Belépés
naplopoleon.blog.xfree.hu
Kinek megadatott egy kis darab kenyér, s otthon, hova este nyugodtan hazatér, s nem kell mást szolgálni, s úrnak se kell lenni: oly boldogság ez, mely minden... Fontos Manó
1915.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
A lélek és a burka
  2018-03-31 08:36:52, szombat
 
  Zárd a fényt a csontládába.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megismerkedésem Emesével
  2018-03-29 20:49:41, csütörtök
 
  Villámrandi volt. Gyors és megrázó. A Kórház téren találkoztunk. A helyszín bizakodásra adott okot, hiszen alig pár hónapja itt közölték velem, hogy nagyon szeretnek, de csak mint barátot. Egyértelmű, hogy a tér Pécs egy csak-ra pontja. Minden Pécsre látogató turistának kötelező helyszín. Szociológusoknak, szociális munkásoknak, mentálhigiénikusoknak és társaiknak pedig egyenesen zarándokhely. A tértől nem messze van is egy szálláshely vallási turistáknak. Én is turista voltam, a munkahelyem (ó minő borzalom) felé araszoltam nagy lendülettel. A zebra előtt a piros lámpa utamat állta. Ott már néhányan várakoztak a zöldre. Két nő beszélgetése zavarta meg merengésem:
- Eddig a férfiak parancsoltak nekem, de most már én parancsolok a férfiaknak - közölte nagy hangon a szemüveges nő társának, aki viszont meredtem figyelte, hogy a lámpa zöldre váltson.
Ej, gondoltam, egy férfiaktól meggyötört nő, aki most bosszúhadjáratra készül. Azonban úgy tűnt, hogy az önpusztító gondolatok sem állnak távol tőle, mert hírtelen nagy lendülettel elindult a zebrán - a lámpa piros volt még. A férfigyűlölő hölgy azonban meggondolta magát és gyorsan visszafordult a járdára, pont elém. Én közben mozdultam, mert a lámpa zöldre váltott, a nő azonban utamat állta és kezét a mellkasom elé tette, majd meg is érintett. Ez nagyon meghitt pillanat volt, olyan mikor szerelmeskedés csúcspontján a nő a férfi mellkasát érinti. Mi is egy rituális táncba kezdtünk ott a járda szélén. Jobbra léptem, majd balra, a nő pedig felvette a ritmust és követte mozdulataimat. Nem sok időnk volt, a zöld számláló kegyetlenül pergette le azt a pár másodpercet, amit a végzet kettőnknek szánt. Én hangot is adtam ebbéli kétségbeesésemnek, s motyogtam valamit. Emese, mert ő volt, kiábrándító válasza nem késett:
- Nekem te nem parancsolsz, nekem férfi nem parancsol! - majd jobb keze mutató ujját fogai közé szorította és vicsorítva ráharapott. Remélem tetanuszt kapott mostanában.
Szomorú szívvel, de elfogadtam, hogy ennek a randinak most vége és egy kitérő mozdulattal kisiklottam Emese karmai és fogai közelségéből. Elindultam a zebrán, szembejött velem egy csinos huszonéves leányzó, aki odaszólt hozzám mikor elhaladtunk egymás mellett a zebrán:
- Ne foglalkozz vele, bolond! - nyugtatott kedves mosollyal.
- Tudná miket művel a rendelőben - hangzott fel mögöttem egy férfi baritonja.
Jaj, hát itt mindenki ismeri Emesét? Ó jaj, s most már én is ismerem őt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szent Imre, Kádár és Semjén
  2018-03-28 08:32:17, szerda
 
