Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Benépesültek a fecskefészkek, óvjuk meg a picinyke madarakat
  2018-04-30 21:22:22, hétfő
 
 


Szorgoskodnak és hamarosan költeni kezdenek.

A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el. A felvételeket az MTI munkatársa a Nógrád megyei Karancslapujtőn készítette 2018. április 25-én.
Fotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka Péter
Kiemelt kép: MTI/Komka Péter
forrás:sokszinuvidek.24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Megmenekülhet a láncfűrészektől Európa leghíresebb őserdeje
  2018-04-30 21:10:15, hétfő
 
 


Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1 százalékát foglalják el.

Európa legnagyobb bölényállománya, farkasok, hiúzok és hatalmas mennyiségű holtfa - többek között ez jellemzi a kontinens egyik legnagyobb őserdejét, a Białowieża-erdőt.

Lengyelország korábbi környezetvédelmi minisztere, Jan Szyszko 2016-ban jóváhagyta az ipari mértékű fakitermelés engedélyezését a területen, és háromszorosára emelte a kivágások megengedett mértékét. Ezt követően lengyel és nemzetközi természetvédelmi szervezetek, köztük a WWF is tiltakozott az Európai Bizottságnál a kontinens egyik utolsó őserdejében indított fakitermelés ellen.

Az Európai Unió Bírósága tavaly év végén azonnali fakitermelési tilalmat írt elő az erdőben mindaddig, amíg a végső döntést meg nem hozzák. A döntés pedig most megszületett, amellyel megerősítették korábbi álláspontjukat: uniós jogot sért, és illegális volt az intenzív fakitermelés a Białowieża-erdőben.

A mai nap egyértelmű győzelem kontinensünk vadvilága számára. Ugyanis sem a természetet, sem az Európai Unió törvényeit nem lehet figyelmen kívül hagyni

- mondta Andreas Baumueller a WWF Európai Irodájának szakértője.Europress/AFP

Ennek értelmében a lengyel környezetvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk köteles visszavonni azokat a döntéseket, amelyek teret adtak az intenzív fakitermelésnek a területen. A miniszter feladata megóvni a Białowieża élővilágát a jövő generációi számára.

A Białowieża Európa utolsó, nagy kiterjedésű síkvidéki őserdeje a mérsékelt övben. A lengyel-fehérorosz határon elterülő erdőség Lengyelországban 63.000 hektárt ölel fel, amely az európai Natura 2000 hálózat része, valamint az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Az erdő biológiai sokfélesége, valamint az élővilág számára nélkülözhetetlen holt faanyag magas aránya különösen értékes területté teszik. Itt él Európa legnagyobb bölényállománya: a faj egyik utolsó szabadon élő egyedét 1921-ben ejtették el, visszatelepítését komoly erőfeszítésekkel valósították meg. Ezen kívül az erdő olyan ikonikus állatoknak nyújt otthont, mint a hiúzok és a farkasok.Thinkstock

Ez az uniós döntés mindannyiunk számára megóvja ezt a hatalmas természeti értéket

- mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Sajnos hazánkban nem maradtak nagy kiterjedésű őserdők, de a százhúsz évnél korosabb erdők aránya is alig éri el a két százalékot. Ha nem vagyunk képesek megóvni az öreg erdőket - különösen a védett területeken -, az értékes élőviláguknak is előbb-utóbb búcsút inthetünk

- tette hozzá a szakember.

Az Európai Unió Bíróságának határozata egyértelmű jelzés a döntéshozók felé, hogy a világörökségi területeken történő romboló és nem fenntartható tevékenységek elfogadhatatlanok mind az emberek, mind a szervezetek és intézmények, mind a bolygó számára.
forrás:sokszinuvidek.24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Végeláthatatlan lila virágtenger borítja be a Zengő lábát
  2018-04-30 21:00:44, hétfő
 
  Április végén több ezer hegyi len bontott virágot a Mecsek legnagyobb hegye, a Zengő lábánál.

