Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Új szobrot kapott Ronaldo, ami hasonlít is rá
  2018-03-31 22:16:32, szombat
 
  Az elfuserált madeirai alkotás után ezúttal már egy olyan mellszobrot kapott Cristiano Ronaldo, amiből nem lesz internetes mém.

A Real Madrid portugál klasszisa tavasszal személyesen avatta fel azt a róla készült mellszobrot, amely szülőföldje, Madeira repülőterét ékesíti. Emanuel Santos kissé félresikerült alkotása pillanatok alatt vált nevetség tárgyává.
Arra viszont jó volt, hogy képzőművészek körében jól ismert sevillai szobrász, Jose Antonio Navarro Arteaga fia elkezdje rágni az apja fülét egy igazi CR-szoborért. Aki most el is készítette saját, immár valóban élethű alkotását.
Hogy az új szobor jól sikerült, azt jelzi, hogy a négyszeres aranylabdást ábrázoló alkotás a Real Madrid hivatalos múzeumában tekinthető meg.

A 90 centi magas, 60 kilós bronz alkotás a spanyol El Mundo információi szerint mintegy 50 ezer euró értékű.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Híres városok több mint száz évvel ezelőtt (21 fotó)
  2018-03-31 22:14:21, szombat
 
  Santa Monica, Kalifornia, USA, 1901
Kairó, Egyiptom, 1910
Párizs, Franciaország, 1902
Tokió, Japán, 1880
Berlin, Németország, 1910 körül
Jakarta, Indonézia, 1885
Mumbai, India, 1890 - 1910 körül
Peking, Kína, 1910
London, Anglia, 1893 körül
Bagdad, Irak, 1909 körül
Szentpétervár, Oroszország, 1905
Dar es-Salaam, Tanzánia, 1910
New York, USA, 1900 körül
Sanghaj, Kína, 1900 körül
Isztambul, Törökország, 1890 és 1900 között
Saigon (Ho Chi Minh-város), Vietnam, 1912
Tokió, Japán, 1880 körül
Karacsi, Pakisztán, 1890 körül
Mexikóváros, Mexikó, 1905 körül
Johannesburg, Dél-Afrika, 1900 körül
Moszkva, Oroszország, 1914 
 
0 komment , kategória:  Általános  
16 híres arc, akit 3D-ben rekonstruáltak
  2018-03-31 22:11:01, szombat
 
  Az igazságügyben régóta használják azt a módszert, hogy csontváz alapján rekonstruálják gyilkosságok áldozatainak arcát, most híres történelmi alakokkal is megtették.

