Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Tengerszem, - folyó
  2018-11-19 16:06:40, hétfő
 
  Tengerszem, - folyó

Intettek : légy mély és nyugodt,
mint a tengerszem, s tükröző.
Tükrözd az eget szüntelen,
akkor tied lesz a jövő.

Én nem ültem még hegyi tó
partján, de sejtem, hogy milyen :
mélyében este csillag ég,
s hallgat a víz félelmesen.

A tükre hol kék, hol sötét,
szenvedélytől sohsem remeg.
Tudom, ha sokszor felkeresném,
megunnám a tengerszemet.

- Én azt mondanám : légy folyó,
mely néha szennyet, vért kavar,
és zúgva árad, de nyomán
kenyeret terem az ugar ;

itt-ott sekély, de hol a part
összeszorítja mély lesz ott !
S szolgál is : hátán messze visz
nagy hajót, tutajt, csónakot.

Eget tükröz és fűzeket
s míg halad száz vidéken át,
megitat embert, állatot
s megfüröszt koldust és királyt !

A tengerszem haszontalan.
Én azt mondanám : légy folyó,
mely mindörökké ugyanaz
és mégis mindig változó.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Megátalkodottság vagy nyugalom
  2018-11-19 15:54:19, hétfő
 
  Megátalkodottság vagy nyugalom

Textus: Máté 11: 20-30

Itt vagyunk szemtől-szemben az evangélium két radikális aspektusával: 'ítélet' a megátalkodottnak (20-24), és 'nyugalom' a megterheltnek (28-30). Ezek között a furcsán változatos szavak között fekszenek az aranyversek (25-27), amelyek eléggé felemelik a leplet a titokról megmutatva nekünk, hogy a bűnbánatunk (20) és a jövetelünk (28) egyaránt Isten titkos munkái, melyeket a Szentlélek visz véghez bennünk. Jézus azt mondja, hogy Istennek ezek a titkos munkái 'el vannak rejtve' azok elől, aki azt gondolják, hogy szinte mindent tudnak, és azoknak vannak 'kinyilatkoztatva', akik olyanokká lesznek, mint a kisgyermekek (25, 18. rész 3-4). A megátalkodottság azokban a legszörnyűbb, akiknek a legtöbb esélyük volt a bűnbánatra. A Megváltót beszélni hallani, látni az ő szeretetének és erejének csodáit, elég közel jönni ruhája szegélyének megérintéséhez, mind fokozottan sorsdöntő. Korazin, Betsaida és Kapernaum ugyanolyan helyzetben voltak, mint a te városod és mint az enyém. Különböztek Szodomától, Türosztól és Szidontól a lehetőségeikben, hogy hallhassák az evangéliumot és engedelmeskedjenek annak. Ez a lehetőség döntést hordozott magában. Az ő döntésük a közömbösségükben mutatkozott meg. Napjainkban mi kiváltságosabb helyzetben vagyunk, mint bármelyik város, amelyet Jézus megdorgált. Éppen ezért komolyabb felelősséggel rendelkezünk azért, ahogyan reagálunk a Megváltóra.

Mit tegyünk: 'Ahhoz, hogy megmenekülhessünk bűneink miatti jogos haragja és átka alól, Isten azt kívánja, hogy higgyünk Jézus Krisztusban, térjünk meg hozzá (ez az életre vezető megtérés), és szorgalmasan éljünk az összes külső kegyelmi eszközzel, melyek által Krisztus a megváltás javait közli velünk.' (Westminsteri Kiskáté - 85. kérdésre adott válasz).

Graham Miller
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Imádság
  2018-11-19 15:40:19, hétfő
 
  Imádság,

melyben a keresztyén ember azért könyörög Istenhez, hogy benne lehessen mindenkor bizalma

Mindenható, bölcs és jó Isten! Milyen nagy kegyelem az irántunk, hogy nemcsak megengeded, de parancsolod is, hogy bízzunk benned! Milyen nagy boldogság az nekünk, sok szükség és szenvedés alá vetett bűnösöknek, hogy bizalommal járulhatunk hozzád könyörgéseinkben, bizalommal fordulhatunk hozzád szükségeinkben, bizalommal kiálthatunk hozzád nyomorúságainkban, és hogy a te jóságoddal és irgalmasságoddal biztathatjuk magunkat életünkben és halálunkban.
De bár biztos utat nyitottál a benned való bizalomra Jézus Krisztus által, és tökéletességed, ígéreteid, biztatásaid, parancsaid mind arra hívnak, hogy bizalmam legyen benned mindenkor, mégis, ha csak ebben is nem segítesz kegyelmeddel, félő, hogy nagy erőtlenségem miatt megfogyatkozom a benned való bizalomban lelkem nagy kárára és Felséged nagy megbántására. A sátán, az én romlott természetem, bűneim, a nyomorúságok sokszor egyesülnek, hogy engem, nyugtalanságba és kételkedésbe ejtsenek és így gyakran tapasztalnom kell bizalmam fogyatkozását és szívem kételkedését.
Hozzád folyamodom azért, én Istenem és kérlek alázatosan, add nekem kegyelmedet, hogy minden állapotomban és viszontagságomban, minden szükségemben és nyomorúságomban állhatatosan bízhassam benned és ragaszkodhassam hozzád. Erősíts mindazok ellen, amik el akarnak tántorítani a benned való bizalomban. Ne engedd, hogy a sátán kételkedésekkel fárasszon, nyughatatlan gondolatokkal ostromoljon, még kevésbé hogy kétségbe ejtsen. Gyarló természetem ellen is erősíts, bűnös voltam ellen biztass, nyomorúságomban támogass és így a benned való állhatatos bizalomban tarts meg engem.
Végy ki minden kétkedést szívemből afelől, hogy ha gondod van az ég madaraira és a mezők vadaira, sokkal inkább gondod van rám; hogy kételkedésből az élet gondjaival és munkáival felettébb meg ne terheljem magamat, hanem a munka után magamat nyugodt szívvel kegyelmes gondviselésedre bízhassam, tudva, hogy te semmit meg nem tagadsz tőlem, ami nekem hasznos és szükséges.
Add, hogy ne csak bízzam, hanem jól és helyesen bízzam benned. Bizalmam alázatossággal, méltatlanságom megismerésével, a te akaratodban való megnyugvással kapcsolódjék egybe. Ne engedd, hogy úgy gondolkozzam, hogy akármint élek és akármit cselekszem, bátran bízhatok benned, hanem add, hogy úgy bízzam benned, hogy kedvedbe járni igyekezzem, tudva, hogy úgy várhatom segítségedet és jótéteményedet, ha téged féllek és akaratod szerint élek. Cselekedd meg ezeket velem, én Uram és én Istenem, szent Fiadért, Jézus Krisztusért. Ámen.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
Kiáltás a mélyből
  2018-11-19 13:27:22, hétfő
 
