Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Erdő Péter úrnapján: Krisztus közel áll hozzánk .....
  2018-06-03 21:31:19, vasárnap
 
  Erdő Péter úrnapján: Krisztus közel áll hozzánk az Eucharisztiában
2018. június 3. vasárnap 19:00
Erdő Péter bíboros, prímás úrnapi szentmisét mutatott be, és körmenetet vezetett a budapesti Szent István-bazilikában június 3-án, vasárnap.
Homilíájában a főpásztor elmondta: úrnapján, az Oltáriszentséget ünnepeljük. Ez a szentség Egyházunk hite szerint áldozat, lakoma és szent jelenlét. Krisztus adja értünk önmagát. Üdvösségünkért, szeretetből és az Atya iránti engedelmességből. De lakoma is az Eucharisztia: Krisztus valóságos testét és valóságos vérét vesszük magunkhoz. Ezt vallotta Szent Pál apostol. Ezt hitte szilárdan a római és a keleti egyház. ,,Aki halálos bűnben van és az Oltáriszentséget magához szeretné venni, annak bűnét szívből meg kell bánnia és az Egyház szabályai szerint meg kell tőlük szabadulnia, vagyis gyónnia kell" - idézte Erdő Péter Boldog Suso Henriket.
Isten mindenütt jelen van. Egyszerre van túl az időn és a téren, túl a világon, és egyszerre van benne az anyagvilág mélységeiben. Ő valóban mindenek fölött áll, mindent átjár, és mindenben benne van - ahogyan Szent Pál apostol mondja (vö. Ef 4,6). De képes arra is, hogy egyszersmind különleges, intenzívebb módon legyen jelen az Eucharisztiában. A világ teremtője és alkotója, fenntartója és kormányzója művészként képes játszani a lét egész skáláján. Jó tudni, hogy külön a mi számunkra, emberek számára, a nekünk legjobban megfelelő módon akar jelen lenni. Így akar közel állni hozzánk az Eucharisztiában - fejtette ki a főpásztor.
.......


Homilája végén Erdő Péter arra buzdította a jelenlévőket, hogy örömmel mutassák meg a körmenetben is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust a városnak és világnak. Kérjük áldását, ,,amerre elhalad, görcsöket oldó, kilátástalan gondoktól szabadító, ellenállhatatlan segítségét kérjük". Áldja meg a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületét!
Az ünnepi szentmise végén körmenettel folytatódott a liturgia. Az Oltáriszentséget Erdő Péter bíboros vitte díszes baldachin alatt. Négy - ünnepi virágdíszbe öltözött - oltárnál álltak meg útközben, ahol egy-egy evangéliumi részletet olvastak fel, majd a főpásztor áldást adott. A szentmise a Te Deum eléneklésével és szentségi áldással ért véget.
A szentmisén koncelebrált Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa

Fotó: Thaler Tamás
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
2018.06.03 Szentmise - Úrnapja az Oltáriszentség .....
  2018-06-03 18:59:06, vasárnap
 
  Úrnapja az Oltáriszentség ünnepe.Krisztus Szent Teste és Vére.
Videó Link

A szentmise után a templom körül megtartjuk a hagyományos úrnapi körmenetet Templomunkban is négy helyen volt oltár.
1. oltár a közösségi ház közelében
2. oltár pedig a Gazdagréti úti kocsibejárónál. Jó idő esetén a szemközti háztömböt megkerülve a középső kapun térünk vissza a templomkertbe.
3. Templom kertben a főbejárattal szemben.
4. oltár, a főbejárati erkélyen
Végül a középső főbejáraton tértünk vissza a templomtérbe a körmenet ünnepélyes befejezésére.

Saját fotózás
Úrnapi 3. állomás
...... ........... ...........


Úrnapi 4. állomás
...... ........... ......


Körmenet
...... ........... ........... ............



...... ...........



...... ..............



.........


Úrnapi 4. állomás
...... ..........



