Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
Pongrátz András és Toroczkai:nem Dúrónak, hanem Gyöngyösinek
  2018-05-30 18:36:58, szerda
 
  Pongrátz András és Toroczkai: nem Dúrónak, hanem Gyöngyösinek és Mirkóczkinak kellene lemondania mandátumáról

Gyöngyösi Márton frakcióvezetőnek azért kellene lemondania Toroczkaiék szerint, mert a kizárás kezdeményezésével pártszakadást idézhet elő, Mirkóczki Ádámnak pedig azért, mert nyilatkozataival hiteltelenné tette a pártot, és megtagadta a 2010 előtti Jobbikot.

Dúró Dórát azonban arra kérik, "semmilyen körülmények között" ne mondjon le képviselői mandátumáról. (A frakcióból kizárt képviselő egyébként még tegnap jelezte, hogy kész eleget tenni az elnökség ilyen irányú felszólításának, amennyiben ez a döntés születik.)

Alább olvasható a teljes bejegyzés:

Pongrátz András és Toroczkai László közös közleménye:

Felkérjük Dúró Dórát, hogy semmilyen körülmények között ne mondjon le képviselői mandátumáról. A Jobbik frakciója elszakadt a párttól és a magyar valóságtól is, Dúró Dóra frakcióból való kizárását semmi sem indokolta, az egy koncepciós eljárás. Nem a frakciónak van pártja, hanem a pártnak van frakciója. A Jobbik súlyos morális válságba került, kérjük ezért Dúró Dórát, hogy rendületlenül képviselje továbbra is a Jobbik eredeti szellemiségét az Országgyűlésben. Egyúttal inkább azt javasoljuk, hogy a jobbikos képviselői eskü megszegése miatt mondjon le a mandátumáról az a Gyöngyösi Márton frakcióvezető, aki a kizárás kezdeményezésével pártszakadást idézhet elő, illetve az a Mirkóczki Ádám, aki nyilatkozataival hiteltelenné tette a pártot és megtagadta a 2010 előtti Jobbikot.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Pesti Srác Díj Dr. Morvai Krisztina részére
  2018-05-30 18:29:37, szerda
 
  "Mert a gumigerincet utálom..." Wittner Mária átadta Morvai Krisztinának a Pesti Srác-díjat (Videóval)

Link

Wittner Mária halálraítélt 1956-os szabadságharcos adta át Morvai Krisztina EP képviselő részére - munkájának elismeréseként - az 1956 - Pesti Srác díjat, 2018. május 25-én az Adler kávéházban, a Budaörsi Polgári Kaszinó rendezvényének végén. A Pesti Srác Alapítvány kuratóriuma nevében megszólaló Wittner Mária megosztotta néhány börtönbeli élményét s az Európai Unióról alkotott véleményét is.

A Magyarságért hozott áldozatának, elkötelezettségének, munkájának elismeréseként adományozza az 1956-os Pesti Srác Alapítvány. A Pesti Srác Díj az ismert, Corvin-közi Jancsika szobor kicsinyített mása. Ehhez jár a jelképes pénzösszeg is, egy 500 Forintos, az 50. évfordulóra kiadott - és még élő 56-os "felkelők" aláírásával hitelesített - emlékbankó formájában. A Díj 2009. március 15-e alkalmából került először átadásra.

A díszoklevél aláírói a kuratórium nevében: Trencsényi László és Wittner Mária.

Forrás: Link


Morvai Krisztina honlapja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Morvai Krisztina honlapja  
Szőcs László: Bannon mint korunk hőse
  2018-05-30 18:22:27, szerda
 
  Amerikából jöttem, mesterségem címere a Trump-lázadás

Kész szerencse, hogy Steve Bannon felőrlődött a fehér házi belharcokban, és távozásra kényszerült: így volt ideje eljönni Budapestre ahelyett, hogy naponta háromszor leizzadjon a szeszélyes főnökétől. A beszédet, amelyet a Várkert Bazárban elmondott, tartalmát tekintve elmondhatta volna még nagyon sok mindenki, professzoroktól kezdve nyugat-európai ellenzékieken át akár a luxemburgi nagyherceg tanácsadója is.

De Bannon rangját az adja, hogy Amerikából jött, mesterségének címere a Trump-lázadás. Ez 2016 novemberében ujjongásra késztetett egyeseket és őrjöngésre másokat. A tengerentúlon ekkor élt célba a lejsztoló kisember az elitekkel szemben.

George W. Bush alatt fél, Barack Obama idején két és fél évet éltem az Egyesült Államokban, és a végén már magam is elhittem, amit annyit sulykolt a média: a kisebbségeké az út, az igazság és az élet. A republikánusokat mindenki lesajnálta, szövegeiket, amikor hazáról és kereszténységről papoltak, vénemberek huhogásának tartotta. Arra biztatták őket: a kisebbségek köré­ben dolgozzák le szavazói deficitjüket. Ez ment egészen 2016. november 8-ig.

Akkor viszont Donald Trump megnyerte az elnökválasztást. Tízmilliók emelték fel a hangjukat, és azt mondták: ,,Ti a mindennapokban nem láttok bennünket. Mert ti Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben éltek, mi pedig Oklahomában, Kentuckyban, Tennessee-ben. Ti flyover state-eknek neveztek bennünket, mert csak átrepültök az államaink felett, amikor a hollywoodi castingotokra vagy Chicagóba, a nemátalakító műtétetekre igyekeztek. Este sem láttok soha bennünket.

Ti akkor a fitneszteremben izzadtok, mert ezt várja el tőletek a tizenhetedik barátnőtök, már a rapidrandin megmondta nektek. Nekünk húsz éve ugyanaz a feleségünk, a templomban ismertük meg. Mi esténként a tévé előtt ülünk, futballmeccset nézünk, a fejünkön baseballsapka. Az van ráírva: a Szánalmasak.

Mert Clinton így nevezte Trump támogatóit, és mi ezt büszkén vállaljuk. El vagyunk hízva az olcsó kajától, de azért így étkezünk, mert elvitték a gyárat Ázsiába, amin ti jól kerestetek a részvényeitekkel, mert ha Ázsiában termel a gyár, nagyobb a profit. Mi nem akarjuk, hogy Ázsiába menjenek a gyárak. És spanyolul sem akarunk megtanulni.

Csörög a telefon: a politikusaitok robothívása. A felét spanyolul mondják, mert szerintük ez nagyon menő. De mi nem értjük. Kimegyünk az utcára, és ott sem értünk. Nem hablatyolunk eszpanyolul - ezt mondjuk a bevándorlóknak. Mi azt az Amerikát kérjük vissza, amit gyerekkorunkban megismertünk és megszerettünk. És most eljött a mi napunk..."

