Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A sakkozó szupergép győzelme az ember felett
  2018-07-28 18:42:35, szombat
 
  1997. május 11-én nyerte meg a Garri Kaszparov elleni történelmi sakkpárbaját a Deep Blue. Fontos mérföldköve volt ez a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének, de az IBM részvényárfolyamának se jött rosszul, még ha Kaszparov eleinte csalással vádolta is a céget.

A nézők figyelik a döntő játékot Garri Kasparov és a Deep Blue között. 1997. május 10.
1985-ben Feng-hsiung Hsu és néhány társa egy sakkozásra specializált számítógép fejlesztésébe fogtak az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen. A gépnek először a Chiptest, majd a Deep Thought nevet adták, utóbbit a Galaxis útikalauz stopposoknak szuperszámítógépe után. Sorban nyerték vele a sakkversenyeket, felkeltve a kor első számú techóriása, az IBM érdeklődését is.

Garri Kasparov nyitó lépése a Deep Blue ellen, melyet a tervező Feng-hsiung Hsu kezelt. 1996. február 10. A versenyt Philadelphiában tartották.
A fejlesztői csapat magja 1989-ben csatlakozott a céghez, és már abban az évben lehetőségük nyílt próbára tenni a gépet a világbajnok Garri Kaszparov ellen, bár a két játszmás meccset sima 0-2-vel elbukták. Ettől függetlenül a munka folytatódott és a csapat is bővült, a gép pedig 1993-ban megkapta a később világhírűvé vált nevét: az eredeti név és a IBM beceneve, a Big Blue (Nagy Kék) összevonásával Deep Blue-ra keresztelték.

A Deep Blue az IBM székhelyén Armonkban, New York.
A világ először akkor figyelt fel rá igazán, amik 1996-ban újra Kaszparov ellen indult csatába, de ezúttal már szabályos hat játszmás felállásban. A philadelphiai párharc meg is hozta az áttörést: az első játszmában a Deep Blue 33 lépésben megverte Kaszparovot. Ez volt az első alkalom, hogy épp regnáló világbajnok versenykörülmények között játszmát vesztett egy sakkprogram ellen. Az első történelmi győzelem azonban még csak részsiker volt, Kaszparov végül fordított, és 4:2-vel nyerte a párharcot, az utolsó játszmában csúnyán leiskolázva a Deep Blue-t. Így a gép első igazi nagy diadala az ember felett valójában a vereség utáni visszavágó volt.

A Deep Blue kijelzőképernyője.
Kasparov az első párharc megnyerése után tette azt az emlékezetes és rövid úton meggondolatlanul arrogánsnak bizonyult nyilatkozatát, hogy egy-egy játszmát ugyan nyerhet ellene a gép, de egy teljes meccset sose fog elveszteni ellene.

Egy számítógépes programozó az IBM székhelyén Armonkban, New York. 1996. február 16.
A Deep Blue csapata mindent megtett, hogy ezt cáfolják. Ebben akkoriban a mainál fontosabb szerepe volt a nyers számítási erőnek, hiszen a rendszer működésének lényege abban állt, hogy minél nagyobb számú lépéslehetőséget ismerjen, ezekből pedig minden egyes játékszituációban minél többet tudjon kiszámolni és értékelni minél rövidebb idő alatt, hogy mindig a lehető legjobb lépést tudja tudja kiválasztani az összes variáció közül.

Feng-hsiung Hsu a Deep Blue fejlesztője megtapsolja Garri Kasparov-ot. 1996. február 17.
Ehhez pedig brutális számítási kapacitásra volt szükség. Ennek megfelelően az 1997-es visszavágóra az egy évvel korábbihoz képest megduplázták a gép teljesítményét, amivel akkoriban a világ 259. legerősebb szuperszámítógépének számított. A jelentős fejlesztések miatt el is kezdték Deeper Blue-nak, vagyis mélyebb kéknek becézni.

Garri Kasparov a Deep Blue ellen. 1997. február.
Maga a gép az IBM RS/6000 SP nevű rendszerén alapú szuperszámítógép volt. 30 darab hagyományos processzort tartalmazott, ezek egyenként 16, tehát összesen 480 speciális, direkt a sakkozáshoz tervezett csipet vezéreltek. A teljes rendszer a gyakorlatban átlag 200 millió sakkállást tudott kiértékelni. Az adatbázisa négyezer különböző megnyitást és 700 ezer nagymesterjátszmát tartalmazott.

