Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
A csángó asszony egy napja - Egyszerű tanítások
  2018-04-30 15:28:35, hétfő
 
  A csángó asszony egy napja - Egyszerű tanítások a teljes életet élt régiekről Petrás Máriától


Link


A csángó asszony egy napja - Egyszerű tanítások a teljes életet élt régiekről Petrás Máriától
Az évek óta Pomázon élő, moldvai csángó magyar születésű Petrás Mária kerámikus művész, népdalénekes a moldvai csángó hagyomány , kulturális örökség hiteles, elkötelezett őrizője és folytatója. A moldvai magyarok a napot imával kezdték és imával fejezték be; mélyen hívő katolikusként életük szakrális térben zajlott, környezetükkel organikus világban élték. A filmben Petrás Mária moldvai és fiatal magyarországi társaival elmesél és sűrítve megmutatja, hogyan telt el egy csángó asszony egy napja.
 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Ma van A MÉHEK NAPJA
  2018-04-30 14:47:57, hétfő
 
  A méhek napja

A Méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. A program nem titkolt célja a mézfogyasztás növelése.

Mára már nem pusztán a méz fogyasztásának szélesebb körben való terjesztése a cél, hanem az a fontos tudnivaló és egyben üzenet is, hogy a természet rendjébe minél kevésbé avatkozzunk be mesterségesen - vegyszerek alkalmazásával, fajok és erdők kipusztításával, környezetszennyezéssel - mert ezek mind jelentősen befolyásolják a méhek életét és munkáját is és természetesen az egész természetét, végső soron a mi életünket is.Az emberi jólét végét jelenti, ha pusztulnak a méhek, lepkék

Csaknem másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól.

Az összes termény háromnegyedének léte a beporzó állatokon múlik, ezért óriási veszélyt jelent az emberi jólétre, ha nem állítják meg a méhek és a lepkék számának csökkenését. Brit tudósok arra figyelmeztettek, hogy beporzó állatok közvetlenül felelősek például a gyümölcsök, gabonák, a mogyorófélék, a kávé és a kakaó fejlődéséért. Ez különösen a világ szegényebb, vidéki közösségei, vagyis a főként a mezőgazdaságból élők hetven százaléka számára kiemelt jelentőségű. A mezőgazdaságban 1,4 milliárd ember dolgozik. Ez a világ gazdasági szempontból aktív munkaerejének mintegy egyharmada - olvasható a Nature című lapban megjelent tanulmányban.

A beporzásban résztvevő állatok nagyrészt méhek lepkék, pillangók, darazsak és bogarak, de bizonyos növényeknél madarak, denevérek, gyíkok végzik a beporzást, egyes esetekben pedig a szél viszi a virágport. A szakértők szerint az állatok által beporzott növények döntő jelentőségűek az emberek kiegyensúlyozott táplálkozása szempontjából, mivel olyan fontos összetevőket tartalmaznak, mint az A- és C-vitamin, a kalcium, a fluorid és a folsav.

A beporzók eltűnésével ezért jelentősen megnőne a megelőzhető betegségek aránya a világon. “Ennek eredményeképpen évente 1,4 millióval nőne a halálozások száma" - vélik a kutatók.

A vadon élő növények is veszélyben vannak, hiszen a trópusi növényzet több mint 90 százalékának beporzása állatoktól függ. Csaknem minden ötödik gerinces beporzót - többségük madár és denevér - a kihalás veszélye fenyegeti. A méhfajok és a pillangók mintegy kilenc-kilenc százalékát sorolják a veszélyeztetett állatok közé. A méhek húszezer faja felelős a világ 107 fő termése több mint kilencven százalékának beporzásáért.

Az európai, észak-amerikai és egyéb méhpopulációkra nagy veszélyt jelent az úgynevezett kolónia-összeomlás (Colony Collapse Disorder, CCD) jelensége, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. Ennek hátterében a tudósok szerint atkák, vírus, gomba, rovarirtó szerek vagy a tényezők kombinációja állhat.