Ez volt a tömegek lázadása Amerikában, és ebben Bannonnak mint ideológusnak oroszlánrésze volt. Amit mond, az nemcsak azért kap nagyobb figyelmet, mint amit egy frusztrált francia, német vagy holland ellenzéki beszél (nagyjából ugyanarról és ugyanúgy), mert Bannon - tetszik vagy sem - a világ legfontosabb országából érkezett, hanem mert ő megcsinálta. Nemcsak az igyekezetnél húzta be a pipát, hanem a sikernél is.

És ez Amerikában különösen nagy kincs. A Trump-forradalom esetében kérdés, meddig tart ki, de 2016-ban célba ért. És ha egyszer megszűnik, nem ugyanazt a világot fogja - szerencsére - visszaadni, mint amit 2016-ban átvett. Lehet, hogy van Bannonnál eredetibb gondolkodó, de a tömegdemokráciában nem ez számít, hanem az, hogyan adod el a választási dumádat.

Az amerikai politika tomboláján a fődíj a Fehér Ház. És ma a ,,Szánalmasak" jóvoltából Trump lakik benne, nem Clinton, és Trump az ágyban a tévét nézve úgy kajál, mint három éhes arató, nem pedig a futópadon tapos, mint Obama. A tegnapi ciki lett a korszellem, a trendi meg ment a lecsóba. Ma Bannon korunk hőse. Csak pont ellenkező előjellel, mint Lermontovnál a lúzer Pecsorin.

Mindez Magyarországon - mutatis mutandis - ugyanígy történt. Csak nem Oklahomában és Tennessee-ben, hanem Csornán és Szentesen. A 90-es évek divatpártja, az SZDSZ utolsó elnöke ma dzsessztémájú cikkeket ír a Népszavába. Ez is szép feladat, de lássuk be, nem ugyanaz, mint kilencedik éve miniszterelnöknek lenni.

Nálunk nem Obama volt, hanem Bajnai, nem Clinton-agymenés, hanem Tavares-jelentés, de 2010-ben ugyanaz ment végbe: a tömegek lázadása az elitekkel szemben. A kisember elunta a banánt, a sok szófosást, miközben mindig ugyanazok, az önjelölt bölcsek akarták meghatározni, mi számít progresszívnak és trendinek. Brüsszel megmondta, az amerikai nagykövetség megmondta, a valutaalap megmondta - a liberális értelmiség pedig mindezt összefoglalta.

A Momentum például trendi. Meglehet, hogy Gyopáros Alpár nem trendi. De Gyopáros Alpár Csornán 63,9 százalékot kapott, a momentumos jelölt meg 1,11-et. Márpedig Magyarország nem Budapest V. kerületéből meg az erzsébetvárosi romkocsmák rejtett bugyraiból áll, hanem Csornából meg Szentesből, Kecskemétből, Nyírbátorból és megannyi más településből összesen.

Ez köti össze Bannont és Trumpot Orbán Viktorral. Annak felismerése, hogy az összkép sok-sok választóból áll össze, akik közül a legtöbbnek ugyanazok az egyszerű dolgok fontosak: Isten, haza, család - ahogy régen a kisgazdák vallották. Talán Koós János mondta egyszer egy könnyű dallam kapcsán: az emberek szeretik az egyszerű dolgokat. Nem kell túlbonyolítani.

De jöttek a globalisták, és először elvették a kisember istenét: ciki lett vallásosnak lenni. Igaz, adtak a végén új istent, az internetet és a Facebookot, amit lehet felkeléstől lefekvésig imádni, de állítólag már az sem az igazi. Aztán el akarták venni a hazájukat, amit gyerekkorukban megismertek és megszerettek.

Azt mondták, legyen minden ország egyforma. Ugyanazokkal a játékszabályokkal. Ne legyenek határok. Hadd jöjjenek az idegenek, jobb lesz általuk az ország. Végül elvették a családjukat is. A szülők elváltak, apának nagyobb mellű, kockahasú nő kellett, mert az volt a trendi, anyának meg gazdagabb pali.

A lány lelépett leszbikusnak, a fiú metroszexuálisnak. Így magára költheti a fizetését. Unoka nincs, nem is kell, hiszen jön majd a bevándorló, benépesíti széles e tájat. Csak le kell telepíteni Ceglédbercelen, ugyanúgy, ahogy Duisburgban, Essenben vagy Düsseldorfban sikerült.

Sikerült? ,,Nincs tömeges migráció, menekültek vannak, nincs kötelező kvóta" - olvasom a minap Niedermüller Péter Gyurcsány-párti EP-képviselő posztját. Nem ismerem őt személyesen, de ismerek olyat, aki igen. Azt mondja: Niedermüller Németországban volt egyetemi tanár. Akkor viszont tudnia kell, mennyire nem igaz, amit ír, mekkora humbug az egész menekültipar. Napról napra, hétről hétre a problémákról érkeznek a hírek, épp Németországból.

Május 16., Európai Bizottság: A folyamatos migrációs nyomás miatt a helyzet továbbra is instabil. Május 18., Bajor miniszterelnök: Le kell zárni a határt, ha nem sikerül a német menekültügyi reform. Május 20.: Szigorú bevándorlási törvényt sürget a német munkaügyi hivatal vezetője. Május 23.: Felfüggesztették a menedékjogi kérelmek elbírálását a német menekültügyi hivatal brémai kirendeltségén az intézménynél történt jogsértések miatt. És így tovább. Valaki itt nagyon fordítva ül az éjjeliedényen.

Tedd az első helyre a saját országodat, bízz önmagadban, ne engedj a külső nyomásnak és védd a határaidat! Ez ma a korszellem. És egyre inkább működik. Ha pedig egyszer megszűnik korszellem lenni, nem ugyanazt a világot fogja - szerencsére - visszaadni, mint amit 2010-ben vagy 2016-ban átvett.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  ERKÖLCS  
Európa a menekültek fogságában
  2018-05-30 18:15:44, szerda
 
  Németországi kisvárosban élő fiatal magyar nő kereste meg szerkesztőségünket, hogy a nyilvánosság erejével minél több emberhez eljussanak az Európát igazán fenyegető, sokak által azonban igencsak bagatellizált migránsáradat térnyerésének negatív hatásai. Az európaiak életterének fokozatos elvesztéséről, és mindezek következményeiről tudnunk kell, hogy a megfelelő információk birtokában eldönthessük, akarunk-e együttélni egy idegen kultúrával, készek vagyunk-e a befogadásukra. Ha nem, hallatni kell szavunkat, nem beletörődni a szándékos tehetetlenségbe. Olvasóink segítségével összegyűjtjük a tapasztalatokat. Új sorozatot indítunk, amelyben a Hunhír.info külföldön élő olvasóinak meglátásait, véleményét, mindennapjait osztjuk meg.

