betolakodóra irányul, és nehéz újra összeszedniük a gondolataikat.

Egyszerre kizárólag egy dologgal vagy koncepcióval foglalkoznak, és csak utána lépnek át a következőre. Összezavarodnak, amikor a kérdéses területek túl hirtelen változnak. "Nem értem a kérdést." - hangzik az Ötösök szokásos válasza, amikor az éppen átgondolt rész hirtelen nem illik bele az új fogalmi szerkezetbe. A Megfigyelők mentálisan lefagyhatnak, ha a figyelmüket túl gyorsan kell másra irányítaniuk, és mivel az értelmükre támaszkodnak, a hirtelen kontextusváltás némileg fenyegető érzés lehet számukra.
...

Csapatépítés

Az értekezletek terhet jelentenek az Ötösök számára, hacsak nem specifikusan és lényegre törők. A kötetlen beszélgetések kerülendők. Az Ötös gondolkodásmódja nem alkalmas a gyors ötletbörzékre, amelyekben a megbeszélési területek az egyik fogalmi keretből hirtelen másikra váltanak. Az Ötösök unatkozni kezdenek és lankad a figyelmük, ha a beszélgetés zavarossá válik. Segít, ha előre bejelentjük a napirendi pontokat, hogy a résztvevőknek legyen idejük a felkészülésre. Az ötletelést a napirend egy adott intervallumába kell beilleszteni.

A Megfigyelők szeretik, ha kisebbfajta, világosan körülhatárolt szakterületért felelősek. Kedvelik a saját érdeklődési köreikre vonatkozó specifikus kérdéseket, de nem hajlandók olyan homályos területekre merészkedni, melyeket még nem gondoltak át.
...

...

A Nyolcas alkalmazott

A valóságban a Nyolcasok a főnökök, még ha a cím téged illet is meg, és a feljogosítottságnak ez az érzése vagy kapcsolatokat teremt számukra, vagy véget vet nekik. A fejlett Nyolcasok született vezetők, fejletlen hasonmásaik azonban a munkahelyek rémei. Figyelmük a hatalmi struktúrára irányul. Ki van hatalommal felruházva, és igazságosan
bánik-e vele? Mivel a Nyolcasok igen gyakorlatiasan közelítik meg a dolgokat, a való világban élnek, és a megélhetés, a biztonság és az előnyök összefüggéseiben gondolkodnak. Idejükért és munkájukért cserébe tisztességes ellenszolgáltatást várnak, és erős támogatást kínálnak az általuk korrektnek vélt rendszereknek. Érett megközelítéssel a Nyolcasok védelmet nyújtanak a szervezet ártatlan tagjainak, amely gyakran jó kommunikációt eredményez a vezetőséggel. Ugyanez a működési mód a személyes hatalom eszközévé is válhat.

Az éretlen Nyolcasok tekintélyellenesek lesznek. Megfélemlítéssel irányítanak, és figyelmük a státus, a pénz és a hatalom egyenlőtlenségei felé fordul. Uralkodási vágyuk ellentámadáshoz, a tekintéllyel szembeni lehetséges gondokhoz vezet. Az a tévképzetük, hogy legyőzhetetlenek. A fiatal Nyolcasok hajlanak a mértéktelenségre és az önpusztításra, ami a munkahelyen a fizikai határok tagadásaként értelmezhető, ez végül kimerítheti vagy tönkreteheti őket. A saját maguk ellen dolgozó viselkedés gyengítheti a hatékonyságukat. Ne számíts együttműködésre egy elégedetlen alkalmazottól! A rendszert a saját előnyükre fogják alakítani. Ehhez bármit felhasználnak: a munka lassítását, beszüntetését, petíciót, sztrájkot. Ne legyenek kétségeid afelől, hogyan kell bánni az ellenszegülő Nyolcasokkal! Ahhoz, hogy tiszteljenek, határokat kell szabnod, és büntetéseket kell rájuk kényszerítened. Az enneagramnak ez a pontja az, ahol a határok és a büntetések javíthatják a részvétel mértékét.

Csapatépítés

A főnökök nagy játékosok lehetnek. A versenynek szentelik magukat, és amikor valami felkelti az érdeklődésüket, az ájulásig dolgoznak. Inkább elfogadják a nehézségeket, mintsem kitérjenek előlük, és gyakran pusztán a személyes jelenlétük ereje juttatja őket kulcspozíciókba. A Nyolcasok hírhedtek arról, hogy nehezen bírják a megbeszéléseket. "Nem vitathatnánk ezt meg valahogy másképp?" "Keljenek fel azok az ügyintézők az ülepükről!" "Dolgozzanak meg a fizetésükért!" A nyolcasok ellenőrzésük alá vonják a részletkérdéseket, amikor úgy érzik, a nagyobb feladatok kicsúsztak a kezükből. Ismertesd a munkád, mondd el a nézeteidet, és lépj le! Paradox módon a Nyolcasokat rendkívül megbánthatja, ha kihagyják őket egy társadalmi eseményből. Lehet, hogy nem jönnek el, de legyenek meghívva. A csapattagok közötti társas kapcsolat sokat jelent számukra. A legegyszerűbb módja ennek a heti rendszerességű "hál' isten, péntek van!" ebéd. Hogy legyen mit várniuk. A Nyolcasoknak a barátság egyet jelent a biztonsággal.

Bízz rájuk egy kijelölt területet! A Nyolcasok sokkal inkább egyedül teljesítenek, mintsem együttműködnének, és fel sem ismerik, hogy átveszik az irányítást. Addig mennek, amíg valaki le nem állítja őket. Legyen tiszta, hogy miért felelősek! A Nyolcasok képesek együttműködni, amikor nem érzik úgy, hogy valami fenyegeti a határkörüket, viszont erősen védik a területüket, ha osztozni kell a helyiségben, a felszerelésben vagy az információban.
...

...


...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 331 db bejegyzés
Összes: 331 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 1779
  • e Hónap: 5525
  • e Év: 65470
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.