Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
A Nagy Palota épületegyüttese Bangkok-ban
  2018-04-30 22:00:28, hétfő
 
  A Nagy Palota épületegyüttese Bangkok egyik leghíresebb látnivalója Thaiföldön.
A palota és a Wat Phra Keo egy közel 10 hektáros területen fekszik, a Csao Phraja folyónál. A területet övező magas fehér fal szöges ellentétben áll a benti épületcsoport színpompájával. Az ősi Sziám derűs, meseszerű világa fogadja itt a látogatót.
Az épületkomplexumot Bangkok első királya építette 1782-ben, majd minden uralkodó bővítette, így ma a különböző stílusok keveréke.
A palotában nem lakik uralkodó, csupán hivatalos alkalmakkor használják, amikor a nagyköveteknek átnyújtják megbízólevelüket. Őfelsége ilyenkor csodálatos niello trónján fogadja őket. (A mai királyi család a modernebb Chitralada-palotában lakik, a Marble-templom mellett.)
A palotakomplexumot alkotó négy épületet nem nyitják meg a nyilvánosság előtt, a homlokzatukat viszont megcsodálhatjuk. A legnagyobb épületet az 1880-as évek végén brit építészek emelték.
A Wat Phra Keo (a Smaragd Buddha temploma), a királyi kápolna áll a palotakomplexum szívében. Kissé magasabbra, egy teraszra épült, arany chedik, elefántok és templomi táncosok szobrainak özene - akiknek ragyogó, üveggel kirakott ruháján csillog a napfény - veszi körül. A templom sztúpái aranyozottak, a tetőket fénylő narancssárga és zöld cserepek borítják. (A théraváda buddhizmus előszeretettel használja a zöld, vörös, narancs és sárga színeket.)
Cipőnket levéve a templomajtónál, egy más világba lépünk. A belső falakon látható illusztrációk a maguk teljességében idézik fel a Rámájana thai változatát. Az ajutthajai királyi templom utánzataként, 1782-ben épített templom a Smaragd Buddhának (Emerald Buddha) ad otthont, mely csak 75 cm magas. A szobor egy üvegvitrinben ül a napernyőkkel, aranygömbökkel és mitológiai alakokkal gazdagon díszített aranyozott trónon. A szobor gyémántokkal kirakott aranytunikát visel a forró évszakban, aranyozott köpenyt az esős évszakban és emailberakásos, nehéz aranytunikát az ún. hűvös évszak idején.
1. Wat Phra Kaew a Smaragd Buddha temploma, a legszentebb buddhista templom a Thaiföldön.
2. A Királyi Háztartás Hivatala
3. Őfelsége főtitkárának hivatala
4. Sala Luk Khun Nai
5. Sala Sahathai Samakhom
6. Emerald Buddha templom múzeum
7. Regalia pavilon, királyi díszek és érmék múzeuma
8. Phra Thinang Amarin Winichai
9. Phra Thinang Phaisan Thaksin, a négyszög alakú csarnok egy ünnepi rendezvényterem, ahol a legfontosabb vallási és állami szertartásokat tartják.
10. Phra Thinang Chakraphat Phiman, a csarnok I. Rama király uralkodása alatt épült az uralkodó elsődleges lakásaként.
11. Phra Thinang Dusidaphirom
12. Phra Thinang Racharuedee VI. Rama király uralkodása alatt épült szabadtéri fogadóterem.
13. Phra Thinang Sanam Chan, II. Rama király uralkodása alatt épült, a király pihenésre szolgáló pavilon.
14. Ho Sastrakhom, a csarnokot a Mon szerzetesek szent viz készítésére használták.
15. Ho Sulalai Phiman, a csarnok fontos és értékes Buddha képeket és szobrokat tartalmaz.
16. Ho Phra That Montien
17. Phra Thinang Chakri Maha Prasat, a trónterem.
18. Phra Thinang Hold Satharn Borom Ard
19. Phra Thinang Sommuthi Thevaraj Uppabat, a király által használt, fogadó és tanácsterem.
20. Phra Thinang Borom Ratchasathit Mahoran, vendéglátóterem.
21. Phra Thinang Dusit Maha Prasat
22. Phra Thinang Phiman Rattaya, egy lakóház, melyet I. Rama király lakásának építettek
23. Phra Thinang Aphorn Phimok Prasat
24. Phra Thinang Rachakaranya Sapha, tanács teremnek építették a király és miniszterei számára.
25. Ho Plueang Khrueang
26. Mount Kailasa
27. Siwalai Kert
28. Phra Thinang Boromphiman
29. Phra Thinang Mahisorn Prasat, a pavilont IV. Kinga építette apja II. Rama király emlékére.
30. Phra Thinang Siwalai Maha Prasat, a csarnokot királyi panteonként használták, ahol a korábbi uralkodók emlékét ápolták.
31. Phra Thinang Sitalaphirom, király a pavilont pihentető helyként használta.
32. Phra Buddha Rattanasathan, a múltban vallási szertartásokat végeztek itt.
33. Phra Thinang Chai Chumpol
34. Phra Thinang Suthaisawan Prasat
35. Inner Court, ezt a terület kizárólag a király és a háreme használta.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az élet csak egy film;
  2018-04-30 21:42:55, hétfő
 
