Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Káposztás vakarcs
  2018-08-09 12:15:03, csütörtök
 
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg káposzta, 2 evőkanál zsír, só, 1 kávéskanál őrölt bors, fél csomag sütőpor, 4 evőkanál tejföl, 2 tojás, 2,5 dkg só, 4 evőkanál tej, fél dl étolaj.
A káposztát lereszeljük, fél deci étolajon teáskanálnyi sóval ízesítve, néha átkeverve, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A lisztet a zsírral és a sütőporral összemorzsoljuk. Beletesszük a káposztát, a tejfölt, egy tojást, majd ízesítjük kávéskanálnyi borssal és sóval. Összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy jó állagú tésztát kapjunk.
Kizsírozott, kilisztezett tepsiben olajos kézzel szétnyomkodjuk. A tetejét kockásra bevagdossuk, mint a pogácsát szokás, majd felvert tojással átkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép színesre sütjük. Bableveshez, vagy más tartalmas leveshez (is) fogyasztható.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Pillecukor (p-f-z)
  2018-08-09 12:10:12, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 60 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 2 dl víz, pár szem só. 40 g zselatin (két csomag) és 2 dl víz. 2 evőkanál piros és zöld ételszínezék. A sütőpapír kenéséhez fél dl étolaj. A forgatáshoz 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg porcukor.
Egy lábasba két deci vízbe beleöntjük a cukrot, a mézet, a picurka sót, és a tűzhelyen összeolvasztjuk. Felforraljuk, és megvárjuk, amíg az edényben kicsit visszahúzódik a habja.
Egy nagyobb tálcát sütőpapírral kibélelünk, és olajjal átkenünk.
Újabb két deci vizet összemelegítünk a zselatinnal, amit apránként, szűrőkanálon át a cukros sziruphoz keverünk.
A szirup egyharmad részét a zöld ételfestékkel 6-8 percen át habverővel verjük. Ezt a masszát terítjük a tálca aljára.
A második harmadot festék nélkül újabb nyolc percig verjük, és a zöld anyagon elterítjük.
A megmaradt zselatinos masszát a piros ételfestékkel verjük habosra, és ezt kenjük felülre.
A pillecukrot egy éjszakán át állni hagyjuk, majd ollóval tetszőleges nagyságúra felszeljük.
Porcukorral összekevert keményítőben átforgatjuk, és már fogyasztható is. Sokáig eláll.
Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Betyárszelet
  2018-08-09 11:59:23, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 40 dkg cukor, 25 dkg durvára vágott dió, 6 tojás sárgája, 20 dkg vaj, 3 db ostyalap.
A tojások sárgáját egyenként a puha vajhoz adagoljuk, és jó alaposan kikeverjük.
Egy lábasba beleöntjük a cukrot, majd kevergetve karamellé olvasztjuk. Amikor egy kicsit barnás színe lesz, hozzáadjuk a durvára darált diót, és azzal is összesütjük. Ezután kerül bele a tojásos vaj. Addig kevergetjük, amíg a leve elpárolog, és jó sűrű masszát kapunk.
Ezt kb. húsz percig hűlni hagyjuk, hogy kenhető állagot kapjunk.
Az egyik ostyalapot hosszában ketté vágjuk. Másfelet tálcára helyezünk, és elegyengetjük rajta a pörkölt cukros tölteléket. A tetejére is ostyalapot teszünk, majd egy deszkával lenyomjuk, nehogy száradás közben felperdüljön az ostya. Egy éjszakán át így pihentetjük, utána könnyen szeletelhető.
Hetekig elálló, finom sütemény.
Készíthetjük napraforgó maggal is, ebből 30 dkg szükséges hozzá.
Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Töklekvár
  2018-08-09 11:45:13, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 2 kg főzőtök, 2 db (bio) citrom, 1,25 kg kristálycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 6 szegfűszeg.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát apróra reszeljük. Öntünk alá fél dl vizet, és a szegfűszeggel együtt feltesszük főzni.
A cukrot egy másik lábasba öntjük, adunk hozzá ecetet és másfél deci vizet. Addig forraljuk, amíg mézszerű folyadékot kapunk.
Amikor a cukkini megpuhult, beleborítjuk a citromok reszelt héját és levét is. Kevergetve két percig főzzük. Ekkor öntjük hozzá a szirupot, azzal együtt további tíz percig rotyogtatjuk.
Az elkészült töklekvárt kisebb üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, majd fejjel lefele fordítva hagyjuk langyosra hűlni, így sokáig eltartható tartósítószer nélkül is.
A töklekvárt kenyérre-kiflire kenve, sütemények töltelékeként, esetleg palacsintával, fánkkal is fogyaszthatjuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccs
  2018-08-09 11:42:44, csütörtök
 
