Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
66 év után vágta le a körmeit
  2018-07-18 15:36:38, szerda
 
  Egy férfi ünnepélyes keretek között vágatta le rekordhosszúságú körmeit, amelyeket 66 éven át növesztett. Most kiállítási tárgyként egy New York-i múzeumnak adományozta a több mint 9 méteres körmeit.
Az indiai Shridhar Chillal 14 éves kora óta növeszti körmeit, a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a leghosszabb körmök tulajdonosa - írja a The Guardian.
Most, 82 évesen a levágás mellett döntött: egy ,,körömvágó ceremónia" alatt fűrészelték le ujjairól az összesen 910 centiméteres ujjkörmöket.
Az inspirációt még iskoláskorában kapta, mikor véletlenül letörte egyik tanára körmét. A tanár ekkor kioktatta, hogy addig nem értheti meg, mennyire kell vigyázni a hosszú körmökre, amíg meg nem próbálja maga is.
A világ leghosszabb körmeit növeszteni viszont nem egy könnyű feladat, mivel annyira törékenyek, hogy alvás közben is vigyázni kellett rá, nehogy megsérüljenek. Nem szabad sokat mozognom, ezért félóránként fel kellett kelnem, hogy arrébb rakjam a kezemet - mondta a férfi. A világrekorder elárulta azt is, hogy mindig fájdalmai voltak a körmei miatt, de legalább sosem kellett sorban állnia.
A történelmi körömvágás a Times Square-i Ripley's Believe It or Not! Múzeumban történt, itt is lehet megtekinteni őket. origo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicces ital és pohártartók
  2018-07-18 15:35:26, szerda
 
  Cindy Chinn amerikai művész funkcionális művészete. A művész szokatlan szobrait rozsdás szerszámokból, alkatrészekből, és régi patkókból készítti. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fuggerei: a világ első szociális lakótelepe
  2018-07-18 15:34:09, szerda
 
  Németországban létezik egy kis lakótelep, a Fuggerei, ahol közel 500 éve változatlan a lakbér. A lakótelepet 1521. augusztus 23-án Jakob Fugger, augsburgi bankár hozta létre.
A Fuggerei a mai napig - azaz közel 500 éve - az alapítólevélben foglaltak szerint működik. A pénzbeli bérleti díjhoz egy kötelező tevékenység is járul: a bérlőnek naponta egy Miatyánkot, Üdvözlégyet és Hiszekegyet kell elmondani a Fugger család lelki üdvéért. Ugyancsak az alapítás óta változatlan, a falakkal határolt városrész kapuit este 10 órakor bezárják, biztosítva az ott élők nyugalmát, biztonságát.

Jacob Fuggers emlékműve
Jakob Fugger, a koraújkori Közép-Európa történetének talán máig meghatározó személyisége (gondoljunk csak a magyar "fukar" szóra) banktevékenységből, majd bányakoncessziókból szerezte vagyonát. Szülővárosának, Augsburgnak a művészeti pártfogója lett. Nem csupán jelentős reprezentatív építkezéseket indított (Fugger-palota, temetkezőhely a Szent Anna-templomban), hanem 1521 és 1523 között lakásokat épített a város elszegényedett, viszont még nem teljesen lecsúszott polgárai számára.
Bár a Fugger család a történelem során három ágra szakadt, az ingatlanvagyont, az erdőket, valamint az alapítványt a három ág feje közösen felügyeli. A Fuggerei működését az alapításkor létrehozott alapítvány hozamából finanszírozzák.
Három feltételnek kell megfelelni, hogy a többéves várólistáról valaki bejuthasson az otthonokba: katolikus hit, szociális rászorultság és hogy a jelentkező legalább két éve augsburgi lakos legyen. Többségben idősek laknak itt, de a rászorúló fiatalok is helyet kapnak.
Az eredetileg 52 házból álló épületegyüttest nem kímélte a történelem. Az 1600-as években a harmincéves háború, majd éhínség és pestis pusztított a városban, a II. világháborúban pedig a heves harcok tépázták meg a környéket. 1944 februárjában 730 augsburgi lakos vesztette életét a bombázások során. Szerencsére a Fuggerei bérlőit óvóhely védte, amely 2008 óta múzeumként funkcionál.