  Mi a közös bennük, és ki mégis a kakukktojás? Mindhárman magyar állampolgárok, bár nem echte magyarok, hiszen Imrének anyukája német volt (Gizella), Kádár Czemanik János Józsefként született Fiumében, Semjén meg, nos ő egy külön állatfaj. De igen, Semjén a kakukktojás. A közös bennük, hogy mindhárman szerettek állatokat öldösni, illetve Semjén még mindig gyakorolja eme jó keresztényhez illő kedvtelését. Bár a tízparancsolat Ne ölj! parancsa lehetséges, hogy csak emberre vonatkozik, halványak már a hittanos emlékeim, Semjén Zsolt meg ugye teológus, csak tudja, hogy mit lehet, vagy mi az illő. Sőt, talán pont Szent Imre a példaképe, aki egy istenfélő, szűzies fiatalember volt, aki mellesleg szeretett vadászni. De Imrénk nem pusztán hobby vadász volt, hiszen az ő idejében még nem létezett a "gazdaságos", hogy beugorjon rénszarvashúst vásárolni olcsón. A vaddisznót pusztította Kádárhoz hasonlóan, míg egyszer csak élete végén találkozott egy igen csak vad vaddisznóval. Imre így vaddisznó általi halált szenvedett. Kádár Jani bácsinak valószínűtlen, hogy Szent Imre lett volna a példaképe, tisztes kort is élt meg szemben szentünkkel. Kort tisztességest, életének megítélését meg hagyjuk másra vagy Mására.
Tehát a teológus Semjén a kakukktojás, nem azért mert még él. Ő bizony kénytelen volt Svédországba utazni, mert Magyarországon elfogytak a vaddisznók (egy veszélyes, helyesbítek, egy veszélyeztetett állomány van még Pesten a Duna parton, de kilövésük szigorúan tilos). Semjén azonban vaddisznó helyett csak rénszarvast talált, ráadásul ott szembesült a svéd valósággal - a sok hóval. Így kénytelen volt helikopterből lődözni az állatokat. Szerencsére nagy az Isten állatkertje.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország, 2018 április 8.
  2018-03-27 08:14:48, kedd
 
  A magyar Ugaron

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?

Vad indák gyűrűznek körül,
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

Ady Endre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ördöggel is Orbán ellen?
  2018-03-25 18:27:15, vasárnap
 
  ,,Ha Hitler lerohanja a Poklot, az a legkevesebb, hogy kedvezően nyilatkozom az Ördögről az Alsóházban." - jelentette ki a konzervatív Winston Churchill, miután a náci Németország lerohanta a kommunista Szovjetuniót. A szélsőjobboldali Németország és a szélsőbaloldali Szovjetunió egyébként szövetségesek voltak, és közösen támadták meg (majd osztották fel egymás között) a jobboldali katonai diktatúrával kormányzott Lengyelországot. Tehát Anglia és Szovjetunió szövetségre léptek, hogy legyőzzék a hitleri Németországot. Nem vonnék párhuzamot Hitler és Orbán között, az osztrákot megütné a guta ekkora sértésre, Hitler legalább ügyesen festett (máshogy alakul a világ, ha akad mecénása Bécsben), de Orbán csak a nyelvével bánik ügyesen - a szájszél nyalogatásában és a hazudozásban őstehetség. Egyértelmű, hogy a jelenlegi magyar ellenzék tanulhatna a "nagyoktól". A szövetségnek sincs már akadálya, Vona keblére ölelte zsidó polgártársait (a cigányokat is?), így Feri bá már mondhatja, hogy megcsináljuk. Naná, hogy nem ilyen egyszerű a dolog. De ha már Orbánnak a migránsok, az ellenzéknek meg Orbán a közellenség, akkor lépjenek választási szövetségre, és ha Orbán megbukik, talán most végérvényesen beleőrül, hogy elveszítette a hatalmát, emlékszünk, 2002 után is megroggyant kissé az idegállapota. Tehát első legyen Orbán és bandájának eltávolítása, ráérnek azután is egymást "leöldösni" a hatalomért, hogy végül csak egy maradjon, a Hegylakó.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Óraátállítás
  2018-03-24 21:18:46, szombat
 