...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Évközi 9. Vasárnap. 2018 06.03 Csíksomlyó
  2018-06-03 13:42:19, vasárnap
 
  Videó Link Lejátszási idő 3 óra 20 perc  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Íme, hitünk szent titka! 06.02
  2018-06-03 13:40:26, vasárnap
 
  2018. június 2. szombat 16:00
Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepe, Úrnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 14,12-16. 22-26)
A Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ünnepli az Egyház úrnapját, az Úr szent Testének és Vérének ünnepét. Több országban, így Magyarországon is, ezt az ünnepet a rákövetkező vasárnap ülik. Eredete a 12. századra nyúlik vissza: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus jelenvalóságát hangsúlyozza.
Nagycsütörtök is az Eucharisztia ünnepe, de akkor elsősorban az utolsó vacsora eseményeire emlékezünk, az Oltáriszentség alapítására. Úrnapjának mondanivalója az, hogy Jézus felment a mennybe, visszatért az Atyához, de valóságosan velünk maradt az Oltáriszentségben. A szentmisében, az átváltoztatástól kezdve, Jézus Teste és Vére valóságosan jelen van a kenyér és a bor színében. Olyan valóságos jelenlét, amely megmarad: ezért őrizzük a Szentostyát a tabernákulumban, és az örökmécs jelzi, hogy Jézus itt van, velünk. Jelenléte valóságos.
Íme, hitünk szent titka! Hit nélkül nem tudunk mit kezdeni az Oltáriszentséggel. Egy nem hívő számára a kenyér kenyér, s a bor bor marad. Akinek nincs hite, az nem fogja meglátni e két szín alatt a valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust. Emberi logikával nem lehet megmagyarázni ennek a mikéntjét. Egyszerűbb azt mondani, hogy nem is lehet igaz az egész. Könnyebb kételkedni Jézus eucharisztikus, valóságos jelenlétében, és közben hinni a horoszkópban, a karmában és megannyi mindenben, bár azoknak végképp nincs magyarázatuk. Nekünk, hívőknek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az igazi kérdés nem a hogyan, hanem a miért. Az Oltáriszentségben valóságosan és lényegileg jelen van Krisztus. Értünk van itt, önmagát adja, önmagát osztja meg velünk.
Érdemes elgondolkodnunk a megosztáson is. Az internet világában egyre hajlamosabbak vagyunk másként értelmezni a megosztást. Egyre virtuálisabbá válik, felületessé: megosztás helyett mutogatássá. Nyomban megosztjuk (azaz mutogatjuk), hogy mit csinálunk, hol vagyunk, mink van, mit eszünk... Mindent. A legbanálisabb dolgokat is. És a tényleges, a valóságos megosztás elmarad. Lassan arra sincs időnk, hogy megéljünk valamit. Mut(og)atjuk állítólagos életünket, és ,,lájkoltatjuk", anélkül, hogy valóságosan jelen lennénk benne. Pedig elegendő volna minél teljesebben megélnünk az életünket. Ahogyan a szentek tették. A hiteles élet tanúságtevő és vonzó.
Úrnapján, Krisztus szent Testének és Vérének ünnepén érdemes elgondolkodnunk ezen is. Érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit és hogyan oszt meg Jézus. Megosztja velünk az életét. Valóságosan. ,,Ez az én testem. Ez az én vérem". Nem egyszerűen csak megoszt velünk valamit, vagy kioszt nekünk valamit, hanem önmagát adja nekünk, önmagát osztja meg velünk. Elfogadom? Befogadom?

Kovács Gergely, Róma
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Erdő Péter bíboros Rákosligeten csatlakozott a világméretű
  2018-06-03 13:38:22, vasárnap
 
  Erdő Péter bíboros Rákosligeten csatlakozott a világméretű szentségimádáshoz
2018. június 3. vasárnap 11:13
Erdő Péter bíboros, prímás június 2-án a Budapest-Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya-templomban vezetett imaórát a plébánia közösséggel. A főpásztor itt kapcsolódott be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága által meghirdetett világméretű szentségimádásba.
Sok évtizedes szokás Budapesten, hogy első szombati ájtatosságot tartanak. Erdő Péter bíboros, prímás 2018-ban is minden hónap első szombatján a magyar ifjúságért és a családokért végez ájtatosságot a főegyházmegye különböző templomaiban. Június 2-án a rákosligeti plébánia templom szolgált az esemény helyszínéül. Erdő Péter bíboros az imaórát követően mutatta be Úrnapja előesti szentmiséjét.
...... .........