A lilába öltözött tájról olvasónk, Kótsch Petra készített bámulatos felvételeket, amelyek tökéletesen visszaadják a nem mindennapi látványt.
Sokszínű Vidék / Kótsch Petra

A lent egyébként már az őskor óta hasznosítja az ember szövetek, vásznak, kötél készítésére, de a magból préselt olaj is fontos, írja a Növényhatározó.
Sokszínű Vidék / Kótsch Petra

A textiliparban felhasznált fajok nagyobb termetűek, mintegy 80-120 cm magasak. A hegyi len mindössze 30-70 cm magasságot ér el. Az egész növény kopasz. Levelei kicsik, lándzsa alakúak, a szár sűrűn leveles. Virága halványlila, és ennél a fajnál is észrevehető, hogy a szirmok erezete valamivel sötétebb, eltérő színű.Sokszínű Vidék / Kótsch Petra

A szirmok a déli verőfényben lehullanak, illetve esős, borult időben becsukódnak. A hegyi lent nem érdemes leszedni, mert szirmai meglepő gyorsasággal hullanak le. Termése gömbölyű tok, amelynek kocsánya lefelé görbül vagy közel vízszintesen áll, ellentétben az évelő lennel, aminek felálló a kocsánya.Sokszínű Vidék / Kótsch PetraSokszínű Vidék / Kótsch PetraSokszínű Vidék / Kótsch PetraSokszínű Vidék / Kótsch Petra
forrás:sokszinuvidek.24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szeretet
  2018-04-30 20:34:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Ne ítélj
  2018-04-30 20:33:16, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Elmúlt idők
  2018-04-30 20:32:08, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lelki béke
  2018-04-30 20:30:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Ismét a szeretetről
  2018-04-30 20:29:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
20 érdekes tény a kutyákról
  2018-04-25 21:40:33, szerda
 
  Mindent tud a család kedvencéről?
A kutya az ember legjobb barátja - tartja a mondás, és nem is véletlenül! Ezek a szőrös négylábúak hűségesek és odaadók, de vajon eleget tudunk róluk? Jöjjön hát 20 érdekes tény a kutyákról!
A kutyák és az emberek

A kutyákról az orruk többet elárul, mint gondolná! Az ebek orra ugyanis olyan, mint az emberek ujjlenyomata - mindegyiküké más és más, amely alapján tökéletesen beazonosíthatók.

Az Egyesült Államokbeli South Carolinában hosszabb börtönbüntetést lehet kapni azért, ha valaki megüti a kutyáját, mintha ugyanezt tenné a házastársával!

A kutyáknak csupán nagyjából 1700 ízlelőbimbójuk van, míg nekünk embereknek körülbelül 9000!

A Beatles A Day in the Life című slágerét Paul McCartney megtoldotta egy magas frekvencián megszólaló síphanggal, méghozzá Shetland nevű juhászkutyája kedvéért. A síp hangja az emberi fül számára hallhatatlan, a kutyák viszont állítólag élvezik.
A kutyák jellegzetességei

A kutyák nem tudnak izzadni, mert egyedül a talppárnáikon vannak verejtékmirigyeik. Éppen ezért a hő leadását is csak lihegéssel tudják végezni.

A kutyák szaglása 100.000-szer erősebb, mint az embereké!

A kutyák a sötétben is elég jól látnak - köszönhetően az úgynevezett tapetum lucidumnak, amely koncentrálja a fényt, és vissza is veri azt.

Bizonyított tény, hogy a kutyák ki tudnak ,,szagolni" bizonyos típusú rákbetegségeket.

A kutyák agyában oxitocin (boldogsághormon) szabadul fel, amikor más kutyákkal vagy emberekkel játszanak.A kutyák történelme

A tüskés nyakörv az ókori görögöktől ered, akik ezzel próbálták óvni kutyáik torkát a farkastámadásoktól.

A kutyák egy ősi ösztön miatt gömbölyödnek össze, amikor alszanak - így ugyanis jól tudják védeni a létfontosságú szerveiket még akkor is, amikor szundikálnak.
A legkorábbi kutyalelet, amelyet régészek valaha találtak, feltehetően időszámításunk előtt 10.000 körüli.

Minden kutyafajta egy bizonyos tomarctus nevezetű egyedtől eredeztethető. Ez a hiénaszerű állat több mint 15 millió évvel ezelőtt élt a Földön.
A különböző kutyafajtákról

Két kutyafajta van, amelynek fekete a nyelve: a csaucsau és a sharpei.Az angol agár akár 72 kilométer per órás sebességgel is képes futni, ezzel a teljesítménnyel pedig övé a világ legyorsabb kutyája cím.