A németországi, neve és lakhelye elhallgatását kérő fiatal nő azt panaszolta portálunknak, hogy nem túl nagy élmény a migránsok között élni. A városában élő migránsok nem dolgoznak, verekednek, szaporodnak, felveszik a segélyt. "Azért mennek orvoshoz, hogy Viagrat írassanak fel. Az egészségügyi biztosításért nekem meg kell dolgozni, nekik ez is ingyenes. Itt, (...-ban), egy nőhöz papíron tartozik 32 gyerek, ez 32 ezer € per hónap!!!!!" - írta olvasónk. Nehezményezte továbbá, hogy ingyen ruha, bicikli, nyelvtanfolyam is jár nekik.

"Berlinben bevezették a középsulikban azt, hogy a második kötelező nyelv a török!! Tilos a munkahelyen felhozni a Flüchtlinge (menekült. a szerk.) témát, mert vagy kirúgnak vagy pedig feljelenthetnek, a bírság pedig 1000 €. Ugyanis ez itt neonáci megmozdulásnak számít. Itt az embereket a saját országa nyomja el az iszlámért cserébe. Az a legjobb, amikor kiengedett hajjal sétálok és a burkás nők fintorognak rajtam. Vicc az egész,ami itt megy" - írta olvasónk.

"Sok infót nekünk is suttogva mondanak el németek..., amikor a négy fal között vagyunk. Senki ne hallja" - tette hozzá.

Kérjük olvasóinkat, a szerk@hunhir.info címre küldjék el tapasztalataikat, élményeiket, fényképeiket a migránspolitika hétköznapokra gyakorolt hatásairól.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Muszlim nő miatt nem látogathatta beteg lányát egy bécsi
  2018-05-30 18:04:05, szerda
 
  Muszlim nő miatt nem látogathatta beteg lányát egy bécsi férfi

Egy 23 éves gyó­gyít­ha­tat­lan beteg lány ke­rült kór­házba Bécs­ben, de édes­apja nem lá­to­gat­hatta meg, mert egy musz­lim nő is volt a kór­te­rem­ben, aki meg­til­totta a férfi je­len­lé­tet. A végén még az ag­gódó édes­apát ve­zet­tet­ték ki...

Az osztrák Salfenauer családdal olyan történt, ami mindenkit megdöbbentett. Az édesapa elkeseredettségében az osztrák sajtóhoz fordult, a Kronen Zeitung meg is írta a történetüket. A család 23 éves lánya szklerózis multiplexben szenved, és bekerült egy kutatóprogramba, ami azzal jár együtt, hogy félévente egy éjszakát a bécsi kórházban kell töltenie. A kezelés lényege, hogy a lány gyógyszereit 24 órán át infúzióval adják. Ennek azonban életveszélyes következményei is lehetnek, ezért a beteg nőt a szülei minden alkalommal elkísérik.
A bécsi kórház főbejárata

Ez egy szörnyű betegség, ott támogatjuk a lányunkat, ahol csak tudjuk...

- mesélte az osztrák lapnak Robert Salfenauer. A beteg nőnek pár nappal ezelőtt ismét be kellett vonulnia kezelésre. Most azonban olyan dolog történt a családdal, amit nem tudnak feldolgozni.

Határvonalat szabtak az apának

Mielőtt a beteg elfoglalhatta volna a szobáját, a kórházi személyzet előre szólt nekik, hogy a kórterem belső ágyán fekszik egy - vallási okokból - teljesen eltakart testű muszlim nő, aki nem szeretné, hogy férfiak is bemenjenek a szobába. Az ápoló azt kérte az aggódó apától, hogy ha bemegy a szobába az első ágynál ne menjen tovább.

Ezzel lényegében megtiltották, hogy a lányom ágyához menjek...

- panaszkodott az 56 éves családfő. Az apa először tartotta magát a kéréshez, de észrevette, hogy a muszlim nő egy paravánnal el van szeparálva, ezért közelebb ment lányához. Igen ám, de a bevándorló nő meghallotta a férfihangot, és azonnal sikítani kezdett, szidalmazva az édesapát.

Azt kérdezte, hogy mit keresek én itt, és követelte, hogy azonnal tűnjek el. Ő döntötte el, hogy ki lehet a kórteremben és ki nem...

folytatta Robert Salfenauer. A szülők jobbnak látták, ha visszavonulnak a váróterembe. Nem sokkal később jött egy doktornő egy biztonsági emberrel, és felszólították az édesapát, hogy azonnal hagyja el a régi, nagy hírű bécsi kórházat. A megdöbbent férfit a biztonsági őr egészen a kijáratig kísérte.

Kidobtak. 56 éves vagyok, de ilyen még soha nem történt velem...
- kesergett az apa, aki elnézést kért, ha valakinek gorombán szólt vissza, de szerinte ez a stressz következtében érthető.

Teljesen el voltunk borzadva, hogy egy ilyen radikális közösség döntheti el, hogy mi, bécsiek miként viselkedhetünk Bécsben. Egy teljes testét elfedő muszlim nő döntheti el, hogy meglátogathatom-e a lányomat a kórházban: A radikalizmus minden formáját el kell utasítanunk.
- vélekedett Robert. A család azt sem értette, hogy egy nyilvános bécsi kórházban hogyan viselhetett a muszlim nő nikábot, az arcot eltakaró öltözet ugyanis több hónapja tiltott Ausztriában. Az édesapa azt szeretné, ha kimondanák, hogy eddig engednek és nem tovább.Több százezer muszlim él Ausztriában

Mi mindenkinek szívesen segítünk, mint ahogy már meg is mutattuk. A menekülteknek is segítettünk, de nem engedhetjük, hogy elnyomjanak minket. Ez tolerálhatatlan...
A kórház közben reagált a család által benyújtott panaszra. Azt ígérték, hogy ki fogják vizsgálni az esetet, addig azonban további információval nem szolgálhatnak.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
A tibeti láma népének a magyarokkal (a hunok révén) való
  2018-05-30 17:36:21, szerda
 
  Én úgy tudom, hogy Erdély az Őshaza. Innen indultunk felfedező utakra és ide is tértünk mindig vissza!
Erről ír Magyar Adorján is.( Ballán Mária)

Érdekes olvasmány: tibeti láma népének a magyarokkal (a hunok révén) való rokonságáról

Tisztelt Szerkesztő!

