Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Ndepfio
  2018-07-05 19:10:52, csütörtök
 
  Ndepfio

Nem ismerlek, afrikai testvérem,
de a nevedet nagyon szeretem.
Te magad választottad
- talán a nagy csodát csodálva térden -
hogy boldogan viseld végig az életen:
"Ndepfio! Ndepfio!"
"Valaki meghalt értem!"

Mert ez volt az a szent felfedezés,
amiért hálát adni
még az öröklét is kevés.
S ahányszor elhangzott neved,
mindig erre emlékeztetett
derűs nappalon, csillagtalan éjben...
ha öröm ért, ha próba, fájdalom:
"Ndepfio! Ndepfio!
"Valaki meghalt értem!"
"Valaki meghalt értem!"

Ismeretlen távoli testvér,
hadd vallom meg neked:
nem viselek ilyen drága nevet,
de nekem is ez a legnagyobb titkom,
harcban is békém és ragyogó vértem!
Nincs e csodának égen-földön mása!
Ndepfio, fogjunk lélekben kezet,
s hirdesse életünk, szolgálatunk
és szívünk minden dobbanása:
"Valaki meghalt értem!"
"Valaki meghalt értem!"

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Négy tanács
  2018-07-05 17:13:08, csütörtök
 
  Négy tanács

Használd úgy a pénzedet, ahogyan azt Isten rendeli! Pál a Timóteushoz írott első levelében a pénz helyes felhasználásának három módját ismerteti. Az első az alapvető szükségletek kielégítése: étkezés, ruházkodás és lakás. "De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele" (6,8). A második Isten jó teremtésének az élvezete. "Reménykedjenek ... Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk" (6,17). A harmadik a bőkezű adakozás. "...Akik e világban gazdagok, ... adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal" (6,17-18).
Isten szerinti állásban helyezkedjünk el! Van néhány bibliai törvény, amely segít a pályaválasztásban. Először: ahhoz, hogy szükségleteinket kielégíthessük, dolgoznunk kell (2Thessz 3,6-10). Másodszor: munkánk legyen építő, hasznos és törvényes. Egyetlen keresztyén sem élhet rablásból szerencsejátékból vagy pornóüzletből. Harmadszor: mindenkivel jót kell cselekednünk, valami értékeset felajánlva nekik.
De még a törvényeknél is nagyobb szükségünk van a munkánkhoz Isten szerinti célokra. Ajánljuk munkánkat Istennek azzal is, hogy a teremtésben nekünk kijelölt helyen az Ő nevében uralkodunk a tőle kapott képességeinkkel. Eljön a nap, mikor meg kell állnunk az Úr előtt, hogy számot adjunk. Ki az, aki ezt akarná mondani: "Uram, arra használtam kereskedői képességeimet, hogy kandallóutánzatokkal üzleteltem - fa helyett csak villanylámpa égett bennük"? Ugye senki? Törekedjünk hát arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki mindabból, amivel Isten megajándékozott bennünket. Emellett azonban semmiképpen ne hajtsuk túl magunkat, és maradjon idő a családunkra, a barátainkra, a gyülekezetünkre és Isten szerint való szórakozásra is. Nem szabad heti 70 órát dolgoznunk csak azért, hogy különcségeket szolgáljunk ki.
Nézzük a vagyont Isten szemével! "Az Isten minden teremtménye jó", és hálaadással kell élni velük (1Tim 4,4). A keresztyének mégsem válhatnak a pénz rabjaivá (1Kor 7,31-35). A Biblia egyetlen helyen sem beszél elmarasztalóan a gazdagokról. Ábrahám, József, Dávid, Salamon, Jósafát, Jósiás, Jób és arimátiai József mind gazdag, egyben Istentől megáldott emberek voltak. Arra azonban gyakran figyelmeztet a Szentírás, hogy a meggazdagodás ne váljon életcélunkká. "Minden rossznak gyökere a pénz szerelme" (1Tim 6,10). Azok az emberek, akik azért élnek, hogy meggazdagodjanak, a világot szeretik és nem Istent. Kísértésekbe, csapdákba, kelepcékbe esnek. Ha a képességeink, igyekezetünk gyümölcseként, véletlenszerűen jelentkezik a gazdagság, áldjuk Istent. Munkánkat azonban semmiképpen ne úgy válasszuk, mert meg akarunk gazdagodni (Jak 4,1-4; 1Tim 6,6-10). A gazdagság jó szolga, de rossz úr. Az elégedettség több haszonnal jár, függetlenül attól, hogy sokunk van vagy kevesünk.
Imádkozzunk adakozó szívért! A feleségemmel azt tanultuk a teológián, hogy az Isten szerinti gazdagsághoz jó anyagi háttér kell. Januárban még nem volt munkánk. Miután kifizettük a tandíjat és a lakbért, pénztárcánk üressége vetekedett a minket körülvevő téli táj pusztaságával. Soványka megtakarított pénzecskénkkel öt hétig húztuk csupán, mert egyikünk sem talált munkát. A helyzet ijesztővé is válhatott volna, ha Isten nem küld egy adakozó szívű házaspárt. Még a főiskoláról ismertük őket, így amikor megérkeztünk, meghívtak minket vacsorára. Mikor kiderült, hogy nincs semmi bevételünk, pár nap múlva ismét meghívtak vacsorázni. Ezután két-három naponként újra meg újra jött a meghívás. A mi ebédmeghívásunkat nevetve utasították vissza: "Most még ne; majd meghívtok, ha Debbie-nek lesz munkája." Ha tárgyilagosak vagyunk, azt kell mondanunk, hogy nem sokat adtak. 7-8 vacsora 5 hétre elosztva még nem dönt romokba egy családot. Éjszakánként azonban, mikor az ágyban fekve a jövőnket latolgattuk, barátaink jószívűsége olybá tűnt számunkra,
mint manna, mint Isten üzenete a mennyből. Mikor az egyikünk azon töprengett, hogy éhezni fogunk-e, a másik máris kész volt a válasszal: "Nem. Isten gondoskodni fog rólunk, hiszen máris utunkba küldte Márkot és Adélt." Az önként adott apró ajándékok nagy dolgokat tudnak elvégezni.
A nagy ajándékoknak is stratégiai fontosságuk van. Az adakozás lelki ajándék (Róm 12,8). Az adakozó emberek már értik, hogy a különféle százalékok, mint a tized, akadályozhatják az igazi adakozást. Ha ugyanis az ember azért fizet tizedet, hogy betartson egy jogi előírást, eljuthat ahhoz a gondolathoz, hogy "megadtam, amit kell, most már letudtam a dolgot". Jézus az adakozás példáját is elénk adta, mert Ő mindent odaadott, nemcsak a 10 százalékot. Az adakozó emberek szeretnek adni. Megízlelik Krisztus országának tündöklő ragyogását, világot átformáló erejét. Látják, amint Jézus megkötözi a Sátánt. Gyönyörködnek abban, hogy olyan területeken támogathatják Jézus munkáját, ahol pénzzel változásokat lehet elérni.

