Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
Egy remek ötlet, amitől a muskátlin szebb és nagyobb virágok
  2018-07-05 19:37:03, csütörtök
 
  Egy remek ötlet, amitől a muskátlin szebb és nagyobb virágok teremnek! Többé te sem dobod ki ezt az értékes anyagot!







Egy ötlet amit neked is ki kell próbálni ha azt szeretnéd, hogy a muskátlidon nagyobb virágok teremjenek és szép dús legyen. A Palergonium egy olyan virágfajta, amely muskátli néven ismert és kb. 200 fajtája létezik. Ez a virág általában tavasztól őszig virágzik, a leggyakrabban előforduló virág a kertekben és a teraszokon.

A muskátli nem egy igényes növény virágboltból származó földben és a kerti földben is elél. Nincs szükség az ültetéshez túl nagy cserepekre, a lényeg, hogy folyamatosan vizes legyen a földje, de a cserépalján legyenek lyukak, hogy elfolyjon a felesleges víz. Annak érdekében, hogy a muskátli szép és sűrű virágot teremjen, gondozni kell.
Most bemutatunk néhány olyan ötletet amelyek a segítségedre lehetünk:

1. Ha azt szeretnéd, hogy a muskátlid hosszú ideig szép legyen és virágozzon, akkor válassz olyan növényt, amely egészséges és szép zöld a levele, ez hozza a legszebb virágokat.

2. Használj banánhéjat: ha banánt eszel ne dobd el a héját, tedd rá egy darab papírra és szárítsd meg. Amikor megszáradt darált le vagy zúzd apróra és keverd bele a virágföldbe. A banánhéj többféle értékes tápanyagot tartalmaz, főleg káliumot, amely a muskátli fejlődéséhez és virágzásához, elengedhetetlen tápanyag.

3. ha szeretnéd, hogy a muskátlid szára elágazóbb legyen, akkor vágd le az elöregedett törzseket.

4. Ne öntözd olyankor a növényt, amikor a nap a legerősebben süt.

5. Találj a muskátlinak egy olyan helyet, ahol sok fény éri.

6. Védd meg az erős napsugaraktól, mert megégnek a levelei.

7. Néha tisztítsd meg a muskátlit a száraz levelektől, mert az elszáradt levelek gátolják a növekedést, gombásodás léphet fel az elhalt részeken és nem is esztétikus.

8. Ne tartsd mindig árnyékban a muskátlit, mert több levelet fog hozni mint virágot és a levelei hamarabb megbetegszenek.

9. A muskátlit reggel vagy este locsold, néha ajánlatos lezuhanyozni a növényt, erre a célra csak állott vizet használj, amit 2-3 napig üvegben tároltál. A kártevőket rovarirtóval, a betegségeket pedig gombaölőszerrel riaszd el!
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Ültess gyönyörű virágokat a kertbe...
  2018-07-05 19:28:30, csütörtök
 
  Ültess gyönyörű virágokat a kertbe, ezek a növények a fák köré is ültethetőek!







Végre eljött a tavasz, igaz még a fák még csak most rügyeznek, de lassan már gyönyörködhetünk a tavasz virágokban. Számos ötlet létezik, amely a kertészkedésben hasznosan felhasználható, hiszen nem nehéz dolog, néhány virágpalántát ültetni egy fa köré, de fontos tudni, hogy melyek azok a virágok, amelyek szeretik az árnyékot.




Mielőtt felsorolnánk néhányat ezek közül tudnotok kell, hogy néhány fajta virág azok közül, amely a meleget szereti, megél árnyékos helyen is, de fordítva nem, vagyis az a virág, amely az árnyékot szereti elpusztul a napos helyen. A páfrány egyike azoknak a növényeknek, amely szereti az árnyékot, ezért ültethetjük az udvaron lévő fák köré.




Az illatos liliom is szereti az árnyékos helyet, ezért ezt a virágot is ültethetjük a fák köré. A hortenzia egy bokorban fejlődő növény, szereti a nedvességet, alkalmas a fák körüli ültetésre. A borostyán is alkalmas ilyen helyre, akárcsak a hóvirág, az írisz vagy a jácint. Most bemutatunk néhány olyan fotót, amelyen az árnyékot kedvelő virágok fejlődését láthatjátok, udvari fák köré ültetve.













 
 
0 komment , kategória:   KERTI ÖTLETEK  
Mit tegyünk az elhervadt orchideával, hogy újra virágozzon?
  2018-07-05 19:20:50, csütörtök
 
  Mit tegyünk az elhervadt orchideával, hogy újra virágozzon?








