Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Meghalt Aczél Endre
  2018-07-04 16:24:49, szerda
 
  73 éves korában elhunyt Aczél Endre újságíró, műsorvezető, értesült a családtól a FüHü.hu.
Mint írják, Aczél Endre 1944-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, matematikai nyelvészet és orosz szakon, 1968-ban. Ezután 17 éven keresztül az MTI munkatársa volt, eleinte külpolitikai tudósítóként, majd szerkesztőként. 1974 és 1977 között pekingi, 1981 és 1985 között londoni tudósítóként dolgozott.

Hazatérése után a Magyar Televízióhoz került, 1986 és 1990 között a Híradó főszerkesztőjeként tevékenykedett, majd egy évig A Hét szerkesztőségét is ő vezette.

Közel 25 éven keresztül a Népszabadság vezető publicistája volt, dolgozott a Hungarian Economic Review angol nyelvű gazdasági magazin felelős szerkesztőjeként, a következő három évben pedig a Tenisz Magazin főszerkesztője volt.


1999-től 2008 februárjáig a Nap-kelte műsorvezetője volt, közben pedig elindította a Magyar Rádióban Acélsodrony című műsorát, amit aztán átvitt a Klubrádióhoz
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gerbeaud – Hagyomány és innováció
  2018-07-04 16:06:46, szerda
 
  Idén nyílt meg 160 éve a hazai kávéházkultúra egyik legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud.



A soproni cukrászcsaládból származó Kugler Henrik, későbbi udvari cukrász, édesapja cukrászatában tanulta a mesterség alapfogásait. Tanulóéveiben számos város neves mesterénél bővítette tudását, de legnagyobb hatás Párizsban érte, ahol több évig is tartózkodott. 1858 egy jeles év volt a hazai cukrászat életében, Kugler Henrik ugyanis megnyitotta saját, önálló cukrászatát a mai József Nádor téren, amit 1868-ban a korabeli leírások Pest legelegánsabb helyeként említik. 1870 - ben átköltözött az akkori Gizella, ma Vörösmarty térre. A díszdobozos bonbonjai, desszertjei és kávékülönlegességei hamar városszerte híresé tették és egyre több vendéget vonzottak. Kugler cukrászdája volt Pesten az első, melynek francia ízléssel és szaktudással készített fagylaltjait a cukrászat előtti térre kirakott márványasztaloknál fogyaszthatta az úri közönség, valamint vitte haza a papírtálcára csomagolt süteményeket.A mai ház névadója, Gerbeaud Emil az 1880-as évek elején lett - jelentős - része a patinás cukrászda történetének. A svájci származású cukrászt Kugler Henrik csábította az akkor már egyesített Budapestre, s lévén Kuglernek nem volt utódja, Gerbeaud Emilre örökítette üzletét, aki 1884-től már tulajdonosként indított el számos újítást, így ő honosította meg a napjainkig is közkedvelt macskanyelvet és a konyakos meggyet. De az üzletet is fejlesztette: megsokszorozta az alkalmazottakat, akik nagy lehetőségnek tartották, hogy Gerbeaud-nál képezhették magukat, hisz' az 1890-es évek közepére a Gerbeaud név már fogalommá vált.
Az 1900-as párizsi világkiállításon már zsűritagként szerepelt, s egyetlen svájci-magyar cukrászként - egy évvel később - már büszkén viselhette a francia becsületrend szalagját. A Gerbeaud 1910-ben egy nagy felújításon esett át, a korának jelentős iparművésze Darilek Henrik tervei alapján. Ezt az alapító, Kugler már nem érhette meg, mert 5 évvel korábban, 75 évesen meghalt. Ezzel a nagy felújítással elnyerte azt az arcát a cukrászda belső berendezése, amiben a mai napig gyönyörködhetünk. Ezt azonban Gerbeaud sem élvezhette sokáig, 1919 - ben hunyt el, a vezetést a felesége vette át. 1948-ban a patinás cukrászda állami tulajdonba került és Vörösmarty néven élte életét, de 1984-től a bejárat felett újra a Gerbeaud név “ragyogott". 1995-ben Erwin Müller, német üzletember megvásárolta a Gerbeaud négyemeletes épületét.



