Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A táltoskirály tanítása
  2018-09-18 20:19:44, kedd
 
  KÉPESSÉGFEJLESZTŐ TÁRSASJÁTÉK AZ EGÉSZ CSALÁDNAK!

Gyerekek és felnőttek együtt, játszva tanulnak, az egyéni képességüknek megfelelő szinteken.


VIDEÓ:
Link

A játék segít felfedezni a különböző kultúrák és a tudomány által használt képek összefüggéseit, ezeket mozgásba hozva, fejleszti a vizuális gondolkodást és a jobb agyfélteke használatát.
A tartalomból: eltérő kultúrák-azonos üzenetek, tudomány, kozmológia, csillagászat, csillagképek, téridő, őselemek, természettisztelet, régészet, hitvilágok, világképek, szimbólumok üzeneteinek megfejtése egy mesterséges intelligencia támogatásával - kapcsolt videók - magyar nyelvi gyökrendszer

A játékhoz nem szükséges a kultúrák és a rovásírás ismerete. Pont arról szól, hogy a legősibb jelképek, így a rovás összefüggéseit is játékos formában tanítja.

Az a játékos, aki jobban figyel, vagy fejlettebb a képzelőereje, ámulatba ejtheti a többieket, de az is lehet, hogy valaki a műveltsége vagy a megérzése erejével teszi ezt.
Már a bevezető, "keresd a párját" játék közben is lehetőség van az ősi kultúrák és a tudomány titkainak megismerésére. Ehhez segítségünkre van 160 db. kitűnő képösszeállítás, több száz jelképpel és több mint 1200 kulcsszóval kiegészítve. A párokba rendezett részletes leírások segítik a felfedezést, ezért a játék során egyre érdekesebb titkokra derül fény.
A fejlett vizuális gondolkodás az IQ-tesztek alapja. Ez a képességfejlesztő társasjáték nem csak a képzelőerőt fejleszti, de segít újra felfedezni a magyar nyelv gyökrendszerét, mellyel könnyebb megérteni az ősi jelképek összefüggéseit is. Ehhez a XIX. században (a finnugorizmus ideje előtt) összeállított Czuczor-Fogarasi szótárt és a hangképzés szabályrendszerét is használjuk.

Játsszatok együtt, vagy készülj fel egyedül!

A játékot 1-8 fő játszhatja, 4-120 éves korig.

A részletes játékszabály több játékmódot tartalmaz:
- I. Keresd a párját!
- II. Magyarázd meg a kapcsolatot!
- III. Jelsorozatok gyűjtése, szimbólumok átmeneteinek megismerése. A magyar nyelvi gyökrendszer magas szintje.

A játék tartalma:
A Táltos király tanítása - Kódfejtő társasjáték fóliázott változatban is rendelhető (laminált lapok, játékszabály és táblázatok - ajánlott, mert tartósabb -). A nagy felbontású, digitális nyomtatással készült füzet és a melléklet részletes tartalma itt érhető el.

A játék bevezető áron most csak 3800 Ft. Kedvezményes postázás az egész ország területén: 760 Ft. Az utánvétes postázási díj 1450 helyett csak 950 Ft!
(Külföldre is postázunk)

MEGRENDELHETŐ IDE KATTINTVA, VAGY TELEFONON (3800 Ft. + postaköltség)
Telefonos rendelésfelvétel: 06 20 935 1448
Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyerekeknek  
Kovács Kálmánné Nóri: A magyar szeretetről
  2018-09-18 20:01:38, kedd
 
  A magyar szeretetről

Életünk központi hiánya a szeretet. Nem vagyunk képesek szeretni magunkat, másokat, az életet, de még a felénk áramló kedves érzések befogadására is alkalmatlanok vagyunk.
Minden érzés mögött sunyi számítást, érdekeket sejtünk, ahelyett, hogy bizalommal fogadnánk a velük azonos testvéri érzéseket.

Nos, lássuk, mi is a szeretet?

A keresztények nagyon büszkék a Pál apostol által megfogalmazott szeretet fogalmára, bár Pál inkább azt mondja el, mi nem a szeretet. ,, A szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem gőgösködik. Nem tapintatlan, nem keresi a magáét. Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója. Nem örül a gonoszságnak.
Nyilván ebből még nem derül ki, mi a szeretet.

Nálunk, magyaroknál is, mint minden népnél a bölcsességek megfogalmazódnak, hogy az tovább adassék nemzedékről nemzedékre. A helyes magatartási formák, a segítő gondolatok, az erkölcsi elvárások, amelyek egy népre jellemzőek. Lehet, hogy külsőségükben az évszázadok alatt változnak ezek az örök érvényű dolgok, ám a belső lényegük, a helyes alapminták időtlenek.
A magyaroknál a szerető kapcsolat azt jelenti: szeretlek téged és segítem a kiteljesedésedet az életed minden területén. Vagyis ott vagyok melletted, nem tüntetőleg, nem tolakodólag, de elérhető módon.

Támogatlak az utadon, az életed dolgaiban, terveid, vágyaid megvalósításában, kéréseidet teljesítem.
Elfogadlak olyannak, amilyen vagy, hiszen nem tudhatom, sorsod beteljesítéséhez miért arra a tulajdonságodra van szükséged.
A szívemmel és a lelkemmel látlak, mert a tükröm vagy, s a benned látott hibák az én kivetüléseim, amiből tanulhatok. A kimondott szó lehet hazug, de amit a lelkeddel meglátsz bennem, az az igaz, és az áramlik feléd.

Nem teszek neked nagy ígéreteket, de a fontos dolgaidban ok és kérés nélkül segítek. Nem ítélkezek a tetteiden, mert nincs jó és rossz. A rossznak ítélt cselekvéseidből segítek kiemelkedni, hogy lelked ne szenvedjen a saját fájdalmától.

Egyszerűen veled vagyok, nem csak testben, de a lélek kapcsolódásával is. Elvtelenül nem babusgatlak, hiú ábrándokat nem gerjesztek benned. Ha kell, feladatot állítok néked, hogy ha megoldottad, legyen örömöd az eredményben, a sikeredben.
Megvédelek a külső veszélyektől, s, ha szükséges, önmagadtól is, bár sorsod fordulóit és buktatóit tiszteletben tartom, mert a tanulás néked is fontos.
Ragyog a szemem, sugárzik a lelkem, ha rád tekintek. Derü és nyugalom árad, ha megmosolyogtatlak.