  Kiáltás a mélyből

Isten, áldd meg a magyart
bánattal, sírással,
önmagára ösmerő,
keserű látással,
poklos voltára való
reádöbbenéssel,
hogy kiáltva keressen :
Istenem, hol késel ?

Szánd meg, Isten, a magyart !
Tekints sok sebére !
Siess, hiszen elalél,
úgy buzog a vére !
Sebeiből patakok,
folyamok erednek.
Érezze már erejét
irgalmas kezednek !

Szánd meg, Isten, a magyart !
Kifosztott szegény lett.
Legyen a Te koldusod,
ösmerős szegényed.
Eztán, Uram, egyedül
Te ajtódra járjon.
Minden égi-földi jót
Te kezedből várjon.

Áldd meg, Isten, a magyart,
a félig halottat,
hogy éledjen, újuljon,
mint a Te áldottad.
Lába nyomán ez a föld
virulva szépüljön !
Keze nyomán romokon
új világ épüljön !

Életére ragyogjon
égi békességed,
örök húsvéti öröm !
Azért kérünk Téged :
Áldd meg, áldd meg a magyart
bánattal, sírással,
halál útját tagadó
hozzádfordulással !

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Édesapámnak
  2018-11-19 08:28:27, hétfő
 
  Édesapámnak

Megjöttek a böjti szelek,
Tán ezt hozzák a Józsefek?
Hozhatnának szép s jó tavaszt,
Mely ajkunkon víg dalt fakaszt.

Jó apámnak szól az ének,
Neki mondunk kedvest, szépet.
Istenünknek szeretete,
Testét-lelkét átölelje!

Édesapám legyen áldva!
Kívánom én névnapjára.
Szívem gyermek szeretete,
Élte napjait kísérje!

Sok örömben legyen része!
Családunk nagy örömére.
Éljen sokáig erővel,
Istenünknek kegyelmével!

Dencs Lenke
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A váltság kötelez
  2018-11-19 08:16:18, hétfő
 
  ,,Mivel hatalmas kézzel hozott ki onnan titeket az Úr, ne egyetek kovászosat." (2Móz 13,3)

Mi meg szoktuk fordítani ezt az igét: nem eszünk kovászost, hogy kihozzon minket az Úr. Igyekszünk jót cselekedni, Isten törvényeit megtartani, hogy megszabaduljunk a pokol örvényéből. Pedig így nem lehet üdvösséget nyerni.
Isten módszere ennek pont az ellenkezője. Előbb egészen megment a kárhozattól, és csak azután mondja: ,,Eredj el, és többé ne vétkezzél." Ugyanis jól tudja az Úr, hogy mi önmagunkban teljesen romlottak és erőtlenek vagyunk, képtelenek arra, hogy a bűnön kívül mást érezni, gondolni vagy tenni tudjunk. Akiket azonban megszabadított, azokat nem hagyja régi életük posványában.
Isten akarata a mi szentté lételünk. Az, hogy egészen az övéi legyünk, és Krisztus arca ábrázolódjon ki rajtunk. Élj szentül, de ne azért, hogy üdvözülj, hanem azért, mert üdvösséget nyertél. S ne feledd: mindaz, ami belőled való, csak akadályozza Isten munkáját benned.

ÜZLET VAGY AJÁNDÉK * Egy szegény asszony sóvár szemmel nézte a gyönyörű szőlőfürtöket a király kertjében, amelyek már augusztusban teljesen megértek. Kérte a kertészt, hadd vásároljon pár fürtöt beteg fia számára. A kertész elutasította: ,,A király szőlője nem eladó" - mondta. Éppen akkor jött arra a király leánya, és meghallotta a beszélgetést. Így szólt az asszonyhoz: ,,Az én atyám valóban nem gyümölcskereskedő, hogy eladná a szőlőjét, hanem király, aki annak ad belőle, akinek akar." Azzal leszakította a legszebb fürtöt, s az asszonynak nyújtotta.

* A váltság kötelez - 2Móz 13,1-16

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 666 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 760
  • e Hét: 3662
  • e Hónap: 65331
  • e Év: 184423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.