A tanulmány szerzői szerint intézkedésekre van szükség, hogy megvédjék az állati beporzókat a mezőgazdasági termelés hátulütőitől. A helyzet megoldásában segíthet, ha a kártevők ellen természetes ellenségeiket és ragadozókat vetnek be kémiai anyagok helyett, ha a termőterületek közé virágokat ültetnek, ha a mezőgazdasági terményeket és a virágzó növényeket rotálva végeznék a termelést és megőriznék az eredeti, honos növényzetet, amely otthont ad a beporzó közösségeknek.

A méhekkel együtt sok minden eltűnne

Korábban az MTA Ökológiai Kutatóközpont is segített annak a nemzetközi jelentésnek az elkészítésében, amely szerint a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok vagy más állatok porozzák be. Eltűnésükkel eltűnne az alma, áfonya, hagyma, káposzta, karfiol, kakaóbab, kávé, körte, mandula, mustár, napraforgó, repce, retek, sárgarépa, takarmánylucerna, uborka. A felsorolt élelmiszer- és haszonnövények hozama beporzástól függ.

Az emberiség élelmének 30-35 százaléka - mennyiségi értelemben - az állati beporzás sikerességétől függ, ha viszont a növényi alapanyagok sokféleségére, az élelmiszerek minőségére gondolunk, akkor ez az arány jóval magasabb. A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) jelentése arra figyelmeztetett, hogy a kihalással fenyegetett beporzó fajok száma folyamatosan nő, és emögött számos esetben emberi tevékenység áll. A rovar beporzók több mint 40 százalékát helyi jellegű veszélyek fenyegetik. Számuk főleg a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági eljárások, a növényvédő-szerek alkalmazása, az invazív fajok, betegségek és kártevők megjelenése, valamint a klímaváltozás miatt csökken.

A kutatók szerint a növényvédőszerek - beleértve a neonikotinoid hatóanyagú csávázószereket - világszerte veszélyeztetik a beporzókat, egy kutatás szerint azok károsítják a vadméheket (a házi méhre nézve azonban nem egyértelműek az eredmények). A genetikailag módosított növények (GMO) rendszerint jól tolerálják a növényvédőszereket, vagyis e vegyületeket olyan koncentrációban lehet alkalmazni, amelyek jó eséllyel kipusztítják a gyomokat a táblából, ezáltal viszont a beporzók táplálékforrásai beszűkülnek. A szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy alig ismerjük a GMO-termesztés indirekt és nem végzetes hatásait beporzókra nézve, és e tényező emiatt rendszerint nem szerepel a kockázatfelmérések szempontjai között.


Forrás: Link

A kép nagyobb felbontásban a linkre kattintva megtekinthető: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Miért fontosak a méhek?
  2018-04-30 14:35:30, hétfő
 
  Kicsi, sárgásbarna zümmögők, melyek szállnak virágról virágra, útközben levakarhatatlan sárga pöttyöket ejtenek az autóra. És néha még meg is csípnek! Határozottan mellettük szól viszont, hogy finom mézet készítenek. Ettől nélkülözhetetlenek lennének? Kellenek egyáltalán? De még mennyire!
Hiszed vagy nem, ha a méhek kipusztulnának, a Földön jelenlegi formájában nem maradhatna fenn tovább az élet...

Virágról virágra...


Ej, de ráérnek ezek a méhecskék! Van idejük egész nap ide-oda szálldogálni. Jól vigyázz, a céltalan repkedés csak látszat! A világ leghasznosabb névtelen kis munkásairól beszélünk! Egyrészt mert a méhecskék mézet készítenek a begyűjtött virágporból. A méz finom és egészséges, így a méhészek előszeretettel veszik el tőlük az édes nedűt. Nem hiányzik nekik? - kérdezhetnéd. Hiányozhatna, hiszen a méz a fiatal, még kaptárban növekedő méhifjoncok eledele. De az ember leleményes, az elvett mézet cukorral pótolja, így a méhecskék sem halnak éhen. Kár lenne értük, kitől kapnánk akkor mézet?!

Nélkülük nincs tovább!

