Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Poloskainvázió - fapoloskák
  2018-10-09 17:48:34, kedd
 
  Fapoloskák


A napokban tömegesen húzódnak a lakásokba idegenhonos, kártékony poloskák: sokan vannak, zavaróak és alkalom adtán elviselhetetlen bűzzel járnak. Meg kell tőlük szabadulni, de hogyan?
Ősz derekán járunk, épp hétfőn számoltunk be róla, hogy hivatalosan is elkezdődött a vénasszonyok nyara, ami idén is felszínre hozott egy kinek kisebb, kinek nagyobb problémát: a poloskainváziót. Elég egy bukóra nyitva hagyott ablak, hogy ijesztően zúgva, döngve repülő rovarok tucatjai lepjék el a lakást akár egy napon belül.
Rendszertanilag a poloskák nem tartoznak a bogarak rendjébe, népi elnevezésük mégis nagyon találó: büdös bogár.
Ha veszélyben érzik magukat bűzmirigyükből kellemetlen szagú váladékot lövellnek ki. Remek taktika, a ragadozók étvágya hamar elmegy tőle, de a lakásokat is bűzzel árasztják el, ha az ember eltapossa őket vagy csak meg akarja fogni, hogy kitessékelje. Ettől függetlenül is lássuk be, igen kellemetlen érzés sok tucatnyi jókora rovarral osztozni a lakáson.

Betolakodók
Kik ők? Hazánkban a poloskák számos faja honos, jellemzően imágó állapotban, azaz kifejlett formában telelnek át, ehhez pedig a hideg közeledtével védett zugokat keresnek. Egyes években lehetnek olyan területek, ahol őshonos poloskáink, mint például a bencepoloska emberi hajlékokba is betéved, de ez egyrészt ritka, másrészt azt a pár egyedet sokszor észre sem vesszük.
Ami most folyik valódi invázió, a ,,támadók" pedig az emberi tevékenységgel behurcolt fajok: a ,,barna" becsületes neve ázsiai márványos poloska, a ,,zöldet" vándorpoloskaként szólíthatjuk.
Előbbi a 2000-es évek elején tűnt fel hazánkban, utóbbi előfordulása 2013-tól ismert, mindkettő nemzetközi szállítmányok potyautasaként érkezhetett Ázsiából, illetve Kelet-Afrikából és Dél-Európából. Úgynevezett inváziós fajokról van szó, amelyek természetes ellenségeiket, népességüket tizedelő kórokozóikat hátrahagyva elképesztő mértékben képesek elszaporodni új élőhelyükön.

Rémes károkat okoznak
A bűzön túl az ember számára teljesen ártalmatlanok, ráadásul a lakás számukra a lehető legrosszabb választás: az állandó, száraz melegben elpusztulnak, a tavaszi nagytakarításnál már csak kiszáradt vázukat söpörhetjük ki az ágy alól, szekrény mögül. Valódi kárt a mezőgazdaságnak okoznak kiskertektől egész a nagyüzemekig.
Növényi nedvekkel táplálkoznak, sajnos gyakran a terméseket szívogatják speciális szájszervükkel. A vándorpoloska jelentős károkat okoz immár Magyarországon is elsősorban a hüvelyesekben, paprikában, paradicsomban, uborkában. Az ázsiai márványos poloska a gyümölcsöket sem kíméli, az Egyesült Államok keleti részén - ahol ugyancsak inváziós fajnak számít - mára az alma egyik meghatározó kártevője, ám jelentős veszteségeket okoz a körtében, őszibarackban, kukoricában, szójában is. A védekezés rendkívül nehéz, hiszen szedéshez közeli állapotban lévő termést elég kockázatos rovarölő szerekkel kezelni, illetve a poloskákra hatásos széles spektrumú készítmények a hasznos élőlényeket is válogatás nélkül elpusztítják

Hatékony fegyverek
Térjünk vissza az otthonokhoz azzal a feltett szándékkal, miszerint ezeknek az idegenhonos kártevőknek nem jár kegyelem. A védekezés legjobb módja egyértelműen a megelőzés, esetünkben ez a szúnyoghálót jelenti - ilyenkor bentről, teljes nyugalomban szemlélhetjük a hoppon maradt rovarok próbálkozásait. De vigyázat, elég egy apró rés a pajzson, a poloska meg fogja találni.
Máskor a gumikesztyű tehet jó szolgálatot: fogjuk meg és húzzuk le a wc-n, dobjuk egy zacskóba és tapossunk rá. A bűzbomba ugyan eldurran, de sem a kezünk nem lesz kellemetlen szagú, sem a padló vagy a fal, ha esetleg csak simán lecsapná az ember.
- Még jobb, ha nejlon zacskót húzunk a kezünkre, egy gyors mozdulattal elkapjuk és belefordítjuk a poloskát. A szag a nejlonban marad, a ,,fegyver" többször és kényelmesen használható.
- A legelegánsabb megoldás azonban a porszívó, főleg ha egyszerre több rovart is lefüleltünk a lakásban. Sőt, ebben az időszakban érdemes alaposan átporszívózni a legrejtettebb zugokat is hiszen rendkívül ügyes rejtőzködőkkel állunk szemben. Aztán a porzsákra is ajánlott párszor rálépni, mielőtt megy a szemétbe. Ha nem eldobható, a bűzvédelem érdekében ürítsük zacskóba és ott tapossuk meg. Általában elítélendő, ha valaki bármilyen teremtmény elpusztítására buzdít, de az idegenhonos kártevőkkel kapcsolatban mégis indokolt. Ha valaki bármilyen megfontolásból élve tessékeli ki őket a szabadba, az olyan, mintha a kamrában patkányt fogunk és a szomszéd konyhájában engedjük el.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Megújult a Gellért-hegyi Sziklatemplom feletti kereszt .....
  2018-10-09 13:09:48, kedd
 