Kasparov felemeli a fehér baseball sapkát, ami azt jelenti, hogy övé az első lépés a Deep Blue ellen. 1997. május 1.
A párharcot ezúttal New Yorkban rendezték május 3-tól. Az első partit ezúttal Kaszparov nyerte, de aztán a Deep Blue rögtön egyenlített, majd sorban három döntetlent játszottak. így érkezett el a mindent eldöntő utolsó játszma 1997. május 11-én.

A Feng-hsiung Hsu előkészíti a Deep Blue-et, mielőtt Kasparov megnyitja a hat játék első játékát.
Az utolsó összecsapáson Kaszparov tőle szokatlan taktikát választott, feltehetően azért, hogy a sakkprogramok által többnyire nehezen kezelhető lépéssel kizökkentse a Deep Blue-t, de nem jött be a számítása, és a gép rövid úton megtörte a védelmét. A párharc alapból óriási médiafigyelmet kapott, de a szenzációt tovább fokozta, hogy az utolsó játszma csak alig több mint egy órán át tartott, A sakkvilág akkori egyeduralkodója 19 lépésben simán kikapott. A párharcot végül két győzelem, három döntetlen és egy vereség mellett 3,5:2,5 arányban nyerte a Deep Blue.

Kasparov megfontolja az első lépést. 1997. május 3.
A számítógép elleni mérkőzés után Kaszparov csalással vádolta meg az IBM-et és a Deep Blue-n dolgozó csoportot. A sakkozó szerint rontotta az esélyeit, hogy nem tanulmányozhatta gépi ellenfelének korábbi játékait, míg a Deep Blue-n dolgozó csoport Kaszparov sakkmeccseket ezreit tanulmányozhatta át. A vereség után a sakkozó azt nyilatkozta, hogy néha mély intelligenciát és kreativitást látott a számítógép lépéseiben, azt sugallva, hogy emberi játékosok segítették a sakkszámítógépet.

Kasparov lép. 1997. május 3.
Az IBM tagadta a vádakat, a szakértők csak a játszmák közti szünetekben dolgoztak a gépen. Az IBM kezdetben megtagadta a gép naplófájljainak kiadását, később azonban publikálták azokat az interneten.

A nézők figyelik az első játékot. 1997. március 3.
A Deep Blue-t a párharc után vissza is vonultatták, a darabjai azóta különböző múzeumok kiállítási tárgyai. Feng a Behind Deep Blue című könyvében később azt írta, hogy mivel megvoltak a jogai ahhoz, hogy az IBM-től függetlenül megépítse a gép új verzióját, felajánlotta Kaszparovnak a döntő lehetőségét ebben a formában, de ezt a sakknagymester visszautasította.

Az IBM tudósa, Murray Campbell a második játékban lép a Deep Blue-val. 1997. május 4.
Kasparov lép a második játékban. 1997. május 4.
Kasparov mérlegel egy lépést a harmadik játékban. 1997. május 6.
A nézők figyelik a harmadik játék élő közvetítését. 1997. május 6.
Az IBM Deep Blue csapata a negyedik játék után. 1997. május 8.
Kasparov küzd a Deep Blue ellen. 1997. május 7., 1997. május 11.
1997. május 10., 1997. május 7.
Kasparov az ötödik játék elején. 1997. május 10.
Kasparov tartja a fejét, amig az IBM tudós, Joseph Hohen lép a Deep Blue-val. 1997. május 11.
Kasparov a vereség után. 1997. május 11. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
15 csodálatos olasz színésznő
  2018-07-28 18:31:49, szombat
 
  Ezek a dívák milliók szívét meghódították, a szépség és a nőiesség színvonalává váltak.