Az utóbbi napok eseményei késztettek arra, hogy felhívjam Önök és olvasóik figyelmét Cey-Bert Róbert Gyula : A sólyomember visszatér című könyvére /Püski, 2006/. Ebben szó esik egy tibeti lámával folytatott beszélgetésről. A szerző szabadságharcos, többek között 56-os, de harcolt Afganisztánban, Burmában és a pekingi egyetemistákat is lelkesítette 1989-ben a Tienamnem téren. Az alábbi szemelvények a fenti könyv részletei.

...

A reggeli után Tsering láma elmondta, hogy nagy tisztelője Kőrösi Csoma Sándornak, akit a tibetológia, a tibeti vallás és kultúra nemzetközi kutatásai megalapítójának tartott. A Ganden kolostorban sokat foglalkozott a tibeti nép eredetének és korai történelmének a kutatásával, különösen a Yarlung dinasztia 5. és 9. század közötti időszaka érdekelte. Amikor megtudta, hogy Kőrösi Csoma Sándor valójában a magyar nép eredetét szerette volna kutatni a tibeti kolostorok könyvtárában, Kőrösi Csoma Sándor iránti tiszteletből őt is kezdte érdekelni a magyarok eredetének a problémája, és több kolostorban is utánanézett, hogy könyvtáraikban találhatók-e a magyarokkal kapcsolatos írások.

-Az első nagy probléma, amit meg kellett oldani, hogy mi volt a magyarok régi népneve, mert azt feltételeztem, hogy az 5. és a 8. század között nem a magyar népnévvel jelölték a magyarok őseit - magyarázta Tsering láma.
...

Ótörökül a gar, gor, gur népnév végződések a nép szót jelentették, tehát az olyan nevekben, mint az ujgur, a bulgár, kongur, kasgar, benne van a népet jelentő szó. A magyar népnév gyar végződése szintén a nép szót jelöli. Nagy csalódásomra a magyar népnevet egyetlen írásban sem találtam meg.

Már kezdtem elkeseredni.

Amikor a kínaiak 1950-ben elfoglalták Tibetet, a Ganden kolostorba kerültem, és mivel történelemkutatással foglalkoztam, Ganden Tirpa, a kolostor főlámája megbízott a könyvtár legrégibb iratainak a rendbetételével és nyilvántartásával. Nagy örömömre a legrégibb selyemtekercsekre írt feljegyzések között a 6. és 7. századból találtam olyan szövegeket, amelyek leírják a tibetiek hadjáratait Közép-Ázsiában, a Góbi sivatagon túli területeken, a mai Kelet-Turkesztánban, a Tarim medencében.

A feljegyzések több környékbeli népet megemlítettek, a türköket, az ujgurokat, a tasgurokat , a kongárokat, a kasgárokat és a hungárokat. A feljegyzések szerint a hungárok a hunok fejedelmi törzsének a leszármazottai, és ők "gungároknak"; a "Nap fiainak" nevezik magukat. Hun nyelven a gun szó napot jelent, tehát a gungár népnév jelentése naptörzs. Feltételezhető, hogy maga a hun népnév a nap jelentésű gun szóból alakult ki. A gungár és a hungár népnevek tehát felcserélhetők, mert ugyanazt a népet jelölték.

Tovább kutatva a 7. századbeli feljegyzések között olyan szövegeket is találtam, amelyek nemcsak a hungár népnevet, de a hungárok szokásait, áldozati szertartásait és a szent madarukat is megemlítik.

- Melyik volt a szent madaruk, és mit írnak róla? - kérdeztem felvillanyozva. - A szöveg nagyon nehéz volt, mert ótibetiül írták, és sok helyen már nem is volt olvasható. A szent madárról a szöveg csak annyit említ meg, hogy a hungárok vadásztak is vele, tehát valószínűleg a sólyom vagy a sas lehetett. A kérdés csak az volt, hogy a tekercsek hungár népneve a magyarokat jelölte-e?

Tudtam, hogy Európában a magyarokat ezer év óta már hungároknak és az országukat Hungáriának nevezték. Kapcsolatban lehet-e a 6-7. századi tibeti feljegyzések hungár népneve az európaiak által használt hungár elnevezéssel?

Ez a fő kérdés.

Személyesen meg vagyok győződve, hogy a kapcsolat világos: a tibeti tekercsek hungár népneve a magyarok egy részét jelölte, akik pár századdal később nyugatabbra költöztek. Sajnos örömöm rövid életű volt, mert ebben az időben történt a tibeti történelem legnagyobb tragédiája: 1966-ban a kínai kulturális forradalom kezdetén a kínai vörösgárdisták tüzérséggel lerombolták kolostorunkat, és a felbecsülhetetlen értékű 6. és 7. századbeli feljegyzések elpusztultak a tűzvészben. Nagyon sok selyemtekercset még nem is volt időm áttanulmányozni.

- Döbbenetes, amit mondasz, tehát a kínai kulturális forradalom pusztításai a tekercsek megsemmisítésével közvetve még minket, magyarokat is érintettek. Micsoda kincsek lehettek volna ezek a tekercsek a történelemkutatásunk számára-mondtam keserűen.
- A kínai kulturális forradalom idején a kínai vörös sárkány a tibeti nép létét és fennmaradását veszélyeztette a vörösgárdisták bőrébe bújt gonosz démon seregeivel. Lhászában a Jokhang kolostort, a legszebb és legrégibb kolostorunk nagy részét disznóólakká alakították át, ahol disznókat neveltek a vörösgárdisták élelmezésére. A kolostor megmaradt részében - amelyet "5-ös számú vörös szállodának" neveztek el - pedig maguk a vörösgárdisták laktak.

Jól megfértek a disznókkal. Hosszú ideig fogva tartottak, és a hírhedt thamzing módszerrel kínoztak, (thanzing:"küzdő gyakorlatot"jelent) azzal a céllal, hogy tagadjam meg a buddhizmust és ismerjem el, hogy az áruló dalai lámával összeesküvést szerveztem a kínai nép ellen.