 
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccsel
Hozzávalók: 80 dkg kacsa zúza, 3 közepes vöröshagyma, 8 dkg kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 50 dkg csirkemáj, 1 csokor zöld hagymaszár. Fűszerek: 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A körethez: 40 dkg lebbencstészta, só, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kacsazsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban zsíron üvegesre pároljuk.
Az alaposan megtisztított, átmosott zúzát kisebb darabokban belekeverjük, és fedő alatt fehéredésig sütjük.
Közben a paprikát, paradicsomot, zöldhagymát, és a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.
A száraz lebbencstésztát kisebb darabokra tördeljük.
A zúzát fél evőkanál őrölt paprikával összekeverjük, majd felöntjük két dl vízzel. Őrölt borssal és sóval fűszerezve, lefedve kb. egy órán át főzzük. Közben néha átkeverjük, az elfőtt levét pótoljuk.
A félig megpuhult zúzára összetört fokhagymát, majoránnát és csípős paprikakrémet teszünk, majd tovább rotyogtatjuk.
Közben a lebbencstésztát lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük, és leszűrjük.
A pörköltbe beletehetjük a csirkemájat, az összevágott paprikát, paradicsomot és zöldhagyma szárat is. Negyed óra alatt készre főzzük.
Egy serpenyőben kacsazsíron megdinszteljük a petrezselyem zöldjét, a zúzott fokhagymát, és az egészet a tésztára borítjuk. Összekeverjük, és a zúzapörkölt mellé kínáljuk.
Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Aratóleves
  2018-08-09 11:39:52, csütörtök
 
  Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja, 25 dkg füstölt kolbász, 15 dkg szárazbab, 20 dkg savanyú káposzta, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 2 dl aludttej (kefir), 5 dkg vöröshagyma, 1 petrezselyem gyökér, 1 sárgarépa, 2 szál kapor, 1,5 dkg fokhagyma, 5 dkg árpagyöngy, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír (olaj). Fűszerek: 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi őrölt bors, 2 babérlevél, csipetnyi egész kömény, 1 teáskanál házi ételízesítő.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és hét deci vízben két babérlevéllel feltesszük főni. Egy másik edényben a füstölt tarjára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és azt is a bab mellé, a tűzre tesszük.
A kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát átmossuk, és kisebb szálakra aprítjuk.
A zöldségféléket - sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát - megtisztítjuk. A hagymákat kockákra, a gyökereket karikákra vágjuk.
Közben a bab mellé rakjuk a félbevágott paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát és az átmosott árpagyöngyöt is. Ezekkel együtt fedő alatt puhítjuk tovább. Őrölt borssal és köménnyel ízesítjük.
A kaprot felaprítjuk. A megfőtt tarját kivesszük, főzőlevét a babhoz öntjük, majd a sárgarépát és petrezselymet is hozzáadjuk.
A tarját szeletekre, majd kockákra vágjuk.
Amikor a bab megpuhult, beletehetjük a kolbászt és a tarját is.
Rántást készítünk. A zsiradékban megpirítjuk a hagymákat, majd a liszttel összesütjük. A tűzről félrehúzva hozzáadjuk az őrölt paprikát, felöntjük vízzel, és aludttejjel összekeverjük. Szűrőkanálon át engedjük a levesbe. Összeforraljuk, házi ételízesítővel, kaporral fűszerezve tálaljuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Almás (meggyes) krémes
  2018-08-09 11:35:52, csütörtök
 