  Az élet csak egy film; olyan mint a Dallas,
S benne néha Te is kudarcokat vallasz.
A lányokat folyton lakásodra hordod,
hogy megmutasd nekik csodás fúrótornyod.
Próbafúrást végzel, nem egyet nem százat,
s persze aztán végül tátod majd a szádat,
amikor először olajkutad sztrájkol,
s neked csak ennyi tör elő majd a szádból:
kedvesem ma inkább aludj másik ágyban,
úgy érzem ezúttal olaj helyett gáz van!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amatciems ökofalu egy festői erdőben
  2018-04-30 21:34:54, hétfő
 
  A lettországi Amatciems menedék azoknak, akik számára elviselhetetlenné vált a nagyvárosi élet és visszavágynak a természetbe, a természetességbe. A fővárostól 80 km-re fekvő Amatciems egy olyan természetvédelmi rezervátum, ahol a lakók összhangban élnek a természettel. A területnek immár 20 000 lakója van, a közösséget számos nemzet tagjai alkotják. A lakóházak csak természetes anyagokból készülhetnek, helyüket pontosan megtervezik, így a házak nem épülhetnek közel egymáshoz, és nem zavarhatják meg a táj nyugalmát. Nincsenek betonozott utak. Az épületek összkomfortosak, csatornázottak, árammal ellátottak. Nincsenek azonban kerítések és távvezetékek, semmi olyan, ami megbontaná a táj harmóniáját. A területen szabadon élnek a környező erdő állatai.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan változott Jackie Chan az évek során (12 fotó)
  2018-04-30 21:20:33, hétfő
 
  Jackie Chan, születési nevén Chan Kong-száng (Hongkong, 1954. április 7. -) Oscar-életműdíjas hongkongi színész, harcművész, harckoreográfus, kaszkadőr, komikus, rendező, producer, forgatókönyvíró, énekes és vállalkozó.

Jackie hírnevét magas szintű harcművészi képzettsége mellett elsősorban akrobatikus harc- és kaszkadőrstílusa, komikus szerepei, improvizatív eszközhasználata és veszélyes kaszkadőrmutatványai alapozták meg. Az 1970-es évek óta szerepel a filmvásznon, több mint 100 filmben játszott már, valamint számos képregényt és videojátékot is mintáztak róla. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Részeges karatemester, a Rendőrsztori, a Balhé Bronxban és a Csúcsformában. 2010-ben A karate kölyök című filmjét vetítették a mozik.

Csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en (Hírességek sétányán) és a hongkongi Csillagok sugárútján. Aktívan foglalkozik énekléssel is, számos popzenei albuma jelent meg, és több filmjének betétdalát is ő maga énekli. Sikeres üzletember, számos cég, többek között egy étteremlánc és egy mozihálózat tulajdonosa.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hírességek tetoválás előtt és után
  2018-04-28 22:04:07, szombat
 
  A hírességek igyekeznek mindig a lehető legnagyobb feltűnést kelteni megjelenésükkel. Különféle divat irányzatokat és frizurákat próbálnak ki, hogy középpontba legyenek, sőt sokuk még valamilyen egyedi tetoválást is készíttet magának. De emlékszel még azokra az időkre, amikor ezek az emberek nem voltak tetováltak?

Justin Bieber közel 100 órát töltött a tetoválómester kezei alatt, amíg ilyen lett a teste, és egyiket sem bánta meg. Szerinte a tetoválás az önkifejezés és a művészet része, ami hatalmas öröm számára. A sztár első tetoválása egyébként egy sirály volt. Arra a könyvre utal, amit a családja minden tagja olvasott, és mindenki magára is varratta csuklótetoválásként. Justin viszont a köldöke mellé tetette, hogy egyáltalán ne legyen feltűnő. "A sirály, aki több akar lenni egyszerű sirálynál" - magyarázta az énekes.
Lady Gaga is rendesen ki van varrva, az első tetoválását még hamis személyivel, 17 évesen csináltatta, ez egy violinkulcs volt a csípője környékén.
David Beckham már 24 éves volt, amikor életében először belépett egy tetoválóstúdióba. Akkor első fia születését szerette volna megörökíteni, bár az is igaz, hogy az ötlet nem az övé, hanem felesége legjobb barátnőjéé, Mel B-é volt. Így lett David Beckham első tetkója a csípője felett gót betűkkel írva: Brooklyn. A fia neve.
Rihanna jó pár tetoválás büszke tulajdonosa, és elmondása szerint imád tetoválószalonokban lógni. Az első tetoválása két hangjegy a jobb lábfején, amit 2006-ban csináltatott, a zenei karrierjét szimbolizálja.
Dwayne "The Rock" Johnson a pankrátorból lett színész hatalmas utat járt be fiatalkora óta, ezt a fejlődést pedig a tetoválásaival is szerette volna kifejezni.
Egy szexi pasit már csak egy szexi tetoválás tud még sármosabbá tenni. Bár Adam Levine a Maroon 5 énekese esetében nincs szükség semmiféle tetkótuningra, a zenész kimaxolta a szexiséget.
Rajongói tudják Demiről, hogy a tetoválások megszállottja, és az évek alatt számtalan büszke tulajdonosa lett. Az első tetoválása egy dalszövegrészlet a jobb oldalán, ami így szól: You make me beautiful. Ez az idézet a Beautiful című dalából származik.
Miley Cyrus testét több mint 30 minta borítja. Első tetkóját 17 évesen csináltatta, ami egy felirat volt: Just Breathe (csak lélegezz).
Ed Sheeran énekesnek több, mint száz tetkója van, és nem csak az egyszerű motívumokat szereti, hiszen van egy ketchupos flakon és teáscsésze tetoválása is! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sziklafalon nyitott boltot egy kínai árus
  2018-04-28 22:01:19, szombat
 
  Száz méter magasan, a sziklafalon nyitott boltot egy árus a kínai Pingcsiangnál, amely Hunan tartományban található. Az eladó maga is mászva viszi fel az italokat és harapnivalókat, amrlyeket a falon gyakorlatozó sziklamászóknak kinál.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
25 szuper dolog, aminek a megalkotói igazi géniuszok
  2018-04-28 21:59:05, szombat
 
  Amikor a tervezők munkába állnak nem csak azt kell szem előtt tartaniuk, hogy az általuk létrehozott dolgok mutatósak legyenek, de egyben hasznosnak is kell bizonyulniuk. Az alábbi tervezők szem előtt tartották, hogy az általuk létrehozott dolgok nemcsak mutatósak legyenek, de egyben hasznosnak is bizonyuljanak:

Egy bár, ahol olyan söralátétet adnak, ami nedvesség hatására felfedi a rajta elhelyezett képeket.
Egy karkötő, amivel kocogás közben magunkkal vihetjük a kulcsunkat.
Alumíniumdoboz módjára nyitható kókuszdió Kínában.
Egy szállodai zuhanyzó, ahol a csap és a zuhanyrózsa ellenkező oldalon helyezkedik el, hogy ne kelljen a vízsugár alatt állnunk, amíg megtaláljuk az optimális víz-hőmérsékletet.
Egy ruhacímke, amit extra anyagra varrtak rá, így ha levágjuk, nem fogja dörzsölni a bőrünket.
Laptartó, könyvolvasáshoz.
Ezzel a rugalmas eszközzel a vágott élelmiszer hosszabb ideig frissen tartható.
Polc és asztal egyben.
Egy étterem mosdója, ahol a csapokat a térdünkkel tudjuk megnyitni.
Ezzel a mérőkanállal kicsit könyebb betartani a receptet.
Egy fürdőszobai szappantartó, amit direkt úgy alakítottak ki, hogy fejjel lefelé is tárolhassuk rajtuk a palackokat, ezáltal az utolsó cseppeket is kinyerve azokból.
Tulipán formában elrendezett tulipánok egy parkban.
Egy gomb kilincs, aminek a kialakításánál a kesztyűt viselő emberekre is gondoltak.
Hinta kerekesszékes gyermekek számára.
Moduláris hálózati elosztó.
Egy étterem, ahol a gyermek menük az apróságok szemmagasságában lettek elhelyezve.
Gördeszka tartó.


Egy íróasztal, ahol a monitorok az asztalba csúsztathatók, ezáltal helyet szabadítva fel annak felületén.
Seattleben a csatornafedeleken a város térképe látható.
Egy kerekesszékes rámpa, ami a lépcsőbe lett beépítve.
Egy óvoda kertkapuja, ahol a kilincs magasan helyezkedik el, így a gyermekek nem tudják kinyitni.
Egy szálloda kínában, ahol a vendégek külső akkumulátort bérelhetnek maguknak.
Szívószállal megfújható alkoholszonda egy amerikai bárban.
A csomagoláson látható mikrohullámú sütő mutatja, hogy hány percre kell bedobnunk az ételt a mikróba.
Így keltsd életre a tegnapi pizza szeleted! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ legnagyobb légtisztítója
  2018-04-28 21:57:37, szombat
 
  A "világ legnagyobb légtisztítója", szennyezés elleni küzdelem Kínában.

A tesztelések kimutatták, hogy az északnyugat-kínai Hszian városában felállított légtisztító torony 15 százalékkal csökkentette a levegő szállópor-tartalmát egy 10 négyzetkilométeres területen.
Azokon a napokon, amikor nagyon magas a légszennyezettség, a torony képes napi ötmillió köbméter szennyezett levegő megtisztítására.
A kínai tudósok azt remélik, hogy az eredmények ismeretében még több hasonló légtisztító tornyot építhetnek meg. Csao elmondta, hogy az 1000 négyzetkilométernyi Hszian levegőjének megtisztításához mintegy 100 toronyra lenne szükség.
A 10 méter átmérőjű, 60 méter magas torony része annak a tudományos kutatási programnak, amely számos kínai intézet összefogásában valósul meg. A tornyot 2016-ban állították fel Hszianban, amely régóta küzd a légszennyezéssel, különösen a téli időszakban. A jelenleg még tesztüzemben működő torony aljában üvegházak vannak, ahová beszívják a szennyezett levegőt és azt napenergiával felmelegítik. A meleg levegő felszáll a toronyban, keresztülhalad számos tisztítófilteren, és tiszta levegőt enged vissza a kínai város levegőjébe.
A kínai kormány 2014-ben hirdetett harcot a légszennyezés ellen, amely egyes térségekben olyan nagymértékű, hogy az emberek gyakran maszkot viselnek az utcákon, és drága légtisztítókkal szerelik fel otthonaikat. A környezetvédelmi tárca szigorú irányelveket vezetett be a légszennyezés csökkentésére, elrendelte legkevesebb hárommillió otthon átállítását szénfűtésről gázra vagy villanyra.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagytakarítás miatt bezárt a Fülöp-szigeteki Boracay-sziget
  2018-04-28 21:56:26, szombat
 