A méz azonban csak a méhecskék mellékes ajándéka. A jelentősebb: maga az életünk. Gondold csak végig, hogyan lesznek a gyümölcsök! Úgy, hogy a fák tavasszal virágba borulnak, és színes, illatos virágaikkal rovarokat csalogatnak magukhoz, hogy azok egyikről a másikra szállva beporozzák őket. A beporzásnak köszönhetően kezdenek el fejlődni a gyümölcsök. És milyen rovarok végzik a beporzást? Természetesen a méhek! Ha nem történik meg a beporzás, nem fejlődnek gyümölcsök a fákon. Ha nem fejlődnek gyümölcsök, magok sem lesznek, melyekkel szaporodhatnának. A lombos fák többsége a méhek nélkül elöregedne, majd utódok nélkül pusztulna el. Fajták sora bánná a hiányukat.A fák gyümölcseit eszik a kukacok, hernyók és sok-sok rovar. Ha nem lenne gyümölcs, nem lennének a belőlük táplálkozó lények sem. Márpedig ők egy komplett tápláléklánc alapjai! A gyümölcsökön élősködőket megeszik a kismadarak, a kis rágcsálók, kis ragadozók. A kismadarakat, kis rágcsálókat megeszik a nagy madarak és a nagy rágcsálók, ragadozók. Ha nem lennének a méhecskék, rögtön az elején megszakadna a tápláléklánc, és éhen halna minden benne lévő faj is.

Hatása ránk?

A gyümölcsök eltűnésével vitamin- és tápanyagforrásoktól esnénk el. Ez egyrészt azzal járna, hogy az egyoldalú étkezés miatt egy sor kellemetlen betegség törne ránk. Másfelől súlyos élelmiszerhiány lépne fel. A haszonállatok száma is megcsappanna, mivel az általuk fogyasztott növények beporzását, így fennmaradását is a méhek biztosítják.

Egy zseniális tudós-matematikus, Albert Einstein állítólag azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb 4 évvel éli majd túl. Most már érted, miért érdemes szeretni és tisztelni őket, vigyáznunk rájuk?

Tudtad?

A méz igazán különleges anyag. Máig nem sikerült feltérképezni valamennyi összetevőjét. Mivel nem ,,tisztított" élelmiszer, természetes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Nagyrészt vízből áll, kevésbé hízlal, mint a cukorrépából készülő cukor, tehát, ha választhatsz, fogyassz inkább mézet!


Forrás: Link


Szerkesztett képemet a linkre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Arany János: A méh románca
  2018-04-30 14:26:11, hétfő
 
  Ablak alatt
A pünkösdi rózsa,
Kezd egy kicsit
Fesleni bimbója:
Kékszemű lyány,
Válogat belőle,
Koszorúnak
Holnap esküvőre.

Reménykedik
Egy kis méh az ágon:
Szép eladó,
Jaj, ne bántsd virágom!
Ezt az egyet
Magamnak kerestem,
Alig hasadt
Mikor eljegyeztem.

Felel a lyány:
Te bohó kis állat!
Lelsz te rózsát
Nem egyet, ha' százat,
Holnap is nyit,
Holnap is eljössz te
Csak ne kívánd
Ami legszebb közte.

Mond a kis méh:
Szőke szép hajadon,
Neked Isten
Hű szeretőt adjon!
Nem sok amit
Kívánok tetőled:
Ne szakaszd le
Az én szeretőmet.

Felel a lyány:
Dehogynem szakasztom!
Dehogy leszek
E ne'kűl menyasszony!
Koszorúmban
Ezt fonom előre,
Ugy vigyenek
Holnap esküvőre.

El se mondá,
Nyult a szép bimbóhoz
Hogy letörje
A virágcsomóhoz.
A szegény méh
Rárepűlt kezére,
Csókot adni
Annak a fejére.

"Hess te gyilkos!
Ne bocsáss fulánkot:
Leszakasztám,
Vigyed a virágod."
"Szép menyasszony,
Már nekem mi haszna!
Koszorúdnak
Híja lesz miatta."

Koszorúdnak
Híja lesz miatta -
Ezt a kis méh
Keserűn mondhatta,
Mert a szíve,
Hiába parányi,
Nagyon tudott
A virágért fájni.

S a leánynak,
Hiába kiáltott,
Szeme alá
Üti a fulánkot;
Szegény bogár!
S maga haldokolva
Félreült, egy
Rozmarin-bokorra.