VII. Kleopátra (Kr. e. 69. január - Kr. e. 30. augusztus 12.), Kr. e. 51-től haláláig Egyiptom királynője, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, egyben az utolsó fáraó. Habár számos más egyiptomi királynő uralkodott e néven, általában egyszerűen Kleopátra néven ismert, minden más ezen a néven szereplő elődjénél híresebb.
Nikolausz Kopernikusz, aki cáfolta azt a nézetet, miszerint a Nap forog a Föld körül, 70 éves korában hunyt el. A csontvázát egy lengyel templomban találták meg, és DNS vizsgálattal állapították meg a kilétét (Kopernikusz néhány hajszálát korábban egy könyvben fedezték fel). A rekonstrukció során különös figyelmet fordítottak a tudós törött orrára, és a szeme felett található sebhelyre. Nikolausz Kopernikusz (1473. február 19. - 1543. május 24.) lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül.
Eddig a legtöbben társadalmi normák vagy szóbeszéd alapján ábrázolták Jézust. Most viszont egy orvos-művész, Dr. Richard Neave egy teljesen új technikával alkotta meg, milyen lehetett a Megváltó arca: Izraelben talált sémi koponyákhoz, illetve a törvényszéki antropopógiához fordult. Megröntgenezték a három sémi koponyát, majd számítógépes technológiával "varázsolták rájuk" azt, hogyan illeszkednének az arcizmok, a bőr, stb.. Erre alapozva készítettek el egy 3D-s modellt, illetve egy agyag mellszobrot. A megformált férfinek szélesebb arca van, mint amilyennek eddig Jézus arcát ábrázolták, illetve a bőre sötétebb árnyalatú, szeme barna, haja pedig rövid és göndör.
Johann Sebastian Bach mellszobrának másolatai évszázadokon keresztül díszítették a zeneszerető polgárok lakásait, de a német zeneszerző életében mindössze egy alkalommal állt modellt. Arcának rekonstrukcióját koponyájának bronznyomata alapján készítették el. Johann Sebastian Bach (1685. március 21. - 1750. július 28.) barokk-kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője.
William Shakespeare arcát brit tudósok rekonstruálták háromdimenziós technológiával halotti maszkja alapján. William Shakespeare kinézete évszázadok óta találgatások tárgyát képezi, a szakértők közül sokan pedig azt is vitatják, hogy a projekt során felhasznált halotti maszk valóban a drámaíróé. A maszk az 1840-es években a németországi Darmstadtban került elő, s a vizsgálatok után német tudósok Shakespeare-rel hozták összefüggésbe. Állításuk szerint a halotti maszk bizonyítja, hogy a drámaíró rákban hunyt el. William Shakespeare (1564. április 26. - 1616. április 23.) angol drámaíró, költő, színész. Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető.
Nofertiti ókori egyiptomi királyné a XVIII. dinasztia idején, Ehnaton fáraó felesége. Az egyiptológusok ritkán egyeznek meg bármiben is. Egy Joann Fletcher nevű régész azonban nyomatékosan állítja, hogy egy lezárt kriptából előkerült múmia a királynőé. Két brit törvényszéki orvosszakértő nem tudta, kinek a koponyájával dolgoznak, és a fenti modellt állították elő, amely igen csak hasonlít a királynő híres mellszobrára.
George Washington háromdimenziós technológiával rekonstruált arca. George Washington (1732. február 22. - 1799. december 14.) Az Amerikai Egyesült Államok első elnöke (1789-1797), a függetlenségi háború (1775-1783) főparancsnoka és győztes hadvezére. Elnöki tevékenysége előtt szerepet játszott az Egyesült Államok alkotmányának megírásában (1787), majd később az elsők között írta alá a dokumentumot.
A történészek digitálisan rekonstruálták Robert the Bruce skót király arcát. A képek tükrözik azt a bizonyítékot, hogy a harcos királynak leprája volt, amely eltorzította az orrát és a felső állkapcsát. Skócia királya volt 1306-tól, miután győzelmet aratott a sorsdöntő bannockbruni csatában (1314), megszabadította Skóciát az angol uralomtól. Alakját a későbbi korok legendává és a skót nemzeti érzület egyik hősévé emelték.
Philippe Charlier törvényszéki patológus és Philippe Froesch 3D-s arcképző szakember digitálisan rekonstruálták a francia forradalmár Maximilien de Robespierre arcát. Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (1758. május 6. - 1794. július 28.), francia ügyvéd, politikus, forradalmár, a jakobinus diktatúra vezéralakja.
