Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Most hétvégén ideális idő lesz a szörfözők részére
  2018-06-22 11:07:21, péntek
 
  A szörfözés az anya természettel szoros kapcsolatban álló sportág. Az időjárás ezen a hétvégén ideális szélviszonyokat biztosít hazánkban a sport szerelmeseinek.
Sajnos hazánk vízi sportok szempontjából nem olyan szerencsés, mint az óceán partja. A téli időszak egyértelműen kizárja a szörfözés lehetőségét. A szörfözés szezonjának azt az időszakot nevezhetjük, amikor a körülmények - beleértve az időjárást is - a legideálisabbak. Ez főleg zivatar és zápor mentes, de mégis szeles időt takar. A szélsebességet és a szélirányt mindenképpen figyelembe kell venni, mikor szörfözni indulunk. Az egyéni igények és a szörftudás két másik fontos tényező az ideális időszak meghatározásához. Amikor a fürdőzők sietve csomagolni kezdenek vagy inkább otthon maradnak, akkor kezdhetnek készülődni a szörfösök.

Most nézzük az ideális hazai helyszíneket:
Van egy óriási adottságunk: nálunk található Közép-Európa legnagyobb méretű tava, a Balaton. Balatonon sokkal többször van jó szél, mint a Velencei-tavon.
A Fertő-tó pedig még jobb, mert közel az Alpokalja, ezért gyakran fúj a hegy felől szél.
A Fertő-tavon durván háromszor annyi szeles nap van egy évben, mint a Velencei-tavon. Ráadásul egyenletesebb és erősebb is a szél.
A sebességi szörfözéshez nem alkalmas hazánkban egyik helyszín sem, mert nagyon hullámzik.
Azoknak azonban, akik nem csak itthon szeretnének hullám lovagolni, nézzük, hogy a különböző szörfözési stílusokhoz és kategóriákhoz milyen ideális időjárási viszonyokat szükségesek. Nézzünk néhány példát:
Freeride / Bump and jump: Ez az egyik legközismertebb típus. Ideális esetben tizennyolc harminchat csomót keresnek, és nem specifikusak, bármi jó nekik. Bármilyen hullám, amin ugrálhatnak és bármilyen sima vízfelület a carving manővereknek.
Hullámszörf: A szörfözés spektrumának szélsőségese ez. A hullámlovaglás az, amikor a szörfösök a hullámokat kaszkádként használják magas ugrásokra és trükkökre, például előre- vagy hátraszaltókra. Ideális esetben huszonhárom csomós szél (plusz) hullámméret, ami négy méter magas vagy nagyobb!
Freestyle: A szörfözés világának gördeszkája. A sikló és forgó manőverekhez legjobb a sima víz. Körülbelül tizennyolc csomó, vagy nagyobb szél szükséges. A freestylehoz általában a legjobb, ha vízparton van egy alacsony fekvő fal, homokpad vagy földdarab, ami állandó, egyforma erősségű szelet biztosít.
Verseny: Ezen belül még sok kategóriát említhetnénk, ami felöleli az összes előforduló szélerősséget. Azonban az általános formula, amivel számolni lehet, az a nyolc csomós szél.
A szélerősségeket egy tipikus szörfös esetére értendő, ezért biztos lesznek kivételek. A tapasztalt szörfösök képesek lesznek a kissé eltérő feltételek mellett is ugyanúgy hullámlovagolni. A szörfözésre vonatkozó előrejelzés olyan, mint egy könyv, amit, ha megnyitsz, a tartalom ugyanaz, mégis végtelen számú különböző befejezés lehetséges. Attól függően, hogy merre jársz a szörfözés során a világban, ellenőrizd az előrejelzést, és vond le a saját következtetéseidet, mivel biztos lehetsz benne, hogy a közeledben lévő másik szörfös egy kicsit más célból érkezik!

És végül lássuk milyen szélviszonyokra számíthatunk a hétvégén:
SZOMBAT
Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

VASÁRNAP
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Hűvös idő várható a hétvégére
  2018-06-22 11:04:08, péntek
 
  Június 22.
Délután északnyugat felől felszakadozik a zárt felhőzet, de a déli és keleti határ mentén marad estig borult az ég. Kezdetben még több helyen várható eső, zápor, majd a képződő gomolyfelhőkből elszórtan záporok alakulnak ki. A többfelé erős északnyugati szél éjszaka mérséklődik. A hőmérséklet délután 15 és 22, késő este 14 és 18 fok között alakul.