Szép menyasszony
Jajgat a sebével,
Esküvőre
Sem mehet szemével:
Holdfogyásig
Dagadt lőn a tája...
Azalatt meg
Elhagyá babája.

(1847.)


Szerkesztett képemet a linkre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Védelmet kaptak a méhek: káros vegyszereket tiltott be az EU
  2018-04-30 14:13:13, hétfő
 
 Tapasztalatok támasztják alá, hogy nincs szükség a betiltott vegyszerekre.

Kicsit fellélegezhetünk, a méhek most védelmet kaptak az Európai Bizottságtól, amely megszavazta az összes olyan rovarölő szer használatát, amelyek kockázatot jelentenek a népszerű beporzókra. Bár Magyarország a méhekre veszélyes vegyszer betiltása ellen foglalt állást, a többség a neonikotinoidok tilalma mellett döntött.

A 2018 végéig várhatóan hatályba lépő tilalom megtiltja a nikotinból származó peszticidek alkalmazását, kivéve azokat a zárt üvegházakat, ahol a méhek valószínűleg nem lépnének kapcsolatba a növényekkel.

A tilalom az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által februárban közzétett tanulmány bizonyítékaira alapozott, amely a neonikotinoidok káros hatásait tárta fel. A jelentés kiemelte, hogy a neonikotinoid terhelés kevésbé valószínű, hogy a közvetlen érintkezés eredménye, hanem inkább a víz és a talaj szennyeződése következtében lép fel. Az új tilalom ennek értelmében szélesebb kört érint.

2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid: a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta által kifejleztett tiametoxám részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A mostani döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra.

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Diófasor esett áldozatul egy kerékpárút építésének
  2018-04-30 14:05:17, hétfő
 
  Előrebocsájtjuk, hogy szeretjük a kerékpárutakat, de rögtön kiegészítjük, hogy nem mindenáron! Nagyon úgy tűnik, hogy a Sárvár és Rábasömjén között épülő bicikliút kivitelezése nem tartozik az ésszerű és viselhető kategóriába.

Kerékpárút építése miatt tarolták a diófákat

A látvány önmagáért beszél, de a miértek jogosan merülnek fel.

Miért nem lehetett meg- vagy elkerülni a diófákat?

Miért “felejtették" el, hogy a két biciklisávot egy oldalra is lehet tenni?

A történetről az Index értesült. Egy helyi lakos rögzítette a szomorú látványt, feltöltötte a Youtube-ra és kommentjében dühösen hangot is adott véleményének.

Videó: Sarvar mernoki csoda tervezes.gratulalok a Varos vezetosegnek csak igy tovabb Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ma vasárnap van! (húsvét 5. vas B év)
  2018-04-29 22:04:00, vasárnap
 
  Az én Jézusom a Krisztus, aki tanítványaihoz
így szólt: ,,Aki bennem marad és én őbenne,
az bő termést hoz. Mert nélkülem
semmit sem tehettek." (Jn 15, 5)

A Jézusra alapított életet a szőlőtő
és a szőlővesszők közötti
létfontosságú kapcsolathoz hasonlítja.
A szőlőtő nélkül
nem maradhat fenn a szőlővessző.
Jézussal való kapcsolatunk is
ennyire fontos keresztény életünkben.
Egész életünk folyamán a Hozzá való
fordulatra hív bennünket Jézus.
Hogy életünk Tőle nyerje az életnedvet,
mert csak akkor virágzik ki,
és csak akkor képes bő termést hozni.
Ő az igazi szőlőtő, és Atyja a szőlőműves.
Nem túlzás arra gondolni,
hogy mi tehát már most ott élünk
a Szentháromságos Isten életében.
Isteni életerők hatnak bennünk.
Jézussal közös Atyánk,
ajándékainak gyümölcseit keresi
az életünkben. Azt, hogy Fiának élete,
tetteinkben hogyan ölt testet.
(Vagy hogyan nem ölt testet).
Krisztusunk az élő szőlőtő és mi,
akik Isten gyermekei vagyunk,
beoltódtunk már e Szőlőbe.
Életerőt, táplálékot kapunk
a közös gyökérből.
Maradjunk Benne,
- akkor Ő is bennünk marad.
Jézus nélkül semmit sem tehetünk,
ami Isten előtt valaminek is számít.
Saját magunkban nem vagyunk több
mint elveszett, bűnös, bukott emberek.
Akik még arra is képtelenek,
hogy az Isten felé forduljanak.
A jó hír az, hogy kegyelme által
Ő maga jön hozzánk segítségül.
Szorosnak és meghittnek,
bensőségesnek és közelinek,
minket mélyen érintőnek
és bennünket átalakítónak,
átformálónak kell lenni, - e kapcsolatnak.
Húsvétunk maga is
akkor jelenti a télnek végét,
a megnyílt Sír, akkor hozza
a bűn éjszakájának világosságba fordulását,
ha a krisztusi életerők
valóban áramlanak bennünk.