Tutanhamon, másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon, uralkodói nevén Nebheperuré, (i. e. 1342 körül - i. e. 1324) az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója. Múmiájának rekonstrukciója egy kiálló fogú, csapott állú, finom orrú tinédzsert mutat, akinek fura alakú koponyája felülről súrolja a normális határt. Apjának, Ekhnatonnak hasonló alakú feje volt, tehát örökölte. 2005-ben elvégzett vizsgálatok alapján halálát csonttörés következményei okozták. A 2008 és 2010 között elvégzett vizsgálatok azt is megerősítették, hogy maláriában szenvedett, ami hozzájárulhatott halálához. Német tudósok szerint viszont sarlósejtes anémiában (vérszegénységben) hunyt el. A dinasztia Tutanhamonnal férfiágon kihalt, feleségével, Anheszenamonnal pedig leányágon is.
Szent Miklós maradványait állítólag Olaszországban, Bariban őrzik 1087 óta, akkor lopták el a törököktől. A rekonstrukcióhoz a koponya méreteit vették alapul. Eszerint Szent Miklós alacsony volt, alig 167 cm, hatalmas fejjel, szögletes állal, és erős nyakizmokkal. Mürai Szent Miklós (270. március 15. - 343. december 6.) myrai püspök, a katolikus és a görögkeleti egyházak szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje Magyarországon. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.
IV. Henrik francia uralkodó mumifikálódott feje a forradalom után eltűnt, csak néhány évvel ezelőtt találták meg egy adóellenőr padlásán. IV. Henrik (1553. december 13. - 1610. május 24.) 1572 és 1610 között Navarra királya (III. Henrik néven), 1589 és 1610 között Franciaország királya. Franciaország első Bourbon uralkodója. Henriket kedvelték az alattvalói, és a franciák még ma is mint "jó királyra" emlékeznek rá. Népszerűsége ellenére elődjéhez, III. (Valois) Henrikhez hasonlóan ő is merénylet áldozata lett. Egy fanatikus katolikus szerzetes, François Ravaillac végzett vele.
III. Richárd csontvázára nemrég bukkantak rá egy leicesteri parkoló alatt. Itt temették el sietve 1485-ben, egy csata után. A rekonstrukció egy fiatal, mindössze 32 éves férfi kedves, barátságos arcát mutatja, ami szöges ellentétben áll Shakespeare és más szerzők gyermekgyilkos szörnyeteg ábrázolásával. Az írók egy valamit eltaláltak: a csontváz gerincferdülésről árulkodik, tehát Richárd többször is emlegetett púpja valószínűleg létezett. III. Richárd (1452. október 2. - 1485. augusztus 22.) angol király, az utolsó York-, egyben Plantagenet-házi uralkodó.
Talán mert az Isteni Színjáték többnyire a bűnök förtelmességével foglalkozik, Dantét is visszataszító alakként ábrázolták: hegyes állal, kidülledő szemmel és hatalmas, horgas orral. A rekonstrukcióhoz az 1921-ben mért adatokat vették alapul - ezen kívül Dante koponyáját soha nem vették ki a kriptából. Az elkészült modell egy jóval vonzóbb férfit mutat, az álla kerekebb, a szeme mélyen ülőbb és az orra is kisebb. Dante Alighieri, eredetileg Durante Alighieri, gyakran csak Dante (1265. május második fele - 1321. szeptember 14.) itáliai költő, filozófus, az olasz és a világirodalom nagy klasszikusa.
Kleopátra annyira utálta féltestvérét, Arszinoét, hogy kirángatta Artemisz templomából és meggyilkolta. Sírhelye alakjából és radiokarbonos kormeghatározásból majdnem biztos, hogy az ő sírját találták meg. A kistermetű lány ereiben európai és afrikai vér is csörgedezett. IV. Arszinoé (i. e. 68/67 k. - i. e. 41) XII. Ptolemaiosz Aulétész és V. Kleopátra negyedik gyermeke, a legfiatalabb testvére VII. Kleopátrának, XIII. Ptolemaiosznak és XIV. Ptolemaiosznak, egyike az utolsó Ptolemaidáknak. I. e. 51. márciusában apjuk meghalt, Egyiptom vezetését XIII. Ptolemaiosznak és Kleopátrának, mint társuralkodóknak hagyta, de Ptolemaiosz trónjától hamarosan megfosztotta Kleopátrát, és arra kényszerítette, hogy elmeneküljön Alexandriából.
Páduai Szent Antal digitálisan rekonstruált arca. Páduai Szent Antal (1195. augusztus 15. - 1231. június 13.) portugál származású ferences rendi teológus és prédikátor. A római katolikus egyház (ezen belül is a szegények) szentje. 1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pikk ász
  2018-03-31 08:38:58, szombat
 