Június 23.
Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

Június 24.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Június 25.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű, helyenként zápor is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között valószínű

Június 26.
Felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elszórtan zápor kialakulhat, néhol zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 27 fok között valószínű.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Ferenc pápa első beszéde Genfben
  2018-06-22 10:49:09, péntek
 
  Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!
2018. június 21. csütörtök 20:41
Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.
Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.,
mely itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Most szedtem a kertben a málnát
  2018-06-22 10:40:05, péntek
 
  ...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Szavaival és jelenlétével is tanított – Búcsút vettek
  2018-06-22 10:35:28, péntek
 
  2018. június 21. csütörtök 19:39
A pécsi köztemető kápolnájában mondott szentmise után június 20-án délelőtt Veres András győri és Varga László kaposvári megyéspüspök örök nyugalomra helyezte Péteri Pál pápai prelátust, tiszteletbeli kanonokot, nyugalmazott plébánost.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
A test világossága a szem
  2018-06-22 10:31:58, péntek
 
  ...... ........


Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is. A test világossága: a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?
Ezek az evangélium igéi. Mt 6,19-23

OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Jojáda főpap királlyá teszi Joást.
Amikor Atália meggyőződött róla, hogy fia, Okoziás király meghalt, megölette az egész királyi családot, mert ő akart uralkodni.
Jósába, Jórám király leánya és Okoziás nővére azonban fogta Joást, Okoziás fiát, és titokban elvitte őt a halálra szánt királyi gyermekek közül dajkájával együtt az ágyasházába. Így elrejtette őt Atália elől, hogy meg ne öljék. Azután hat esztendeig az Úr házában rejtőzködött vele, amíg Atália uralkodott az országban.
A hetedik esztendőben Jojáda főpap hírvivőket küldött, és magához hívatta a testőrség századosait és a futárokat. Bevezette őket az Úr templomába, szövetséget kötött velük, és megeskette őket a templomban, végül megmutatta nekik a király fiát.
A századosok pontosan úgy cselekedtek, ahogyan Jojáda főpap parancsolta nekik. Mindegyik maga mellé vette az embereit, azokat is, akik szombaton szolgálatba léptek, meg azokat is, akik szombaton a szolgálatból kiléptek. Valamennyien Jojáda főpaphoz mentek, az pedig átadta nekik Dávid király dárdáit és pajzsait, amelyek a templomban voltak. Aztán a katonák felsorakoztak, ki-ki fegyverrel a kezében, a templom jobb oldalától egészen a templom bal oldaláig az oltárral és a templomépülettel szemben, hogy körülvegyék az új királyt. Ekkor Jojáda kivezette a király fiát, ráhelyezte a koronát és az uralkodás okmányát, majd királlyá tették és felkenték őt, közben tapsolva kiáltották: ,,Éljen a király!"Atália meghallotta a futkosó nép lármáját, és maga is bement a nép közé a templomba. Amikor látta, hogy a király a szertartás rendje szerint ott áll az emelvényen, mellette az énekesek és a trombitások, az ország egész népe pedig ujjong és trombitál, megszaggatta ruháit, és azt kiáltozta: ,,Összeesküvés, összeesküvés!
Ekkor Jojáda megparancsolta a századosoknak, a sereg parancsnokainak: ,,Vezessétek ki őt a templom bekerített részéből, és aki kíséri, ölje meg a kardjával"
Mivel lelkükre kötötte a főpap, hogy ne a templomban öljék meg, elfogták, és kivezették őt azon az úton, amelyen a lovak a királyi palotába járnak, és ott megölték.
Azután Jojáda szövetséget hozott létre az Úr, valamint a király és a nép között, hogy tudniillik az Úr népe lesznek; ugyanígy a király meg a nép között.
Majd az egész nép bevonult Baál templomába. Lerombolták oltárait, és teljesen összetörték az ott levő bálványszobrokat; Mátánt pedig, Baál papját megölték az oltár előtt. Azután a főpap őrséget rendelt az Úr házához.
Az ország egész népe örvendezett; a város azonban nyugodt maradt, pedig Atáliát karddal megölték a királyi palota előtt.
Ez az Isten igéje. 2Kir 11,1-4.9-18.20

Imádság
Jóságos Atyánk, váljék erősebbé a szeretet irántad és a felebarát iránt: Krisztus tanítványai támogassák az igazságosságot és a békét. A szegényeknek hirdettessék az evangélium, s az Anyaszentegyház mutassa meg különleges szeretetét a kicsinyek és kitaszítottak iránt. Dicsérünk téged, Atyánk, mindörökké!
Szent II. János Pál pápa