Az orchidea egyike a legkedveltebb virágoknak, ideális ajándék, ha vendégségbe megyünk. Sokan nagyon szeretik és örülnek neki amikor megkapják, de azt már kevesen tudják, hogyan kell helyesen gondozni és ezért az orchidea elhervad.

Lehet, hogy kissé nehéznek tűnik az orchidea gondozása, pedig egyáltalán nem az. Az orchidea nem igényes virág, nem kell sűrűn locsolni, de sokan ezzel követik el a legnagyobb hibát.

Az orchidea szereti a fényt, ezért világos helyet kell keresnünk neki. A legjobb, ha átlátszó cserépbe tesszük és csak ritkán ültetjük át, mert ez a növény nem szereti a hirtelen változást.

Ha az orchidea hervadni kezd, akkor a probléma az öntözéséből ered, mert ha túl sok vizet kap, akkor a víz megakadályozza, hogy a gyökerei oxigénhez jussanak.

Az első jele a túl gyakori locsolásnak az orchidea levelein láthatóak, egyre nehezebben fognak fejlődni, majd elsárgulnak. Ilyen esetben úgy tudjuk megmenteni az orchideát, ha van még olyan gyökere, amely nem penészes és követjük a most következő utasításokat

döntsük oldalra az orchidea cserepét, szedjük ki belőle a növényt, majd tisztítsuk meg a gyökereit
a következő lépéshez szükségünk lesz egy fertőtlenített ollóra, amellyel levágjuk a penészes gyökereket
tisztítsuk meg alaposan a cserepet amelybe az orchideát ültetjük
az orchidea speciális földjét keverjük össze vízzel egy szitán, majd hagyjuk a fölösleges vizet lecsöpögni a növénynek előkészített földről
ültessük el az orchideát
tegyük az orchideát a megszokott helyére és majd csak akkor öntözzük meg, amikor már száraz a földje

Ahhoz, hogy az orchidea ne száradjon el figyeljünk a helyes öntözésre, nyáron locsoljuk kétszer egy héten, télen pedig csak egyszer egy héten.

Abban az esetben, ha a növény gyökerei penészesek, akkor vágjuk vissza teljesen a növényt, távolítsuk el a penészes gyökereket egy steril ollóval és ültessük át. A legtöbb esetben így megmenthető a hervadó orchidea.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Egyetlen gránátalma magból saját gránátalma fád lehet!
  2018-07-05 19:18:04, csütörtök
 
  Egyetlen gránátalma magból saját gránátalma fád lehet!







Napjainkban eléggé elterjedt az egzotikus gyümölcsök otthoni termesztése, azért is mert díszítik a lakást és a gondozásuk is egyszerű. Ha eldöntöttétek, hogy különleges gyümölcsöt szeretnétek termeszteni otthon, akkor kezdjétek a gránátalmával.

Ma bemutatunk nektek egy pár tippet amelyek segítségével szép és hasznos gyümölcsöt nevelhettek.
Gránátalma nevelése otthon

Vásároljunk egy friss, érett gránátalmát majd tisztítsuk meg a héjától a magokat pedig szárítsuk 24 órán át.
A 24 óra elteltével tegyük a magokat 20-22 fokos vízbe és hagyjuk állni 2 napig. A vizet a magokról cseréljük le 12 - óránként.
Készítsünk egy keveréket tőzegből és homokból az arány 1:1 legyen és tegyük egy cserépbe, majd nedvesítsük be az elkészített talajt és ültessük el a magokat kb. 2 cm mélységbe. Takarjuk le a cserepet egy fóliával így fóliaház hatást érünk el, a fóliát minden nap vegyük le a növényről pár percre.
Az elültetett gránátalmát locsoljuk gondosan figyeljünk oda, hogy kapjon elég fényt, semmiképen ne hagyjuk kiszáradni a talajt.
Az első palánták megjelenhetnek egy hét elteltével, de az is előfordulhat, hogy csak fél év múlva bújik ki egy mag gyümölcse.
A palántákat hagyjuk fejlődni, az első levelek megjelenése után ültessük át a növényt nagyobb cserépbe, általános virágföldbe.
A fejlett gránátalma 9 hónap után fog virágozni és még 3 hónap kell elteljen ezután, hogy az első gyümölcsöt learassuk.