A norvég lundehund az egyetlen kutyafajta, amelynek minden lábán hat lábujja van!

A basenjik afrikai farkaskutyák, különlegességüket pedig az adja, hogy ők az egyetlen kutyafajta, amelynek képviselői nem tudnak ugatni.
Különlegességek híres kutyákról

Chaser, a border collie 1022 szót képes felismerni.

Az első hollywoodi kutyasztár Rin Tin Tin, a németjuhász volt, őt az első világháborúban katonák mentették ki egy bombák által sújtott területről.

Nemcsak Abraham Lincoln amerikai elnök lett gyilkossági merénylet áldozata, kutyáját, Fidót is meggyilkolták.

Ha hullik a kutya szőre...
Mi okozza és mi a megoldás?
A szőrhullás teljesen természetes jelenség a kutyák esetében, így száz százalékosan nem is tudjuk megszüntetni ezt a folyamatot. Szerencsére azonban minimalizálhatjuk a szőrhullást, hogy ne kelljen folyton porszívózni és a ruháinkat szőrteleníteni.
Mi okozza a fokozott szőrhullást?

Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a szőrhullás intenzitását, először ki kell derítenünk, hogy miért hullajt négylábú kedvencünk annyi szőrt.

Vajon szervezete nem jut elég tápanyaghoz?
Győződjünk meg róla, hogy étrendje kiegyensúlyozott, méretének, életkorának és egészségi állapotának megfelelő. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki az állatorvos véleményét.
Vajon éppen most vedlik?
A kutyák egy évben kétszer váltanak bundát, ez nagyjából tavaszra és az ősz végére tehető.

Vajon egészségügyi problémái vannak?
Bizony néhány egészségügyi gond, mint például a bőrbetegségek (ótvar, rühesség) vagy bizonyos rákfajták jelentős mennyiségű szőrhullással járnak.Vajon túl stresszes?
Könnyen lehet, hogy a túlzott szőrhullást az okozza, hogy az eb valami miatt stresszes, ingerült vagy szorong.

Számít, hogy milyen nemű?
A nőstény kutyusoknál alapvetően erősebben jelentkezik a szőrhullás, mint a kankutyáknál.
Természetes módszerek, amelyekkel minimalizálhatjuk a szőrhullást

Kókuszolaj
A kutya súlyának megfelelően (5 kilogrammonként 1 teáskanálnyi) kókuszolajat érdemes adni neki - mondjuk az eledelébe keverve. Ez a természetes gyógyír jelentősen javíthatja a kutyus bőrének egészségét.
Friss, tiszta víz
Ügyeljünk arra, hogy a kiskedvencünk tálkájában mindig van elegendő friss, tiszta víz, amiből ihat. Így ugyanis elkerülhetjük, hogy bőre kiszáradjon, amely szintén fokozott szőrhulláshoz vezethet.

Halolaj
A halolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak a kutya bőrének egészségét segítenek fenntartani, de szőrzete is fényesebbé és puhábbá válhat tőlük.Joghurt
Egy kevéske natúr joghurt nemcsak jutalomfalatnak kiváló, de ha rendszeresen kap belőle az eb, azzal minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy valamilyen gombás fertőzést kapjon - ezek is jelentős szőrhullással járnak.

E-vitamin
Ápoljuk E-vitamin olajjal kutyusunk bőrét, hogy megakadályozzuk annak kiszáradását.
Olivaolaj
Adjunk kutyánknak olivaolajat (7 kilogrammonként 1 teáskanálnyi mennyiséggel számolhatunk), hogy biztosan fényes és egészéges legyen a bőre és a szőrzete.

Ecet
Az ecet is bevethető több bőrprobléma esetén, például ha a kutyus bőre korpás vagy gombás bőrfertőzése van.

forrás:activebeauty.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
10 érdekes tény, amit nem tudott a macskákról
  2018-04-25 21:26:54, szerda
 
  Szőrös pajtásaink különlegességei
Azt szokták mondani, hogy az ember vagy kutyás vagy macskás típus. Bár a kutyusokat is nagyon szeretjük, azért a cicákban mégiscsak van valami egészen különleges. Sőt, több minden is! Ezúttal hoztunk pár izgalmas információt, amit nem biztos, hogy tudott bajszos barátainkról.