  Megújult a Gellért-hegyi Sziklatemplom feletti kereszt díszkivilágítása.
Öröm látni, hogy Budapesten, a városunk közepén a Duna fölé kereszt emelkedik - mondta Erdő Péter bíboros az ünnepi alkalmon
2018. október 9. kedd 12:58
Magyarok Nagyasszonya ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a gellérthegyi kereszt új díszkivilágítását. A megújuló díszkivilágítás kapcsolódik a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeihez.
.......


Az átadási ünnepségét a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából, október 8-án, a szentmisét követően tartották.
Az ünnepi alkalmon jelen volt és beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár.
- Erdő Péter bíboros az ünnepi alkalmon hangsúlyozta: öröm látni, hogy Budapesten, a városunk közepén a Duna fölé kereszt emelkedik. Ez a kereszt mostantól minden este díszkivilágításban jelenik meg, a főváros jóvoltából. A fénylő kereszt a remény jele. Krisztus föltámadása emlékeztet arra az isteni szeretetre, amely minket is örök boldogságba hív. Krisztus keresztáldozata és föltámadása itt maradt köztünk a szentmisében és az Oltáriszentségben. Táplálékunk és erőforrásunk lett. Emlékeztessen ennek a keresztnek a fénye arra, hogy az eucharisztikus világkongresszusra készülünk. Mikor meglátjuk ezt a fényt, imádkozzunk azért, hogy 2020. szeptember 13. és 20. között a nagy találkozó itt, Budapesten városunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon.
.........


A főpásztor arra kért minden katolikust szerte a világon, akik az EWTN Magyarország televízió tudósításán keresztül kapcsolódtak be az eseménybe, hogy imádkozzanak együtt az eucharisztikus kongresszusért.
- Ezt követően Erdő Péter bíboros megáldotta a megújult dísz kivilágításban fénylő keresztet.
Több mint egy évtizede, 2001. augusztus 12-én adták át ünnepélyesen a pálos rend sziklatemploma fölött fél évszázad elteltével újraállított keresztet. A korábbi feszületet 1951. július 16-ára virradó éjszaka döntötték le, az új kereszt pedig pontosan a történtek 50. évfordulóján állt újra.
- A gránit burkolatú feszület, amelyet akkor egy egyszerű kivilágítással is elláttak, alig egy méterrel lett kisebb a korábbinál, a geológiai viszonyok miatt azonban már egy másik sziklaszirtre állították. A gellérthegyi kereszt újraállítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - kormányhatározat alapján - ötmillió forinttal támogatta.

Fotó: MTI
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
27. évközi hét kedd 10.09
  2018-10-09 13:03:51, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Pál nem emberektől, hanem Istentől nyerte apostoli küldetését.
Testvéreim!
Hallottátok már, hogy milyen volt az én egykori magatartásom a zsidóság körében: könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát, és romlására törtem. A zsidó vallásosságban nemzetemből számos kortársamat felülmúltam, mert vakbuzgó követője voltam atyáim hagyományának.
De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, és hirdessem őt a pogányoknak: nem hallgattam a testre és a vérre, és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, és nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Isten előtt vallom, hogy amit most írok: Nem hazugság.
Azután Szíria és Cilicia tartományába mentem. Júdea Krisztusban hívő egyházai előtt én még ismeretlen voltam. Csak ennyit tudtak rólam: ,,Aki nemrég üldözött minket, az most hirdeti azt a hitet, amelynek azelőtt romlására tört." S magasztalták miattam az Istent.
Ez az Isten igéje. Gal 1,13-24

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Mária és Márta házában.
Abban az időben Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,38-42
.........