Sophia Loren (Róma, 1934. szeptember 20. -) többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz színésznő és énekesnő. Eredeti neve: Sofia Villani Scicolone. Az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja. Egyike azon kevés filmcsillagnak, akik nemcsak a közönség, hanem a kollégák körében is igen népszerűek. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, s a nevével fémjelzett szemüvegek Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta a női elegancia egyik megtestesítője.
Monica Anna Maria Bellucci (Cittá di Castello, Umbria, 1964. szeptember 30. -) olasz színésznő, modell. Monica Bellucci olasz nemzeti kincs, aki a világ minden pontját meghódította szépségével. Kis költségvetésű filmekben és hollywoodi szuperprodukciókban bizonyította már tehetségét. A harmadik évezred egyik utolsó dívája.
Ornella Muti (Róma, 1955. március 9. -) olasz színésznő. Eredeti neve: Francesca Romana Rivelli. 15 éves korában kezdett filmezni, és néhány év alatt a legfoglalkoztatottabb és legnépszerűbb színésznők sorába emelkedett. Színésznői képességeiről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint nem annyira tehetségének, mint inkább feltűnő szépségének köszönhette ragyogó karrierjét, és annak, hogy buja bájait számos filmjében leplezetlenül megmutatta.
Gina Lollobrigida (Subiaco, 1927. július 4. -) Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő, fotóművész. Az 1950-es évek, 1960-as évek egyik legnépszerűbb filmcsillaga volt világszerte. Noha jellemábrázoló képességei vitathatatlanok, számos filmjében elsősorban külseje miatt szerepeltették.
Pier Angeli (Cagliari, 1932. június 19. - Beverly Hills, Kalifornia, USA, 1971. szeptember 10.) olasz származású amerikai színésznő. Ez az olasz színésznő ugyanolyan szép volt,tehetséges és népszerű, mint Sophia Loren, Gina Lollobrigida és Anna Magnani. Az igazgatók és színészek emlékei szerint a legfontosabb különbsége az akkori filmrendezők közül hihetetlen színész tehetsége, egy egyszerű lány egyszerűségével kombinálva. A híres amerikai színész Paul Newman Pierre Angeli-t hívta a legszebb olasz színésznőnek.
sabella Rosselini 1952. június 18-án született Rómában Roberto Rossellini és Ingrid Bergman gyermekeként. Isabella Rossellini az egyik leggyönyörűbb színésznő volt fiatalon - nem véletlenül kapta meg a csábító Lisle szerepét a Jól áll neki a halál című filmben.
Asia Argento, eredeti nevén Aria Maria Vittoria Rossa Argento (Róma, 1975. szeptember 20. -) olasz színésznő, énekesnő, modell és rendező. Édesanyja Daria Nicolodi egykori színésznő, édesapja Dario Argento, olasz filmrendező, producer és forgatókönyvíró volt. Asia Argento maga a megtestesült vadság, aki nem csinál nagy ügyet a meztelenkedésből: először az apja, Dario Argento filmjében dobta le a ruháit, és került erotikus vagy éppen szörnyűséges helyzetekbe.
Alida Valli (született: Alida Maria Laura Altenburger, Póla, 1921. május 31. - Róma, 2006. április 22.) olasz színésznő. Rómában tanult színészetet, 15 éves korában (1936) kapta első filmszerepét. A 40-es évek elején sikerrel szerepelt, de nem akart a fasiszta propaganda része lenni, ezért bujkálni kényszerült. A háború után Hollywood következett, de a sikereket kudarcok követték, jóllehet egy időben őt tartották az új Garbónak. 1951-ben visszatért Olaszországba, és a legnagyobb rendezők kezdték foglalkoztatni.
Francesca Bertini (Firenze, 1892. április 11. - Róma, 1985. október 13.) olasz színésznő. A némafilmes korszak első világhírűvé vált olasz színésznője volt. Romantikus hősnő drámai színekben gazdag jellemábrázoló volt. Kezdetben rövid produkciókban, köztük számos klasszikus feldolgozásban aratott sikert. Híres szerepe volt A kaméliás hölgy (1915) Gautier Margitja, de illúziót keltett az Assunta Spina (1915) proletár környezetében is.
Claudia Cardinale (Tunisz, 1938. április 15. -) tunéziai születésű, ma Párizsban élő olasz színésznő. Személyében a 20. század egyik legszebb és leghíresebb olasz színésznőjét tisztelhetjük, akit olyan, ma már klasszikusként emlegetett filmekben láthattunk, mint a Volt egyszer vadnyugat, A párduc, a 8 és fél vagy a Fitzcarraldo.
Marina Berti (London, 1924. szeptember 29. - Róma, 2002. október 29.) olasz színésznő. 1942-től szerepelt filmekben. Alberto Lattuada filmrendező fedezte fel. Nagy erejű drámai hősnő volt. Az 1950-es években mint vendég Hollywoodban és az amerikai televízióban is szerepelt.
Anna Magnani (Róma, 1908. március 7. - Róma, 1973. szeptember 26.) olasz színésznő. Az 1920-as évek végétől szerepelt jelentéktelen filmekben. 1941-ben szerepet kapott Vittorio De Sica Péntek Rézi című filmjében. Innentől tekintenek rá mint igazi színésznőre. Az igazi áttörést számára Roberto Rossellini filmje, a Róma, nyílt város jelentette, ami a háború utáni évek első anyagilag sikeres olasz neorealista filmje, és meghozta számára a nemzetközi hírnevet. A Tetovált rózsában (1955) nyújtott alakításával elnyerte - első olasz színésznőként - a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.
Giulietta Masina (San Giorgio di Piano, 1921. február 22. - 1994. március 23.) olasz filmszínésznő. Federico Fellini rendező felesége. Masina első filmszerepét Alberto Lattuada Nincs irgalom című művében alakította: egy tragikomikus prostituáltat alakított. Ezért a szerepért Ezüst Szalag díjjal jutalmazták. Az igazi áttörésre 1953-ban került sor: Fellini lehetőséget kapott, hogy megrendezze élete legköltőibb, legérzelmesebb filmjét, amelyben Masina játszotta a női főszereplőt, Gelsominát, az együgyű, ám csupa lélek mutatványoslányt. Az Országúton saját hazájában nem aratott kirobbanó sikert. A film kultusza Franciaországból ered. Giuliettát BAFTA-díjra jelölték. Pár évvel később, 1956-ban Oscar-díjat nyert a film. Masinát úgy emlegették, mint "Szoknyás Chaplint", mint női bohócot; Greta Garbóéhoz, Anna Magnaniéhoz hasonlították tehetségét.
Stefania Sandrelli (Viareggio, Toszkána, 1946. június 5. -) olasz színésznő. Kamaszlányként kezdett filmezni az 1960-as évek legelején, s az évtizedek folyamán az olasz filmművészet egyik állócsillaga lett. Szerencséje volt: mindjárt pályája elején jeles rendezők irányítása alatt dolgozhatott, tapasztalt kollégák partnereként, így lehetősége nyílt színészi tehetsége kibontakoztatására. Pályafutása szempontjából meghatározó volt az együttműködése Pietro Germivel és Bernardo Bertoluccival, de rajtuk kívül is számos elismert rendező bízott rá fontos feladatokat.
Caterina Murino (Cagliari, 1977. szeptember 15. -) olasz színésznő Szardínia-ból. 1996-ban indult a Miss Italy szépségversenyen, itt 4.helyen végzett. Később a színészként vált ismerté több országban is. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fantasztikus találmányok, amiket te is azonnal akarni fogsz!
  2018-07-28 18:24:55, szombat
 
