Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
Zselés szelet
  2018-01-31 18:51:47, szerda
 
 
Hozzávalók :
10 tojássárga , 30 dkg porcukor , 5 kanaál hideg vízzel habosra keverni . Hozzáadni 35 dkg lisztet , 1/2 cs sütőpor lassú tűznél sütni . Ha megsült kettévágni .
Középső tészta :
10 tojásfehérjér 30 dkg porcukorral kemény habbá verni , hozzáadni 20 dkg lisztet 1 cs sütőpor elkeverni majd hozzáadni durvára vágott dió , csokoládé , és kandírozott gyümölcs.Ha nincs otthon akkor egyszerü tortadara is megteszi .Csak a neve változik ( bécsi szelet ). Megsütni tűpróbáig .
Krém :
1/2 l tej , 2 cs vanilia puding sűrűre főzni cukor nélkül . Külön 1 ráma , 20 dkg porcukor kihabosítani , majd aa kihült pudinggal összekerni + 1 citrom leve . Teteje porcukor vagy csokoládé

facebook, Sütik-képpel, Farkas Erika receptje, fotója



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Húsos-kukoricás tejszínes rakott penne
  2018-01-24 13:47:43, szerda
 
  hozzávalók / 4 adag

25 dkg penne
50 dkg darált sertéshús
4 gerezd fokhagyma
125 g csemegekukorica (mirelit / dobozos ízlés szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
500 ml főzőtejszín
15 dkg trappista sajt

elkészítés

A penne tésztát odatesszük főni olajos, sós vízbe (kb. 8 perc).
Közben olajon pirítjuk egy kicsit a darált húst, amikor már kifehéredett, és a zsiradékot/folyadékot elkezdte ereszteni, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, belezúzzuk a fokhagymagerezdeket is.
Hozzáadjuk a kukoricát (én mirelitet szoktam használni, és jó sokat, mert mi nagyon szeretjük:)), ezt is ízlés szerint. Pár perc múlva felöntjük tejszínnel, és további pár percig összeforraljuk.
A hőálló edényünket olajozzuk, majd egy réteg penne tésztára kanalazunk a húsból, és reszelünk rá sajtot. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A tetejére sajt kerüljön.

sütési hőfok: 190fok

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
Szentiváni sós stangli
  2018-01-18 14:50:41, csütörtök
 
  Nem kell bedobozolni, mert a szabad levegőn finomabb marad. Variálható magokkal vagy akár teljeskiörlésű liszttel is.

Hozzávalók:

70 dkg liszt
25 dkg Rama
20 dkg zsír
3 tojás sárgája
3 dkg só
1 pohár tejföl (17-18 dkg)
5 dkg élesztő
20-30 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

A hozzávalókat a sajt kivételével összegyúrjuk.
Majd lefedve minimum 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Miután kivettük a hűtőből átgyúrjuk és 4 részre osztjuk a tésztánkat.
Kinyújtjuk kb. 3 mm vékonyra, cakkos vágóval felvágjuk a lapunkat először vékony csíkokra, majd hosszában 2-3 darabra.
Ezután lekenjük a megmaradt fehérjével és sajttal megszórjuk. (trappista és egy kis füstölt sajt keverékével)
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kis sajtos rudakat (lehet jó sűrűn, mert csak magasságra nőnek) és előmelegített sütőben, légkeverésen 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A sajtos rudak finom ropogósak maradnak, NEM kell dobozba rakni.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Epres pite (más gyümölccsel is jó)
  2018-01-18 12:26:25, csütörtök
 
  Hozzávalók:

30 dkg liszt
30 dkg cukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor (12 g)
1 pohár tej (2,5 dl)
1 citrom reszelt héja, leve
50 dkg szamóca
5 dkg szeletelt mandula
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
porcukor a díszítéshez

Előkészítés:

A sütőt a megfelelő hőmérsékletre állítjuk.
A 0,5 kg szamócát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, a nagyobb szemeket feldaraboljuk, és az egészet félretesszük.
Néhány szem epret meghagyunk díszítésnek.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a tepsit kikenjük vajjal és meghintjük liszttel.