A gránátalma termesztése nem igényel sok törődést mert nem kényes növény, így pompás szobanövény lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
A gránátalma 10 jótékony hatása
  2018-07-05 19:15:55, csütörtök
 
  A gránátalma 10 jótékony hatása, amiről még biztos nem hallottál. Hihetetlen, hogy ez a gyümölcs mennyire egészséges







Azt mondják ez volt a bibliai alma, amely elcsábította Évát; ez Afrodité fája, melyet Ciprusra ültetett; ez az a gyümölcs, melynek bogyójából kinyert levet szerelmi bájitalnak nevezik, ami erőteljes nemi vágyserkentő hatással bír. Ez mind a gránátalma!

A gránátalma növénye is szép dísznövény, de a késő ősszel megérő gyümölcse az, ami hihetetlen sok mítoszt és legendát szült. Olvasóink számára a Bidista.com most egy különleges cikkben mutatja be a gránátalma valódi gyógyhatását, felhasználási lehetőségeit, melyek nagyon pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

A gránátalma pozitív tulajdonságai

1. Aktiválja a hormonokat

A gránátalmában található olajok tökéletesen alkalmasak arra, hogy helyreállítsák a szervezet hormonháztartását. Éppen ezért ajánlatos a gránátalma fogyasztása, különösen fájdalmas menstruáció, fejfájás, vagy menopauza esetén.

2. Természetes inzulin

A gránátalmafa termése egyike azon kevés édességeknek, aminek fogyasztása nem csak, hogy megengedettek a cukorbetegek számára, hanem erősen ajánlott is. Naponta négyszer fél teáskanál gránátalmalé fogyasztása étkezés előtt jelentősen csökkenti a vércukor szintjét.

3. Emeli a hemoglobin szintet a szervezetben

A gránátalma régóta ismert a vérszegénység elleni természetes küzdelem egyik eszközeként. Az anémiában szenvedőknek elegendő naponta háromszor fél pohár higított gránátalmalé elfogyasztása étkezés előtt két hónapon keresztül.

4. Száj és torokfertőtlenítő hatású

Torokgyulladás, garatgyulladás, valamint szájnyálkahártya-gyulladás esetén hasznos öblögetni a szájüreget és a torkunkat gránátalma lével, illetve a gránátalma héjából készült vizes lével. A gránátalmában található cserző anyagok csökkentik a fájdalmat, míg a természetes sav megszünteti a fertőzést.

5. Csökkenti a vérnyomást

A gránátalma magja valóságos csodaszerek a hipertóniás betegek számára, hiszen anélkül csökkenti a szerveztünk vérnyomását, hogy közben mellékhatásokat okozna. A gránátalma belsejében található hártya szárírás után teába adva segíti az idegrendszer megnyugtatását, a szorongás leküzdésében, továbbá biztosítja a nyugodt éjszakai alvást.

6. Tökéletes kozmetikai szer

A kissé megpirított majd összetört gránátalmahéjból készített vajas vagy olívaolajos maszk kiváló gyógymód azok számára, akik arcbőre zsíros, mitesszeres, pattanásos. A gránátalma héjából készült porral hatékonyan kezelhetjük az égési sérüléseket, a vágási sérüléseket, vagy a karcok okozta sebeket.

7. Csökkenti a gyulladás hatásait

A gránátalma héjából készült főzet kiválóan használható a gyulladás csökkentésére, legyen szó vese-, máj-, fül, ízület-, vagy akár nemi szerveket érintő gyulladásról. A főzet elkészítéséhez két teáskanálnyi összetört gránátalma-héjat öntsünk fel egy pohárnyi forró vízzel, majd forraljuk vízfürdőben 30 percen keresztül, szűrjük át, nyomkodjuk ki, végül hígítsuk fel forró vízzel. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 50ml-t 30 perccel az étkezés előtt.

8. Csökkenti a radioaktív sugárzást

Azok étkezésének elengedhetetlen részét kell képezze a gránátalmából készül lé, akik radioaktív izotópokkal dolgoznak, vagy nagy sugárzású zónában él.

9. Erős féreghajtó hatású

Az érett gránátalma kérge sokféle alkaloidot (pelletierineket) tartalmaz, melyek jó féregűző hatásúak.

A férgektől való sikeres megszabadulás érdekében 4-5 dkg összetört gránátalmahéjat áztassunk be 4 dl vízbe hat órára, majd lassú tűzön forraljuk addig, amíg a víz fele el nem párolog. A kihűlt főzetet szűrjük le, majd kis adagokban egy óra alatt fogyasszuk el. utána vegyünk be hashajtót, majd 4-5 óra múlva végezzünk el beöntést.