  Összecsukható ruhaszárító
Összecsukható szék
Összecsukható sárgaréz gyertyatartó
Sétapálca beépített iránytűvel
Zongora alakú számológép
Vágólap hulladékgyűjtő fiókkal
Óriás pizza szelet matrac


Naplementére hasonlító lámpa
Pihenőhelyek a téren, Plaza de Dalí, Madrid


Egyedi testreszabható asztal
Íves mozgólépcső
Futurisztikus fürdőszobai vízcsap


Gazdaságos WC-papír, plusz tekercs a közepén a kartoncső helyett
Egy Bulgár étteremben minden asztalon van egy csipogó rendelésére, törlésére és fizetésére amely a pincér okos órájához kapcsolódik
Kerékpártároló, gyorsjavításra alkalmas eszközökkel
Minden Hong Kong-i metróállomásnak egyedi színe van, így megtalálja a megállót akkor is, ha nem ismeri a nyelvet.
Fogkrém kipasszírozó
Szendvics vágó szett
Lámpa, amely színt ad a környezetnek anélkül, hogy az egész szobát festenie kellene
Minimalista szék 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Óriás kő kezek tartják a hidat Vietnamban
  2018-07-28 18:10:13, szombat
 
  Óriás kő kezek tartják az új Arany hidat (Golden Bridge) Vietnamban. A kőből készült masszív szobrok Vietnam új Aranyhídjának tartószerkezetei. A 150 méteres híd 1400 méter magasságban a Ba Na-hegységen található. A hidat a Pubang Tájépítészeti Kft. tervezte és építette.
videó: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lélegzetelállító színes tészták
  2018-07-28 18:07:43, szombat
 
