Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Több száz gyalogos zarándok érkezett Mária pócsra
  2018-07-23 21:57:48, hétfő
 
  Több száz gyalogos zarándok érkezett Illés próféta búcsújára Máriapócsra
2018. július 23. hétfő 19:52
A Miskolci Egyházmegye hagyományos egyházmegyei búcsúját július 22-én tartották Máriapócson. Illés próféta búcsúja sokakat vonzott: július 21-én közel 400 gyalogos zarándok érkezett a kegyhelyre.
Több mint háromszázan érkeztek Kárpátaljáról, ahonnan tizenkilencedik alkalommal szerveztek gyalogos zarándoklatot a pócsi Szűzanyához. A 22+ görögkatolikus gyalogos zarándoklat résztvevői Tokajból indultak.
...... .......


A csapathoz szombaton Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is csatlakozott. Máriapócs határába Orosz Atanáz püspök ment a gyalogos zarándokok elé, elkísérte őket a kegytemplomba, ahol közös imádsággal köszöntötték az Istenszülőt.
E két nagy zarándoklat mellett más közösségek is megtartották szokásos zarándoklatukat, mint például a nyíregyháza-jósavárosi görögkatolikus parókia hívei.
A második könnyezés 303. évfordulóján az Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével bemutatott Szent Liturgián ünnepelhettek a hívek. Beszédében a püspök arra biztatott mindenkit, hogy teljes szívvel szolgáljuk Istent. Hiszen könnyű liberalizálódó világunkban elfordulni, vagy félvállról venni a hitünket. Túl sok olyan dolog vesz körül bennünket, ami elvonja a figyelmünket: szenvedélyek, helytelen kapcsolatok, közömbösség. Ezért kérjük a Szűzanya segítségét, és már ma határozzuk el magunkat arra, hogy egész lényünkkel Istent keressük.
Az ünnepi Szent Liturgia előtt Trescsula László filkeházi parókus tartott katekézist.
...... .......


Forrás és fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely; Nyíregyházi Egyházmegye


Forrás: Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Nagyszülők búcsúja Mátraverebély - Szentkúton
  2018-07-23 21:52:39, hétfő
 
  Szent Anna és Szent Joachim ünnepéhez kapcsolódva a nagyszülőket várták július 22-én Mátraverebély-Szentkútra. A búcsús sokaság Varga László püspökkel ünnepelt.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Női vízilabda Olaszország - Magyarország 9:10
  2018-07-23 20:32:11, hétfő
 
  Barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében Olaszország - Magyarország 9:10
A magyar csapat kiváló játékkal sikeresen legyőzte az Olasz csapatot, de a játékvezetői ítélek fölött is győzedelmeskedett. A magyar csapat bejutott a negyeddöntőbe.

Nemzeti sport oldalon
A magyar női vízilabda-válogatott drámai végjáték után 10-9-re legyőzte Olaszországot a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így készülhet az elődöntőre, amelyben minden bizonnyal a hollandokkal találkozik Bíró Attila csapata.
NEGYEDDÖNTŐ
OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 9-10 (3-1, 1-4, 4-1, 1-4)
Gólszerzők: Keszthelyi 3, Parkes, Leimeter, Szilágyi 2-2, Gyöngyössy 1,
illetve Garibotti 4, Avegno, Bianconi, Tabani, Emmolo, Queirolo 1-1
Barcelona. V: Mercier (francia), Sztavridisz (görög)
- A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC-Zugló Diapolo)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Szücs Gabriella (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC), Illés Anna (Berkeley, amerikai)

- Mérkőzés leírása itt olvasható Link

Megszenvedtünk az olaszokkal, de elődöntőbe jutott a válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
...... ........- A rendkívül izgalmas találkozón Keszthelyi Rita lőtte a győztes gólt, a magyar csapatkapitány 29 másodperccel a vége előtt talált a kapuba, ezt követően még Gangl Edina ötméterest védett.
- Gangl Edina kapus védés öröme
...... ........Videó a gólról Link

Videó a gólról 2. Link
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Szent Brigitta szerzetesnő, Európa társ védőszentje
  2018-07-23 10:43:43, hétfő
 
  Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Élek, de már nem én, hanem Krisztus él bennem.
Testvéreim!
A törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek, mert Krisztussal engem is keresztre feszítettek. Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. Minthogy azonban most még testben élek, Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem, és feláldozta magát értem.
Ez az Isten igéje. Gal 2,19-20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,1-8


Magyar kurír oldalon
Képen: Szent Brigitta szobra a vadstenai kolostorban - Johannes Junge alkotása (1425)
...... ........... ..............