Imádság
Uram, taníts meg engem igaz nagylelkűségre! Taníts meg, hogy úgy szolgáljak neked, ahogy azt megérdemled, hogy számolgatás nélkül adjak, sebeket észre sem véve harcoljak, pihenés nélkül munkálkodjak, s feláldozzam magam minden jutalom reménye nélkül, csak azért, hogy akaratodat teljesítsem!
Szalézi Szent Ferenc


A mai részletben szereplő Márta és Mária annak a Lázárnak a testvérei, akit Jézus feltámasztott a halálból, erről azonban az evangélista nem tesz említést, miként a falut sem nevezi meg, pedig ismeretes lehetett számára, hogy a helyszín a Jeruzsálem közelében fekvő Betánia. Lukácsnak az lehetett a célja ezen részletek mellőzésével, hogy az elbeszélés általános érvényességét hangsúlyozza, tehát ezért nem fontos számára az, hogy konkrétan kikkel történt az eset.
A korabeli felfogás szerint a nők alacsonyabb társadalmi rétegbe tartoztak, Jézus viszont helytelennek tartja ezt a nézetet. Egy zsidó rabbi számára tilos volt Isten titkairól asszonyoknak beszélni, ahogyan pogányoknak is. A nők nem olvashatták a mózesi törvényt, a zsidó vallás alapszabályát, nem vehettek részt a zsinagógai istentiszteleten, nem látogathatták a rabbik iskoláit. Mai szóhasználattal mindezt hátrányos megkülönböztetésnek mondanánk, amit Jézus helytelennek tart.
Márta és Mária két magatartásformát jelképez, egyikük a szolgáló, cselekvő szeretet mintája, másikuk az Isten szavára figyelő, szemlélődő életforma mintaképe. Mindkettőre, azaz a munkára és Isten szavának hallgatására is kellő időt kell szánnunk, egyiket sem hanyagolhatjuk el. Munkánkra, kötelességeinkre hivatkozva nem hanyagolhatjuk el az imádságot, de az imádságra, az Istenre figyelésre hivatkozva sem mulaszthatjuk el kötelességeink teljesítését.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szentté avatás előtt
  2018-10-09 12:56:11, kedd
 
  Akik csak egy kevéssé is ismerik Boldog VI. Pál pápát, tudják, mennyire fontos volt számára Égi Édesanyánk. A 20. század viharain át a Szűzanyával
2018. október 9. kedd 12:01
Ferenc pápa október 14-én szentté avatja elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Teológusokat kértünk, hogy a szentté avatás előtti napokban ismertessék meg olvasóinkkal Giovanni Battista Montini életét és szolgálatát. Kovács Zoltán mariológus írását adjuk közre.

Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Cica arc
  2018-10-09 12:49:55, kedd
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Egy kosár virág
  2018-10-09 12:48:21, kedd
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Kiss Éva: kapus parádés és fontos védése
  2018-10-09 12:40:23, kedd
 
  Női kézilabda válogatott - Kiss Éva: Akkor fel se fogtam, az a védés mit jelent.
Győri ETO B.L. győztes védése, mely után a csapat megnyerte a 2017 évi kupát.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Újra győzött Máltán a magyar női labdarúgó-válogatott
  2018-10-09 12:36:47, kedd
 
  A magyar női labdarúgó-válogatott pénteki egygólos sikerét követően a hétfői barátságos mérkőzésen 3-0-ra győzött Máltán.
Markó Edina szövetségi kapitány együttese a szünetig kétgólos előnyre tett szert, majd a második játékrészben is betalált egyszer.
A magyarok közül Csiszár Henrietta kétszer, Rácz Zsófia pedig egyszer volt eredményes.
,,Teljesen más jellegű mérkőzést játszottunk, mint múlt héten, akkor az utazás, a késői edzés megviselte a csapatot, mostanra viszont sikerült akklimatizálódnunk, jóval frissebbek voltunk, és ez látszott a játékunkon is - értékelt a mérkőzés után az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány. - Sokat javult a támadójátékunk, ötletesebben futballoztunk, szép gólokat szereztünk, és annak is örülök, hogy a kétszer kilencven perc alatt nem kaptunk gólt. A máltaiak szervezetten, agilisen futballoztak, egyáltalán nem volt könnyű dolgunk ellenük, ezért mindenképpen pozitívum, hogy magabiztos győzelemmel tudtuk zárni a találkozót."

Eredmény:
Málta-Magyarország 0-3 (0-2)

Magyarország: Bíró Barbara (Samu Anna, 46.) - Mosdóczi Evelin (Papp Dóra, 65.), Turányi Lilla (Horti Boglárka, 46.), Tálosi Szabina, Szabó Viktória - Fenyvesi Evelin, Csiszár Henrietta - Rácz Zsófia (Csiki Anna, 56.), Jakabfi Zsanett (Németh Loretta, 56.), Kocsán Petra - Vágó Fanni
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Néhány friss kép a Gazdagrétről
  2018-10-09 12:23:10, kedd
 
  Saját fotózás
Fel újított panel ház
........



........



...... ........... ..........



...... ........... ............


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7802
  • e Hónap: 40956
  • e Év: 274703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.