A főpásztor szentbeszédében az Eucharisztia jelentéséről, jelentőségéről szólt. Hangsúlyozta: Az Oltáriszentséget ünnepeljük Úrnapján, melyet idegen szóval Eucharisztiának nevezünk. Ennek a szónak a magyarban sokféle fordítása van. Ha ezeket egybe vesszük, akkor kapjuk meg az igazi jelentését. Mint mondta, egyfelől azt jelenti, hogy szentmise, de jelenti azt is, hogy szentáldozás, ám azt is, hogy Oltáriszentség melyet őrzünk és imádunk. Annak, amit Krisztus az utolsó vacsorán ránk hagyott tehát három vonatkozása is van. Az első, hogy áldozat, a második, hogy lakoma, a harmadik pedig a szent jelenlét. Felmerülhet a kérdés: minek végezzük a szentmisét, ha Jézusnak megismételhetetlen, örök áldozata van, mely teljesértékű? Azért, mert a szentmisében Krisztus áldozata nem megismétlődik, hanem jelenvalóvá lesz. Ez Isten világából származó titokzatos üzenet. Tehát a kereszthalál különleges hatását egészen közel hozza hozzánk minden szentmisében.
...... .........


A szentmise azonban nem csak áldozat - lakoma is. Eredetileg is egy vacsora volt. Őrizzük és imádjuk az Eucharisztiát. Kitesszük szentségimádásra is. A szentmise végeztével is jelen marad Krisztus teste és vére a kenyér és a bor színe alatt. Itt is Isten és az ember világának titokzatos találkozását, látszólagos ellentmondását élhetjük át. Isten mindenütt jelen van. Ez igaz, de azt is tudjuk, hogy a templomainkban különösen is jelen van. Jézus maga mondta, hogy ahol ketten, hárman az ő nevében összejönnek, ő köztük van, tehát az imádkozó közösségben is. Az Eucharisztiában azonban egészen különös módon van jelen. Isten számára lehetséges, hogy az anyagvilágnak ugyanazon a helyén egyidejűleg többféle módon is jelen legyen. Ezek közül a legteljesebb, legerősebb az eucharisztikus jelenlét. Ilyen tisztelettel, ilyen megrendüléssel és ilyen örömmel gondoljunk Krisztus örökségére, az Eucharisztiára. Így ünnepeljük őt Úrnapján és így merítsünk belőle erőt és így növekedjen szeretetünk Isten és egymás iránt - fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros az Úrnapja előesti szentmisén a Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya-templomban.

Fotó: Bókay László
Bókay László/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Krisztus Szent Teste és Vére. - Úrnapja
  2018-06-03 13:32:49, vasárnap
 
  ...... .......


A kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, amikor a húsvéti bárányt feláldozzák, tanítványai megkérdezték (Jézust): ,,Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?" Erre elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: ,,Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, aztán ahová bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezi, hogy hol van az a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő mutat majd nektek egy étkezésre berendezett, tágas, emeleti termet. Ott készítsétek el nekünk." A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte, és ezekkel a szavakkal adta nekik: ,,Vegyétek, ez az én testem." Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik, és mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: ,,Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek: nem iszom többé a szőlő terméséből addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában." Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák hegyére.