Nem értek el vele semmit, és végül megunhatták a thamzing gyakorlatok folytatását velem, egyszerűen kidobtak a harmadik emeletről az ablakon. A könyörületes Buddha azonban velem volt, megsegített, mert még a földön céljai voltak velem. A lábam és az egyik kezem több helyen eltörött, de életben maradtam. A közelben lakó jóságos emberek az éjszaka folyamán elvittek a házukba, elrejtettek és ápoltak. Hosszú csend következett, a szomorú és fájó visszaemlékezés csendje. Egy idő múlva Tsering láma a gyertya lángjára koncentrálva ismét beszélni kezdett:

- Tibet közel 6000 kolostorából a megvadult vörösgárdisták több mint ötezret leromboltak és felgyújtottak. Ez az emberiség, az emberi kultúra ellen elkövetett iszonyú bűntény. A tibeti nép történelmi emlékezete és ősi gyökereinek szellemi értékeit akarták lerombolni. Ez a kínaiak célja a tibetiekkel!

Ne veszítsük el azonban a reményt se a tibeti, se a magyar történelem még fellelhető emlékeivel kapcsolatban. A kevés épen maradt kolostorban feltételezhető, hogy talán maradtak még régi, 6. és 7. századbeli feljegyzések, hasonlóan azokhoz, amelyeket a Ganden kolostorban találtam. Érdemes lenne felkutatni őket.

Ezt közölni akartam egy magyarral, mielőtt meghalok. Akinek tudom, hogy ezzel nagy feladatot adok.

Tseing láma továbbra is a gyertyalángra koncentrált erősen, mintha a gyertyafényben figyelt volna valamit, és szinte magának mondva , halkan folytatta:

- Kőrösi Csoma Sándor álma valósulna meg, ha a magyarok ezt a kutatást megindítanák. Nem egyszerű feladat, meg kell tanulni tibetiül, és így is több embernek többévi munkájába kerülne, vállalva azt a kockázatot, hogy előfordulhat, hogy nem találnak semmit. Talán vannak még fiatal kutatók Magyarországon, akik Kőrösi Csoma Sándor nyomdokait követve érdeklődnek népük ősi történelme iránt-nézett rám kérdően Tsering láma.

-Rendkívül érdekes és izgalmas, amit a hungár-gungárokról mondtál. Úgy érzem, hogy Isten vezetett, amikor megtaláltad ezeket a régi feljegyzéseket.

Magyarországon azonban úgy tudják, természetesen nem ismerve a tibeti forrásokat, hogy a hungár népnév a török onogur kifejezést takarja, amely tíz törzset jelent-válaszoltam töprengve.

- Az onogur törzs valóban tíz törzset, pontosabban tíz népet jelentett törökül, a hungár pedig a hun népet, vagy gungár formában való írása a napnépet jelentette. Egy kisgyermek is észreveheti, hogy a magyarok hungár népneve tökéletesen megegyezik a tibeti írások hungár alakjával, és a gungár hangváltozata is sokkal közelebb van hozzá, mint az onogur népnév.

A két-három napra tervezett kolostori tartózkodásom végül hetekig eltartott, mert Tsering lámával való izgalmas beszélgetéseim szinte a kolostorhoz szögeztek. A láma szintén a tanítómesteremmé vált.
...

- Ha jól értettem, az ősi bőn vallás a hegyet kilencemeletes szentélynek tekinti. Honnan származik a kilenc emelet jelképes számának a meghatározása?- kérdeztem kíváncsian. - A hegy kilencemeletes szimbóluma az ősi hun táltoshitű vallás Világfájának kilencágas szintjeinek jelképes világához kapcsolódik. - Hogyan kerültek a szent heggyel kapcsolatba a hunok? - néztem kérdően Tsering lámára. - Egyszerűen azért, mert az őstörténetünk a hunokkal kezdődik. - Meddig tudtok visszamenni az őstörténetetekben? - Az őstörténetünkről nagy vita van a kutatók között. Magam is sokat kutattam népünk eredetét, én az akadémikus világban egy középutat képviselek.

Megtanultam ókínaiul, ótörökül, mongolul, szanszkritul, perzsául, és áttanulmányoztam a legrégibb forrásokat. Őstörténetünkben az európai időszámítás előtti századok meghatározók voltak. Ebben az időben északon, a mai Mongólia területén élte az őseink és a kínai források által említett "hsziongnuk", vagyis a hunok keleti ágához tartoztunk.

- Ez azt jelenti, hogy az őseitek a hunok voltak?
- Ez természetesen azt jelentheti, de tudnod kell, hogy a Hun birodalom ebben az időben több különböző népet fogott össze. Lovaskultúrájuk és a táltoshitű vallásuk volt a legfontosabb összekötő kapocs közöttük. Különböző nyelveket és nyelvjárásokat beszéltek, de lassanként kialakult közöttük egy közös kommunikációs nyelv, amelyből kifejlődtek később a török és a mongol nyelvek. A hunok fajilag sem voltak egységesek. A keleti águk tiszta mongoloid volt, a nyugati águk pedig a mongoloid és a kaukazoid népek keveredéséből tevődött össze. A hunok keleti ágának a leszármazottai a mongolok, a mandzsuk és mi tibetiek, a nyugati ágának viszont a török népek és ti, magyarok vagytok a képviselői.

...

Tibeti letelepedésünket a kínai krónikák is megemlítették: "a hunok harcias Csiang törzse a nyugati égbenyúló hegyek körzetében telepedett le" - írta az egyik történészük. 392-401 o.

Üdv! Cz. Gábor


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Domonkos László: Szűznemzés magyar módra
  2018-05-30 17:07:44, szerda
 
  Könyörgöm: a szellemi életben 1990 óta szavakkal és gondolatokkal ki likvidál és kit?

1952 óta működik a délvidéki Magyarkanizsán az írótábor. Ez a Kárpát-medence legrégebbi, máig működő magyar írótábora.
A leg­ismertebb, a tokaji csak húsz évvel később, 1972-ben kezdte meg éves nyári találkozóinak sorát. Azután 2003-ban új ember kapta kézbe a kanizsai találkozók dolgát, aki úgy döntött: kevésbé elvont, kevésbé köldöknéző, a közéletiség és az eszmei felelősség jegyében és nevében alkotó, ha úgy tetszik, igenis népben-nemzetben gondolkodó pályatársakra alapozva kívánja évről évre biztosítani a magyarkanizsai írótábor törzsrésztvevőinek nagy részét.

Maga is költő, író lévén - a Délvidék egyik legelső, máig emlékezetes szociográfiája, a Bánság déli részén található, elfeledett és döbbenetes Delibláti homokpusztát bemutató kötet az ő nevéhez fűződik (Tari István: Homokba kapaszkodva, Forum, 1985) - belevágott.