10. Hasmenés esetén is alkalmazható

Mivel a gránátalma gyümölcse és héja adsztringens hatású, ezért kiválóan alkalmazható hasmenés, vastagbélgyulladás, enterocolitis kezelésére. Felnőttek számára ajánlott naponta háromszor szárított gránátalma-port bevenni étkezés után, gyermekek részére elegendő frissen préselt, higított gránátalmalevet adni.

Ha fertőzéses hasmenésről van szó, a gránátalmában található polifenolok segítenek a kórokozók és bacilusok szaporodásának megakadályozásában.

A gránátalma Földünk egyik leghasznosabb gyümölcse, mely már az ókor óta ismert, de a bibliában is találhatunk utalásokat a gránátalmára. Most már te is tudod, hogy hogyan és mire lehet hasznosítani a természet eme csodás ajándékát.




 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Pálinkás Imre - Legyen mosoly arcodon...
  2018-07-05 18:36:43, csütörtök
 
 




Pálinkás Imre - Legyen mosoly arcodon...


Legyen mosoly arcodon,
nevessen szép szemed
a világ veled örüljön
ne csillogjon könnyed.

Legyen mosoly arcodon,
de ne zavarjon a futó felhő
mi árnyékot vet rád
hisz tudod, a lélek esendő.

Legyen mosoly az arcodon
s ha szívedben a múlt is dobban,
lépj át könnyedén rajta,
ha szól is, nem teszi csak halkan.

Legyen mosoly az arcodon,
de ne keresd benne a régi ízeket,
ne várd, hogy a szép idők
édes pillanatait benne újra éled.

Legyen mosoly az arcodon,
de ha keserűn megfagy,
ne érezd, ne fájjon,
hiszen magad is így akartad.
 
 
0 komment , kategória:  BOLDOGSÁG  
Paul Verlaine : CSAK MENJ TOVÁBB
  2018-07-05 18:31:30, csütörtök
 
 




Paul Verlaine : CSAK MENJ TOVÁBB


Csak menj tovább és ne emészd magad!
Az út jó, s egy a dolgod: hogy haladj
s vidd az egyetlen kincset, ami drága,
s puszta fegyvered a hadakozásra:
a lelki szegénységet s Istened.

És főként föl ne add szived reményét.
Mit számit egy kis szenvedés s sötétség?
Utad jó, s végén a halál fogad.
Igen, főként a reményt föl ne add,
hogy holtod öröm-ágyat vet neked.

Tedd jóvá magad, ahogy csak tudod.
Az élet rút, de mégis a hugod.
Menj fölfelé, egyszerűn, sőt dalolj hát,
s távol legyen tőled az az okosság,
mely sunyin megkisérti hitedet.

Menj, gyermek-egyszerűn, és megalázva
magad, mint bűnös, ki a bűnt utálja,
dalolj, sőt légy víg, nehogy utadon
álomba merítsen az unalom,
mit az ellenség küldhet ellened.

Nevess a vén Csábítón s vén Cselén,
mert a Béke vár a hegy tetején
harsonás, diadalmi ragyogásban.
Fuss a fehér-fekete éjszakában.
Már kiterjeszti a fejed felett

győztes szárnyát az Őrangyal vidáman.

Rónay György fordítása
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - KÜLFÖLDI KÖLTŐK VERSE  
William Butler Yeats: Ha ősz leszel s öreg...
  2018-07-05 18:26:38, csütörtök
 
 




William Butler Yeats: Ha ősz leszel s öreg...

Ha ősz leszel s öreg, s lehúz az álom,
s a tűznél bóbiskolsz, vedd le e könyvet,
lapozgasd, álmodozz csak régi, könnyed
pillantásodról: visszfény volt az árnyon.

Hányan szerették jó kedved sugárát,
s imádták hű vagy hamis szerelemmel,
de én zarándok lelkedet szerettem
és változó arcod szomorúságát.

S az izzó kandalló-rácshoz hajolva,
suttogd, kicsit fájón: hogy elszökött
a Szerelem, suhan a hegy fölött,
s elrejti arcát fátylas csillagokba.

(Csillag Tibor fordítása)
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP KORÚAK ALBUMA  
Angyal
  2018-07-05 18:20:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - VÍZES HATÁSÚ KÉPEK  
***Csodálatos kép***
  2018-07-05 18:19:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - VÍZES HATÁSÚ KÉPEK  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1988 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 4983
  • e Hónap: 9016
  • e Év: 68269
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.