A szeretetnek ez fajta megnyilvánulása nem csak személy és személy között jöhet létre. Ez a fajta szeretet volt igaz Árpád vezérre is, akit népe, nemzete iránt érzett szeretete vitt a hatalmas európai túlerő ellen szembeszállni Zalavárnál ( Hainburg ) és Pozsonynál a harcmezőre , és vállalni a halált fiaival együtt.

Nem volt ez másképp Hunyadi János esetében, Aba Samu királyunk életében, vagy Szent László érzelmeiben sem. A magyar szeretet élő és kötelez!
Bár minden magyarban égne ez az érzés!

Debrecen, 2015. Áldás havának 23. napján

TündérNóriKÖNYVAJÁNLÓ- Kovács Kálmánné Nóri: Csillagmesék földi kövekről


Megjelent Kovács Kálmánné Nóri új könyve, a Csillagmesék földi kövekről című mesekönyv, mely hat éven felüli gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek íródott, ahogy Kovács Kálmánné is ajánlja: ,,Szeretettel ajánlom a meséket hatéves kortól százhat éves korig mindenkinek. Kívánom, a mesék olvasása szerezzen örömteli pillanatokat mindenkinek!".

A könyv a tizenhat évvel ezelőtt megjelent kiadás bővített változata gyöngybetűkkel írt, gyönyörűen illusztrált, megújult kiadásban. Öt új mese került a meglévőkhöz.

A látható és láthatatlan világ egységét, harmóniáját mutatja be az írónő mély átérzéssel, színes, érdekes megvilágításban. Mesélnek a kövek, a festett kövek, a csillagok, a tengerek, a hold, a hegyek, minden, ami a világunkat alkotja. Csodálatos világ ez mindnyájunk számára, akik a napi rohanásban elfeledkezünk a lényeges dolgokról, az élet igazi ajándékairól, a lélek örökkévalóságáról.

Az előszóban így ír az írónő:

,,Egyre több gyermek születik a tisztánlátás képességével, akik látják a körülöttünk lévő láthatatlan világ szereplőit. Azokat a szellemlényeket, akik sokszor ijesztőek, vagy csúnyák, akiktől a gyermek oltalmat várna el a szülőktől. Ám az anyagba ragadt szülő a gyermek által elmesélt látomást képzelgésnek tartja, vagy hazudozásnak. Úgy véli, a gyermek azért lódít, hogy csünghessen még egy kicsit a szülő nyakán. Pedig a gyermek látomásai valósak, s ha egyedül maradnak kételyeikkel, félelmeikkel, az súlyos gondokat okozhat viselkedésükben. Az ilyen tisztánlátó gyermekeknek is írtam, hogy megértsék, nincs velük semmi baj, csak több elvont képességgel bírnak, mint általában mások."

A könyv egyik meséje feldolgoz egy ősi káld - sumír teremtéstörténetet a Föld bolygót megelőző őselem, Tiamat bemutatásával. Különleges, szép kivitelezésű mesekönyv, mint Kovács Kálmánné Nóri minden eddig megjelent könyve.

A gyönyörű könyv ára 2500 Ft.
Postaköltség ára: 800 Ft.

Megrendelhető az alábbi címen:
Kovács Kálmánné
4033 Debrecen
Gábor Áron utca 30/b.

Drótpostacím: tundernori@gmail.com
Telefonszám : 06-30-382-2002.

A szükséges összeget belföldi (rózsaszínű) postai utalványon előre kell feladni, illetve az alábbi bankszámlára lehet átutalni.

Számlaszám: Hajdú Takarék Debrecen, 60600170-15030209 
 
0 komment , kategória:  Őshitünk+KovácsKálmánné írásai  
ISZLÁM JÖVŐKÉP - Kubínyi Tamás - Álmos Király Televízió
  2018-09-18 19:49:21, kedd
 
  180917CN!ISZLÁM JÖVŐKÉP - Kubínyi Tamás - Álmos Király Televízió


Link


Az Álmos Király Televízió honlapja:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Álmos Király Akadémia és TV.  
Az arabok eredete a héber hagyományok szerint
  2018-09-18 19:44:09, kedd
 
  Az arabok és a zsidók egy bugyorból származnak. Mindkét nép ősatyja Ábrahám, Noéfia Sém Apakhszád nevű fiának a leszármazottja. Ennek ellenére ezredévekre rúgó ellenségeskedés és elhatárolódás van köztük, mert az arabok eredete olyan szennyfoltokat visel, amelyektől a héberek[1] törzsöke mentes maradt.
A zsidók/héberek három törzsatyja, Ábrahám, a fia Izsák és az unokája Jákób/Jakab az istenfélés és a kegyesség mintaképei. Szigorúan megtartották Jehova istenük legfőbb parancsát, és nem vegyítették véröket a kánaániak vérével. (Ábrahám ágyasa Hágár egyiptomi volt. A második feleség, Ketúráh származását az Ószövetség nem említi.)
Ábrahám vándorlása a mezopotámiai UR(Kasdim)-ból Harranon át Kánaánba (layreadersbookreviews.wordpress.com)

Háránból visszatértekor Izsákfia Jákób, a zsidók történelmi ősatyja férfiangyal alakját felvett istenével birkózásba keveredett. Az Istennek, azaz Jehovának úgy megtetszett Jákob, hogy nemcsak megáldotta, hanem még az ,,Isten harcosa", vagyis az Isráel névvel is megajándékozta. [2] Azóta nevezik magukat a héberek, azaz a zsidók Izráel [Jákob] fiainak, izraelitáknak.
A zsidók vándorlása - középen Jakab az Úr angyalával viaskodik (Vienna genesis, VI. sz. bizánci temperafestés, Österreischische Nationalbibliothek, Wien - vangogo.co)