Hívószavára egy-két éven belül szeptemberenként a kanizsai Tisza-parton együtt volt Kárpátaljáról Vári Fábián László és S. Benedek András, a Nagyalföldről Buda Ferenc és Sarusi Mihály, a Dunántúlról Bobory Zoltán és Bence Lajos, Felső-Magyarországról Serfőző Simon, Budapestről Kalász Márton, de ott volt Szakolczay Lajos és Csák Gyula, Bertha Zoltán, Pomogáts Béla, Döbrentei Kornél és Ács Margit is. Meg még sokan. És persze a házigazda délvidéki magyar irodalom legjava, Hornyik Miklós, Dudás Károly, Bogdán József, Bata János, Vicei Károly, Vajda Gábor és a többiek.

Ez így ment évekig, egészen 2012-ig. Akkor a másik fő szervező, Kanyó Zoltán tragikusan korai halálát követően történt valami. Az írótábort ,,a helyi erők" különféle mondvacsinált okokkal megfúrták, és az egyik elkövető kimondta az elhíresült mondatot: ,,A turulmadár végre elrepült Kanizsáról."

A história, bevallom, Szakács Árpád és Prőhle Gergely mostanra ugyancsak elhíresült vitája és a hozzászólások kapcsán jutott eszembe, egy definícióval egyetemben. Szűznemzés szavunkról azt írja a lexikon: ez a szaporodásnak az a módja, midőn az újszülött termékenyítetlen petéből fejlődik ki, tehát a hím közreműködése nélkül; nem duális tevékenység, vagyis megtermékenyítő aktus következtében történik meg a szaporodás. Jelentem, bármily hihetetlen: ennek speciális magyar változata is létezik. A szűznemzés különleges magyar módjának ismerete és megértése nélkül, attól tartok, szinte lehetetlen bármit is tenni abban a súlyos, a szellemi életünket alapjaiban meghatározó ügyben, amelyet Szakács Árpád purgatóriumos írása elénk tárt. Amelynek a hozzászólásokkal, az egész vitával együtt sok egyéb mellett egyik legfőbb tanulsága, hogy az aktushoz, feleim, biza két ember, duó szükségeltetik.

Már jó ideje megfigyelhető a magyar kulturális életben - alighanem régi jó kádárista maradványként - egy igen-igen jellegzetes, elterjedt és nagy előszeretettel alkalmazott eszmei-erkölcsi-taktikai-stratégiai alapállás, attitűd és magatartásminta, amit egyféle ,,egy ide, egy oda", újmódi Kállay-kettősnek is lehetne nevezni. Újfent gyanakodom: alighanem most is az érdek lógatja ki a lólábát. A szálak Magyarkanizsáig és tovább vezetnek.

Induljunk ki a közismert tényből: az 1987-88-ban kezdődő korszak igen rövid időn belül látványos könyörtelenséggel felmutatta, hogyan és miként válik el ama fekália a májtól: nemcsak a sokak által finnyásan emlegetett szekértáborok álltak fel (újra) és mutatkoztak meg teljes leplezetlenségben (noha szekér igazából csak az egyik oldalon volt, a másikon valószínűleg valami nyugati autócsoda), de nemsokára olyan támadássorozat indult, ami akár megrendítőnek is nevezhető.

Nemcsak az első szabadon választott kormány, hanem a teljes nemzeti érzelmű elit ellen. Az offenzíva szinte megsemmisítő erejűnek látszott. Csoóri Sándor Nappali holdja után az autodafé már szorosan összeötvöződött az Apák és fiúk utáni Csurka-rémteremtő nagy hadjárattal meg a többi kisebb hadművelettel, és tegyük hozzá rögtön: mindez csak a jéghegy csúcsát és a kezdetet jelentette.

Szinte mindenki sorra került: nem feltétlenül a pocskondiázás-rágalmazás módszerével, de az elhallgatás, a részleges vagy totális mellőzöttség, a lekicsinylő nemtörődömség, az érdemtelen és méltánytalan háttérbe szorítás, mondjuk ki: a kiszorítás metódusainak imponálóan változatos alkalmazásával is.

Egy-két nagyobbnak tűnő állomás, mint a Döbrentei Kornél körül kavart 2004-es hisztéria, a Böszörményi út és az Istenhegyi út sarkán a turulmadár-emlékmű felállítása elleni agressziókísérlet vagy például nem túl régen a Szakály Sándor ,,idegenrendészeti" kijelentése miatt keltett eszelős műbalhé egy hosszú, következetes és (ez a lényeg) igen nagy hatású folyamat része csupán.

Ami a hatást illeti: a magyar értelmiség tekintélyes, nem a támadókhoz tartozó, az ,,innenső " táborhoz sorolható része egyszerűen megriadt mindettől. És vitatható módon bár, de úgy-ahogy érthetően önmentésbe kezdett.

Végtére is élni kell, és a fűszál is meghajlik a szélben. Nemcsak arra jöttek rá, hogy kétfelé játszani nemcsak a Kállay-kettős mintájára lehet, de arra is, hogy igazán kényes, választásra, nyílt kiállásra késztető határhelyzetekben gondosan kialakított sumákolási technikával önmaguk mentése érdekében, meggyőződésük szerint a lehető legfájdalommentesebben miként hagyhatók cserben agyoncsépelni kezdett társaik. (Csoóri is, Döbrentei is sokat mesélt e sorok írójának.)

Nem a bántás szándékával, de ténymegállapításként közlöm: ez az attitűd számos ponton tetten érhető a Szakács-Prőhle-vitában és a hozzá kapcsolódó megnyilatkozásokban. Igen, elérkeztünk ama szűznemzéshez, magyar módra.

Túl azon, mennyire lehangoló, ha érett, értelmes és tehetséges emberek meg vannak győződve arról, hogy lehet egyszerre szeretkezni és szűznek is maradni (pedig csak Kier­kegaard kellene hogy eszükbe jusson), a jelenség, sajna, össztársadalmi méretű. Különben nincs ez a vita, és Galgóczi Erzsébet után szabadon Szakács Árpádnak nem kellett volna feltennie a több mint költői kérdést: kinek a kulturális diktatúrája? A régi megalkuvások, a Kádár-korszakbéli sunnyogások, egzisztenciális ihletettségű öncenzúra-burjánzások, kígyózások, méricskélések sorra-rendre visszaütnek.

Jelentkeznek, láthatóvá válnak. Átütnek a magyar szellemi életen, mint kötésen a vér. Régi bűnöknek hosszú az árnyékuk. A legeslegnagyobb baj pedig az, hogy sok szempontból éppen a szűznemzés sajátságos hazai változatának köszönhető mindez.