2018. július 23. hétfő 10:01
,,Észak misztikusa", a svédek nemzeti szentje, Skandinávia népszerű szentje hazánkban talán kevésbé ismert. Szent Brigittára emlékezünk liturgikus ünnepén, július 23-án.
Brigitta 1303-ban született Svédországban. Édesapja földesúr (jarl) és törvényszéki bíró volt, anyja pedig rokonságban állt Svédország királyi családjaival. Hét éves volt, mikor első látomásában részesült. Tizenhárom éves korában férjhez adták Ulf Gudmarssonhoz annak ellenére, hogy kolostori életre vágyott. Maga az Úr Krisztus nyugtatta meg állapotának szent volta felől: ,,Egy alázatos és jámbor asszony kedvesebb nekem, mint egy gőgös szűz, s egy istenfélő életet élő asszony ugyanúgy szolgálhat engem, mint egy tiszta és alázatos szűz. Ha két lélek a szeretetben eggyé lesz - és Isten dicsőségére gyermekeket hoznak világra és nevelnek föl - a lelki templomban, amelyet szeretetük épített nekem, én ott vagyok harmadikként." Házasságukból nyolc gyermek született.
Úgy neveld gyermekeidet, hogy az én gyermekeim is legyenek - mondta egyik látomásában a Szent Szűz Brigittának.
Férjével kórházakat alapítottak, vagyonukból támogatták a svéd földön megjelenő ciszterci és domonkos kolostorokat. Mindketten beléptek a ferences világi harmadrendbe. Brigitta naponta tizenkét szegényt szolgált ki, járta a környéket, és segített a rászorulókon.
Brigitta gondolatait Krisztus passiója és Mária együtt szenvedése uralta, misztikus élete középpontjában az Úr kínszenvedéséről és a Szent Szűz fájdalmáról és öröméről való elmélkedés állt. Misztikus élményeit Revelationes coelestes című könyve nyolc kötetében írta le. Jézus szenvedéseinek leírásakor Brigitta azonosult Máriával. Nem érte be azzal, hogy honfitársait elvezesse Isten Anyjához, hanem maga is mintegy anyja lett Svédországban a kereszténységnek.
- Férje halála után, 1346-ban megalapította a Legszentebb Üdvözítő rendjét, mely a kettős kolostor intézményére épülő férfi és női rend. Brigitta kolostori eszménye szembefordulást jelentett az Istentől kapott küldetésének megfelelni nem tudó, akkoriban elvilágiasodott egyházzal. Az apácák jelvénye a fátylukat leszorító pántkorona Krisztus öt sebének jelével. Ugyanezt a jelet a férfi szerzetesek köpenyükön viselik. A szabályzatot az alvastrai ciszterci kolostorban dolgozták ki, majd V. Orbán pápa hagyta jóvá 1370-ben.
1349-ben Brigitta Rómába költözött. Háza a Piazza Farnesén éveken át nyitva állt az északról érkező zarándokok előtt, akiknek lehetőséget teremtett arra is, hogy anyanyelvükön gyónhassanak. Sanyarú körülmények között élt, szegényeivel egy sorban, gyakran koldult is. Katalin (Karin) nevű leánya Brigitta mellett élt az örök városban, anyja halála után pedig azt a kolostori életmódot választotta, amelyet Brigitta megálmodott. Később őt is szentté avatták.
Brigitta keményen vezekelt az egyház, a főpapok és a klérus bűneiért. Élete szorosan kapcsolódott a 14. századi Európa politikai és egyházi eseményeihez. Sajátos karizmája erejével Isten intő üzenetét közvetítette uralkodóknak, romlott életű főpapoknak és a pápáknak. Sokat fáradozott, hogy Európa uralkodóit kibékítse egymással, V. Orván pápát pedig rábírta, hogy térjen vissza Avignonból Rómába.
1372-ben Brigitta elzarándokolt Jeruzsálembe, a hazafelé vezető úton megbetegedett, és 1373-ban Rómában meghalt.
A svédországi Vadstenában helyezték örök nyugalomra, ahol lánya, Katalin vezetése alatt két kolostor létesült: egy a Brigitta által alapított rend női ágának, egy pedig a paptestvéreknek.
- Brigittát 1391. október 7-én avatták szentté. Ünnepét 1623-ban vették fel a római naptárba, október 7-ére. 1969-ben helyezték át halála napjára, július 23-ára. II. János Pál pápa 1999. október 1-jén Európa társvédőszentjévé nyilvánította Szent Benedekkel, Szent Cirillel és Szent Metóddal, Sienai Szent Katalinnal és Edith Steinnel együtt.
Istenünk, te Szent Brigittát élete folyamán különböző utakon vezetted, és Fiad szenvedésének szemlélése és átélése által csodálatosan megtanítottad őt a kereszt bölcsességére. Add, hogy bármely hivatásban éljünk is, mindig és mindenben téged keressünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Kiegészítés:
Egy alkalommal olyan hatást gyakorolt Brigittára egy prédikáció, amely Jézus szenvedéseiről szólt, hogy amikor egy feszület előtt imádkozott, hallotta a hangot: ,,Nézz ide, mennyi sebet ejtettek rajtam!" A kislány egészen kétségbeesve fölkiáltott: ,,Ó Uram, ki tette ezt veled?" Ezt a választ kapta: ,,Azok, akik megvetnek, és megfeledkeznek arról, hogy szeressenek."
Harminckét éves korában Brigittát Stockholmba hívták a királyi udvarba. Nem volt kedvére az udvari élet, de fölismerte feladatát: a lelkére kell beszélnie II. Magnus királynak, aki könnyelmű, kicsapongó életet folytatott, uralkodói kötelességeit pedig elhanyagolta. Brigitta ,,nyúlszívű"-nek és ,,megkoronázott szamár"-nak hívta a királyt. És hamar látnia kellett, hogy az udvarnál tehetetlen, ezért hazatért. Akkor egy nap elragadtatásban hangot hallott: ,,Asszony, hallgass rám, én vagyok az Úr, a te Istened. Tudd meg, hogy nem csupán miattad beszélek, hanem az egész kereszténység javára. Menj vissza az udvarhoz, de nem mint udvarhölgy, hanem mint Isten prófétája!" Brigitta ezután kopott vezeklő öltözetben jelent meg az udvarban. Csodálkoztak rajta és gúnyolták, ő viszont ostorozta az uralmon lévők visszaéléseit, és apokaliptikus fenyegetésekkel fordult a király, a nemesség és a klérus ellen. Elítélte a rablólovagokat, fölszólalt az ellen, hogy robotot követelve megszentségtelenítik a vasárnapot, és minden más módon sértik az emberi méltóságot. A királynak szemére vetette, hogy amikor a parasztokra súlyos adót vet ki, úgy tesz, mint egy útonálló, aki kifosztja a vándorokat.
Szent felháborodásában a méltatlan papság ellen is fölemelte a szavát: ,,Egyetlen pap sem teszi életében azt, amit hirdet, ezért a szavának nincs foganatja. A szentségeket úgy szolgáltatják ki, hogy az gúnyszámba megy. Ennek a kornak a papjai fogták a tíz parancsot, és egyetlen paranccsá zsugorították össze: Adj pénzt!"
Brigitta Rómában is nyíltan ostorozta a bűnöket. A fejedelmeket gyilkosoknak nevezte, a prelátusokat állatoknak. Egy kardinálist majomhoz hasonlított, egy püspököt pedig iszapba süppedt teknősbékához. Az egyik apátról így beszélt: ,,A szerzetesek tükrének kellene lennie, és a szajhák feje." Keménysége sokakban ellenszenvet váltott ki. Elterjesztették róla, hogy boszorkány, akit el kellene égetni. Mikor máglyára akarták küldeni, a Szűzanya oltalmát ígérte, és megparancsolta, hogy övéivel minden este énekelje el az Ave maris stella himnuszt. Ezt a brigittinák mindmáig meg is teszik minden este a vesperás után.
Lángoló szavaival Brigitta elérte, hogy V. Orbán pápa elhagyta Avignont, és visszatért Rómába. Nem sokkal később azonban a pápa úgy érezte, nem tud azokkal a nehézségekkel megküzdeni, amelyekkel Péter városában szembetalálta magát, és visszafordult. ,,Fáradt vagyok a harchoz!" Akkor a látnok asszony ezt mondta neki: ,,Azt hiszi, szentséges atya, hogy az én szívemet nem sebzi a honvágy az északi táj után, ahol a tavak kristálytiszta vizében ősrengetegek és hullámzó gabonaföldek tükröződnek? De nem a vágyainknak kell megszabniuk, milyen úton járjunk, hanem Isten akaratának. S ha mégis visszatér Avignonba, tudja meg, csak azért teszi, hogy ott meghaljon" - Orbán néhány héttel azután, hogy visszaérkezett Avignonba, meg is halt.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei. Az öreg földrész hagiográfiája

Magyar Kurír


- ktp.hu/kalendar oldalon Link

- philomelablogja.blogspot oldalon Link

- katolikusokeloforuma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Mai nap igéje 16. évközi hét hétfő
  2018-07-23 10:41:25, hétfő
 
  Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi Mt 12,38-42
...... ........... ......Imádság
Áldunk téged, Atyánk, hogy Fiadban szavakba öntötted a Lélek sóhajtozásait! Áldunk téged, aki egyaránt vagy Atyánk és barátunk! Áldunk téged, akinek az az akarata, hogy tőled kérjünk, és nálad zörgessünk. Áldunk téged, aki hűséges vagy magadhoz és Igédhez. Hűséged biztos menedékünk lehet éjszaka és nappal. Áldunk téged, aki úgy könyörülsz rajtunk, mint édes gyermekeiden!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 411 db bejegyzés
e év: 4706 db bejegyzés
Összes: 36348 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 615
  • e Hét: 10933
  • e Hónap: 28231
  • e Év: 1678994
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.