Háránt[3] a zsidó hagyományok fontos településnek tartják. Midőn Tháré, Nimród király hadvezére[4] a családjával, Ábrámmal és az asszonyával, Száraival, a testvére, Hárán fiával, Lóttal a mezopotámiai ÚR városából megszökött, Háránban telepedett le.[5] Innen az Úr Ábrámot Kánaánba utasította: ,,mind az egész földet, a melyet látsz, néked adom, és a te magodnak örökre."[6] Az elvándorlás ellenére Ábrám, az öregkorában született fia Izsák, s annak fia Jákob mégis a mezopotámiai Háránban maradt rokonságból[7] vevének feleséget: Ábrám elvette a saját féltestvérét, az atyja, Tháré és egy rabszolganő leányát, a háránbeli ősapák véréből származó Szárait.
Midőn Isten szövetséget[8] kötött Ábrámmal [a név jelentése: orcám, ábrázatom] a nevét Ábrahámra változtatta. Később az asszonya nevét is megváltoztatta: Szárai [száraz] élemedett kora ellenére fiút szült, így nem volt már aszott, száraz, vagyis meddő, ezért Isten Sárának nevezte el. Sára jót kacagott fia születésének hírére, s hitetlen kacajának emlékére az újszülött fiának a neve Izsák, héberül Yitzchak [visszafelé olvasva kacaj] lett.[9]
Ábrahám családjában az oldalági rokonok közötti házasság megengedett lehetett, mert Izsák megkapta Rebekát, Ábrahám testvére, Nákhor unokáját [10], a fia, Jákob pedig elvevé Nákhorfia Lábán leányait, előbb Leát majd Rákhelt.[11] Jákób felmenői Ábrám/Ábrahámig valóban tiszták és szeplőtelenek voltak, hiszen egymás között házasodtak. Nem így a fajtestvéreik, az arabok ősei.
Koronás férfialak (dombormű, Kr. u. 530, Jemen, Zafar - tariganter.wordpress.com)

A moabita, az ammoni arab törzsek Lóttól származnak: Lót, Ábrahám testvérfia, Háránból kivándorolván a Jordán-folyó menti, szemre termékeny földet választotta magának, és Sodomában telepedett le. Jól megjárta, hiszen a környéket természeti csapás pusztította el, amit az Ószövetség a lakosság gonoszsága miatt Isten büntetésének állít be. Az ókori írók tudták, hogy a Holt-tengernél ,,egykor... 13 városban [Sodoma, Gomora stb.] laktak..., de a földrengések, a tűzkitörések s a forró szurok- és kéntartalmú vizek következtében a tó előbbre nyomult, a sziklákat a tűz megpörkölte, a városok részint elsüllyedtek, részint lakatlanná váltak."[12] Jehova elpusztította ugyan Lót lakhelyét, Sodomát, de őt, a feleségét és a két leányát megmentette. Az Úr tilalma ellenére Lót felesége menekülés közben hátranézett, és sóbálvánnyá változott. [Ez átváltozást feltehetően a tó körül levő nagy sódarabok ihlették.]
Mivel minden lakos elpusztult, Lót leányai nem kaphattak férjet. Aggódván, hogy az atyjuknak magva szakad, borral leitatták, és vele háltak. Az idősebbik a fiát Moábnak, az ifjabbik pedig Benamminnak/Ammónnak nevezte.[13] Utódaik a moábi és az ammóni törzsek tiszta vérűek ugyan, de vérfertőző viszonyból származtak, ezért soroltattak az arabok, és nem a héberek közé.
Lót sóbálvánnyá változott felesége (Sóoszlop a Holt-tenger partján - devotionalonjesus.blogspot.com)

E csoportba tartoznak még Izsák idősebb fia, Jákob fivére Ézsaú és a kánaáni lányok nászából származott édomiak és az utódaik, az amalekiek.[14] Az arabok őket tartja a legrégebbinek.
A héberek hagyománya Lót és Ézsaú leszármazottjain kívül még három népcsoportot sorol az arabok közé:
A joktáni csoport a héber iratok szerint a legrégebbi arabokat foglalja magába; az élén a keleti és a déli törzsek állnak. Az ősatyjuk Sém leszármazottja Arpaksád ágán Héber fia Joktán.[15]
Az északi ismáelita törzsek, a hagariták Ábrahámtól és az egyiptomi Hágártól veszik eredetüket: Ábrahám feleségének Szárainak nem volt gyermeke; ám nehogy a férjének magva szakadjon Ábrahám Egyiptomból hozott rabszolganőjét, Hágárt küldte a férje ágyába. Így született Ismáel. Néhány éves lehetett, amikor az agg Sárának megszületett a fia, Izsák. Ábrahám mindenét neki adta. Az ágyasai gyermekeit ajándékokkal elégítette ki, ahogy azt a héberek törvénye előírja, és útjukra bocsátotta: Sára kérésére Hágárt és a fiát, a Beérseba-sivatagba száműzte ,,de a fiúval az Isten volt s felnőtt, a Párán-sivatagban lakott hol íjász lett belőle; az anyja pedig Egyiptomból hozatott neki feleséget.[16] Ismáelnak Nebájóthon, az elsőszülöttön kívül még tizenegy fia született.
Ábrahám és az asszonyai - középen: Ábrahám, Izsák és Sára, balra: Hágár és Ismael, jobbra: Ketura és a fiai (Venice Haggadah, 1609, Yale University Library - upload.wikimedia.org)