Fentieket kiegészítésnek (is) szánom a vita két hozzászólása, Szentmártoni János Néhány szó, mielőtt ölre mennénk és Ács Margit Esélyek a kultúrkampf túlélésére című írása után. Leszámolni tehát az egyoldalúsággal és az aránytalanságokkal - teljesen egyetértek. ,,Persze elsősorban nem valakiknek a kárára (...), szerencsésebb volna inkább egyeztetni, összehangolni a véleményeinket, tapasztalatainkat, mielőtt már az elején ölre mennénk egymással" - mondja Szentmártoni János.

Minden leszámolás, minden gyökeres változtatás óhatatlanul valakik vagy valamik ellenében - tehát valakiknek a kárára történik, szükségszerűen és elkerülhetetlenül. ,,Ha egy helyzetet már választottál, a másikról le kell mondanod (...), kétfelé nem nyújthatod ki a kezed sem segítségért, sem haszonért", írja Illyés Gyula Zsidó sebek és bűnök című, 1935-ben a Nyugatban megjelent, újfent figyelmünkbe ajánlandó írásában. Egyeztetni, összehangolni pedig mindig csakis azokkal lehet, akikben bizonyíthatóan van ilyesmire hajlandóság. Ugyan ki akart egyezkedni amonnan 1990 őszén Csoóri Sándorral vagy 1994-96 táján Csurka Istvánnal? Coki, mondták nekik. Igaz, nekik sem jutott eszükbe semmi ilyesmi. Merthogy pontosan tudták, hogy nem lehet.

,,A szellemi élet területén radikális beavatkozással csak ártani lehet, tovább torzítani a torzat", írja Ács Margit, hozzátéve, hogy Prőhle csupán olyan teret akar létrehozni, ahol össze lehet engedni a vadakat. További védelmében hozzáteszi: ,,Ez a törekvés támogatást érdemel, s a példa követését." Később Szakács Árpádot felvilágosítja, hogy ,,az irodalomban, a művészetben nem tanácsos úgy eljárni az ellenféllel szemben, mint a politikában", sőt likvidálást emleget.

De hát könyörgöm: eddig ki likvidált kit? Netán az úgynevezett népnemzetiek (helyesen: népi-nemzetiek)? És nem a politika járt-e el velünk szemben a féktelen antiszemita hisztériával, az elmebeteg fasisztázással, a gátlástalan lejáratókampányok özönével, és nem ez a radikalizmus ártott-e igazán?

És mi van ama igazsággal, hogy mindenki ellen a saját fegyvereivel kell küzdeni? Ungváry Zsolt egyik kiváló szatírájában fogalmazta meg Csaba királyfi axiómáját, kinek a jámbor atyafi arra hivatkozik, hogy ki kardot fog, kard által vész el: ,,Én úgy látom, az vész el, aki nem fog kardot." (Hát igen: Kapisztrán János imái aligha állítják meg a törököt Nándorfehérvárnál. Ennyit az összeengedés esélyeiről.)

Mielőtt az írószövetség elnökének és az általam régóta nagyra becsült, a rendszerváltozás óta eltelt időszak egyik legragyogóbb novelláskötetét (Kontárok ideje) megalkotó Ács Margitnak jóvoltából beállna a treuga Dei, a létrehozandó mennyei béke teréről üzenem: nem oda, Buda! És Ugocsa tényleg non coronat, ezután sem. Meglehet, mint annyiszor, most is Erdély mondja ki az utolsó szót, Bethlen Gábor és Tamási Áron szellemében (,,Ilyen bolond is csak én lehettem, hogy magamra eresztettem őket", írja Tamási a Szülőföldemben).

Nemrégiben a Székelyföldön jártam, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat egyik képviselője büszkén mutatta a város egyik terén néhány éve fölállított, gyönyörű új turulszobrot, rajta György Attila pályatársunk szavai: ,,Legendáinkból érkezett, óvott küzdelmeinkben, s a jövendőbe vezet."
Bizony.

Annak a szánalmas, a magyarkanizsai turulmadár elrepülésére áhítozó senkiházinak (és a többinek) meg üzenjük: a turul marad. A Böszörményi úton és Magyarkanizsán is. Mindenütt.

A szerző író


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget
  2018-05-30 16:58:19, szerda
 
  Az ember a legcsodálatosabb és a legborzalmasabb lény a Föld nevű bolygón:

Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget a beteges hobbi miatt

Az embertől semmi sincs biztonságban: a trófeavadászat az egyik legkegyetlenebb hobbi.

Fekete István a Hú című regényében írta a következő sorokat: "Hú nem tudta, mi a boldogság, pedig az álom már majdnem boldogság volt, mert eltűnt az ajtó, s a rab madár szárnyalhatott, ahová akart, az álom és a szabadság határtalanságában."

Nos, ahogy Húnak, úgy a való életben nagyon sok állatnak sem adatik meg a szabadság mámorító érzése, mert szépségük és különlegességük miatt örökre rács mögé, vagy, ami még rosszabb, fegyverek célkeresztjébe kerülnek.

Kerítés mögött, halálra ítélve

A trófeavadászat egyik különösen kegyetlen és aljas változata a canned hunt, azaz "konzerv vadászat". Ilyenkor a zsákmányállatokat zárt, kerítéssel övezett területen gyilkolják, ahol szemernyi esélyük sincs a menekülésre.

Többnyire az oroszlánszaporító iparággal hozzák összefüggésbe, de lényegében minden élő és mozgó állatot ide lehet sorolni, ami kereskedelmi értékkel bír. A canned hunt az USA minimum 25 államában engedélyezett, de az üzlet a világon másutt is virágzik.

Cirkuszok, vadasparkok, szafariparkok és állatkertek is értékesítenek közvetítőkön keresztül kiöregedett, feleslegessé vált élőlényeket - nem ritkán a felesleges szaporulatot is - vadászati célból.

Vadászat a képernyő előtt

Egy texasi autószerelő, John Lockwood találta ki 2005-ben az internet huntingot, ami lényegében egy távirányítható fegyverrendszer, mely lehetővé tette az embereknek, hogy a monitor előtt ülve lőjék ki az állatokat.

Az esetnek óriási visszhangja lett, és az állatvédő szervezetek mellett a fegyvertartást és a vadászatot támogató National Rifle Association és a Safari Club International is demonstrációba kezdett. 2008. augusztusában aztán negyven államban betiltották az ilyen vadászatot.

Hatalmas biznisz

A konzerv vadászatban leginkább érdekelt ország Nyugat- és Dél-Afrika, utóbbiban mintegy 160 farmon szaporítják az oroszlánokat. A fogságban tartott egyedek száma körülbelül nyolcezer - 2015-ös adatok -, miközben a Panthera adatai szerint a vadon élő populáció mostanra 90%-ban eltűnt.