A bibliai időben az emberek kincseiket a földbe, sok esetben a lakóház alá ásták, mert ez számított biztos helynek. De ha rossz szándékúak tudomást szereztek róla, akkor kiásták és ellopták.
Az Úr szavai szerint az igazi kincs nem veszíti el értékét, azaz romolhatatlan, mások által nem tehető tönkre vagy nem lopható el. Egész életünket, gondolkodásunkat és természetesen a cselekedeteinket is meghatározza, hogy mit tartunk értéknek. Ha fontosnak tartom és értéknek tekintem Isten szolgálatát, akkor szívvel-lélekkel keresztény emberként élek, azaz ott van a szívem, ahol a kincsem. A mennyei kincsek gyűjtése a jócselekedetekkel egyrészt a jövő felé, az üdvösség elnyerésére irányul, másrészt hatása van a hívő ember életére a jelenben, mert lelki békével és nyugalommal tölti el. Isten el nem múló, örök javakat ad jutalmul mindazoknak, akik osztatlan szívvel és teljes odaadással érte élnek.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Kányádi Sándor: Tűnődés csillagok alatt
  2018-06-22 10:15:26, péntek
 
  Forrás: dia.pool.pim.h

Hosszan néztem én az este
a ragyogó csillagokat.
Addig néztem, addig-addig,
amíg lassan kialudtak.

Eltűnődtem. A magas ég
tűnődésre elég tágas,
s csöndessége bennem olykor
reményt reményre zöldágat.

Most is, hogy ott nézelődtem,
megkapott a végtelenség.
Úgy éreztem, mintha máris
fönn a csillagok közt lennék.

Gyermekálmom két pej lovát
befogtam a Nagy Göncölbe,
s hajtottam a Hadak útján
komótosan, hátradőlve.

Csupa-csupa ismerőssel
találkoztam, és a holdnál
lovaimra alkudott a
kapcáját szárító bojtár.

Vásárt csaptam, s jegyet vettem
egy induló rakétára.
- Körülbelül kétezeret
írhatott a Föld naptára. -

Akkor megfázott a hátam
(nem csoda, hisz ingben voltam),
s az induló rakétáról
vissza, le a földre hulltam.

Földi tárgyak nőttek körém,
mindennapok kis tényei.
Hajnalodott, s a csillagok
messzibbről kezdtek fényleni.

Iszonyúan magasra nőtt,
s reám kacagott az égbolt:
,,Talán meghalsz, anélkül, hogy
látnád Rio de Janeirót.

Tán a hangod se jut tovább,
annál a két fenyőfánál,
amelyik a dombhajlaton,
szinte látom, téged sajnál.

És te akarsz hinni, merni,
álmodozni más bolygóról?" -
Csúfondáros kicsi ködök
szálltak fel a keskeny Oltból.

Szárközépig ért a harmat,
nyomot hagytam benne verten,
de tudtam, ha jő az este,
konok álmom újrakezdem.

Végzem, mit az idő rám mér,
végzem, ha kell százszorozva!
Hinni kell csak, s följutunk mi,
föl a fényes csillagokba!

1955

Kányádi Sádor
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Sergio Ramosnak biztos, hogy igaza van a Messi ......
  2018-06-22 09:54:25, péntek
 
  Sergio Ramosnak biztos, hogy igaza van a Messi vagy Maradona témában?
Diego Maradona természetesen nem hagyta ki az oroszországi v.b.ét, Argentína Izland elleni meccsén lazán pöfékelt a díszpáholyban, mert bevallása szerint nem volt tisztában azzal, hogy nem lehet dohányozni a stadionban.
Argentina's football legend Diego Maradona smokes a cigare as he attends the Russia 2018 World Cup Group D football match between Argentina and Iceland at the Spartak Stadium in Moscow on June 16, 2018. / AFP PHOTO / Juan Mabromata / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Diego Maradona már megint tiltott dolgot tett
Az argentinok korábbi kiváló labdarúgója, majd szövetségi kapitánya elnézést kért az Izland-Argentína mérkőzésen elkövetett tette miatt.
Bővebben Link