Az arab hagyomány többet árul el Hágár és Ismael viszontagságairól: Midőn ,,Ibrahim (Ábrahám) Hágárt a fiával a Mekka környéki sivatagba űzte. Hágár majd szomjanhalt, s a kis Iszmáel a földre toppantott, s földből felbuggyant a Szamszan/Zamzam-kút. Néhány amaleki az eltévedt tevék keresésekor megtalálván a kutat mellé telepedett, és Ismáelt mint a kút urát tisztelték. Azután délről a dsorhóm és a katúra törzs érkezett e forráshoz, ... Iszmáel nőül vette [dsorhóm] törzsfő leányát, kivel Nábitot (Nebájóth) és Kaidart nemzette... Később az amalekiek ... elűzettek, és Iszmáel utódai egyedül maradtak a forrás mellett."[17]
Az iszmáeliták Ábrahám legidősebb fiától származnak ugyan, de se nem törvényes, se nem egyenlő érvényű házasságból, hiszen a törzsanyjuk, Hágár, rabszolganő, ráadásul egyiptomi volt.
Sára halála után Ábrahám újra megnősült és egy Ketúráh/Céthura nevű asszonyt vett el. Hat hat fiút nemzett neki.[18] A ketureusok Arcam és Samayda ága Ismael utódaival együtt a Petra környéki sivatagból kiindulva Köves Arábiában terjedtek el; legyőzték és elfoglalták a Bibliában is említett madianita fejedelem földjét.[19]
Az arabok Ábrahámon és családja férfitagjain keresztül Sém leszármazottjai. A zsidósággal együtt sémiták, mégsem tartoznak a zsidósághoz, mert a törzsanyjaikon keresztül nem Ábrahám háráni rokonságából, hanem némelyik még vérfertőző viszonyból is származik.
Megjegyzés: A világ teremtéséről a legutóbbi Özönvízig ,,mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala".[20] Mózes nem nevezi meg e nyelvet, de bizonnyal nem Jákob fiainak nyelve lehetett , hanem a toldalékoló ,,turáni"[21] nyelv, mert a bibliai Adonai, a Jehova és az Elochim szavak egyike sem vezethető le a héberből. E megállapítást alátámasztja, hogy az Ószövetség csaknem minden neve magyarul érthető beszélő név.
Példaként felhozunk néhány, ez írásban említett nevet.
Jákob - visszafelé olvasva ,,bokáj(a); a fivére Ézsaú bokájába kapaszkodva jött a világra.
Ézsaú - Jákob ikertestvére elsőként jött a világra. A neve latinul, görögül stb. Esau, magyarosan eső, vagyis első.
Izráel - olvasata a VI-VII. századi latin szerint Isrāhēl[22] Isra(h)el, magyarosan Izrael. Visszafelé olvasva: Él harz-i, vagyis Él harcosa, ahogy a Biblia is írja (ld. fent).
Jehova, héberül יַהְוֶה [jah'we)[23] - Jó java, java, vagyis az első Jó.
Az Isten valóban az első jó, a legjobb.
Ismaél - A nevét Izma Él, vagyis az élő Isten izma-ként lehet értelmezni, mivel erőskezű volt, miként a Biblia írja: ,,vadtermészetű ember lesz, az ő keze mindenek ellen, és mindenek keze ő ellene"[24]
Ketúrah/Ketura - Ábrahám Sára halála után vette feleségül. Minden szöveg ,,asszony"ként említi, eszerint Ábrahám előtt már lehetett férje, ezért lehet a nevét magyarul Keturának, azaz ,,két urá"-nak érteni.
Hágár - rabszolganőként szabad préda volt; a neve magyarul is érthető.
Némely név magyar értelmezésével bizonyára nem mindenki ért egyet, de azokkal igen, amelyeket a Biblia szövege felold, megmagyaráz.
Lándzsával vadászó lovas (bazalt, kb. Kr. u. 1. sz., Al-Safavi település, Észak-kelet Jordánia - eis.hu.edu.jo)

A cikkben említett bibliai nevek helyesírása a "Szent Biblia" (ford. Károli Gáspár, Bibliatársulat, Bp.) c. kiadványt követi.

[1] Sémfia Héber után a zsidókat hébereknek is nevezik, bár jobbára a nyelvük értendő alatta.

[2] Mózes I. kv. 32/28. 35. p.; Hóseás könyve, 13/9. 789. p.

[3] A település bizonyára Tháré Úr-Kasdimban elhúnyt fiáról, Háránról kapta a nevét. A pártus korban Charraé-nak nevezték.

[4] Marton Veronika: Nimród, a hun-magyarok őse, Matrona, Győr, 2017, 49. p.

[5] Mózes I. kv. 11/31

[6] Mózes I. kv. 13/15

[7] Mózes I. kv. 11/26-32

[8] A meleg éghajlat miatt a körülmetélésnek eredetileg higiénés oka lehetett, mivel az Istennel való szövetséget jelképezte, általános szokássá nőtte ki magát.

[9] Mózes I. kv. 17 rész és 18/11-15.

[10] Mózes I. kv. 24/24

[11] Mózes I. kv. 29

[12] Strabón: Geógraphica, XVI. kv.II/44., 788. p.

[13] Mózes I. kv. 19/37-38.

[14] Mózes I. kv. 36.

[15] Mózes I. kv. 10/21, 25.

[16] Mózes I. kv. 21/14-21.

[17] Perceval de Caussin: Essai sur l'histoire des Arabes avant l'Islamisme..., I. H. Walter, Paris-Leipzig, 1902. 164-166, 261, pp.

[18] Mózes I. kv. 25., 1-4.

[19] Perceval de Caussin i. m. 23-24. pp. (E foglalás nem azonos Mózes és Józsué kánaáni hódításaival!)

[20] Mózes I.kv 11/1

[21] Lenormant, François: Die Magie und Wahrsagekunst der Chaldäer, Hermann Costenoble, Jena, 1878. 348. p.

[22] en.wiktionary.org

[23] Van der Toorn, Karel: Family Religion in Babylonia, Ugarit and Israel, E.J.Brill, Leiden-New York-Köln, 1996, 766. p.

[24] Mózes I. kv. 16/12,vForrás: Link


Marton Veronika sumerológus blogja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Marton Veronika  
A Fidesz leszavazta Trianon emlékévét
  2018-09-18 19:32:44, kedd
 
  A Fidesz leszavazta Trianon emlékévét

A héten tárgyalta a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Szávay István és Farkas Gergely azon javaslatát, amely a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából 2020-at emlékévvé nyilvánítaná. Csak a fideszes képviselők nem szavazták meg a kezdeményezést, ami így elbukott. A jobbikos képviselők indítványa országos rendezvénysorozattal, a nemzetközi közvélemény figyelmét felkeltve emlékezett volna meg a száz éve történtekről.

A helyzet pikantériája, hogy amíg a 2004-ben a határon túliak ellen kampányoló MSZP is megszavazta a beterjesztést, addig a “nemzeti" Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak, így ellehetetlenítve annak elfogadását.

A döntés elsőre meglepőnek tűnhet, de ismerve az elmúlt évek történéseit, számítani lehetett rá. Bár Orbán Viktor hosszú évek óta állandó vendége Tusványosnak, és a szocialista kormányzathoz képest több előrelépés is történt a nemzetpolitika tekintetében, a Fidesz számára mindig is csak addig volt fontos a határon túli magyarság ügye, amíg nem kellet érte konfliktusokat felvállalni és szavazatot hozott.

Gondoljunk csak bele: Orbán Viktor azt ígérte, hogy csakis akkor támogatja Románia EU tagságát, ha garantálják a határon túli magyarok autonómiáját, a Fidesz mégis ennek hiányában szavazta meg az ország felvételét. Ennél régebbi eset, hogy 1990. június 4-én, amikor az akkori házelnök felszólította a képviselőket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek meg a trianoni béke 70. évfordulójáról, a Fidesz képviselői kivonultak az ülésteremből. Ami még ezeknél is döbbenetesebb, hogy februárban egy olyan felvétel látott napvilágot, amelyen Áder János egy parlamenti felszólalásában a határon túli magyar állampolgárok szavazati joga ellen foglal állást.

Ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a mai Fidesznek, hiszen a kormányzása jóval nagyobb hangsúlyt tesz a nemzetpolitikára elődjénél. De hány konfliktust is vállalt fel nyíltan ez a kormány az elcsatolt területekért? A jószomszédi viszony érdekében hányszor került háttérbe az egységes nemzet ügye? Miért nincsenek érdemi lépések az autonómia ügyéért?

Amikor legközelebb azt halljuk, hogy a jelenlegi kormány mennyit tett az elcsatolt területek magyarságáért, jussanak eszünkbe ezek a kérdések. Jusson eszünkbe, hogy 2018. szeptember 17-én Orbán Viktor pártja nem támogatta Trianon méltó meggyászolását, a magyar álláspont nemzetközi bemutatását.

Szabó Nimród - itthon ma


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Apáti Bence: A HARC SZAGA
  2018-09-18 19:29:41, kedd
 
  Vérszagra gyűl(t) az éji vad a Parlamentben. Előbújtak azok, akik a hazájukat mindig örömmel, készségesen és kéjjel árulták el. Sziszegve, fröcsögve kezdték gyalázni a magyar kormányt és a miniszterelnököt. Gyávák. Olyan bukott politikusok, akikről a nép április 8-án harmadszorra is elmondta, mit gondol róluk. És nem. Nem azt mondták, Feri.

A magyar emberek április 8-án elmondták, mit gondolnak a kerítésről, elmondták, mit gondolnak a határellenőrzésről, elmondták, mit gondolnak arról a kormányról, amelyet az illegális migrációt támogató nyugati országok támadnak, és elmondták azt is, hogy mi a véleményük arról az ellenzékről, amely vaskerítésezve próbálta szabotálni a Magyarország határait védő gyoda megépítését. Nem azt mondták, hogy be kell engedni a magukat menekülteknek hazudó afgán álszíreket. Nem. Nem azt mondták, Feri.

Valami egészen mást mondtak.

A hibbant Néró, a ripacs, a saját népére támadó paprikajancsi tegnap mégis vad rikácsolásba kezdett. Az egykor a saját felgyújtott városának lángjaiban gyönyörködő bukott miniszterelnök tegnap újra előbújt, és rekedtes hangján, ordítozva kezdett vagdalkozni.

Az a Gyurcsány kezdett a parlamentben gesztikulálva nagy hangon diktatúrázni, aki lovasrohamot vezényelt a népe ellen. Aki elnézte, sőt megjutalmazta azokat az azonosító szám nélküli, símaszk mögé bújt, viperával verekedő állatoknak a főnökeit, akik kiadták a parancsot szemmagasságban leadott lövésekre, és akik a magyarokra uszították a magyar rendőröket. Akik magyarokat uszítottak magyarokra.

A harmadszorra is elkergetett politikusok ma idegen országok segítségével akarják a hatalmat magukhoz ragadni. Nem most látunk ilyet először. Meg se lepődünk rajtuk.

A demokráciát a sárba tipró aljasok hadováltak tegnap demokráciá­ról. Tették ezt azért, mert vérszagot szimatolnak a levegőben. Azt hiszik, hogy idegen országok fogják nekik - fogják helyettük - megbuktatni a törvényesen, demokratikusan, kétharmaddal megválasztott kormányt. Az orosz elvtársak helyett ma a migránsok betelepítéséért küzdő nyugati országok vezetőitől várják a makacs magyarok észhez térítését. Mindig is ezt csinálták.

A kommunisták mindig is gyűlölték a népet, gyűlölték a demokráciát. Ezért találtak most is egymásra a hazugságot és az igazság letagadását a zászlójukra tűző liberálisokkal. Együtt menetelnek a hazug liberálisok a népet a semmibe vevő komcsikkal. Azt hiszik, a mi vérünk szagát érzik a levegőben. De tévednek. Ez a harc szaga. A lázadás szaga.

Mert mi, lázadók az utolsó vérünkig fogunk harcolni a szabadságunkért és a szuverenitásunkért. Minket nem fognak se megtörni, se legyőzni a nemzetállamok eltörléséért harcoló identitás és nemzeti érzések nélküli pénzemberek, számító karrierpolitikusok, és technokraták.

Ez a nép az utolsó leheletéig fog küzdeni. 1956-ban is megmutatta, hogy ha kell, a 12 éves kisgyerekek és az idős asszonyok is fegyvert fognak, ha a hazájukra támad egy árulók által behívott idegen hatalom. 2006-ban, a nemzeti ünnepünkön is ugyanolyan keményen és oroszlánszívvel harcoltunk Gyurcsány símaszkos terroristáival. És nem törtünk meg, csak erősebbek, keményebbek és összetartóbbak lettünk.

Most újra előbújtak az eddig sunyin hallgató árulók. Miután Strasbourg­ban elárulták a hazájukat, most messiásként várják Merkel és Macron segítségét. A magyarok a kultúrájuk megőrzését, a határaik védelmét és a nemzetük megmaradását választották, nem pedig a hazájukat egy tál lencséért eláruló kommunistákat. A rikácsolók pedig hiába várják a nyugati országok segítségét. Magyarország demokrácia. Magyarországon a nép választja meg, ki fogja vezetni és megvédeni az országot, és nem holmi nyugati politikusok és őrült spekulánsok.

Rikácsoljatok csak!

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Ágoston Balázs: Őrségváltást a tudatformálásban
  2018-09-18 19:26:59, kedd
 
  A NEMZETÉPÍTŐ ÁLLAMNAK NEM CSUPÁN JOGA, DE KÖTELESSÉGE ÉRVÉNYESÍTENI A KULTURÁLIS IDENTITÁSÁT

Tanulságos és fontos vita bontakozott ki - végre - a hazai kulturális élet viszonyairól, különös tekintettel a közfinanszírozásra. Szakács Árpád újságíró a Magyar Időkben megjelenő Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatában lefegyverző adatgazdagsággal világít rá arra a hajmeresztő anomáliára, hogy bár a fekete öves balliberális agitátorok minden létező hazai és nemzetközi fórumon eszelősen rágalmazzák Magyarországot, közülük számosan jutnak közvetlenül vagy közvetve az általuk rágalmazott államtól származó közpénzhez, nyilvánossághoz.