Elkészítés:

A vajat keverőtálban kézi habverővel habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert sütőport és a tejet. Egy citrom héját belereszeljük, a citrom levéből adunk hozzá - ízlés szerinti mennyiséget - majd jól elkeverjük.

A tésztát kivajazott és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük, majd a megmosott, és lecsepegtetett epreket rárakjuk a tészta tetejére, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Szeletelt mandulával megszórjuk, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon kb. 30-35 percig sütjük (vagy tűpróbáig).

Tálaláskor meghintjük a szeletek tetejét porcukorral, és a megmaradt eperszemekkel díszítjük.

Tipp:

Eper helyett más gyümölcsöt is bele lehet tenni.
Nem süllyed le a gyümölcs, ha tésztába tevés előtt lisztben megforgatjuk.
Érdekesebb lesz az íze, ha Bourbon vaníliás cukrot használunk hozzá.
Aki szereti, mandulából lehet akár 8-10 dkg-t is a tetejére szórni.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Detti túrós pogácsája
  2018-01-18 12:24:18, csütörtök
 
  Hozzávalók 60 pogácsa elkészítéséhez:
0.5 kg túró
0.5 kg vaj vagy margarin
0.5 kg liszt
2 dkg só
2 kiskanál őrölt kömény
bors
1 csomag sütőpor (10 g)

Tetejére: 1 tojás, sajt, mák, szezámmag

Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő

Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a sót, és a köménymagot. Ízlés szerint tehetünk hozzá törött borsot, bár ez el is maradhat. Dolgozzuk a túrót, és a vajat egyneművé, apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, és az egészet gyúrjuk át alaposan, hogy szép, sima tésztát kapjunk. Ha kell, sót még tehetünk bele.

Vizes kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat, amiket tegyünk egy előzőleg kivajazott tepsire. A felvert tojással kenjük meg a pogácsák tetejét, és szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, esetleg mákot. Előre felmelegített sütőben, 200 fokon süssük aranybarnára a pogácsákat.

Melegen a legfinomabb, de teával, vagy forró csokoládéval hidegen is kitűnő!

Tipp:

Könnyebb lesz a tészta, ha átszitáljuk a lisztet.
A vajat ne olvasztva adjuk a túróhoz, és a tésztát hidegen dolgozzuk össze, mert így később könnyebb lesz a gombócokat elkészíteni.
Először mindig kevesebb sót tegyünk a tésztába, nehogy a kész pogácsa élvezhetetlen legyen. Lehetőségünk van még az újbóli sózásra, miután már összeállítottuk a tésztát.
Nem baj, ha nyersen egy kicsit sósabb a nyers tészta, sütés után úgysem érezzük majd annyira sósnak a pogácsát.
A tepsibe helyezhetünk szilikon lapot, arra rátéve a még nyers pogácsákat, így nem kell plusz zsiradékot használnunk.
A pogácsák tetejére kedvünk szerint szórhatunk reszelt sajtot, szezámmagot, mákot, esetleg darált diót, kinek mihez van kedve.
A legkisebbek is élvezettel gyúrják a tésztát, és készítenek gombócokat - ettől lesz még finomabb a gyerekek által elkészített pogácsa!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Csörögefánk
  2018-01-18 12:09:15, csütörtök
 
  Hozzávalók:

350 g finomliszt
5 tojássárgája
1 kiskanál kristálycukor
150-160 g tejföl
1 evőkanál rum
csipet só
olaj a sütéshez

Elkészítési idő: 60 perc

Elkészítés:

A lisztet a tojások sárgáival, cukorral, rummal, csipet sóval és kb. 150 g tejföllel jól gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá 1-2 kanál tejfölt.

Lisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, majd derelyemetszővel vágjunk 2 cm széles csíkokat. Ezeket a csíkokat kb. 6 cm-ként vágjuk fel kissé ferdén, így majdnem rombuszokat kapunk. Az így kapott tésztákat középen metsszük be, majd a végeit húzzuk keresztül a vágáson. Bő, forró olajban mindkét oldalát süssük aranysárgára.