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 evőkanál zsír, 15 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor. A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, fél liter tej, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor. Az almás töltelékhez: 1,2 kg reszelt alma, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj. A sütemény tetejére porcukor.
A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a vajat, a sütőport, a tojásokat, a zsírt, a porcukrot, és ezt tejföllel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a krémeket.
A megtisztított, lereszelt almát vajon annyi cukorral megpároljuk, hogy a savanykás íze megmaradjon. Fahéjjal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
A pudingport kevés tejjel és három evőkanál cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyre tesszük.
A megpihent tésztát három részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú lappá kisodorjuk, és sodrófa segítségével, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben világosra sütjük.
A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk.
Az egyik lapot egy tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre a vajas vaníliakrém kerül, amit a harmadik lappal befedünk.
A krémest legalább 7-8 órán át hideg helyen pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.
sv: alma helyett meggyel
Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Tejbegriz kirántva
  2018-08-09 11:32:15, csütörtök
 
  Hozzávalók: 1 liter házi tej, 25 dkg búzadara, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 1 vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa. A tálaláshoz fahéjas porcukor, lekvár.
Három dl tejben elkeverjük a cukrot és a búzadarát. Ízesítjük csipetnyi sóval és vaníliás cukorral.
A megmaradt tejet felforraljuk, és a búzadarás keveréket apránként hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a tejbegríznél is sűrűbb állagú masszát kapunk.
Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk, ebbe borítjuk a megfőtt darát. Elsimítjuk, és teljesen kihűtjük. Kockákra, vagy téglalapokra vágjuk, majd panírozzuk.
A tojásokat felütjük, és kicsi sóval elkeverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát összeöntjük. A gríz darabkákat először lisztes morzsába forgatjuk, majd tojásba mártjuk, és újra visszatesszük a zsemlemorzsába.
Forró olajban szép színesre sütjük. Lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral, vagy lekvárral kínáljuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Lekváros linzer
  2018-08-09 11:26:28, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál sertészsír, 12 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1 dl tejföl. A közepébe szilvalekvár, a tetejére porcukor.
A lisztet a porcukorral, vajjal, zsírral és sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és a tejföllel addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztánk lesz.
Ezt lisztezett gyúrótáblán is átdolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Kétféle szaggatót használunk hozzá. Az egyik közepén legyen egy kör alakú lyuk, hogy a töltésnél a szilvalekvár lásson a sütemény közepében.
Párban szaggatjuk a tésztát, mindkét formából ugyanannyit készítünk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben tíz perc alatt megsül. Kicsit hűtjük, majd a kétféle formát szilvalekvárral összeragasztjuk.
Porcukorral megszórjuk a tetejét.
Azonnal lehet fogyasztani, de dobozban sokáig eltartható a sütemény.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Kráter szelet
  2018-08-09 11:19:54, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 dl étolaj, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó.
A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor. A tetejére: 3,5 dl 20%-os tejföl, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor. A tepsihez zsír és liszt.
Először a pudingot készítjük el. Fél dl tejjel elkeverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, és belefőzzük a kikevert pudingport is. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a sütemény tésztáját. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, tejet, étolajat és kakaóport keverünk. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és apránként a masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is beleforgatjuk.
A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, és elegyengetjük benne a kakaós piskótát. A kihűlt pudingból kisebb evőkanálnyi halmokat szaggatunk a tésztába, ezzel együtt toljuk az előmelegített sütőbe, ahol kb. 45 perc alatt megsütjük.
Még forrón megkenjük cukros tejföllel a tetejét. Hagyjuk, hogy ez a massza is megszikkadjon rajta, és amikor már teljesen kihűlt a sütemény, csak akkor szeleteljük, hogy a puding is szép pöttyösen megdermedjen benne.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 339
  • e Hét: 1334
  • e Hónap: 6681
  • e Év: 159084
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.