Többek között - mint ez a megdöbbentő adatzuhatag Folytatódik a rettegők cirkusza című, április 26-án megjelent fejezetéből kiderült - Konrád György, aki Nicolae ­Ceausescu végzetét, azaz a hitvesével együtt történő agyonlövetést álmodta Orbán Viktor számára. A balliberális agitátor ezek után mégis a közpénzből működő Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepelhette a 85. születésnapját az övéi társaságában - remélhetőleg legalább a tortát nem mi, magyar adófizetők álltuk... És a névsor végeláthatatlan hosszúságban folytatódik.

Szakács Árpád okkal-joggal teszi szóvá a ballib hitbizományok sok évtizedes botrányos bebetonozottságát. A kultúra, de tágabban a tudatformálás harcterén mindmáig nemhogy áttörést, de még kiegyenlített viszonyokat sem sikerült elérni.

Ha őszintén szembenézünk a valósággal, akkor bizony e téren van miért szégyenkeznünk, van mit bepótolnunk. A mi saját konzervatív, nemzeti táborunk felelőssége is, hogy sokáig szemérmesen kitértünk az efféle viták elől, mondván: most épp nem aktuális, mert választások előtt, közben, után vagyunk. Így kibeszéletlenül maradtak fundamentális kérdések, pedig létünk szellemi alapjairól van szó. A tudatformálás ugyanis lélekformálás. Akié a lehetőség, a nyilvánosság, az azt jelentős részben biztosítani képes erőforrások sokasága, az uralja a lelkeket.

Nemcsak az irodalmi élet érintett, nemcsak az a tény elfogadhatatlan, hogy a magyar kultúrdiplomáciának mindmáig nincs befolyása arra, hogy mely írók műveit fordítják le külföldi nyelvekre, és így kiknek az optikáján keresztül láttatják Magyarországot külhonban, hanem számos más művészeti ág esetében ugyanez a helyzet. Az öncélú, unalmas, idejétmúlt rendezői egoszínjátszás emblematikus figurája, a balliberális propagandistaként is hírhedt, a szerencsére kimúlt Heti hetes című prolishow-ban évekig gyűlölködő Alföldi Róbert például folyamatosan önnön elnyomásáról óbégat a hazai és a nemzetközi elvbaráti médiában, miközben két rettegés között a Magyar Állami Operaházban rendezhetett, nemcsak a markába, hanem a konzervatív nemzeti tábor képébe röhögve.

Persze tudjuk, ilyenkor jön a bicskanyitogató magyarázat, amely szerint nem a politikai álláspont, hanem a művészi minőség számít. Tetszetős, ámde velejéig hamis érvelés. Ha ugyanis ez számítana, akkor például Csurka István darabjait orrba-szájba játszanák a magyar színházak. Szóljon, aki az elmúlt 30 évben - egy-két kivételes alkalomtól eltekintve - találkozott Csurka-darabbal a teátrumok repertoárján!

De nem csak az MDF-alapító író munkásságának kiradírozására törekszik az alig-alig ellensúlyozni próbált színházi-irodalmi maffia. A magyar színpadokon, sajnálatosan az elszakított országrészekben is, ahol ijesztő mértékben fertőz az SZDSZ-vírus, létünk valósága helyett jobbára szexuális aberrációk, mentális defektusok sorjáznak, kétfelvonásnyi tömény ordítással előadva.

A színház világát ma nagyrészt az emberi lélek sötét bugyrainak démonjai uralják, tort ül az öncélú formabontás és a korláttalan alpáriság, a megriadt közönségre katarzis helyett bomlott elmék lelki tusáinak rettenete zúdul. Mindezt újragondolásnak és modern művészetnek nevezik, pedig egészségesebb korokban jobbára az elmekórtan felségterületére tartozna.

Mint Boros Attila írja Színház vagy erőszak? című publicisztikájában (Magyar Idők, 2018. március 26.): ,,Tudomásul kellene végre vennie világszerte a színházi maffiának, hogy egy mű átírása nem azonos a rendezéssel. (...) A színpadra állítók ma már nyíltan saját neoliberális politikai világnézetüket, zavaros gondolatok, ideológiák tömegét zúdítják a gyanútlan közönségre, amelynek fogalma sincs arról, hogy valójában mit is lát.

Ma már tudjuk, mert nyakig benne élünk, hogy több évtizedes céltudatosan előre megtervezett szellemi és politikai bomlasztó háttérmunka eredménye ez is. (...) Ma már tudjuk: a színházakban eluralkodott rendezői terror (...) csak a felszín és következmény. A szálak jóval mélyebbre vezetnek, és ez már nem művészeti kérdés. A XX. század materializmusa, a nemes eszmék és eszmények kétségbe vonása, a transzcendencia, a szakralitás tagadása, ez a nihilbe vivő szellemiség jelenik meg ezekben az átértelmezett, meghamisított, adott esetben a mítoszt, a vallást, a szerelmet, a legendát is kicsúfoló színházi produkciókban."

És ezek a produkciók közpénzből finanszírozott színházakban futnak. De ugyanez a helyzet más művészeti ágakban is, például a film világában. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját. Hurrá! Csakhogy a rendező - aki 17 év után forgatott újra, köszönhetően a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos támogatásának - azon melegében interjút adott a német közszolgálati (hahaha!) Deutschlandradió­nak, így gyalázva Magyarországot: ,,Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni." És hozzátette, hogy ebben az országban az állam módszeresen lerombolja a demokráciát. De azért a demokráciaromboló állam intézményétől lecsorgott rongyos 420 milliót hősiesen elfogadta.

A ballib pofátlanságnak bizony nincs határa. Nemes Jeles László, aki 321,6 millió forintot kapott a Magyar Nemzet Filmalaptól a Saul fia című, Oscar-díjas holokausztfilmjére, a főszereplő Röhrig Gézával együtt Kossuth-díjat vehetett át 2016. március 15-én. Na meg a vele járó pénzt, a nominál átlagkereset hatszorosát, ami abban az évben 11,7 millió forint volt. Még meg sem melegedett a zsebükben a jó magyar forintocska, máris ott találták magukat az Országház előtt tüntető, akkor éppen kockás inget viselő balliberális csapatban.