A háború során megrongálódott épületeket nagyrészt a lakók segítségével építették újjá, sőt, idővel némileg ki is bővítették: jelenleg a 67 ház 147 lakásában több mint 150 lakónak biztosítanak otthont. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boryeong Iszap Fesztivált
  2018-07-18 15:31:26, szerda
 
  A 21. Boryeong Mud Festival (Iszap Fesztivál) Július 13-tól 22-ig tartó nyári fesztivál, amit Dél-Koreában, Szöultól km 200 kilométerre, Boryeong városban tartanak. Az első Mud Festival 1998-ban volt és 2007-ig több mint 2,2 millió látogatót vonzott Boryeong-ba. Boryeong városa bővelkedik ásványi anyagokban és gyönyörű látványt nyújt a tengerpart a hegységgel. A fesztivál helyszíne a Daecheon strand. Az ott található iszap különleges tulajdonságokkal rendelkezik és megszépíti a bőrt. Hatására már a kozmetikai cégek is felfigyeltek és rengeteg termék készül ebből a speciális iszapból. Boryeong városa azért teremtett hagyományt a fesztivállal, hogy népszerűsítse a Daecheon strand területén található iszapot és az emberek ingyen kipróbálhassák az iszap jótékony hatását. A külföldiek és a Koreaiak is szeretik magukat tetőtől talpig iszappal bekenni, fejest ugrani a sárba, lecsúszni az iszapcsúszdákon vagy próbára tenni ügyességüket iszapbirkózásban. A Mudfest ezen kívül rengeteg élő műsort, vetélkedőt, tűzijátékot, izgalmas éjszakai életet és rengeteg meglepetést kínál a látogatóknak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Abu Szimbel-i templomok
  2018-07-18 15:29:43, szerda
 
  Az Abu Szimbel-i templomok a Nasszer-tó nyugati partján, Núbia Egyiptomhoz tartozó részén állnak Abu Szimbel helység délkeleti szegélyén. Az i. e. 13. században épültek II. Ramszesz, az óegyiptomi Újbirodalom XIX. dinasztiájába tartozó fáraó parancsára.

A Nagy Templom
A fáraó négy kolosszális ülőszobra a 38 méter széles és 32 méter magas homlokzati struktúrára vonja a néző tekintetét. A szobrok párosával ülnek egy teraszon, jobbra és balra a templom bejárótól. Kilenc lépcsőfok vezet arra a szintre, amelyen beléphetünk a templomajtón.
A Nagy Templomot Ré-Harahtinak, Ptahnak és Ámonnak szentelték - akik Ramszesz korában Egyiptom hivatalosan elfogadott főistenei voltak -, de valójában Ramszesz nagyságát volt hivatott jelképezni; neve az ókorban Hut-Ramszesz-Meriamon, azaz Ramszesz-Meriamon temploma volt, a Kis Templomot Hathor istennőnek szentelték, aki itt Ramszesz felesége, Nofertari alakjában jelenik meg.