  Ha azt gondolják, hogy a pikk ász azért nagyobb és azért olyan szép, mert ez mennyire jól néz ki és milyen designos, az téved, legalábbis félig. Manapság természetesen főleg a díszítés és jó kinézet a cél, de vajon honnan ered ez a "kényszer", hogy szép nagyba legyenek rányomtatva azok a pikk jelek a lapra? Nos bármilyen hihetetlen de az adóknak köszönhetjük ezt.
Annak idején a kártyákra külön adót kellett fizetni és azt, hogy ez meg is történt, jelezni kellett a csomagon, vagy csomagban. 1712-ben jött az ötlet, hogy ez a jelölés legyen egy pecsét az egyik kártyán. Mivel a pikk ász volt a legmagasabb lap a csomagban, ezért sokszor a gyártóknak erre a lapra esett a választásuk. 1765-ben lett végleges az, hogy a pikk ászt kifejezetten ennek a célnak megfelelően úgy is nyomtassák. Ekkor a pikk ászra felkerült a szöveges megjelölés és a grafikába a királyi címer is rákerült.

Ezután 1828-ban kezdték el feltüntetni a "Duty one shilling" feliratot is, ahogy az itt látható. Ez is a kifizetett adókra utal.
Habár manapság már nem emiatt nagyok a pikk ász grafikái, mégis ha megnézzük a standard Bicycle kártyacsomagon a pikk ászt és a garanciális jokert, manapság is megvan a pikk ászok szerepe. Ugyanis egy pikk ász sokat elmond a csomagról, hiszen azonosító számmal van ellátva. Nem véletlen, hogy a garancia úgy szól, hogy ha hibát találunk a pakliban, csak küldjük vissza a pikk ászt és máris cserélik a csomagot. Tehát a pikk ász alapján azonosítható a gyártási tétel.
A pikk ász több kultúra folklórjában szerepel úgy, mint a halál kártyája. Ennek egyik legborzalmasabb példája a vietnámi háborúból származik. Az amerikai katonák tisztában voltak vele, hogy a vietnámiak számára a pikk egyenlő volt a halállal és a szerencsétlenséggel.
Kultúrájukban legalábbis ennek a fekete lándzsa formájú jelnek ez volt a szimbolikus jelentése. Ezt az amerikaiak ki is használták és az elesett viet cong-ok szájába vagy melléjük egy pikk ászt raktak, sőt az elfoglalt területekre is elszórtak párat. Ez a pszichológia fegyver annyira sikeresnek bizonyult, hogy az amerikai kártyagyárat direkt megkérték, hogy a katonaság számára külön pikk ászokkal teli paklikat nyomjanak. Ezt nevezték "Bicycle Secret Weapon"-nak. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Conciso - a Ferrari legkülönösebb koncepciója
  2018-03-31 08:34:33, szombat
 
  Nehezen vágnánk bele abba a munkába, amit úgy kell kezdeni, hogy vágj szét egy klasszikus Ferrarit. A 328 GTS a maranellói márka ikonikus típusainak egyike, és nagy értéket képviselt már akkor is, amikor ez a prototípus épült.
A kilencvenes évek elején egy ilyen, keveset futott példányt használt fel a Michalak Design a legújabb tanulmányautójához. Csak a motort és a váltót tartották meg, a teljes karosszéria lekerült róla, hogy valami egészen más vegye át a helyét. A Conciso névre keresztelt típus formás aszfalttorpedó lett.
A karosszéria alumíniumból van, ajtók vagy tető egyáltalán nincs, és a szélvédő is csak jelzésértékű, ezért hasznát veszed a hozzá adott sisakoknak.
A középre épített 3,2 literes Ferrari V8-as megmaradt, és bár 270 lóerős teljesítménye ma nem hangzik soknak, de a prototípus 980 kilogrammos tömegét is figyelembe véve elég ütőképes volt. 5 másodperc alatt gyorsul százra, és 270 km/óra a végsebessége.
A prototípust, 1993-ban a genfi autószalonon mutatták be, ahonnan egy amerikai gyűjtőhöz került, majd 1998-ban egy belga tulajdonosa lett, aki olyan becsben tartotta, hogy a nappalijában állította ki. Most az RM Sotheby's monacói aukcióján keresnek neki új gazdát. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Buckminster Fuller feltaláló
  2018-03-31 08:33:28, szombat
 
  Buckminster Fuller teljes nevén Richard Buckminster "Bucky" Fuller (1895. július 12. - 1983. július 1.) amerikai autodidakta formatervező, tervezőmérnök, építész, költő, író és feltaláló. Több mint 30 könyv szerzője, feltalálóként 28 fejlesztést szabadalmaztatott és munkássága elismeréseként 47 tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki.

Buckminster Fuller
A Massachusetts állambeli Miltonban született 1895. július 12-én. Szülei Richard Buckminster Fuller kereskedő és Caroline Wolcott Andrews. Egy öccse és két húga volt. Gyermekként Fröbel óvodába járatták szülei. Még az egyetem előtt gépészetet tanult, hogy megismerje a szerszámgépek működését.

