Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A világ egyik leghosszabb földrajzi neve
  2018-06-15 21:46:49, péntek
 
  Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maungah­oronuku­pokai­w henuaki­tanatahu az új-zélandi Porangahau közelében található 305 méter magas hegy maori neve.
A hegy Waipukurautól délre, a Hawke's Bay déli részén áll. Az új-zélandi Földrajzi helységnevek adattárában a "Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenua kitanatahu" név a déli szélesség 40,3480 fok, keleti hosszúság 176,5321 fok földrajzi koordinátái alatt szerepel.
A hegy nevét az egyszerűség kedvéért a helyi lakosok gyakran Taumatának rövidítik. Mint a világ egyik leghosszabb földrajzi neve vált világhíressé. Jelentése körülbelül ennyi: "A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének."

Nyolcvanöt betűs hosszával bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicces postaládák - 13. (23 kép).
  2018-06-15 21:45:38, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Épületek másolatából készít kakukkos órákat egy német művész
  2018-06-15 21:39:54, péntek
 
  Guido Zimmermann egy ideje már készíti az épületekről formázott kakukkos óráit, és most újabb darabokkal bővült a gyűjteménye. "House Cuckoo" sorozatában ismert lakóépületeket dolgoz át kakukkos órákra, a tárgyra, amely egykor épp a prosperitást szimbolizálta a német középosztály számára. Elsősorban masszív, brutalista betonépületeket dolgoz fel, így kerülhetett be sorozatába többek között Marcel Breuer Flaine szállodája és a budapesti születésű világhírű építész, Goldfinger Ernő Glenkerry House névre keresztelt londoni épületének a mása is.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tianzi Hotel
  2018-06-15 21:37:57, péntek
 
  Tianzi Hotel, Kína
Kína Hebei tartományában egy igen impozáns épülettel találkozhatunk, amely elsőre egy kedves és látványos szoborcsoportnak tűnik, mintsem szállodának. Pedig a három alakot ábrázoló létesítmény valójában egy szálloda.
A több mint negyven méter magas figurák öltözékét díszítő tarka-barka motívumok mögött bújnak meg a szálloda ablakai, a főbejárat pedig az egyik istenség cipőjénél kapott helyet. A 2001-ben épült tízemeletes hotel jópofa figurái nem akárkit ábrázolnak, ők bizony Kína a három szerencsét hozó istensége: Fu (Boldogság), Lu (jószerencse) and Shou (Hosszú élet). Egyikük egy nagy sárga barackot tart a kezében, melynek belsejében egy különálló, furcsa kis lakosztályt is berendeztek.
A Császár hotel vagy Mennyország Gyermeke Hotel néven is ismert épület azonban nemcsak színpompás díszítése és az arcokra mosolyt csaló kinézete miatt tér el a hétköznapi szállodáktól, de a világ legnagyobb megjelenítő, festett szoborépületeként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Korinthoszi-csatorna
  2018-06-15 21:36:59, péntek
 
  A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú mesterséges víziút Görögországban, az Égei-tenger és a Jón-tenger között, amelyet a Korinthoszi-földszoros átvágásával hoztak létre 1881-1893 között.

A keskeny földszoros az antik görög kultúra kezdetei óta akadályozta a hellén hajózást, 400 kilométeres kerülőre kényszerítve az Adriai-tenger és a Földközi-tenger keleti vizei közt közlekedő hajósokat. A csatorna megépítését elsőként Periandrosz határozta el. A terv azonban a kor technikai színvonalán megvalósíthatatlan volt. A csatorna kiváltására hozta létre Korinthosz városállam a diolkosznak nevezett szállítóutat. Néró 67-ben 6000 rabszolgát rendelt a csatorna építésére, de a következő évben bekövetkezett halála után a munkálatok leálltak és a terv feledésbe merült.

A mai csatornát 1881 és 1893 között építtette a görög állam Türr István és a Panama-csatorna építéséből is részt vállaló Gerster Béla tervei alapján. Az építkezést elkezdő francia társaság a csatorna két végének kimélyítése után csődbe jutott. Antonisz Matszas vezetésével egy görög vállalkozói csoport vette át a munkálatokat, akik végül 10 év alatt fejezték be a építkezést. A csatorna megépítése a kor technikai csúcsteljesítményei közé tartozott. A csatornát nem zárták le zsilipekkel. A két végponton a közúti forgalom úgynevezett merülőhidakon át zajlik, amelyek a csatornán át közlekedő hajók érkezésekor egyszerűen alábuknak.

A Korinthoszi-csatorna már megépítésekor is csak a kor átlagos méretű hajóinak átbocsátására volt alkalmas. Bár kis szélessége és sekély vize nem teszi lehetővé, hogy a mai modern hajók áthaladhassanak rajta, jelentős forgalmat bonyolít. Évente 11 000, főként az idegenforgalomban működő hajó halad át rajta, de a nagy vízmélységet nem igénylő partmenti teherhajó-forgalom jelentős része is itt halad át.

A sziklák legmagasabb pontja a csatornák két oldalán 63 méter.