A Nagy és a Kis Templom
A Kis Templom homlokzatát is bemélyítették a sziklába. A talajjal egy síkban áll hat, egyenesen álló szobor, melyek közül négy Ramszeszt, kettő Nofertarit ábrázolja, ezeket oszlopok választják el, mélyen beléjük vésett hieroglifákkal. A szobrok mindegyike a bal lábát kissé előrébb helyezi. Mindegyikük egyformán magas, több mint tízméteres; mindez mutatja Nofertari kitüntetett voltát, mivel a fáraók hitvesei többnyire kisebb szobrokat kaptak, mint ők maguk.
A templomok - mint a királyi palota alegységei - célja az "isteni tartózkodási hely" reprezentatív megtestesítése, innen hívja a fáraó, mint földi istenség a többi istent, hogy kapcsolatba lépjen velük. Így a templomok kozmológiai kötőelemek az ég és a föld között.
Az Abu Szimbel-i templomokat - a Nagy Templomot és a Kis Templomot - délen, Núbiában emeltette Ramszesz, minden lakott helytől távol. A hely, ahol a templom épült, már korábban is szent helynek számított, már Horemheb is emelt itt egy szentélyt.Általánosan elfogadott, hogy feltehetőleg i. e. 1260 és 1250 között zajlott az építkezés.
Mindkét templomot a tradicionális sziklasírok és földalatti kőhidak módján alakították ki, a sziklatömbbe vésték be őket. Dieter Arnold ezeket "az építőművészet remekeinek" nevezi, "melyek jelentőségüket tekintve hasonlíthatóak az indiai Ellora sziklatemplomához" (a Kailaszanátha-templomhoz). Nofertari Hathor-temploma mintegy feleakkora, mint II. Ramszesz főtemploma, amely 63 méteres mélységig hatol be a kőzetbe (az alap elülső szélétől mérve).
A "Nap csodája" egy évenként kétszer előforduló esemény, amikor egy bizonyos ideig a templom bejáratán bevilágító napsugarak elérnek és megvilágítanak a mélyen a templom belsejében, a szentélyben ülő négy istenszoborból hármat: Ámon-Ré, az istenné lett Ramszesz és Ré-Harahti szobrát. A bal szélen ülő Ptah-szobornak - ő egy földisten, akit összekapcsoltak a holtak birodalmával - kizárólag a bal vállát világítja meg a nap, egyébként árnyékban marad.
Egyikük sincs eredeti helyén. Az Asszuáni-gát építése során, hogy a Nílusnak a Nasszer-tóvá duzzadó vize ne lepje el őket, 1963 és 1968 között szétbontották, és 64 méterrel magasabban az Abu Szimbel-i fennsíkon ismét felépítették a templomokat. Itt a Nasszer-tó egy szigetén állnak, amit Abu Szimbellel egy gát és az azon épült út köt össze.
A második Asszuáni-gát építésének tervei az 1950-es években mindkét templom létét fenyegették. A Kalabsa és más helyek mellett ők is eltűntek volna a Nasszer-tó jelenlegi szintje alatt. Számos javaslat és terv született az építmények megmentésére. Ezek közül 1963-ban elfogadtak egy svéd tervet, mely szerint a templomokat szétvágják az egész sziklatömeggel együtt, és egy magasabb fekvésű helyen újra felépítik.
A munkákban egyiptomi, német, francia, olasz és svéd építőipari vállalkozások vettek részt. 1968. szeptember 22-én hivatalos keretek között megünnepelték a sikeres áthelyezést. Az Asszuáni-gátat 1971. január 15-én avatták fel. Az ünnepségen az akkori elnök, Anvar Szadat így méltatta az összesen 23 núbiai műemlék áthelyezését: "A népek csodákra képesek, ha egy jó cél érdekében együttműködnek."
Az elszállítás és az újjáépítés érdekében előbb 17 000 lyukat fúrtak a sziklába, hogy a kőzetet 33 tonna epoxi-gyantával megszilárdítsák. A stabilitás érdekében vaspántokat használtak. Ezután 1036 tömbbé vágták szét a templomegyüttest. Az egyes blokkok súlya hét és harminc tonna között volt, a vágások helyei ma is láthatók. Az új telepítési helynek mintegy 180 méterrel távolabb kellett lennie északnyugat felé, az eredeti szintnél 64 méterrel magasabban. Eközben igen fontos volt, hogy a templomok pontosan ugyanabba az irányba nézzenek homlokzataikkal. Az első blokkot (száma GA 1A01) 1965. május 12-én helyezték át. 1112 szikladarabot helyeztek át a templomok mellett, hogy az eredetihez hű maradjon a templomok látképe.
Mindkét templom belseje részint egy-egy föléje épített vasbeton kupolán függ, részint azok támasztják őket. A Nagy Templom esetén ennek átmérője 140 méter, így ma már nem igazi barlangtemplomok. Mégis megmaradt a barlangtemplom benyomása a nézőben, mert a betonkupolákat kívül nagy tömegű homokkal, törmelékkel és az eredeti sziklákkal (köztük az eredeti szikla-homlokzattal) borították be. Az akkori időkben ez olyan komoly építéstechnikai teljesítmény volt, hogy egyesek ezt II. Ramszesz eredeti temploma felépítésének teljesítményéhez hasonlítják.

A templomegyüttes áthelyezés előtti (a víztükör alatt) és az utáni elhelyezkedését bemutató modell. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan öltözött Jackie Chan fiatalkorában
  2018-07-18 15:28:27, szerda
 
  Volt idő, hogy a rajongói klubjának taglétszáma meghaladta a tízezer főt - a klub jórészt fiatal lányokból állt. Az egyikük öngyilkos lett, mikor megtudta, hogy Chan nős ember. Egy másik rajongója is megpróbált önkezével véget vetni az életének, de őt sikerült megmenteni. Lássuk, hogyan öltözött, mivel nyűgözte le a rajongókat Jackie Chan fiatalkorában.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 117 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 778
  • e Hét: 12115
  • e Hónap: 59455
  • e Év: 59455
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.