A maffiahálózatra hajazó iparág a szaporulatokat elsősorban vadászat céljából adja el, de értékesítenek magángyűjtőknek, állatkerteknek, sőt, az egzotikus állatok feketepiacán a hagyományos ázsiai orvoslás illegális gyógyszerkartelljei is tőlük vásárolnak.

A legjövedelmezőbb üzletek mégis a vadászokkal köttetnek: a trófeavadászok egy hím kilövéséért több mint 10 millió forintot kicsengetnek, de ez az összeg a duplájára is nőhet, ha vadon élő oroszlánt akarnak kilőni. Dél-Afrika éves bevételéből hetvenmillió dollárt tett ki a konzerv vadászat 2012-ben. Ráadásul a puskásokat az sem zavarja, ha a faj súlyosan veszélyeztetett.

Minden az állatsimogatóban kezdődik

Mivel Dél-Afrika napjainkig is kedvelt úti célja a turistáknak, a szaporítótelepként és szórakoztatóipari létesítményként működő oroszlánfarmok különösen kedvelt produkciója a kölyöksimogató.

A turisták néhány dollárért kedvükre fényképezhetik, etethetik, sétáltathatják az oroszlánokat. Arról persze már nem szól a fáma, hogy az állatsimogató célja, hogy a kölykök minél előbb megszokják az emberek közelségét, és ezzel előkészítik a terepet a vadászoknak, akik így felnőttkorukban sokkal könnyebben végezhetnek velük. Ezek a farmok mondhatni, állatkihasználásra szakosodtak, hiszen gyakran vadvédelmi központnak állítják be magukat, hogy jó színben tüntessék fel magukat a kirándulók előtt.

Beteges hobbi

A konzerv vadászat terepét gondosabban előkészítik, mint hinnénk: az egyébiránt borzasztóan alultáplált oroszlánokat fára akasztott élelemmel, esetleg túletetéssel magukhoz csalogatják, hogy a canned hunt garantált sikerrel végződjön. De a vadállatok benyugtatózása sem ritka, a legextrémebb körülmények között pedig szűk ketrecbe zárják őket, ahol szabadon lepuffanthatók. Mivel a konzerv vadászat nem igényel engedélyt, a lövöldözők ügyetlensége miatt az állatok hosszas, szenvedéssel teli haláltusát vívnak. Ha pedig valaki folyamatosan elvéti a lövéseket, kísérője végez a prédával.

Az immáron leölt vad mellett aztán villoghatnak a vakuk, és készülhetnek a fotók. A preparálás - taxidermia - három-négy hét múlva kezdődik, melynek során a tetemet konzerválják, "élővé" varázsolják, és a kívánt pózba merevítik.

Hiába a heves tiltakozások és megmozdulások - Ausztrália betiltotta az oroszlánok testrészeinek importálását, az Unió pedig korlátozza a fenntartható vadászatból származó trófeák behozatalát -, a szerencsétlen állatok millióit ez sem védi meg a legnagyobb veszedelemtől, az embertől.

Ha nem cselekszünk, 2020-ra 12 ezerre is nőhet a fogságban tartott oroszlánok száma. A Blood Lions weboldalon több petíciót is aláírhatsz: reméljük, egyszer sikerül véget vetni az értelmetlen mészárlásnak.

http://www.bloodlions.org/get-involved/ Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem
  2018-05-30 16:30:36, szerda
 
  Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem érintkeznek egymással

Ha legközelebb túrázni mész az erdőbe, vess egy pillantást az ég felé, és lehet, hogy bámulatos meglepetés ér majd.

A koronafélénkség névre hallgató természeti jelenség lényege, hogy néhány fafajta egyedei egyáltalán nem szeretnek érintkezni a másikkal.

A furcsa viselkedésmódot először az 1920-as években fedezték fel, és azóta számtalan magyarázat született az okára, de tudományosan egyiket sem sikerült még bizonyítani.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a fák így próbálják meg csökkenteni a számukra káros rovarok mozgásterét. Mások szerint a fák egymást védik, hogy az erős szél ne törje le könnyedén ágaikat, de az sem elképzelhetetlen, hogy így optimalizálják a fénykibocsátást, ezáltal maximalizálva a fotoszintézis folyamatát.

Egyelőre tehát még a kutatók sem tudják pontosan, mi áll a jelenség hátterében, mindazonáltal mi ismét elgondolkozhatunk rajta, hogy milyen csodálatos világban élünk, és milyen fantasztikus titkokat rejt az anyatermészet.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Felfedezték Európa legidősebb fáját
  2018-05-30 16:25:28, szerda
 
  Felfedezték Európa legidősebb fáját

Egy olaszországi sziklás lejtőn kapaszkodó, viharvert fenyő a legősibb európai fa a tudomány jelenlegi állása szerint.

Az Ecology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kutatók által Italus névre keresztelt balkáni páncélfenyő legkevesebb 1230 éves. Ennél is meglepőbb, hogy bár a lombkoronája jelentős része hiányzik, jól érzi magát, erről tanúskodik törzsének a gyűrűnövekedése.

A University of Tuscia csapata négy év terepmunkát követően lelt rá a fára a Pollino Nemzeti Parkban, amely az ország déli vidékén terül el, és foltokban több idős erdő is található rajta.

Italus egy meredek, sziklás, dolomitikus talajtakaróval rendelkező lejtőn él, ezek a természeti adottságok pedig nemcsak a fakitermeléstől, hanem a régiót évszázadokig sújtó tűzvészektől is megvédték őt.

Bár a kutatók már ránézésre tudták, hogy egy nagyon öreg fával van dolguk, komoly problémába ütköztek, amikor az életkorát pontosan is meg kellett határozni, a fenyő legbelsőbb gyűrűi ugyanis hiányoztak.

A fa belseje olyan volt, mint a por. Korábban sohasem láttunk ilyesmit. Legalább húsz centiméter eltűnt a törzséből, ami sok-sok évet jelent

- mesélte Alfredo Di Filippo, a csapat egyik tagja a National Geographicnak.

A kor megállapításához ezért egy olyan innovatív technológiát alkalmaztak, amely során a gyökereire összpontosítottak. A törzshöz hasonlóan a gyökereknek is vannak növekedési gyűrűi, amelyek alkalmasak a kor belövéséhez. Mivel sziklás lejtőn áll, a fa elhelyezkedése könnyen lehetővé tette a mintavételt.

A munkát elvégezték, így jött ki, hogy a fa feltehetően Krisztus után 789-ben kelt életre, tehát 1230 éves.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1928
  • e Hét: 13072
  • e Hónap: 43036
  • e Év: 2071244
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.