Ha megpróbáljuk elszakítani magunkat a Tőtől,
- amikor vélt függetlenségünket
akarjuk visszanyerni, -
akkor nem függetlenek leszünk,
hanem egyszerűen elszáradunk.
Igen, - a szabadságra vágyunk!
De a szabadságot, - életet, -
csak a Szőlőtőhöz való ragaszkodásunk
nyújthatja nekünk.
Ha szoros kapcsolatban maradunk Jézussal,
vagy, - ha ezt a bűnben elvesztettük volna, -
igyekszünk visszaszerezni azt.
Azt a szabadságot, amit a Szőlőtő ad nekünk.
Tőle függetlennek lenni, - maga a pusztulás.
Legyünk szabadok!
Őrizzük szabadon, - ezt az éltető kapcsolatot!

Szeretettel: Árpád

VASÁRNAPI AJÁNDÉKOM: Hittel hiszem 8. Az egy Urat, - Isten egyszülött Fiát! Link

Öregdiák találkozó a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban Esztergomban - 2018.04.21. Link
 
 
0 komment , kategória:  Csukor Árpád áhítatai  
Németh László: Galilei 1,2,3,4. felvonás
  2018-04-29 21:52:15, vasárnap
 
  Németh László: Galilei 1-2. felvonás Link


Németh László: Galilei 3-4. felvonás Link


A négy felvonásos drámát bemutatja az Evangélium Színház.
Videó: Zákeus Média Centrum
 
 
0 komment , kategória:  Értékes előadások,filmek  
MAGYAR MÁJUS - KUBÍNYI TAMÁS - Álmos Király Akadémia 180428
  2018-04-29 21:36:54, vasárnap
 
  MAGYAR MÁJUS - KUBÍNYI TAMÁS - Álmos Király Akadémia 180428


Link


180427CN! NIMRÓD TORNYA - KUBÍNYI TAMÁS - Álmos Király Televízió


Link


Az Álmos Király Televízió honlapja: Link 
 
0 komment , kategória:  Álmos Király Akadémia és TV.  
Hihetetlen:ILLUMINÁTUS-ÖSSZEESKÜVÉS 1. - A TÖKÉLETESSÉG
  2018-04-29 21:28:51, vasárnap
 
  ILLUMINÁTUS-ÖSSZEESKÜVÉS 1. - A TÖKÉLETESSÉG TESTVÉRISÉGE


Link


"A világ és az emberiség sorsát már nagyon régen jó előre eldöntötték. Menetrendet, egyfajta civilizációs útitervet dolgoztak ki, amihez a mai napig tartják magukat a mindig háttérből irányító árnyékfigurák. Az illuminátusok mindig is a társadalom megreformálásban gondolkodtak és azon voltak, hogy megvalósítsák a lehető legtökéletesebb rendszert - amiben persze a megmaradó keveseknek jut minden. A többiek feleslegesek, így mehetnek a kukába... Minden, ami az elmúlt másfél-két évszázadban történt (beleértve a világháborúkat is!), az általuk magasztosnak hitt céljaikat szolgálta, jelenkorunk eseményei szintén az ő világrendjük felé vezetik az emberiséget..."A Hihetetlen Magazin korábbi adásai az alábbi linken tekinthetők meg :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Hihetetlen  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 3928
  • e Hónap: 31058
  • e Év: 31058
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.