Hossz: 6 343 méter
A víztükör szélessége: 24,6 méter
A hajóút szélessége: 21,3 méter
Mélység: 8 méter

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Duna–Tisza–Duna-csatorna
  2018-06-15 21:34:36, péntek
 
  A Duna-Tisza-Duna-csatorna (másként Ferenc-csatorna) Szerbiában, a Dél-bácskai körzetben, a Duna és a Tisza között folyik. A csatorna ténylegesen Magyarországon kezdődik Bajánál, majd Szerbiába átfordulva Bezdán, Zombor, Sztapár, Verbász, majd Szenttamáson keresztül Bácsföldvár előtt kettéágazik, és Óbecsénél csatlakozik a Tiszába.

A csatorna
Történelmi neve Ferencz-csatorna. Nevét I. Ferenc királyról kapta, akinek uralkodása alatt épült. A király maga is járt e vidéken. Kisebb ágát, mely Sztapárnál ágazik el, Ferencz József-csatornának hívták.

A Ferenc-csatorna torkolata a Tiszánál
Létrejöttét a mocsarak lecsapolásának szükségessége és a 18. századi hiányzó közlekedési utak megteremtési igényének köszönheti. A létrehozott csatornának nagy tranzitjelentősége is volt, mert az addigi dunai hajózási útvonalat 227 km-rel rövidítette meg. (Az egykori feljegyzések szerint a lassú lóvontatást, a rossz, időnként elöntött területeken való áthaladást 20 nappal csökkentette.)

Az egykori Ferenc József öntözőcsatorna Újvidéknél
A Bácsföldvár és Monostorszeg közötti munkálatok 1793-ban kezdődtek Kiss József és Kiss Gábor tervei alapján és felügyeletük mellett. 1802-ben adták át a forgalomnak.

Eredeti felirat a zsilipen
A csatorna megépülte után a hajózási társaság a csatorna menti földek bérletéből - a 25 év szabadalmi idő alatt - 20 millió akkori forint tiszta hasznot húzott, ami megvilágítja a csatorna közgazdasági jelentőségét. A koncesszió lejártával a Ferenc-csatornát - 15 évi alkudozás után - a kincstár vette át. Dunai torkolatánál a folyammeder megváltozott, ezért 1854-ben egy új zsilipet építettek Bezdánnál. Ezután Türr István alakított részvénytársaságot a felújítására. Az újjáépítéséhez a magyar állam 8 036 000 koronával járult hozzá. A csatorna víz betáplálásának javítására Bajától Bezdánig egy 46 km hosszú, a Dunával párhuzamos, de kisebb esésű tápláló- és hajózócsatornát létesítettek.

A Ferenc-csatorna zsilipje Óbecsénél
A Társaság, üzletkörének az öntözéssel való a bővítése miatt, Sztapártól Újvidékig 1871 és 1875 között megépítette a Ferenc József-öntözőcsatornát (Mali kanal). Mivel egy új átvágás következtében a Ferenc-csatorna tiszai torkolata holt kanyarulatba került, a csatorna alsó torkolatát áthelyezték Óbecsére.

Távolban a zsilip
A csatornák megépítésével 150.000 hektár területet szabadítottak fel a mocsarak és lápok alól, és ezáltal váltak jó minőségű termőföldekké. Vizét nemcsak hajózásra és közlekedésre, hanem egyéb gazdasági tevékenységekhez (például kenderáztatáshoz) szükséges vízkivétellel is hasznosították.

Vasúti hid a Ferenc-csatornán Bácsföldvárnál
A kettős kamarazsilip 16 méter széles, felfüggesztett tolókapukkal. A Ferenc József-csatornán 4 darab, a tápcsatornán 2 darab kamarazsilip van. A vízmélység 1,7 és 2,0 méter között váltakozott. A Ferenc-csatornán 650 tonnás, a Ferenc József-csatornán csak 300 tonnás hajók közlekedhettek. Az éves forgalom 350.000 tonna körül volt. Ma ez a vasútra illetve a közutakra terelődött át, így tranzitjellegét a csatornarendszer elvesztette. A Ferenc-csatorna megépítése a Magyar Királyság egyedüli mesterséges csatorna építkezése volt. A Tisza szabályozása miatt módosítani kellett az útirányt, így ma a csatorna Óbecsénél torkollik a Tiszába. A zsilipek építését 1899-ben fejezték be. Megépítésével 223 km-rel rövidült a hajóút Szeged és Pest között. Teljes hossza 123 km.

A Ferenc-csatorna Bácsföldvárnál
A vízlépcső Hainz Albertnek, a csatorna műszaki igazgatójának tervei alapján készült 1895-1899 között. A tervek elkészítésében és megvalósításában Türr István is részt vett. A zsiliprekeszek elektromos meghajtásúak. A működtetéshez szükséges villamos energiát a zsilip mellett felépített vízerőmű szolgáltatja. Felavatására a későbbi elbeszélések szerint Japánból is érkezett küldöttség. A maga korában a legmodernebb zsilipek egyikének számított a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Nap segítségével égeti rajzait fatáblákra a művész
  2018-06-15 21:32:49, péntek
 
  Jordan Mang-osan egy filippínó művész, aki már néhány díjat nyert a művészetével, amihez a Nap erejét felhasználja. Grafikáit a Nap erejével készíti egy lencsén keresztül összegyűjtve a fény energiáját. Ezzel égeti a fa felületbe a remekműveit.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 816
  • e Hét: 25837
  • e Hónap: 110184
  • e Év: 110184
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.