Egy nagy család

A macskák emberek közötti jelenlétéről már az ókori Egyiptom idejéből is vannak feljegyzések, később pedig a középkorban jelennek meg újra, főleg a Közel-Keleten. Kutatások kimutatták, hogy minden egyes háziasított macskafajta eredete visszavezethető az 5 afrikai vadmacskafaj egyikéhez, amelyek időszámításunk előtt 8000 évvel éltek.

Orrlenyomat

Az emberek esetében egyéni azonosítóként szolgáló ujjlenyomat a cicusoknál az orr barázdáltságában jelenik meg. Ez a lenyomat mindegyiküknek teljesen egyedi, más mint a többieké.

Miaú!

Cicánk valószínűleg elég sokat nyávog ránk, azonban csak ritkán használja a kommunikációnak ezt a formáját fajtársaival szemben. A kölyök macskák még nyávognak anyjukhoz, amikor éhesek vagy fáznak, azonban a felnőtt egyedek már inkább más hangjeleket használnak egymás között, például turbékolnak, fújnak, morognak, és testbeszédükkel jeleznek egymásnak. Tehát ha háziállatunk nyivákol, szinte biztosra vehetjük, hogy tőlünk szeretne valamit.
Nem igazán érdekli

'Tappancs! Tappancs? Tappancs!!' - ismerős ugye? Ugyan kutatások bizonyítják, hogy a macskák tudják, hogy van nevük, és fel is ismerik, ha hallják azt, ennek ellenére nemigen szeretnek reagálni. Tanulmányok ezt azzal magyarázzák, hogy a macskák nem az embereknek való engedelmesség céljából lettek háziasítva, történelmileg inkább az tűnik bizonyosnak, hogy a négylábúak kezdeményezték a kapcsolatot a kétlábúakkal.

Édes? Az meg mi?

A macska valószínűleg az egyetlen az emlősök között, aki nem érez édes ízt. A háziasított fajtákon kívül így vannak ezzel a nagymacskák is: az oroszlánokból és a tigrisekből is hiányzik az az aminosav, mely az édes íz érzékeléséhez szükséges DNS és gén előállításában játsszik szerepet.A bajusz szerepe

Bizony nem csak a cuki kinézet miatt rendelkeznek bajusszal kedvenceink! Hatalmas segítséget nyújt nekik a tájékozódásban, és a közlekedésben: mivel olyan hosszú a bajusz, amilyen széles a testük, így már fejüket bedugva meg tudják állapítani, hogy be fognak-e férni valahova vagy nem.
A szépséghez bizony aludni kell

Egy macska naponta átlagosan 16-18 órát is alvással tölthet. Ez az életük körülbelül kétharmadát jelenti, tehát egy 9 éves cica valójában 3 évet töltött ébren az életéből.

Túl jó vadászok?

Minden macska természetéből fakadóan vadászik, még háziasított társaik is. A szabadon kószáló házimacskák pedig világszerte már 33 faj (madarak, kisebb emlősök, hüllők) kihalásához járultak hozzá. A macskákat a 100 leginvazívabb állatfaj közé sorolják.

A Disney alkalmazásában

Az amerikai Disneylandek rengeteg macskát tartanak, méghozzá nem csak aranyos pofijuk miatt. Mint azt az előbb említettük, a cicák imádnak vadászni. A rajzfilmek nagymestere pedig örömmel használja ki ezen szokásukat vidámparkjaiban, hogy minden este megszabadítsa a parkokat az arra tévedő egerektől és patkányoktól.
Guiness rekorder

A világon a legszebb macska-kort megélő cicus Cream Puff névre hallgatott, és a texasi Austinban élt 38 csodálatos évet és 3 napot. Egy macska átlagos várható élettartama 15 év körül van. Ez az elképesztő rekord pedig macskaévekben számolva 184 évet jelent, tehát Cream Puff igazi kis matuzsálem volt.
forrás:activebeauty.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 337 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 348
  • e Hónap: 2718
  • e Év: 217328
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.