2004-ben a Gerbeaud Gasztronómia Kft. vette át a cukrászda vezetését a tradíció és innováció szellemében. Feladatunknak tekintjük, hogy az ínyencségekre fogékony közönséget megismertessük az új ízekkel, textúrákkal és segítsük felfedezni a minőségi termékeket - mondta Pintér Katalin, a cég társ-ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy 2010-ben mutatták be a Gerbeaud fiatalos és letisztult arculatát, új süteménykollekciójukat, melynek jeles képviselői mind a mai napig a Royal csokoládé vagy a Sós-mogyorós-barack.


A Gerbeaud cukrászda életében mindig is fontos volt a család szerepe" - meséli Niszkács Anna, társ-ügyvezető, aki édesanyjával, Pintér Katalinnal közösen vezeti a családi vállalkozást, amihez a Gerbeaud mellett a nemrég második Michelin-csillaggal is elismert Onyx étterem és a budai Émile étterem is tartozik. A család férfi tagjai, az apa, Niszkács Miklós és fia, Attila szintén tulajdonosai a vállalkozásnak. ,,Filozófiánk lényege, hogy kizárólag kiváló minőségű, friss alapanyagokból és kézműves jelleggel dolgozunk és törekszünk arra, hogy a gazdag múlttal rendelkező magyar cukrászat ízeit és termékeit újjáélesszük és modern formába öntsük, a mai ízlésnek és alapanyagoknak megfelelően
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Virágzik a napraforgó
  2018-07-04 15:58:50, szerda
 
  A 16. század füvészei flos solisnak, napvirágnak, corona solisnak, nap koronájának, sőt solsequiumnak, nap követőnek keresztelték el.

Latin szaknyelvi neve, a Helianthus (helios - nap) ugyanezt jelenti. Nálunk is sokáig napvirágnak, nem egészen helyesen naprafordulónak, majd 1787-től napraforgónak nevezik. A TINTA Kiadó gondozásában megjelent Virágszótár-a szerint ma terminológiai gazdaság jellemzi, magas szárán hatalmas fészekvirágzatok nőnek, melyekben olajos magvak teremnek. Innen való a kenyérvirág neve. A fészkeket pedig tányérnak nevezik, erről kapta tányérvirág, tányérrózsa nevét. A közönséges napraforgó (Helianthus annus) magas szárú, sárga, tenyér alakú, fészkes virágzatú termesztett, fontos gazdasági növény. Kerti díszként is ültetik. A spanyolok már ismerték, heraldikai virágukká választották. 1568-ban borult először virágba a növény Madridban, és hamarosan meg is kedvelték óriási virága miatt. Nem csoda, hogy Vincent van Gogh számára a napraforgó az Isten, a természet, az élet, a napfény megtestesítője. Elképesztő életerő sugárzik a napraforgó-sorozatából, szédületes energia. Barátai napraforgóval borították be ravatalát is. Virágzik a napraforgó (Helianthus annuus) a Somogy megyei Szőkedencs határában 2018. június 21-én.



 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Vers a hétre – Ady Endre
  2018-07-04 15:53:38, szerda
 
  Ezúttal sírva, szépen Forgok meg lelkemnek régi Gyermekes életében: Boldog új évet kívánok. Boldog új évet kívánok, Mindenki tovább bírja E rettenetet, E szamárságot, Mint szegény, mint bírom én, én, Gyönyörködve, Óh, én szegény Lelki kémény. Boldog új évet kívánok. Ontom a füstjét A szavaimnak, Pólyálva és idegesen, Be messze ringnak Az én régi terveim, Az én régi társaim is De messze vannak, Boldog új évet kívánok.
Új év Istene, tarts meg Magamnak S tarts meg mindenkit A réginek, Ha lehet: Boldog új évet kívánok.



 
 
0 komment , kategória:  Versek Költök írásai   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 3396 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 177
  • e Hét: 3126
  • e Hónap: 11844
  • e Év: 1027116
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.