Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Hegykői répatorta
  2018-07-28 16:52:25, szombat
 
 
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa, 3 tojás, csipetnyi só, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg őrölt dió, 10 dkg finomliszt, 1 sütőpor. A krémhez: 20 dkg natúr krémsajt, 4 evőkanál kristálycukor, fél liter habtejszín, 1 csomag habfixáló.
A tortaforma kikenéséhez vaj. A díszítéshez pisztácia, főtt sárgarépa, citromfű.
A sárgarépát apróra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez 3 evőkanál
vizet, csipetnyi sót teszünk, és kemény habbá verjük. Közben apránként a cukrot is
hozzákeverjük. Ezután belecsurgatjuk a tojások sárgáját.
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és a dióval összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát is, és alaposan átforgatjuk. Az egészeta tojásos masszábatesszük.A sütőt előmelegítjük, a tortaformát vajjal kikenjük.Beleöntjük a jól átkevert masszát, és megsütjük.
A krémhez a sajtot a cukorral gyorsan elkeverjük. A tejszínt a habfixálóval keményre
felverjük, és a két anyagot óvatosan összedolgozzuk. Ezt a szép, és nagyon finom krémet
annyi részre osztjuk, ahány rétegre vágjuka torta alapot. Ezen kívül hagyjunk még a
külsejére is.
A kihűlt tortát több részre felvágjuk, mindegyik emeletet egyenletesen átkenünk
krémmel, ezután kívülről is beborítjuk, majd pisztáciával, kis sárgarépákkal, és ciromfűvel kicicomázzuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Fertő - parti zöldségleves kapros húsgombócca
  2018-07-28 16:42:45, szombat
 
  Fertő parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél dl étolaj,
15 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 10 dkg rizs, fél kg
darált sertéscomb, 1 csokor kapor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöldje
.
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés
olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a
zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel
. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk,hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan
összedolgozzuk.A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat formázunk, és összefőzzük. A lisztet apránként simára keverjük a tejszínnel, és besűrítjük vele a levesünket. Tálalás előtt
megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Körmös zúzapörkölt
  2018-07-25 12:03:16, szerda
 
  Egy nagy fej hagyma összekockázva,megdinsztelve rá a zúza,köröm,egy nagy paradicsom beleszelve(héja nélkül),egy paprika beledarabolva,só,bors és mielőtt készen van kb.harminc percel előtte rászórni a törött paprikát.Mikor a körömcsontról leválik a hús,akkor van kész.Kb.három óra kell neki.
Károly Huszák‎ receptje, facebook, Őseink élete és étele és így főzünk mi .
 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Krumplis-sonkás-hagymás-sajtos muffin
  2018-07-25 11:22:22, szerda
 
  Hozzávalók:
200 gramm diétás liszt
1-2 nagyobb főtt krumpli
darabokra vágott sonka
apró darabokra vágott hagyma
fél csomag sütőpor

őrölt bors
kb. 10 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl olaj
1 dl tej
2 dl tejföl

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a borssal és a sóval.
A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sonkát, hagymát, a tejfölt, a tojást, tejet és az olajat.
A lisztes keveréket hozzáadjuk a masszához, és könnyedén összedolgozzuk.
A tésztát muffinformákba kanalazzuk, reszelt sajttal megszórjuk és 20-25 percig sütjük.
A kész muffinokat 5-10 percig pihentetjük, majd ízlés szerint hidegen vagy melegen tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Konyhai mértékek
  2018-07-25 11:17:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
A málnás rizstorta Max konyhájából
  2018-07-25 10:06:27, szerda
 
  Recept leírás és fotók:
Link


 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Füstölt sajtos, burgonyás kocka
  2018-07-25 08:11:45, szerda
 
  Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12,5 dkg vaj
3 evőkanál főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a sajtot, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal. Éles késsel 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. További 1/2 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álompuha sajtos pogácsa bögrésen
  2018-07-17 11:00:18, kedd
 
  A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

- 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
- 1 púpozott teáskanál kristálycukor
- 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- negyed bögre langyos tej
- 1 db tojás és egy sárgája ( megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)

+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)

1. Az élesztőt belemorzsoljuk negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Én felesben használtam trappistát és füstölt sajtot, Mari tanácsára azonban ügyeltem rá, hogy időben kivegyem, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.
8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Nekem ugyan nincs légkeverés program a sütőmön, de Mari a következőképpen süti: két nagy gáztepsit tesz be egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután légkeverés programon, 185 fokon egyszerre süti őket.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Darázsfészek
  2018-07-17 10:19:19, kedd
 
  Hozzávalók:
45-50 dkg liszt
2 tojás
fél csomag (2,5 dkg) élesztó
1 evőkanál cukor
diónyi vaj
fél citrom reszelt héja (nem fontos, de finom lesz tőle a tészta
pici só
annyi tej, amennyit felvesz (kb fél liter)

Az élesztőt megfuttatjuk egy kevés cukros tejben majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, letakarva félre tesszük.
Habosra keverünk 20 dkg vajat 20 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és ledarálunk 15 dkg diót
A tésztát kb fél/egy cm vékonyra kinyújtjuk, lekenjük a cukros vajjal, megszórjuk a darált dióval. Majd szorosan feltekerjük és kb 2 cm-es darabokra vágjuk
Kikent tepsire rakjuk (nem túl közel egymáshoz mert megnőnek). 2 óra kelesztés után forró sütőbe tesszük és 180 fokon sütjük
Mikor már majdnem kész, meglocsoljuk egy kevés vaniliás-cukros tejjel és pár percig még sütjük.





Saját megjegyzés:
A tésztába is tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot, ízletesebb lesz. Ugyanezt a tésztát dió helyett tölthetjük kakaóval, kókuszreszelékkel, fahéjjal is. Ezeket keverjük ki a cukros vajjal szerintem.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Író (buttermilk) készítése házilag
  2018-07-17 09:55:33, kedd
 
  Nem kell hozzá más, mint mezei tej és egy kis frissen facsart citromlé. 1 bögre tejben keverjünk el 1 evökanál citromlevet. Várjunk 2 percet. És már használhatjuk is.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 339
  • e Hét: 1334
  • e Hónap: 6681
  • e Év: 159084
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.