Összegzés

Modern korunk le nem veszi a szemét a pénzről, az Isten szíve szerint való férfiú ezzel szemben Istenre és az Ő királyságára függeszti a tekintetét. Tisztában van vele, hogy nem szolgálhatja Istent is és a Mammont is. Megérti, hogy mindene, ami van, kölcsönbe van nála. A tizeden túllépve Jézus példáját próbálja követni az adakozásban is. Mivel jó helyen van a szíve, az Isten szerinti férfi szabad az adakozásra. Az adakozás lelki ajándék, és mivel szeretjük Istent, hátat fordítunk a kapzsiságnak, a birtoklási vágynak, hogy bőkezűen adakozhassunk. Ha először szívünkben és elménkben leszünk Isten szerint gazdagok, elérkezik az idő, amikor anyagi javainkkal is tudunk adakozó módon bánni.

Kérdések

1. Miért vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy az élet a megfelelő anyagiak megszerzéséből áll?
2. Mi volt a példázatbeli gazdag alapproblémája? Hogyan jelentkezik ez napjainkban? Milyen formákat öltenek a "nagyobb csűrök" korunkban? Mi módon tudunk pénzt felhalmozni saját gyönyörűségünkre? Hol csíphetjük nyakon az "Egyél, igyál, vigadjál" hitvallást?
3. Miért gondolja olyan sok ember, hogy képes egyszerre szolgálni Istennek és a Mammonnak? Mit mondanál annak, aki szemmel láthatóan mindkét urat megpróbálja szolgálni?
4. Hogyan tudnád konkrét tettekkel is megmutatni azt a meggyőződésedet, miszerint a pénzedet is és az adottságaidat is kölcsönbe kaptad Istentől? (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Isten szerint gazdagon
  2018-07-05 17:07:42, csütörtök
 
  Isten szerint gazdagon

Az anyagiasság betegségének egyetlen gyógymódja van, és ez az Isten szerinti adakozás, ami a szívből indul, és tettekké válik. A szívből jövő bőkezűség mindenekelőtt Istenbe vetette a bizalmát, ahelyett hogy az étel és a ruházat miatt aggodalmaskodna. Jézus négy okot is előhoz, amiért fölösleges aggódni (Lk 12,23-29). Először: Isten még a madarakról is gondoskodik, márpedig mi értékesebbek vagyunk a madaraknál (24. v.). Másodszor: az aggodalmaskodás hiábavaló dolog, mert egyetlen órával sem tudja meghosszabbítani az ember életét (25-26. v.). Harmadszor: Isten gyönyörű ruhába öltözteti a vadvirágokat és mezei füveket, noha azok csak rövid ideig pompáznak, márpedig mi sokkal értékesebbek vagyunk azoknál (27-28. v.). Negyedszer: Isten ismeri szükségeinket, és be is fogja azokat tölteni, ha először Isten országát keressük (29-31. v.). Mindezek ismeretében a tanítványok nyugodtan eladhatják, amijük van, a pénzt pedig szétoszthatják a szegények között. (32-33. v.). Egy tudós így fogalmazott: "Ha ezt az elvet komolyan, szó szerint alkalmaznánk a mai gyülekezetekre, a legtöbb keresztyén közösséget olyan radikálisan át kellene alakítani, hogy csak nagyon kevesen vannak, akik hajlandónak mutatkoznak elindítani a változásokat." A nagy utazások, mindig egyetlen lépéssel kezdődnek. Sokakat riaszt a vagyon újrafelosztásának terve, pedig ezen az úton nagyon messzire jutnánk el, mielőtt "bárki extrém mértékű engedelmességgel vádolhatna minket". (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Ködben - Napfényben
  2018-07-05 16:26:20, csütörtök
 