  Túlszennyeződés miatt fél évre lezárják a turisták elől a Fülöp-szigeteki Boracay-szigetet: az ország ezzel több mint 400 millió dollárnyi bevételtől esik el, legfontosabb turisztikai látványosságának megőrzés érdekében azonban szükség van az intézkedésre a hatóságok szerint.
Rodrigo Duterte elnök rendelte el az április 26-án kezdődő turisztikai zárlatot a Manilától 310 kilométerre délre lévő szigeten. Mint mondta, a túlfejlesztés hatására a sziget kezdett "pöcegödörré" válni. "Vissza akarjuk hozni azt a paradicsomi érzést, amelyet a '80-as években tapasztalhattunk"
A turisztikai zárlat mintegy 35 ezer dolgozót érint. A hatóságok remélik, hogy a rehabilitációs intézkedések akár korábban is befejeződhetnek.
"Ha szükség van mind a hat hónapra a rehabilitációhoz, az becslések szerint mintegy 18-20 milliárd pezó (mintegy 100 milliárd forint) kiesést jelent. Ezért senkinek sem érdeke, hogy fél évig tartson a zárlat" - tette hozzá.
Az elmúlt évben több mint kétmillió turista látogatott Boracayra, hogy finom homokú tengerpartjaiban, csodás naplementéiben gyönyörködjön, és élvezze pezsgő éjszakai életét - 56 milliárd pezó (275 milliárd forint) bevételt generálva. A turisták, az infrastruktúra elhanyagolása és számos egyéb tényező azonban egy évtized alatt "ökológiailag halott" szigetté tette Boracayt a kormány tanulmánya szerint.
A sziget csupán 30 ezer embert képes befogadni, de általában 70 ezren nyüzsögnek ott: 50 ezer lakos és 20 ezer turista. A hatóságok szerint ráadásul több száz betelepülő illegálisan épített házat és egyéb építményeket az erdőkben és védett területeken az évek során.
Az építmények mindössze 47 százaléka van rákötve a sziget fő szennyvíztisztítójára, a többi valószínűleg kezdetleges szennyvízülepítőket használ vagy a szennyvizet közvetlenül a tengerbe engedi - véli Alegre miniszterhelyettes. Hozzátette: a rehabilitáció hat hónapnál hamarabb akkor fejeződhet be, ha sikerül korábban kiépíteni a szennyvízrendszert és a tengerparti nyaralóhelyek is együttműködnek. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindkét kézzel egyszerre írnak az indiai iskolában
  2018-04-28 21:55:26, szombat
 
  Egyszerre, egy időben tud bal és jobb kézzel is folyékonyan írni egy indiai falu kétszáz diákja. Virangat Prasad Sharma, a Madhja Prades szövetségi államban található iskolája vezetője elmondta, egy magazinban olvasott arról, hogy Radzsendra Praszád, India első elnöke mindkét kezével tudott írni. Ez inspirálta arra az igazgatót, hogy kipróbálja ezt a diákokkal. A tanulók minden órán 15 percen át gyakorolták a írást. A Szingrauli körzetben lévő iskolába 300, többnyire alacsonyabb kasztokba vagy népcsoportokba tartozó diákok járnak, közülük kétszázan tanultak meg folyékonyan írni mindkét kézzel.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3145
  • e Hét: 28481
  • e Hónap: 75821
  • e Év: 75821
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.