Buckminster Fuller fiatalon
A massachusettsi Milton Akadémiára járt, majd a Harvard Egyetemen matematikát tanult, de nem fejezte be felsőszintű tanulmányait. 1917. július 12-én feleségül vette Anne Hewlett Fullert (1896-1983) két lánygyermekük született. Elsőszülött lánya Alexandra hároméves korában tüdőgyulladásban meghalt. Elvesztése nagyon megviselte Fuller idegrendszerét és abban az időben anyagilag is csődközeli helyzetbe került a családja. Több éven át húsfeldolgozó üzemekben dolgozott, egészen addig míg képes volt, eltartania a családját a találmányaiból és az írásaiból.

A Bioszféra múzeum, Montrealban. A múzeum geodetikus kupoláját Buckminster Fuller tervezte.
Fullert egész életében egyetlen központi kérdés foglalkoztatta: "Van-e esélye az emberiségnek arra, hogy hosszú ideig és sikeresen fennmaradjon a Földön, és ha igen, hogyan?"

A Bioszféra naplementében.
Magát átlagembernek tekintette, akinek nincs különösebb vagyona vagy felsőfokú képzettsége. Életét mégis ennek a kérdésnek szentelte: egy olyan ember, mint ő, tehet-e az emberiség helyzetének előmozdításáért valami olyasmit, amire a nagyvállalatok, kormányok, magánvállalkozások természetüknél fogva nem képesek.

Buckminster Fuller ház Carbondale-ban
Több mint harminc könyvet írt, és olyan fogalmakat alkotott meg és népszerűsített, mint a Föld-űrhajó (spaceship Earth), a kérészéletűsítés (ephemeralization) és szinergetika (synergetics).

Dymaxion személygépkocsi, 1933
Számos találmánya is volt, főként a design és építészeti jellegűek; közülük a legismertebb a geodéziai kupola (geodesic dome). A 60 szénatomból álló fullerénmolekulát (Buckminster-fullerén: a C60 molekula) róla nevezték el, mivel annak alakja geodéziai kupoláéra emlékeztet. A molekula alakja az öt- és hatszögű lapokból összeállított focilabdáéval egyezik meg, belül pedig üres.

Dymaxion személygépkocsi


Ő szinte az egyetlen - bár sokakról feltételezik: Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Albert Einstein -, akivel kapcsolatban részletes, írásos dokumentáció bizonyítja, hogy polifázisos alvó volt. A saját maga által elnevezett Dymaxion sleep 6 óránként 30 perc alvásból állt. Ehhez 2 éven át tartotta magát, miközben barátja rendszeresen ellenőrizte egészségi állapotát. Manapság ennek egy kissé módosított változata terjedt el inkább. Az Uberman 4 óránként 20 perc alvással éri el a napi 2 óra alvást.

Dymaxion Ház
Egy Los Angeles-i kórházban kezelték rákkal. A betegség végső stádiumában kómában volt. 1983. július 1-én felesége látogatásakor felállt és azt kiáltotta, hogy: Megszorította a kezem! Ezután szívrohamot kapott és egy órával később meghalt. A felesége két nap múlva bánatában szintén elhunyt. Massachusetts államban Cambridge Mount Auburn temetőben helyezték őket nyugalomba.

Anne és Buckminster Fuller
Anne és Buckminster Fuller sírja
Dymaxion Ház, korabeli felvétel
Fullerénmolekula
Buckminster Fuller geodéziai kupola


Fuller ház
"Ami te vagy, annak kilencvenkilenc százaléka láthatatlan és érinthetetlen." - Buckminster Fuller

"Soha nem tudsz megváltoztatni dolgokat az által, hogy harcolsz a létező valóság ellen. Hogy megváltoztass valamit, építs egy új modellt, ami elavulttá teszi a már létezőt." - Buckminster Fuller
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Devon-sziget
  2018-03-31 08:05:58, szombat
 
  A Devon-sziget a Parry-szigetek egyike a Kanadai szigettengerben, az északi mágneses sarkhoz közel. Először William Baffin látta meg 1616-ban, de csak kétszáz évvel később, 1818-ban érte el John Ross, majd a következő évben sir William Edward Parry - ő adta a sziget nevét.

Hossza 520 km, szélessége 130-160 km, területe 54 030 km². Keleti része eljegesedett magasföld; legmagasabb pontja a Treuter-hegységben 1887 m magas. Nyugaton a Queens-csatorna választja el a Bathurst-szigettől és a Cornwallis-szigettől.