Még forrón hintsük meg porcukorral; tálaláskor adjunk hozzá baracklekvárt.

Tipp:

A kevés rum segít, hogy a fánk ne szívja meg magát zsiradékkal. Sütés közben egyébként is elpárolog belőle az alkohol.
Először kevesebb tejfölt adjunk hozzá, és csak ha túl kemény a tészta, akkor dolgozzunk bele még 1-2 kanálnyit.
Akkor jó a tészta, ha már könnyű, közepesen lágy, és nem ragad az edény falához.
Sütésnél az olaj ne legyen se túl hideg, mert akkor a tészta megszívja magát sok zsiradékkal, se túl forró, mert akkor a fánkok gyorsan megégnek.
A sütést lehetőleg felnőtt végezze, mert gyorsan kell dolgozni. Kb. 30 másodperc elég, hogy a fánk mindkét oldala aranybarnára süljön.
A cukrozásnál már segíthetnek a gyerekek is.
Felnőtteknek kissé pikánsabbá tehetjük a csörögét, ha tálaláskor a baracklekvárba kevés rumot keverünk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Csokoládés kocka (Brownies)
  2018-01-18 12:07:33, csütörtök
 
  Hozzávalók:
200 g étcsokoládé
1 pohár kristálycukor (kb. 130 g)
1 pohár finomliszt (kb. 130 g)
3 tojás
1/4 pohár vaj vagy margarin (kb. 60 g)
1 kiskanál sütőpor
Csipet só
Vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítési idő: 15 perc + sütés

Elkészítés:

Törjük apró darabokra a csokoládét. Egy megfelelő edényben olvasszuk fel a vajjal együtt, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a kristálycukrot, és ha kihűlt a massza, akkor keverjük hozzá a felvert tojásokat. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd öntsük a csokoládés masszához. A sütőt kapcsoljuk 190 fokra.

Egy közepes méretű tepsit zsírozzunk ki, majd öntsük bele az elkészített masszát, és süssük 190 fokon 30-40 percig, vagy tűpróbáig. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy csoki mázzal leöntve, de savanykás lekvárral megkenve, a tetejére tejszínhabot nyomva is nagyon finom.

Tipp:

Étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is.
A csokoládé és a vaj felolvasztásánál vigyázzunk, hogy ne égjen meg a csoki, főként, ha láng fölött olvasztjuk meg. Ekkor állandóan kevergessük a masszát.
Felolvaszthatjuk még a csokit vízgőz fölött is, de ez több időt vesz igénybe; vagy mikrohullámú sütőben.
A tojásokat csak akkor adjuk a csokis masszához, ha az már kihűlt, különben a tojás megfő.
Sütés előtt keverhetünk még a masszába apróra tört csokoládé darabkákat, mandulát.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Aranygaluska
  2018-01-18 11:44:42, csütörtök
 
  Hozzávalók:
300 g finomliszt
30 g élesztő
100 g kristálycukor
250 ml tej
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
Csipet só
50 g vaj
Szóráshoz:
200 g darált dió
100 g kristálycukor
10-20 g vaj


Elkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütés

Elkészítés:

50 ml tejet langyosítsunk meg, oldjunk fel benne 2 kiskanál kristálycukrot, és keverjük hozzá az élesztőt. Pár percig hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, csipet sót, maradék langyos tejet, a megolvasztott vajat, és a felfuttatott élesztőt. A citromot alaposan mossuk meg, majd a héját vékonyan reszeljük bele. Ízesítsük rummal, majd kézi dagasztógéppel alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le, és kelesszük fél órán keresztül.

Közben egy kerek, tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, vékonyan hintsük meg darált dióval, a többi diót pedig keverjük össze a kristálycukorral. Melegítsünk meg 10-20 g vajat.

Amikor a tésztánk a kétszeresére kelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk 1 cm vastagra, és 2-3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A kapott tészta darabokat mártsuk az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, majd tegyük egymás mellé a vajazott, diózott tálba. Letakarva még fél órát kelesszük, majd előmelegített sütőben 200 fokon süssük aranyszínűre.

Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és adjunk mellé vaníliaöntetet, esetleg borhabot.

Tipp:

Langyos hozzávalókkal dolgozzunk, hogy könnyebben megkeljen a tészta.
Akkor jó a tésztánk, ha szép fényes, és könnyel elválik az edény falától.
A cukros-dióba mártott tészta darabokat egyenletesen osszuk el a tálba, hagyjunk helyet a további kelesztésnek.
Vaníliaöntetet a legegyszerűbben vaníliás pudingból készíthetünk a leírásnak megfelelően, csak adjunk hozzá 10 ml tejjel többet. Hagyományos elkészítése: 2 tojás sárgáját keverjünk csomómentesre 40 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 200 ml meleg tejjel. Tűz fölött, állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be, majd a tűzről levéve, szintén kevergetve, hűtsük ki.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Töltött paprika
  2018-01-18 11:42:48, csütörtök
 
  Hozzávalók:

8-10 db paprika
30 dkg sertéshús
8 dkg rizs
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
2 dkg liszt
1 kg paradicsom áttört leve, vagy negyed kg paradicsompüré, vagy 1 liter paradicsom ivólé cukor


Elkészítés:

A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk. A sertéshúst megdaráljuk, a rizzsel összekeverjük, kevés zsiradékon pirított hagymával ízesítjük. A paprikát a töltelékkel lazán megtöltjük, közepére bedugjuk a fakanál nyelét, hogy a rizsnek helye legyen a növekedésre.

Lábasba rakva, annyi forró, sós vizet öntünk rá, hogy épp elfedje. Beletesszük a paradicsompürét, vagy ráöntjük a paradicsom ivólét (illetve ha friss paradicsomból készítjük, az áttört, megsózott, főtt paradicsomba rakjuk a tölteléket), és fedő alatt puhára pároljuk.

A zsírból és a lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a mártást, még 20 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint cukorral, tejföllel ízesítjük

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Túrós puliszka sült szalonnával
  2018-01-18 11:41:05, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:
1 liter víz
20 dkg kukoricadara
2 evőkanál margarin
50 dkg tehéntúró
15 dkg húsos szalonna
2-3 közepes vöröshagyma
1 evőkanál zsír


Elkészítési idő: 45-50 perc

Elkészítés:

Egy lábasban tegyünk fel 1 liter vizet főni 1 kiskanál sóval. Amikor a víz forr, apránként adjuk hozzá a kukoricadarát, és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.

Amíg hűl a puliszka, tisztítsuk meg a vöröshagymákat, vágjuk apróra és egy kisebb serpenyőben dinszteljük aranybarnára. Amikor elkészült, tegyük félre. Vágjuk a húsos szalonnát 1 cm-es kockákra, és a serpenyőben süssük jó ropogósra.

Vajazzunk ki egy nagyobb tűzálló tálat, simítsuk bele a puliszka felét. Morzsoljuk rá a túró egy részét, szórjuk meg a sült szalonna és a vöröshagyma egy részével, majd egyengessük el rajta a maradék puliszkát. Erre morzsoljuk a maradék túrót, szórjuk meg a maradék sült szalonnával és dinsztelt vöröshagymával. Előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 20 percig.
Tálalásnál kockákra vágjuk, tálaljuk. Hidegen is melegen is kitűnő, könnyű étel.

Tipp:

Jó, ha edényfogó kesztyűvel a kezünkön kavargatjuk a készülő puliszkát, mert így nem fröccsen a kezünkre.
Figyeljünk a kukoricadara fokozatos hozzáadására, hogy a puliszka ne legyen csomós.
4-5 perc elég, hogy a puliszka besűrűsödjön.
A kihűlt puliszkát felszeletelve, kanállal lehet a tálba tenni, esetleg kézzel belesimítani.
Jó minőségű húsos szalonnát válasszunk, attól lesz még finomabb az étel.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 524 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 270
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 6460
  • e Év: 148876
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.