A könnyűzenében sem jobb a helyzet. A ­Quimby zenekar - amelynek neve az angol szlengben többek között víz alatti szellentést je­lent - 2016-ban fellépett a magyarországi közpénzből is finanszírozott tusnádfürdői szabadegyetemen (közismert nevén Tusványoson), az együttes jóízűen fölnyalta a gázsit, de ez egyáltalán nem akadályozta a frontember Kiss Tibort abban, hogy a magyar kormánynak címzett ,,költeményében" így gyűlölködjön: ,,­Miért b...átok szét az országomat, miért rúgjátok hasba az ápolót, miért ültetitek szamárpadba a tanárokat, miért szarjátok szájba az álmodót?" Kiss egyébként ezen opusában ekként foglalta össze jellemesnek csöppet sem nevezhető léte lényegét: ,,Én pióca leszek a pusztulásban, és szívom majd a véretek."

Stimmel.

Ezért botrányos, hogy a magyar állam még mindig gyakran az ellenségeit jutalmazza és tünteti ki, miközben továbbra sem jut pénz és akarat a magyar történelem dicső fejezeteinek megfilmesítésére, a magyar sorsszínházat megvalósító társulat egyik napról a másikra élve folyamatos létbizonytalanságban alkot, segítség híján megszűnik az elmúlt hetven év egyetlen konzervatív, nemzeti szemléletű történelmi magazinja, az utóbbi időszak legnézettebb magyar filmje, a Lovasíjász pedig nem fér be a filmhétre.
Persze demokrácia van, virágozzék ezerféle virág, de a nemzetépítő államnak nem csupán joga, de kötelessége is a kulturális identitását érvényesíteni. A sötét lelkek magamutogató önmegvalósítását finanszírozzák a saját zsebükből azok, akik mindenáron az efféle produktumokat akarják fogyasztani. A magyar állam nem lehet értéksemleges. Az úgynevezett - egyébként teljességgel szubjektív megítélésű - minőség sem jelenthet kibúvót. Sőt! Minél nagyobb a tehetség, annál nagyobb a bűn, mert annál szélesebb körű és ártalmasabb a hatás. Ideje rendet vágni a kultúra világában, igenis értékalapon osztva támogatást és elismerést, hermetikusan elzárva a közpénzektől és bármiféle állami kitüntetéstől a saját hazáját gyalázó-köpködő nemzetellenes szubkultúrát.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Video: Patrubány Miklós előadása az Ausztriához csatolt
  2018-09-18 19:21:01, kedd
 
  Video: Patrubány Miklós előadása az Ausztriához csatolt magyar területekről

Az első világháborút követően bekövetkezett országcsonkítás legalantasabb részének nevezte Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szeptemberi nemzetpolitikai előadása keretében azt a tényt, hogy még Ausztriához is csatoltak magyar területeket. Méghozzá nem is keveset, több mint 4.000 négyzetkilométert. Ez 1919. szeptember 10-én Saint Germain-ben történt, amikor az antant-hatalmak Ausztriával kötöttek békét. Magyarország ekkor tetszhalott volt, az őszirózsás- és az azt követő a patkány-forradalom után bekövetkezett román katonai megszállást nyögte éppen...

Ausztriával nem hogy hadiállapotban nem volt korábban Magyarország, hanem államszövetségben. És ráadásul az első világháborúba Bécs rángatta bele, akarata ellenére hazánkat.

Amennyiben Magyarország 2019. szeptember 10. előtt nem jelzi történelmi területei iránti igényét, úgy Nyugat-Magyarország elcsatolt részeit Ausztria jogerősen elbirtokolja.

A Magyarok Világszövetsége október 14-én, vasárnap trianoni időben, 16.30 órakor Sopronban tüntetést szervez, Magyarország Ausztria általi megcsonkítása ellen tiltakozva.

Patrubány Miklós Magyarország trianoni megcsonkításának legalantasabb része című előadása mind a Youtube-on, mind a Facebook-on megtekinthető.

Forrás: Link


2018.07.15. Nemzetpolitikai Előadás Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Szkíta temetőt találtak Cegléd és Abony között
  2018-09-18 19:17:06, kedd
 
  Szkíta temetőt találtak Cegléd és Abony között egy régészeti feltárás során. Eddig két sírhelyet tudtak azonosítani, most ezeken dolgoznak a szakemberek. A csontvázak mellett találtak ékszert és egy vaskést is. Ezek az eszközök vélhetően az akkori kor hite szerint a túlvilágra való utat segítették. A szkíták egy keleti eredetű nomád népcsoport volt, akik Kr.e.7. század közepén költöztek be a Kárpát-medencébe.

Nagy erőkkel végzik az M4-es út szélesítését megelőző régészeti feltárásokat, az út mentén több helyen is dolgoznak a szakemberek. Abony határában például egy szkíta temetőre bukkantak az archeológusok.

Patay Róbert, régész, Gödöllői Régészeti Látványraktár és Múzeumpedagógiai Foglalkoztató: - Itt ezen a részen a meglévő út nyomvonalában 2003 és 2005 között már dolgoztak a kollégáink, akkor egy 162 síros szkíta temetőt tártak fel és ennek a temetőnek valószínűleg a délnyugati részét találtuk meg. Jelen pillanatban két sírt tudtunk azonosítani, ezeken dolgozunk, folyik a bontásuk és a dokumentálásuk.

A szkíták egy keleti eredetű nomád népcsoport volt, akik Kr.e.7. század közepén költöztek be a Kárpát-medencébe. Azért is különlegesek, mert ők az első olyan népcsoport, akiknek tudjuk a nevét - mondta a szakember. A szkíták a halottakat általában magzatpózban helyezték a sírokba, ami jól látszódik a most feltárt leleteken is. Ez a csontváz például vélhetőleg egy férfié lehetett.

Patay Róbert, régész, Gödöllői Régészeti Látványraktár és Múzeumpedagógiai Foglalkoztató: - Nem használt ennek a lelőhelynek, a mezőgazdasági művelés sem, mivel ezek a sírok egész magasan már a humusz rétegben találhatóak, a felszíntől egy olyan 50 cm-re, sajnos a szántás a sírok többségét megbolygatta már. Pusztított el koponyákat, de találtunk olyan urnás temetkezést is, ahol az urnának csak az alsó része maradt meg, benne egy kevés hamuval.

Az elhunytak mellett sokszor találnak ékszereket, vagy fegyvereket és egyéb szerszámokat. Ezen a lelőhelyen mindössze pár gyöngyöt, vaskést és egy edény darabot találtak. A szakember szerint ez azt mutatja, hogy a sírkert ezen részén a kevésbé tehetőseket temették el.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Kutyaévekben számolva
  2018-09-18 19:02:38, kedd
 
  Noha a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek, életük az emberéhez hasonlóan szakaszokra bontható, úgy mint kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor.

Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálta kutyákon, figyelembe véve a kutya és a gazda számos egyéb tulajdonságát is.

A várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma (az az időtartam, ameddig a szervezet nem szenved súlyos vagy krónikus betegségektől) azonban a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. Az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszútávú negatív hatásokkal járhat a kutya későbbi egészségére nézve.

Egyre több a túlsúlytól szenvedő kutya

Az életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükségletei megváltoznak, csakúgy mint az embereknél. Jelenleg az Egyesült Királyságban a kutyák 60 százaléka túlsúlyos, ami 20 százalékkal több, mint 2007-ben, és szorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő elhízást. Sokan nem megfelelően, például ételmaradékokkal etetik a kutyájukat, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy a kutyának kevés mozgás mellett, illetve idős korában megváltozik a kalóriaszükséglete.

,,Óriási probléma az is, hogy a gazdák nem ismerik fel időben, vagy nem ismerik el, ha kutyájuk hízni kezd" - mondja Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője. A túlsúly megállapításának egyik módja különböző testkondíció-skálák használata.

A túlsúlyosként vagy kövérként kategorizált kutyák (az ábrán 4-es és 5-ös kategória) nagyobb eséllyel szenvedtek egészségügyi problémáktól a 3-6 és a 8-10 éves korcsoportokban. Körükben gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, vizeletvisszatartási zavar, valamint légzési elégtelenség. Ennek következtében a túlsúly mára a kutyák egészségét veszélyeztető legkomolyabb rizikófaktorrá lépett elő.

Egészségesebb keverékek?

Régóta fennálló vita kutyaszeretők és szakértők körében egyaránt, hogy van-e különbség a fajtatiszta és a keverék kutyák között e téren. ,,A keverékeknek gyakran hosszabb várható élettartamot tulajdonítanak, aminek okaként a nagyobb genetikai változatosságból fakadó jobb ellenállóképességet szokták említeni. Az újabban közölt eredmények azonban árnyalják ezt a képet. Úgy tűnik, hogy bizonyos betegségek a fajtatisztáknál, más kórképek pedig a keverékeknél fordulnak elő gyakrabban" - említi Szabó Dóra, doktorandusz.

Az ELTE legújabb kutatása szerint a magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Ráadásul a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek. Tehát ebben a magyar mintában valóban a keverékek bizonyultak egészségesebbnek.

Ahogyan nem könnyű azt észrevenni, hogy kutyánk lassanként felszedett néhány kilót, a kor előrehaladtával zajló viselkedésbeli és élettani változások is sokáig észrevétlenek maradhatnak. Még nehezebbé teszi az alkalmazkodást, hogy a folyamat egyedenként nagymértékben eltérhet. Az ,,idős", ,,öreg", ,,szenior" kutya teljesen szubjektív jelzők, amelyeket mindenki másként értelmez. Jelen vizsgálatban az idős kutyák gazdái gyakrabban számoltak be egészségügyi problémákról, nem megfelelő kondícióról, valamint a kutyák gyakrabban álltak gyógyszeres kezelés alatt is. Az idős kutyák között többségben voltak a kanok és az ivartalanítottak, kevesebb időt töltöttek gazdájukkal közös tevékenységekkel, valamint nagyobb valószínűséggel éltek át traumatikus eseményt életük során.

Hogyan befolyásolják a traumák a kutyák későbbi egészségi állapotát?

Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszútávú hatását a kutyák egészségére. Azok az ebek, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át (amely annyira megviselte őket, hogy az mind a mai napig hatással van a viselkedésükre), nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Milyen események lehetnek különösen megrázóak egy kutya számára? A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szekezete (pl. születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak. Az ELTE kutatóinak eredményei hasonlóak az embereknél feltárt összefüggésekhez, ahol a gyermekkorban átélt traumatikus élmények komoly negatív hatással vannak a szellemi és fizikai egészségre a későbbiekben is, ráadásul ez a hatás még jobban felerősödik, amennyiben a gyereket több traumatikus esemény is éri. Az ismételten átélt, extrém stresszel járó élethelyzetek a stresszhormon szint emelkedéséhez, az immunrendszer csökkent működéséhez és felgyorsult öregedéshez vezethet.

Az, hogy a magyar mintában felmért kutyák ilyen nagy része traumatikus eseményeket él át, azt jelenti, hogy még bőven van dolgunk. Fontos, hogy tájékoztassuk a (leendő) gazdákat arról, hogy mekkora hatása lehet ezek az eseményeknek a kutya egészségére és jóllétére, valamint hogy miképp lehet lecsökkenteni a leggyakrabban előforduló ilyen események veszélyét a felelősségteljes kutyatartás szabályainak betartásával - emeli ki Lisa Wallis, a Frontiers in Veterinary Sciences-ben megjelent tanulmány első szerzője.

Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?

Senki nem szeret arra gondolni, hogy kedvenceink élete mennyivel rövidebb egy emberénél, mindenki abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunkat minél tovább fitten, boldogan és egészségesen tarthassuk:

Rendszeresen ellenőrizzük kutyánk tömegét és kondícióját. Módosítsuk az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelelően!

Lássuk el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal. Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyáknak megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldséget és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.

Rendszeresen ellenőrizzük az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori ,,öreg kutya panaszok", mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések.

Tartsuk tisztán és egészségesen kutyánk fogait, pl. rendszeres fogmosással.

Ha lehetőségünk van rá, gondolkozzunk el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsük és megelőzzük az arthritisszal járó fájdalmas tüneteket.

Amennyiben a kutyánk egészséges és terhelhető (pl. nem jár fájdalommal számára a mozgás), vigyük rendszeres nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsuk az izmait és ízületeit.

Foglalkozzunk és töltsünk időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, játékról.

Fésülés közben fordítsunk kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találunk, mutassuk meg mielőbb az állatorvosunknak.

Próbáljuk megelőzni, hogy kutyánknak traumatikus élményekben legyen része, pl. ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál arra, ha hívjuk. Ne felejtsük el, hogy így már a közeledő autó hangját sem hallja meg!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 121 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1061
  • e Hét: 14321
  • e Hónap: 44285
  • e Év: 2072493
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.