  Linda Miller Nicholson saltyseattle című Instagram-oldalán csak növényi festékanyagokkal színezett, a szivárvány minden színében pompázó tészták láthatóak. A tésztákhoz minden elképzelhető természetes színezéket felhasznál, mint a pillangóborsó virág (kék), cékla és az áfonya (lila), a kurkuma (sárga) és a petrezselyem (zöld),. Szokatlan megjelenésük ellenére a tészták és a hozzájuk főzött szószok hagyományos olasz és francia technológiával készülnek. Nicholson finnyás kisfiának, a szórakoztatására találta ki ezt a színes tésztavilágot. Nicholson 2018-ban könyvet készül megjelentetni egy gigakiadónál, a Harper-Collinsnál. Ebben mindenkit beavat a színes tészták elkészítésének tudományába, ami elmondása szerint bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy László: - Adjon az Isten
  2018-07-28 17:31:53, szombat
 
  Nagy László: - Adjon az Isten

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet -
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis,
ha nem kérem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Julia Roberts a világ legjobb nője
  2018-07-28 17:30:04, szombat
 
  A 49 éves színésznőt ötödjére választotta a People magazin a legszebb nőnek, először 1991-ben kapott címlapot, egy évvel a Micsoda nő! bemutatója után. Tavaly pedig éppen Jennifer Aniston lett a legszebb, akivel nemrég együtt is forgattak az Anyák napja című filmben.
Roberts annyit elárult a People-nek, hogy nagyon meghatotta a cím, és majd eldicsekszik vele jó barátjának, George Clooney-nak, aki csak kétszer kapott hasonló címlapot a férfiak kategóriájában. Ebben az évben majd megemlítem neki a Clooney-knak szánt karácsonyi lapomban. - mondta a színésznő.

1988
1990
1993
1997
2001
2002
2007
2009
2010
2013
2015
2016 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Búzamező Manhattan szívében
  2018-07-28 17:22:57, szombat
 
  Agnes Denes magyar születésű, New Yorkban élő és dolgozó transzdiszciplináris művész, aki a természet- és társadalomtudományt, a filozófiát, a nyelvészetet, a pszichológiát, a művészettörténetet, a költészetet és a zenét ötvözi alkotásaiban, korunk egyik legelismertebb művésze.

Agnes Denes munkásságának talán legismertebb részét azok a monumentális köztéri munkák képezik, melyekben Denes mint a környezeti művészet egyik úttörője, a hetvenes évek óta ökológiai, kulturális és társadalmi kérdéseket vizsgál.
Egyik legismertebb ilyen jellegű műve a Wheatfield - A Confrontation (Búzamező - A konfrontáció, 1982).
Agnes Denes Manhattan szívében a Szabadság-szobor tövében, két utcára a Wall Street-ől és a World Trade Centertől, egy 0,8 hektáros szemétlerakónak használt területet közel egyéves munkával tisztított meg két segítőjével. Pár hónappal később egy aranysárga búzamező lett az egykori szemétlerakóból. Végül közel másfél tonna búzát aratott a metropolisz toronyházainak tövében.
Ez a nagyvárosi búzamező drámai módon mutatta meg értékrendszerünk torzulásait, hibás szemléletünket, és rávilágított a valódi emberi értékek helyreállításának fontosságára.
Az itt betakarított, egészséges búzát a világ 28 városába juttatták el az éhezés megszüntetéséért rendezett nemzetközi kiállítás keretein belül (International Art Show for the End of World Hunger), majd a magokat szimbolikusan elvetették a Föld különböző pontjain.
Az akkori városvezetés természetesen ezt a projektet nem nézte jó szemmel, és az aratás után beépítették a területet, mai nevén: Bakery Park. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rosszul vakolt falakból műtárgy.
  2018-07-28 17:13:40, szombat
 
  Az orosz művész a régi, rosszul vakolt falakat alakít lenyűgöző művészi alkotásokká. Szófia Maksimova orosz művész Irkutszkból minden bizonnyal nagyon különleges művészi inspirációval és egy tonna képzelőerővel rendelkezik: a művésznő magát szórakoztatja a rosszul bevont falak apró műtárgyakká alakításával.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 117 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 778
  • e Hét: 12115
  • e Hónap: 59455
  • e Év: 59455
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.