Fő természetrajzi érdekessége a Haughton becsapódási kráter.
A Devon-sziget fagyos sarkvidéki területén egy 20 kilométeres becsapódásos kráterben, pontosabban annak peremvidékén áll a NASA egyik sarkvidéki kutatóbázisa. A sarki sivatagi vidéken, a Marshoz hasonló kinézetű sziklákkal borított területen a kutatók geológiai és biológiai kísérleteket végeznek - emellett a tervezett emberes marsutazással kapcsolatban is zajlik technikai fejlesztés és műszaki tesztelés.

A Devon-szigeten lévő tábor helyszíne kietlen, sarkvidéki, hideg és száraz táj
A 2000-től működő bázison a környéken élő extrém életformákat, főleg a kőzetek belsejében lévő cianobaktériumokat, valamint a télen lerakódó hófoltokból nyáron kiinduló vízfolyásokat vizsgálják - utóbbiak kinézetükben a Marson megfigyelt sárfolyásokra, illetve lejtősávokra emlékeztetnek.

Napelem hajtotta rover a sarkvidéken (NASA)
A Devon-szigeten látható Permafroszt talaj 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kisimul vár
  2018-03-31 08:04:44, szombat
 
  Kisimul (Kiessimul vagy Chisimul) vára egy kis középkori vár Skóciában, a Külső-Hebridák Barra nevű szigetén, Castlebay központjában.
A várra vonatkozó legkorábbi feljegyzés a 16. század közepéről származik. A várat minden oldalról víz veszi körül és sohasem tudták elfoglalni. Az erődítmény neve a gael cios (adó) és mul (domb, halom) szavakból származik.
Kisimult 1838-ban hagyták el lakói, mikor a szigetet eladták. Ettől kezdve a vár állapota rohamosan romlani kezdett. Köveinek egy részét halászhajók nehezékéül használták fel, sőt, még Glasgow járdáinak burkolására is került belőlük. A maradványokat - a sziget nagy részével egyetemben - 1937-ben vásárolta vissza a MacNeil-klán és hozzákezdett az újjáépítéshez.
2001-ben a klán főnöke 1000 évre bérbe adta a várat a Historic Scotland nevű szervezetnek, évi 1 font és egy üveg whisky fejében.
Kisimul várában régészeti kutatásokat végzett a Historic Scotland megbízásából a Headland Archaeology nevű társaság. A munkálatok ásatásokat, épületfelméréseket és levéltári kutatásokat is magukban foglaltak. Azt remélték, hogy a vizsgálatok segítenek tisztázni a vár építésének időpontját, valamint az egyes épületek építési sorrendjét. Ugyancsak a célok között szerepelt annak megállapítása, hogy elfoglalták-e a szigetet a vár építését megelőzően. Az ásatások az udvar területére, a torony alapjaira és az alagsori börtönre összpontosultak. Az udvar keleti felén nagy mennyiségű épület-törmeléket találtak, közvetlenül a felszín alatt, sok kődarab habarccsal volt összeerősítve. Ebből arra lehetett következtetni, hogy volt egy korábbi - lerombolt vagy leomlott - épület, melynek anyagát felhasználták a későbbi udvar feltöltéséhez. Ez azelőtt történt, hogy a jelenleg konyhaként ismert épületet felépítették. Az udvar másik részén egy - a nagyterem alá vezető - kőből készült csatornát tártak fel, valamint egy kővel burkolt felületet. Efölött volt egy réteg, mely nagy mennyiségű állati csontot, kagylóhéjat és edényeket tartalmazott. Az épületeken belül is tártak fel korábban elbontott padozatmaradványokat.
Az ásatások során számtalan lelet került elő. Ezek nagy mennyiségű állati csontot és kagylóhéjat tartalmaztak. A további kutatások lehetővé teszik, hogy megállapítsák a vár lakónak étkezési szokásait. A rengeteg edénytöredék származási ideje széles skálát ölel fel, a prehisztorikus időktől kezdve, a középkoron át egészen az újabb korokig. Számos pattintott kőeszközt is találtak, köztük egy egészen finoman megmunkált kőpengét is. Ezek a szerszámok, valamint egyes edénydarabok azt bizonyítják, hogy a szigeten emberek éltek sok ezer évvel a jelenlegi vár felépítése előtt is.
A legizgalmasabb lelet az egyik - tornyon belüli - kutatóárokból került elő. Ez egy majdnem tökéletes állapotú, nagyon finoman kidolgozott aranytárgy. Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy megállapítsák a korát és funkcióját. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Rocksuli szereplői akkor és most
  2018-03-30 22:29:54, péntek
 
  A Rocksuli egy 2003-ban készült német zenés vígjáték Jack Black főszereplésével, Richard Linklater rendezésében, a Paramount Pictures forgalmazásában.