  Ködben - Napfényben

Ködben

Hermann Hesse után németből

Különös ködben járni az utat.
Minden sziklán ott ül a magány.
Egyik fa nem látja a másikat,
és árva mindahány.

Különös ködben járni az utat.
Az élet - nagy magány.
Egyik nem érti a másikat,
és árva mindahány.

Napfényben

Válasz Hermann Hesse
"Ködben" című versére

Oszlasd a ködöt, fénylő napsugár!
Vonj árvaságon át aranyhídat!
Köszöntse egymást az egész határ,
s lássa meg egyik fa a másikat!

Oszlasd a ködöt, szeretetsugár!
Mért lenne nagy magány az életünk,
ha minket Atyánk kitárt karja vár,
s egymásnak testvérei lehetünk?!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Kőjajgató"
  2018-07-05 15:05:00, csütörtök
 
  "Kőjajgató"

Nefelejcset szedünk, virágokat,
s hímes rétek után
sziklakapu fogad.
Váratlanul ér, s szívenüt a szó,
a múltidéző név: "Kőjajgató".

Krisztus Urunk
kiáltó kövekről beszélt.
Bizonyságot tesznek, kiáltanak,
ha tanítványai, elhallgatunk.
Itt rég erdőbe rejtőzötteket
öldököltek dúló tatárhadak,
s a Kőjajgató komor kövei
emlékét őrzik jajnak, hulló vérnek,
visszhangozzák megölöttek jaját,
s az élőknek kegyelmet kérnek.
Hogy többé ne verjék fel a Bükk csendjét
sikoltások, jajok,
legyen itt élet, béke!

Jajgass, "Kőjajgató", kiálts az égre,
hogy őrizzen, segítsen,
hallgassa meg jajod az élő Isten!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Világ
  2018-07-05 14:17:53, csütörtök
 
  "Egészen biztosak lehetünk abban, hogy a világ azért van jó véleménnyel Jézusról, mert félreértik, hogy kicsoda Ő, és miért jött a világra... a mai világnak csak azért van kedvező véleménye Jézus Krisztusról, mert félremagyarázza Őt."

- Erwin W. Lutzer -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Tulajdonjog
  2018-07-05 14:16:34, csütörtök
 
  "Drága áron vétettetek meg, azért valamilyen határozott módon ismerjétek el Uratok tulajdonjogát rátok, és ruházzatok Őrá minden jogot testetekre, szellemetekre és lelketekre vonatkozóan."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szolgálat
  2018-07-05 14:13:03, csütörtök
 
  "Kedves fiatalok, ha hiszitek, hogy az Úr Jézus Krisztus a tiétek, adjátok át Neki magatokat egy meghatározott tett és cselekedet révén. Érezzétek ösztönözve magatokat erre, külön felszólítás vagy bizonyítási eljárás szükségessége nélkül. 'Krisztus szeretete szorongat minket'. Ne várjatok ezért olyan sokáig, amíg a kötelességérzetetek kezd szorongatni; mert minél szabadabban történik az odaadás, annál értékesebb az Úr szemében. Azt mondják, hogy nincs annál finomabb bor, mint az, amelyik az első, finom nyomásra jön ki a szőlőből. Minél tovább préselik, annál kesernyésebb a leve. Nem szeretjük az olyan szolgálatot, amelyre egy embert kényszeríteni kell; és a szeretet Istene bizonyára nem szívesen fogadja a kikényszerített munkát. Nem, mutassátok meg a szolgálatkészségeteket, azáltal, hogy ezt mondjátok:
-Fogadj el, és legyek örökre a Tiéd, egyedül a Tiéd!
Arra vágyik szívem, hogy Urát szolgálhassa."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szolgálat
  2018-07-05 14:11:29, csütörtök
 
  "Nem kényszeríthetünk másokat arra, hogy az Úr munkáját végezzék. A jó vezetőnek meg kell értenie, mit mond Isten a csapat más tagjainak. Ne uralkodjunk a többieken! Inkább türelmesen engedjük, hogy Isten Lelke indítsa a tagokat különböző szolgálatokra."

- John F. Macarthur -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szolgálat
  2018-07-05 14:10:12, csütörtök
 
  "Amikor a világ azt látja, hogy a gyülekezet együtt, egy csapatként munkálkodik, megbizonyosodik hitünk valódiságáról."

- John F. Macarthur -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 865 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35879 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 1070
  • e Hónap: 12945
  • e Év: 200747
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.