- Legnagyobb riválisa védte meg Lionel Messit
orge Sampaoli szövetségi kapitány mellett Lionel Messit támadják a legtöbben a csütörtök esti Horvátország‒Argentína (3-0) világbajnoki csoportmeccs után.
Argentina's coach Jorge Sampaoli (C) watches his players warm up during a training session at the team's base camp in Bronnitsy, near Moscow, on June 15, 2018, on the eve of their Russia 2018 World Cup Group D football match against Iceland. / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
A játékosok is az argentin kapitány ellen fordultak
Érdekesség, hogy éppen Messi egyik legnagyobb riválisa, a meccs legjobbjának választott Luka Modric, a Real Madrid játékmestere védte meg őt egy nyilatkozatában.
Ő egy hihetetlen játékos, de nem szabad arra számítani, hogy minden megcsinál egyedül. A labdarúgásban a csapattársak segítségére is szükség van, még akkor is, ha nagyszerű játékos vagy. Leo ma is rendben volt, de a játékunkkal semlegesítettük őt. Lezártuk a területeket, és megakadályoztuk, hogy Mascheranótól, illetve a többi argentintól labdát kapjon - magyarázta.
Modric hozzátette, nagyon fontos volt számukra, hogy ezt a taktikát a meccs elején jól alkalmazták, és miután felvették a labdás játék ritmusát, magukhoz ragadták az irányítást.
A Real Madrid futballistája elmondta, hogy a második győzelmük után tökéletes a hangulatuk, hiszen kivételes teljesítményt nyújtottak, és megmutatták, hogy jobb csapatuk van.
Három tiszta helyzetünk volt az első félidőben, de ezeket kihagytuk, majd a második felvonásban különösen jól játszottunk, és az ellenfél kapusának hibája is segített nekünk.
 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Életveszélyesen megfenyegették a kolumbiai labdarúgót
  2018-06-22 09:42:13, péntek
 
  Életveszélyesen megfenyegették a kolumbiai labdarúgót
Olybá tűnik, a világ egyik legveszélyesebb hivatása kolumbiai labdarúgónak lenni. Történt, hogy a H csoport keddi, Kolumbia-Japán (1-2) meccsének 3. percében Oszako ugrott ki ziccerben, a lövését még védte Ospina, de a kipattanót Kagava rászúrta, és a labda a blokkolni igyekvő Carlos Sanchez (nyitóképen sárga hatos) kezében akadt el. A szlovén bíró büntetőt ítélt, és kiállította Sanchezt, Kagava pedig lazán begurította a tizenegyest.
A dél-amerikai országban ez főbenjáró bűn. Szegény Sánchez szinte még le sem vonul a pályáról, amikor megkapta első halálos fenyegetést a közösségi médiában.
Egy Twitter felhasználó Sánchez fényképét Andrés Escobar fotójával rakta egybe és alatta azt üzenete: ,,Hosszú álmot javasolok".
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Foci V.B. 2018 - Argentína csapata gyengén szerepel
  2018-06-22 09:36:21, péntek
 
  A horvátok rommá verték és a szakadék szélére lökték Argentínát
Eredmény - 2. forduló, D csoport:
Argentína - Horvátország 0:3
Nyizsnij Novgorod-stadion, Nyizsnij Novgorod
v.: Irmatov (üzbég)
- Argentína: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio (Pavon, 56.), Mascherano, E. Pérez (Dybala, 68.), Acuna - Messi, Agüero (Higuaín, 54.), Meza.
- Horvátország: Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic - Brozovic, Rakitic - Rebic (Kramaric, 57.), Modric, Perisic (Kovacic, 82.) - Mandzukic (Corluka, 90+3.).
gól: Rebic (53.), Modric (80.), Rakitic (90+1.)
sárga lap: Mercado (51.), Otamendi (85.), illetve Rebic (39.), Mandzukic (59.), Vrsaljko (67.), Brozovic (90+4.)

Videó a gólokról Link

- Az első horvát gólhoz óriási argentin kapushiba kellett, aztán jött a gála Modric vezérletével. A horvátok ezzel nyolcaddöntősök.
Nincs olyan csapat, amelyet egy ilyen kapitális hiba ne fogna meg, Argentína is így járt, kapott még kettőt a maradék 39 percben.

- Bíztam csapatomban a meccs előtt, de most szomorú vagyok, minden bizonnyal rosszul döntéseket hoztam. A felelősség az enyém, én állítom össze a csapatot, én hozom a döntéseket, nem igazságos Caballerót hibáztatni. Mindig törekszem arra, hogy a legjobb felállásban küldjem pályára a labdarúgókat, de most egyszerűen találtuk a megfelelő szisztémát annak érdekében, hogy a játékosok és Lionel Messi a maximumot hozzák ki magukból. Ráadásul az első kapott gól után összetörtünk és elvesztettük a ritmust. A horvát csapat sokkal jobb annál, minthogy ezt kihasználatlanul hagyja
fogalmazott a mérkőzést követően Sampaoli mester letörten, aki a Tigres UANL kapusát, Nahuel Guzmánt, vagy a River Plate hálóőrét Franco Armanit vethette volna be Caballero helyett.
- Míg az argentin félnél temetői hangulat uralkodott, horvát oldalról Zlatko Dalic érthetően szárnyalt.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.