  Ne felejtsük óránkat átállítani az egyik sarokból a másikba.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hurrá: nem várható havazás!
  2018-03-22 08:03:10, csütörtök
 
  A személyes tapasztalatnak sose higgy! Csak a hivatalos szerveknek. Ma már beköszöntött a tavasz, túl vagyunk a tavaszi napéjegyenlőségen, ez tény. Vasárnap áttérünk a nyári időszámításra, ez is tény. Itt van megint a nyakunkon az az elviselhetetlen hőség. Mit tesz az ügyben pártunk és kormányunk?  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Isten kiválasztott népe
  2018-03-19 07:24:15, hétfő
 
  Egyértelműen az eszkimók, esetleg a pingvinek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tél és tavasz a társadalomban (is)
  2018-03-17 08:28:49, szombat
 
  Reggel elindultam bevásárolni, az országra hamarosan lecsapó telet akartam elkerülni. Az utcában szinte senki, csak egy talpig koszos feketébe öltözött guberáló senki jött velem szembe. A másik senki a boltba érve gyorsan kosarába pakolta az akciós tésztát és a szintén akciós négy rúd párizsit. A négy kiló párizsit nem magamnak vettem, ismerősöm eteti vele az örökbefogadott kaukázusi juhászkutya kölykét (már sejti, hogy mit vállalt). Mondjuk én is azt eszem, kérdezik is, hogy nem unom még. Én erre csak Bicebóca szavaival tudok válaszolni a Kincskereső kisködmönből:
- Jó az, csak sok legyen belőle.
A kasszánál egy fiatal pár állt előttem, 14 ezer forintért vásároltak egy púpozott ládányi banánt. Talán majom zsúrra készültek, sikerült megállnom, hogy ne kérdezzek rá. Visszaúton újból találkoztam a guberálóval, aki magában zsörtölődött:
- Olyan nem is lehetne már, hogy ne essen az eső.
Siess haza, ha van neked olyanod, mert hamarosan jön az esőnél is rosszabb!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oda a tavasz
  2018-03-14 21:34:30, szerda
 
  Reggel láttam, de napközben a munkahelyi ( ó minő borzalom) harci helyzet kiverte a fejemből, de estére újból eszembe jutott - nem is feledem.
Megint esett, az az apró hideg, csak úgy sistergett a lelkemen. Beöltöztem, a farmeren esőnadrág, kezemben 20 éves rozoga esernyő, lábamra visszakerült a bakancs. Adtam a divatnak egy taslit, de 30 perc gyaloglás várt rám esőben. Tavaly ilyenkor ronggyá áztam és senkinek nem volt egy száraz alsója, pedig a kolleginákat is megkérdeztem. Még a Kedvest is, aki nem szerette, ha így hívom. Eh, elmúlt, és ez a történet most nem rólam szól. Jó, talán egy kicsit....
A Kórház-tér sarkához értem, oda, ahol a virágárus figura kínálja portékáját. A helyén most azonban a Nyomorúság ült. Nem nézhetett időjárásjelentést, meleg tavaszi napra készült. Ritkás ősz haja vizesen tapad koponyájára, fejét nem fedte semmi. Kisebb gond, mert kabátot sem viselt, csak egy vékony kardigánban üldögélt ott a hideg esőben. Esdeklőn nézett a járókelőkre, akik sietve haladtak tovább, köztük én is. Átkelve a zebrán visszanéztem. Egy piros kabátos nő megállt a teljesen átázott, hiányos ruházatú idős nő előtt. Az eső meglágyítja a lelket? Az enyém forr és sistereg. Kiküldték koldulni? Ki küldte? Én magamtól ki nem ülnék. Inkább jöjjön a lassú, de büszke éhhalál. Ej, én meg most kezdem a harcom. Hétvégén a tavasz télbe vált.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 145 db bejegyzés
Összes: 900 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8
  • e Hét: 165
  • e Hónap: 465
  • e Év: 465
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.