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Hiszem, hogy valóságosan jelen vagy az Oltáriszentségben. Valahányszor elindulunk a templomba, a szentmisére felébresztem szívemben az irántad való szeretetet és hálát. Azzal a szándékkal veszlek magamhoz az Oltáriszentségben, hogy megerősítsem szeretetemet. A veled való egységből és a szent testeddel való táplálkozásból erőt merítek mindennapi feladataimhoz és a bűn elleni küzdelemhez. Köszönöm, Uram, hogy jelenléteddel megerősítesz!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
Noé esetének tanulságai
Gyermekkorom egyik kedvenc bibliai története az volt, amikor a vízözön idején Noé bárkát épített Isten parancsára, így menekült meg ő és családja, valamint az állatok, amelyeket bevitt a bárkába. Felnőttként újraolvasva a történetet mindig új elemet, új tanulságot fedezek fel benne. Az elmúlt napokban ismét elolvastam Noé bárkájának építését és különös utazását, és rácsodálkoztam egy olyan dologra, amit korábban is olvastam, de valahogy átsiklottak a gondolataim a szavak felett. Arra a mozzanatra gondolok, hogy amikor a föld felszáradt és minden élőlény kijött a bárkából, akkor ,,Noé oltárt épített az Úrnak és áldozatokat mutatott be" (Ter 8,20).
Három dolog miatt tartom érdekesnek ezt a mozzanatot. Először is azért, mert Noé nem kezd el házat építeni magának és családjának, sem istállót az állatoknak. Egy meglehetősen hosszúra nyúlt és viszontagságos hajóút után biztosan elege volt neki és mindenkinek a hajón való tartózkodásból, és jól esett volna biztos menedékbe húzódnia, amely szilárdan áll a földön és végre nem imbolyog állandóan a vízen, mégsem ez volt az első gondolata. Ő nem magára gondolt, hanem arra, hogy hálát adjon Istennek a szabadulásért, a túlélésért, ezért épít oltárt és mutat be áldozatot.
Másodszor pedig azért érdekes Noé ténykedése, mert az égvilágon senki nem mondta neki, hogy építsen oltárt. Korábban mindent úgy és akkor tesz, ahogyan és amikor az Úr kéri tőle. Amikor Isten azt mondja, hogy fogjon neki a bárka építésének, akkor ő ezt az Úr parancsára megteszi, pedig még egy felhőcske sincs az égen, amelyből eső eshetne. Amikor azt a parancsot kapja, hogy szálljon be a bárkába és vigye be mind az állatokat, akkor Noé ezt megteszi. Amikor pedig a vízözön elmúltával Isten azt mondja neki, hogy eljött annak az ideje, hogy mindenki kiszálljon a bárkából, akkor Noé, családja és valamennyi állat kijön a bárkából a szárazföldre. Noé mindig meghallgatja az Úr parancsát és engedelmesen teljesíti a kérést. De azt nem mondja neki Isten és nem mondja neki senki, hogy építsen oltárt és hálája jeleként mutasson be áldozatot, Noénak mégis ez az első cselekedete. A hála érzése nem parancsra ébred a szívében, hanem önmaga ébred rá, hogy méltó volna a szabadulás után kifejezni háláját a szabadítónak, Istennek.
És a harmadik tanulság: Noé oltárépítő buzgósága azzal zárul, hogy Isten megérzi az áldozat jó illatát és elhatározza, hogy többé nem pusztítja el vízözönnel a földet (vö. Ter 8,21-22). Isten tehát elfogadja az ember áldozatát, mint hálájának megnyilvánulását. Miért is hozom fel Noé példáját ma, úrnapján, Krisztus szent testének és vérének, az Oltáriszentségnek az ünnepén?
Az Istennek való hálaadás első helyen legyen az életünkben! Minden szentmise hálaadás. Illő, hogy legalább vasárnaponként részt vegyünk ezen a közös hálaadáson. Aki ezt nem tartja fontosnak, az hálátlannak mutatkozik Isten iránt, mintha semmit sem köszönhetne Istennek. A hálaadásra nem egy írott törvény, nem egy parancs biztat minket. Nem azért veszünk részt a szentmisén, mert a tízparancsolat harmadik törvénye ezt mondja: Az Úr napját szenteld meg! A hála érzése fel kell, hogy ébredjen a szívünkben parancs nélkül is. Ne maradjunk hálátlanok! Isten pedig elfogadja a hálaadásként felajánlott áldozatunkat.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szentmise vasárnap Déváról, 2018 06.03
  2018-06-03 13:27:32, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 949
  • e Hét: 6750
  • e Hónap: 39904
  • e Év: 273651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.