Jack Black, mint Dewey Finn
Joan Cusack, mint Rosalie "Roz" Mullins
Mike White, mint Ned Schneebly
Sarah Silverman, mint Patty Di Marco
Miranda Cosgrove, mint Summer "Tinkerbell" Hathaway
Joey Gaydos Jr., mint Zack "Zack-Attack" Mooneyham
Kevin Clark, mint Freddy "Spazzy McGee" Jones
Robert Tsai, mint Lawrence "Mr. Cool"
Maryam Hassan, mint Tomika "Turkey Sub"
Caitlin Hale, mint Marta "Blondie"
Aleisha Allen, mint Alicia "Brace Face"
Brian Falduto, mint Billy "Fancy Pants"
Zachary Infante, mint Gordon "Roadrunner"
James Hosey, mint Marco "Carrot Top"
Angelo Massagli, mint Frankie "Tough Guy"
Cole Hawkins, mint Leonard "Short Stop"
Jordan-Claire Green, mint Michelle
Veronica Afflerbach, mint Eleni 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Szén-hegy, Pekingben
  2018-03-30 06:31:10, péntek
 
  A Szén-hegy a pekingi Tiltott Várostól északra emelkedő 45 méter magas mesterséges domb, népszerű közpark, szép kilátással. Hivatalos neve is Szép Kilátás-hegy (Jingsan), de a köznyelv csak Szén-hegynek, Mejsannak hívja, amit a helyi magyar kolónia is átvett. Egy legenda szerint ugyanis itt tárolták a császári udvar szénkészleteit, de erre a történészek nem találtak bizonyítékot.

A Szén-hegy egyik csúcsa
A hegyet a Ming-dinasztia idején, Jung-lö császár uralkodása alatt hozták létre a Tiltott Várost körülvevő árkokból, valamint a környező mesterséges tavakból kitermelt földből.

A Jingshan Park bejárata
Pontosan a palotarendszer és egyúttal a város észak-déli tengelyén helyezkedik el, több mint 230 000 négyzetméter területen. A fengsuj elvek alapján az volt a feladata, hogy a császári palotát megvédje az ártó északi befolyástól.

Jingshan parkot ábrázoló modell.
A dombon öt önálló csúcsot alakítottak ki, és mindegyikre építettek egy gyönyörű pavilont még Csien-lung kínai császár idején. Ezeket azóta számos alkalommal restaurálták.

Kilátás a Jingshan egyik csúcsáról
A domb csúcsán álló Tízezer Tavasz pavilonja a belső város centruma, sokáig egyben legmagasabb pontja is volt. A domb mögötti épületben mutatták be a császárok áldozataikat őseik arcképe előtt.

Sétálóutca a parkban
A domb a császári korban a Tiltott Várost körülvevő, a köznéptől ugyancsak elzárt Császárvároson belül volt, és csak az udvar használta rendezvények és pihenés céljára.

Kő táblák Jingshanban
A helyhez fűződő másik legenda szerint itt követett el öngyilkosságot az utolsó Ming császár. A Li Ce-cseng vezette parasztfelkelők elől menekülve Csung-csen császár 1644. március 19-én a domb keleti oldalán felakasztotta magát egy fára. Bár a legendát a korabeli pekingi udvarban élt jezsuiták visszaemlékezései is tartalmazzák, hitelességében a szakértők egy része kételkedik.

Egy háromemeletes pavilon a Jingshan egyik csúcsán
Pavilion a Jingshan Parkban
Kő táblák Jingshanban
Pagoda a dombtetőn
A Jingshan park, 2007 ősze
A Konfuciusz-templom
Jingshan térképe
Túrista út
Kilátóház
Zhou Yuting
Guan Miu Ting
Faw Lane 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3174
  • e Hét: 22624
  • e Hónap: 106971
  • e Év: 106971
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.